Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

The boys are back - a Dropkick Murphys és a sport

2014.06.16. 19:46 Rich.mond

Szerkesztőbizottságunk több tagja szerint holnap a világ egyik legjobb zenekara ad koncertet a Budapest Parkban - 13 év után. Ez önmagában még nem lenne elegendő ok egy bejegyzésre, de ahhoz képest, hogy a zenekar relatíve kevésbé ismert (azért így is több százezres a rajongótábora), mégis rengeteg sportághoz köthetőek az általuk megírt dalok - vagy éppen az általuk feldolgozottak. Labdarúgás, baseball, a Nitro Circus, NHL és persze a box. Hirtelenjében nem is tudok hasonlóan széles repertoárt mondani bármely más bandával kapcsolatban, pedig a Dropkicknak még véletlenül sem ez a fő "profilja". Tisztelegjünk hát a bostoni kelta-punk-rock nagyjai előtt! 

Két kiváló számukat is meg tudnám említeni, amik azonnal himnusszá váltak nemcsak Bostonban, hanem természetesen Írországban, Skóciában. Sőt, még Ausztráliában  is! A legelső a Tégla (The Departed) c. film filmzenéje, a Shipping up to Boston, amelyre a Boston Celtics kosárlabdacsapata vonul be melegíteni. Egyébként némileg meglepő módon az Australia Football League hivatalos indulója volt 2009-2010 között. Sőt, a Brisbane Lionsnak a mai napig az indulója. 

Nem csoda, hogy kedvelt hangulatba-hozó muzsika, hiszen roppant erőteljesen adja vissza a bostoni külvárosok "Dickensi báját", valamint az ír munkás-büszkeséget.

Véletlen, vagy sem, de számtalan északír és skót huligánbanda is kedvtelve hallgatja az ír felmenőkkel is rendelkező, "working class society"-t dicsőítő, a harcos ír múlttal szakítani nem akaró Murphyket. Természetesen a glasgowi Celtic stadionban is telt házas koncertet adtak. Az általuk is énekelt Field of Athenry, amit a 2012-es Európa-bajnokságon az egész világ megismert, amikor az ír szurkolók 0:4-nél is teli torokból énekeltek, az ír nemzeti labdarúgó válogatott hivatalos indulója.

A másik dalukat pedig egyenesen a Boston Red Soxnak, vagyis a "vörös zoknisoknak" írták  -aki esetleg nem tudná: az egyik legrégebben létező baseballcsapat az USA-ban 1901 óta. 2004-ben 1918 óta először nyerték meg a baseball-liga döntőjét, a World Seriest. Ennek örömére írták meg a Tessie című dalt. Eredetileg a dalt a bostoni baseball-csapat hivatalos szurkolói klubja, a Royal Rooters szerezte 1903  -ban. Az együttes nem titkolt célja volt az, hogy újra visszanyúlva a múltba újraélesszék a Rooters szellemiségét és újra bajnoki címhez juttasság a Red Soxot. Ezen céljuk maradéktalanul teljesült, hiszen 2007-ben újra bajnoki címet ünnepelhettek. Érdekesség, hogy az egyesület első elnöke, John Francis "Honey Fitz" Fitzgerald volt, aki népszerűsége növelésére is felhasználta a bostoni írek csapatát, amit később a politikai pályán is kamatoztatni tudott. Az ő unokája volt egy bizonyos JFK.

Egyébként a dal Nick Hornby kiváló könyvének, a Fociláznak (Pitch Fever)  megfilmesítésében is felcsendül.

A Nitro Circus ehhez képest elég éles váltás. Főleg, hogy szerintem a State of Massachusets című számnak végképp semmi köze a lóerőkhöz (inkább szól egy gyerekeivel nem törődő anyáról), no de ettől még ez egy remek szám.

A Boys are back már hangulatában is remek tűzbe hozó ír muzsika, de az eredeti klipjével ellentétben mégsem a boxvilág kapott rá, hanem az NHL 2013-as szezonjának lett a hivatalos indulója.


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr46306962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miller draft 2014.06.16. 21:02:01

Köszönöm, én máris kedvet kaptam hozzá....ennek örömére holnap a szerkesztő urakkal tartok és igyekszem jól nem berúgni :-)

Rich.mond 2014.06.16. 21:29:57

Azt igen jól teszed és erre van is némi esély.

Vasárnapi húsleves (törölt) 2014.06.16. 22:46:06

Ez elég érdekes következtetés, tekintve, hogy a sportklubok csak úgy random választják a sporthoz nem tartozó számokat. Ha holnaptól 16 nb1-es csapat választ egy-egy Győzike-számot, akkor arról is lesz cikk? Max. a Tessie sport, a baseball miatt, a többi nem az, a Fields of Athenry meg egy ezer éves ír dal, jóhogy azt éneklik a válogatottnál is.

Akkor már inkább Cock Sparrer, ők tényleg szeretik a soccert. A Businessről nem is beszélve. Amúgy sok lesz holnap az ír divatmajom, akik csak annyit tudnak, hogy Guinness, Tégla meg skótduda, miközben a zenekar alapvető értékeiről, a korai Oi!-albumokról semmit sem.

Rich.mond 2014.06.17. 07:39:54

@Vasárnapi húsleves: Ez azért írva lett, hogy sokszor választották őket, mintsem fordítva. A Boys are back amúgy szintén sport vonatkozású. Azt meg végképp nem értem, hogy ez itt miért ne férne el. Hogy egy koncerten nem mindenki ismer minden számot, az megint csak nem meglepetés, szerintem a világon mindenhol ez van. Én még azt a korszakukat is ismerem, amikor Motorheadet játszottak.

elgigante70 2014.06.17. 09:45:23

@Vasárnapi húsleves: hát, a fields of athenry-t a 80-as években írta egy ír dalszerző, a nevét most lusta voltam megkeresni, de mentségedre szóljon, hogy ezt majdnem mindenki benézi.

Rich.mond 2014.06.17. 10:34:29

Sok, ezeréves ír népdalként ismert dal a XX. században született - pl. a Dirty old town-nál is meglepődtem, hogy 1949-es, vagy hogy a Galway races 1967-es.
De a legkorábbi dal is a XIX. század második feléhez köthető, az amerikai kivándorlás idején születtek.

Captain Caveman 2014.06.17. 12:04:15

A Red Sox 2013-ban is bajnok lett, akkor is szólt a Tessie rendesen.

Mellesleg sok más számukban is sport utalás, mint pl. a Rose Tatoo-ban a Boston Bruins színei:
"...This ones for our favorite game
Black and gold, we wave the flag..."

Shikaka 2014.06.18. 12:57:27

@Vasárnapi húsleves:
"múgy sok lesz holnap az ír divatmajom, akik csak annyit tudnak, hogy Guinness, Tégla meg skótduda, miközben a zenekar alapvető értékeiről, a korai Oi!-albumokról semmit sem. ".

Felvidítottál :)
Kábé középiskola óta nem hallottam ezt a dumát :)
süti beállítások módosítása