Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB1 1983-84 19. forduló

2014.03.22. 10:21 maribor_

1984. március 24-25., 1984 márciusának utolsó teljes hétvégéje.

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Tanacskoztarsasag.jpgManapság egy MTK-Mezőkövesd miatt zárják le a fél várost, 1984. március 21-én a Tanácsköztársaság kikiáltásának ünnepére rendezett fáklyás futás miatt tették ugyanezt

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti eseményeit.

Március 19.
-Az SS Mobil Oil tankhajó a Columbia folyón zátonyra fut, durván 50.000 liter nyersolaj ömlik a folyóba.

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Tanker.jpgKorabeli felvétel a szerencsétlenség következményeiről

-A Duran Duran nagysikerű koncertet adott a new york-i Madison Square Gardenben. A koncertet olyan érdeklődés fogadta, hogy terven felül, 2 nap múlva megismételték azt.


A koncert negyedik dala volt ez a szám

Március 20.
-A szovjet tagköztársaság Üzbegisztánban 7,1-es erősségű földrengés volt.
-Brüsszelben véget ért az Európa Tanács kétnapos ülése. A főtémában, hogy korrekciózzák Nagy-Britannia hozzájárulását az Európai Gazdasági Közösség költségvetésébe, nem jártak sikerrel, viszont megállapodás született a közös agrárpolitika reformjáról.

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Brusszel.jpgAz ír tejtermelők azonnal, a helyszínen mondtak véleményt a közös agrárpolitikáról

Március 21.
-John Lennon tiszteletére és emlékere a new york-i Central Park egyik részét Strawberry Fields-nek nevezik el.
-A Team Spirit '84 fedőnevű amerikai hadgyakorlat közben összeütközik a Japán-tengeren az USS Kitty Hawk repülőgép-anyahajó és a gyakorlaton "külsős megfigyelőként" résztvevő szovjet Viktor-osztályú K-314-es atomtengeralattjáró. Háborús stratégiai jelentősége nem volt az incidensnek, mindkét sérült jármű haza tudott sántikálni. A gond az volt, hogy a hordozóhajón és a tengeralattjárón is többtucat atomtöltetű fegyver volt.

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Kitty_Hawk.jpgFestői kép az USS Kitty Hawk-ról

-Hivatalos baráti látogatásra Budapestre érkezik Willi Stoph, keletnémet miniszterelnök.
-A Tanácsköztársaság kikiáltásának 65. évfordulójára átadták az első házat és beköltözhettek az első lakók a Gazdagréti lakótelepre. Az első ütemben a Regős utca eleje készült el.

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Gazdagret.jpgA lakótelep a hőskorban

 

Március 22.
-A nyugati parti Computer Vásáron bemutatkozik a Microsoft Press is. Rögtön két számítástechnikai mérföldkővel rukkolnak elő. Kiadják az Apple Macintosh Könyvet, illetve az IBM otthoni számítógépek böngészése című könyvet.

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_mac.jpg Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_IBM.jpg

 

-Három évvel a film elkészülte után a MOKÉP forgalmazásában a magyarországi mozik bemutatják a Kincs, ami nincs című olasz-amerikai filmvígjátékot.

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Kincs.jpg

Március 23.
-Hírtelen fordulat áll be a Német Demokratikus Köztársaság és a Német Szövetségi Köztársaság között zajló enyhülési folymatban, mikoris Erich Honecker határozatlan időre befagyasztja az amúgy is ritka kivándorlási engedélyek kiadását. A fő oka az intézkedéseknek az volt, mikor Willi Stoph, az NDK miniszterelnökének unokahúga is megkapta az engedélyt az ország elhagyására (A pártvezető talán csak azt használta ki, hogy a miniszterelnök elvtárs épp Budapesten vendégeskedett - a szerkesztő megjegyzése).
-A csehszlovák szövetségi gyűlés elfogadja az új iskolatörvényt. A törvény 3. §-a kimondja, hogy „a magyar, német, lengyel és ukrán (ruszin) nemzetiségű állampolgároknak a nemzeti fejlődésük érdekeinek megfelelő mértékben joguk van a saját nyelvükön való művelődéshez”.
-Többéves szünet után ismét megnyílik a Fővárosi Állatkert akváriuma.

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Allatkert.jpg

Március 24.
-Francois Mitterrand francia miniszterelnök üzenetben hívta fel a Reagan-adminisztráció figyelmét a Szovjetunióval szembeni enyhülési politikára. Örömmel üdvözölte az utóbbi időben a szovjet fél által tett lépéseket a nukleáris fegyverkezés leszerelési folyamatban.
-Rómában több ezer ember tüntetett a kormány gazdaságpolitikája ellen.  

Március 25.
-350 amerikai ejtőernyős landolt Hondurasban, azzal a nem titkolt céllal, hogy felügyeljék a választások tisztaságát.
-Először adják át a Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjakat.
-Brazíliában, Rio de Janeiro-ban megkezdődött az 1984-es Forma 1-es szezon. A végeredmény, ami a pontot érő helyezéseket illeti:

HelyezésVersenyzőCsapat/MotorKörökIdő/Kiesés okaRajthelyPontszám
1 Alain Prost McLaren-TAG 61 1:42:34,492 4 9
2 Keke Rosberg Williams-Honda 61 + 40,514 9 6
3 Elio de Angelis Lotus-Renault 61 + 59,128 1 4
4 Eddie Cheever Alfa Romeo 60 + 1 kör 13 3
5 Patrick Tambay Renault 59 Kifogyott üzemanyag 8 2
6 Thierry Boutsen Arrows-Ford 59 + 2 kör 20 1

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Senna_Toleman.jpg

A versenynek volt egyedi érdekessége is. Egy fiatal brazil versenyző – alig 3 nappal van túl a 24. születésnapján – életében először indul a Forma 1-ben. A 16. körben turbómeghibásodás miatt fel kellett adnia a versenyt. Ayrton Sennának hívták...

 

18 hét van hátra a los angeles-i nyári olimpiai játékokig. Az előkészületekről igyekszünk kishíreinkben tudósítani Önöket.
Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_olimpiai_revu1.jpg

 Valamikor ekkor kezdett üzletté válni az olimpia...
Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_olimpiai_revu2.jpg

 Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_olimpiai_revu3.jpg

 

Nem tudjuk, miért meglepő, ha valaki egy jól fizető (korrumpálható?) állásból, a megbízatása letelte után átül egy másik jól fizető  (korrumpálható?) állásba...
Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_olimpiai_revu4.jpg

 

A hétvégi forduló első napján, szombaton, tragikus baleset árnyékolta be a magyar sportközéletet.

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Rally1.jpg

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Rally2.jpg

(A fejleményekről, a baleset okainak kivizsgálásáról a későbbiekben még beszámolunk.)

 

A héten két edzőkérdés merült fel az NB1-ben. Mindkettő a kiesési zónában tanyázó csapatoknál.

-Már miért lenne meglepő, ha egy vártnál sokkal gyengébben szereplő csapat edzője egyszercsak idény közben fogja magát és szabadságra megy..? Mindenestre meglátjuk, ki ül hétvégén a DVTK kispadján, és azt is, mi lett az ügy folytatása.


Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_DVTK_ugy1.jpg

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_DVTK_ugy2.jpg

 

-Hogy a történelem tudja-e ismételni önmagát? Tudja. Nem volt még Pro-licensz,  de alapvető végzettség feltételei már harminc évvel ezelőtt is voltak (lettek volna), hogy valaki a kispadra ülhessen. Hogy lehetett-e kiskaput találni..? Persze, lehetett. Edzői papírok a Volán SC házatáján (Egervári Sándor már akkor is ott volt, már akkor is döntési pozícióban. Érdemes az egész cikket végigolvasni, kis kortörténet. Vagy kórtörténet? - a szerkesztő megjegyzése).
Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Volan_ugy.jpg

 

És akkor lássuk a lényeget, az NB1 19. fordulóját. 

Vasas-Csepel
Ősszel az angyalföldiek vendégként nyertek 3:1-re Csepelen. Jelenleg pontazonosság van a két csapat közt, a Vasasnak kettővel jobb a gólkülönbsége. Bár a hazaiak az előző fordulóban vereséget szenvedtek Pécsett, de előtte négy meccset nyertek zsinórban. A vendégek tavaszi mérlege kissé felemásra sikeredett, egy-egy győzelem, döntetlen és vereség került a nevük mellé. Ebből különösen a Volántól elszenvedett 0:4-s vereség a fájó. Összességében, a hazai pálya miatt is, a Vasas nézett nagyobb eséllyel a találkozó elébe, annak ellenére, hogy csepeli részről sem eltíltás, sem sérülés nem nehezítette dr. Puskás Lajos dolgát, míg a másik oldalon Elekes, Birinyi, Magos és Farkas sérülés, Varga és Komjáti pedig sárga lapok miatt nem állhattak Mészöly Kálmán rendelkezésére.
Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Vasas_Csepel1.jpg

A mérkőzést egy díjátadó előzte meg.

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Vasas_Csepel2.jpg

Január 11 és 27 között rendezték meg az indiai Calcutta-ban az 1984-s Nehru Kupa sorozatot. Ismét rangos mezőny jött össze nemzetközi szinten. Hazánkat a Vasas képviselte Magyarország B-válogatottja néven, a románok az utánpótlás csapatukat indították, míg a többi négy náció, a lengyelek, az argentinok, az indiaiak és a kínaiak pedig a "rendes" válogatottjukat szerepeltették. Az angyalföldiek kivállóan helytálltak, legyőzték Indiát 1:0-ra, 1:1-re végeztek a későbbi tornagyőztes lengyelekkel, csakúgy, mint Kínával, Románia korosztályos csapatával pedig 2:2-vel zártak. Egyedül Argentínától kaptak ki. Nos, a torna legjobb játékosa lett Kiss László. Ráadásként még a csapat átrándult Bagdadba is, ahol kétszer megmérkőztek az iraki válogatottal is, mindkettő 1:1-re végződött. 

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Vasas_Csepel3_1.jpg

 

A Népsport alábbi írása inkább a kisszines kategóriába tartozik, mint sem a szakmai elemzésébe.
Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Vasas_Csepel3.jpg

Haladás-Videoton
A hét egyik nagy kérdése volt, a zsinórban két vereséget szenvedett bajnokaspiráns Videoton tud-e végre nyerni, hogy tarthassa a lépést a Bp. Honvéddal. Annak ellenére nem tűnt ez lehetetlennek, hogy idegenben kellett fellépniük. Ősszel otthon is nyertek a Haladás ellen, jelenleg 11 helyezésnyi különbség volt a két csapat közt. A Szombathelyiek sem szerepeltek tavasszal túl fényesen, 3 meccsből egy győzelem és két vereség. Még akkor is kötelezőnek tűnt a győzelem, ha figyelembe vettük, hogy a védelem két oszlopa, Disztl László és Horváth Gábor nem állhatott Kovács Ferenc vezetőedző rendelkezésére.
Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Haladas_Videoton.jpg


SZEOL AK-PMSC
Kettejük őszi mérkőzése volt, talán, a szegediek egyetlen vállalhatatlan mérkőzése ebben a szezonban, 5:2-s vereség lett a vége. Most a vendégek a 9., a hazaiak a 11. helyről vágtak a 19. fordulónak neki, 1 pont különbséggel. A SZEOL egy-egy győzelemmel, döntetlennel és vereséggel zárt eddig tavasszal, a pécsiek egy picivel szerepeltek csak jobban, két győzelem mellett csak egy döntetelen, igaz, még gólt sem kaptak tavasszal. Mindkét csapat a lehető legerősebb összeállításban léphetett pályára. A PMSC-nél az elő fordulóban is így volt ez, a szegedieknél felépült Orosházi, így a középpályás játékre jelentkezett.
Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_SZEOL_PMSC.jpg


MTK-VM-Nyíregyháza
Ősszel az MTK-VM 1:0-ra nyert a Nyírségben, jelenleg mindkét csapatot reálisan fenyegeti a kiesés réme. A kék-fehéreknek három helyezés és 4 pont előnyük ebben a csatában. Két rendkívül gólerős védelem néz majd farkasszemet egymással. A vendégek eddig tavasszal 3 vereséget szenvedtek 12 kapott góllal, míg a hazaiak két döntetlen mellett egy vereséget szenvedtek 9 beszedett góllal. Az MTK-VM gyakorlatilag a legerősebb összeállításában léphetett pályára, míg a Nyíregyházából sérülés miatt hiányzott Vágó, Polyák, Czeczeli és Rabcsák, így hosszú idő után újra Csepecz János kapott lehetőséget a kapuban.
Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_MTK_Nyiregyhaza.jpg

 Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_MTK_Nyiregyhaza2.jpg


FTC-Tatabánya
Szintén a forduló egyik nagy kérdése volt, a tavaszra megújult Fradi végre haza pályán is tud-e nyerni, megháláva ezzel a közönségük szeretetét és türelmét. Két idegenbeli győzelem (DVTK, Nyíregyháza) mellett egy haza vereség (Csepel) áll az eredménylistájukon. A Tatabánya kevesebb pontot szerzett tavasszal, egy-egy győzelmük, döntetlenjük és vereségük volt eddig. Ősszel a bányásznapi gólgazdag mérkőzést a hazaiak nyerték akkor 4:3-ra. Jelenleg a Tatabánya 5. 21 ponttal, a Fradi a 10. helyen áll 17 ponttal. A zöldfehéreknek égetően kéne a két pont, hogy mégtovább tudjanak fölfelé kapaszkodni a középmezőnybe. A Tatabányánál továbbra is tart a sérüléshullám, a 19. fordulóra a Fradi is igazodott hozzájuk. Rab és Murai biztosan nem állhatott Vincze Géza rendelkezésére, Takács, Ebedli és Kerekes pedig úgy mentek ki bemelegíteni, hogy majd ott kiderül, tudják-e vállalni a játékot.
Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_FTC_Tatabanya.jpg

A mérkőzés képekben.
Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_FTC_Tatabanya3.jpg

 

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_FTC_Tatabanya2.jpg

A Népsport tudósítója érdemtelenül húzta le Pogány László osztályzatát, a mérkőzés nem rajta ment el, legalábbis nem egyedül őrajta. Ha valóban kerékkötője lett volna a csapatnak, edzője nem a 89. percben cseréli le. Gyatrán lőni egy büntetőt maximum hiba, de nem bűn, ugyanúgy, mint egy ordító helyzetet kihagyni sorsdöntő pillanatban. Pogányról, nem csak ezzel a mérkőzéssel kapcsolatban, hanem az egész pályafutása miatt el lehet mondani, vele kapcsolatban a flegma, vagy hanyag jelzők értelmüket vesztik.

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_FTC_Tatabanya8.jpg

Az ekkor harminc éves Pogány tíz évesen kezdett focizni az akkori Leninvárosi (ma Tiszaújváros) Olefin SC-ben. Nem csoda, hogy mikor kiöregedett az ifi korosztályból, a Fradiban kötött ki. Vidéki kiscsapatból érkezett játékosként ifjúsági válogatott volt, együtt játszott korosztályában a nemzeti csapatban többek közt Szabó Ferenccel, Nyilasi Tiborral, vagy éppenséggel Törőcsik Andrással. A Fradiba igazolása után három évet még lenyomott a fakóban, majd az 1975/76-s bajnokságot, sorkatonaként, Szentendrén töltötte a Kossuth KFSE csapatában. Visszatérte után vált stabil kezdőjátékossá, tíz szezont játszott zöld-fehérben. Ezalatt 235 bajnoki találkozón 74 gólt szerzett, a Fradiban egyszeres magyar bajnok, Magyar Kupa (MNK) győztes és bajnoki bronzérmes volt, három-három bajnoki ezüstérmet és kupa második helyezést is szerzett. 1986 őszén Budafokra távozott az NB-be, innen egy idény után az ESMTK-ba távozott, pályafutását is Erzsébeten fejezte be harminchat évesen.

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_FTC_Tatabanya4.jpgA kimaradt büntető...

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_FTC_Tatabanya5.jpg

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_FTC_Tatabanya6.jpg

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_FTC_Tatabanya7.jpg


Rába ETO-Bp. Honvéd
Egyértelműen a forduló, ha nem az 1983/84-as bajnokság, csúcsrangadójáról beszélgetünk. A tavalyi bajnok és az idei bajnoki cím fő várományosa csaptak össze Győrben, természetesen telt ház előtt. A szombat este kezdődött mérkőzésre már péntek délelőtt elkelt minden jegy. Ősszel Kispesten egy 1:1-gyel megosztoztak a pontokon a felek, most a Honvéd a tabella éléről, a Győr a 4. helyről várta a mérkőzést. Mindketten jó formában voltak, a vendégek eddig két győzelem, egy vereség, 13 rúgott góllal kezdték a tavaszt, míg a hazaiak két győzelem, egy döntetelen, 11 rúgott gól. A Honvédnál sem sérültek, sem eltiltottak nem voltak, míg az ETO-nál a három sárgalapos Magyar helyett, némi átszervezéssel, meglepetésre a jobblábas Szíjártó került a védelem baloldalára.Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Raba_Honved.jpg

Ahogy ők látták. A két edző, Verebes József és Komora Imre, illetve a játékvezető, Győri László. Mai szemmel érdekes, hogy akkor még nyilatkozhattak a bírók a meccsen történtekről, sőt, nem kérdezték, Győri maga jelentkezett a Népsport szerkesztőségénél, hogy elmondja, ő hogy látta belülről az ítéletét, mely nagyban befolyásolta mind a mérkőzés, mind az egész bajnokság végkimenetelét.
Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Raba_Honved2.jpg

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Raba_Honved5.jpgNagy Antal (balra) és Szepessy László (jobbra) fejpárbaja

 

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Raba_Honved3.jpg

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Raba_Honved4.jpg

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Raba_Honved6.jpgHannich kissé reménytelen helyzetben

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Raba_Honved7.jpgAndrusch szorult helyzetben is ura a labdának (Kurucz és Hannich közt)

 

Volán-DVTK
Négypontos kiesési rangadó a kölekedésiek otthonában, annak tudatában, hogy szombaton a Nyíregyháza ismét vereséget szenvedett. Ha a Volán nyer, kissé mégjobban hátradőlhetnek, ha a DVTK nyer, kissé nyíltabbá tehetik újra a "jobbik kieső" címért folytatott harcukat a nyírségiekkel szemben. Kérdés, ha döntetlen lenne a végeredmény, az kinek lenne jó. Ősszel a Volán vendégként nyert borsodban 3:0-ra, most a DVTK 10 pontjával a legutolsó, a Volánnak 3 ponttal többje van és két hellyel van előrébb. A Volánnak amúgyis égető szükséglet lenne a győzelem, hiszen az összes közvetlen előttük álló csapat pontot, illetve pontokat szerzett előző nap.
Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Volan_DVTK.jpg

A Képes Sport más szemszögből is elemzi a Diósgyőrben történeteket. A bevezetőben olvasottak a klub szempontjából ismertetik a kurta-furcsa szabadságolást, míg most Fekete Ferenc nézőpontját ismerteti meg velünk.

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Volan_DVTK2.jpg

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Volan_DVTK3.jpg

ZTE-Ú. Dózsa 
Ősszel a Dózsa hazai környezetben lelépte a zalaiakat, ezzel ugrottak akkor a tabella élére. A Dózsa tartja magát továbbra is a bajnoki címért folytatott küzdelemben, a Zete őrzi őszi 8. helyezését. A zalaiak két győzelemmel és egy vereséggel állnak tavasszal, a lilák egy-egy győzelmet, döntetlen és vereséget tudhattak ekkor maguk mögött. Arról nem beszélve, a csapat most érkezett meg a KEK negyeddöntő visszavágójáról (ahol a vereséggel kiestek az Aberdeennel szemben), Temesvári Miklós a mérkőzés előtt egy nappal nem tudott előzetes kezdőt adni a sok sérült miatt...
Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_ZTE_Dozsa.jpg

 

A találkozók után jöjjön két állandó rovatunk. A szakember szemével-ben a forduló Vasas-Csepel mérkőzésére tekintünk vissza, míg a Visszapillantótükörben továbbra is csemegézhetünk érdekes statisztikai adatok közt. A 19. fordulót közel 90 ezer néző tekintette meg...

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_szakerto.jpg

 

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_visszapillanto.jpg

 

Nézzük az osztályzatok alapján a 19. forduló válogatottját. A két legmagasabbra értékelt játékos, mindketten 8-t kaptak, a honvédos Nagy Antal és a ferencvárosi Koch Róbert (itt sajtóhibaként 7-s az osztályzata). Érdekesség, hogy a csúcsrangadón győztes Bp. Honvéd hét játkost adott a két csapatba.
Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Fordulo_valogatottja.jpg

 

A góllövőlistán a fordulóban eredményes Esterházy Márton mostantól egyedül vezeti a rangsort, a fehérvári Szabó József ezúttal eredménytelen volt.
Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_gollovolista.jpg

A dobogón egy változás, a meglepetésre mostanában botladozó  Videoton ezúttal a már a második helyet is elvesztette. A zalaegerszegen győztes Újpesti Dózsa követi így a Bp. Honvédot. Döntetlenje ellenére, vagy épp annak köszönhetően, a Fradi már a felsőházban várja a következő fordulót. Haza döntetlenjének köszönhetően a Volán SC tartja a három lépés távolságot a kieső helyektől, míg ugyanennek a döntetlennek köszönhetően a DVTK elmozdult az utolsó helyről.
Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Tabella.jpg

 

Az NB2 23. fordulója egy rövid gondolat erejéig térjünk vissza az előző hét Békéscsaba-Eger rangadóra.
Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_NB2_2.jpg

A múlt héthez képest könnyű menet várt most a csabaiakra, a gyakorlatilag kivérzett Ganz-Mávaghoz látogattak. Ugyanígy biztosnak tűnt az egriek két pontja, a Kecskemét látogatott hozzájuk. Az előző forduló egyik nagy vesztese, a HÓDGÉP-Metripond is könnyű feladat előtt állt, a másik nagy vesztes, a DMVSC is javítani szándékozott.

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_NB2_4.jpg

A Debrecen szombaton lépett pályára és azonnal el is puskázta a könnyűnek tűnő lehetőséget. A feljutásért küzdő hajdúságiaknak a 10. helyezett Nagykanizsa túl nagy falatnak bizonyult.
Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_NB2_3.jpg

Nézzük a forduló teljes eredménylistáját és a tabellát. A Hódgép sem tudott élni a lehetőséggel, ami kínálkozott előttük. Az Eger SE és a Békéscsabai Előre éltek a lehetőséggel, mindketten magabiztos győzelmet arattak, növelve előnyüket az ellenlábasokkal szemben.

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_NB2_5.jpg

 

Lássuk az NB2 legeredményesebb góllövőinek sorrendjét.

Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_NB2_1.jpg 

 

Rég jártunk az NB2-nél lejjebb, lássuk, milyen eredmények születtek a megyei bajnokságokban.
Idokapszula_nb1_1983-84_19_fordulo_Megyei_bajnoksag.jpg

 

És végül, szokásunkhoz híven, a következő forduló beharangozója olvashatják. A 20. forduló párosításai:

Csepel-ZTE
Tatabánya-SZEOL AK
PMSC-Rába ETO
DVTK-Haladás
Nyíregyháza-Volán
Videoton-MTK-VM
Bp. Honvéd-Ú. Dózsa
FTC-Vasas

A válogatott két előkészületi mérkőzése miatt a tavasz első hétközi fordulója következik, ráadásul kinyit Magyarország legnagyobb létesítménye is. Kettősrangadó a 20. fordulóban! A program első mérkőzése nem akármilyen csemegét tartogat. A győri szupergyőzelem után a bajnoki cím egyértelmű várományosa, a Bp. Honvéd játszik a KEK-ben tisztességesen helytállt, de kiesett, így mostmár csak a bajnokságra koncentráló Újpesti Dózsával. A találkozónak óriási jelentősége van a piros-fehérek számára, hiszen győzelmük esetén olyan előnyre tennének szert a többiekkel szemben, amire ebben a bajnokságban már nem sok esély nyílna ledolgozni. A kettősrangadó második mérkőzésén a Fradi az eddigi meglehetősen vegyes szereplés után próbál választ adni arra a kérdésre, hogy sikerek, vagy további nehézségek felé vezet-e az útjuk. A Vasas a Csepel magabiztos legyőzésével hangoltak a találkozóra, de egy fordulóval ezelőtt pont a pécsi kisiklásuk bizonyította, hogy a piros-kékek bőven nem tartoznak a verhetetlen kategóriába. A tétje miatt kiemelt jelentősége lesz a Volán nyíregyházi fellépésnek. Valós a kérdés, ha nem nyer a Nyíregyháza, akkor minden bizonnyal megvan az első csapat, amelyiktől évvégén biztosan elköszönehtünk. Szintén "négypontos" találkozónak ígérkezik a Haladás diósgyőri fellépése is. Figyelemre méltó lesz a győriek pécsi vendégszereplése. Tavasszal eddig a PMSC jól teljesít, esetleges győzelmével végleg elbúcsúztatná a Rába ETO bajnoki reményeit.

 

Emlékeztetőül:

Az 1983/84-es labdarúgó NB1 összes történését az Időkapszula rovatunkban olvashatják teljes egészében.

Szintén figyelmükbe ajánljuk:

Időkapszula extra– Klubcsapataink 1983/84-s nemzetközi kupaszereplése 1. forduló, 1. kör
Időkapszula extra– Klubcsapataink 1983/84-s nemzetközi kupaszereplése 1. forduló, 2. kör
Időkapszula extra– Klubcsapataink 1983/84-s nemzetközi kupaszereplése 2. forduló, 1. kör
Időkapszula extra– Klubcsapataink 1983/84-s nemzetközi kupaszereplése 2. forduló, 2. kör
Időkapszula extra– Klubcsapataink 1983/84-s nemzetközi kupaszereplése 3. forduló, 1. kör
Időkapszula extra– Klubcsapataink 1983/84-s nemzetközi kupaszereplése 3. forduló, 2. kör

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr35852503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JuAn 2015.07.21. 23:13:09

Az Osztálynapló során én hiányoltam egy október 23-ai posztot, az ebben szereplő rész után pláne, szóval Pogánytól hogy-hogy nincs aláírásod?.

maribor_ 2015.07.21. 23:21:03

@JuAn: Az Időkapszulában igyekeztem minden olyan játékosnak a pályafutását bemutatni, akik kimaradtak az Osztálynaplóból. A fotó abból a füzetből volt szkennelve. be volt előre készítve, mint a többieké. és valahogy nem jött össze, nem tudom.