Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Magyarok a labdarúgó-világbajnokságokon: 1958

2014.06.06. 18:26 Válogatott Vendégszerző

Véget értek a bajnokságok. A világ értő fele Rióra, a futball-világbajnokságra figyel, és többé-kevésbé lázas izgalommal számolja vissza a napokat. Egy elsősorban focival foglalkozó blognak kutya kötelessége ilyenkor ugyanezt tenni, szerencsére ez nem is esik nehezünkre. Különösen úgy nem, hogy váratlan segítséget kaptunk rendszeres olvasónktól, barátunktól, a József Attila díjas írótól, Benedek Szabolcstól. Szabolcs már egészen kisgyerek kora óta fanatikus rajongója a sportágnak, eleinte Szolnokon, majd egyetemista korától Budapesten lett a stadionok állandó látogatója. A mai napig bárki találkozhat vele a Bozsik Stadion korzóján, esetleg a Kanyarban, ahogy biztatja kedvenc csapatát, egyformán figyelve a szurkolókat és a játékosokat – talán épp a következő könyvéhez gyűjt élményeket. Elképesztő historikus és futballtörténelmi ismeretei valóságos élő lexikonná változtatták: középkori regét mesél, vagy épp fejből vágja az elmúlt évtizedek bármelyik Honvéd vagy válogatott kezdőcsapatát. A riói vébét felvezető sorozatunk az ő tollából származik, magyar válogatott részvételeit mutatja be a korábbi világbajnokságokon. Szabolcs eredetileg egy önálló könyvbe írta, végül azonban úgy alakult, hogy blogunknak ajándékozta. Mi pedig hálás köszönettel felhasználjuk, és büszkén nyújtjuk át olvasóinknak. 

A külön forrásmegjelölés nélküli képek forrása Dénes Tamás, Hegyi Iván és Lakat T. Károly Válogatott Gyűjtemény - Száztíz év legemlékezetesebb futballmérkõzései címeres mezben című könyve, amiért nekik is jár a köszönet.


1958

Magyarok_a_labdarugo-vilagbajnoksagokon_1958_logo.jpg

 

Az 1958-as vb-re való kijutáshoz már selejtezősorozatot kellett megvívni. A levert forradalom és ezzel kapcsolatban a kulcsjátékosok elveszítése után újraformálódó magyar válogatott Norvégiával és Bulgáriával került egy csoportba. Bár az első meccset Oslóban 2:1-re elveszítettük, a bolgárokat idehaza (4:1) és kint (2:1) egyaránt sikerült megverni, az utolsó mérkőzésen pedig 5:0-ra vertük Norvégiát, így kvalifikáltuk magunkat a svédországi világbajnokságra. A keret teljesen kicserélődött a négy évvel korábbihoz képest: a vb-ezüstérmesek közül mindössze Grosics, Bozsik, Budai és Hidegkuti maradt. A kispadon Baróti Lajos ült, immáron egyedüli szövetségi kapitányként (a selejtezősorozatban még egy, Barótiból, Sós Károlyból és Lakat Károlyból álló válogatóbizottság irányította a nemzeti tizenegyet).

Magyarok_a_labdarugo-vilagbajnoksagokon_1958_selejtezo_Norvegia.jpgA norvégok elleni utolsó VB-selejtező kezdőcsapata balról: Berendi, Lenkei, Machos, Csordás, Bozsik, Sándor, Dalnoki, Mátrai, Sipos, Grosics, Hidegkuti

Az első világbajnoki csoportmeccsre 1958. június 8-án került sor, az ellenfél a fénykorát élő wales-i válogatott, soraiban a hórihorgas John Charles-szal.

Magyarok_a_labdarugo-vilagbajnoksagokon_1958_magyarorszag_wales_1_1.jpgEgy a rengeteg kidolgozott, de kihagyott lehetőségből: Sándor Csikar (balról) lövése elmegy a kapu előtt, a kapuson kívül három védő biztosít

A magyar csapat Grosics – Mátrai, Sipos, Sárosi – Bozsik, Berendi – Sándor, Hidegkuti, Tichy, Bundzsák, Fenyvesi összeállításban lépett pályára. Bozsik találatával az 5. percben vezetést szereztünk, amit a 26. percben a rettegett Charles kiegyenlített. Az eredmény ezután nem is változott.

A mérkőzés góljai:

A négy nappal később megrendezett következő találkozón tehát mindenképpen pontot kellett volna szereznünk – nem sikerült, a svédek nem bizonyultak jó házigazdáknak, helyesebben túlságosan is jók voltak, mi viszont túlságosan gyengék, Tichy révén csupán szépítésre futotta (2:1).

A képen Bundzsák támadásban...

Magyarok_a_labdarugo-vilagbajnoksagokon_1958_svedorszag_magyarorszag_wales_2_1.jpg

...a videón pedig Tichy Lajos gólja.


Június 15-én Mexikó ellen végül csak összejött az akkor papírformának számító győzelem: Tichy 2, Sándor és Bencsics 1-1 góljával 4:0 Magyarországnak, ami azt jelentette, hogy a továbbjutáshoz meg kellett ismételni a walesiek elleni mérkőzést.

A képen Bencsics (20) támadásban, de Carvajal öklözni tud...

Magyarok_a_labdarugo-vilagbajnoksagokon_1958_magyarorszag_mexiko_4_0.jpg

...a videón pedig a magyar gólok.

Erre 1958. június 17-én került sor – egy nappal azután, hogy Budapesten kivégezték Nagy Imrét, a forradalom miniszterelnökét és társait. A meccset Stockholmban játszották és szovjet bíró vezette, a lelátókon pedig emigráns magyarok tüntettek. Talán ez utóbbi is közrejátszott abban, hogy bár Tichy az első félidőben vezetést szerzett, a Grosics – Mátrai, Sipos, Sárosi – Bozsik, Kotász – Budai, Bencsics, Bundzsák, Tichy, Fenyvesi összetételű magyar válogatott rendkívül enerváltan játszott.

A képen a rettegett John Charles magasabbra ugrik, mint Grosics, de ebből még nem lett baj...

Magyarok_a_labdarugo-vilagbajnoksagokon_1958_magyarorszag_wales_1_2.jpg

...a videón pedig kiesésünk összefoglalója. Grosics Gyula talán hálás, hogy a "lényeg" nem maradt fent az utókornak.

A walesiek az 56. percben egyenlítettek, a 76. percben pedig (Grosics nagy hibája nyomán) a győzelmet jelentő gólt is megszerezték. Magyarország kiesett a világbajnokságról.


Maradjanak velünk, holnap folytatjuk!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr656253838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása