Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Magyarország - Norvégia 29-25

2014.12.17. 23:03 Fradista Utazó

Két nappal ezelőtt azt írtuk, Norvégia számára az utolsó csoportmérkőzés már tét nélküli lesz, és, ha szerencsénk lesz, és rákészülnek az elődöntőre, akkor akár nyerhetünk is. Azt most már pontosan tudjuk, hogy szerencsénk volt, de, a mérkőzést látva, és még élénken emlékezve a magyar válogatott korábbi mérkőzéseire ezen az EB-n, azt is ki kell mondanunk, hogy ez önmagában nem lett volna elég ehhez a fényes győzelemhez.

eb2014_hun_nor.jpg

Fotó: Uros Hocevar, EHF

Az egész azáltal válik humorossá, hogy a spanyolok a mi meccsünk előtt, szintén Debrecenben, rommá verték Dániát (akik ugye oktatófilmet készítettek velünk tegnapelőtt), ami ott helyben eléggé demoralizálóan hatott, utólag viszont jól jött, hiszen így most előrébb végeztünk a csoportban, mint Dánia. És ez ugyan egy fikarcnyit sem változtat azon, hogy két napja Jan Pytlick simán lemeccselte Németh Andrást - viszont legalább semmire se ment vele, egy szép kis 8. hely jutott az EB titkos esélyesének tartott dán csapat osztályrészéül. Mi viszont az 5-6. helyért játszhatunk.

Ehhez a sikerhez alapvetően két dolog kellett. Az egyik fele a norvég csapat. Bár előzetesen erősen tagadták, hogy lazára vennék ezt a mérkőzést, a valóságban mégis ezt láttuk. Részben persze betegség is közrejátszott ebben, de ezzel együtt tény, hogy Norvégia lejátszotta a komplett mérkőzést balszélső nélkül. Ez többszörösen is hatott: a norvég csapat a balszélső és a balátlövő helyéről az egész meccsen négyszer lőtt kapura, és abból egy sem lett gól. Ezt a helyzetet mi ki is használtuk, a jobb oldali védekezésünket feljebb toltuk, így hatékonyabb lett a középső védelmünk. A mérkőzés nagy részében a jobbszélt is komolytalanra vették, Maja Jakobsen az égvilágon semmit nem tudott felmutatni ezen a mérkőzésen. Norvégia azért alapvetően nem arról híres, hogy a két szélről összesen 1/8-at lő.

A pillanatnyilag valószínűleg legjobb játékosuk, Nora Mørk is csak egy negyedórát töltött a pályán, a meccs többi részén viszon a padot melegítette, az eddig az egész EB-n szóhoz alig jutó Ida Karlsson (szül. Bjørndalen) játszott a helyén, ugyan nem rosszul, de ugyanazt a szintet mégse hozva (bár, paradox módon, ma Karlsson jobban játszott, mint Mørk). Még Emilie Hegh Arntzen is beállt, ő tipikusan az a játékos, aki csak azért van a keretben, hogy teljes legyen a létszám.

És hát a kapuban ugyan valószínűleg nem szándékosan lazítottak, de Emily Sando meg sem tudta közelíteni azt a teljesítményt, mint amit Lundétől vagy akár Grimsbøtől megszokhattunk az utóbbi években (Lunde gyermeket vár, Grimsbø pedig az EB elején megsérült).

Egy viszont tény: csak azt az ellenfelet lehet legyőzni, aki kiáll ellened. Egyikünk sem tudhatja, mi lett volna, ha ... Ugyan én sem gondolom, hogy akkor is simán nyerünk, ha ez vérre megy, ilyen feladatunk viszont ma nem volt, ez a norvég csapat jött velünk szemben, őket kellett megverni. És ez sikerült is. A fanyalgásra ráérünk majd később.

Már csak azért is, mert ma végre tényleg jól játszottunk. Ehhez kellettek Németh András jó döntései is. Tanult az előző öt mérkőzés hibáiból. Ráadásul ma spórolnia sem nagyon kellett: ha kikapunk, akkor számunkra véget ért volna ma este az EB. Végre eljutottunk oda, hogy Szamoránsky Piroska egyáltalán nem lépett pályára. Mayer Szabina volt végig a beállósunk támadásban, nagyszerű teljesítménnyel. 4 gól, kiharcolt büntetések. Sokat számít, ha olyan játékos játszik ott, aki el tudja kapni a labdát. Támadásban Tomori Zsuzsa is nagyon keveset töltött a pályán, jó döntés volt lehozni a pályáról, azonnal feljavult a támadójáték. A harmadik fontos döntés az volt, hogy Tóth Gabriella kezdett. Amit pár napja megjósoltunk, máris valóra vált: Tóth kiszorította a csapatból (legalábbis támadásban) az FTC irányítóját. Ahogy elfogytak a Fradi-játékosok a csapatból, a támadásaink színvonala ugrásszerűen feljavult. Tóth Gabriella kiemelkedően játszott ma is, 4/4 gól, 4 gólpassz, jól is mozgott vele a csapat. Eredetileg azt gondoltuk, ő a jövő játékosa, de, fiatal kora ellenére azt kell mondanunk: a jelené is.

De jól döntött a kapitány azzal is, hogy Tóthot védekezésben pihentette, és a hátul viszont jól teljesítő Szucsánszkit játszatta helyette. Ez a váltás (akkor még Görbicz-cel támadásban) már két éve is bejött, okos dolog volt megismételni. Aztán, amikor az utolsó negyedórában már támadásban is Szucsánszki játszott, akkor meg is látszott, hogy addig miért nem. 0/4 lövés, kevés jó passz, lassú mozgás, szóval kudarc. Belefért, de ez akkor is nagyon kevés. Planéta Szimonetta pár percet játszott, egy nagyszerű passz után jött egy rossz lövés (0/1, a három utolsó meccsen 0/7), és akkor Németh András úgy gondolta, ezt ne erőltessük tovább. Triscsuk Krisztina balátlövőben szintén jól teljesített, lehetett volna még egy kicsit bátrabb, de vele is elégedettek lehetünk.

Még egyvalakit meg kell dicsérnünk: Kiss Éva nem először produkált kiemelkedő teljesítményt az EB-n. Három kapust neveztünk, és az elején Németh láthatóan nem tudta eldönteni, ki lesz közülük az első számú, de úgy a harmadik meccstől itt nincs már kérdés. Kiss az EB-n olyan szintet hozott, amit utoljára Pálinger Katalin idejében láthattunk - és még neki sem ment minden világversenyen ilyen jól. Reméljük, a most 27 éves Kiss még pár évig megadhatja a biztos hátteret a válogatottnak.

A mai győzelemnek tehát két oldala volt. De mindkettő igaz. Hiba volna csak azt látni, hogy legyőztük Norvégiát, de az is tévedés lenne, ha azt gondolnánk, ehhez csak az ő gyenge teljesítményük kellett. Igenis, legyünk büszkék a mai játékra, az első félidő utolsó tíz percében elért 7-0-ás rohanásra, a jó teljesítményre. A mérkőzés tapasztalataiból pedig tanuljunk. Rövid, de hosszú távon is. 6 újonccal a keretben már biztosan az első hatban végzünk. Ehhez szerencse is kellett, igen. De ez nem lottó, itt a csapatnak is hozzá kellett tennie a saját teljesítményét.

Az 5-6. helyért pénteken, 15:30-as kezdéssel játszunk, Budapesten. A mérkőzést az m1 közvetíti, az ellenfél Franciaország csapata lesz.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr816993585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_KingJack_ 2014.12.17. 23:52:19

kiváló írás, mint mindig, köszi.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.12.18. 00:24:48

Néhány megjegyzés az amúgy remek poszthoz.

1) Tomori állítólag szintén beteg (ez mondjuk a mozgásán is meglátszott, igen "takarékos" volt), ha ez igaz, akkor egyrészt természetes, hogy kevesebbet játszott, másrészt ahhoz képest nem volt rossz, legalábbis a második félidőben volt pár gólja.

2) Bulath is megérdemel pár dicsérő szót, elég jól elsült az ő keze is, ő lőtte a legtöbb gólunkat!

3) Kovacsics is mutatott valamit abból, amit Győrben látunk tőle.

Szóval nem volt ez rossz, akkor se, ha ez egy tartalékos/harmatos norvég csapat volt...

Gunner 2014.12.18. 14:55:01

Nagyon cuki, burkolt Fradi-fikázó bejegyzés lett.

Érdemes lenne Szucsánszki ekézése közben elgondolkodni azon is, hogy az EB mérkőzéseinek során hány meg hány jó labdával tömte a társait, hozta őket jó helyzetbe, majd lőttek azok mindent kapusba/mellé/fölé. Vagy mondjuk azon, hogy Románia ellen ő cipelte a hátán az egész csapatot, de ezek lényegtelen dolgok.

Tomori betegen játszott és még így is meghatározó embere volt a csapatnak, Kovacsicz szintén nagyon jól szállt be a meccsbe és Szamoránsky az aki szegény sajnos már nem bírja azt a terhelést (noha védekezésben még így is rengeteget tud hozzáadni), amit két éve még igen. Az mondjuk a honi beállósokról mond el mindent, hogy még így is simán keretbe tud kerülni.

A cikk továbbá jótékonyan hallgat arról, hogy az egész tornán Kovacsicsnak volt kb. egy jó meccse és összességében annyi hibával játszott, hogy az nem is igaz. Bognár-Bódi szintén nem villogott, nem csak tegnap, de úgy nagy általánosságban sem. Az agyonsztárolt Planéta konkrétan katasztrofálisan játszott (az, hogy két méter magas és így viszonylag biztos kézzel tudja beejteni a beállós kezébe a labdát ne legyen már akkora erény), Erdősinek is volt egy jó meccse, valamint a tegnap jó teljesítményt nyújtó Bulath és Triscsuk sem voltak az EB-n valami elementáris formában. Klivinyit meg aztán ne is említsük, pedig ő is sokkal jobb játékos annál, mint amit ezen a kontinens viadalon összeszerencsétlenkedett.

De igen, azért finoman pedzegessük, hogy a gonosz csúnya Fradi-játékosok hibája az egész, hiszen azzal, hogy elfogytak a támadósorból, máris rohadt jók lettünk. Sőt, ha be sem hívják őket, pár nap múlva gondolom, már az aranyat ünnepelnénk.

A valóság meg az, hogy valóban nem játszottak a Fradi játékosai csúcsformában, de senki más sem csapatból! Sőt, a behívott fiatalok közül is igazából csak Tóth és Mayer mutatták meg, hogy miért is vannak a keretben.

Ami pedig a jövőt illeti, igen, sajnos Szamoránsky Piroskára és Kovacsicz Mónira már nem lehet alapozni, nekik alighanem ez volt az utolsó nagy tornájuk, ahogy remélhetőleg Herrnek és Bulathnak is. Akiknek továbbra is alapvetőnek kell maradniuk, az Kiss, Szucsánszki, Tomori, Mészáros, Kovacsics, Bognár-Bódi, Triscsuk, Tóth, Mayer, a fiatalok közül pedig érdemes lenne elgondolkodni Korsós, Szekerczés és idővel Lukács Vica behívásán, utóbbinak persze azért még fejlődnie kell.

Szóval a tegnapi meccsel, meg úgy a tornával kapcsolatban legyünk kicsit objektívebbek és ne a Ferencváros játékosaira akarjuk már ráhúzni a vizes lepedőt.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2014.12.18. 15:07:26

@Gunner: A véleményedet tiszteletben tartom. Szeretném ugyanakkor felhívni a figyelmedet arrra, hogy a cikk a tegnapi magyar-norvég meccsről szól, ezért nincs benne például arról szó, hogy hogyan játszott Szucsánszki a kettővel korábbi meccsen. Erről annál a mérkőzésnél találsz véleményt. Ezért nincs a cikkben Klivinyiről szó, hiszem ő sem játszott a norvégok ellen (a keretben sem volt).
Az "agyonsztárolt" Planétát nem tudom, ki sztárolta agyon, én nem sok jót írtam róla.
Szóval, ismétlem, a véleményedet tiszteletben tartom, de egy picit értőbb olvasásra atzért megkérnélek.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2014.12.19. 10:55:20

@Gunner: Nem tisztem megvédeni a szerzőt, de azt gondolom hogy ő lenne az utolsó kerek-e világon aki a Fradit fikázná. Sok százezer kilométert tett már meg e csapatért és sok millió forintot költött hogy ott legyen, ahol a Fradi játszik. Viszont rendkívül objektív, tudom, ez sokaknak furcsa. és elfogadhatatlan.

Rich.mond 2014.12.19. 21:55:36

@Gunner: Fradi-fikázás? Az feltűnt, hogy mi a szerző nickneve?
Egyébként a labdarúgó-válogatott szurkolóknál is megfigyelhető, hogy a válogatottban bárki lehet formán kívüli/lusta/szimplán rossz futbalista, kivéve az én klubcsapatomból beválogatott aranylábú. Na most FU ezzel szembemenve is ki meri mondani, ha egy fradista igen rossz napot fog ki. Szerinted egyébként a Fradi idei teljesítménye jó volt?
süti beállítások módosítása