Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Területvédekezés kettős négyes láncokkal - amit Pintér tanít

2014.02.24. 22:58 bigacsiga

Biztos önökben is felmerült már a nagy kérdés, mit csinálnak válogatott fiaink Pintér edzőtáborában? Mire jó ez az egész? Valami célja csak van! És igen, bármilyen meglepő is, tanulnak. Azt tanulják, amit nem tudnak. Legalábbis egy hozzászólás szerint, ami részletesen elemzi azt is, hogy mit. A kettős négyes láncokkal való területvédekezést. Amit húsz éve találtak ki a fociban. Önök tudják, hogy az mi, milyen foci-rendszer? Olvassák el, nem fog fájni!

Egy minimális szövegbeli és formai szerkesztéssel közüljük a teljes hozzálólást, reméljük szerzője örül az újabb publikálásnak. Mi köszönjük!

-ZsO- hozzászólása a csakfoci egyik cikke alatt: http://www.csakfoci.hu/node/156557

Egy korábbi hozzászólásomat ide is benyomom... bocs, ha valaki már olvasta, vagy nem érdekli...

Egy jó ideje figyelem a válogatott körüli híreket... ahogyan azt a magyar sportújságírás színvonalát ismerve már megszokhattuk: most is rendszeresn jelennek meg tudósítások Pintér munkájáról, csak éppen arról nem esik szó, hogy tulajdonképpen mi az ami éppen történik.
Ezzel kapcsolatban szeretném, megosztani veletek néhány ide vágó gondolatomat (amit én - számomra még mindig meglepő módon - egyik hazai cikkben vagy riportban sem láttam még viszont amióta Pintér Attila elkezdte a munkáját):

Mit csinál most éppen Pintér és mit várhatunk ettől mi szurkolók?

Pintér jelenleg a területvédekezést oktatja kettős négyes láncokkal. Ebből építi fel a labdakihozatalt és az átkapcsolást a támadásokba.

teruletvedekezes.png

... szóval erről bővebben:
Mint nem olyan rég, hobbijátékosként önszorgalomból megtanultam 20 éve játszák ezt mindenütt... dugig van a youtube oktató videókkal, hogy hogyan kell jól játszani, mire kell figyelni, mekkorának kell lennie a távolságoknak a játékosok között, stb...
A lényege röviden:
1.) megfelelő távolságokat megtartva tolódnak a játékosok (2x4 db) egyszerre a pálya azon oldala felé, ahol a labda van
2.) A megfelelő pillanatban az egyik játékos kitör a sorból és ráront az ellenfél labdás támadójára - megpróbál labdát szerezni = PRESSURE
3.) A láncból kitörő játékos melleti szomszédos "láncelemek" fedezik a területet a támadó passzal vagy cselezve áttörő játékossal szemben = COVER
4.) A lehetséges hibák:
a) rossz távolságfelvétel a láncban álló játékosok között
b) hibás vagy túl lassú tolódás a balszélről a jobb szélre és viszont
c) rossz ütemű PRESSURE + COVER
d) technikai hiba (értsd: a labdaszerző játékos elveszti a párharcot a technikásabb ellenféllel szemben)

Ezeknek az ismereteknek a birtokában aztán magyar válogatott meccset nézni borzalmas volt az Egervári érában...Magyarországon a játékosok jelentős része nem ismeri rendesen ezt a játékrendszert... illetve láthatóan nem tud ebben a rendszerben együtt mozogni... pedig ez kb. akkor terjedt el Magyarországon kívül, amikor ők megszülettek...
Az, hogy Pintér ezt oktatja a válogatott összetartásokon, az mindent elmond... TRAGÉDIA... de ez van... legalább oktatja.
Főleg, hogy az Egibá által sokat emlegetett "fejlettebb futballkultúrákban" ebben a rendszerben minden akadémiáról kikerülő játékos alapból magabiztosan tud játszani... máshol csak azt kell nekik mondani, hogy oké... Te most bal szélső kettes leszel... kb. ennyi az edző dolga ezzel... aztán dolgozhat a többin.

A kérdés adódik:
Mi is történt még ezen kívül a futball elitjében (ahová tartozni akarunk) az elmúlt 20 évben, amit még érdemes lenne figyelembe venni?

1. A Barcelona a sokpasszos játékával kitalálta és tökéletesre csiszolta a kettős négyesláncok ellenszerét:
a) Olyan gyorsan járatják a labdát, hogy a kitörő játékos ne tudjon labdát szerezni... sőt... ha lehet, ne is alakuljon ki párharc...
b) Folyamatosan "PRESSURE"-re provokálják az ellenfelet, mert ekkor keletkezik rés a négyes láncban (ezt látjuk, amikor a támadó az ellenfél védősorának háttal kapja a labdát és egy érintésből vissza is játsza azt ugyanannak az embernek, akitől kapta (Tiki-taka)
c) a folyamatos súlypontáthelyezéssel (a Barca a középpályán nem előre-hátra, hanem mindig balról jobbra, oda-vissza járatja a labdát) arra kényszerítik a kettős négyes láncot, hogy tolódjon a pálya egyik oldaláról a másikra... Ha túl gyorsan, túl gyakran kell tolódni, az drámaian megnöveli a kivitelezési hibákat a 8 játékos együttes mozgásában

2. A Bayern München 2013-ban megmutatta, hogy hogyan lehet legyőzni a Barcelona verhetetlennek hitt taktikáját
a) A játékosállománnyal a játék területet egy 20x30 m-es felületre szorítják össze
b) 10 emberrel védekeznek és minden ponton egyszerre azonnali PRESSURE+COVERT nyomnak, amint labdát veszítenek
c) Kikényszerítik a párharcokat és aggresszióval megnyerik azokat a pálya minden pontján (olyanokat lehetett látni 2013-ban a Bayerntől, hogy Arien Robben az ellenfél szögletzászlójánál becsúszva védekezik !!!! - őrült dolog... mindez Robbentől, aki nem a védekezés királya)
d) Azonnali támadásba kapcsolnak át mind a 10 mezőnyjátékossal, amint megszerzik a labdát
Én úgy hívnám: "High Pressure" a pálya minden felületén 90 percen át...

Na itt tart a világ futball elitje jelenleg... akkor be is lehet lőni a mi várható szereplésünket... és ez mégcsak nem is Pintér hibája (lesz)...

Félre ne értsen senki, örülök neki, hogy végre a válogatott tájékán is megjelenik a szervezettség és a játékosok effektiv taktikai fejlesztése... mindösszesen két aggasztó dologra szeretnék rámutatni (amire az elmúlt szűk két hónapban egyetlen megjelent cikk vagy riport sem mutatott rá):
1. Jelenleg a mi válogatottunk ott tart, hogy Pintér Attila ezt a 20 éve kiforrott és elterjedt rendszert a válogatott összetartásokon (!) oktatja, gyakoroltatja, nem tudjuk mennyire jól .. és azt sem, hogy milyen eredményességgel...
2. Egy német, holland, spanyol, portugál de akár csak egy török vagy dán válogatott sem fog a gatyájába tojni, mert Guzmicsék felálltak kettős négyes láncba...

és a végére egy kicsit őrült edző videó ahol hasonlót láthatunk:

(ha véleményük van írjanak levelet vagy kommentet, örömmel vesszük!)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr455794766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bloodscalp 2014.03.03. 13:58:57

Ellenfél szögletzászlójánál nem védekezni szoktak:) Szerintem az labdaszerzés volt így látatlanban. Semmi őrültség nincs ebben, profi mentalitás és motiváltság.
Jó 15 éve nézem aktívan a v. meccseket, manapság nem mindet már. De visszagondolva nem is éreztem hogy akármelyik csapat kia akarna jutni akár EB-re vagy VB-re, csak lejátszották nagyrészt a meccseket "ugyis kikapunk jelleggel".

fátum 2018.06.22. 14:48:16

Csak két észrevétel így sok évvel később.
- A válogatottban zömében külföldön focizó játékosok játszottak/játszanak. Ők hogy-hogy nem találkoztak ezzel a játékrendszerrel?
- Válogatott összetartásokon pár napig oktatgatni ilyesmit nincs sok értelme. Ilyen kevés idő alatt úgysem tudják olyan szinten megtanulni, hogy hatékonyan alkalmazni tudják. Bele is bukott Pintér mester.

fátum 2018.06.22. 14:54:46

Még egy dolog. Nézetem szerint a fejlődés legfőbb akadályai azok a megélhetési edzők, akik ezeket a manapság alapvetőnek tekinthető dolgokat nem értik, nem tudják tanítani és ezért nem is tanítják meg a fiataloknak.
süti beállítások módosítása