Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Egy fővárosi derbi

2014.11.11. 17:14 Püspök utcai gombaszedő

A szurkolói élet máshol is zajlik, igaz, kicsit más fázisban tart, mint nálunk, ahol a szövetség és a klubok ellen feszülő ultrák, illetve leginkább a hiányuk határozza meg a lelátók hangulatát. Jó alkalom volt szerkesztőségünk számára a 311. bécsi derbi, amiről kéttagú delegációnk leglilább összetevője írt élménybeszámolót.

becs1.jpg

Az MLSZ idei intézkedései (szurkolói kártya és egyéb hülyeségek) arra kényszerítette a magyar futballszeretőket (szándékosan nem írok ultrákat, a magam 43 évével gondolom kinőttem már az ultra korból), hogy új helyszínek és országok felé nyissanak. November 9-én el is jött az alkalom, hogy barátaimmal a helyszínen nézhessünk (sőt mint később kiderült még szurkolhassunk is) végig egy osztrák derbit.

Október elején indult a szervezés, az elején rögtön egy óriási meglepetéssel! A rendkívül felelőtlen ÖFB (Osztrák Labdarúgó Szövetség) mindenféle REGISZTRÁCIÓ NÉLKÜL adott lehetőséget a meccs megtekintésére. A netes jegyvásárláshoz csupán egyikünk nevét kellett megadni, azt is csak az egyik klub (mi az Austriát választottuk) szurkolói klubjába való belépéshez.Természetesen lakcím és édesanyánk neve nélkül, egyetlen e-mail címmel, azért, hogy ők tájékoztathassanak az esetleges változásokról. Szóval jegyvásárlás és nyomtatás 4 ember részére kb. 15 perc.

Vasárnap reggeli indulás után kedélyes beszélgetéssel faltuk a kilométereket. Az MLSZ számára elképzelhetetlen helyzet alakult ki a kocsimban: honvédos, fradista és újpesti drukker ült mindenféle elkülönítés és kordon nélkül. Miután a stadion körül megejtettük az ilyenkor szokásos fotózást, bevetettük magunkat a Práterbe, hogy megtaláljuk a közeledő Austria ultrákat. Mivel a folyamatos éneklés és dobolás sokat segített, ez hamar sikerült is. Itt ért minket az első csalódás. A lilákat nagy jóindulattal kb. ezer ember kísérte el, tolták becsülettel, de a létszám már itt az utcán is látszott, hogy kevés lesz. Egy-egy regisztráció előtti időben mi, Újpest drukkerek, jóval többen különmetróztunk az Üllőire. A rendőri készültség magas fokú volt, de egyáltalán nem zavaró.

becs3.jpgAz MLSZ-nél ez félmilliós bűntény, Bécsben a családosok szerint is az egyik leghangulatosabb esemény

A stadionban viszont öröm volt látni a Rapid szurkolóit, jól szervezett éneklések, látványos koreók, bevonuláskor rengeteg zöld füst, kis zászlók, lufik... szóval ahogy egy derbin ezt illik. Szünetre az Austria kétgólos előnyre tett szert, de a Rapid szurkolók töretlenül nyomták a szurkolást, néha az egész stadiont felállították és megénekeltették. Szünetben aztán jött a komoly meglepetés: az austriások néhány rakéta belövésével tesztelték a mi szektorunk türelmét, kevés sikerrel. Azonnal látványos kerítés menti sördobálás kezdődött, rengeteg káromkodással fűszerezve, majd miután a rohamrendőrök megérkeztek, mindkét fél elkezdett dulakodni a rendőrökkel, hogy gátolják a kiszorítást az elválasztó kerítés mellől. Mi kaján vigyorral fotóztuk a balhét, és puffogtatuk a jól megszokott hülyeséget, miszerint NYUGATON MÁR MEGOLDOTTÁK! Kedves Sipos úr és egyéb MLSZ funkcik! Nyugaton sem oldották meg, viszont senkit nem zavart! Mint ahogy a görögtüzek, hanggránátok, füst sem zavart senkit, látszik, hogy az osztrákok gyerekektől a nagymamákig nemcsak hogy tudomásul vették, hogy nem az operabálba vettek jegyet, hanem a 311. Rapid-Austria meccsre, de láthatólag kifejezetten élvezték a körítést.

A második félidőben jó színvonalú, izgalmas mecset láthatott a 28200 néző, a Rapid akár egyenlíthetett volna, de maradt a végén a 3:2. Mi nagyon jó meccset, rengeteg nézőt, derbi hangulatot kaptunk a pénzünkért, egy szuper stadionról nem is beszélve.

becs4.jpgTöbb mint másfél magyar fordulónyi néző - igaz, ők még nem vettek százezer kártyát

Külön bekezdésben szeretnék foglalkozni a Fradi és Rapid kapcsolatával. Minden magyar futballszerető előtt tudott volt a két klub barátsága, ennek apropóján a derbire is többszáz Ferencváros drukker érkezett a Császárvárosba, s bár útközben még láttuk őket, ahogy a buszaik mellett elhaladtunk, a meccsre már nem értek oda: az osztrák rendőrség feltehetően magyar kérésre megakadályozta a bejutásukat. Úgy látszik, jogaik nincsenek Magyarországon az ultráknak. A stadionban ennek ellenére sok magyarral, illetve fradistával találkoztunk, a félidőben az osztrákok egy szép óriás koreót is bemutattak a Rapid és a Fradi címer összekapcsolásával. A koreó másik fele a hazaküldött ferencvárosiakkal együtt távol maradtak a rendezvénytől.

becs2.jpgE szörnyű látvány kiterjesztésére készültek a hazaküldött fradista bűnözők. 1312

Az élmények és a fradi-szurkolókkal szembeni diszkrimináció hatására tovább erősödött bennem, hogy folytatni kell a harcot, illetve a bojkottot az MLSZ és buta vezetői ellen. Hátha egyszer megint 30 ezer ember élvezheti végig füsttel, dobbal a magyar derbit!

U.i.: ja és, hogy Csányi úr is örüljön, rengeteg szervezett gyerek volt a meccsen, egy teljes szektort megtöltöttek, az oldallelátón meg rengetegen pattogatott kukoricát ettek, így ez már a tökéletes MLSZ Álom 2014.

U.u.i.: Pici hangulattöredék a meccsről (nem, ez nem a legutóbbi Honvéd-Fradi, bár kétségtelen a hasonlóság):

Ajánljuk szíves figyelmükbe blogunk állandó szerzőjének regényét! Városok, stadionok, kocsmák. Magyar futballregény, labdarúgásunk legsötétebb évtizedéről. Kapható a Líra és Lant könyvesboltjaiban, a Fókusz könyváruházakban és az Auchanban. Látogasson el a könyv hivatalos Facebook oldalára is! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr426884831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása