Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 27. forduló

2016.12.01. 11:46 maribor_

1981. április 11-12., a hónap második hétvégéje.

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_kopaszkutya.jpgGyertek Hobóra! 

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

Április 6.

A szovjet kormány meghívására Moszkvába érkezik Puja Frigyes, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, a Magyar Népköztársaság külügyminisztere. Puja Frigyest és kíséretét a vnukovói repülőtéren Andrej Gromiko, az SZKP Politikai Bizottságának tagja, a Szovjetunió külügyminisztere és több más hivatalos személyiség fogadta. 

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_puja_gromiko.jpgPuja Frigyes (balra), hazánk külügyminisztere a szovjet fővárosban Andrej Gromikóval (jobbszélen) tárgyal

Jelen volt dr. Szűrös Mátyás, hazánk moszkvai nagykövete és a magyar nagykövetség több vezető munkatársa.

Nyikolaj Tyihonov, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke küldöttség élén ötnapos hivatalos látogatásra Bécsbe érkezett. A magas rangú vendéget a bécs-schwechati nemzetközi repülőtéren dr. Brúnó Kreisky kancellár, valamint az osztrák kormány több más tagja üdvözölte. A szovjet kormányfő, aki Kreisky kancellár 1978-as hivatalos szovjetunióbeli látogatása viszonzásaként érkezett Ausztriába.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára táviratban fejezte ki jókívánságait Todor Zsivkovpak, a Bolgár Kommunista Párt Központi Bizottsága főtitkárává történő megválasztása alkalmából.

Az árokba csúszott a BKV egyik 63-as autóbusza délután Nagykovácsi határában, feltehetőleg műszaki hiba miatt. Heten könnyebb sérüléseket szenvedtek, a mentők valamennyiüket kórházba szállították. A szerencsétlenség okának kivizsgálását, illetve a keletkezett kár nagyságának megállapítását szakértő bevonásával folytatja a rendőrség.

Khomeini ajatollah, Irán vallási vezetője kedvezően fogadta az iraki-iráni konfliktus hárompontos rendezési javaslatát - jelentette a PARS iráni hírügynökség. Az immár hetedik hónapja tartó iraki-iráni háború legújabb rendezési tervét Habib Satti, az iszlám konferencia szervezetének főtitkára juttatta el az iráni vezetésnek. Az iraki fél még nem válaszolt érdemben a javaslatokra.

Haig amerikai külügyminiszter este megkezdte tárgyalásait Begin izraeli kormányfővel. A nemzetközi helyzet megvitatásakor a szovjetellenesség volt a két politikus állásfoglalásaiban a közös nevező.

A Hobo Blues Band és a P. Mobil zenekarok közreműködésével megkezdődik a Kopaszkutya című film promóciós koncertsorozata. Az első állomás Szolnok.

Április 7.

Négy nemzetközi szakkiállítást nyitottak Budapesten. A közönséget és szakembereket ezen a héten reggel 9 órától délután 5 óráig váró rendezvények a következők: az Agromasexpo mezőgazdasági és élelmiszer ipari gép és műszerkiállítás, a Securex munkavédelmi kiállítás, a Hungaroplast műanyag- és gumiipari kiállítás és a Limexpo könnyűipari gépkiállítás.

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_limexpo.jpgA Limexpo ’81-en látható ez a nagy teljesítményű berendezés, amellyel a cipőtalpak felragasztását végzik

Péter Jánosnak, az országgyűlés alelnökének vezetésével magyar parlamenti küldöttség tartózkodik Kubában. A küldöttséget fogadta Raúl Roa, a kubai nemzetgyűlés ügyvezető elnöke. A két ország törvényhozóinak eszmecseréjében részt vett a kubai parlament több állandó bizottságának vezetője is.

Brezsnyev kijelenti, Lengyelország valódi hazafiainak támogatásával „a lengyel kommunisták képesek lesznek megfelelő választ adni a kommunizmus és a független Lengyelország ellenségeinek, és érvényre tudják majd juttatni a szocializmus, népük ­valódi érdekeinek, országuk becsületének ügyét”. 

Szórványos, rövid idő alatt elnémított lövöldözésektől eltekintve, viszonylagos nyugalom honolt Bejrútban, amikor Abdel Halim Khaddam szíriai külügyminiszter délelőtt megkezdte tárgyalásait Eliasz Szárkisz libanoni elnökkel a főváros és Zahle térségében egy hete kirobbant harcok megfékezéséről.

Tüntetésektől kísérve, rendkívüli biztonsági intézkedések közepette zajlik a NATO hadügyminisztereinek bonni ülése. Helmut Schmidt este négyszemközt tárgyalt Weinberger amerikai hadügyminiszterrel, aki feltétlen hűséget követelt a nyugat-európai partnerektől.

A Madrid közelében fekvő Alcaila de Henares-i katonai börtönből vasárnap az ország északnyugati csücskében levő El Ferrol várbörtönébe szállították át Tejero csendőr alezredest, aki a februári puccskísérlet idején rohammal bevette a spanyol parlamentet. Csaknem másfél hónap után a hatóságok is megelégelték, hogy Tejerónál szinte egymásnak adták a kilincset a különböző fasiszta csoportok által szervezett látogatók.

Bill Archer, a republikánusok texasi képviselője levelet intéz az amerikai román nagykövetséghez, hogy a Károlyi házaspár (Márta és Béla), valamint a román tornász válogatott koreográfusa, Pozsár Károly, politikai menedékjogot kértek az Egyesült Államokban. Azt kérte a bukaresti kormánytól, gyorsítsa fel a kilépési vízumok megadását a szökevények családtagjai számára. A levelet aláírta a képviselőház utak és eszközök bizottsága kereskedelmi albizottságának 13 tagja, mely szervezet évente döntött Románia legkedvezményezettebb országi státuszának megújításáról az Amerikai Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemben. Károlyiéknak 2 gyermeke, Pozsárnak a felesége maradt Romániában.

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_comaneci.jpgAzok a szép napok... (Károlyi Béla balra, és Nadia Comaneci középen)

A Károlyi házaspár keze munkáját dicséri Romániában a Nadia Comaneci, Amerikában a Mary Lou Retton-féle generáció. Számtalan olimpiai aranyat szereztek tanítványaikkal. Disszidálásuk nem kis politikai botrányt kavart annak idején Romániában.

Április 8.

Bonnban kommüniké kiadásával és sajtókonferenciával ért véget a NATO-hadügyminiszterek kétnapos tanácskozása. Weinberger nem tett kötelező ígéretet a fegyverzetkorlátozási tárgyalások folytatására. A kisebb NATO-országok képviselői a fegyverkezési verseny újabb fordulójától tartanak.

Mint az orvosi jelentéseikből kitűnik, a tüdőlövést szenvedett Ronald Reagan gyógyulása valamelyest lassult. Az elnök időnként belázasodik, tüdejéből az alvadt vérrögöket kezdetben műszeres megoldással, újabban negyedóránként mesterséges köhögtetéssel távolítják el. Daniel Ruge, a Fehér Ház orvosa sajtóértekezleten azt hangsúlyozta, hogy Reagan életkorában a beteg önvédelmi mechanizmusa lassabban működik, mint fiatalabb korában.

Az Afrika déli részének problémáiról, az ENSZ apartheidellenes bizottsága rendezésében folyó zürichi nemzetközi tanácskozás részvevői felszólították a nyugati világ kormányait és bankjait, valamint a nemzetközi szervezeteket, hogy szüntessék meg hitelek nyújtását a dél-afrikai fajüldöző rendszernek.

Huszonnyolc áldozata volt az elmúlt huszonnégy óra alatt a salvadori terrornak. A halálos áldozatok közül mindössze négyen estek el a hazafiak és a hadsereg összecsapása során, a többi huszonnégy embert - többségében fiatal, polgári lakost - a biztonsági erők ölték meg.

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_salvador.jpgHozzátartozók azonosítják a megcsonkított holttesteket 

Nyolcvannyolc éves korában meghal Omar Bradley, az utolsó élő amerikai ötcsillagos tábornok.

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_omar_bradley.jpg

A tábornoki rendfokozatok minden rendszerben egy-négy csillagból állnak. Öt csillagja csak annak lehetett, aki végigment az összes rendfokozaton (illetve elérte a legmagasabb tábornoki rendfokozatot) úgy, hogy még nyertes háborúban is részt vett. A keleti blokkban marsallnak hívták az ötcsillagos tábornokokat. A Szovjetuniónak ekkor még négy élő marsallja volt. Ivan Bagramján és Vaszilij Csujkov egy évvel élték túl Bradleyt, Viktor Kulikov 2013-ban halt meg, Dimitrij Jazov 2016-ban, jó egészségnek örvendve, töltötte be kilencvenkettedik életévét.

Április 9.

Lázár György, a Minisztertanács elnöke csütörtökön a Parlamentben fogadta Willi Ritschard svájci pénzügyminisztert, aki a magyar kormány pénzügyminiszterének meghívására érkezett hazánkba.

A MOKÉP gondozásában a magyarországi mozik bemutatják az 1977-ben készült Harmadik típusú találkozások című sci-fi mozifilmet, melyet Steven Spielberg rendezett. 

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_harmadik_tipusu_talalkozasok.jpg

A film egy átlagos munkásról szól, akinek az életét gyökeresen megváltoztatta egy UFO-val való találkozás. Az idegenek ezúttal nem akarják elpusztítani a Földet, csupán kommunikálni szeretnének az emberekkel. A mű 18 millió dollárból készült, az Egyesült Államokban 303,8 millió dolláros bevételt hozott a pénztáraknál. Bemutatása óta kultusz- és alapfilm lett belőle, és mérföldkő a science fiction műfajban.

Spanyolország NATO-csatlakozását és ezzel szoros összefüggésben a szeptemberben lejáró amerikai-spanyol támaszpontszerződés megújítását sürgette madridi tárgyalásain Haig amerikai külügyminiszter. Haig továbbutazott Londonba.

William Dyess amerikai külügyi szóvivő kormánya nevében elutasította Leonyid Brezsnyevnek az SZKP XXVI. kongresszusán tett javaslatát, melynek értelmében mind a NATO-országoknak, mind pedig a Szovjetuniónak egy időire szüneteltetniük kellene az új, közép-ha tó távolságú nukleáris rakétáik európai telepítését.

Caspar Weinberger amerikai hadügyminiszter  úgy véli, hogy nem ért véget a szovjet beavatkozás veszélye Lengyelországban. Szerinte az enyhülés politikája megerősítette a Balkántól a Balti-tengerig terjedő szovjet ­börtönfalat. A miniszter elmondta, hogy a „fal”, amely Kelet-Európa rab nemzeteit bezárva tartja, hűen tükrözi a szovjet kommunizmus erkölcsi és politikai kudarcát.

A Szovjetunió elleni gabonaembargó megszüntetéséért szálltak síkra az amerikai szenátus mezőgazdasági bizottsága nemzetközi mezőgazdaság-politikai albizottságának tagjai a testület szerdai ülésén. A búzatermesztők országos szövetségének elnöke, Jim Billington szerint a korábbi Carter-adminisztráció által bevezetett embargó erőteljes csapást mért az amerikai farmerekre, és összességében komoly kárt okozott az Egyesült Államok gazdaságának.

- Afganisztán vezetése a népet szolgálja, nagy tiszteletben tartja az iszlám vallást, a dolgozók kialakult szokásait és hagyományait. Célja egy haladó és fejlett Afganisztán felépítése - jelentette ki Babrak Karmai afganisztáni állam- és kormányfő, az Afganisztáni Népi Demokratikus Párt KB főtitkára.

Az USS George Washington (a világ első atomrakétákkal felszerelt tengeralattjárója), fedélzetén 160 nukleáris robbanófejjel, periszkópmélységben közlekedett, amikor összeütközött a Nissho Maru nevű 2390 tonnás japán olajszállító hajóval a Kelet-Kínai tengeren a Japán Sasebo várostól mintegy 200 km-re.  A japán hajó 15 perc alatt elsüllyedt, a legénység  két tagja (egyikük a kapitány volt) odaveszett, tizenhármat kimentettek. A 6000 tonnás tengeralattjárónak a parancsnoki tornya sérült meg, de nem komolyabban. 

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_uss_george_washington_ssbn-598.jpgEgyik olyan, mint a másik, de ez tényleg az USS George Washington (598 volt a lajstromszáma)

A periszkópmélység azt jelenti, hogy a tengeralattjáró a felszín alatt olyan mélységben haladt, hogy a periszkópcsöve elérte a felszínt. Ez maximum 20 méter lehetett, de viharos időben ennél jóval kevesebb volt (ma már kamerákkal pásztázzák a felszínt és jóval mélyebben is maradhatnak)  Az ütközésnél ködös esős idő volt és a tengeralattjáró épp hirtelen alámerüléssel akart eltűnni amikor az ütközés történt. Az amerikaiak nem nyújtottak segítséget a süllyedő hajónak (a túlélők 18 órát vártak a segítségre, az USA hivatalosan 35 órával később ismerte be a cserbenhagyásos gázolást), ami nagy haragot váltott ki a japánokból. Persze azt sem lehet tudni mit keresett az amerikai tengeralattjáró a japán partok közelében és miért nem tudott a kapitány a radaron már azonosított japán hajóról. 1983-ban a SALT I szerződés keretében leszerelték az atomrakétákat a George Washingtonról, majd 1985-ben nyugdíjba is küldték a 29 éves tengeralattjárót. Az amerikai tengerészet újrahasznosítási programjának keretében szétszedték a tengeralattjárót, a szétszerelés 12 évig tartott. 

Április 10.

Ahogy Prágában befejezte munkáját a CSKP XVI. kongresszusa, Berlinben, az NDK Köztársasági Palotájában máris kezdődik a Német Szocialista Egységpárt X. kongresszusa. A több mint kétmilliós párttagságot képviselő mintegy kétezer-ötszáz kongreszszusi küldött, valamint a kommunista és munkáspártok több mint száz országból Berlinbe érkezett küldöttei előtt Erich Honecker, az NSZEP KB főtitkára tartja meg a párt központi bizottságának beszámolóját.

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_nszep.jpgA Német Szocialista Egységpárt kongresszusának nyitóülése a Köztársasági Palotában

A Szovjetunió érzékeli egyes nyugati küldöttségek konfrontációs és obstrukciós törekvéseit, de azt is látja, hogy mindezek ellenére van bizonyos haladás a madridi találkozón - jelentette ki Leonyid Iljicsov külügyminiszter-helyettes, a szovjet küldöttség vezetője, a 35 ország összeurópai biztonsági és együttműködési tanácskozásának a húsvéti szünet előtti és a nagyszámú felszólaló miatt szokatlanul hosszúra nyúlt utolsó teljes ülésén.

Miközben a salvadori junta több sajtótájékoztatón bejelentette, hogy csapatai „győzelmet arattak” a gerillák felett, a Farabundo Marti Nemzeti Felszabadítási Front közleményei további harcokról és a katonaság által elkövetett gyilkosságokról számolnak be. Az emberi jogok védelmére alakult csoport szerint a salvadori katonaság március 25-én mintegy 1000 menekülőben levő salvadorit repülőgépekkel egy határ menti barlangba kergetett, majd néhány bombával betemette a barlang bejáratát. A túlélők beszámolója szerint az élve eltemetettek között elsősorban asszonyok, idős emberek és gyerekek voltak.

Az atlantai rendőrség rábukkant a 21 éves, súlyosan szellemi fogyatékos Larry Rogers holttestére. Ezzel 23-ra emelkedett az 1979 júliusa óta tartó rejtélyes gyilkosságsorozat áldozatainak száma.

A floridai Kennedy űrközpontban reggel többszöri műszaki kísérlet után úgy döntöttek, hogy vasárnapra halasztják az első űrrepülőgép, a több mint 10 milliárd dolláros Columbia felbocsátását. Ezzel nagy csalódást okoztak az amerikaiak tíz- és tízmillióinak, akik a kora hajnali órákban már a televíziós készülékek előtt ültek, hogy a nagy világeseményként beharangozott látványosság szemtanúi lehessenek. A Kennedy űrközpont közelében javarészt sátrakban több mint egymillió kíváncsi várakozott. Azonban háromszori halasztás után csak annak lehettek tanúi, ahogy a feszültségtől kimerült űrhajósok elhagyják a tolórakétákkal körülvett, égnek álló orral felszállásra előkészített gépóriást.

Teheránba érkezett az el nem kötelezett országok jószolgálati bizottsága, hogy tanulmányozza a fél éve tartó háború befejezésének lehetőségéről kialakított iráni álláspontot. A bizottság előzőleg két napot töltött Bagdadban. A kubai, indiai és zambiai külügyminiszterből, valamint a PFSZ képviselőjéből álló bizottság tagjai a tervek szerint ellátogatnak a front iráni oldalára.

A Beatles egykori dobosa, Ringo Starr színészetre adja a fejét. Főszereplésével az amerikai mozik bemutatják a Barlangember (Caveman) című vígjátékot.

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_caveman.jpgFilmbéli egyik partnere Dennis Quaid

Április 11.

A Népszabadságban megjelennek Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának 1981. május elsejei jelszavai.

1. Világ proletárjai, egyesüljetek!
2. Éljen május elseje!
3. Éljen a marxizmus-leninizmus!
4. Éljen a Szovjetunió, a haladás és a béke szilárd támasza!
5. Éljen a magyar és a szovjet nép megbonthatatlan barátsága!
6. Erősödjék a szocializmust építő népek egysége!
7. Békét, biztonságot a világnak!
8. Éljen a szocializmus és a béke!
9. Együtt a világ haladó erőivel a fegyverkezés megfékezéséért, a leszerelésért!
10. Fokozzuk a küzdelmet Európa biztonságáért, az enyhülésért!
11. Erősödjék a világ forradalmi erőinek összefogása!
12. Éljen a kommunista és munkáspártok internacionalista szolidaritása!
13. Támogatjuk a szabadságukért és függetlenségükért küzdő népek igazságos harcát!
14. Nemzeti egységben a szocialista Magyarországért!
15. Előre a XII. kongresszus határozatainak végrehajtásáért!
16. Köszöntjük a kongresszusi és felszabadulási munkaverseny kitüntetettjeit és résztvevőit!
17. Előre a VI. ötéves terv megvalósításáért!
18. Éljen pártunk és népünk megbonthatatlan egysége!
19. Éljen a Magyar Szocialista Munkáspárt!
20. Éljen és virágozzék szeretett hazánk, a Magyar Népköztársaság!

Damaszkuszban este ünnepélyesen megnyílt a száműzetésben működő palesztin parlament, a Palesztinai Nemzeti Tanács 15. ülésszaka. Khaled El-Fajhumnak, a nemzeti tanács elnökének megnyitó szavai után Hafez Asszad szíriai államfő mondott üdvözlő beszédet.

A George Washington Egyetem klinikáján Reagan orvosai a legfrissebb röntgenfelvételek alapján megállapították, hogy az elnök egészségi állapota kielégítő, bár továbbra is intravénás antibiotikum kezelésre szorul. Ronald Reagant rendkívül erős biztonsági fedezettel átszállították a klinikától mindössze néhány háztömbnyire levő Fehér Házba. Washingtonban feltételezik, hogy a sietségnek, amellyel alig 12 nappal súlyos sebesülése után Reagant átszállították a Fehér Házba, politikai indokai vannak. Emlékezetes, hogy az államigazgatás csúcsain a merénylet utáni órákban hatásköri nézeteltérések voltak. Ezért Amerika számára szimbolikus jelentőségű, hogy az elnök ismét elfoglalta helyét a Fehér Házban, ahol a tervek szerint hétfőn meghallgatja a közel-keleti és nyugat-európai körútjáról szombaton visszatért Haig külügyminiszter beszámolóját.

Leonyid Brezsnyev, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának elnöke táviratban fejezte ki részvétét Reagan amerikai elnöknek Omar Bradley tábornok halála kapcsán. Táviratában hangsúlyozta: a Szovjetunióban úgy emlékeznek Bradley tábornokra, mint a második világháború időszakának kiemelkedő hadvezérére, s nagyra értékelik hozzájárulását a szövetségesek győzelméhez.

Észak-Írországban az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) ideiglenes szárnya nagy propagandagyőzelmet aratott egy parlamenti pótválasztáson. Robert Sands, az IRA-foglyok éhségsztrájkját vezető elítélt, aki most börtönkórházban fekszik, megnyerte a Fenmanagfh grófságban rendezett pótválasztást.

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_bobby_sands.jpg idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_bobby_sands_2.jpg

Sands még a börtönévei előtt és az éhségsztrájkja alatt

A 27 éves Sands négy évet töltött le 14 éves börtönbüntetéséből, amit jogtalan fegyverviselésért mértek ki rá. A kormány persze nem bocsátja szabadon Sandst. Francis Pym, az alsóház vezére hétfőn konzultál majd az ellenzéki pártokkal a teendőről. A parlament szavazással kizárhatja újonnan megválasztott tagját, és új pótválasztást tehet szükségessé. De a kormány kivárásra is játszhat: a hatodik hete éhező Sands 15 kilót fogyott, és heteken belül meghalhat. 

Tizenkét év telt el már a véres polgárháború kirobbanása óta, és az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA), valamint politikai fedőpártja, a Sinn Féin helyzete alapjaiban megrendült. Maga a tiltakozássorozat egyértelműen politikai célokért kezdődött. Az 1979-ben megválasztott brit miniszterelnök, Margaret Thatcher nem tárgyalt az IRA-val, tagjait közönséges bűnözőnek tekintette, és a börtönök mélyén akarta megtörni a szervezetet. A legnagyobb felháborodást egy régi kiváltság, a politikai fogoly státus eltörlése váltotta ki. Az IRA bebörtönzött tagjai az ír történelemből jól ismert végső módszerhez, az önkéntes éhezéshez folyamodtak tiltakozásképpen.
Az 1980-as börtönmozgalom még eredménytelenül zárult, de a Sinn Féin propagandistái tanultak a kudarcból. Bobby Sands személye köré valóságos legendát szőttek, szórólapokon, gyűléseken népszerűsítették a raboskodó fiatalembert. Sandset szűkebb környezetén kívül nemigen ismerték Észak-Írországban. Annyit lehetett tudni róla, hogy egészen fiatalon szegődött az IRA soraiba, és a titkos hadsereg egyik helyi parancsnoka volt.
Bár az idő fogyott, a szerencse a köztársaságiak mellé szegődött, hamarosan az egész világ felfigyelt Bobby Sandsre. Március 5-én meghalt egy északír parlamenti képviselő, és a megüresedett helyre a Sinn Féin a börtönben raboskodó, éhségsztrájkoló Sands-et jelölte. Az ír egység jegyében a katolikus közösség egy emberként szavazott Sandsre, aki végül 1450 szavazattal le is győzte az unionisták jelöltjét. Immáron a brit parlament tagja folytatott egyre reménytelenebb küzdelmet a Long Keshben. Margaret Thatcher ugyanis nem engedett a legfontosabb kérdésben, bár a katolikusok hatalmas tömegtüntetéseken követelték a politikai fogoly státus visszaállítását. 1981. május 5-én Bobby Sands elhunyt. A temetésen százezer ember vett részt. Soha nem látott tömegtüntetések kezdődtek, de az egyéni tragédiák még nem értek véget. Bobby Sands halála után társai folytatták az éhségsztrájkot, augusztus 20-ig kilenc további köztársasági fogoly halt éhen.

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_bobby_sands_3.jpgBobby Sands temetése


A világ közvéleménye döbbenten fogadta Sands halálhírét. Az indiai parlament egyperces felállással adózott a fiatalember emlékének. New Yorkban félárbocra engedték az amerikai lobogót. A francia kormány felajánlotta az ír kormánynak, hogy Párizs nem képviselteti magát Károly és Diana közelgő esküvőjén, Francois Mitterrand elnök pedig részt vesz Bobby Sands temetésén. (Dublin egyébként elhárította a gesztust). Szerte a világon közterületeket, utcákat, tereket neveztek el a tegnap még ismeretlen belfasti aktivistáról, s jóllehet, a brit kormány nemrégiben konkrétan is kifogásolta, Teheránban ma is a Bobby Sands utcán sétál végig, aki a brit nagykövetségre igyekszik.
1981-ben Margaret Thatcher megnyerte a csatát, de elveszítette a háborút. A tory kormány továbbra is köztörvényes bűnözőkként tekintette a bebörtönzött foglyokat, de a szellem kiszökött a palackból. Bobby Sands és kilenc társának esete mindennél beszédesebben jelenítette meg az északír valóságot. Mindazok, akik terroristának, keresztapának nevezték az éhségsztrájkolókat, nehezen tudták volna megválaszolni azt a kérdést, hogy egyszerű bűnözők éhen halnak-e holmi börtönreformokért? Sandsék politikai indíttatásból kezdtek engedetlenségi mozgalmat, és ez a tény, pontosabban az elhunytak emléke Thatcher északír politikájára rányomta bélyegét. Az IRA soha nem bocsátott meg a brit miniszterelnöknek. Éveken át türelmesen kivártak, majd 1984 októberében időzített bombával felrobbantották a brightoni Grand Hotelt, ahol Thatcher éppen másnapi beszédére készülődött. Óriási szerencsével a Vaslady túlélte a merényletet, de alighanem még ma is a fülébe cseng az IRA másnapi közleménye: „Ma nem volt szerencsénk, de ne feledje, nekünk csak egyszer kell, hogy szerencsénk legyen. Önnek mindig.”

Áttekintésünk az mno.hu alapján készült.

Göteborgban befejeződött a kötöttfogású birkózó Európa-bajnokság. Kocsis Ferenc aranyérmes lett, míg Rácz Lajos ezüstérmet szerzett.

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_birkozas.jpgKocsis Ferenc és Rácz Lajos

A számunkra aranyat jelentő döntő érdekessége az volt, hogy a lengyelek óvtak, szerintük Kocsis szabálytalanul dobta el versenyzőjüket. Ezúttal a magyar ellenóvásnak adtak helyt, mert a képmagnóról kiderült, hogy Kocsis ugyan valóban rosszul fogott, de három mögé kerülést elnéztek a bírók a kárára. Annyi bizonyos: ezen az Európa-bajnokságon sok versenyző megérdemelné az aranyérmet, csak a bírók nem... Magyarország tíztagú együtteséből nyolcan szereztek pontot, fura módon az olimpiai bajnok Növényi és a junior Európa-bajnok Gáspár nem.

Április 12 

Jó estét, űrhajósok! címmel kapcsolásos nemzetközi műsort sugároz 20:00 órától a Magyar Televízió Gagarin űrrepülésének 20. évfordulója tiszteletére. A magyar kezdeményezésre - Sugár András műsorvezetésével - képernyőre kerülő programban közreműködnek az intervíziós országok tv-állomásai is. Az adásban több szovjet űrhajós, Beregovoj, Leonov, a magyar űrutazásban is részes Rjumin, Kubaszov, Dzsanibekov, valamint Farkas Bertalan és Magyart Béla eleveníti fel élményeit. A világ első űrhajósainak emlékét idéző tv-adásban kamera elé áll az Interkozmosz-programban eddig repült valamennyi űrhajós.

Életének ötvenedik évében, hosszan tartó, súlyos betegségben elhunyt Szőnyi János, a Magyar Televízió sportosztályának helyettes vezetője. Riporterként több mint húsz éven át fáradhatatlanul tudósított a különböző hazai és nemzetközi sporteseményekről. Személyében a Magyar Televízió egyik legrégibb, legtapasztaltabb munkatársát veszítette el. Temetéséről később intézkednek.

A kubai-szovjet gazdasági és tudományos-műszaki együttműködésről folytnak magas szintű tárgyalások Havannában. Áttekintik az együttműködés távlatait az 1990-2000-ig terjedő időszakra (Ezt picit elhamarkodták - a szerkesztő megjegyzése).

Az amerikai titkosszolgálat szóvivője bejelentette, őrizetbe vettek egy 42 éves férfit, mert állítólag Reagan elnök elleni merénylettel fenyegetőzött. Ő már a negyedik Pennsylvánia állambeli férfi, akit a titkosszolgálat őrizetbe vett a Reagan elnök ellen március 30-án elkövetett merénylet óta.

A TASZSZ szovjet hírügynökség jelentése szerint Csang Ven-csin kínai külügyminiszter-helyettes latin-amerikai kőrútján Chilébe érkezett, megbeszéléseket folytat a junta vezetőivel a kétoldalú kapcsolatokról.

A többszöri felszállásra és visszatérésre is alkalmas amerikai Columbia űrrepülőgép, fedélzetén John Young parancsnokkal és Robert Crippen újonc űrhajóssal. végrehajtja első próbarepülését. Az űrsikló 36 fordulatot tesz a Föld körül, majd 54 órás repülés után sikeresen visszatér.

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_columbia.jpgA sikeres rajt pillanata

Napra pontosan 348 évvel Galilei perbefogása után II. János Pál kezdeményezésére egy, a Galilei-pert vizsgáló bizottság jön létre. Munkája alapján 1992-ben visszavonták az inkvizíciós per során hozott ítéletet, az eljárás anyagait a vatikáni levéltár 2009-ben közzé is tette.

London déli részének Brixton kerülete lezárva maradt az angol főváros történetének eddigi legnagyobb faji zavargása után. Szombat este öt órán át tombolt az utcai harc a zömmel színesek lakta Brixtonban.

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_brixton.jpgPajzsok mögött vonulnak rohamra Brixton lakói ellen a rendőrök

A külpolitikai és közéleti kitekintőnk után lássuk a hét érdekesebb labdarúgással kapcsolatos híreit.

A hét keddjén magyar érdekeltségű mérkőzés volt az egykor rangosnak mondható Közép-európai Kupában (KK).

Csepel – NK Zagreb
Eddig négy forduló zajlott le a magyar, a jugoszláv csapat, továbbá az olasz Como és a csehszlovák Tatran Presov körmérkőzéses küzdelméből. Ha a Csepelnek sikerülne legyőznie a Zagrebet, akkor az április 22-i, comoi utolsó mérkőzésen szoros vereség is elég lenne az első helyhez. Ehhez szükséges, hogy a Presov legfeljebb egy ponthoz jusson szerdán Comoban.
idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_kk_csepel_zagreb_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_kk_csepel_zagreb.jpgA csepeliek első gólja a zágrábi kapuban

Szerdán pedig következett a válogatott előkészületi mérkőzése Belgiumban.

FC Bruges – Magyarország
Ezzel a mérkőzéssel folytatódik válogatottunknak a felkészülése a nem sokára a svájciak ellen sorra kerülő VB-selejtezőre. Mészöly Kálmán elszánt terve a kissé balul elsült januári dél-amerikai túra után, hogy a Belgiumban játszó idegenlégiósokat (Bálint, Fazekas és Müller) beépítse a csapatába.
idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_fc_bruges_magyarorszag.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_fc_bruges_magyarorszag_2.jpg

Mindeközben a velünk egy selejtezőcsoportban szereplő Románia, óriási meglepetésre 2:1-es vereséget szenvedett Tel-Avivban Izrael legjobbjaitól.

Ugyanezen a szerdán ismét forduló volt a három legrangosabb nemzetközi kupában. A mostani elődöntő fényes párosítást hozott a BEK-ben a Real Madrid Internazionale, valamint a Liverpool Bayern München mérkőzéssel. Az elsőn a latin futball képviselői viaskodnak a fináléba kerülésért, a másikon pedig a nyugat-európa stílus reprezentánsai. Mindkét találkozó akár döntővel is felér! A KEK-ben, csakúgy, mint az BEK-ban, háromesélyesnek számítanak a mérkőzések, és a Tbiliszibe látogató Feyenoordnak, valamint a Jénába utazó Benficának nem nagyon lesznek nyugodt pillanatai a 90 perc során. Az UEFA Kupa négyes mezőnye is remek, nagy harcot ígér angol nyugatnémet, valamint francia holland párharccal.

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_nemzetkozi_kupak_1.jpgMagabiztos győzelmet szerzett (3-0) Tbilisziben a méltán híres Dinamó a holland Feyenoord ellen a kupagyőztesek Európa Kupájában; mint már annyiszor, most is Kipiani (sötét mezben, bajusszal) volt a grúz csapat egyik legjobbja

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_nemzetkozi_kupak_2.jpgAz UEFA Kupában óriási küzdelmet vívott egymással Ipswichben a helyi csapat a nyugatnémet Kölnnel, a sötét mezben levő Wark (középen) fejesakciója

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_nemzetkozi_kupak_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_nemzetkozi_kupak_4.jpg

Az BEK-ben a Liverpool otthonában sem volt képes arra, hogy előnyt szerezzen a Bayern München ellenében (0:0), így a nyugatnémet együttes kiegyensúlyozott hangulatban várhatja a revánstalálkozót. Madridban a Real ismét magabiztosan nyert (2-0) a szupervédekezéséről mindig híres Internazionale ellenében. Könnyen lehet, hogy a második mérkőzésen éppen az olasz „bekkszisztémával” a spanyol csapat jut tovább. A Kupagyőztesek Európa Kupájában a határozott és erőteljes Jena megtépázta a Benficát (2-0); már az első félidőben kialakult az eredmény, szünet után az NDK-csapatnak már nem sikerültek az akciói. Ismerve viszont az együttes képességeit, könnyen lehet, hogy Lisszabonban továbbléphet a döntőig. A másik találkozón nemcsak nagy gólkülönbségű, hanem feltűnően biztos győzelmet szerzett saját pályáján a Dinamó Tbiliszi a rotterdami Feyenoord ellen. A 3:0 több mint megnyugtató, a továbbjutás kizárólag a Tbiliszi Kipiani diktálta tempóján múlik. Az UEFA Kupában az Ipswich Town mindössze 1:0-ra verte a Köln együttesét, és borús gondolatokkal terhelve készülhet a visszavágóra; esélye minimális. Ugyanakkor viszont Sochaux-ban a hazai francia csapat sovány 1:1-et ért el a holland AZ ’67 ellenében, így aztán a második találkozón majdhogynem reménytelen helyzete a rideg esélylesés szerint. Amíg zajlottak az európai kupák mérkőzései, érdekes események történtek Olaszországban. A a szenvedélyes nápolyi szurkolók egy része - miként a múltban már többször - most is a képernyőt választotta a munkapad helyett a szerda esti Real Madrid  Inter mérkőzés alatt. Az Alfasud gépkocsigyárban a dolgozók 26 százaléka hiányzott. Történt ez mindannak ellenére, hogy éppen a mérkőzés napján kilenc dolgozót bocsátottak el sorozatos igazolatlan hiányzások miatt.

Az eredmények:
idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_nemzetkozi_kupak.jpg

A héten óriási botrány robbant ki az argentínai, gyerekek számára rendezett mini labdarúgó világkupa döntője után nem sokkal. Kiderült, hogy az olasz Internazionale egyik játékosa, nevezetesen Massimo Pellegrini egy nála másfél évvel fiatalabb játékostársa hamis igazolásával és útlevelével szerepelt a tornán. A döntőben két gólt is szerzett (a tornán összesen hetet), így jelenléte befolyásolta az egész torna végkimenetelét. A rendező csapat, a River Plate képviselői a héten Milánóban jártak, hogy visszaszerezzék a kupát, melyet a későbbiekben az ezüstérmes bolíviai Tahuichi csapatának el is fognak juttatni. Az eset felháborodást váltott ki, az Olasz Labdarúgó Szövetség pedig példás büntetést szabott ki. Az Inter korosztályos csapatainak játékjogát bizonytalan ideig felfüggesztették, Pellegrini fél éves eltiltást kapott. Ugyanígy járt az olasz klub több vezetője is, a csapatvezető két, két korosztályos edző pedig egy-egy éves eltiltást kapott, továbbá az Interre ötmillió lírás pénzbírságot is kiszabtak. Szerkesztőségünk elítéli a hasonló sportszerűtlen cselekedeteket és csak helyeselni tudjuk a szövetség intézkedéseit!

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 27. fordulóját! 

Vasas – Debrecen
A tíz forduló óta veretlen vendégek nem kényszerülnek arra, hogy az előző heti kezdőcsapatukon változtassanak, a házigazdák közül várhatóan hiányozni fog sérülés miatt Török, Kántor és Váradi is.
idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_vasas_debreceni_mvsc.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_vasas_debreceni_mvsc_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_vasas_debreceni_mvsc_3_1.jpg

 

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_vasas_debreceni_mvsc_6.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_vasas_debreceni_mvsc_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_vasas_debreceni_mvsc_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_vasas_debreceni_mvsc_7.jpg

FTC – Csepel
A két együttes sok nagy csatát vívott eddig egymással a történelemben, váltakozó eredménnyel. Ősszel legutóbb döntetlent játszottak a csapatok, most a Ferencváros mellett a hazai pálya előnye szól. A hazaiaknál Tepszics sérült, helyettese Major lesz a beállós posztján, kérdés, a vendégekből mennyit vett ki a hétközi KK-mérkőzés.
idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_ftc_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_ftc_csepel_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_ftc_csepel_3.jpgSzokolai nagy lendülettel tör kapura (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_ftc_csepel_4.jpgMörtel nagy helyzete – aki első NB I-es góljával 2 pontot „hozott” a Fradinak (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_ftc_csepel_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_ftc_csepel_6.jpg

Diósgyőri VTK – Tatabánya
Legutóbb Tatabányán nyert a DVTK, ezúttal alighanem visszavág a bányászcsapat. Legalábbis a papírforma ezt ígéri, hiszen a hazaiak nagyon közel vannak a kiesési zónához, a vendégek pedig a dobogóért küzdenek.
idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_diosgyori_vtk_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_diosgyori_vtk_tatabanya_2_1.jpg

Nyíregyháza – Kaposvári Rákóczi
A Nyíregyháza ősszel elvitte a két pontot Kaposvárról, ma a papírforma szerint otthonában is nyer.
idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_nyiregyhaza_kaposvari_rakoczi.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_nyiregyhaza_kaposvari_rakoczi_2.jpg
Dunaújváros – Zalaegerszegi TE
Kilenc gól és ZTE-győzelem (5:4) volt az őszi összecsapás eredménye. A Dunaújvárosban Bódi nem léphet pályára két sárgalapja miatt, a vendégek csapatát Lantos Mihály teljesen fel kívánja forgatni. Déri rossz formája, Fodor, Péter, Kovács L. és Kanász pedig sérülése miatt nem léphet pályára, így újoncként elképzelhetően szerepet kap az ifjúsági válogatott Pecsis. Mindenesetre a hazaiaknak égetően kellenek a pontok.
idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_dunaujvaros_zalaegerszegi_te.jpg

Rába ETO – Békéscsaba
Két változatlan összeállítású gárda, háromesélyes mérkőzés előtt.
idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_raba_eto_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_raba_eto_bekescsaba_2.jpg

Videoton – Ú. Dózsa
A Videoton összeállítása változatlan. Újpesten Szusza Ferenc edző csak 16-os keretet jelölt ki előzetesen a sok sérült miatt. Ami biztos, hogy Törőcsik és Fekete nem léphetnek pályára, Nagy László eltiltása pedig lejárt.
idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_videoton_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_videoton_u_dozsa_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_videoton_u_dozsa_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_videoton_u_dozsa_4_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_videoton_u_dozsa_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_videoton_u_dozsa_6.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_videoton_u_dozsa_7.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_videoton_u_dozsa_8.jpg

Pécsi MSC – Bp. Honvéd
A bajnokcsapatban EsterházyKozma, Kuti, Gyimesi és Paróczai is sérült, ennek ellenére Tichy edző csak a győzelemmel lenne elégedett. Bizonytalanság még a Honvédnál, hogy a hosszú sérüléséből nem rég felépült pintér kezdjen, vagy az ifjúsági válogatott Détári Lajos. A pécsieknél örömteli hír, hogy idén, talán először, mindenki egészséges.
idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_pecsi_msc_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_pecsi_msc_bp_honved_2_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_pecsi_msc_bp_honved_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_pecsi_msc_bp_honved_4.jpg

MTK-VM – Volán
A Hungária körúti együttesnek talán az utolsó esélye ez. Ha ez kicsúszik a kezükből, lehet, mindennek vége. Könnyebb helyzetben vannak a közlekedéseik, ők egy ponttal is bőven elégedettek lehetnének.
idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_mtk_vm_volan.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_mtk_vm_volan_2.jpg

A mérkőzések után lássuk a 27. forduló válogatottjait! Újra volt két 8-as osztályzat, és mindkét játékosnak döntő érdemei voltak, hogy csapataik megszerezték az egyik pontot. Sok minden szólna az újpesti Kollár mellett is, de választásunk ezúttal az MTK-VM játékosára, Koritár Lajosra esett, aki nem csak gólt szerzett, de ráadásul számára teljesen szokatlan szerepkörben, védőfeladatot kapva lépett pályára.
idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén nincs változás, mindegyik éllovas eredménytelen maradt.
idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_gollovolista.jpg

Kis érdekesség, Európában aktuálisan így állnak a legjobb góllövők:

1. Burgsmüller (NSZK, Borussia Dortmund, 28 forduló után - még hátravan 6 forduló) 26 gól
2-3. Kiss L. és Nyilasi, (27 forduló után - még hátravan 7 forduló) 25 gól
4. Szarmach (Lengyelország, most már a francia Auxerre csapatában játszik, 31 forduló után, még hátravan 7 forduló) 22 gól

A tabella élén újra a Ferencváros áll, miután hazai pályán hozta a kötelezőt, míg a Vasas, a forduló meglepetését okozva, hazai pályán kikapott a Debrecentől. A Honvéd és a Videoton, különösen az utóbbi, nagy lehetőséget szalasztott el, mivel erejükből csak egy soványka döntetlenre futotta náluk jóval gyengébb csapatok ellen. Középen semmi sem változott, maradt a tömör és kiegyensúlyozott mezőny. A kiesőházban értékes pontot szerzett a Kaposvár, elkerülve ezzel az utolsó helyről. Az MTK-VM inkább pontot vesztett, elszalasztotta a lehetőségét, hogy felzárkózzon a Diósgyőri VTK-hoz és reménye lehessen arra, hogy a következő szezonban is az NB I-ben szerepelhessen.
idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_tabella.jpg
Terjedelemhiány miatt az NB II. részletes eredményeitől ezúttal eltekintünk, legyen annyi elég, a listavezetők közül továbbnőtt a Szeol AK és az Ózdi Kohász előnye, a Haladás továbbra is tartja az első helyet. A Keszthely a MÁV DAC otthonában nyert, magabiztos győzelmet aratott a Gyula, lelépte ellenfelét a Ganz MÁVAG és a Balassagyarmat.

A forduló után Mészöly Kálmán kijelölte keretét a szerdán, Valenciában megrendezésre kerülő Spanyolország – Magyarország válogatott labdarúgó mérkőzésre. Az FC Bruges ellenihez képest annyi a változás, hogy a sérült Törőcsik és Esterházy ezúttal kimaradnak, helyükre Varga J. és Izsó kerülnek, a tatabányai Kovács István pedig a B-válogatottal készül a másik spanyolok elleni felkészülési találkozóra. Akik utaznak: Katzirz, MészárosMartos, Szántó, Bálint, Kerekes, Garaba, Tóth J., Varga J., Nyilasi, Zombori, Müller, Mucha, Kiss, Fazekas, és Izsó.

Egy hét múlva, a következő hétvégén pedig jön a 28. forduló, az alábbi párosításokkal:

Ú. Dózsa – FTC
Volán – Videoton
Békéscsaba – Vasas
Kaposvári Rákóczi – Bp. Honvéd 
Pécsi MSC – Diósgyőri VTK
Nyíregyháza – Rába ETO
MTK-VM – Debreceni MVSC
Tatabánya – Zalaegerszegi TE
Dunaújváros – Csepel 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr5111972044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JuAn 2016.12.15. 22:35:49

A Bruges elleni meccs nekem teljesen új, ahogyan az is, hogy Nyíl ott gyakorolta be a Luxemburg elleni szabadrúgásokat. ;)
süti beállítások módosítása