Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Városok, stadionok, kocsmák (részlet) - Ez a harc lesz a végső!

2014.03.12. 21:06 Rich.mond

Az alábbi részlet a Városok, stadionok, kocsmák című nemrégiben megjelent regényből lett kiragadva -azon belül is az "Ez a harc lesz a végső!" fejezetből. A kispesti szurkolók megneszelték, hogy olasz tulajdonosuk egy huszáros vágással el akarja adni a Budapest Honvédot mindenestől Dunaújvárosba. A szerződés aláírására hétfőn került volna sor. Úgy tűnt, mindennek vége. Ám páran belekapaszkodtak egy utolsó szalmaszálba és kilátogattak a BKV Előre - Dunaújváros bajnokira...

"....

– Mindenki ideért? Jól van, mindenki itt van. Brazil, hívd ide az embereidet légyszi’!

Miután mindenki körülállja, Rombusz ismerteti a haditervet. Nem bonyolult, de ebben rejlik a nagyszerűsége.

– Tehát bemegyünk, azonnal bedobunk mindent a pályára. A lényeg, hogy félbeszakadjon a meccs, és az újvárosiak beszarjanak. Közben a lelátón meg kell keresnünk a csapatvezetőt, vagy az elnököt. Értésükre kell adnunk, hogy ha csapatot vesznek, akkor azt tokkal-vonóval veszik. A csapat tartozéka a szurkoló is, nem? Eldönthetik, hogy kell-e nekik ez a csomag. Irány a pénztár!

 Sport utca, BKV-stadion

– Rom, de most komolyan… – áll meg Mario. Nem csak ő, hanem a negyven főből harmincöt néz vezetőjére értetlenül.

– Mi van?

– Két nyugdíjas kaller őrzi a bejáratot. Mi a francnak nem megyünk egyszerűen be közöttük? Szerinted ránk mernének szólni? Ugyan már… nem akarom támogatni a BKV-t. Éppen elég, hogy néha jegyet kell vennem a metrón!

 Rombusz sóhajt egyet, majd lassan a többiek szájába rágja:

– Akkor a nyuggerek azonnal hívják a rendőröket. Behatolás, miegyéb… még azt is ránk húznák, hogy megvertük őket.

– Azért nem fognak megtalálni minket, ha bedobunk egy raklap illegális, pirotechnikai szerkentyűt?

– Láttál már te ezért előállítást? Tilos, tilos, de mégsem betörés, vagy testi sértés. Egyébként bent a stadionban főleg nem lesz rendőr. Ha ezért hívják ki őket, akkor olyan számlát kapnak a BRFK-tól, hogy még a tekeszakosztályuk is lehúzhatja a rolót.

– Remélem, nem drága. Számozott ülőhelyet akarok, ahonnan az egész pályát belátom!

– Fajin kis pálya! Olyan századfordulós hangulata van. Kár, hogy már a kutya sem jár ide, csak pár barátnő és nyugdíjas. Most bankot robbantanak velünk a pénztárnál.

A pénztáros hölgy valóban nem hisz a fülének, amikor negyvenkét belépőt kérnek. Trükkre gyanakszik, de a pénz láttán megnyugszik és letépkedi azokat a cetliket, amiket még a nyolcvanas években használtak vidéki kultúrházakban.

Rombusz megy elől természetesen. A lépcső alján megvárja, míg mindenki bejut, majd egy „Csak a Kispest!” felkiáltással megindul.

Az ódon fa tetőszerkezet felerősíti a negyvenkét torokból felharsanó csatakiáltást. Az első ijedelem tehát a mérkőzést megtekintő harminc nézőt éri. Pár másodperccel később a játékosok állnak meg és fordulnak a hang irányába. Ki tudja, talán a saját szurkolóikat várták? A Dunaferrt ketten kísérték el Budapestre, míg a hazai tábor tíz főt számlál. A legnagyobb zavarban talán most ők vannak. A másik húsz nézővel ellentétben ők sejtik, hogy kik a látogatók és mit keresnek itt. Leginkább azon aggodalmaskodnak, hogy milyen hírük kel majd a nagyvilágban. Nem szoktak látogatókat kapni, így általában nem is nagyon erőltették meg magukat.

– Ezeknek mi bajuk van? – fordul lányához egy negyvenes nő, megvető arccal vizslatva a beözönlőket. A belépő kimondottan hatásos. Igaz, a világ minden stadionjában feltűnne,  ha nézőszám másodpercek alatt a duplájára nőne.

