Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB1 1983-84, Téli szünet (Bevetés előtt) - 3. rész

2014.02.03. 20:58 maribor_

Az Időkapszula rovatunk Téli szünet sorozatának első részében az alsóház, második részében pedig a felsőház téli felkészülésébe és új igazolásaiba nyerhettünk bepillantást. Most, a harmadik részben következzenek ismét a felsőház csapatai, csak ezúttal a hátországot vesszük górcső alá. Ifik és utánpótlás korú játékosok, akik a felnőttek öltözőajtaján kopogtatnak, bevetésre készen.

Idokapszula_1983-84_Teliszunet_bevetes_elott.jpg

Azok az ifijátékosok, akik sorozatunk harmadik részében nem szerepeltek, valószínűleg 1984 elején vagy a továbbtanuláson gondolkodtak, vagy pedig a Képes Sport és Labdarúgás című szaklapok remek állásajánlatait böngészték harminc évvel ezelőtt.

Idokapszula_1983-84_Teliszunet_bevetes_elott_allas1.jpg

Már csak pár nap, és kezdődik a téli olimpia a jugoszláviai Szarajevóban. Az a város, ahol olimpiát rendezhetnek, egy életen át a népek és nemzetek barátságának és együttélésének a szimbóluma kell, hogy legyen!

Idokapszula_1983-84_Teliszunet_bevetes_elott_SJJ.jpg

Közben gőzerővel folyik a magyar sportolók felkészülése a nyári olimpiai játékokra, melyet Los Angelesben fognak majd megrendezni. Vajon sikerül-e túlszárnyalni a moszkvai sikereket? Hány aranyat szereznek majd sportolóink és mely sportágakban..?

Idokapszula_1983-84_Teliszunet_bevetes_elott_LAX.jpg

De térjünk most rá cikkünk alapvető lényegére.

Videoton
Fehérváron potenciális gond lehet a jövőre nézve, hogy az ifi csapatuk öltözőjéből nincs túl nagy merítési lehetőség.

A cikkben említett ifisták közül Gyenti László és Faddi Imre futott be később kisebb karriert és lettek valamelyest ismertek.

Idokapszula_1983-84_Teliszunet_bevetes_elott_Videoton_Faddi_Gyenti.JPGAz egy évvel későbbi csapatképen Faddi az ülő sor közepén, jobbra tőle Gyenti

Gyenti László tizenkilenc évesen mutatkozott be az NB1-ben az 1984/85-ös bajnokságban. A tehetséges csatár hat szezont töltött el Fehérváron, ennek ellenére csak 58 bajnoki meccsen szerepelt, mindössze 6 gólt szerzett. Ugyanakkor tagja volt az UEFA Kupa döntőig jutott csapatnak. Két alkalommal lépett pályára a sorozatban, a Zseljeznyicsar elleni negyeddöntőben, és a döntőben, mindkétszer Fehérvárott. Később még évekig játszott alacsonyabb osztályban Ajkán és Pakson. Faddi Máté a későbbiekben szintén nem váltotta meg a világot a Videotonban. Négy szezon alatt mindössze 14 bajnoki meccsig jutott, gólt nem szerzett. Ő is szerepelt az UEFA Kupa sorozatban, egyszer lépett pályára, a Manchester elleni visszavágón. Fehérvár után Bajára szerződött, ahol közel negyven éves koráig játszott. Mindketten egyszeres magyar bajnoki bronzérmesek lettek a Videotonnal.

Idokapszula_1983-84_Teliszunet_bevetes_elott_Videoton_1.jpg

Budapesti Honvéd
Az akkor még ifista korú Kovács Kálmán tehetsége és mutatott játéka alapján kimagaslott az utánpótlás mezőnyből.

Kovács Kálmánnak volt kiktől tanulnia a pályán. Olyanokkal játszhatott együtt a csatársorban, mint Bodonyi Béla, Dajka László, Esterházy Márton, vagy éppen a Belgiumból hazatért veterán, Kozma Mihály. Ezen az őszön már bekerült a felnőtt keretbe is, holott csak szeptemberben töltötte be tizennyolcadik életévét. Sőt, nem csak bekerült, hanem pályára is lépett. De ez karrierjének még bőven csak a kezdete volt.

Idokapszula_1983-84_Teliszunet_bevetes_elott_Kovacs_Kalman.jpgUtolsó bajnoki szezonjai egyikében a Honvéd mezében

Magyar viszonylatban páratlanul sikeres karriert futott be. Még az 1983/84-es bajnoki szezon alatt ifjúsági EB aranyat szerzett, sőt, a szezon végén magyar bajnoknak is mondhatta magát. Ezen kívül még négy bajnoki címet mondhatott magáénak, a Honvéddal kétszeres kupagyőztes, és egyszeres bajnoki bronzérmes is lett. Összesen 185 bajnoki mérkőzésen 69 gólt szerzett. Idegenlégiósként játszott a francia Auxerre-ben, ahol bajnoki bronzérmes lett, illetve a szintén francia Valenciennes-ben, a belga Antwerpenben, a ciprusi APOEL-ben és a svájci Delemontban. Cipruson bajnok és kupagyőztes lett. Pályafutása során 56 válogatott mérkőzésen játszott és 19 gólt szerzett.

Egyik legemlékezetesebb gólja címeres mezben, a brazilok ellen

Idokapszula_1983-84_Teliszunet_bevetes_elott_Bp_Honved.jpg

Újpesti Dózsa
Kétségtelen, a lila-fehér fiatalok közül Kozma István állt a legfényesebb jövő előtt, bár ő akkor már több, mint egy éve rendszeresen játszott a felnőttek között. Ha én írtam volna az alábbi cikket az újpesti utánpótlásról, mindenképp Kovács Ervinről emlékeztem volna meg, mint az ifi csapat legnagyobb tehetségéről és ígéretéről...

"Kozma Istvánnak van jelene. Jövője meg egyenesen fényes lehet" - írják a cikkben. Nos, magyar viszonylatban egészen egyedi pályafutást tudhat magáénak Kozma, akit a Megyeri úton csak Misiként emlegettek a szurkolók és a mindenkori csapattársak. 

Idokapszula_1983-84_Teliszunet_bevetes_elott_Kozma_Istvan.jpgKozma a Liverpool mezében az FA Kupával

Kozma hét szezont húzott le Újpesten egyhuzamban, ezalatt 156 bajnoki mérkőzésen 11 gólt szerzett. Aztán külföldi szereplései között háromszor tért vissza egy-egy szezonra, összesen újabb 111 mérkőzésre, ezeken rúgott újabb 18 gólt. 2001-ig egyszeres magyar bajnok, kétszeres Magyar Kupa (MNK) győztes, bajnoki ezüst-, és bronzérmes volt. Külföldön szerepelt a skót Dunfermline, az angol Liverpool és a ciprusi APOEL csapataiban is. Angliában kupát nyert, Cipruson egyszeres bajnok és kétszeres kupagyőztes volt. 1988-ban Magyarországon az Év Labdarúgója lett. A magyar labdarúgó-válogatottban 1986 és 1995 között 40 mérkőzésen szerepelt és 1 gólt szerzett.


Egyetlen gólját a válogatottban 1990-ben lőtte Törökország ellen

Idokapszula_1983-84_Teliszunet_bevetes_elott_U_Dozsa.jpg

Rába ETO
Verebes József sosem volt híres arról, hogy bátran nyúlt volna a fiatal tehetségekhez, jellemzően az öreg, már-már kiégett játékosok feltüzelése volt az ő igazi szakterülete. Talán ennek is köszönhető, hogy soron következő tehetségeink sem váltották meg a világot szűkebb pátriájukban.

Rugovics Vendel a Bakony Maradonájaként híresült el a magyar labdarúgásban.

Idokapszula_1983-84_Teliszunet_bevetes_elott_Rugovics_Vendel.JPGRugovics a Rába ETO 1984/85-ös csapatképén az ülő sor jobb szélén

Rugovics első győri korszakában 1987-ig szerepelt a Rába partján a zöld-fehéreknél. Mindössze 13 mérkőzés jutott neki és 1 gólig jutott. Így is részese volt egy bajnoki ezüstöt és egy bronzérmet szerzett csapatnak. Pályafutása azt követően teljesedett ki, hogy Veszprémbe igazolt. Itt négy szezont töltött el, 84 bajnoki mérkőzésen 16 gólt szerzett. A Veszprém játékosaként a válogatottig is eljutott, Mészöly Kálmán második kapitányi sorozata alatt hívta be, 1990 és 1991 között háromszor húzhatta magára a címeres mezt. Veszprém után még visszatért Győrbe, majd újra Veszprém következett, de mindkettő már inkább a levezetés kategóriájába tartozott...

Lakatos Ferenc sem Győrben futotta ki karrierjét. Olyannyira nem, hogy Győrből a szezon végén a jó nevű Ácsi Kinizsi játékosa lett, ahol két év múlva fedezte fel a Siófok. 

Idokapszula_1983-84_Teliszunet_bevetes_elott_Lakatos_Ferenc.jpgLakatos a Rába ETO 1984 tavaszi csapatképén az ülő sor bal szélén

Siófokon két idényt játszott, 51 bajnoki mérkőzésen 12 gólt szerzett. Ez jó ajánlólevél volt Verebesnél, aki a Hungária körútra csábította a csatárt. Négy szezon alatt, jobbára kiegészítő játékosként, 67 bajnoki mérkőzésen 5 gólt szerzett. Mindezek mellett részese volt az MTK-nál egy bajnoki ezüst-, és egy bajnoki bronzéremnek. Szintén Mészölynél lett válogatott 1990-ben, de neki csak egy mérkőzés jutott. 1992-ben visszament Győrbe, majd játszott még a Veszprémben is, felejthető módon...

Idokapszula_1983-84_Teliszunet_bevetes_elott_Raba_ETO.jpg

Tatabányai Bányász
A TBSC mindig is híres volt a háttérből merítés lehetőségéről. Az akkori, 1983/84-es csapatképen jó pár ismerős névvel találkozhatunk, akik később megfordultak az első osztályban, sőt, volt aki a válogatottban is...

Idokapszula_1983-84_Teliszunet_bevetes_elott_Tatabanya_ifi.jpg

Kétségkívül, az akkor beharangozott tatabányai tehetségek közül Vincze István futotta be a legnagyobb karriert. Pilu még ebben a szezonban tagja volt az ifi EB-t nyert csapatnak, innentől kezdve éveken át kirobbanthatatlan volt a kék-fehérek kezdőcsapatából. Négy szezon alatt több, mint 100 bajnoki meccset játszott, 37 gólt szerzett. A Tatabányával volt bajnoki ezüst-, bronzérmes és kupadöntős. 1988-ban külföldre igazolt, először az olasz Lecce csapatába került.

Idokapszula_1983-84_Teliszunet_bevetes_elott_Vincze_Istvan.jpgA Lecce piros-sárga mezében

Két év után tért haza, előbb Kispesten, majd a BVSC-ben is játszott. Piros-feketében két bajnoki aranyat, egy-egy ezüstöt és bronzérmet szerzett, sárga-kékben egy bronzot. 1996-ban ismét külföldre vette az irányt, belga és portugál csapatok következtek. 2000-től újra a Tatabánya játékosa lett, pályafutását 2002-ben, a Vasas játékosaként fejezte be. 1986 és 1996 között 44 válogatott mérkőzésen 8 gólt szerzett.

Címeres mezben a legemlékezetesebb gólját 1988-ban rúgta Észak-Írország ellen. 3 perccel a megmozdulása előtt állt be csereként - győztes gólt szerzett a VB-selejtezőn

Idokapszula_1983-84_Teliszunet_bevetes_elott_Tatabanya.jpg

Csepel SC
A cikkben találhatunk jó néhány nevet, akik később bemutatkoztak az első osztályban.

Mindezek közül Csucsánszky Zoltán volt az, aki a legtöbbre vitte, mégis kicsit kevesebbre, mint tehetsége és tudása alapján vártuk volna tőle akkoriban.

Idokapszula_1983-84_Teliszunet_bevetes_elott_Csucsanszky_Zoltan.jpgCsucsánszky címeres mezben

Csucsu még ebben a szezonban bemutatkozott az élvonalban, sőt egy szezonnal később tovább növelte mérkőzései számát. Csepelen 39 NB1-es mérkőzésen 6 gólt szerzett. Teljesítményére több csapat is felfigyelt, ő annak a Videotonnak az ajánlatát fogadta el, mely éppen az UEFA Kupa döntőjéig menetelt. Hasonló sikerek már nem vártak rá Fehérváron, mégis a korszak egyik emblematikus Vidi játékosa lett. Hat szezont töltött el Fehérváron a szabadrúgás góljai miatt annyira népszerű középpályás, több mint 100 bajnoki meccsen közel 20 gólig jutott. A Videotonból lett válogatott, 1988 és 1990 között öt alkalommal húzhatta magára a címeres mezt. 1992-ben igazolt Vácra, majd idény közben egy osztrák kiscsapatba igazolt, ahol több, mint tíz évig játszott. Ő is gyarapította a méltatlanul elkallódott fiatal tehetségek táborát...

Idokapszula_1983-84_Teliszunet_bevetes_elott_Csepel.jpg

Vasas
A cikkben röpködnek a nevek: Zvara, Mundi, Klink és Galaschek. Könyvet lehetne írni korosztályaikról, hogy miért nem teljesedett ki pályafutásuk? Mi most ehelyett inkább fussuk át Balog Tibor életútját.

Balog Tibor ekkor még csak húsz éves volt, de a védő már csapata alapemberévé vált, túl volt sok csatán. Több mint három éve játszott az élvonalban és már kupagyőztesnek és bajnoki bronzérmesnek mondhatta magát.

Idokapszula_1983-84_Teliszunet_bevetes_elott_Balog_Tibor.jpgMexikóra készülve a válogatott edzésén

A védőjátékos 1989-ig 193 bajnoki mérkőzést játszott a Vasasban és 3 gólt szerzett. Később másodszor is kupagyőztes lett csapatával. Utolsó magyarországi szezonjában az Újpesti Dózsa játékosaként bajnoki címet nyert, csapatának mind a 30 bajnoki meccsén pályára lépett és 1 gólt szerzett. Újpest után még nyolc szezont játszott a belga első osztályban, négy-négy szezont a Geel és a St. Truiden csapataiban. 1985 és 1989 között 12 alkalommal húzhatta magára a címeres mezt, gólt nem szerzett. Mezey György a selejtezők után kezdte beépíteni csapatába, tagja volt a bővebb VB-keretnek, végül Mexikóba nem utazhatott el.

Idokapszula_1983-84_Teliszunet_bevetes_elott_Vasas.jpg

Zalaegerszegi TE
A cikkben említésre kerülnek a ZTE akkori ifjúsági korosztályának tehetségesebbnek mondott játékosai. Valljuk be, a hozzám hasonló szakbarbároknak sem mondanak semmit. Sem korosztályos ifi játékosokként nem voltak ismertebbek, és később sem találkozhattunk a nevükkel, mint ismert és befutott egerszegi játékos. A zalai kék-fehéreknél mintha kimaradt volna egy korosztály a nyolcvanas évek közepén. Viszont felmerül egy település neve, melynek intézménye nem csak a megyének volt kimagaslóan jó munkát végző utánpótlás bázisa, hanem Magyarországon is egyik védjegye lett az utánpótlás-nevelés fellegvárainak.

A Pacsai Labdarúgó Kollégium 1975-ben nyitotta meg kapuit azzal a szándékkal, hogy bentlakásos rendszerrel, nagy tapasztalatú ifi és serdülő edzőkkel kezdje ontani magából a tehetségeket.

Idokapszula_1983-84_Teliszunet_bevetes_elott_Pacsa_nosztalgia.jpgNosztalgikus kép Pacsáról a hőskorból

A Pacsán dolgozó edzők a ZTE alkalmazásában álltak, a csapatok pedig a ZTE korosztályos serdülő csapatai voltak. Az első évek rendkívül sikeresen alakultak. 1986-ig a nagypályás országos úttörő olimpián 3 arany- és 1 ezüstérmet , illetve egy ötödik helyezést, a kispályás országos úttörő olimpián 2 ezüstérmet szereztek a pacsai kollégisták. 1989. december 31-én a ZTE hivatalosan megszakította a pacsai edzőkkel munkajogi viszonyát, és megszüntette a kollégium szakmai pénzügyi finanszírozását. A kollégium 1991-től a helyi önkormányzat tulajdonába került, és évente az állami költségvetési törvény által meghatározott finanszírozás alapján állami támogatásban részesült a kollégium lakói számának függvényében. Bár az idők folyamán az intézmény ha nem is fő-, de egyik utánpótlás bázisa maradt a Zetének, egyre inkább halványult szerepe és jelentősége. Egyik utolsó híres labdarúgó, aki Pacsa falai közül került ki, Herczeg Miklós. A tizenkétszeres válogatott csatár szerepelt 1996-ban az atlantai olimpián és többek közt játszott a Rába ETO-ban, Sopronban, Kispesten és az Újpestben. Utóbbival bajnok és kupagyőztes is volt.

Idokapszula_1983-84_Teliszunet_bevetes_elott_Pacsa.jpgPacsa legendás falai

A 2000-es évektől a kollégium próbált alapítványként üzemelni, a vezetők és üzemeltetők megkíséreltek szponzori pénzekhez jutni, de nem sokan láttak üzleti lehetőséget az utánpótlás-nevelésben. A lét és nemlét határán lévő több évi agónia után Pacsa 2011-ben végleg bezárta kapuit.

Idokapszula_1983-84_Teliszunet_bevetes_elott_ZTE1_1.jpg

Idokapszula_1983-84_Teliszunet_bevetes_elott_ZTE2.jpg

Nemsokára folytatjuk sorozatunkat, melyben az alsóház csapatainak hátországait, utánpótlás bázisait vesszük górcső alá. Ifik és utánpótlás korú játékosok, akik a felnőttek öltözőajtaján kopogtatnak, bevetésre készen.

Emlékeztetőül:

Téli szünet 2. rész

Téli szünet 1. rész

15. forduló

14. forduló

13. forduló

12. forduló

11. forduló

10. forduló

9 és fél forduló

9. forduló

8. forduló

7. forduló

6. forduló

5. forduló

4. forduló

3. forduló

2. forduló

1. forduló

Szintén figyelmükbe ajánljuk:


Időkapszula extra– Klubcsapataink 1983/84-s nemzetközi kupaszereplése 1. forduló, 1. kör
Időkapszula extra– Klubcsapataink 1983/84-s nemzetközi kupaszereplése 1. forduló, 2. kör
Időkapszula extra– Klubcsapataink 1983/84-s nemzetközi kupaszereplése 2. forduló, 1. kör
Időkapszula extra– Klubcsapataink 1983/84-s nemzetközi kupaszereplése 2. forduló, 2. kör
Időkapszula extra– Klubcsapataink 1983/84-s nemzetközi kupaszereplése 3. forduló, 1. kör

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás készíti, a szerző neve csak a blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségünk e-mailen valogatott.blog@gmail.com, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr715761693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sala 2014.02.04. 10:16:01

Azért ZTE szurkolóként a megemlített ifisták neveinek egy része ismerős.

A kiemelt Kovács Jóska jó eséllyel ő lehet: hu.wikipedia.org/wiki/Kov%C3%A1cs_J%C3%B3zsef_%28labdar%C3%BAg%C3%B3,_1966%29 ( bár a név gyakori ).

Dobos vélhetően az a Dobos Sándor, aki azóta utánpótlásedző is volt a ZTE-nél, és jelenleg is Zalaegerszegen (Andráshidán) vezetőedző.

Rózsa ( hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3zsa_L%C3%A1szl%C3%B3_%28labdar%C3%BAg%C3%B3%29 ) is több mint 100-szor játszott a ZTE-ben.

Abban már kevésbé vagyok biztos, de ha Balogh Z. nevét csak elírták és felesleges a h betű, akkor ő is sokat játszott ( hu.wikipedia.org/wiki/Balog_Zolt%C3%A1n_%28labdar%C3%BAg%C3%B3,_1967%29 )

Igazából így összegyűjtve nem is tűnik rossz évfolyamnak ez (ketten válogatottak is lettek, ami még engem is meglep), nincs persze kizárva, hogy a gyakori nevek miatt összekevertem valakiket.

maribor_ 2014.02.04. 10:52:50

@sala: Köszönjük az észrevételt, illetve a kiegészítést. Úgy értem, az akkori 83/84-s csapathoz, meg a régebbi elődökhöz képest nem alkottak annyira maradandót. Így viszont Pacsának tudtunk emléket állítani...

Feyyaz 2014.02.04. 23:24:08

Videoton: '85 őszén Varsóban,két perccel a vége előtt ki rúgta el keresztben a kapu előtt azt a ziccert? Nem a Gyenti? Azzal esett ki a Vidi...
Bp.Honvéd: Kovács K. nemhogy volt még francia gólkirály is Auxerre-ben?
Ú.Dózsa: Szegény Kozma Pista! Amikor egy angol lap leközölte a "Premier League 10 legérthetetlenebb átigazolása" c. cikket,őt is beletették... :( Mondjuk én a válogatottban bírtam a játékát,Kovács E.-vel együtt.
Rába ETO: Lakatos Ferencnek volt még NB I-es klubja,a Stadler FC.
Csepel: Egyszer Csucsánszkyt nem akarták elengedni a szülei és tanárai egy ifi válogatott meccsre,mert a gimnáziumban megbukott magyarból.
Vasas: Balog Tibor abból a városból származik,ahol én is születtem. Ismerek pár embert Kiskunmajsán,akik a nyolcvanas évek elején az ottani fociban dolgoztak,és egytől-egyig ugyanazt mondták,amikor rákérdeztem a játékosra: "A Balog Tibi? Az én játékosom volt,én fedeztem fel!" :)

maribor_ 2014.02.05. 06:48:20

@Feyyaz: Az a Legia elleni pillanat nincs meg..., Kovács kétszer volt második a francia góllövő listán, nem? Lakatos jogos, a Csucsánszky sztori meg pontosan így volt. Köszi a kiegészítéseket!

!CSABEE! 2014.02.11. 03:04:55

Érdekes, hogy az ifi Galascheket, mint villámgyors csatárt említik. Később sokféle jelzővel illették, de a "villámgyors" valahogy nem volt köztük :)

Balog - h nélkül! - Tibi meg abszolút kedvenc, a mai napig a Top 3-ban van nálam! Bálint Lászlónál állandó kezdő volt a válogatottban, de az a bizonyos osztrákok elleni 0-4 őt is elsöpörte - sajnos... (jobban mondva a Bálintot váltó Mezey visszacsempészte a csapatba Nagy Antalt és Róthot, így Tibinek már nem jutott hely)

!CSABEE! 2014.02.11. 03:05:50

@Feyyaz: Gólkirály nem volt, de Papin mögött másodiknak lenni sem kis dolog :)