Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Címerek a nagyvilágból – FC Olt Scornicești

2013.08.19. 11:32 Püspök utcai gombaszedő

scornicesti.pngElső ránézésre talán semmi figyelemreméltót nem találunk a fenti címeren. Na jó, az érdekes tipográfiát leszámítva. Meg azt, hogy az alkotó alighanem először próbált meg focilabdát rajzolni életében. A színek praktikusan eleve fakultak, az egész kompozíciónak egyfajta naív-minimalista-szocialista hangulatot kölcsönözve.

De igazságtalanság is lenne profi munkát számonkérni, hiszen az FC Olt a román megye I megfelelőjében játszik, egy falusi kiscsapat. Csakhogy ez a kiscsapat a nyolcvanas éveket a román élvonalban töltötte, olyan játékosokat tudva magáénak ideig-óráig, mint a később a Chelsea színeiben FA kupát és KEK-et nyerő Dan Petrescu, vagy a Steauával BEK-győztes, és a magyar válogatott soron következő selejtezőjén az ellenfelet dirigáló Victor Piţurcă.

A történet akár mesébe illő is lehetne: a csapat 1973-ban alakult Viitorul Scornicești néven, és már az első idényben feljutottak a harmadosztályba, majd pár év csatározás után 1979-ben a legmagasabb szinten is bemutatkozhattak, ekkor változtatták meg a nevüket FC Olt Scornicești-re, jelezve, hogy az egész Olt megyét képviselik.

scornicesti3.jpg1979-ben, a feljutás évében. (fotó: http://fotbalolt.wordpress.com)

Csakhogy van a történetnek egy másik oldala is, amiről a mesék hallgatnak. Scornicești ugyanis egyetlen dologról volt már akkor is híres: itt született annak idején Nicolae Ceaușescu. Mondhatnánk, hogy ahhoz képest nem is volt túl erős hátszelük, és valószínűleg igazunk is lenne, hiszen a kor átlagához vagy a bukaresti nagycsapatokhoz képest valóban nem kiemelkedő a támogatás, amit kaptak.

scornicesti2.jpgNapjainkban. Ez a világ alighanem egyetlen csapata, ahol a kapus a legalacsonyabb játékos. (fotó: Facebook)

A bajnoki sikerek mellé azonban stadion is dukált – hiszen az mégse járta, hogy a szomszédos megyeszékhelyen maradjanak társbérletben egy alacsonyabb osztályú csapattal –, és 1988-ban, a nagy városátalakítás közepette (időközben Ceaușescu ugyanis városi rangot adott szülőfalujának) meg is kapták jogos jussukat: egy minden igényt kielégítő, 30000 fő befogadására alkalmas stadiont, ami a keresztségben egyszerűen a Stadion Viitorul nevet kapta.

Ez a grandiózus beruházás nemcsak azért volt szembeötlő, mert a falu lakosságának többszörösére méretezték, hanem azért is, mert akkoriban Romániában még mindig jegyre – de leginkább sehogy – lehetett kapni egyes alapvető élelmiszereket, az áram-, gáz- és távhőszolgáltatás is akadozott, mert minden eladható terméket exportáltak.

De az ambíció valahol érthető is, hiszen Romániának nagyjából ekkorra sikerült teljesen törlesztenie korábbi IMF-hitelét, és immáron semmi akadálya nem volt a növekedésnek és a fejlődésnek.

Alig egy évvel később, 1989. december 21-én Ceaușescut megbuktatták és karácsony első napján feleségével együtt kivégezték. A klub még szezon közben megszűnt, a következő évet már az őket megillető helyen, a harmadosztályban kezdték.

scornicesti4.jpgBüntető

scornicesti5.jpgÉs hogy mit is jelent az, hogy Viitorul? "A jövő."

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr115459674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2013.08.20. 00:51:04

Így volt bizony,olyan nincs,hogy Ceaușescu elvtárs csapata nem az NB I-ben szerepel!
Meg olyan sincs,hogy Vezér elvtárs egy faluból származzék,csakis városból származhat!
Ezért először városi rangra kellett emelni a falut. Ezt pedig úgy oldották meg,hogy összevonták a környékbeli 9 falut!! Ezzel ez a Scornicesti lett Románia legnagyobb alapterületű városa!
süti beállítások módosítása