– Szerintem honvédosok, ’sztán most itt hőbörögnek.

– Fasznak nem Fradi meccsre mennek, ha hőbörögni akarnak?

Sziszegve meggyulladnak a lengyel fáklyák, majd ki-ki megcéloz egy számára kevésbé szimpatikus dunaújvárosi játékost.

„Újváros, buziváros! Buziváros!”

Martinék az újvárosi vezetőket kezdik el keresni. Szerencséjükre nincs akkora tömeg, hogy ne lehetne kiszúrni őket.

Cipó, az Ikrek, Porthos a dunaújvárosi városi tévé munkatársaival közli érkezésük célját. A tévéseken nyoma sincs félelemnek, a régi motoros médiamunkások rutinjával társalognak a demonstráció céljáról.

A tüzek kialszanak a pályán, a játékvezető jelt ad a folytatásra. Több sem kell Meláknak. Egy kisfiú pajkosságával gyújtja meg és dobja el a villódzó stroboszkópokat. Újból felharsan az újvárosiakat gyalázó rigmus. A meccs megint félbeszakad, de a zaklatott idegállapotú vendégek ezúttal nyom nélkül szeretnének eltűnni a pályáról.

– Szerintem ezek még mindig nem szartak be eléggé – elégedetlenkedik Brazil

– Tizenkettes! Elvágom a torkodat! Ma innen nem mentek haza élve! Ősszel minden meccseteken ott leszünk!

– Meghalsz, nyolcas! Te is, szőke cica! Rátok gyújtjuk az öltözőt!

– Halál! Halál! Halál!

– Alakul! Mondtam, hogy ennyien is elegen vagyunk. Persze ütősebb lett volna ötszáz fővel, de így sem rossz! Lassan tiplizzünk, mielőtt megjönnek a zsandárok!

„A BKV az, ami éltet minket,

 Elverjük az ellenfeleinket!

Nem kell sokat várni majd a gólra,

 A BKV a helyzetet megoldja!”

A hazaiak (a kép nem ezen a meccsen készült)

A magára találó BKV-keménymag zendít rá egy dalra. A második versszakot már az utcán hallgatja végig negyvenkét elégedett kispesti.

– Szerintem elég egyértelmű volt az üzenet. Ezeknek halálfélelmük volt!

– Nagyon helyes! Mások csapatát, értékeit és szurkolóit nem szép dolog más városokba költöztetni. Egyébként is agyrém ez a telephely-csere. Ez nem egy Kft, hanem Puskás és Bozsik egykori klubja!....

... 

Másnapi sajtóközlemény:

A dunaújvárosi labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaság hétfői taggyűlésén úgy döntött, „A továbbiakban nem támogatja a Budapest Honvéd NB I-es együttesének dunaújvárosi szereplését, a Honvéd tulajdonosai által kezdeményezett együttműködés minden módját véglegesen levette a napirendről. A taggyűlés tudomásul vette, hogy a Honvéd szurkolói és az MLSZ vezetése csak Kispesten tudja elképzelni a csapat szereplését" – olvasható az indoklásban."

A könyv kapható a Líra és Lant könyvesboltjaiban, és az Auchanban. Fókusz Könyváruház (Rákócz út), Europark Könyváruház, Szeged Könyváruház, Petőfi Hódmezővásárhely, Buy Way Dunakeszi, Miskolc Pátria, Pápa, Győr Virágpiac,Könyváruház Récsei Center, Győr Interspar, Eger Dobó utca, Székesfehérvár, Arany János Nagykőrös, Buy Way Könyváruház Soroksár,  Könyváruház Debrecen, Könyváruház Family Szombathely, Balaton Könyvesbolt Siófok, Family Baja. LIRA KÖNYVÁRUHÁZ - PESTERZSÉBET ÜZLETHÁZ,  Könyváruház Szinvapark Miskolc, Ady Endre Gyöngyös, Diósd Interspar, Pécs Fókusz Könyváruház, Eger Tesco, Gyöngyös Gyöngyház, Könyváruház Szombathely, Könyváruház Ferihegy, Eger Magvető, Family Hódmezővásárhely, Könyváruház Kaposvár, Alphapark Sopron, LIRA KÖNYVESBOLT – HEGYVIDÉK, Kecskemét, Kiskunhalas, Rózsakert Könyváruház, Komló, Jelky András Baja, Újbuda Könyváruház, Corvina Könyvesbolt Pécs. Ezen felül megrendelhető a Bookline-on

Címkék: Könyvajánló


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr265857559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása