Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

NB III - Indul a bajnokság!

2014.08.14. 19:23 Rich.mond

Sok ez a 48 csapat? Vagy éppen kevés? Jó ez így kéne egy köztes osztály az NB III és a megye közé? Ezt nem most fogjuk kitalálni, töprengtünk ezen már éppen eleget. Akárhogyan is lenne jó, most már mindegy. A nekünk oly kedves NB III-as pontvadászat 2014/15-ös idénye végre útjára indul! Lesznek olyan csapatok, akik bár szívünkhöz nőttek az elmúlt két év alatt, immáron nem lesznek velünk – például az Andráshida. Ellenben lesznek nagy visszatérők, mert Nógrád újra harcba dobja az SBTC-t, Csank Mester bajuszpödrésétől retteghet az ellen és Jászberényben is megfújhatják a kürtöket szezonkezdetkor. Visszajutott a III. Kerületi TVE, a Gyöngyös és a Sárvár is negyedosztályú száműzetéséből. Ahogy visszakerült az NB III-ba a Kisvárda, a Kozármisleny és a Tatabánya is, bár erről ők valószínűleg szívesen lemondtak volna, tekintve, hogy tavaly még az NB II-es bajnokságra készültek. Bár nagy izgalmak várhatóak a feljutásért és a kiesés elkerüléséért vívott harcokban, Önöknek nem kell izgulniuk, mert előre megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket! Ahogy azt is, hogyan kerül ide Dombi Tibi és Kerekes Zsombor.

Harmadosztályú utazás

A holtszezonban már kikeseregtük magunkat azon, hogy milyen nehezen állt össze a mezőny.   Szép, hosszú írás volt, de legalább nem kell újra leírnunk. Csupán a Haladás II visszalépéséről maradtunk le, de ennek is szenteltünk egy írást, no meg a négy megmaradt NB I-es tartalékcsapatnak.  A Magyar Kupa első fordulójában pedig hat NB III-as alalkulat (Csepel, Létavértes, Veresegyházi VSK, Bölcske, Nyírbátor, Vác) csapott össze, némi segítséget adva a tippeléshez a bajnokság előtt. 

Akkor hát vessük bele magunkat az NB III forgatagába!

Nyugati-csoport

III. ker. TVE (feljutott), Balatonfüredi FC, BKV Előre, Budaörsi SC, Csepel FC, Diósdi TC, Dorogi FC, Győri ETO II, Mosonmagyaróvári TE 1904, Nagyatádi FC, Rákosmenti KSK, Sárvár FC (feljutott), Tatabánya FC (kiesett), VSK Tököl, Újbuda, Veszprémi FC

A Csákvár tavaly simán nyerte meg a csoportot a Budaörs előtt. A budaörsiek valószínűleg idén is harcban lesznek a bajnoki címért – amit végső soron meg is nyertek 2013-ban, csak az osztályozó volt sikertelen. De meg lennénk lepve azon is, ha a Tatabánya nem akarna egyből visszajutni az NB II-be. Ez mondjuk nem lesz egyszerű, mert a teljes keretet kicserélték a bányászvárosban. Miskei Attila vezetőedző az első hatba várja csapatát – amelynek harmadosztály szinten nincs is rossz kerete 

A Kupában úgy kaptak ki 3-2-re a Szegedtől, hogy 80 percet emberhátrányban játszottak. Őszintén szólva nem látunk a mezőnyben harmadik csapatot, amelyik mindenképpen bajnok szeretne lenni. A Győri ETO II esélyes még a dobogóra, de ugye ők nem juthatnak fel.

A kiesés ellen egészen biztosan nagy harc várható, nagyobb is, mint a bajnoki címért. Egyrészt az újoncok, másrészt a tavaly papíron kiesettek (a felemás felkészülést maga mögött hagyó, az MK-ból NB III-as csapat ellen simán kieső Diósd és a Tököl félhetnek), de a Dorog, a Nagyatád és a Veszprém is elsődlegesen a bennmaradást tűzheti ki célként maga elé. A klasszikus közhellyel élve, a kiegyenlített mezőnyben bárki elkaphat bárkit – talán ez a csoport a legkiegyensúlyozottabb.

Tipp: bajnok lesz a Budaörs a Tatabánya/BKV Előre/ETO II előtt és kiesik a Sárvár, a Tököl és a Diósd.

Közép-csoport: Bajai Labdarúgó SE, Bölcskei SE, Dunaharaszti MTK, ESMTK, Dabas SE, Gyulai Termál FC, Kozármisleny FC (kiesett), Maglódi TC, Monori SE, Orosháza FC FK, REAC, Szekszárdi UFC, Szentlőrinci SE (feljutott), SZEOL SC (feljutott), Vác FC (feljutott), Videoton II

Egy hagyományosan nehéz csoport, amely a korábbi évekkel ellentétben nem lesz Budapest-agglomerációs pontvadászat. Az mindenesetre biztos, hogy ennél a csoportnál és a keletinél volt a legnagyobb értetlenség a csoportbeosztás elkészítése után. De azért az is kérdéses, hogy a Videoton II és a Kozármisleny mitől való inkább középre, mint az Újbuda és a Budaörs? – utóbbi kettő ugyanis Nyugatra került, míg előbbi kettő Középre. Most már mindegy. Ellenben Keletről visszakerült a REAC.

Nos, a Kozármislenyt akkor sem tartjuk bajnokesélyesnek, ha történetesen tavaly még NB II-es volt. Ők ettől függetlenül szeretnének visszakerülni. Kvázi pécsi fiókcsapat lett belőlük, legalábbis igazolásaikat látva. Bár jelen helyzetben a Pécs nem feltétlenül tud úgy patronálni egy NB II-es csapatot, ahogy azt a Fradi teszi a Soroksárral. Az MK-ban simán ütötték ki a Diósdot (5-1). 

Az első mislenyi gól a diósdi kapuban - http://kozarmislenyfc.hu 

Miért nem tartjuk őket bajnokesélyesnek? Mert van tőlük esélyesebb. Bár újonc, de máris továbblépne a Vác. Róluk már írtunk fentebb a bevezetőben. Csank János és csapata egyértelműen az NB II-t tekinti a végállomásnak és ebben a csoportbeosztás is a kezükre játszhat. Tehát Középföldén is két csapat csatáját várjuk az aranyért.

Az egykoron NB II-es Bajáról azt olvastuk, hogy két sporttelepét is kvázi feladta. A Tisza Volánként feljutó, de már SZEOL SC-ként induló csongrádi újonc az NB I-ből is igazolt és ugyancsak a legjobb 64 között van az MK-ban. Első fordulóbéli ellenfelük, az ESMTK egyetlen felkészülési meccsét sem nyerte meg, de kiverte a Kupából a Dabast idegenben. 

Kiesőjelölt itt is van bőven: tavaly a Dabas, Monor, Maglód, Bölcske négyes között mindössze egy pont (29. ill 28) volt a különbség (12-15.hely) de végül mind a négyen maradtak a harmadosztályban. Sőt, a 9. Baja és a 15. Maglód között csak 5 pont volt a differencia, így tényleg az utolsó fordulóban dőlt el minden.

A REAC Keleten menekült meg az utolsó fordulókban, de ehhez kellett az Eger kizárása és az EBES csődje is. Idén is izgulhat tehát a mezőny teljes hátsó fele.

A Bölcske mindenesetre bizakodva vághat neki a szezonnak a Veresegyházának rúgott idegenbeli MK-hetes után. a Monor pedig 11 új labdarúgót igazolt – és csak hosszabbításban esett ki az NB II-es Balmazújváros ellenében. A Dunaharaszti MTK 2-1 arányban maradt alul a Békéscsaba ellenében.

Tipp: Bajnok és feljutó a Vác a ’Misleny és a Vidi II/RKSK/Dunaharaszti MTK négyes előtt. Kiesik a REAC, Maglód és a Dabas.

Keleti-csoport: Cigánd SE, DVSC-DEAC, FC Hatvan, FC Tiszaújváros, Felsőtárkány SC, Gyöngyösi AK (feljutott), Hajdúböszörményi TE, Honvéd-MFA, Kazincbarcikai SC, Létavértes SC '97, NKSE-Jászberény FC (feljutott), Nyírbátor FC, Putnok FC, Salgótarjáni BTC (feljutott), Várda SE Kisvárda (kiesett), Veresegyház VSK

Itt kicsit kettősek az érzéseink. Egyrészt végre van egy sokszereplős élmezőny, másfelől a Létavértes és a Veresegyház kupa-kínlódását már korábban is megírtuk. Az alsóházhoz még könnyen csatlakozhat a pocsék tavasz után játékosait inkább elengedó, igazolni nem nagyon igazoló Hajdúböszörmény. De előbb nézzük az élmezőnyt, akiknek előre láthatólag kőkemény tusakodása miatt már előre dörzsöljük a tenyerünket.

 Először is az NB II-től a rosszabb gólkülönbsége/kevesebb győzelme miatt búcsúzó Kisvárda (ugyanúgy 31 pontjuk volt, mint a még éppen bennmaradó Ceglédnek) akar visszajutni. De ugyanez a célja a tavaly sokáig jó pozícióban lévő, végül elfáradó (de így is ezüstérmes) Kazincbarcikai BSC-nek is. A Kisvárda főpróbája jól sikerült, mert felkészülési meccsen döntetleneztek Szolnokon és simán lépték le a Kupában a Tökölt (4-1). A KBSC idegenben jutott túl a Babócsa SE-n.

Kisvárdai szurkolók Nyíregyházán 2013 őszén

Egyik csapat sem mehet biztosra a Cigánd SE ellen , amely nem is olyan titkon a dobogót célozta meg. Ugyancsak éremre pályázik a DVSC-DEAC és a tavaly a Közép-csoportban bronzérmes Honvéd-MFA is. Továbbá senki sem tudja, mire lesz képes az alaposan megerősített, Kiss Károly által irányított SBTC-Puebla, amely 9-3-ra nyert Tatán  a hétvégi Magyar Kupa találkozón. Sőt, még ott van az „óriásölő”, a héten a bajnoki listavezető Paksot elintéző Felsőtárkány is – akikre a Fortress miatt azért mindig kicsit bizalmatlanul nézünk

Az mindenesetre bizonyos, hogy a pályán lévők meleltt érdemes lesz a kispadokra is figyelni.A hajdúböszörményieknél Kerekes Zsombor, a DVSC-DEAC-nál pedig Dombi Tibor fog pályaedzői feladatokat ellátni. 

A kiesők? A Csepeltől 12 gólt kapó megyei másod-harmadosztályú labdarúgókkal „megerősített” Létavértesnek még a pontszerzés is bravúr lenne. A Veresegyház tényleg erősített (lásd fent), de a 0-7 azért mégiscsak 0-7. Hajdúböszörményben sem számítanak sok jóra ebben az idényben. Már tavasszal sem ment a csapatnak (az alapján kiestek volna), és a kupából is kiestek egy megyei csapat ellen. Nem lesz könnyű dolga a megyéből felkerült Gyöngyösnek és Jászberénynek sem.

Ahogy minden évben, idén is lesz böszörményi-rákospalotai barátságos focimeccs

Tipp: A Kisvárda kiharcolja a feljutást a KBSC előtt. Mögöttük pár pont/gólarány dönt majd a bronzéremért a Honvéd/Cigánd/ DEAC/Felsőtárkány/SBTC között. A Putnok-Nyírbátor-Hatvan-Tiszaújváros négyes mögött pedig késhegyig menő harc a kiesés elkerüléséért. A Létavértes biztos kieső, mi a Veresegyházt és Hajdúböszörményt jósoljuk a 14-15. helyre.

Kis történelmi adalék a jelenlegi mezőnyhöz: két korábbi magyar bajnok (Csepel, Vác) is jelenleg NB III-as, a III. Kerület pedig volt MK-győztes. Összességében 9, a SZEOL-lal 10 egykori NB I-es csapat szerepel jelenleg az NBIII-ban. 

Érdekesség, hogy Komárom-Esztergom és Nógrád megyének csak NB III-as csapata van, míg Fejér megyében három NB I-es csapat is szerepel.Lásd erről az összefoglalónkat ennek az írásnak az alján.

Címkék: nb3


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr546604399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tököm Állat 2014.08.14. 20:01:29

Tbánya-Szeged MK-n Dombait a 111.,nem a 11.pecben állították ki.

Rich.mond 2014.08.14. 21:58:11

@Tököm Állat: akkor az MLSZ jegyzőkönyv hazudik

Tököm Állat 2014.08.20. 19:18:26

Igen:)Nem fér el nekik a 100-as perceknél az egyes az elején.
Amúgy személyesen láttam az első 35 percet és garantálom,hogy nem volt kiállítás:)

Tököm Állat 2014.08.30. 22:04:24

A tárkányi jóslat gyorsan bejött...
süti beállítások módosítása