Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 18. forduló

2015.12.24. 14:23 A szerethető dózsás

1980. december 6-7., az év utolsó hónapjának első hétvégéje.

idokapszula_nb_i_1980_81_18_fordulo_headlines.jpgA Magyar Népköztársaság Mikulása Télapója ezúttal is Hadics László, az Operettszínház népszerű művésze lesz

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

December 1.

Az Egyesült Államok gazságügyi minisztériuma faji megkülönböztetés miatt beperli  Yonkers városát. (A feketék és fehérek külön kerületekben éltek és a feketék nem vehettek lakást máshol. Ezért az iskolák is szegregáltak voltak.)

Budapesten megdől minden addigi hórekord, 40 centit mértek a mai napon.

December 2.

El Salvadorban a nyílt utcán lemészárolnak négy amerikai misszionárius apácát.

Puja Frigyes külügyminiszter Jugoszláviába utazik.

A Magyar Szocialista és Munkáspárt Központi Bizottsága ülést tart, amelyen személyi döntéseket hoznak. Maróthy Lászlót a Magyar Szocialista Munkáspárt Budapesti Pártbizottsága első titkárának, Fejti Györgyöt a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) első titkárának választják.

December 3.

Az amerikai mozik bemutatják Martin Scorsese Dühöngő bika című filmjét, A főszerepekben Robert De Niro és Joe Pesci. A mű a következő évben két Oscar-díjat nyer.

idokapszula_nb_i_1980_81_18_fordulo_duhongo_bika.jpgPescinél itt még nem reszkettek a betörők

December 4.

Lengyel futballsztrájk, a labdarúgókra is átterjedt a szakszervezeti hangulat. Jozef Mlynarcyzk a lengyelek válogatott kapusa részegen érkezett a repülőtérre a Málta elleni VB-selejtezőre készülő, olaszországi edzőtáborba  utazó csapathoz. Włodzimierz Smolarek és Mlynarcyzk előző este kiszökött a válogatott szállásáról. Azzal védekeztek, hogy vacsorázni mentek, mert rossz volt a szállodai kaja.

jozef_mlynarczyk_widzew_arch_650.jpegMlynarcyzk eldőlt

Az Adria bárban újságírókkal ittak (Mlynarczyk vallomása szerint csak három pohár pezsgőt). A Widzew Łódź (ahol ekkor Mlynarczyk és Smolarek mellett Zmuda és Boniek is játszott)  nemrégen a Juventusszal játszott az UEFA kupában (3:1 itt is ott is, 11-esekkel kiesett a Juve) és mivel az egyik újságíró felesége a nehéz lengyel gazdasági helyzet miatt Olaszországban kurvaként dolgozott, a kapustól róla szerettek volna  információkat hallani. Smolarek éjfélkor hazament, a kapus reggel ötig maradt és a csapat reggelin részegen jelent meg. Kulesza kapitány kizárta a csapatból  Mlynarczykot, közölte vele, hogy nem utazhat Rómába. Erre  Zmuda, Boniek és Terlecki kijelentette, hogy ha a kapus nem játszhat, akkor ők sem játszanak. Grzegorz Lato, aki ekkor már külföldön (Lokeren) focizott és nem volt válogatott, kifejtette, hogy az mégiscsak túlzás ha valakit részegségért kitesznek a csapatból. Terlicki vitte ki a kapust a repülőtérre, ahol újságírók várták őket és a Terlicki és Mlynarczyk velük is balhézott, elvették tőlük a kamerát, kihuzigálták a kábeleket a konnektorokból. Terlicki és a sajtó harca nem volt újkeletű.  1979-ben  Terlicki és Boniek  az amszterdami repülőtéren okozott botrány amit a sajtó felfújt és az újságok követelésére eltiltották a két focistát. Mivel azonban válogatottnak szüksége volt rájuk, a büntetést nem kellett teljesen letölteni.

A kapitány végül engedett a nyomásnak és a kapus is a csapattal tarthatott. Terlicki azonban tovább feszítette a húrt. A csapatnak meg volt tiltva, hogy bármilyen formában kapcsolatba kerüljenek a Vatikánnal. Terlecki elintézte, hogy II János Pál pápa fogadja a lengyel válogatottat.  Ezt már nem tűrte a szövetség, és Marian Ryba tábornok a lengyel szövetség elnöke Rómába utazott és hazavitte a négy játékost. A kormánynak persze éppen kapóra jött az ügy, hiszen ezzel is elterelhették a figyelmet a sztrájkokról. Żmuda és Młynarczyk 8, Terlecki és Boniek 12 hónap eltiltást kapott. Jól mutatja, hogy nem igazán az ivás, jóval inkább az ellenzéki hang volt a probléma, hogy Smolarek két hónapot kapott, azt is felfüggesztve. Kuleszát elkeserítette a súlyos büntetés és lemondott. A büntetést, talán éppen ezért is, a játékosok  nyilvános bocsánatkérése után később enyhítették, Żmuda és Młynarczyk májusban már játszott az NDK ellen, Boniek ősszel tért vissza. Terlecki az USÁ-ba disszidált. A Widzew Łódź (akik a Juve  előtt a Manchester Unitedet búcsúztatták) így is megnyerte a bajnokságot.  Młynarczyk később is érkezett még néhányszor  részegen a válogatott csapathoz, de többé már nem büntették meg.  

A dobos, John Bonham szeptember 25-i halála után hivatalosan is feloszlik a Led Zeppelin. A szakma a mai napig a rocktörténet egyik legjobb előadójának tartja őt, dobosok generációi tekintik mesterüknek.

idokapszula_nb_i_1980_81_18_fordulo_led_zeppelin.jpgItt még Bonham-mel (ő van baloldalt)

Nyolc lengyel állampolgár eltéríti a LOT Wroclaw-Varsó belföldi járatát és arra kényszerítik a pilótát, hogy Nyugat-Berlinbe vigye őket. Az AN-24-es gép az akkor az amerikai légierő által használt Templehof repülőtéren száll le. A géprablók ekkor megadják magukat és politikai menedéket kérnek.

Repülőszerencsétlenség következtében életét veszti Francisco Sá Carneiro portugál miniszterelnök.

Itthon a mozikba kerül egy korszakos dokumentumfilm.

idokapszula_nb_i_1980_81_18_fordulo_pofonok_volgye.jpg

December 5.

Angliában a mozikba kerül a Flash Gordon című kltfilm. Pár nap múlva megjelenik a Queen együttes hasonló című albuma, ők írták a film zenéjét.

Az Elnöki Tanács elfogadja azt a törvényt, amely év végi hatállyal megszünteti a Kohó- és Gépipari, a Könnyűipari és a Nehézipari Minisztériumot. Január 1-től megkezdi működését az Ipari Minisztérium; miniszterré Méhes Lajost nevezik ki.

December 6. 

Ezüstérmet szerez a magyar férfi (Portisch, Ribli, Csom, Sax, Pintér, Faragó) és női (Verőczi, Ivánka, Porubszki, Csonkics) sakkválogatott a sakkolimpián. Az aranyat a szovjetek nyerték, fél ponttal megelőzve a magyar hölgyeket, míg a férfiaknál pontazonosság volt és a Bucholz számítás döntött.

Argentína, Mar del Platában a Szovjetuniót látta vendégül, az eredmény 1:1. Az argentin gólt az új csillag, Maradona szerezte, aki végig rettegésben tartotta a szovjet védelmet.

December 7.

Moszkvában véget ér a Varsói Szerződés csúcsértekezlete. A tanácskozáson főként a Szolidaritás szakszervezet tevékenységével foglalkoznak. A szovjet vezetők figyelmeztetik a lengyeleket az „ellenforradalmi” veszélyre, és burkoltan katonai intervencióval fenyegetnek.  

Egy kis szocreál humor. Karikatúra a Népsport 1980. december  5-i számából: a bajok nem most kezdődtek...vicc.jpg

 

És akkor lássuk a lényeget, az NB I 18. fordulóját!  

Bp. Honvéd – Békéscsaba
A házigazdák egy ponttal és két hellyel előzik meg a vendégeket, mindenképp nyerniük kell, harcban akarnak maradni a dobogóért. A Honvédban Kocsis sérülés miatt marad ki, Esterházyt meg gyengébb formája miatt ülteti Tichy a kispadra. További érdekesség, hogy Pandúr bő másfél áv után lesz újra kezdő. A Békéscsabában újra Rabcsák lesz a kezdőkapus, és mivel ő  egykor Honvéd játékos volt, valószínűleg elkövet mindent, hogy bizonyítson, kár volt lemondani róla.m18_1_1.jpg
Nem lehet szó nélkül elmenni Rabcsák János teljesítménye mellett.
idokapszula_nb_i_1980_81_18_fordulo_bp_honved_bekescsaba.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_18_fordulo_bp_honved_bekescsaba_2.jpg


idokapszula_nb_i_1980_81_18_fordulo_bp_honved_bekescsaba_3.jpgEnnek a kispesti akciónak is Rabcsák a végállomása

Dunaújváros – FTC
Az őszi nyitányon a Fradi alaposan helybenhagyta a Kohászokat. Azóta lement egy teljes kör, és stabilizálódott az akkori helyzet. Azóta a hazaiak az egyik kieső hely biztos várományosainak tűnnek, a vendégek a bajnokság legjobb csapatává váltak. Igaz az is, az edzőváltás óta az újvárosiak nagyon feljavultak. A Dunaújvárosban a házi gólzsák, Weimper az előző bajnokin részleges izomszakadást szenvedett, biztosnak tűnik, rá már csak tavasszal számíthatnak, viszont felépült Bódi, ő kezdeni fog.
m18_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_18_fordulo_dunaujvaros_ftc.jpg Kakas hiába fut vissza, bentvan a dunaújvárosi gól a kapuban

Diósgyőri VTK – Nyíregyháza
A hazaiaknak ugyanannyi pontjuk van, mint a legjobb kiesőhelyen állónak, csak gólkülönbséggel lennének bent maradók, ha most lenne vége a bajnokságnak. A vendégek két pontra vannak a dobogótól és a bajnokság egyik legkellemesebb meglepetései eddig. A DVTK-ban Szántó és Borostyán eltiltása lejárt, újra szerepet kapnak a kezdőben, a Nyíregyháza nem vátoztat az előző fordulóhoz képest.m18_3_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_18_fordulo_diosgyori_vtk_nyiregyhaza.jpgSzlifka Szekrényes és Szűcs között tör kapura

Zalaegerszegi TE – Volán
Ősszel egy gyengécske gól nélküli meccset hoztak össze a csapatok Budapesten. Egyik csapat sincs jó formában, a 12. és a 13. helyen állnak, túl közel a veszélyzónához. Ahogy mondani szokás, tipikusan négypontos mérkőzést láthatunk. Egyik csapatban sincs sem sérült, sem pedig eltiltott játékos.
m18_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_18_fordulo_zalaegerszegi_te_volan.jpgAz egerszegi Szentes előnyt szerez Zomborival szemben

Pécsi MSC – Kaposvári Rákóczi
A nyitányon az akkor hazai újonc csapat, meglepetésre simán két vállra fektette a mecsekieket. A PMSC-nél úgy tartják, kötelező a győzelem, hiszen NB I-es mérkőzésen eddig a pécsiek sosem tudták legyőzni a kaposváriakat. A Rákócziban Zentai és Czabula sérültek, Kozma pedig a mérkőzés előtt belázasodott.
m18_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_18_fordulo_pecsi_msc_kaposvar.jpgRóth magasra felugorva veszélyezteti a kaposvári kaput, hátrébb a mezőny legjobbja, Dárdai

MTK-VM – Rába ETO
Megvan a bajnokság harmadik edzőváltása is. A mérkőzés előtt egy nappal jelentették be a Hungária körúton, hogy a klub elnöksége és az eddigi vezetőedző, Szentmihályi Antal, közös megegyezéssel szerződést bontanak, helyesebben felmentik az edző poszt ellátása alól. Helyette az eddigi pályaedzőt, Szarvas Lászlót bízzák meg ideiglenesen a feladatok ellátásával, míg Szentmihályi más megbízatást kap a kék-fehéreknél. Az eddigi két edzőváltás után mindkét csapat (Dunaújváros és Újpesti Dózsa) azonnal győzelemmel kezdtek, Szarvas is szeretné folytatni ezt a hagyományt. A kék-fehérek utolsó előttiek a bajnokságban, ugyanannyi ponttal, mint a sereghajtó Kaposvár. Az MTK-VM-nek sem sérült, sem eltiltott játékos nincs, az ETO-ban Pásztor felépült, így ő kezd a középpályán, így Csonka visszakerül az eredeti posztjára a védelem jobboldalára.
m18_6.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_18_fordulo_mtk_vm_raba_eto.jpgKoritár, aki a hazaiak egyik legjobbja volt, Pásztor és Csonka szorításában

Ú. Dózsa – Debreceni MVSC
Ősszel a Debrecen bombameglepetésre legyőzte a lilákat, talán lehetett sejteni, Újpesten bajok lesznek. A hazaiak a 8. helyen állnak, mindent elmond róluk, hogy csak három csapat kapott náluk több gólt. A vendégek úgy állnak a 14. helyen, hogy ők a legutolsó csapat, amelyiket nem fenyegeti kézzelfogható közelségből a kiesés réme, de azért nem ülhetnek a babérjaikon. A Dózsából még mindig hiányzik sérülés miatt  Kovács József, Kovács Béla, Tóth András és FeketeSarlós eltiltása lejárt, de csak csereként számít rá Szusza Ferenc. A Debrecenben Kovács Ferenc nem számíthat a hét közben megsérült Jankovicsra, Garamvölgyi viszont játékra kész, újra elfoglalhatja helyét a védelem közepén.
m18_7.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_18_fordulo_u_dozsa_debreceni_mvsc_1.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_18_fordulo_u_dozsa_debreceni_mvsc_2.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_18_fordulo_u_dozsa_debreceni_mvsc_3.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_18_fordulo_u_dozsa_debreceni_mvsc_4.jpgA kihagyott büntető története négy képkockában

Tatabánya – Vasas
A hazaiak a középmezőny élén vannak, a második legkevesebb gólt kapták, a vendégek két pontra az első helytől a dobogó harmadik fokán állnak és a második legtöbb gólt rúgták. Pikáns mérkőzésre van kilátás. A tatabányában sem sérült, sem eltiltott játékos nincsen, a másik oldalon Bundzsák Dezsőnek kevésbé rózsás a helyzete. Mindössze 13 egészséges játékosa van, maximum egy kapust és egy mezőnyjátékost fog tudni cserélni, ha úgy hozza a szükség.
m18_8.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_18_fordulo_tatabanya_vasas.jpgA hazai gól előtti pillanat: Deákvári előredobja magát, majd a Mészárosról kipattanó labda Törökről kerül a Vasas kapujába

Videoton – Csepel
Ősszel az újonc Csepel óriási meglepetésre kiütötte a Videotont. A hazaiak harcban vannak az első helyért, sőt, ha múlt héten nem marad el a meccsük a hó miatt, lehet, hivatalosan őszi bajnokok lennének. A vendégek masszív csapatként állnak a középmezőnyben. A Videotonban ezúttal Karsai kezd Csongrádi helyén, a Csepel nem változtat a múlt héthez képest.
m18_9_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_18_fordulo_csepel_videoton.jpgA fehérvári Burcsa Wéber mellett indít jobbkülsővel

A Népsport tudósítói pár érdekes észrevételükről is beszámoltak, melyek nem fértek be a tudósításokba. Gondolatok Dunaújvárosból, a Megyeri útról, Zalaegerszegről, a Hungária körútról és Diósgyőrből.
idokapszula_nb_i_1980_81_18_fordulo_gondolatok.jpg
A mérkőzések után lássuk a 18. forduló válogatottjait! Különösen érdekes volt a csatárok teljesítménye a fordulóban, hiszen egyik csapatba sem jelöltek balszélsőket. Ez egyébként a gólok számában is meglátszott. Az előző fordulóban úgy esett 23 gól, hogy egy meccsel kevesebbet játszottak a csapatok, Most, a teljes fordulóban összes esett 17 gól. Dárdai Pál volt az egyik, aki kimagaslott a mezőnyből, a másik a Békéscsaba kapusa. Nálunk Rabcsák János lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1980_81_18_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg
A góllövőlista élén nincs változás, az éllovasok, tőlük szokatlan módon, ezúttal eredménytelenek maradtak. Mögöttük ma Kozma felzárkózott Weimper mellé, így már ketten 10 gólosak.
idokapszula_nb_i_1980_81_18_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella élén továbbra is a Ferencváros áll, de a Videoton pontban beérte őket. Mögöttük továbbra is a Vasas, a Honvéd és a Nyíregyháza következik. A kieső helyeken a Kaposvár kezd leszakadni az MTK-VM-től és a Dunaújvárostól.
idokapszula_nb_i_1980_81_18_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. Véget ért az idény, de még csak a Komló és az Ózd tekinthető őszi bajnoknak. Két fordulóban eddig összesen nyolc mérkőzés maradt el az időjárási viszonyok miatt, melyeket a jövő héten terveznek lejátszani. A Közép csoportban majd csak ekkor lehet eredményt hirdetni, hiszen a Budafok is ekkor lép majd pályára.
idokapszula_nb_i_1980_81_18_fordulo_nb_ii_1.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_18_fordulo_nb_ii_2.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_18_fordulo_nb_ii_3.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_18_fordulo_nb_ii_4.jpg

A következő héten, ha az időjárás engedi, pótolják az elmaradt Videoton – Tatabánya mérkőzést, így megtudhatjuk majd, ki lett az őszi bajnok. Majd hétvégén következhet a 19. forduló, az alábbi párosításokkal:

Vasas – Zalaegerszegi TE
Volán – Dunaújváros
FTC – Tatabánya
Rába ETO – Ú. Dózsa
Békéscsaba – Diósgyőri VTK
Kaposvári Rákóczi – MTK-VM
Debreceni MVSC – Pécsi MSC
Nyíregyháza – Videoton
Csepel – 
Bp. Honvéd

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1980/81

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: e-mailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr388152346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása