Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Az eltűnt tizenhat - első rész

2013.11.19. 19:41 Rich.mond

Egy jó Szeged azért kéne az NB1-be!" "Egerszegi vagyok és utálom őket, de a Hali elleni meccsek mellett mindig a kanizsaiak elleni meccset vártam a legjobban". "Vidéki fellegvárak kellenének ez MTK helyett..." "Én úgy alakítanám ki az NB1-et, hogy..."

Hányszor, de hányszor hallottuk ezeket szurkolótársainktól? Akár egy sör mellett, akár internetes fórumokon, afféle alternatív magyar futballreform felvezetéseként. A lényeg az, hogy olyan bukott/eltűnt csapatokat szeretnénk tűzközelben látni - legalább a másodosztályban - ahol van hangulat, néző és a labdarúgásnak van múltban gyökerező hagyománya. Mellesleg ilyenkor akar mindenki megszabadulni szegény pápaiaktól, paksiaktól és a Kövesdtől. Illetve ekkor szokott még az is elhangzani, hogy "sok Pestre ennyi csapat!"

Ilyenkor mondhatnánk, hogy az legyen első/másodosztályú, amely kiharcolta a pályán a jogot. Másrészről azt is tudjuk, hogy a semmiből felbukkanó, mesterségesen felfújt csapatok pontosan ugyanúgy szoktak járni, mint a túlfújt lufi. Tehát elemi érdekünk, hogy olyan együttesek kerüljenek előtérbe, akik a nézőszám alapján akár üzleti alapon is működhetnének, vagy legalábbis nem vágnánk fájdalmas arcot és követelnénk lélegeztetőgépek vásárlását némi állami támogatásnál. Ezért a Válogatott Blog szigorúan tudományos alapon összeírta azt a bajnokságnyi, tehát 16 csapatot, amelyeknek helyük lenne az első két osztályban. Magyarán a listára felkerülés fontos alapfeltétele, hogy a Mennyei Másodosztály is csak álom legyen a jelenlegi állapotok szerint - és nem feltétlenül azonnal az NB1-be követeljük a listán szereplőket. Lényeges volt továbbá, hogy az adott település megfelelő méretű legyen, vagy legalábbis autóval és tömegközlekedéssel a környékbeli településekről nagy számú potenciális néző közelíthetné meg a stadiont. 

Nyilván a válogatási elveinkbe első pillantásra itt-ott bele lehet kötni, de bízunk benne, hogy észérveink súlya alatt minden kételkedő meghajol majd. Az első érvünk mindjárt az, hogy Miskolcig el sem kell majd menni az M3-ason, nemhogy tovább. Következzen a nép által régóta hiába követelt tizenhat csapat! A sorrendnek semmilyen jelentősége nincs.

1. Vác.

Hogy a Váci Izzónak, avagy a Vác FC Samsungnak helye lenne az első két vonalban, az a napnál is világosabb. A Váci Izzó MTE 1987 nyarától tagja az NB1-nek - és akkoriban a nézőszám-listán a tabella első felében állt. Nem meglepő, hiszen a távolság miatt a fővárosi csapatok szurkolóinak kedvelt célpontja volt a Dunakanyar. Ám a futballpályán is tudtak amradandót alkotni. Harmadik NB1-es szezonjukben eldöntötték az aranyérem sorsát azzal, hogy az utolsó fordulóban legyőzték az MTK-t, amely kénytelen volt átengedni a bajnoki aranyat az Újpesti Dózsának. A következő évben már negyedik a Vác, majd kön két ezüstérem és 1994-ben a bajnokság. 15 évvel később így emlékeztek meg a jeles eseményről a váci szurkolók. A csapatnévsor magáért beszél.

Most tekintsünk el az FC Makedon Sileks elleni kupameccstől, vagy a balul sikerült ciprusi kirándulást az Apollon LImasszol ellen. Spongya rá! Különben is, manapság mennyivel eredményesebbek kupacsapataink?

A váci agóniának leginkább a végével szeretnénk foglalkozni. Valószínűleg a Dunakanyarban még mindig lenne egy jó másodosztályú csapat, ha nem érkezik meg az a páros, akiknek már csak a neve láttán sikítozni kezd az egyszeri szurkoló. Persze a szurkoló maradjon a kaptafánál, majd okosabbak döntenek helyettük. Hát döntöttek. Berki Krisztián mellett Héger József is feltűnt Vácott. Utóbbit banánnal dobálták meg játékosai. Ez sem segített és pénz, stadion és igazság szerint tulajdonos nélkül kellett nekivágni a tavaszi szezonnak. Illetve kellett volna. Végül a Kaposvölgye és az Integrál-DAC sorsára jutott az egykori bajnokcsapat. Jelenleg a pest megyei első osztályban szerepelnek, de ott jelenleg vezetik a tabellát az őket üldöző érdiek előtt. A verseny koránt sem lefutott,ezen a hétvégén is csak hazai döntetlenre futotta a váciaktól a biatorbágyi Viadukt SE ellen. A csapathoz visszatért az egykori sikerkovács, Csank János. A csapat főként saját nevelésű labdarúgókra épít - vagy olyanokra, akik már fociztak Vácon. A csapat jogait egészen pontosan az Aspire Group and Associates Kft. birtokolja, amelynek az Egerben már alaposan megvezetett John Peter Marshall az elnöke. Mivel immáron mindenkinek bőven van NB1-es tapasztalata a csapat háza táján, ezért tárt karokkal várjuk őket!

Miért van rájuk szükség? Nem csupán a múlt miatt. A stadionjuk bőven megfelelő NB1-es mérkőzések megrendezésére. Van tábor, a megközelíthetőség jó, és egész napos programnak is tökéletes egy váci kiruccanás. Akár hajóval is mehetünk, ahogy 2006 őszén a Honvéd-szurkolók.

2. Komlói Bányász SK

Komló egészen pontosan 12 első osztályú szezont tudhat magáénak. Utoljára 1973-ban rendeztek első osztályú mérkőzéseket a Mecsek északi oldalán. 1963-ban a negyedik helyet szerezte meg a csapat, a Zvezdát pedig Belgrádban győzték le UEFA-kupa meccsen - ennek értékéből semmit sem von le, hogy ezt megelőzően 7-2-re nyertek a szerbek Komlón. A bányászok nem mellesleg két MNK-döntőt is elbuktak - 70-ben az Újpest, 74-ben a Ferencváros ellen. A nyolcvanas évek végén még felcsillant az NB1-es szereplés lehetősége, de azt követően NB2 alsóház - harmadosztály volt a sorminta.Leginkább harmadosztály. A tavaszi szezonnak így vágtak neki a bányászok- akkor még az NB2-es osztályozó sem tűnt túl merész álomnak. A legutóbbi cikk óta annyit változott a helyzet, hogy a baranyai kék-fehérek egészen pocsék tavaszi sorozatot produkálva majdnem kihullottak az NB3-ból - szerencséjükre a visszalépések még megmentették őket, ám a jelenlegi szezonban 14 forduló után csak két pontjuk van - és két akciógóljuk. Érik a megye-1. 

Miért van rájuk szükség? Itt is leírjuk a váciakhoz hasonlóan, hogy nem csak a múlt miatt - bár a hagyományokat kár lenne egy kézlegyintéssel elintézni. A 25 ezres város máris nagyobb, mint Paks, Siófok, vagy Mezőkövesd. A stadion némi kipofozással bőven jó lenne az NB2-re. Közönség éppen lenne - mint ahogy szervezett szurkolás is van (bár nem mostanában éli fénykorát). A Fradi, Újpest vizitálása sok nézőt hozna ki, de egy bányásznapi Komló-Tatabánya/Ajka/Ózd, stb. és legfőképpen a Bányász-Munkás (Komló-Pécs) igen kiugró nézőszámokat eredményezne. Egyébként is: a hátrányos helyzetű régióknak JÁR egy csapat. Az indulót azonnal rábíznám a helyi erőkre (Hétköznapi Csalódások - Új Germinal)

3. Salgótarjáni BTC. 

Tudom, még egy bányászcsapat. De egy megyeszékhely bányász csapata. A történetük egészen egyedülálló - nem szeretnék hozzáfűzni semmit a magyarfutball.hu -n olvasható összefoglalóhoz. Annyit talán mégis kiemelnék, hogy a városnak KÉT NB1-es csapata is volt, és mindkettő már jóval a szocialista idők előtt bemutatkozhatott a legmagasabb osztályban. Magyarán NEM mesterségesen kreált csapatról/városról van szó. Meglepő, vagy sem, de a nyolcvanas évek agonizálása után már a boldog kilencvenes években támadt fel a tarjáni foci, de valami apróság mindig hiányzott a feljutáshoz.

És akkor a jelen: bár óriási hátránnyal indultak tavasszal a mezőny után, majdnem meglett a bennmaradás az NB3 Alföld-csoportjában. De csak majdnem. Hogy a feljutás/visszakerülés meglesz-e, az erősen kétséges. Hiába 11-2-1 a tarjániak mérlege, így is öt pont a lemaradás a hihetetlen sorozatot produkáló Somos FC mögött, ami 13-1-0 (öt meccsüket is egy góllal nyerték meg). Pedig az SBTC keretében négy (!!!) brazil játékos kergeti a labdát a nógrád megyei első osztályban. A Somosnál csak egy. 

Miért van rájuk szükség? Mert gyakorlatilag a Miskolc-Budapest-Debrecen háromszögben nincs komolyan vehető csapat - bocs, a Mezőkövesd. A 37 ezres megyeszékhely a vonzáskörzettel együtt bőven el tudna tartani egy 2500-4000-es átlagnézőszámú csapatot. Tavasszal pocsék időben is összejött 700 néző a Nagybátony elleni megyei rangadóra, pedig még véletlenül sem csoportrangadó volt a helyezések alapján. Egy NB2-re bőven jók nálunk.

SBTC - Nagybátonyi BTC (www.sbtc.hu

4. Ózdi Kohász/Ózdi FC

Nem elég még a bányászokból? Nem. Amikor a BTC Ózdra költözött 2002-ben, 3200 néző  látta a Baktalórántháza elleni bajnokit az NB2 Szabolcs-Gabona csoportjában. A Kohász többek között Váczi Zolival a soraiban győzte le a Baktát. Ez akkor a harmadik osztálynak felelt meg. Érdekesség, hogy az Ózdi Kohász 20 évvel korábban esett ki végleg az NB1-ből -azt megelőzően pedig 1962-ben, tehát negyven évvel korábban. Ennek a cikknek a végén olvashatjuk, hogy tavaly egy gyakorlatilag szétesett, ifikkel felálló csapat esett ki csont nélkül az NB3-ból. Egykori híres ózdi játékosok: Csank János, Vincze Ottó, Máriási Zsolt. Jelenleg a borsod-megyei elsőosztály 14. helyén állnak, egy ponttal megelőzve az utolsó Ongát. 

Miért van rájuk szükség? Ózd még mindig 33 ezres település, legalább ekkora vonzáskörzettel - lásd Putnok, Bélapátfalva, stb. Van egy óriási, kihasználatlan stadionjuk. Oké, BL-selejtezőt ott nem feltétlenül lehet rendezni, de NB1-re bőven jó négy kandeláberrel. A nézőcsúcs itt egy 1981-es Ózd-Fradi egyébiránt. 25 ezer nézővel. Mondjuk a csapatot támogatni képes gazdasági társulás nem annyira van a környéken, de az egykori közlekedési-miniszter, Fónagy János speciel ózdi. Csak úgy mondom. A városnak anno volt NB1-es férfi kézilabdacsapata is. Fenntartani őket sem tudták, de sokszor játszottak ezer néző fölött, focimeccseken is összejönne 2-3000 néző. És belegondoltak már, mekkora derbi lenne egy Salgótarján-Ózd? Vagy egy Ózd-Diósgyőr? Továbbá az embereket muszáj elszórakoztatni nem annyira prosperáló térségekben. Különben ez lesz belőle...

5. III. Kerületi TVE

Most meg egy pesti csapat? Hát hogyan lesz ebből néző, foci és hangulat? Nagyon is könnyen! Egyrészt a Kerület nem pesti, hanem budai. Sőt, óbudai. És az ország harmadik legrégebbi sportegyesülete. Legfényesebb évei egyértelműen a második világháború előttre datálódnak, amikor négyszer végzett a negyedik helyen, egyszer pedig megnyerte a Magyar Kupát. Majd hatvan éven át várta, hogy visszajuthasson a legjobbak közé. 1995-ben ez sikerült is nekik, majd az azonnali kiesés után a Tiszakécske elleni osztályozót sikerrel véve kaptak még egy lehetőséget. A kécskeieket az alábbi csapat búcsúztatta (örökre): 

Babócsy - Földvári G., Krecska, Perger, Szamosi - Katzenbach (64 Jankov), Szabó A., Csillag, Király (60 Aubel) - Gyura, Novák

A lehetőséggel nem éltek, mert a 18 szerzett pont csak a 18. helyre volt elég - viszont megismertük Ralph Wilhelms mesteredző nevét. Most a BLSZ 1-et vezetik három ponttal a nagy rivális Pénzügyőr előtt.

Miért van rájuk szükség? Óbuda óriási, különálló kerület, ráadásul az helyiekben még mindig él egy kerület iránti lokálpatriotizmus. A Kerület nem igazán lógott ki lefelé nézőszáma alapján. Nyilván utolsó évükben nem telt ház előtt játszottak biztos kiesőként, de 95-96-ban volt egy 7000 néző előtt lejátszott Kerület-MTK (nem Fradi, vagy Újpest). Pl. a Békéscsaba elleni meccsükre is 4000 néző volt kíváncsi. Az 1996-97-es szezonban 4500 volt az átlagnézőszámuk. A  paksi, siófoki, hungária-körúti átlagot ma is egészen biztosan hoznák. De még a pápai sem lenne reménytelen. Ráadásul egy remek utánpótlás-nevelő bázisról van szó.

6. Nagykanizsa -Olajbányász, 1866 NTE

Miért akarunk egy olyan városba csapatot, amely két együttesével is összesen három első ligás szezont mondhat magáénak? Ebből a kettőből az NTE a régibb. Olyannyira, hogy maga az egyesület Magyarország legöregebb sportegyesülete. Az Olajbányász pedig a sikeresebb. Ők 1949/50-ben lehúztak egy rövid szezont az NB1-ben, majd 1973-tól húsz éven át megszakítás nélkül a második vonalban várták a kínálkozó lehetőséget. Az pedig 1994-ben jött el, amikor az NB2 Nyugati csoportjának bajnokaként kipróbálhatták magukat a legjobbak között. Az akkori csapat: Csáki, Tóth, Kepe, Kiss I., Iványi, Farkas, Hegedűs, Visnovics, Szabó Z., Domján, Fuisz, Svélecz, Filipovics, Pécsi, Koller, Vidóczi, Szalai. Az edző Keszei Ferenc volt. Kepe öngól-királyi teljesítménye inspirálhatta később Kuttort is.

1999-ben 1.FC Nagykanizsa néven jutottak vissza, hogy az NB1-ben már LinAir Nagykanizsa néven induljanak. A bennmaradás sikerült, de a következő évi átszervezések után még ősszel kiestek és 2002-ben végleg eltűntek a futballtérképről. 

Vidóczi ünnepel, bajnok és feljutó az Olajbányász! - zaol.hu 

Tavaly az NTE 1866 tavaszi reményeiről azt írtuk, hogy "pályaavatót Nagykanizsán is tartottak, sőt, még erősítésekre is sor került, de itt is csak álom a bennmaradás, ahogy többek között Hévízen is –utóbbi hiába kapott kölcsön olasz játékost Zalaegerszegről (Paolo Mavolo).Bár ő edzőmeccsen már Nagykanizsán lépett pályára". Bár a Mosonmagyaróvár ellen még összejött egy bravúros és vitatott döntetlen , végül tényleg kiestek. Most Nagykanizsa néven szerepelnek a zala megyei első vonalban. Ott a nem túl előkelő 11. pozíciót foglalják el. Ebből sem egyhamar lesz NB1/NB2...

Miért van rájuk szükség? Egy ötvenezres városnak ugyan miért is kéne normális csapat? 1994-95-ben átlagban 7533 nézőjük volt hazai meccseiken. Ez nem rossz, tekintve, hogy simán kiestek a bajnokság végén. 2000-ben is a negyedik helyen álltak nézőszámot tekintve - ez már csak 4500 volt, ami mutatja az általános csökkenést az NB1-ben. Az biztos, hogy a Zalaegerszeg-Nagykanizsa, Nagykanizsa-Pécs, Nagykanizsa-Szombathely párosítások felpezsdítenék a szurkolói életet délen. Ha esetleg elfelejtették volna a két kanizsai csoport nevét: Csibészek és Fenegyerekek. Erre még Mészöly Kálmán is csettintene!

7. Hatvan

No, ez merész ugrás volt a bányászok és néhány valóban nagyobb vidéki város után. Miért pont a Hatvan? Mit tudnak ők, amit mondjuk a Mezőkövesd nem? Nos, ők azért már jóval korábban kopogtattak az NB1 ajtaján - ahová végül soha sem nyertek bebocsájtatást. Pedig mesés lett volna, ha 1993-ban kiejtik az idegenbeli 0-0 után az Újpestet. Lila-fehér ismerősöm többször megjegyezte már, hogy azoknak az újpestieknek a száma, akik megesküsznek arra, hogy ott voltak a hatvani osztályozón, nagyjából 10 ezerre rúg. 

A végül elbukó hatvaniak között azért találunk jó néhány ismerős nevet: Nagy - Károly - Nyikos, Krasnyánszky, Szabados - Baranyai (64 Martinenko), Tuifel, Gephard, Mogyorós (76 Kelemén) - Biró, Mózner. Vezetőedző: Tóth Dénes. Forrás itt.

A következő évben büntetőkel maradtak alul az EMDSZ Soproni LC ellenében az osztályozón. Több, mint bosszantó lehetett a hatvani sportbarátoknak. Tavaly egyébként a második helyet szerezték meg a Mátra csoportban egy gyengébb tavasz után. Most az ötödik helyen állnak az NB3-ban, magyarán eddig talán nekik van a legtöbb esélyük, hogy legalább a második vonalig jussanak. 

Miért van rájuk szükség? Egyrészt a település eléri a bűvös húszezres határt és nagyobb Mezőkövesdnél.  Ezen felül Gyöngyös, Tura, Aszód, Kartal még a nagyobb települések a közelben, de pl. Bag és Hévízgyörk is 3000 feletti lakossággal bírnak. Másrészt a focinak vannak hagyományai a városban. Jelenleg például a megyei másodosztályú Hatvani Lokomotív SE-nek is vannak szurkolói. Két sikertelen NB1-es osztályozó után legalább a másodosztályban kipróbálhatnák magukat. A budapesti, de még a miskolci, debreceni és nyíregyházi szurkolóknak is könnyen megközelíthető a város - nem beszélve Salgótarjánról és Jászberényről. Tehát miért is ne?

8. Hódmezővásárhely

Egyik szerkesztőtárunk szerint ők azért kerültek bele a felsorolásba, hogy mellettük fényesebbnek tűnjék a hatvani futballmúlt. Ez természetesen nem igaz, bár kétségtelen, hogy nem túl gazdag a város első osztályú labdarúgó múltja. Egészen pontosan ilyen szezont nem találtunk, bár a női kézilabdázók ezt némileg ellensúlyozták a kilencvenes években. Ennek ellenére egy stabil másodosztályú együttesre futotta Vásárhely erejéből és szerintünk ez a jövőben is üdvözítő lenne.

Sokáig nem termett babér a dél-alföldi város labdarúgópályáján az akkor még piros-kék vásárhelyieknek ám minden megváltozott, amikor a Hódgép SE és a Metripond SE csapatai egyesültek 1974-ben.Az 1978-as esztendő már az NB2 Keleti csoportjában találja őket, majd 1980 és 1982 között háromszor is dobogóra léphetnek. Egészen 1991-ig ebben az osztályban szerepelnek, majd egy kisebb hullámvölgy következik a csapat szereplésében – a hullámhegy azóta is várat magára. A visszajutás még sikerül, de 1996-ban anyagi okokból megszűnik a csapat. Illetve tovább él, mert egyesül a Hódmezővásárhelyi Astra csapatával és felveszi a város hagyományos sárga-kék színeit. Az Astra 2005-től NB3-as, de 2013 nyarán búcsúztak innen is. Nem csak az átszervezések miatt, hanem mert az Alföld csoport utolsó helyén végeztek. Jó hír a vásárhelyi futballszurkolóknak, hogy a csongrád megyei első osztályban 14 forduló után 13 diadal mellett csak egy döntetlen rontja az összképet. Így három üldözőjére 6-6 pontot ver a HFC.

Hódmezővásárhely, Városi Stadion

Miért van rájuk szükség? Mert Hódmezővásárhely magyar szinten nem kis város – a 2012-es adatok szerint 46 ezer lakosa van. Stadionjának kiszolgáló létesítményei nemrég lettek felújítva, ahogy a lelátó egy része is. A vásárhelyiek saját első/másodosztályú csapat híján is jártak meccsre, mégpedig a szomszédos Szegedre – illetve természetesen női kézilabda meccsre, amíg volt női kézilabda a városban. Idén a szegedma.hu szerint 400 néző volt kíváncsi a hazaiakra a a megyei rangadón. Az ellenfél a szegedi Tisza Volán SC volt.

Egyébként is: a Kozármisleny-Pécs soha nem lesz rangadó, ahogy a Videoton-Csákvár, Nyíregyháza-Balmazújváros vagy az ETO-Gyirmót sem. A közelség nem minden. Ellenben egy Békéscsaba-Hódmezővásárhely, vagy egy Szeged/Kecskemét-Hódmezővásárhely igenis presztízzsel bírna. A város egyébként sem nevezhető ellenzékinek. Nem létezik, hogy ne tudnának némi jóindulatot kicsikarni maguknak magasabb szinteken, ha már Matyóföldön sikerült.

Blue Front, Hódmezővásárhely - régen

És ma (H'vásárhely-Újszeged) http://hungaryultras.blogspot.hu

A második nyolcas megtekintéséhez KLIKK IDE!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr305638433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2013.11.26. 23:37:53

Arra az 1990-es újpesti bajnokavatóra emlékszem a TV-ből. Ahogyan az egész lila szurkolósereg üvöltötte,hogy "Hajrá Vác"! :)
süti beállítások módosítása