Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 16. forduló

2015.12.15. 04:14 A szerethető dózsás

1980. november 22-23., november utolsó előtti hétvégéje.

89456.jpg1980: berobbant az EDDA, és álmodtak egy világot nekünk. (Fortepan fotó) 

Lássuk először az elmúlt másfél hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

November 13. 

A Szovjetunió Kommunista Pártjának közelgő XXVI. kongresszusának tiszteletére nagyszabású, ezertáblás sakk szimultán versenyt rendeznek Moszkvában. Több mint negyven nemzetközi mester jelezte részvételét a sorozaton. A baráti országban hihetetlenül népszerű a sakk és igen magas szinten folyik a versenyzők képzése. Az országnak mintegy 3 650 000 igazolt versenyzője van.

A Magyar Szocialista és Munkáspárt Központi Bizottsága ülést tart, amelyen megvitatják az 1981-1985-re szóló VI. ötéves terv irányelveit.

November 14.

Moszkvába látogatott Urho Kekkonen. És ha már ott volt, kapott egy Nemzetközi Lenin Békedíjat. 

November 15

A Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége ratifikálta a szovjet-szíriai barátsági együttműködést (és ez a barátság, különös tekintettel a tartuszi orosz támaszpontra, a mai napig is tart). 

II. János Pál pápa megkezdi ötnapos nyugat-németországi látogatását.

November 16. 

Bissau-Guineában államcsínyt hajtottak végre, a hatalmat a miniszterelnök Joao Bernardo Viera vette át. Az elűzött államfő, Luis Cabrál, aki 1973-óta volt hatalmon, Kubában telepedett le. Viera 19 évig volt elnök, hatalmát az 1998-99-es polgárháború szakította félbe. Viera 2003-as államcsíny után tért vissza a portugáliai száműzetésből és 2005-2009 között ismét elnök lett. 2009-ben az egyik katonai vezetőt, Viera ellenlábasát meggyilkolták. Néhány napot késett a bosszú, Vierát ismeretlen tettesek kivégezték. 

November 18.

A CBS amerikai TV-társaság nézői nyomásra letiltja a Brooke Shields-féle Calvin Klein farmer reklámot.


Mai ésszel felfoghatatlan, kinek és milyen érzékenységét bánthatta ez a reklám

Stúdió '80 címmel új televíziós hetilap indul a Magyar Televízióban, Kepes András ekkor robban be a köztudatba.

November 19.

Az NSZK-ban 25 000 postai dolgozó sztrájkol a több műszakos munka elviselhetetlen körülményei miatt.

November 20. 

Megnyitják Budapesten az ENSZ Emberi Települések Bizottságának kelet-európai irodáját.

Olof Palme, korábbi svéd miniszterelnök, ezúttal az ENSZ külön megbízottjaként megkezdi a békeközvetítést Teherán és Bagdad között, eredménytelenül.

November 21.

Betiltják a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem Rajk László Szakkollégiuma által tervezett előadást és vitát Bibó István életművéről.

Allan Tannenbaum fotós elkészíti Yoko Ono és John Lennon világhírű meztelen fotósorozatát.

idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_john_yoko.jpgHagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának!

Egy, a szálloda konyhájában keletkezett elektromos zárlat miatt kigyullad a las vegas-i MGM Grand Hotel. 87-en vesztik életüket a lángok között.

idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_las_vegas.jpg 

A világ addigi egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófája következik be a lousianai Pillotown partjainál a Georgia nevű tankerhajó léket kap a saját horgonyától. Több mint 5 és fél millió liter nyersolaj folyik a Mexikói-öböl vizébe.

November 22.

Hatalmas, a Richter skála szerint 6,9-es erősségű földrengés rázta meg Avellino környékét. Az Irpinia földrengésnek 4800 halálos áldozata volt.

idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_foldrenges.jpg

November 23. 

Dortmundban a VfL Gummersbach BEK-győztes férfi kézilabda csapata gálameccsen, teltház és 5 ezer néző előtt, fogadta a világválogatottat. A cél nemes volt, az 1979. március 30-án Tatabányán súlyosan megsérült Joachim Deckarm megsegítésére gyűjtöttek, az Adidas szervezésében, amelyik cég még mindig támogatja a tolókocsiba és lélegeztető készülékhez kötött sportembert. Ez volt az első alkalom, hogy a népszerű Jo balesete óta a nyilvánosság előtt mutatkozott. A mérkőzésre négy magyar játékos (Kovács Péter, Szilágyi István, Kontra Zsolt és Bartalos Béla) kapott meghívót. A gála hangulatáról egy apró adalék: a mérkőzés előtti játékosbemutatón Deckarm után a két tatabányai, Kontra és Bartalos kapták a legnagyobb tapsot. Mindkettőjük nevének elhangzása után hosszú percekig zúgott az ütemes vastaps. A mérkőzést a Gummersbach nyerte 21:20-ra.

Megkezdődik a hazai jégkorong bajnokság. Az OB nyitómeccsén, a Millenárison teltház előtt, Újpesti Dózsa-Ferencváros 6:1 (1:0, 2:1, 3:0).

idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_hoki_ob_i.jpg

Egy kis szocreál bulvár.

hab.jpgA Habselyem Kötöttárugyárnak 40 százalékos tőkésimport fonalár-emelkedéssel kellett megküzdenie.

 56315.jpgMozgó közvetítő stúdió 1980 

ajan.jpgEzt a kínálatot végignézve már nem is bánom, hogy karácsonyra általában zoknit kaptam.

Folytassuk labdarúgással.

Klubcsapataink kihasználták a hosszabb szünetet és nemzetközi előkészületi mérkőzéseket játszottak itthon. Az MTK-VM az osztrák Eisenstadtot 4.1-re, a Tatabánya a csehszlovák Plastika Nitrát 3:2-re, míg a Rába a szovjet Krasznogorszkot 3:0-ra győzte le. Mindhárom csapat hazája első osztályában szerepel. 

NDK  – Magyarország
Az év utolsó mérkőzésére készül nemzeti csapatunk, melyet 1980. november 19-én játszottak. Ezúttal nem Tatán, hanem Szarvason edzőtáborozott a válogatottunk. A helyi Főiskola Spartacus elleni edzőmeccsel kezdtük az "összecsiszolódást". Mészöly Kálmán leginkább azért érezte szükségét az NB II-es csapat elleni meccsnek, mert egy teljesen új védelmi felállást szeretett volna kipróbálni. Kerekes előtt négy védőjátékos szerepelt volna, két-két szélső hátvéd és beállós. És maga az összetétel is tartogatott kérdőjeleket a kapitány előtt, csak a két szél, Szántó és Tóth József személyében volt biztos, középre hárman (Garaba, Baranyi és Kardos) pályáztak. A mérkőzést 3:0-ra válogatottunk nyerte 5000 néző előtt, Törőcsik (2), és Kiss László góljaival. A kapitány a védelemmel elégedett volt, a mezőny többi részével kevésbé, leginkább a kevés labda nélküli futást rótta fel játékosainak.

Ellenfelünk teljes bajnoki fordulóval készült a mérkőzésre, ráadásul egy rangadóval. A Dynamo Berlin 23 ezer néző előtt 2:1-re verte a drezdai D-betűseket. A mérkőzés érdekessége az volt, hogy pont erre a két csapatra épül Georg Buschner szövetségi kapitány válogatottja. Buschner eredetileg két újoncot tervezett szerepeltetni, a drezdai középső védőt, Trieloffot, és a jénai csatárt, Trochát. Trieloff szerepeltetése azért tűnt meglepetésnek, mert így egészen biztos, hogy a veterán, 65-szörös válogatott, berlini Dörner kimarad a csapatból. Tudtuk, nehéz dolgunk lesz. Az egész keletnémet közvélemény csak a győzelmet fogadja el az idén még veretlen NDK együttesétől.
idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_ndk_magyarorszag.jpg
Nem úgy indult a találkozó, hogy ennyire magabiztos győzelmet aratnak a vendéglátók. Az első félidő derekáig ügyesen és lelkesen játszottunk, de aztán két védelmi hibából öt perc alatt gólokat kaptunk. A második félidőre nagyot esett a színvonal, az NDK félgőzzel is megtartotta előnyét.

idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_ndk_magyarorszag_2.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_ndk_magyarorszag_3.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_ndk_magyarorszag_4.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_ndk_magyarorszag_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_ndk_magyarorszag_6.jpg 

A mérkőzés rövid összefoglalója:

A honi közvélemény eléggé csalódott volt, a próbálkozások ideje  lejárt, nincs reménykeltő csapatunk a tavasszal kezdődő VB-selejtezőkre.

Válogatottunk 1980-ban 9 hivatalos nemzetközi mérkőzést játszott, ebből mindegyik barátságos mérkőzés volt. A mérlegünk 3 győzelem (Lengyelország, Skócia, Svédország), 2 döntetlen (Ausztria és Spanyolország) és 4 vereség (Csehszlovákia, Szovjetunió, Ausztria, NDK), 12 rúgott és 15 kapott góllal. Ha hozzávesszük, hogy Mészöly Kálmán szövetségi kapitányságából ez 2 győzelem, 2 döntetlen és 3 vereség (az év első két meccsén még Lakat doktor volt a kapitány - a szerkesztő megjegyzése), akkor pláne nincs okunk hurráoptimizmusra az elkövetkezendő VB-selejtezőkre. Különösen fájdalmas, hogy mindhárom vereségünk olyan volt, hogy nemzeti tizenegyünknek gyakorlatilag esélye sem volt semmire.

Ugyanaznap világbajnoki selejtezőcsoportunkban Anglia Svájcot fogadta és már a 33. percben 2:0-ra vezetett. A második félidőben feljött és szépített Svájc, a Wembley 70 ezres közönsége pedig kifütyülte a hazai csapatot. Az angolok ezzel a győzelemmel átvették a csoport vezetését Romániától.

És ezzel nincs még vége a szerdai programnak, hiszen itthon egy mérkőzést játszottak a Magyar Népköztársasági Kupában, a legjobb négy közé jutásért. A Dunaújváros a Nyíregyházát fogadta.
idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_mnk.jpg 

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 16. fordulóját! 

MTK-VM – Videoton
A tabella második helyezettje látogat az utolsó előttihez. A fehérváriak a legtöbb győzelmet szerezték eddig, a Hungária körútiak a második legtöbb vereséget szenvedték el. A Videotonban Karsai eltiltása lejárt, Csongrádi pedig kisebb sérülés miatt kimarad a kezdőből, de a padon helyet kap.
idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_mtk_vm_videoton.jpg 

mtk.jpg Brünyi ezúttal ment a fehérvári Novath elől

idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_mtk_vm_videoton_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_mtk_vm_videoton_3.jpgBaranyi gyötri Handelt

Békéscsaba – Zalaegerszegi TE
A hazaiak a dobogósokat üldözik, a vendégek túl közel vannak a kiesési zónához. A Békéscsaba a legutóbbi két mérkőzésén döntetlent ért el, most szeretnének javítani. Nem lesz könnyű dolguk, a Zalaegerszeg az előző fordulóban a Dózsát fektette magabiztosan két vállra. Igaz, ezúttal az egyik játékmesterük, Soós, egy fogorvosi beavatkozás következményeként hiányozni fog a csapatból.
m16_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_bekescsaba_zalaegerszegi_te.jpgVágási a győztes gólt fejeli 

Pécsi MSC – FTC
Teltház várja majd a csapatokat, Pécsett már a hétközben elkelt az összes jegy elővételben. A Fradi éllovasként látogat Újmecsekaljára, ahol a középmezőnyben tanyázó Pécs vár rájuk. Egyik csapatban sincs sem sérült, sem eltiltott játékos.
m16_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_pecsi_msc_ftc_1.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_pecsi_msc_ftc_2.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_pecsi_msc_ftc_3.jpgA Fradi gólja három képkockában, Szokolai kapura perdít, a labda Katzirz kapus lábán megpattanva, erejét veszti, majd átvánszorog a gólvonalon, hiába igyekszik Schulteisz utána

idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_pecsi_msc_ftc_4.jpg

Dunaújváros – Rába ETO
A hazaiak az utolsó helyen állnak, eléggé reménytelen helyzetben, a vendégeknek sincs túl sok okuk az örömre, csupán két pont és két helyezés választja el őket az egyik kieső helytől. Győrben jó hír, hogy a sérültek közül Magyar felépült, így helyet kap a kezdőben, a középpályán Hannich és Póczik még mindig harcképtelen.
m16_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_dunaujvaros_raba_eto.jpgWeimper tör kapura Onhausz és Magyar között

Diósgyőri VTK – Ú. Dózsa
A hazaiak folytatják kétségbeesett menekülésüket a kiesési helyektől, a vendégek sem állnak túl rózsásan önmagukhoz képest. Legutóbbi két vereségükkel egész a 8. helyig zuhantak vissza. A Diósgyőrben Borostyán mellett két fiatal csatár, Szlifka és Szemere is lehetőséget kap.

A mérkőzés főszereplője a mindössze 18 éves ifjúsági válogatott Szlifka Miklós, aki már nem újonc hiszen a tavalyi idényben is játszott 9 meccset, sőt nemzetközi tapasztalata is van, mert a Celtic elleni két mérkőzésen is kezdő volt.

12313811_994803880579388_5368176310417771604_n.jpg

Szlifka 1979 és 1993 között játszott a Diósgyőrben, ma edzősködik.

Nagy gondban van a Dózsa, hiszen Törőcsik sárga lapok miatt, Tóth András, Kovács József és Kovács Béla sérülés miatt nem léphet pályára. Ezért a meglévő anyagból kell Várhidinak gazdálkodnia, így Tóth József a középpályán, a helyén pedig Jurácsik léphetnek pályára.

Az ekkor húsz éves, korábbi ifjúsági, 1980-ban utánpótlás válogatott Jurácsik 1979 és 1982 között 53 bajnoki találkozón lépett pályára, és 5 gólt szerzett. 1982 nyarán jogellenesen külföldre távozott (disszidált). Érdekes véletlen, hogy pont azon a találkozón lépett először pályára Újpesten, ami Tóth Zolinak a "búcsúmeccse" volt. 

53430_juracsik_matyas.jpg

Tagja volt az 1979/80-as ezüstérmes-, és az 1982-es MNK-győztes csapatnak. Magyarország után nyugatnémet és olasz alacsonyabb osztályú csapatokban játszott. Ma az UTE Baráti Kör vezetője.

idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_diosgyori_vtk_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_diosgyori_vtk_u_dozsa_2.jpgNagy László azon kevés újpestiek egyike, aki elfogadható teljesítményt nyújtott

Tatabánya – Csepel
Három helyezés és három pont választja el a két csapatot egymástól a középmezőnyben. A hazaiak egy hármas győzelmi sorozaton vannak túl, igaz, a vendégek sem szenvedtek vereséget ugyanennyi ideje. Mindkét csapat a teljes keretével készülhetett a mérkőzésre, sem eltiltott, sem sérült játékos nincs egyik oldalon sem. Szabó György 450. NB I-es mérkőzésére készülhet!m16_6.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_tatabanya_csepel.jpgA csepeli Gálhidi ezúttal szereli Kovácsot 

Vasas – Kaposvári Rákóczi
Országos "egyest" sejtet, ha a házigazda a dobogón, a vendég csapat pedig a kieső helyen áll a forduló előtt. Az angyalföldiek a legutóbbi hét fordulóban öt győzelmen felül két döntetlent játszottak, a somogyiak, kimondani is nehéz, nyolc (!!) fordulóval ezelőtt tudtak nyerni. A Vasasban Bundzsák Dezső csak az utolsó pillanatban fog tudni kezdőt hirdetni, az orvosi csapat segítségével. Váradi, Kántor, Izsó, Kiss L., Halász, Kántor és Tatár is sérültek, kérdés, kik jönnek rendbe a mérkőzésre.
m16_7.jpg

Kiss László az egyik, aki eddig ebben a bajnokságban valami elképesztő teljesítményt nyújt.
idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_vasas_kaposvari_rakoczi.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_vasas_kaposvari_rakoczi_2.jpgKomjáti a Vasas második gólját lövi

Volán – Debreceni MVSC
Két 13 pontos csapat a 11. és a 12. helyről, a vendégek gólkülönbséggel állnak előrébb. Az utóbbi fordulókban a hajdúságiak jobban szerepeltek, de nem mehetnek biztosra a Czabán Samu téren, bár a Volán a 9. fordulóban nyert utoljára. A Debrecenből Garamvölgyi fog hiányozni sárga lapok miatt.
m16_8.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_volan_debrecen.jpgKiss (2) és Kerekes a Volán védőinek gyűrűjében

idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_volan_debrecen_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_volan_debrecen_3.jpg

Bp. Honvéd – Nyíregyháza
A helyezések alapján a forduló rangadója a vasárnap délelőtti matiné mérkőzés. A tabella 4. és 5. helyezettjei lépnek pályára, ők a dobogó közvetlen üldözői. A kispestiek állnak hátrébb, de ők egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak. A Honvédban örömteli hír, hogy Pintér nagyon hosszú kihagyás után újra edzésbe állhatott a héten, Pál lába viszont gipszbe került. Kérdéses Dajka játéka is, aki a válogatott meccsen szenvedett hasfalhúzódást. A Nyíregyháza alaposan megsínylette a hétközi kupameccset, hiszen azóta nem edz Kozma, Cséke és Moldván, játékuk erősen kérdéses. m16_9.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_bp_honved_nyiregyhaza.jpgKuti tör be a nyíregyházi tizenhatosra, Polyák figyeli védőtársa küzdelmét

idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_bp_honved_nyiregyhaza_2.jpg

A Népsport tudósítói pár érdekes észrevételükről is beszámoltak, melyek nem fértek be a tudósításokba.
idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_noteszlapok.jpg

A mérkőzések után lássuk a 16. forduló válogatottjait! Kiss László 8-as osztályzata és mesterhármasa a fordulóban egyedülálló volt, így vita nélkül ő a forduló játékosa. A forduló válogatottjának érdekessége, hogy ezúttal csak 21 játékos került fel a listára. Talán ez is egyedi, és valahol tükör a fordulóra és a játékosok teljesítményeire nézve.
idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén hatalmas a változás, Kiss László a mesterhármasával egyedüliként ugrott élre, Nyilasi ezúttal eredménytelen maradt. Kettejük gólpárbaja mindenesetre üde színfoltja a bajnokságnak. idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella élén hosszú idő után változás állt be, idegenbeli győzelmével a Videoton ugrott az élre. Ősszel először állnak a székesfehérváriak az élen. A Vasas pedig pontszámban beérte és gólkülönbséggel meg is előzte az idegenben döntetlent elérő Ferencvárost. Rájuk egyelőre a Honvéd lehet csak veszélyes, ha majd győzelemmel zárja egyszer az elmaradt meccsét. A középmezőnybe csúszott az eddig acélos Nyíregyháza és továbbtart az Újpesti Dózsa gyengécske szereplése. A kiesőhelyen nincs változás, előttük, a hazai döntetlenjük után, picit fellélegezhet a Diósgyőr.
idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_tabella.jpg

 

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A Nyugati csoport rangadóján, némi meglepetésre, a Komló nyerni tudott Nagykanizsán, de győzött a másik két listavezető is. A Budafok Vácott diadalmaskodott, az Ózd pedig a Borsodi Volánt verte.
m16_10.jpg

m16_11.jpg

m16_12.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_nb_ii.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_16_fordulo_nb_ii_2.jpg

Egy hét múlva, a következő hétvégén jön a 17. forduló, de előbb a héten MNK forduló a legjobb négy közé jutásért, illetve az elmaradt Dunaújváros – Bp. Honvéd mérkőzés pótlása. A következő forduló párosításai: 

Ú. Dózsa – Bp. Honvéd
Nyíregyháza – Vasas
Rába ETO – Diósgyőri VTK
MTK-VM – Dunaújváros
Debreceni MVSC – Csepel
FTC – Kaposvári Rákóczi
Zalaegerszegi TE – Pécsi MSC
Békéscsaba – Volán
Videoton – Tatabánya

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1980/81

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: e-mailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr828122878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása