Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB1 1983-84 30. forduló

2014.06.03. 05:56 maribor_

1984. június 3., 1984 nyarának első vasárnapja.

Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_Headlines.jpgA balatoni SZOT-üdülőkben megkezdődik a nyári szezon

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

Május 27.

 • Az angol slágerlistákat a Wham együttes Wake Me Up Before You Go Go című száma vezeti.


Hallgasák meg cikkünk olvasása közben

 • Az Egyesült Államok bejelenti, hogy két KC-135-ös tanker gépet küld Szaúd-Arábiába, hogy a szaúdi F-15-ös vadászgépek hosszabban és hatékonyabban tudjanak járőrözni a Perzsa-öböl felett, megelőzendő, hogy iráni vadászgépek további kereskedelmi hajókat támadhassanak a királyság felségvizein.

Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_tanker.jpgKC-135 F-15-ös vadászgépet tankol a levegőben

 • Az amerikai mozik bemutatják a Bounty című filmet, nem kisebb hírességekkel a szereposztásban, mint Mel Gibson, Liam Neeson, Sir Anthony Hopkins és Sir Laurence Olivier.

Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_Bounty.jpg


Május 28.

 • Állami ünnepség keretében helyezik örök nyugalomra az Arlington katonai temetőben azt az ismeretlen katonát, aki még a vietnámi háborúban esett el, holttestét pedig nemrég adták ki az Egyesült Államoknak.

Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_Arlington.jpgRonald Reagan amerikai elnök a gyászszertartáson

 • Kétnapos hivatalos látogatásra Bécsbe utazik Várkonyi Péter külügyminiszter.
 • Megjelenik a Pink Floyd együttes gitárosának, Roger Waters-nek The Pros and Cons of Hitch Hiking című, első szólóalbuma.

Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_Roger_Waters.jpg

Május 29.

 • Az angliai Sheffield állami acélgyára környékén zavargások törtek ki. Az általános országos sztrájk harmadik hónapjában a munkások élőkordont vontak a létesítmény köré, hogy megakadályozzák a működéshez elengedhetetlen koksz-szállítmány megérkezését. Az eddigi egyik legsúlyosabb összecsapáson több mint 90 embert letartóztattak, összesen 41 rendőr és 28 sztrájkoló sebesült meg.

Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_sztrajk.jpgA középső úr sem valószínű, hogy hétvégén kijut a Sheffield United meccsére

 • Hivatalos baráti látogatásra Mongóliába utazik Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke.
 • A Magyar Tudományos Akadémia és a Soros Alapítvány  felállítja közös bizottságát azzal a céllal, hogy elősegítse a tudományos és kulturális fejlődést és támogassa az alkotó tevékenységet Magyarországon.

Május 30.

 • Bombarobbanás rázza meg a nicaraguai lázadók vezérének, Eden Pastora-nak nemzetközi sajtótájékoztatóját. Az akciónak, melynek a CIA is részese volt, több tucat halottja és sebesültje volt.

Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_Nicaragua.jpgAz Egyesült Államok a békét próbálja elhozni a közép-amerikai térségnek

-A Liverpool FC nyeri a 29. BEK-döntőt, miután Rómában tizenegyesekkel verik az AS Roma csapatát.

 • Baráti látogatásra Budapestre érkezik Van Tien Dung hadseregtábornok, vietnami nemzetvédelmi miniszter.
 • Hivatalos látogatásra Budapestre érkezik Lothar Späth, Baden-Württemberg tartomány (NSZK) miniszterelnöke (Ezek nehogy összefussanak valahol - a szerkesztő megjegyzése).

Május 31.

 • Az Egyesült Államok ismételten kísérleti atomrobbantást hajt végre a nevadai sivatagban.

Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_Nevada.jpg

 • A NATO közleményt ad ki a ­szervezet keleti politikájáról, melynek fő mottója a párbeszéd, együttműködés és kapcsolatok a kelet–nyugati viszony minden szintjén.

Június 1.

 • Előző hírünknek megfelelően Hollandiában a NATO megkezdi 48 darab középhatótávolságú atomtöltetű rakéta telepítését.
 • A nyári vasúti menetrend életbelépésével a Magyar Államvasutak az utolsó menetrend szerinti gőzvontatású személyvonat közlekedését is leállítja.
 • A környezetvédelem jegyében a Művelődési Minisztérium közleményben ajánlja, hogy minden év májusában szervezzék meg az általános és középiskolások számára a "madarak és fák napját".


És akkor lássuk a lényeget, az NB I 30., utolsó fordulóját.


Rába ETO-Vasas
Ősszel a Vasas, akkor kissé meglepetésre, magabiztosan győzte le az ETO-t hazai pályán 3:1-re. Az előző fordulóban mindkét csapat "révbe ért", hiszen bármilyen eredmény születik, mindketten maradnak a 29. fordulóban elért pozíciójuknál. A Rábának nincs igazi oka szomorkodni, vagy szégyenkezni. Az előző két bajnokságot megnyerték, most az ezüstig jutottak, pláne, hogy érdekeltek a kupadöntőben, amit alighanem megnyernek majd a másodosztályú Siófoki Bányász ellen.Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_Raba_Vasas2.jpg

Videoton-FTC
Az őszi 0:0 akkor a féltáv bajnoki címét hozta meg a Videotonnak. Felemás idényt zárhatnak, csak egy szép búcsú hiányzik a hazai közönségtől erre az idényre. Mindenképp nyerniük kell, hogy biztos legyen a dobogó. Másik nagy tét Szabó József gólkirálysága.Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_Videoton_FTC.jpg

MTK-VM-ZTE
Az őszi zárófordulóban a Zete nyert hazai pályán 2:1-re. Mindkét csapat tét nélkül készülhet a találkozóra, becsülettel megragadtak a középmezőnyben.Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_MTK_ZTE.jpg

Haladás-SZEOL AK
Az őszi mérkőzésüket a SZEOL AK nyerte hazai pályán 3:0-ra. Bármilyen eredmény születik, az idén 85 éves klub történetének valaha volt legeredményesebb éve ez. A Haladásban több volt ebben a bajnokságban, mint ahonnan a zárófordulót várták. Összességében nincs miért szégyenkezniük, ha csak két ponttal többet szereztek volna, a 13. hely helyett öt pozícióval állhatnának előrébb.Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_Haladas-SZEOL.jpg


Tatabánya-Csepel
Ősszel 1:1-et játszottak a csapatok a 15. fordulóban. Két kivérzett csapat találkozik Tatabányán vasárnap délután. A Csepel lejtmenete egész egyszerűen megmagyarázhatatlan, dobogóesélyes csapatként hogy zuhantak elképesztő mélységbe. A Tatabánya is ősszel még a dobogóért küzdött, utána példátlan sérüléshullám tizedelte a játékoskeretet. Ahogy elkezdtek a sérültek felépülni, látszott, megmaradt a tartás, vissza tudtak kapaszkodni. Talán a negyedik is összejöhet nekik szerencsével és bár pontban a harmadik helyen álló Videotont is beérhetik, de az egymás elleni eredményeik miatt már a dobogóra nem érhetnek fel.Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_Tatabanya_Csepel.jpg

PMSC-Ú. Dózsa
Az őszi utolsó fordulóban a lila-fehérek nyertek, ezzel biztosítva be gyakorlatilag a bronzérmet. Most is ilyen szerepe lenne a mérkőzésnek, de ez már nem csak rajtuk, hanem a Videoton-FTC meccs kimenetelén is múlik. A pécsiek a tavasz elején egy nagyon jó sorozatot produkáltak, aztán visszaestek. ugyanúgy a 11. helyről várhatják az utolsó fordulót, mint az őszi záráskor.
Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_PMSC_Dozsa.jpg


DVTK-Nyíregyháza
Ősszel egy négypontos mérkőzésen nyertek a nyírségiek hazai környezetben 1:0-ra. A DVTK két fordulóval ezelőtt matematikailag már kiesett, a Nyíregyháza csak abban az esetben maradhat bent, ha a Volán kikap a Budapesti Honvédtól, ők pedig legalább öt góllal nyernek Diósgyőrben. Utóbbira, lássuk be, az egész éves teljesítményük alapján semmi esély sincs.
Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_DVTK_Nyiregyhaza.jpg


Volán-Bp. Honvéd
A másik kiesésben érintett csapat házatáján nagy volt a fogadkozás a héten. Egy döntetlen minimum kéne a biztos bentmaradáshoz, de ehhez a vendég kispestieknek is lesz szavuk. Valószínűleg gólparádéval kívánják búcsúztatni a szezont, Esterházy Mártonnak gólokat kell rúgni, ha a bajnoki cím mellé a gólkirályi címet is be akarja zsebelni.
Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_Volan_Honved.jpg

Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_Volan_Honved2.jpg

A Képes Sport szakírójával ünnepeljük együtt a bajnok Budapesti Honvédot!
Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_bajnok_a_Bp_Honved1.jpg

Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_bajnok_a_Bp_Honved2.jpg

Lássuk a bajnok mind a 69 rúgott góljának történetét.
Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_bajnok_a_Bp_Honved3.jpg
Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_bajnok_a_Bp_Honved4.jpg

A forduló mérkőzései után következzék ezúttal csak az egyik állandó rovatunk. Visszapillantó tükörben ismét érdekes statisztikai adatok között mazsolázhatunk.
Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_visszapillanto_tukor.jpg
  

Lássuk a forduló válogatottjait. A 30. forduló játékosa Kiss László lett a Rába ETO-Vasas mérkőzésen nyújtott teljesítményével. Érdekesség, a gólgazdag Volán-Honvéd, és a DVTK-Nyíregyháza mérkőzések nem delegáltak játékosokat a Népsport szakírói szerint.
Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_fordulo_valogatottja.jpg


Remek hajrával Esterházy Márton nyerte az 1983/84-es labdarúgó bajnokság gólkirályi címét.

Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_gollovolista.jpg

Az utolsó fordulóban több mint érdekes eredmények születtek... A Budapesti Honvéd nyolcpontos, meggyőző fölénnyel nyerte meg a bajnokságot. Az ezüstérem a tavalyi bajnok győriekhez került, bronzérmes az őszi bajnok Videoton. Így a BEK-ben a kispestiek indulhatnak, az UEFA Kupában egyelőre a Videoton szereplése a biztos. A másik UEFA Kupás induló, illetve a KEK-résztvevő csapatok a Siófok-Rába ETO Magyar Népköztársasági Kupa döntő függvénye. Eldőlt, a DVTK mellett a Nyíregyháza a másik kieső.
Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_tabella.jpg

Röviden lássuk az NB II heti és hétvégi eseményeit, eredményeit. Hétközben a másodosztály lejátszott egy teljes (egészen pontosan a 34.) fordulót. A feljutásban érdekelt Debreceni MVSC és Békéscsaba, hazai környezetben, egyaránt magabiztos győzelmet aratott. Előbbi a középmezőny elejéhez tartozó Szolnokot, utóbbi az élbolyhoz tartozó, talán már a kupadöntőre tartalékoló Siófokot verte. A Keszthely-Eger mérkőzést korábban játszották az egriek egy nemzetközi, felkészülési meccse miatt, erről két héttel korábban már beszámoltunk, akkor 1:1-et játszottak a csapatok.
Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_NB2_2_1.jpg

 

A hétvége legnehezebb feladata a debreceniekre vár, az éllovas Eger SE-t fogadják majd.

Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_NB2_2.jpg


Keszthely-Siófok
A hazaiak egyenletes teljesítménnyel biztos tagjai a középmezőnynek. A vendégeknek már csak a matematikai esély van a feljutásra, de ennél sokkal nehezebb feladat vár rájuk. Jövő héten játsszák a kupadöntőt a tavalyi bajnok, idei ezüstérmes Rába ETO ellen.
Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_NB2_Keszthely_Siofok.jpg


Békéscsaba-Baja
A hazaiak pontelőnyben vannak a Debreceni MVSC-vel szemben a feljutást jelentő második helyért folytatott küzdelemben, de ne feledjük, a debrecenieknek a múlt héten félbeszakadt a mérkőzésük a tomboló vihar miatt. A látszólagos előny megtartása érdekében a csabai lila-fehéreknek csak a győzelem elfogadható a nem túl acélos Baja ellenében.
Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_NB2_Bekescsaba_Baja.jpg


Debreceni MVSC-Eger SE
A csúcsrangadón bármi lehetséges. A hazaiak nem engedhetnek meg bármilyen botlást, még a listavezető ellen sem, ha egy év után vissza akarnak kerülni az élvonalba.
Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_NB2_Debrecen_Eger.jpg

 
Az NB II góllövőlistájának élén a békéscsabai Melis tovább növelte előnyét.
Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_NB2.jpg

Végül lássuk a hétvége teljes eredménylistáját és a tabellát is. Az első három helyen nincs változás, alattuk a Hódgép-Metripond visszaelőzte a Siófokot. A tabella alján továbbra is szorult helyzetben a Kazincbarcika és a Honvéd Szabó Lajos SE, a Ganz-Mávag gyakorlatilag kiesett és osztályzót játszhat.
Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_NB2_3.jpg

 
A területi bajnokságokban, a harmadosztályban, megvan a harmadik csoportbajnok is. A Váci Izzó MTE és a Jászberény után a Dunaújvárosi Kohász is bajnok lett.
Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_teruleti_bajnoksag3.jpg

Kicsit szemezgessünk, számolgassunk, kik lehetnek még a befutók.
Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_teruleti_bajnoksag1.jpg

 Végezetül lássuk a hat csoport tabelláit.
Idokapszula_nb1_1983-84_30_fordulo_teruleti_bajnoksag2.jpg

Időkapszula sorozatunk lassan a végéhez közelít. Nemsokára jövünk egy amolyan záróra visszaemlékezéssel. Kitérünk majd a Magyar Népköztársasági Kupa döntőjére, visszatekintünk arra is, a 30. fordulóban lejátszott mérkőzéseknek milyen utóélete volt. Zárunk majd az NB II, és területi bajnokságokban is és visszatekintünk az osztályzókra.
 

Emlékeztetőül:

Az 1983/84-es labdarúgó NB I összes történését az Időkapszula rovatunkban olvashatják teljes egészében.

Szintén figyelmükbe ajánljuk:

Időkapszula extra– Klubcsapataink 1983/84-s nemzetközi kupaszereplése 1. forduló, 1. kör
Időkapszula extra– Klubcsapataink 1983/84-s nemzetközi kupaszereplése 1. forduló, 2. kör
Időkapszula extra– Klubcsapataink 1983/84-s nemzetközi kupaszereplése 2. forduló, 1. kör
Időkapszula extra– Klubcsapataink 1983/84-s nemzetközi kupaszereplése 2. forduló, 2. kör
Időkapszula extra– Klubcsapataink 1983/84-s nemzetközi kupaszereplése 3. forduló, 1. kör
Időkapszula extra– Klubcsapataink 1983/84-s nemzetközi kupaszereplése 3. forduló, 2. kör

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr876210343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

50-50 2014.06.03. 20:17:55

Hát, köszönettel fejezem be az "idényt" rég volt, nekünk, szegedi szurkolóknak szép volt, igaz se volt...
Jöttek elő a tudósításokat olvasva az emlékek, köszönet az összeállítóknak.
Viszont a '84-es őszi idényt már nemigen olvasnám...

maribor_ 2014.06.03. 20:20:26

@50-50: A bátor szurkolók szembenéznek a tényekkel.

!CSABEE! 2014.06.05. 12:52:36

Gratulálok a sorozathoz, remekül megszerkesztetted!

Két kérdés:

1: Lesz-e '84-'85?

2: Be tudnád-e tenni a záró részbe a Népsport szezonvégi posztonkénti rangsorát?

rexter 2014.06.05. 21:34:50

valaki elmagyarázná a Visszapillantó tükör rovatot? Szerintem az egész táblázatnak semmi értelme. Mi az hogy gólok száma 21? meg hasonló számok? meg a nézőszámok micsodák? nagyon nem világos az egész így :) köszi

maribor_ 2014.06.05. 22:22:36

@!CSABEE!: 1, valószínű, nem, legalábbis nem ebben a formában. 2, erre több az esély, dolgozunk az ügyön, de nem ígérek semmit.

!CSABEE! 2014.06.06. 15:33:10

@maribor_:

Ok, köszi!
Ja, és persze, nem kell ígérned semmit. Csak csináld :)

progmet.hu 2014.06.08. 13:24:50

Egyike voltam a hatezer szerencsésnek,aki személyesen élhette át a tizenkét gól varázsát... Akkor még naivan azt hittem,hogy az egy jó meccs volt :)
És hogy mennyire az voltam,azt igazán a később kiszabott büntetések igazolták. Hisz' igazából csak az én "vasárnapi" csapatomat büntették meg igazán.

JuAn 2014.06.08. 15:03:21

@maribor_: Pedig már második napja vizsgálom én is, megnéztem kicsiben, közepesben, most pedig nagyban is, de még mindig nem értem minden szeletét.
Mi lenne, ha segítenél és kibontanád?

maribor_ 2014.06.08. 18:11:23

@!CSABEE!: Sajnos, nem sikerült megszerezni...

maribor_ 2014.06.08. 18:13:46

@JuAn: A visszapillantó tükröt? Tíz évre visszamenőleg mindig azt a helyzetet adják meg, ami az akkori fordulóban volt épp az állás. Pl. a 26. fordulóban hány gól, hány néző, az akkori bajnok épp hanyadik helyen állt, a kiesők épp hanyadik fordulóban álltak. Szerintem tök tiszta és érthető:)

JuAn 2014.06.09. 10:21:26

Ha a táblázat fölött nem a "bajnokság végeredményének", hanem a "bajnokság utolsó fordulójának" szerepelne, akkor tényleg tök tiszta lenne mindenkinek, így legalább kettőnknél kognitív disszonanciát okozott, de neked hála én ma már nyugodtan fogok aludni. :)

maribor_ 2014.06.09. 13:22:44

@JuAn: Teljesen egyértelmű. Ha megnézed más a struktúrája a 30. (utolsó) fordulónál és más az összes többinél.

JuAn 2014.06.09. 23:16:51

@maribor_: Nagyon szarul esik, de kénytelen vagyok ismét elismerni, igazad van, persze más lenne a helyzet, ha posztjaitokat rendes körülmények között tekinteném meg, értem ez alatt, hogy nemcsak letöltődnek a képek és olvashatók lennének, hanem lehetőségem és időm is elegendő lenne a képi tartalom elemzésére, de a nemzetgazdaság/karvalytőke építése/profitmaximalizálása okán sajnos nem így áll a helyzet, ellenben minden itt töltött perc segít a "küzdés maga" nehézségeinek elviselésében, szóval továbbra is maradok - időnként értetlen - lelkes olvasótok. :)

maribor_ 2014.06.10. 03:11:41

@JuAn: Kérdezz bátran, hidd el, én mindent elolvasok, amit berakok :)

!CSABEE! 2014.06.10. 12:40:03

@maribor_:

Sajnálom, azért kösz, hogy megpróbáltad!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.16. 21:00:32

Még az a Volán-Honvéd 6-6...Bróhaha... :D
Emléxem rá halványan.