Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 Magyarország – Románia VB-selejtező mérkőzés (különkiadás)

2016.12.15. 20:45 maribor_

1981. május 13., A hónap második szerdája.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_headlines.jpgMerénylet II. János Pál pápa ellen

Lássuk először az elmúlt másfél hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.  

május 4.

Puja Frigyes külügyminiszter meghívására hétfőn baráti látogatásra hazánkba érkezik Bohuslav Chnoupek, a Csehszlovák Szociálisig Köztársaság külügyminisztere. A vendéget a Salgótarján-Somoskőújfalu határállomáson Puja Frigyes fogadta.

Súlyos bányaszerencsétlenség történt Csehszlovákiában. A Prágában kiadott hivatalos közlemény beszámol arról, hogy a karvinai Május 1. mélyművelésű bányában a szén öngyulladása miatt tűz ütött ki, majd az elfojtására indított mentési munkálatok közben gázrobbanás történt. A robbanás következtében a bánya igazgatója és a bányamentő egység vezetője életét vesztette. Egy bányamentő sorsa egyelőre ismeretlen, a mentés további 21 részvevője pedig megsérült, közülük hat súlyosan. A szerencsétlenség kivizsgálására szakértői bizottság alakult.

Kurt Waldheim, az ENSZ főtitkára a szovjet kormány meghívására hivatalos látogatásra Moszkvába érkezik. Waldheimet a repülőtéren Andrej Gromiko, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a Szovjetunió külügyminisztere és más hivatalos személyiségek fogadták. Waldheim a nemzetközi helyzetről, főként a leszerelés időszerű kérdéseiről folytat majd megbeszéléseket a szovjet vezetőkkel.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_brezsnyev_waldheim.jpgWaldheim a szovjet fővárosban találkozott Leonyid Brezsnyevvel is

Amerikai-egyiptomi-izraeli tárgyalások kezdődtek Washingtonban a Sínai-félszigeti békefenntartó erők felállításáról. Az izraeli-egyiptomi különbéke eredetileg több nemzetiségű ENSZ-erők felállítását irányozta elő. Ezt azonban az ENSZ nem hagyná jóvá, ezért a „békefenntartók” nagyrészt amerikai katonák lennének.

Jose Napóleon Duarte salvadori elnök hétfőn visszautasította az amerikai kongresszus tagjainak azt a követelését, hogy a Salvadornak nyújtott amerikai gazdasági és katonai segély további folyósításának feltételévé tegyék az emberi jogok tiszteletben tartását. Duarte azt állította, hogy kormánya „épp ezért harcol”. 

május 5.

Az MSZMP Központi Bizottsága, valamint a kommunista és munkáspártok Prágában megjelenő közös folyóirata, a Béke és Szocializmus szerkesztősége rendezésében háromnapos elméleti konferencia kezdődött Balatonföldváron.

Az Országos Béketanács és a Magyar Szolidaritási Bizottság nyilatkozatot tett közzé. Hangoztatja: a magyar közvélemény határozottan elítéli az izraeli légierőnek és a szárazföldi csapatoknak az elmúlt napokban libanoni települések és palesztin menekülttáborok ellen elkövetett, emberéletben és anyagiakban egyaránt súlyos károkat okozó, brutális támadásait.

A reklámtevékenység eredményeit értékelte, a szakma gondjait, főbb tennivalóit összegezte ülésén Lauthán Ferenc belkereskedelmi miniszterhelyettes elnökletével a Magyar Reklámszövetség országos vezetősége. Az ülésen elfogadták az első magyar reklámetikai kódexet, amit a szövetség magára és tagjaira nézve kötelezőnek ismer el, és tagsági körén kívül is alkalmazásra ajánl.

A kódex, a hatályos jogszabályokkal összhangban, tiltja például a dohányzás, az alkoholfogyasztás és más, az egészségre ártalmas termékek, az ember orvoslására is használható gyógyszerek, az orvosi kezelések reklámozását. Hasonlóképp tilos a kellő mennyiségben rendelkezésre nem álló áru reklámozása.

A szabadidőcipők első mintakollekciója elkészült a martfűi Tisza Cipőgyárban. A könnyű, esztétikus férfi- és női lábbeliket világos bőr felsőrésszel, fehér, sárga, piros és kék díszítéssel gyártják. Az új cipőket a második félévtől szállítják a boltokba.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint hazánkban az egy lakosra jutó fogyasztás 1980-ban 37,8%-kal volt több, mint tíz évvel azelőtt és 11,7%-kal haladta meg az 1975. évi szintet. Amint az ábrán látható, a fogyasztáson belül a szolgáltatások igénybevétele, különösen az utóbbi öt évben lényegesen nagyobb mértékben nőtt, mint a termékfogyasztás.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_fogyasztas.jpg

1975 óta a termékfogyasztás 8,4%-kal, a szolgáltatások igénybevétele 23,5%-kal emelkedett. 1980-ban a lakosság fogyasztásának csaknem egynegyedét a szolgáltatások alkották (javítás, közlekedés, posta, lakbér, lakásfenntartás, egészségügyi, oktatási, kulturális, sport, üdülési szolgáltatás).

A belügyi szervek önkéntes segítőinek munkáját, eredményeit bemutató kiállítás nyílt meg a BM Népköztársaság útja 55. szám alatti bemutatótermében. A kiállítás sok érdekességgel vonzza a látogatókat. Az önkéntes rendőrök, határőrök és tűzoltók kétszázezres táborának értékes segítségét a különböző akciókról készült gazdag képösszeállítások és a tevékenységükre jellemző érdekes adatokat összegező tablók illusztrálják.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_kiallitas.jpgA kiállítás egy részlete

A falujában rettegett, alkoholista Nagy Lajos 1979. június 16-án este Álmosd községben - egésznapi italozás után - az utcán késsel három embert megölt, a negyediket pedig életveszélyesen megsebesítette. A Legfelsőbb Bíróság helyben hagyta a Nagy Lajos álmosdi lakos bűnügyében első fokon eljárt Debreceni Megyei Bíróság halálos ítéletét. A kegyelmi kérvény elutasítását követően az ítéletet végrehajtották.

Éhségsztrájkjának 66. napján hajnalban a belfasti Maze börtön kórházában meghalt Bobby Sands, az ír Köztársasági Hadsereg ideiglenes szárnyának 27 éves tagja, brit parlamenti képviselő.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_bobby_sands.jpgBobby Sands, még mielőtt legenda lett volna, teljesen normális hétköznapi életet élt, amatőr labdarúgó is volt. A képen 1976 nyarán a Brookville nevű csapatban az állós sorban balról a második

Sands halála szinte azonnal zavargásokat váltott ki a pattanásig feszült légkörben várakozó Belfast és Londonderry katolikus negyedeiben, ahol futótűzként terjedt el a halálhír. Dühödt fiatalok százai lepték el a katolikus városrészek utcáit, gépkocsikat borítottak föl, barikádokat emeltek, és több helyen összecsaptak a rendőrökkel. Több épület lángok martalékává vált. A rendfenntartó alakulatok - az előre kidolgozott terv szerint  -körülzárták a nyugtalanság fészkének számító negyedeket.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_belfast.jpgKaotikus állapotok Belfast utcáin

A brit alsóházban Margaret Thatcher miniszterelnök Sands halálára és az északír politikai feszültség fokozódására reagálva egy szót sem szólt a válság okairól, csak a terrorizmust kárhoztatta, és elutasította az IRA-foglyk követelését: a politikai státust. Csatlakoztak hozzá az ellenzéki pártok vezérei is. Csak néhány képviselő, így a munkáspárti Pat Duffy ítélte el ezt az álláspontot. Azt hangoztatta, hogy Thatcher aszszony hajthatatlansága miatt halt meg Sands, aki az alsóház szabályosan megválasztott tagja volt. Angliát - mondotta - ezért még szövetségesei közvéleménye is elítéli, a konzervatív párt „erkölcsi csődbe” jutott az ír válság kérdésében.

A magát „Vörös Brigádok”-nak nevező terrorista szervezet Nápolyban megtalált 3. számú közleménye hírül adja, hogy az április végén elrabolt Ciro Cirillo, Campania tartomány helyi kormányának tagja, a kereszténydemokrata párt egyik vezető funkcionáriusa „együttműködik vallatóival”. A jelek szerint tehát a terroristák megkezdték az előre bejelentett „pert” foglyuk ellen, s mint a régebbi esetekben, nyilván most is később állnak majd elő a szabadon bocsájtás feltételeivel. A közleményből kitetszik, hogy a terroristák a földrengés sújtotta vidékek lakosságának elégedetlenségére építve próbálják igazolni tettüket a közvélemény előtt.

Súlyos összetűzések robbantak ki a több mint 150 terrorista ellen Torinóban megkezdett per során. A „Vörös Brigádok” elleni per tárgyalótermében a vasketrecekbe zárt terroristák egyike majdnem megfojtotta árulónak bélyegzett társát. Az „Első vonal” nevű terrorista csoport tárgyalótermében a vádlottak egyike megfenyegette a bíróság elnökét, majd a terroristák megtámadták a vasrácsok mögé lépő rendőröket. Az összetűzéseknél 10 rendőr, illetve terrorista sebesült meg.

Pristinában kedden ülést tartott a Koszovói Kommunisták Szövetségégének tartományi bizottsága. A bizottság elnöksége jelentést terjesztett elő a koszovói ellenséges tüntetések okairól, következményeiről, a kommunisták és más szervezett szocialista erők tevékenységéről.

A Bejrútban tartózkodó Khaddam szíriai külügyminiszter kedden Szárkisz elnök jelenlétében folytatta tárgyalásait a különböző parlamenti csoportokkal, köztük a falangista párt képviselőivel a libanoni válság politikai megoldásáról.

Kapcsolódó hír, hogy a Fehér Ház megerősítette azt a hírt, hogy Reagan amerikai elnök Begin izraeli kormányfőnek üzenetet küldött, amelyben „mérsékletre” intette Tel-Avivot Libanonnal szembeni akcióiban.

A pekingi katonai vezetés továbbra is feszültséget szít a vietnami-kínai határ mentén, veszélyes fegyveres provokációkat hajt végre a szocialista Vietnam ellen. A VNA arról tájékoztat, hogy a legutóbbi tíz napban négy vietnami határtartományt erősen ágyúzott a kínai tüzérség, kínai katonák nagy csoportjai behatoltak vietnami területekre, békés lakosokra nyitottak tüzet, s elpusztították a vetést. A vietnami határőrség megfelelő válaszban részesíti a határsértőket.

A Barcelonában látogatást tett Joao Havelange, a FIFA elnöke szerint a világbajnoki előkészületek megfelelően haladnak, s így „bizonyos benne, hogy az 1982-es spanyolországi VB mind a rendezést, mind a színvonalat tekintve felülmúlja a négy évvel előbbit” - mondta, amikor  befejezte útját a katalán városban.

május 6.

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke az Országház Nándorfehérvári termében fogadta a kanadai szenátus és képviselőház küldöttségét, amely Jean Louis Marchand-nak, a szenátus elnökének vezetésével hivatalos látogatáson tartózkodik Magyarországon. A szívélyes légkörű találkozón részt vett Péter János, az országgyűlés alelnöke, jelen volt Dorothy Jane Armstrong, Kanada budapesti nagykövete is.

A fővárosi tanács végrehajtó bizottsága jóváhagyta a káposztásmegyeri lakótelep első ütemének beruházási programját. Budapest II. tizenöt éves lakásfejlesztési programjában a legjelentősebb fejlesztési terület a káposztásmegyeri városrész lesz. Itt 1990-ig építkeznek majd, s a kereken 77 hektárnyi területen alakul ki a város egyik legszebb, legnagyobb új negyede. 

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_kaposztasmegyer.jpgKáposztásmegyer, makettváros, végállomás, a metró nem megy tovább

Az új lakónegyed érdekességei közé tartozik, hogy a 15 szintes épületektől a kétszintes sorházakig változatos magasságú, a Farkas-erdő 21 hektáros parkká átalakuló zöldövezetéhez lépcsőzetesen simuló városkép alakuljon ki. Káposztásmegyer közlekedését főleg a későbbi ötéves tervek során kiépülő metró oldja majd meg, addig buszjáratokkal szállítják a lakosokat. A több mint 5,7 milliárd forintos program szerint 1984-ben már 2400 új otthonba beköltözhetnek a lakók.

