Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Nosztalgia rovat – 1982, Spanyolország (ötödik rész)

2013.08.01. 13:05 maribor

Tisztelt Olvasóink!

Az előző résszel tulajdonképpen véget ért a sorozatunknak az a része, amely a magyar labdarúgó válogatottról szólt, mind a felkészülésekről, a selejtezőkről és magáról a világbajnoki részvételről. Most kicsit tekintsük át, mik történtek még ezen a világbajnokságon, akár a lejátszott meccsek, akár az érdekességek, a már-már inkább bulvárba hajló események tekintetében.

kép1 Naranjito.gifA Labdarúgás 1982-es Őfelsége, Naranjito

 

Kezdjük rögtön a csoportkörökkel.

1. csoport:

Lengyelország, Olaszország, Peru, Kamerun

A döntetlenek csoportjának minden meccsén remiztek a résztvevők, egy kivétellel. A lengyelek 5:1-re verték Perut az utolsó meccsen, ezzel eldőlt, hogy ők mentek tovább az első helyről. A másik továbbjutó is az utolsó meccsen biztosította be részvételet a folytatásra. Az addig látványosan csetlő-botló olaszok 1:1-et játszottak Kamerunnal egy ki-ki meccsen, ezzel összességében több rúgott góllal, de azonos gólkülönbséggel kiejtették a Szelidíthetetlen Oroszlánokat.

001_2.jpgBoniek és Rossi sok gondot nem okoztak egymásnak, ahogy a csoportban a csatársorok sem a védelmeknek

2. csoport

NSZK, Ausztria, Chile, Algéria

A csoport nyitómeccsén rögtön egy bombameglepetés, az újonc Algéria (róluk is volt már szó előző részünkben) 2:1-re megveri a nyugat-németeket. Egyébként a VB-k történetében először fordult elő, hogy afrikaiak kerekedtek felül egy európai válogatotton. További meglepetés, hogy Chile 3 sima vereséggel esik ki, Ausztria a két első meccsén, gyakorlatilag bebiztosítja a továbbjutását. Algériát meg a csoport utolsó meccsén, a  „gijóni megnemtámadási szerződés” keretében az Anschluss-országok kiejtik (a későbbiekben majd erről még megemlékezünk kissé bővebb terjedelemben).

 

Történelemírás három és fél percben

3. csoport

Belgium, Argentína, Magyarország, El Salvador

Bár erről a csoportról előző cikkünkben értelemszerűen már kissé bővebben megemlékeztünk, de a jelenlegi metodikát követve, foglajuk össze röviden a történteket.

A csoport (és egyben a VB) nyitómeccsén a belgák nem kicsi meglepetésre megverik a Maradonával megerősödött címvédőt, mi egy gólrekordot hozó meccsen tizet rúgunk a VB-újonc El Salvadornak. Ezek után a közép-amerikaiak ellen mindenki lehozza a kötelezőt, kikapunk az argentínoktól, ikszelünk a belgákkal. Továbbmegy csoportelsőként Belgium (az előző EB döntőse) és Argentína.

21456_154081121454516_1730969013_n.jpgBoldog salvadori ultrák, azt hiszik, döntetlenre állnak

4. csoport:

Anglia, Csehszlovákia, Franciaország, Kuwait

Az első mérkőzésen az angolok viszonylag simán és meglepően lépnek át a franciákon, míg Csehszlovákia óriási meglepetésre elhullajtja az egyik pontot Kuwait ellen. Aztán a két favorit simán hozza a kötelezőt a Kékek ellen, Anglia megveri Csehszlovákiát, a végén a franciák megengedhetik maguknak, hogy félvállról egy döntetlent bohóckodjanak össze északi szomszédaink ellen. Végülis papírforma továbbjutás született, az mindenestre váratlan volt, hogy Sova doktorék összesen két gólt tudtak rúgni, mindkettőt Panenka szerezte, minő meglepetés, tizenegyesből.

001_3.jpgRobson egyik gólja a csoportrangadón Ettori hálójában

5. csoport:

Spanyolország, Észak-Írország, Jugoszlávia, Honduras

A házigazdák nagy reményekkel és fogadalmakkal vágtak neki a sorozatnak, ehhez képest kezdésnek egy kegyelem-büntetővel mentenek pontot a közép-amerikaik ellen. A Plávik ellen is jön a menetrendszerű hátszél, ezúttal ez már 2 pontot ér. Végül a nagyon szimpatikus észak-írek igazságot írnak a világnak és érett játékkal verik a spanyolokat. Ennek a meccsnek a kivételével mindenki csak szenved a meccsein, végül a legtöbb ponttal Pat Jenningsék, és több rúgott góllal, a jugoszlávokkal szemben, az ibériaiak mennek tovább.

001_4.jpgGerry Armstrong gólja a házigazdák legyőzését eredményezte

6. csoport:

Brazília, Skócia, Szovjetunió, Új-Zéland

A brazilok mindenkit vernek és az újonc kiwiseken mindenki simán átlép. A csoport ki-ki meccsén a szovjetek döntetleneznek a skótokkal. Ennek ellenére a testvéri és bajtársi ország megy tovább gólkülönbséggel, ami egész egyszerűen abból adódott, hogy kisebb vereséget szenvedtek a Selecao-tól, mint ellenlábasuk.

001_5.jpgSocrates lép át Szulakvelidzén, ahogy a brazilok is a szovjeteken

 

Ezzel el is érkeztünk az újabb csoportkörökhöz, ami abból adódott, hogy a fentebbi hat csoportból csak a két legjobb ment tovább, 12 csapattal meg nem lehet kieséses rendszerben folytatni. Egyébként a következő, mexikói világbajnokságon majd ezt írják felül azzal, hogy a négy legjobb harmadik is továbbmegy majd, hogy 16 csapatra duzzasszák a továbbjutókat és klasszikus egyenesági kieséssel lehessen folytatni a küzdelmeket.

A csoport

Belgium, Lengyelország, Szovjetunió

A labdarúgásban semmi értelme ha-val kezdeni bármilyen gondolati egységet, de. Ha Csongrádi Feri vagy Kerekes Attila rámenősebben szeretett volna egy piros lapot kapni, ha Bubu nem paskol, ha Kiss Laci befejeli, ha Pfaff érzékeny lelkületű angolkisasszony lett volna, és ha nagymamámnak kereke lett volna, akkor innen mi estünk volna ki két, viszonylag nagyon sima zakóval. A végelszámolásnál az dönt a lengyelek mellett, miután a szovjetekkel gólnélküli döntetlent játszanak, hogy nagyobb arányban verik Ceulemansékat.

001_6.jpgBoniek - mesterhármas

B csoport

NSZK, Anglia, Spanyolország

A három meccsen egy győzelem születik: a nyugat-németek, nem meglepő módon, megverik a házigazdákat, ezen felül két eseménytelen 0:0 történik. Így az NSZK lép a legjobb négy közé.

001_7.jpgRay Wilkins legyűrte Breitnert, csapataik párharca döntetlennel zárult

 

C csoport

Argentína, Olaszország, Brazília

Az igazság és az igazságtalanság csoportja, az én olvasatomban. Elnézést a Kedves Olvasóktól, de nem tudok az argentínokról leakadni. Olyan voltam velük, mint az egyszerű szexmániás a pszichiáternél. Nekem mindenről az (ők) jutott eszembe. A sors valahol visszavette tőlük ’78-at. Érdemtelenül szenvedtek vereséget az olaszoktól. És nem elsősorban a játék képe alapján, hanem az előzetes várakozások alapján. Bombaformában voltak, az olaszok a csoportmeccsek alatt pedig olyanok voltak, mint a desztillált víz. Színtelenek, szagtalanok, átlátszóak, hogy a drótkerítés hozzájuk képest maga volt a sűrű, sötét erdő. És amit Maradonával büntetlenül művelhettek, az egész elképesztő volt (erről majd még külön megemlékezünk). Aprították őt, mint négy évvel korábban Törőcsiket, sőt, sokkal jobban. És nyernek az olaszok. A dél-amerikai házidöntőn a Selecao vita nélkül lemossa a Gauchókat a pályáról, ki gondolta volna, hogy a végelszámolásnál ennek annyi jelentősége sem lesz, mint a salvadori gólnak 5:0-nál. Mert ami a csoport döntő meccsén történt, az valami egész elképesztő volt! A VB talán addigi legszinvonalasabb meccsén az olaszok a semmiből megverik a brazilokat Paolo Rossi mesterhármasával. És teljesen váratlanul, de ugyanolyan megérdemelten továbbmennek az olaszok.

 

 

A Nagy Csata

D csoport

Franciaország, Ausztria, Észak-Írország

Két francia győzelem, döntetlen a harmadik meccsen. A négy középdöntő-csoport közül ez hozza a legkevesebb izgalmat és delegálja a franciákat a legjobb négy közé.

001_8.jpgTigana és a franciák legfelül

 

Az elődöntők két párosa két teljesen más összecsapást hoz össze ugyanazon a napon. Fogjuk az ibériai nyár rekkenő hőségére, hogy a délután sorra kerülő olasz-lengyel mérkőzés sokkal kevésbé volt színvonalas, mint az este lejátszott nyugatnémet-francia párharc. Az előbbiről gyakorlatilag egy félmondattal meg tudunk emlékezni. Paolo Rossi (hát ki más??) duplájával az olaszok masíroznak a döntőbe, úgy, hogy Boniekék különösebben meg sem izzasztják ellenfelüket.

A másik ágon viszont az aktuális VB-nek egész biztosan az egyik legszínvonalasabb, legizgalmasabb és leglátványosabb mérkőzését (a másik az olasz-brazil 3:2 volt a középdöntők során) láthatták a nézők. Már a rendes játékidő is elképesztő iramot hozott, ez 1:1-gyel végződött, jöhetett a hosszabbítás. És az ember azt hitte volna, a csapatok teljesen elkészültek 90 perc alatt az erejükkel, de a felek rácáfoltak erre, sikerült tovább fokozni az iramot. A hosszabbítás első félidejében a franciák két találattal szereztek behozhatatlannak látszó előnyt. Platiniék egész egyszerűen sziporkáztak, szétfocizták a németeket. Aztán a második 15 percben Rummenigge vezérletével egyenlíteni tudtak, szinte a semmiből. Jöhettek a büntetők! (Egy kis érdekesség, hogy a labdarúgó világbajnokságok történelmében először fordult elő, hogy egy elődöntőt büntetők döntsenek el. Ezt a szabályt már 1978-ban is lehetett volna alkalmazni, nem került rá sor.). Az első két párban mindenki hozza a kötelezőt (Giresse, Kaltz, Amoros, Breitner).  A harmadikban Rocheteau után Stielike hibázik, megint hátrányban a nyugat-németek.  A következőben Didier Six rontja el, Littbarski belövi. Az ötödik sorozatban a két vezérágyú, Rummenigge és Platini, nem hibázik, mehet tovább, a büntetőkben is hosszabbítás. A hatodik körben Maxime Bossis elvéti, Horst Hrubesch belövi.

 

A futball igazi ünnepe volt ez a mérkőzés. Két csapat, igazi nyílt sisakkal....

A bronzmeccsen egy tökéletes generációváltást láthattunk. A lengyeleknél elköszönt Lato, Szarmach, a hetvenes évek egy igen nevezetes generációja, cserébe kaptuk a franciákat, akik két év múlva csodát műveltek a világgal (Európával). A gall kakasosok szűk negyedóra után megszerezték a vezetést, a félidőig a lengyelek fordítottak. A második félidő elején a Dwa Bratanki növelte előnyét, negyed órával a vége előtt szépítettek a franciák. De az eredmény már nem változott.

001_9.jpgKüzdelem a bronzéremért

 

Másnap, vasárnap este, jöhetett a döntő. 0:0-s félidő után (talán, már nem is meglepetés) nyertek az olaszok, úgy, hogy már hárommal mentek (Rossi, Tardelli, Altobelli), a vége előtt pár perccel a nagy öreg, Breitner ragasztott még egy szépségtapaszt.

001_10.jpg

Világbajnok Olaszország!

 

Kisfilmek a nagyvilágból, avagy....

Jöjjön pár dolog, ami az almanachokból kimaradt. Nem statisztika, csak játék, emlék.

Still my Guitar Gentile Weeps

A Beatlestől kölcsönzött és átírt alcímmel jöjjön ez a videó, annyi megkötéssel, a végén nem Gentile sírt. A VB-k történetében nem nagyon emlékszem ilyenre, hogy valakit azzal a céllal küldenek pályára, hogy az aktuális ellenfelét bármi áron megsemmisítse. Itt ez történt a középdöntők csoportkörében az olasz-argentín meccsen. És a játékvezetői tekintély mindenek felett. A román Raineától Maradona 10 perccel előbb kapott sárga lapot, reklamálásért, mint Gentile a sorozatos brutalitásért.

 

Kettejük párharcának rövid összefoglalója

  

Egy levonulás margójára

A csoportkörökben, a francia-kuvaiti mérkőzésen, a 81. percben 3:1-es francia vezetésnél Platini ad Giresse-nek mesteri kiugratást, aki simán belövi. Eddig hétköznapi a történet. De a sejkség csapata, ahelyett, hogy középkezdéshez vonulna, féktelen reklamálásba kezd, mondván, egy a nézőtérről elhangzó sípszó miatt a védelem leállt, azt gondolván, hogy lest  ítélt Miroszlav Stupar szovjet játékvezető. Fahid Al-Ahmad sejk, a Kuvaiti Labdarúgó Szövetség elnöke (az emír öccse) tűnik fel a színen, először a lelátóról integet játékosainak, hogy azonnal jöjjenek le a pályáról, majd a pályára megy, és ott kéri számon az ítéletét a szovjet játékvezetőn.  Stupar láthatóan zavarban van a kuvaiti játékosok és a teljes harci díszben üvöltöző sejk között, aki azzal fenyegetőzik, hogy lehívja a játékosait, ha a gól érvényben marad. A disputa perceken át tart, időközben a spanyol biztonsági erők mellé felsorakoznak az újságírók is, az embernek olyan érzése van, mintha egy sajtótájékoztatón lenne.

Stupar pedig dönt: a világ – és persze elsősorban a franciák – elképedésére visszavonja a gólt, és mire Platiniék kettőt pislognának, a játék a feltételezett szabálytalanság helyéről labdaejtéssel folytatódik.

Minden jó, ha a vége jó alapon Bossis a lefújás előtti percekben azért csak beveri a negyedik gólt. A főszereplők közül Fahid később kap egy tízezer dolláros büntetést, melyet nevetve fizet ki mellényzsebből, viszont Stuparnak ez lett az utolsó nemzetközi fellépése, a gól visszavonása miatt a FIFA örökre elmeszelte.

 

A közjáték

 

A világ egyik leghíresebb bukfence

Az Olaszország-Peru csoportmeccsen, a mérkőzés 21. percében a nyugatnémet Eschweiler játékvezető egy ártalmatlan szituációban összeütközik a dél-amerikai játékossal, Velasquezzel. Szemmel láthatólag a derék sípmester pillanatokig azt sem tudja, merre van arccal előre. Aztán pár perc ápolás után mehetett tovább a játék

 

A nagy csattanó  1:42-nél

 

 

A Schumacher-Battiston ütközet

Ember nem felejti el azt a pillanatot, amikor Harald Schumacher a csereként beállt Patrick Battiston felé indul. A francia támadó elpöckölte a tizenhatos vonaláig kifutó kapus mellett a labdát, de utolérni már nem tudta, mert Schumacher lendületből letarolta. Battiston elveszítette az eszméletét (és két fogát), az egyértelmű kiállítás azonban elmaradt: miközben az eszméletlen francia játékost hordágyon vitték le a pályáról, Schumacher már a kirúgáshoz készülődött....

 

 

Ultrá a királyi páholyban

Alessandro Pertini, az akkor 86 éves olasz köztársasági elnök, üde színfoltja lett a döntőnek. Senki sem feledi gyermeki örömét a góloknál...

 

 

A legkisebb királyfi

Ha már az érdekességeknél tartunk, mindenképp meg kell említeni az észak-ír Norman Whiteside-ot. A legelső csoportmeccsen, a jugoszlávok ellen lépett pályára kezdőként. Napra pontosan 17 éves és 41 napos volt, ezzel ő lett minden idők legfiatalabb VB-n pályára lépő játékosa.

 

Akcióban a franciák ellen [az az O'Neill-gól úgy nem volt les, mint ide Lacháza - a szerk]

 

Gyalázat Gijonban

Történt, hogy a 2. csoport utolsó köre előtt Ausztria és – nem kis meglepetésre – a VB újonc Algéria állt továbbjutásra, ráadásul úgy, hogy a 3. kör első mérkőzésén az észak afrikaiak ezt meg is fejelik, legyőzik Chilét 3:2-re. A csoport utolsó meccsét egy nappal később játszák. Az osztrák-nyugatnémet mérkőzés 12. percében Hrubesch bólintotta be Rummenigge beadását Koncilia hálójába. és bármilyen hihetetlen, az előző mondat a mérkőzés összefoglalója is volt egyben. A mérkőzést követően az Algériai Labdarúgó Szövetség tiltakozást nyújt be a FIFA-nál, mely szerint az volt a benyomásuk, a két fél előre megállapodott a végeredményben. Partnerük volt ebben a skót Valentine játékvezető, aki a hátralévő 78 percben hagyta a gyalázatot és a csalást. Lényegét tekintve, egy „tökösebb” bíró biztos, hogy komolytalan játék miatt lefújta volna a mérkőzést. Az osztrákok mellett továbbmennek a nyugat-németek, kiesik Algéria. A történteknek egy komoly konklúziója marad a jövőre nézve. Már a következő EB-n is egyidőben rendezik (és azóta mindenhol) a harmadik kör mérkőzéseit...

gijon.jpeg
A mérkőzés egyik legmozgalmasabb jelenete

Brazília belehalt a szépségbe

Erre egész egyszerűen nincs jobb kifejezés, ezt a világbajnokságot a Selecaónak kellett volna megnyernie. Az egész világ előre őket kiáltotta ki győztesnek. Talán minden idők legjobb brazíl válogatottja volt ez. És, szószerint [szinte... - a szerk], az olaszok elleni mérkőzésükön belehaltak a szépségbe.

 

Tisztelgés a labdarúgás művészei előtt

 

Végkövetkeztetés

A VB döntőjét két olyan csapat játszotta, amelyik a csoportkörökből nyögve-nyelve ment tovább. A német továbbjutásról már megemlékeztünk fentebb, kapjanak az olaszok is egy fél mondatot.A végén úgy lesznek világbajnokok,hogy az utolsó csoportmérkőzésen a kameruni Milla az utolsó percek egyikében lő egy óriási felső kapufát. Ha az bemegy, az olaszok utaznak haza...

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr245430000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2013.08.01. 14:08:51

Ez csodás! Mind az argentínokról, mind a brazilokról írottak maximlisan egyeznek a véleményemmel. Személyes sértésnek éreztem azt, hogy az olaszok kicsapták Zicóékat, bosszúból a németeknek szurkoltam a döntőben, mert hát valami vagy olasz, vagy foci...

maribor 2013.08.01. 14:48:37

@eMTé: Egy kortárstól különösen jól esnek az elismerő szavak. és köszi, hogy klasszikusokat szószerint idézel:)

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.08.02. 08:52:53

Ahogy már az előzőnél is írtam, nekem elég homályosan van meg ez a VB, ezért is olvastam érdeklődéssel ezt az összefoglalót.
A Gentile-Maradona "párharc", Schuhmacher elegánsnak túlzással sem nevezhető megmozdulása, ezek még évekkel később is rendszeresen feljöttek témaként beszélgetésekben.
A cikket végigolvasva összeállt a kép az egész VB-ről, anélkül, hogy egy komplett lexikont kellett volna kiolvasnom, köszönöm! :-)

Feyyaz 2013.08.05. 23:27:27

Hihetetlenül jól sikerült írás ez is! Amíg vártam rá,végig azon gondolkodtam,hogy”Na,majd most megfogom Maribort,mert én olyan részletekre emlékszem erről a VB-ről...”
De nem lehetett,ráfaragtam,mindent beleírt,amit én akartam hozzátenni! :( :)

Arra emlékszem,hogy az NSZK-osztrák másnapján a gijóni helyi napilap a bűnügyi hírekben közölte le a meccs tudósítását a sportrovat helyett!
De azért a 10-1-en kívül a legnagyobb tombolást akkor is az Algéria-NSZK meccs váltotta ki belőlem! Rettentően örültem annak az eredménynek!
4.csoport: Sova doktor:király megszemélyesítés!:) Meg volt ugye a Blazsej doktor. És persze egy félelmetesen jó,fekete macska nővérke! Óóó,de jó lenne megtudni a nevét! Talán Irina volt?
5.csoport: elképesztő gusztustalanság,ahogy a spanyolokat tolták! Emlékszem,amikor Jugoszlávia megszerezte ellenük a vezetést,Ljubljanában egy szlovén férfi szívroham következtében holtan esett össze. Szegény,ha tudta volna,mi következett 9 év múltán...
A franciákkal kapcsolatosan két dolog: a VB alatt Larios felszedte Platini feleségét,és ezért hazaküldték a csapattól! A másik: a németek elleni büntetőpárbajban sosem fogom elfelejteni Bossis arcát...
Norman Whiteside-miután megkapták a prémiumot a továbbjutásért,majd' az egészet csokoládéra költötte. :)

Köszönjük szépen Maribor! Ezt nekem személyes élmény volt végigolvasni!

maribor 2013.08.05. 23:38:16

@Feyyaz: Irina volt, bár nekem Csenková volt a szerelmem:) 'Ssza meg, a csoki! Nna ezt én felejtettem ki. Viszont, ami most jön, attól a tíz ujjadat megnyalod. Épp most végeztem vele, töltöm fel lassan a képeket. Aztán már csak a Barátaimon múlik, mikor szerkesztik és lövik fel.

Feyyaz 2013.08.06. 23:58:55

@maribor:
Nem tudod,hogy miért nem találom itt az Irinát?
cs.wikipedia.org/wiki/Nemocnice_na_kraji_m%C4%9Bsta

Természetesen lihegve várom:),hogy mi lesz az a meglepetés!

Fandor 2013.08.29. 23:15:04

Üdv az uraknak, hihetetlen élény volt olvasni ezeket a blogbejegyzéseket, bár emlékszem a 78-as VB-re is (9 éves voltam), a 82-es volt az első olyan VB, ahol követtem a selejtezőket, minden meccset megnéztem, konkrétan emlékszem hol néztük a meccseket, és minden mozzanat megmaradt.
Én tettem fel a youtube-ra a magyar-salvador és magyar-belga meccsek eredeti kommentáros összefoglalóját, örülök, hogy fel tudtátok használni.
Én is vártam hogy, na majd mondok nektek emlékezetes dolgokat, ami elkerülte a figyelmeteket, de mindenre emlékeztetek... illetve egy apróság: A VB egyik legszebb gólja utáni gólöröm: egy francia játékos iszonyat nagyot zakózik az emberrakás tetjéről 1:32:53-nál:
www.youtube.com/watch?v=Pj-HM57dyjY
Üdv mindenkinek, Fandor

maribor_ 2013.08.29. 23:30:09

@Fandor: Köszönjük. Igyekeztünk minden részletre kitérni, ez valahogy mégis kimaradt...

josé73 2015.02.11. 13:33:08

Lariost lehet, hogy hazaküldték, de a felesége biztos visszazavarta, mivel a bronzmeccsen játszott a lengyelek ellen.
süti beállítások módosítása