Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Három Korona

2014.05.22. 04:15 A szerethető dózsás

California_Chrome_wins_San_Felipe_r620x349.jpg

California Chrome

A Triple Crown (nem tévesztendő össze a Triple Sec nevű gyógyszerrel) annak a lónak jár amely a Kentucky Derby és a Preakness Stakes után a Belmont Stakes versenyt is megnyeri. Eddig mindössze 11 lónak sikerült a triplázás, 1978-ban volt az utolsó mesterhármas.

Ezeken a versenyeken három éves lovak (csikók) indulhatnak nemre való tekintet nélkül. A három verseny mindegyikét nyerte már meg kancacsikó, a paripacsikók (a méncsikó áramvonalasított változata) közül ''Funny Cide'' (2003-ban) és ''Mine That Bird'' (2009-ben) két versenyt nyerve jó eséllyel indult a Belmont Stake-en a triplázásért, de a mesterhármas eddig csak méncsikóknak (colt) sikerült.

triplecrown_silks.PNG

Az eddigi Három Korona győztesek utasainak egyenruhái

A Kentucky Derbyt május első szombatján rendezik, a következő két versenyt pedig két, illetve négy hét múlva tartják. A verseny rajongóinak így nem kell az utolsó pillanatig várni, hogy az MLSZ végre kinyögje mikor lesz a derby, és csaknem száz éve tervezhetik pontosan a májusi programjukat. Egy-két kisebb malőr persze volt. 1917-ben és 1922-ben a Kentucky Derbyt és a Preakness Stakes-et egy napon tartották (Kentuckyban illetve Marylandben, és a Louisville-Baltimore távolság olyan 1000 kilométer lehet), meglehetősen megnehezítve ezzel a mesterhármas esélyét.

220px-Seabiscuit_ver2.jpg

A versenylovakat évezredek óta tenyésztik, a mai versenylovak évszázadokra visszamenőleg regisztrált családfával rendelkeznek. Ma a világon évente 120 ezer versenylovat törzskönyveznek ezek közül csak néhány tucat jut el arra a szintre, hogy a legnagyobb versenyeken indulhasson.

220px-Secretariatposter.jpg

A 11 Három Korona győztes közül kettőre a mozilátogatók is emlékezhetnek. A Seabiscuit című film Seabiscuit és a Három Korona győztes War Admiral (1937) versenyéről szól. Az utolsó nagy sztárról, az 1973-as Három Korona győztes Secretariat-ról szintén készült film néhány éve. Coburns_and_Sherman_at_Preakness.jpg

California Chrome gazdái ünnepelnek. A mama (kalapban) tanította meg a papát (kalapban) a lóversenyben rejlő üzletre. 

A 11 között van egy apa fia páros is, Gallant Fox, az 1930-as Három Korona versenyek nyertese a derbyk után hamarosan visszavonult és 1953-ban bekövetkezett haláláig apaként járult hozzá a lósport fejlődéséhez. Több száz utódja között sok bajnokot találhatunk, a leghíresebb Omaha, aki az 1935-ben nyerte meg a Három Koronát. Omaha közvetlen leszármazottjai között már nem találunk nagy bajnokokat, de unokái és ükunokái 3 Kentucky Derbyt nyertek. 

1978-ban Affirmed nyerte a Három Koronát és  azóta 11 ló próbálkozhatott azzal, hogy két verseny megnyerése után a csúcsra érjen, de nem sikerült nekik. A harmadik verseny különösen nehéz, mert 400 méterrel hosszabb a táv mint az előző két verseny 2000 méteres pályája. A 12. ló California Chrome június hetedikén próbálkozhat azzal, hogy a 12. Három Korona győztes legyen.

2D274905892236-today-california-chrome-140519.blocks_desktop_medium.jpg

Majdnem megorroltak rá

Ahhoz, hogy az idei Kentucky Derby és Preakness Stakes győztese harcba indulhasson a harmadik győzelemért idén még egy extra akadályt is le kellett küzdeni. A Belmont Stakes verseny szabályai nem engedik az orrliktágító tapasz használatát. Ezt a légzést elősegítő tapaszt már régóta használják az élsportolók; arról, hogy segít-e valamiben még folynak a viták. Végül a verseny rendezői (az óriási bevételek reményében) meghátráltak  és California Chrome (eddig 3,5 millió dollárt futott össze a gazdáinak) is indulhat. A Belmont Stakes, a bajnokok igazi tesztje következik.

image_1.jpg

Belmont Stakes: Ha nincs Három Korona esélyes. akkor van úgy, hogy csak 100 ezren mennek ki. Az idei versenyre 20 dollár és 6000 dollár között még kaphatók jegyek. 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr836190942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása