Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Gönyűről Lisszabonba - emléktáblát avattak a Porto és a Sporting egykori edzőjének tiszteletére

2016.08.18. 18:48 Gulyás.Zsolt

Születésének 120. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak szülőfalujában, Gönyűn Szabó József egykori válogatott labdarúgó, a Portugáliában jelentős sikereket elért edző tiszteletére. Az emléktáblát Major Gábor, Gönyű polgármestere és Jorge Vieira Szabo, Szabó József unokája leplezte le. A község megújult Sportközpontjának átadóján és az emléktábla avatásán jelen volt Dunai Antal, olimpiai bajnok labdarúgó is.

13667850_523594254494102_2421797849120243032_o.jpg

Szabó József emléktáblája, mellette unokája, Jorge Vieira Szabo (a felvételt készítő Czita Zsuzsanna további fotói Gönyű fb-oldalán)

Szabó József Szabó Sándor asztalosmester és Szűts Anna gyermekeként a Győr-Sopron megyei Gönyűn született 1896. május 11-én. Még kisgyerek volt, amikor családjával a közeli Győrbe költözött, ahol 14 évesen futballozni kezdett és esztergályosnak tanult. Az első világháború éveiben egy budapesti lőszergyárban dolgozott. A fáradhatatlan, óriási akaraterővel rendelkező, hajszíne miatt „Piroskának” vagy „Vörösnek” becézett apró termetű játékosra felfigyelt a Ferencváros. 1919-24 között a zöld-fehérekkel három bajnoki ezüst-, három bronzérmet és egy Magyar Kupát nyert, hat alkalommal a válogatottban is helyet kapott.

Az FTC-től Szombathelyre igazolt, a SZAK együttesével 1924/25 telén portugál túrán vett részt. Játéka lenyűgözte egy madeirai klub vezetőit, akik Funchalba csábították (Szabó állapotos feleségével indult útnak, Bécsben született meg a később kapusként játszó José Szabo Junior, az ő fiát láthatjuk az edző gönyüi emléktáblájánál készült fotón). A szigeten a Club Sports Madeira játékos-edzőjeként kezdett dolgozni, 1928-tól az FC Porto magyar kapusa, Siska Mihály meghívására a portói klub játékos-edzője lett.

l_2.jpg

Szabó József a Porto 1931/32-es csapatának edzőjeként (forrás: http://olhanense.davidlopes.com)

A Portoval 1935-ös bajnoki címe után szakított. Egy mérkőzés után, amit a Porto idegenben megnyert, a játékosok siettek a városba ünnepelni. Szabó az üres öltözőbe érve azt látta, hogy a mezek szétdobálva, szanaszét fekszenek a földön. Mindent a szállodába vitetett. Amikor megérkezett ő is a hotelbe, az egyik vezető nevetve azt mondta, csak egy olyan bolondtól, mint ő lehetett ilyesmit várni. Szabó nehezményezte, hogy bolondnak nevezték, pályafutását a Sporting de Braga együttesénél folytatta. A hagyomány szerint ő volt az, aki meggyőzte a bragai klubot arról, hogy az addig használt zöld-fehér szerelés helyett inkább ugyanolyan mezeket hordjanak, mint az Arsenal játékosai.

11inicial.jpg

Az SC Braga napjainkban. Mintha csak az Arsenalt látnánk (forrás: www.scbraga.pt)

1937 elején az FC Porto vissza akarta szerezni egykori edzőjét, de a lisszaboni Sporting előbb lépett, hirtelen elküldte a kispadról Possák Vilmost és olyan rekordgázsit ajánlott Szabónak, amilyet Portugáliában addig még nem láttak. Összességében tizenegy szezonon át irányította a csapatot, háromszor megnyerte a nemzeti bajnokságot (Campeonato Nacional, 1940/41, 1943/44, 1953/54 - utóbbinál pályedzőként), egyszer a Campeonato de Portugalt (1937/38) és háromszor elhódította a Portugál Kupát (Taça de Portugal, 1940/41, 1944/45, 1953/54). A Sporting történetében Szabó nevéhez fűződik a legtöbb mérkőzés (290), legtöbb győzelem (217) és a legtöbb rúgott gól (1124).

Az 1945 után a Sportingnál és a Bragánál többször, de mellettük még féltucatnyi csapatnál megfordult Szabó 1955-ben portugál állampolgárságot szerzett. 1965-ben intett búcsút Lisszabonnak, utolsó megbízatása Afrikába szólította, az 1965/66-os idényben az angolai válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott. Hazatérve visszavonult a futballtól, s az Alvalade stadionhoz közel, a Sporting otthonában, edzőközpontjában töltötte élete utolsó napjait. 1973. március 17-én hunyt el, a lisszaboni Lumiar temetőben helyezték végső nyugalomra.

Címkék: magyar foci futball


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr810422996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása