Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. - 1983/84

2013.09.21. 13:48 rexter

Időkapszula című sorozatunkban fordulónként bemutatjuk az 1983/84-es bajnokság eseményeit. Képek, elemzések, értékelések egy 35 évvel ezelőtti bajnokságból, amikor még sehol sem volt internet, megmondóemberek és kábeltévé, de volt a Népsport, mint az igazság egyetlen forrása.

Időkapszula: NB I. 1983/84 Bevezetés 1.
Szekszárdon megkezdődött Molnár Tibor és negyvenkét társa bűnügyének tárgyalása totóbotrányként elhíresült perben. Mezey György szövetségi kapitány 18 játékost jelölt ki az ausztriai túrára, köztük számtalan újonccal. Nyolc NB I-es csapatot mutatunk be.

Időkapszula: NB I. 1983/84 Bevezetés 2.
A Fővárosi Bíróságon megkezdődött a totóvisszaélések tárgyalása. Az ausztriai Badenben és Grazban lépett pályára az NSZK ellen készülődő válogatott keretünk. A Pécsi MSC és a Sporting Lisszabon vezetői megállapodtak, hogy Katzirz Béla, a pécsiek válogatott kapusa két évre a portugál együtteshez szerződik. Egy héttel az első osztályú bajnokság nyitánya előtt, vasárnap megkezdődött a küzdelem a magyar labdarúgás második vonalában. Az első forduló legnagyobb meglepetése, hogy a legutóbb még az NB I-ben szerepelt Debrecen és Békéscsaba is csak döntetlenre volt képes. Az újoncok viszont kitűnően rajtoltak: a Bakony Vegyész és a Szolnok győzött, a Szabó L. SE éppen a Békéscsabától vett el egy pontot. Két győzelem, egy döntetlen az újoncok mérlege... Megkezdődött a szezon a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. Újabb nyolc NB I-es csapatot mutatunk be.

Időkapszula: NB I. 1983/84 1. forduló
30. születésnapját ünnepelte a Népstadion. Az MLSZ négy NB II-es csapatot büntetett meg a nem kielégítő színvonalú produktum miatt. Góllal mutatkozott be csapatában Nyilasi és Szokolai is az osztrák labdarúgó-bajnokságban. Nagy érdeklődés mellett elkezdődött az első osztályú labdarúgó-bajnokság. Győrben huszonötezer néző szurkolt a bajnokcsapat találkozóján, de szép számmal voltak a többi pályán is. Sajnos a közönség kiszolgálása még mindig kívánnivalót hagy maga után. Az MTK-VM sporttelepén már javában folyt a mérkőzés, amikor a pénztáraknál még hosszú sorok álltak belépőkért. Ez nem éppen alapos előkészületre vall. Az újoncok közül kitűnően rajtolt a SZEOL-AK; K.O. az Ú. Dózsa ellen, a Volán otthonában vesztett. A Tatabánya Győrből vitt el egy pontot, a Honvéd kettőt a Hungária kőrútról. A Csepel vezeti a tabellát. Újonc edzők is bemutatkoztak, többek közt Gellei Imre és Kaszás Gábor. A másodosztályban két teljes fordulót is rendeztek a héten. A mérleg: még hét csapat veretlen, hat együttes nyeretlen. A tavaly még NB I-es Békéscsaba 270 perc után még nyeretlen.

Időkapszula: NB I. 1983/84 2. forduló
Gujdár Sándor, az Arisz Szaloniki csapatában játszó egykori válogatott kapus életveszélyes koponyasérülést szenvedett, miután az edzésen szerencsétlenül ütközött egy játékostársával. A labdarúgó első osztály második fordulójában a Csepel és a Bp. Honvéd ismét két ponthoz jutott, ez a két gárda foglalja el az első és a második helyet, eddig 100 százalékos teljesítménnyel. Jobb gólkülönbsége révén a Csepel áll az élen. Újabb pontot veszített a bajnok Rába, és így csak hetedik, ismét 5 gólt kapott a Volán, és utolsó. Meglepetés az MTK-VM pécsi győzelme. A másodosztályban is teljes játéknap volt. A Debrecen, a Nagykanizsa, az Eger és a Hódgép egyaránt 6-6 ponttal állnak a tabella élén. Rangadón aratott győzelmével már a pontlevonással sújtott Siófoknak is van pontja. Mezey György szövetségi kapitány a forduló után kijelölte az NSZK együttese és a Szovjetunió olimpiai csapata ellen készülődő válogatott keret tagjait.

Időkapszula: NB I. 1983/84 3. forduló
Pontot vesztett az élen álló Csepel, kikapott a Honvéd, s így már nincs százszázalékos csapat. Ugyanakkor nincs pont nélküli együttes sem; nyert az FTC, pontot vitt haza a Pécs, s „feltámadt” a Volán. A másodosztályban az 5. fordulón jutottak túl a csapatok. Nagyarányú győzelmével a Hódgép került az élre. Forduló volt a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr845527364