Straub F. Brúnó akadémikusnak és Gonda György államtitkárnak, az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal elnökének részvételével szerdán a hivatal vezetői helyszíni szemle keretében megbeszélést folytattak Pakson, az épülő atomerőmű vezetőivel.

A Malév és az Aeroflot közvetlen légi összeköttetést teremtett a magyar fővárosból két fekete-tengeri üdülőhelyre. Megindult a két vállalat Budapest-Szimferopol közötti rendszeres idényjárata, amelyet szeptember végéig tartanak fenn. A szovjet légitársaság TU-134-es gépe egyelőre hetenként egyszer, szerdánként közlekedik. Szocsiba ezentúl minden pénteken indul Budapestről az ugyancsak közös üzemeltetésű TU-154-es közvetlen idényjárat.

A szovjet tudósok hozzáláttak a Batissz elnevezésű szovjet-amerikai közös kísérlet végrehajtásának előkészületeihez. A kísérlet lényege, hogy a Batavia amerikai városban fejlesztett neutronsugarakkal átvilágítják a földet, s a sugarakat a szovjetunióbeli Isszik-Kulban levő gigantikus föld alatti részecskecsapdával felfogják. Ha a kísérlet sikerrel végződik, többet tudhatunk meg a föld mélyének rétegződéséről. A Batissz valószínűleg közelebb hozza a földrengések előjelzésével kapcsolatos problémák megoldását is.

A madridi európai biztonsági és együttműködési találkozón első ízben vettek részt nem hivatalos közös munkaülésen a 35 ország küldöttségeinek vezetői. Az összejövetel célja az volt, hogy megvizsgálják: milyen módszerekkel tehetnék hatékonyabbá a záródokumentum kidolgozásával összefüggő munkát, amely jelenleg fő témák szerinti szerkesztő csoportokban, illetve teljes üléseken folyik.

Az eső ellenére hosszú sorban várakoztak az emberek Belfastban az éhségsztrájkjába belehalt Bobby Sands otthona előtt. Sands felravatalozott, zöld-fehér-narancssárga színű ír nemzeti zászlóval letakart holtteste mellett az IRA (Ír Köztársasági Hadsereg) négy katonája áll díszőrséget. Sandst ma temetik a Milltowni temetőben, ahol az ír nemzeti mozgalom halottjai nyugszanak.

A Pravda (amelyik egyébként az előző nap ünnepelte hatvanadik születésnapját - a szerkesztő megjegyzése) Sands halálának hátterét vizsgálva emlékeztet rá, hogy a brit csapatok 1969-ben vonultak be Észak-lrországba. 1971-ben kezdődtek az önkényes letartóztatások, kínzások és a bírósági ítélet nélküli bebörtönzések. Az előző konzervatív kormány 1972-ben, az észak-írországi „tűzszünet” megkötésére törekedve ráállt, hogy a köztársaságiaknak, vagyis az Írország egyesítéséért harcolóknak, „különleges státust” adjanak a börtönökben. Később azonban Londonban ráeszméltek, hogy ha mégsem bűnözőknek minősítik őket, akkor a kormány kénytelen lesz elismerni, Nagy-Britanniában több száz politikai foglyot tartanak rács mögött. Így hát a „különleges státust” eltörölték. Ez az intézkedés váltotta ki az engedetlenségi hullámot az északír börtönökben, amelyre Sands is fel akarta hívni a figyelmet.

A katolikus kisebbség jogaiért küzdő Sandset több tízezres menet kísérte végig a városon, ahol a katolikus negyedek gyászba borultak, leállt a közlekedés és zárva maradtak az üzletek. A gyászmisét tartó pap az erőszak elkerülésére szólította fel a tömeget. A szertartás résztvevői között közvetlenül Sands ötéves kisfia és négy családtagja mellett ott volt a közöspiaci parlament 15 tagja is. 

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_temetes.jpg

A temetéssel egy időben Londonderryben és Strabane-ben ismeretlen személyek rálőttek a rendőrökre, senki sem sérült meg. A brit különleges egységek helikopterei a levegőben kísérték a menetet, de az utcán kizárólag abban a protestáns negyedben mutatkoztak, amelyen a gyászmenetnek végig kellett haladnia.

A bonni kabinet ülésén két fontos nemzetközi kérdéssel foglalkoztak. Schmidt kancellár beszámolt Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben folytatott tárgyalásairól, Genscher külügyminiszter pedig a NATO-külügyminiszterek római tanácskozásáról.

A Szerb Kommunisták Szövetségének Központi Bizottsága plénuma a koszovói helyzetről tárgyalt. Tihomir Vlaskalics, a KB elnöke vitaindító beszámolójában a többi között rámutatott, a koszovói megmozdulások a nyílt ellenforradalmi lázadás jegyeit is magukon viselték. Egyebek között kísérletek történtek egyes közintézmények elfoglalására. A tüntetéseket szervezett ellenforradalmi elemek robbantották ki, albán nacionalista és irredenta jelszavakat hangoztatva. Az ellenük foganatosított erélyes intézkedések visszaszorították őket, az ellenség azonban nem mondott le tervéről, folytatja provokációit és irredenta propagandáját. Éberségünk tehát nem csökkenhet.

Tyihonov szovjet miniszterelnök szerdán Moszkvában fogadta II. Hasszán marokkói király különmegbízottját, K. Lamranit, aki átadta Leonyid Brezsnyevnek az uralkodó üzenetét.

Romes Csandra elnök vezetésével az amerikai béketanács meghívására Washingtonba érkezett a Béke-világtanács küldöttsége.

Továbbra is élénk katonai tevékenység színhelye Libanon és Izrael határtérsége. Hírügynökségi jelentések szerint 50 izraeli harckocsi és más katonai jármű lépte át a libanoni határt és helyezkedett harcállásba a jobboldali keresztény milíciák által uralt területen. Izraeli harci gépek két ízben átrepültek a főváros, Bejrút felett. Magában a libanoni fővárosban is tart a feszültség. Ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak Hamadeh idegenforgalmi miniszter gépkocsijára.

Eladták a párizsi Maximot Pierre Cardin divattervezőnek. Az új tulajdonos, aki közismerten az absztrakt, modern formákat kedveli, most esküdözik, hogy nem nyúl az étteremnek a századfordulón készült belső berendezéséhez, mahagóni és tükör borítású falaihoz, szecessziós fafaragványaihoz. Ezt azonban akkor sem tehetné, ha akarná: a francia kormány egy évtizede nemzeti műemlékké léptette elő a Maximot.

május 7.

Puja Frigyes külügyminiszter meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Paavo Vayrynen, a Finn Köztársaság külügyminisztere. A Ferihegyi repülőtéren vendéglátója, Puja Frigyes fogadta, jelen volt Matusek Tivadar, hazánk helsinki és Osmo Vainöla, a Finn Köztársaság budapesti nagykövete.

Budapesten, a III. kerületi Gázgyár utcában, nem messze a dorogi vasútvonaltól és az egyik fővárosi gázellátó rendszertől, a magyar néphadsereg tűzszerészei egy, a második világháborúból visszamaradt, fel nem robbant 500 kilogrammos amerikai bombát hatástalanítottak.

A főváros IX. kerületében, a Ferenc körút és Tompa utca kereszteződésében két autóbusz, egy tizenötös és egy tizenkettes járat, összeütközött. Az utasok közül tízen könnyebben megsérültek, valamennyiüket kórházba szállították. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.

Megkezdték az új rumi Rába-híd tartógerendáinak beemelését. A Hídépítő Vállalat a régi mellett építi meg az új, nagy teherbírású, háromnyílású hidat. Az előre feszített húsz-, illetve harmincméteres vasbeton tartógerendákat május 22-ig emelik be, addig naponta kétszer lezárják az utat. A forgalmat Rábahídvégen át terelik el. A hidat a tervek szerint szeptember végén adják át a forgalomnak (A híd végül teljes egészében csak 1982-ben készült el és került átadásra - a szerkesztő megjegyzése).

Begin izraeli kormányfő gyakorlatilag kilátástalannak minősítette a Szíriával kiprovokált konfliktusveszélyes helyzet politikai rendezését. Az Izrael megalakulásának 33. évfordulója alkalmából mondott beszédében Begin a tel-avivi szándékokat világosan tükröző egyértelműséggel, szinte előre kétségbe vonta Philip Habib amerikai diplomata közvetítői tevékenységének esélyeit. Legalábbis csodának kell történnie ahhoz, hogy Izrael és Szíria között megoldás jöjjön létre - állította az izraeli miniszterelnök. Tel-Avivban a jelek szerint nem fűznek sok reményt ahhoz, hogy Reagan elnök küldöttének Damaszkuszban sikerül elfogadtatnia az izraeli diktátumokat.

Az amerikai külügyminisztérium szerdán kiutasította az Egyesült Államokból a teljes líbiai diplomáciai személyzetet. Washington „a nemzetközi terrorizmus támogatásával” és „provokációkkal” vádolja Líbiát. Dean Fischer, a külügyminisztérium szóvivője nem tudta megnevezni az amerikai hírközlő eszközök ájtal is példátlannak minősített diplomáciai megtorló intézkedés közelebbi kiváltó okát. A Washingtoniban dolgozó 22 líbiai diplomatának öt napot adtak a csomagolásra és a diplomáciai képviselet lezárására.

Felrobbant a levegőben az amerikai légierő egy EC-135 típusú gépe 21 főnyi legénységgel a fedélzetén. A Maryland állam nyugati részén, Washingtontól 80 kilométernyire bekövetkezett katasztrófát senki sem élte túl, bár eddig csak 14 holttestet sikerült megtalálni. 

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_ec_135.jpgA felrobbant EC-135 típusú felderítőgép roncsai

A környező vidéken messze szétszóródtak az ultramodern, és állítólag titkos, radarberendezésekkel felszerelt gép utasainak holttestei, a gép alkatrészei és a bizalmas dokumentumanyagok. Az EC-135-ös a Boeing 707-es katonai változata. A felderítőgép műholdak és rakéták jelzéseinek megfigyelésére végett gyakorló repülést.

május 8.

A hitleri fasizmus feletti győzelem 36. évfordulója alkalmából a Parlamentben ülést tartott az Országos Béketanács. Az ünnepi eseménnyel megkezdődött a béke és barátsági hónap, a magyar békemozgalom hagyományos eseménysorozata.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_beketanacs.jpgSebestyén Nándorné, az Országos Béketanács elnöke megnyitja a tanácskozást

Csehszlovákia felszabadulásának 36. évfordulója alkalmából Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke és Lázár György, a Minisztertanács elnöke táviratban üdvözölte dr. Gustáv Husákot, Csehszlovákia Kommunista Pártja Központi Bizottságának főtitkárát, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság elnökét és dr. Lubomír Strougalt, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság szövetségi kormányának elnökét.

A Fővárosi Távfűtő Művek reggel leállította a fűtést Budapesten, mivel a napi átlagos hőmérséklet 15 fok fölé emelkedett, de ha valamelyik óvoda, iskola vagy bölcsőde meleget kér, részükre bekapcsolják a kazánokat. A Meteorológiai Intézet előrejelzése szerint szombaton és vasárnap szintén nyárias időjárásra számíthatunk. A hét végén 20-25 fokos meleg lesz, s a jó idő valószínűleg a jövő hét elején is megmarad.

Belfastban viszonylag nyugodtan telt el az éjszaka az éhségsztrájk következtében elhunyt Robert Sands temetése után, amely évek óta a legnagyobb republikánus tömegdemonstrációvá nőtt. A szórványos éjjeli zavargások során benzines palackokat hajítottak egy katonai és egy rendőri létesítményre. Londonderryben és Strabane-ben üzleteket gyújtottak fel.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_ira.jpgAz angol hadsereg benzines palackkal felgyújtott egyik páncélautója

Humphrey Atkins, Észak-Írország ügyeinek brit minisztere a temetés utáni órákban televíziós szózatot intézett a tartomány népéhez. Megerősítette a konzervatív kormány hajthatatlan kemény vonalát az éhségsztrájkoló IRA-tagokkal szemben. Kijelentette, hogy a kormány nem enged az éhségsztrájk zsarolásának, sem a nyomás más formáinak, tehát nem ismeri el politikai vagy hadifoglyoknak az IRA bebörtönzöttjeit. A három, még életben levő éhségsztrájkoló közül Francis Hughes már utolsó napjait éli.

Elkeseredett csata jellemezte a francia elnökválasztási kampány utolsó napját. A két jelölt és tábora szándékos ferdítéssel és hazugsággal vádolja egymást A sértő hangnemet az váltotta ki, hogy a Giscard-Mitterrand televíziós vita másnapján a lelépő elnök egy újabb tévészereplésében Mitterrand programjának számos gazdasági és szociális javaslatát saját szempontjából interpretálta.

Az amerikai képviselőház jelentéktelen módosításokkal, 253:176 szavazati arányban jóváhagyta a Reagan-kormány költségvetési tervét, amelynek lényege: a nagytőke adójának csökkentése és a közkiadások lefaragása mellett a katonai költekezésnek a rekord magas, 220 milliárd dollár fölé emelése az október 1-én kezdődő pénzügyi évben.

Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára péntek este Moszkváiból Kijevbe utazott, ahol részt vesz a Nagy Honvédő Háború emlékmúzeum komplexumának felavatásán. Útjára elkísérte Dmitrij Usztyinov honvédelmi miniszter és Viktor Grisin, a moszkvai városi pártbizottság első titkára, aki Moszkva küldöttségét vezeti az ünnepségen.

Sikerült bizonyítani számításokkal is a Satumus 17. holdjának létezéséit - közölték az USA arizonai egyetemének csillagászai. Elmondták, hogy a még névtelen holdacskáról már 1980 áprilisában filmfelvételt készített az egyetem Lemmon-hegyi obszervatóriuma (Az új hold végül a Pandora nevet kapta később - a szerkesztő megjegyzése).

Bemutatták az 1984-es szarajevói téli olimpia kabalafiguráját, neve Wolfy, a hazaik nyelvén pedig Vucko. Több verzió készült belőle a különböző sportágakhoz. Van belőle igen komolyan felszerelt léccel-bottal, korcsolyával, szánkóval és hokiütővel. Tekintete vidám-hamiskás, akár máris rajthoz állhatna.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_vucko.jpgVucko itt fünf komma nójnnak öltöztetve

május 9.

A fasizmus felett aratott győzelem 36. évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepséget tartottak a gellérthegyi Felszabadulási Emlékműnél. A Szovjetunió budapesti nagykövetsége nevében Vlagyimir Pavlov, a Szovjetunió budapesti nagykövete, Valetrij Muszatov, követtanácsos és Anatolij Popov vezérőrnagy, katonai és légügyi attasé helyezett el koszorút az emlékmű talapzatán. Az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport parancsnoksága nevében Vlagyimir Szivenek vezérezredes, a déli hadseregcsoport parancsnoka, a katonai tanács tagjaival együtt koszorúzta meg az emlékművet. Országszerte koszorúzások, megemlékezések voltak a szovjet hősi emlékműveknél.

Gyújtogatás történt a Varsó közelében levő Otwock város pályaudvarán. Két büntetett előéletű ittas fiatal férfi kövekkel kezdte dobálni a vasútállomás közelében levő rendőrőrs épületének ablakait. Az ügyeletes rendőr az utasok segítségével megfékezte a két garázdát, és bekísérte az őrszobára. Időközben tömeg gyűlt össze, kiverték a maradék ablaküvegeket és fel akarták gyújtani az őrszobát.

Philip Habib, Reagan amerikai elnök különmegbízottja bejrúti tárgyalásait befejezve szombaton Damaszkuszba utazott. Feltűnést keltett, hogy Bejrútban a leghosszabb időt Basir Gemajellel, a jobboldali milíciák parancsnokával töltötte.

Bobby Sands halálával harcunk nem ért véget. Mindaddig folytatjuk, amíg követeléseinket nem teljesítik a brit hatóságok. Ha bármelyik éhségsztrájkoló meghal, az IRA egy másik bebörtönzött tagja lép a helyére - jelentette be pénteken az ír Köztársasági Hadsereg (IRA) egyik szóvivője. Belfastban eközben az IRA megerősítette, hogy újabb, immár a negyedik, bebörtönzött tagja kezdett éhségsztrájkot, Bobby Sands helyébe most három másik társa mellé a 30 éves Joseph Macdonnell, ugyancsak 14 évre ítélt IRA-fegyveres lépett, aki szombaton már visszautasította reggelijét.

Az NSZK több városában, így Bielefeldben, Paderbornban, Neussban tüntetésekre került sor a győzelem napja alkalmából. A találkozók részvevői határozottan elítélték a NATO rakétatelepítési programját, és mielőbbi tárgyalásokat követeltek a Szovjetunióval az európai stratégiai fegyverek korlátozásáról.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_tuntetes.jpgIserlohn nyugatnémet városban a felvonulók az amerikai rakéták telepítése ellen tiltakoznak

A spanyol jobboldal felhördüléssel, a baloldal helyesléssel fogadta, hogy a kormány - mint Calvo Sotelo miniszterelnök esti televízióbeszédében bejelentette - egyelőre nem enged azoknak a követeléseknek, hogy a polgári szabadságjog felfüggesztéséhez és a rendkívüli állapot bevezetéséhez folyamodjék a terroristahullám megfékezése végett.

A pretoriai kormányzat fenyegető hangon felszólította Zimbabwét, hogy szüntesse be a dél-afrikai felszabadító mozgalom támogatását. Louis le Grange dél-afrikai rendőrségi miniszter egy gyűlésen kijelentette, hogy katonai akciókkal fogják „megbüntetni” Zimbabwét, amennyiben nem számolja fel „a Dél-Afrika ellen tevékenykedő terrorista” (értsd: felszabadító) erők jelenlétét Salisburyben.

Száznégyezer néző előtt a szovjet labdarúgókupa döntőjében a rosztovi SZKA Andrejev góljával 1:0 arányban győzött a Szpartak Moszkva ellen. A mérkőzést megtekintette Joao Havelange, a FIFA elnöke, akit Szergej Pavlov, a Szovjetunió Állami Testnevelési és Sportbizottságának elnöke kísért el a luzsnyiki Lenin stadionba.

május 10.

Az első valóban nyárias, napsütéses májusi hétvégén valóságos kirándulóroham volt a főváros környéki hegyekbe, a Balaton partjára, és tízezrek hűsöltek a strandokon. Napközben országszerte 20-22 fokra melegedett fel a levegő.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_focicsata.jpgA pesti gyerekek is igyekeznek kihasználni a jó időt. Mint képünkön látható, a női emancipáció jegyében együtt fociznak fiúk és lányok a Március 15. téren

A számítógépek este nyolc órakor már lehetővé tették, hogy Franciaország megismerje új köztársasági elnökének nevét. Néhány órával később a belügyminisztérium hivatalosan is megerősítette, Francois Mitterrand 15 millió 714 ezer 598 szavazattal, azaz a szavazatok 51,75 százalékával legyőzte Giscard d’Estaing-t, aki több mint egymillió szavazattal kevesebbet, 14 millió 647 ezer 787 szavazatot, azaz a szavazatok 48,24 százalékát kapta.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_rivalisok.jpgRiválisok a választások estéjén

A Nyugat hibát követett el, amikor elutasította Leonyid Brezsnyev javaslatát a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek európai telepítésének elhalasztására, a jelenlegi helyzet befagyasztására” - mondta Olof Palme, a Svéd Szociáldemokrata Munkáspárt elnöke a Deutschlandfunk nyugatnémet rádiónak adott nyilatkozatában.

Begin izraeli miniszterelnök este újabb ultimátumot intézett Szíriához: "Ha a szíriaiak az Egyesült Államok erőfeszítései ellenére sem vonják ki rakétáikat Libanonból, az izraeli légierő parancsot kap a beavatkozásra.” A fenyegető nyilatkozat azután hangzott el, hogy Hafez Asszad szíriai elnök fogadta Philip Habibot, Reagan amerikai elnök különmegbízottját, aki Bejrutban, Damaszkuszban és Izraelben tárgyal.

május 11.

Maróthy Lászlónak, az MSZMP Politikai Bizottsága tagjának, a budapesti pártbizottság első titkárának vezetésével budapesti pártdelegáció utazott Moszkvába. A küldöttség az SZKP moszkvai bizottságának meghívására négy napot tölt a Szovjetunió fővárosában. A küldöttséget Moszkvában, a seremetyevói repülőtéren Viktor Grisin, az SZKP Politikai Bizottságának tagja, a moszkvai városi pártbizottság első titkára és a pártbizottság több más vezetője köszöntötte. Jelen volt dr. Szűrös Mátyás, hazánk moszkvai nagykövete is.

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke táviratiban fejezte ki jókívánságéit Francois Mitterrand-nak a Francia Köztársaság elnökévé történt megválasztása alkalmából.

Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, államfő is, táviratban köszöntötte Francois Mitterrand-t, a Francia Szocialista Párt vezetőjét abból az alkalomból, hogy az ország elnökévé választották

Harminchat éves korában, leukémiában elhuny Bob Marley jamaicai énekes, gitáros, dalszerző és emberi jogi aktivista, minden idők legismertebb reggae zenésze a miami Cedars of Lebanon Kórházban.

Londonban, a New London Theatre ősbemutatója keretében színpadra kerül a Macskák című musical.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_cats.jpgEgy jelenet a bemutatóból 

május 12.

Az Árpád-híd új szerkezetének első elemét emelik a helyére. A csaknem 18 méter hosszú és száz tonna súlyú darab megmozgatása, a 120 tonna teherbírású Clark Ádám úszódaru feladata lesz. A szerkezeti elemeket a Ganz-Mávagban gyártották, előszerelésüket a vállalat lágymányosi telephelyén végezték el. Innen szállították át az elemeket a Dráva utcai rakpartra, ahonnan majd beemelik őket végső helyükre. A munkában húsz vállalat ötszáz dolgozója vesz részt

II. János Pál pápa a Pápai Tudományos Akadémia tagjává nevezi ki Szentágothai János orvosprofesszort, az MTA elnökét.

A lakóépületi felvonók sorozatgyártását követően megkezdték a Ganz-Mávagban a középületi felvonók előállítását is, a svájci Schindler-céggel kötött licensz és kooperációs megállapodás alapján.

Moszkvában megnyílt a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa végrehajtó bizottságának 99. ülése. Az ülésen hazánkat Marjai József, a kormány elnökhelyettese képviseli. Az ülésen Andrej Lukanov bolgár miniszterelnök-helyettes elnököl.

Megkezdte kétnapos ülését a NATO katonai tervező bizottsága. Ennek 13 hadügyminiszter a tagja, Franciaország és Izland nem vesz részt munkájában. A miniszterek mindenekelőtt meghallgatták az Észak-atlanti Szövetség katonai bizottságának jelentését. A jelentés egy részét nyilvánosságra hozták, címe: „A Varsói Szerződés részéről fenyegető növekvő veszély”. A cím máris elárulja tartalmát. A katonai bizottság nem annyira a hadügyminisztereket, mint inkább Nyugat-Európa közvéleményét igyekszik arról meggyőzni, hogy a Nyugatot „veszély fenyegeti” és emiatt mindent el kell követni a NATO megerősítésére.

Alig néhány nappal Szuzuki Zenko kormányfő és Ronald Reagan elnök washingtoni csúcstalálkozója után, kedden japán-amerikai közös haditengerészeti gyakorlatok kezdődtek a Japán-tengeren, a Honsu-sziget északi részén elterülő Akita megye partjaitól 120 mérföldnyire. A két flotta 37 egysége a búvárnszád-vadászatot, valamint a felszíni hadihajók elleni támadást gyakorolja rakétával felszerelt rombolók, tengeralattjáróik és P3C-Orion típusú tengeralattjáró-elhárító harci repülőgépek támogatásával.

Bobby Sandsot társa követi a mártírhalálba. Ezúttal 59 nap éhezés után a huszonöt éves Francis Hughes szervezete adja fel a küzdelmet a megpróbáltatások következtében.

május 13.

Megkezdődik a 34. cannes-i nemzetközi filmfesztivál hivatalos versenye. Meghívták Gaál István Cserepek és Szabó István Mephisto című játékfilmjét, valamint Vajda Béla Moto perpetuo című rövid rajzfilmjét. A fesztivál megnyitóján vetítik Rófusz Ferenc Oscar-díjas A légy című rajzfilmjét. Bemutatják Bacsó Péter A tanú című filmjét, Bódy Gábor Psychéjét is. A kritikusok hetén pedig - ahol kezdő filmrendezők alkotásait vetítik - Sós Mária Boldogtalan kalap című játékfilmjével szerepel hazánk.

A második északír republikánus éhségsztrájkoló, Francis Hughes halála után éjfélig tartottak a zavargások Belfastban, Londonderryben, Dungannonban és Dublinban. Felgyújtottak egy katonai megfigyelőpontot és gépkocsikat, megtámadtak járőröket. Belfastban éjjel a tüntetők barikádokat emeltek, autókat gyújtottak fel, benzines palackokkal, kövekkel és téglákkal dobálták meg a kivezényelt rendőrséget és brit katonákat.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_hughes.jpgBelfasti tüntetők barikádokat emelnek - Francis Hughes, a bebörtönzött IRA-tagok éhségsztrájkjának második halottja

Az összecsapásokban egy fiatalember meghalt, két brit katona megsebesült. Londonderryben is tüntetők százai özönlöttek el az utcáikat, kövekkel és benzines palackokkal szálltak szembe a rendőrökkel, brit katonákkal. Nagyobb figyelmet keltett, hogy Dublinban, az ír fővárosban hosszú idő óta először került sor heves britellenes megmozdulásra: mintegy kétezer tüntető megostromolta a brit nagykövetséget, és a nagykövet távozását követelte. A rendőrökkel való összecsapásban 15 sebesülés történt.

Az amerikai hatóságok durva provokációt hajtottak végre a washingtoni Dulles repülőtéren az Aeroflot szovjet légitársaság egyik gépe ellen: A szovjet külügyminisztérium jegyzékben tiltakozott. Az utasok fogadására készülődő repülőgéphez FBI-ügynökök és vámhivatalnokok érkeztek gépkocsikon, körülvették a repülőgépet, majd behatoltak a pilótafülkébe, nekiestek a repülőgép személyzetének, s kilökdösték őket a pilótafülkéből. Mindezek után az ügynökök kezdték felnyitogatni a repülőgép berendezéseit. Egyidejűleg kirakták a repülőgépen található valamennyi poggyászt, csomagot és postai küldeményt, közöttük az ezzel a géppel Moszkvába utazó szovjet diplomaták poggyászát is. A mintegy két óráig tartó kutatás során feltörték a repülőgép berendezéseihez hozzáférést biztosító fedélzeti nyílásokat. Ezen idő alatt azokat az utasakat, akiknek ezzel a géppel kellett volna Moszkvába utazniuk, nem engedték a repülőgéphez. A kihívó magatartást tanúsító ügynökök a szovjet fél tiltakozására azt mondották, hogy felsőbb utasítást hajtanak végre. Bár a szovjet nagykövetség nyomban határozottan tiltakozott az amerikai külügyminisztériumnál, az ügynökök nem hagytak fel az akcióval. „A történtek ismét bebizonyítják, hogy az amerikai hatóságok semmibe veszik a nemzetközi jog évszázados normáit, sőt általában az elemi jó modort is. Arról tanúskodnak, hogy az Egyesült Államokban a hivatalos politika szintjére emelik a terrort és a banditizmust.- hangoztatja a szovjet külügyminisztérium jegyzéke - A szovjet kormány határozottan tiltakozik az Egyesült Államok kormányánál e bűnös, barbár akció miatt.”

Délután Rómában merényletet követtek el II. János Pál pápa ellen. A pisztolyos merénylő súlyosan megsebesítette az egyházfőt, akin azonnal műtétet hajtottak végre. A vatikáni rádió szerda délután - a római Szent Péter térről adott helyszíni közvetítésében - a merénylettel azonos időben jelentette be, hogy 17 óra 19 perckor lövésekkel megsebesítették II. János Pál pápát. A pápa szokásos délutáni audienciájára hajtatott fehér nyitott gépkocsiján, amikor a tömegből, a híres Bronzkapu közelében, lövések dördültek el. A katolikus egyházfő összeesett gépkocsijában, amely azonnal a Gemelli klinikára szállította. Romeo Panciroli, a Szentszék hivatalos szóvivője közölte, hogy II. János Pál nem vesztette el eszméletét, és az esti órákban műtétet hajtottak rajta végre, hogy eltávolítsák testéből a lövedékeket. A római jelentések közük, hogy a pápát három lövés érte: egy az altestén, egy a jobb karján és egy a bal kezén. A lövések következtében a Szent Péter téren egyébként két külföldi turista, egy amerikai és egy jamaicai nő, ugyancsak súlyosan megsérült.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_merenylet.jpgPillanatokkal a merénylet előtt, II. János Pál pápa nyitott gépkocsijában a Szent Péter téren, a lövéseket a tömegből adta le a merénylő

A rendőrség a helyszínen letartóztatta a merénylőt, és a római rendőr-főkapitányságra szállították. A jelentések szerint a letartóztatottal együtt egy másik férfit is gyanúsítanak a merényletben való részvétellel, aki azonban elmenekült a Szent Péter térről. A rendőrség megkezdte a merénylet gyanúsítottjának kihallgatását. Mint a római televízió közölte, az első kihallgatás során Mehemed Ali Agcának nevezte magát, és török nemzetiségű. Egyes jelentések szerint azonos azzal a személlyel, aki 1979 februárjában meggyilkolta Isztambulban Abdi Ipeksit, a Milliet című független török napilap főszerkesztőjét. Akkor a török hatóságok letartóztatták, de 1979 novemberében megszökött a börtönből. Már szökésben volt, amikor levélben közölte a Milliet szerkesztőségével, meg fogja gyilkolni a pápát, akinek érkezését 1979 végére várták Ankarában. Az AFP ankarai jelentése megerősíti, hogy a terrorista szélsőjobboldali szervezetek ismert tagja.

Lássuk a legérdekesebb labdarúgó híreket. 

A magyar  – román VB-selejtezőt egy héttel megelőző szerda este rendezték a Portman Roan stadionban az Ipswich Town  – AZ ’67 UEFA Kupa-döntő első mérkőzését. Az angol együttes, amely eredetileg arra készült, hogy bajnokságot, kupát és UEFA Kupát nyerjen, most már elégedett lenne az utóbbi trófea megszerzésével is, mivel a másik két sorozatban elbukott. A csapat esélyei most jobbak, ugyanis sérülése után ismét játszik a holland származású Thijssen, akit az év legjobb angol labdarúgójának választottak. Az angol csapat így jutott a döntőig: Szaloniki 5:1, 1:3, Bohemians Praha 3:0, 0:2, Lódz 5:0, 0:1, St. Etienne 4:1, 3:1, Köln 1:0, 1:0. Az AZ egy kisváros, Alkmaar csapata, éppen most nyerte fölényesen a holland bajnokságot, játszanak legjobbjai, közülük a „gólérzékeny” Kist, az ismert hátvéd Hovenkamp, a középpályás Peters is. A döntőig így alakult útja: Differdingen 6:0, 4:0, Levszki Szpartak 1:1, 5.0, Radnicski 2:2, 5:0, Lokeren 2:0, 0:1, Sochaux 1:1, 3:2.
Végül az Ipswich Town otthonában magabiztos, 3-0 arányú győzelmet ért el holland ellenfele ellen.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_uefa_kupa.jpgAz angol együttes első gólját büntetőből érte el a 28. Wark révén

Szombaton rendezték a Wembley-stadionban a századik angol labdarúgókupa döntőjét, amely most különösen nagy népünnepély volt. E jubileumi alkalommal a szigetország labdarúgószentélyében a Tottenham Hotspur játszott a Manchester Cityvel.

Az eddigi kupadöntők története nem szűkölködik érdekességekben. 1888-ban például a Preston Nort End-West Bromwich Albion mérkőzés előtt, az esős időre való tekintettel a prestoniak (biztosak voltak győzelmükben) előre lefényképeztették magukat a kupával, mert nem akartak sáros holmiban ünnepelni. Hogy ki nyert? A West Bromwich Albion. Egy másik történet: 1953-ban az FC Blackpool, Matthews klubja 1:3-ra állt a Bolton Wanderers ellenében, amikor a nagy mágus jobbszélsőnek minden sikerült, és 4:3-as győzelemre vezette együttesét. A mostani kupadöntőn már a harmadik trófeát nyeri majd el valamelyik együttes, ugyanis az első serleget 1885-ben ellopták a kirakatból, a másodikat 1920-ban visszavonták, rmíg a mostani 61 éve van forgalomban.

A döntő végül hosszabbítás után 1:1-es eredménnyel végződött. A találkozót csütörtökön újrajátsszák a Wembleyben.

A hétvégén fordulót tartottak a másodosztályban is. Szokás szerint lássuk a legérdekesebb momentumokat. Már az első percben vezetett a Pénzügyőr Szegeden, mégis vesztett. Győzött a Haladás, Gyöngyösön szerzett pontot az Ózd. Sorsdöntő lehet a Nagybátony győzelme és a Borsodi Volán veresége, megszakadt a Gyula remek sorozata.
idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nb_ii_4.jpgA szombathelyi Szabó Ferenc jött, látott, győzött, nyolc mérkőzésen nyolc gól a mérlege eddig. Mellette Nagy III., a Videotonból Várpalotára átigazolt volt válogatott védő, a háttérben Garics figyeli a labda útját

A magyar-román mérkőzéssel egy időben került sor a Kupagyőztesek Európa Kupájának döntőjére is. Negyvenegy ország televíziós állomása közvetítette (Köztük a Magyar Televízió 2-es csatornája felvételről) este a Dinamó Tbiliszi – Carl Zeiss Jena KEK-döntőt. Általános vélemény, hogy az utolsó pillanatig nyílt volt a mérkőzés, a három gól az utolsó 27 percben esett. A magas fokú harci kedvet igazolja, hogy 1:0-ás Jena-vezetés után a Dinamó nemcsak egyenlíteni tudott, hanem három perccel a lefújás előtt a győzelmet jelentő gólt is megszerezte.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_kek.jpg

És akkor lássuk a lényeget, a VB-selejtező mérkőzést!

Magyarország – Románia
Biztató felvezetés volt, hogy délután a két ország utánpótlás válogatottja mérkőzött meg Békéscsabán 7000 néző előtt, ahol a mieink Pölöskei (2), Kardos és Melis góljaival 4:2-re Románia korosztályos legjobbjait.
Régen kísérte olyan nagy érdeklődés a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzését, mint a ma esti VB-selejtezőt. Az európai negyedik csoportban a román válogatott az ellenfél. A sorsolás megejtésekor a nemzetközi szakvélemény Angliát már a döntő biztos részvevői közé sorolta, csupán a másik kiadó helyért jósolt nagy harcot Románia, Svájc, Magyarország és Norvégia között. Az előzetes véleményeket éppen a mai ellenfél cáfolta meg: három pontot szerzett Angliával szemben (Bukarestben 2-1, Londonban 0-0), így aztán szinte egyenlővé váltak az esélyeik. Igazi nagy csaták hangulatát idézték a mérkőzést megelőző pillanatok a Népstadionban. Az átépítés alatt levő két szektor kivételével gyorsan benépesültek a lelátók. A csapatosan érkező vendégszurkolók és a hazai drukkerek előzetes hangpárbajt vívtak, lengtek a lobogók, zengett-zúgott a stadion.
idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_cikk.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_cikk_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_8.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_1.jpgAz örömet jelentő akció: Fazekas gólja...

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_2.jpg...és az öröm pillanatai

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_5.jpgFazekas, aki a magyar csapat egyik legjobbjának bizonyult mezőnyjátékát tekintve is, elnyargal a labdával, a románok  kitűnősége, Balaci elmaradva üldözőbe veszi

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_6.jpgMartos ezúttal győztesen kerül ki a Balacival vívott párharcból

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_7_1.jpgTóth József, egyik előretörése után beadja a labdát, Negrila, akinek a lábáról a magyar gól előtt a románok szempontjából
rossz helyre pattant a labda, már nem tud közbeavatkozni

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_9.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_4.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_romania_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_3.jpgFazekas szöglete után Nyilasi előbb érte el fejjel a labdát, mint Tilihoi, jól irányzott fejesét azonban a gyors reflexű Iordache lábbal hárította


A mérkőzés összefoglalója

Az egy hét múlva sorra kerülő Norvégia – Magyarország VB-selejtező mérkőzésről is különkiadással fogunk jelentkezni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr912033147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása