Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Más világ?

2014.02.10. 11:28 Fradista Utazó

Lezajlott egy újabb forduló a női kézilabda nemzetközi kupákban. A jó hír az, hogy 6 csapatunk volt még februárban is érdekelt, ilyesmire elég rég nem volt példa. A rossz hír az, hogy közülük három is búcsúzott.

A három búcsúzóból kettő abszolút papírforma volt. A lényegében a Győri ETO fiókcsapataként működő Veszprém (erre majd egy későbbi írásban visszatérünk) kiesése a jó nevű játékosokból álló francia Fleury ellen borítékolható volt. Az EHF-kupában a Fehérvár és a Vác a sorsolás szeszélye folytán egymás ellen volt kénytelen pályára lépni, ott sem volt meglepetés, hogy nem jutottak tovább mindketten.

Az Érd búcsújával kapcsolatosan azonban a "meglepetés" egy igen enyhe kifejezés volna.

buxtehude_erd_1.jpgUjjongó buxtehudei játékosok (Fotó: tageblatt.de)

Az érdiek a német Buxtehude együttese ellen játszottak a KEK-ben, és az első mérkőzést 9 góllal (32-23) nyerték. Ezzel kapcsolatosan egy korábbi, nem kifejezetten erről a meccsről szóló cikkben az alábbiakat találtuk írni:

De még a dán első liga alsó felében is természetes, hogy a játékosok dolgoznak a kézilabda mellett, nem is beszélve a Bundesligáról. Az Érd csapata épp a napokban verte meg simán a Buxtehudét, mindkét csapat a 3-4. helyen áll a saját bajnokságában. Csak míg az érdiek profi körülmények között készülhetnek, addig a németek munka vagy iskola után járnak edzésre, esténként. Más világ.

Nos, ezek után a visszavágón a Buxtehude 31-22-re nyert, és, igaz, a lehetséges legminimálisabb különbséggel, döntetlen összesítés után idegenben eggyel több lőtt góllal továbbjutott, az Érd pedig kiesett.

Akkor most, mi is van? Mégse más világ?

Dehogynem. Érden minden adva van a sikeres szerepléshez. Van elég pénz (legalábbis a női kézilabda viszonyaihoz képest), korrekt létesítmények, ráadásul mindig időben érkezik a pénz. Buxtehudében a játékosok megélhetését a kézilabda nem tudja komoly szinten biztosítani, a játékosok egy része dolgozik a kézilabdázás mellett, másoknak a szülők, férj, ilyesmi, segítenek be. Ez azért nem klasszikus amatőr státusz, mert a játékosoknak általában a szponzorok kínálnak munkát, vagy magánál a klubnál dolgoznak. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell bejárni a munkahelyre, de azt azért igen, hogy soha nem fordulhat elő, hogy egy játékos edzésről, neadjisten mérkőzésről a munkahelyi feladatai miatt hiányozzék.

Bár ez nagy segítség, azért, valljuk be, nem mindegy, hogy egy játékos a teljes idejét a sportra, ill. a szükséges regenerálódásra szentelheti, vagy lenyom négy órát a munkahelyén, utána még elvégzi az egyéni edzésfeladatot (pl. futás), és úgy megy edzésre, meccsre.

buxtehude_erd_2.jpgJana Stapelfeldtnek most jutott eszébe, hogy elfelejtett átküldeni egy fontos file-t a főnöknek
(Fotó: tageblatt.de)

És persze az igazoláspolitikát is alapvetően meghatározza a félamatőr lét. Ki a csoda menne szívesen Buxtehudébe, hogy ott legyen titkárnő? A csapat hat meghatározó játékosa búcsúzott az előző szezon végén, és a helyükre csak két komoly igazolást tudtak hozni, közülük is az egyiknek csődbement és megszűnt a csapata, a másik pedig úgy került oda, hogy a barátja, élettársa, Hamburgba igazolt (Buxtehude Hamburgtól 40 km).

Persze megvan ennek a másik oldala is: a játékosok nem a pénzért jöttek ide, és nem is a pénzért játszanak, hanem a játék öröméért, a győzelem öröméért. Másnak pedig lehet, hogy elég a pénz.

Ahogy egy internetes fórumban írta egy hozzászóló:

Arra pedig mérget vehet mindenki, hogy azok a játékosok, akik munka mellett megcsinálják ugyanazt, mint akiknek csak ezzel kell foglalkoznia, azok a játékosok tényleg sikereket akarnak elérni és nem csak azért járnak edzésre és meccsre, mert azért fizetnek nekik. Az lehet, hogy nincs profi szerződésük, de maximálisan profi a mentalitásuk, a hozzáállásuk, máskülönben ilyen eredményeket nem tudnak elérni sem.

Muszáj ehhez hozzáfűzni, hogy nem csak Érden akadnak olyan játékosok, akik számára a kézilabda leginkább egy munkahely, és Érden is vannak, akiknek nem ilyen a hozzáállásuk.

És lehetett bármilyen a Buxtehude hozzáállása, a két csapat lehetőségei, a játékosok egyéni képességei között van akkora különbség, hogy az Érd semmi esetre sem kaphatott volna ki 9 góllal.

Mégis kikaptak, mégis kiestek. Aligha azért, hogy ránkcáfoljanak. De akkor miért? Hogy engedheti meg magának egy kiváló körülmények között készülő csapat, hogy kiessen egy nemzetközi szinten jegyzetlen, félamatőr játékosokból álló német csapat ellen? És hogyan tűrheti el ezt bárki, aki ezeknek a lányoknak nem kevés pénzt fizet, ezért a botrányos produkcióért?

A helyi lap tudósításának címe: "A Buxtehude csodát tett". és valóban, ők minden dicséretet megérdemelnek. Az ő helyzetükben, kilencgólos hátrányból kiverni egy jól fizetett játékosokból álló ellenfelet, csodával ér fel.

Érden viszont változásoknak kell bekövetkezniük, nagyon rövid időn belül. Ha mégsem így lesz, az egyértelmű jelzés lenne arról, hogy nem csak a játékosok egy része, de a vezetők, pénzügyi támogatók számára sem fontos az előrelépés.


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr855806499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

21 ezer Ft 2014.02.10. 11:44:18

"És hogyan tűrheti el ezt bárki, aki ezeknek a lányoknak nem kevés pénzt fizet, ezért a botrányos produkcióért?"

Ez van akkor, amikor nem a sajátoddal vered a csalánt, jut is, marad is...

De ahogy hallottam, elkezdett apadni a (szennyvíz)forrás, szóval érhetik meglepetések még az érdieket a közeljövőben. Pedig kár lenne ezért a csapatért, jó a keret.
süti beállítások módosítása