Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 Norvégia – Magyarország VB-selejtező mérkőzés (különkiadás)

2016.12.20. 17:26 maribor_

1981. május 20., A hónap utolsó előtti szerdája.

idokapszula_nb_i_1980_81_norvegia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_headlines.jpgAz ulsteri közmondás szerint itt nincsenek idegenek, csak barátok, akikkel még nem találkoztál (There are no strangers here; only friends you haven’t yet met)

Lássuk először az elmúlt egy hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

május 14.

Puja Frigyes külügyminiszter meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Nikosz Rolandisz, a Ciprusi Köztársaság külügyminisztere. A vendéget a Ferihegyi repülőtéren Puja Frigyes fogadta; jelen volt Dobos István, hazánk ciprusi, valamint Angelos Angelides, a Ciprusi Köztársaság magyarországi nagykövete.

Sajtótájékoztatón jelenti be a MALÉV, hogy újabb járatokkal bővül a Magyarország és a Német Demokratikus Köztársaság közötti légi kapcsolat. Június 1-től a Malév napi egy járattal sűríti a Budapest és Berlin közötti és heti négy járattal a Drezdába és Lipcsébe irányuló forgalmat. Az Intenflug ugyancsak újabb járatokat indít az NDK különböző városai és Budapest között. Július 1-től augusztus 31-ig egyébként - a drezdai nemzetközi repülőtér felújítása miatt - a budapest-drezdai járatok Budapest és Lipcse között közlekednek (értik, ugye?).

Az Orion Rádió és Villamossági Vállalatnál a próbagyártások után új színes televízió tesztelését kezdik meg. A Colorionból eddig létezett 51 centiméteres képátmérőjű, de távirányító nélküli változat. Az új készülékkel Magyarországon debütálni fog a távirányítható színes televízió, a képátmérője pedig már 56 centiméter lesz és várhatóan októbertől kaphatóak is lesznek majd.

idokapszula_nb_i_1980_81_norvegia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_colorion.jpgAz 56 centiméteres képátmérőjű színes televízió, amelyhez távirányító egység is kapható lesz

A CT-656-os típushoz kifejlesztettek egy infravörös sugárzással működő távvezérlő egységet is. Ezzel a szoba másik sarkából a televízió nyolc állomása közül választani lehet, szabályozható a fényerő, a hang, a szín telítettsége s végül kikapcsolható a készülék. Be nem, mert előfordulhatna, hogy valaki a szomszéd lakásban levő televíziót a nyitott ablakon át a tulajdonos távollétében bekapcsolja. Olyan megoldás, amely ezt kizárná, nagyon megdrágítaná a távirányítót.

Újra nemzetközi páros utazik a világűrben, az Interkozmosz-program keretében immár a kilencedik. Csehszlovákia, Lengyelország, az NDK, Bulgária, Magyarország, Vietnam, Kuba és Mongólia után ezúttal Románia képviselője indult útnak, szovjet parancsnok irányításával. A bajkonuri űrrepülőtérről az este felbocsátott Szojuz-40 jelzésű űrhajó parancsnoka Leonyid Popov, a Szovjetunió hőse, mellette a kutatóűrhajósi teendőket Dumitru Prunariu látja el.

idokapszula_nb_i_1980_81_norvegia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_popov_prunariu.jpgA szovjet-román űrpáros

A legújabb szovjet űrhajó két utasa is, a szovjet-mongol páros után, a Szaljut-6 űrállomás fedélzetén dolgozó Vlagyimir Kovaljonokhoz és Viktor Szavininhoz indult néhány napos látogatásra, hogy velük együtt elvégezze az Interkozmosz-programban előírt kísérleteket. Popovnak ez már rutinfeladatnak számít, hiszen tavaly Valerij Rjuminnal 185 napot töltött a világűrben, akkoriban ők fogadták az űrállomáson a szovjet-magyar párost is.

Egy nappal azután, hogy a NATO-országok hadügyminiszterei amerikai nyomásra határozatot hoztak a hadikiadások növeléséről, továbbá, hogy Bonn 850 millió márkával emelte a hadikiadások költségvetését, nyugatnémet társadalmi szervezetek képviselői bonni sajtókonferenciájukon tiltakoztak a fegyverkezés fokozása ellen.

Az este kiadott orvosi közlemény szerint a pápa állapota lényegében változatlan. Tovább javult öntudati állapota, aktív kapcsolata környezetével. A vizsgálati eredmények minden vonatkozásban egy műtét utáni normális folyamatot tükröznek. Az orvosi prognózis azonban tartózkodó, óvatos, kivált a fertőzés veszélye miatt, minthogy a műtétet igen gyorsan kellett megkezdeni. A pápa egyébként súlyosnak mondott állapotában igen kedvezőnek tartják, hogy szervezete biológiailag ép, egészséges. Ennek ellenére csak az elkövetkező napok adnak majd választ arra, hogyan viseli el a műtét utáni kritikus periódust.

Hírügynökségi jelentések szerint világszerte felháborodást és megdöbbenést váltott ki a II. János Pál pápa elleni merénylet. Mélységes megdöbbenésének adott hangot nyilatkozatában Kurt Waldheim ENSZ-főtitkár. Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke táviratban kívánt mielőbbi felépülést a merénylet során megsebesült II. János Pál pápának. Leonyid Brezsnyev, a Szovjet Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke az alábbi táviratot küldte II. János Pál pápának: „Mélységesen megrendített az ön ellen elkövetett merénylet. Mielőbbi és teljes felgyógyulást kívánok.”

Összevont papi békegyűlést tartottak csütörtökön az Újvárosházán, a Hazafias Népfront budapesti bizottsága szervezésében (akkor most ízlelgessük ezt a mondatot még párszor magunkban - a szerkesztő megjegyzése). A békegyűlés mélységes felháborodását fejezte ki a II. János Pál pápa elleni merénylet miatt.

Közben egész Olaszországban értetlenséget váltott ki, hogy a 23 éves elkövető, a török Mehmet Ali Agca hogyan közlekedhetett szabadon Itáliában, ahová hamis néven érkezett. Lefogásakor a merénylő olasz nyelven „palesztin elvtársnak” mondta magát, de a rendőrségen felfedték kilétét. Ali Agca előzőleg több nyugat-európai országban járt. A zsebében talált röpirat, amely ezekkel a szavakkal kezdődik: „Megöltem a pápát”, a többi között szovjetellenes kijelentéseket is tartalmaz. A török hatóságok kérték a merénylő kiadatását. A szakszervezetek egységes vezetőségének felhívására délelőtt egész Olaszországban félórás szolidaritási sztrájkot tartottak.

Margaret Thatcher brit kormányfő a második éhségsztrájkoló halála után is mereven elutasítja akár a legkisebb engedményt a börtönviszonyokban. A tartományban állandóan nő a feszültség. Reggel újabb IRA-fogoly, a 29 éves Branden McLenghlin kezdett éhségsztrájkot az 59 napi éhezés után elhunyt Francis Hughest követve. A belfasti éjszakai zavargások során egy pokolgéppel életveszélyesen megsebesítettek egy brit katonát, egy tizennégy éves kislány pedig belehalt a katonák egyik eltévedt sortüzébe.

Egymillió dollárért kelt el egy genfi versenytárgyaláson a Kék Alexandria néven ismert ötcentes bélyeg, illetve annak egyik nevezetes példánya. Az 1846-47-ből származó bélyegek közül összesen hat maradt fenn, azok közül is a legismertebb a most eladott darab, amely egy virginiai leányhoz intézett szerelmes levél borítékán található. A levelet a címzett leánya találta meg édesanyja hagyatékában; azóta a bélyeg ötször cserélt gazdát.

idokapszula_nb_i_1980_81_norvegia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_kek_alexandria.jpg

május 15.

Egyetlen nap alatt 74,2 milliméter eső hullott le a Balatonnál, ez négyzetméterenként 74,2 liter, vagyis hektáronként 742 köbméter vizet jelent. Ami nagyon sok: a Balaton környékén az éves átlagos csapadékmennyiség 650-700 mm, vagyis 365 napnyi adag tizede hullott le kevesebb mint 24 óra alatt.

Huszonnégy órával a start után rendben, az előre meghatározott program szerint zajlik a legújabb nemzetközi páros űrrepülése - jelentették be péntek este a Moszkva környéki repülésirányító központban. A Szojuz-40 űrhajó, fedélzetén Leonyid Popov parancsnokkal és Dumitru Prunariu román kutatóűrhajóssal, moszkvai idő szerint 23 óra tájában tette meg a 17. fordulatot a Föld körül. Ekkor már olyan közel került a vele azonos pályán keringő Szaljut-6 űrállomáshoz, hogy az űrhajósok földi utasításra működésbe hozták a számítógép vezérelte automatikus megközelítő rendszert. Lapzártakor a közelítés folytatódott, az űrhajó és az űrállomás berendezései kifogástalanul működtek, az űrhajósok közérzete, hangulata és egészségi állapota jó.

Az amerikai szenátus csütörtökön elfogadta a Reagan-kormányzat rekord katonai költségvetésének központi tételét, a hadsereg és a fegyverzet fejlesztésére szánt 136,5 milliárdos összeget. A katonai költségvetési törvény ellen egyedül az Oregon állambeli Mark Hatfield republikánus szenátor szavazott.

A dél-koreai Kyongsan közelében egy expresszvonat belerohan egy, a nyílt pályán veszteglő személyvonatba. Az eredmény 53 halott és közel 300 sebesült. A baleset oka az volt, hogy egy kanyar után a személyvonat műszaki hiba miatt leállt, a terepviszonyok miatt az expressz vezetője nem láthatta, mi van előtte.

A mexikói Pueblában lévő Volkswagen gyárban legördül a gyártószalagról a világon összességében gyártott húszmilliomodik Bogár.

idokapszula_nb_i_1980_81_norvegia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_bogar.jpg

Összesen végül 21 529 464 VW Bogár készült a világon, amiből 15,8 millió darabot (ebből körülbelül 330 000 kabriót) gyártottak Németországban. Wolfsburgban 1978-ban befejezték a németországi gyártást, ezután már csak Mexikóban és Brazíliában készült belőle. Végül az utolsó darab 2003. július 30-án gördült le a szalagról Pueblában.

És hogy miért lett Bogár a neve? Mi ezt is elmeséljük. A nevet a New York Times használta először, 1938. július 3-án megjelenő cikkében, amelyben „ezer és ezer csillogó kis bogarat” vizionál, amelyek be fogják népesíteni a német utakat. Miután az autó az 1950-es években egyre nagyobb népszerűségre tett szert az Amerikai Egyesült Államokban, fokozatosan meghonosodott a szeretetreméltó Bogár (Beetle vagy Bug) becenév. A Volkswagen csak az 1960-as években vette át a Bogár megnevezést reklámkampányaiban, miután az autó a „Kicsi kocsi” filmekkel sztár lett és a Bogár név Nyugat-Németországban is elterjedt Käfer-ként.

A New York állambeli Romulus-ban lévő Five Points Correctional Facility nevű fegyintézményben egy Lemuel Warren Smith nevű elítélt, aki épp tizenhárom életfogytiglanig tartó büntetésének egyikét tölti, meggyilkolja a szolgálatát teljesítő Donna Payant nevű fegyőrt. Majdhogynem azt mondhatnánk, volt már, és lesz még ilyen a történelemben. Mrs. Payant volt az első fegyőrnő az Egyesült Államokban, akit munka közben ért gyilkosság. A 2016-ban 75. életévét betöltő Smith jelenleg is remek egészségnek örvend.

Kitör az Egyesült Államokhoz tartozó Észak-Mariana-szigetek legveszélyesebb tűzhányója, a Mount Pagan. Előbb gáz- és gőzfelhők emelkedtek a magasba, melyeket kis robbanások és hamufelhők, illetve iszapfolyások követtek. Ezek után a piroklaszt árak, lávafolyások és hasadék menti kitörések következtében ki kellett telepíteni a helyi lakosságot. Jelentős, 18-20 km magas hamufelhő emelkedett a magasba. A kitörés során felnyílt egy, a vulkán csúcsát átszelő nagy hasadék.

idokapszula_nb_i_1980_81_norvegia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_mount_pagan.jpgHátul a hasadék, elől pedig, ami maradt a kitörés után

Az Egyesült Államokban és Angliában egyszerre jelenik meg a volt Beatles tag, George Harrison All Those Years Ago című kislemeze. Az album B-oldalán a Writing's on the Wall kapott helyet. Mindkét szám helyet kap majd a pár hónap múlva megjelenő Somewhere in England című nagylemezen.

idokapszula_nb_i_1980_81_norvegia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_george_harrison.jpg

George a számot eredetileg Ringo Starrnak írta, de ő visszautasította, mondván, az ő hangskálájának túl magas a dallam, nem tudná kiénekelni, de amúgy a szövege sem tetszett neki. Aztán végül George, pont Lennon halála miatt, már a stúdió munkálatok megkezdése után, átírta a szöveget, némi áthallással utalást téve a Beatles All You Need Is Love és John Lennon Imagine című számaira. A stúdiómunkálatokra pedig George valóságos supergroupot trombitált össze, hiszen a három, még élő, Beatle-n kivül Linda McCartney, együttese, a Wings, Ray Cooper (évtizedeken át állandó közreműködő zenésze a Rolling Stonesnak, Eric Claptonnak, Elton Johnnak, Billy Joelnek, Simon and Garfunkelnek és a Dire Straitsnek), illetve Bob Dylan állandó zenésze, Al Kooper közreműködtek.

május 16.

A Magyar Televizió vetíteni kezdi a Kengyelfutó Gyalogkakukk című amerikai rajzfilmsorozatot.

idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_kengyelfuto.jpg

A békehetek alkalmából ismét több nyugatnémet nagyvárosban rendeztek tüntetéseket, tiltakozó gyűléseket. Eddig 800 ezren írták alá az atomfegyverkezés elleni felhívást. A békeszervezetek levéllel fordultak a kancellárhoz.

Újra teltház van a Szaljut-6 űrállomáson. Hajnalban a házigazdák, Vlagyimir Kovaljonok és Viktor Szavinih, űrutazásuk során a második nemzetközi párost fogadták. A Szojuz-40 űrhajó, valamint a Szaljut-6-Szojuz T-4 űrkomplexum az előre meghatározott program szerint az automatikus irányító központban péntek este 22 óra 50 perckor észlelték a két egység sima összekapcsolódását. Az abszolút légmentes, biztonságos kapcsolat ellenőrzése ezután még több mint három órát vett igénybe, tehát az átjárót csak szombat hajnali 2 óra tájban nyithatták ki. Hagyomány szerint elsőként a külföldi vendég, a román Dumitru Prunariu lebegett át az űrállomásra majd a szovjet parancsnok, Leonyid Popov követte. Kovaljonokék természetesen ezúttal sem feledkeztek meg a vendégfogadás szép hagyományáról, a kenyérről és a sóról, ami már a korábbi érkezőknek is kijárt.

Az Elysée-palota titkársága és a megválasztott elnök által kinevezett összekötő bizottság Párizsban közölte, hogy Giscard d’Estaing és Francois Mitterrand között megegyezés jött létre a tisztségátadás időpontjáról, erre május 21-én reggel kerül sor. Az új államfő még aznap kinevezi miniszterelnökét. A május 21-i tisztségátvétel elvben azt is megengedi - ha Mitterrand úgy dönt -, hogy a parlamenti választások időpontját előrehozzák. Ebben az esetben június 14-én lenne az első, június 21-én a imásodik forduló. Politikailag a szocialistáknak érdekében áll, hogy a választásokon teljes mértékben érvényesüljön a „Mitterrand-hatás”, vagyis a győzelme által keltett, a Szocialista párt számára kedvező közhangulat.

Megjelenik Kim Carnes Bette Davis Eyes című száma, hogy rögtön kilenc hétig uralja a US Billboard Hot 100 slágerlistáját. Ugyanakkor, közel hasonló sikerrel, az európai slágerlisták többségét a Stand And Deliver vezeti, az Adam and The Ants előadásában.

Az amerikai mozik bemutatják a Gyilkos bolygó című filmet. A főszerepekben Sean Connery-t és Peter Boyle-t (Dr. Dolittle, Aludj csak, én álmodom, Télapu, X-akták, Kickboxer, Ágyúgolyófutam, Vörös zsaru, Taxisofőr) láthatják a nézők.

május 17.

A Francia Kommunista Párt és a szocialisták jövendő kapcsolatairól nyilatkozott az Europe-1. rádió sajtóklubjában - az adó népszerű, egyórás vasárnap esti vitaműsorában - Lionel Jospin, a Francia Szocialista Párt első titkára. A szocialista vezető kijelentette: pártja tárgyalásokat fog folytatni mindazokkal a pártokkal és csoportokkal, amelyek Mitterrand mellett foglaltak állást, vagy már az első választási forduló előtt, vagy a második fordulóban.

Kétnapos szaúd-arábiai látogatása után Damaszkuszba érkezett Philip Habib, Reagan amerikai elnök különmegbízottja, aki a Begin-kormány által kiprovokált válság ügyében próbál közvetíteni Szíria és Izrael között. Az amerikai politikus a legnagyobb titoktartás közepette tárgyalt Fahd trónörökössel és más szaúdi vezetőkkel. Hivatalos forrásból nem erősítették meg azt az értesülést, amely szerint Szaúd-Arábia hajlandó felújítani a Libanonban állomásozó arab (szíriai) békefenntartó erők ráeső költségeinek januárban felfüggesztett folyósítását.

Sheikh Hasina, Bangladesh alapítójának  Sheikh Mujibur Rahman-nak a harmincnégy éves lánya visszatért Indiából ahol több mint öt évet élt száműzetésben. 1975-ben Rahman ellen államcsínyt követtek el, őt és családja nagy részét lemészárolták. Sheikh Hasina visszatérését egymilliós tömeg ünnepelte. Beszédében az államalapító lánya a demokrácia restaurációját követelte. (Hasina 2009 óta Bangladesh miniszterelnöke, 2016-ban, néhány hete Magyarországon is járt - a szerkesztő megjegyzése).

Több mint százhúsz ember meghalt, százhetven eltűnt és harmincnyolc megsebesült Indonéziában, hideg lávával keveredett sárfolyam zúdult le a Jáva szigetének keleti részén található Semeru vulkán lejtőin. A jáva-szigeti Lumajang tartományban nyolc falu pusztult el, és mintegy négyezer embert kellett kilakoltatni.

Két súlyos baleset történt a Forrnia 1-es autók ötödik világbajnoki futamánál a belgiumi Zolderben. A rajtnál az olasz Patrese gépkocsiját javító technikust elütötte a mögöttük induló Stohr gépkocsijával. A technikus életveszélyes sérüléseket szenvedett. A pénteki edzésen életveszélyesen megsérült olasz szerelő, Giovanno Amadeo vasárnapra virradóan a kórházban meghalt. A futamot az argentin Reutemann nyerte úgy, hogy a hetven körre tervezett viadalt eső miatt az 57. körben befejezettnek nyilvánították.


A rajt pillanatai

Volt a futamnak egy érdekes felhangja is. Az edzésen történt halálos baleset miatt a rajt előtt a technikusok és a szerelők tüntettek az autók között, nagyobb biztonságot követeltek a boxban dolgozók számára. A mezőny nem tudott elindulni, Ecclestone és Frank Williams istállótulajdonos a pilótákat biztatta: "Induljatok és üssétek el mindet!" Ekkor, de ettől teljesen függetlenül történt a második szerencsétlenség. Dave Luckett, az áldozat, azóta is az autósportban tevékenykedik, az Amerikai Le Mans Szériában (ALMS) a Highcroft Racing csapat vezető technikusa. A neve ellenére olasz Siegfried Stohr ezzel a cselekedettel tette magát világhírűvé, sok nyomot egyébként nem hagyott a Forma 1 történetében. Összesen 13 nagydíjon indult, de csak kilencszer tudta magát futamra kvalifikálni, négy versenyen a szintidőt sem tudta megfutni. Legjobb eredménye a Holland Nagydíjon volt, mikor hetediknek ért be a célba. Az 1982-es sorozatra egy bizonyos Jacques Villeneuve-öt hoztak a helyére, aki az addigra már ismert Gilles Villeneuve testvére, illetve az 1997-es F1 világbajnok Jacques Villeneuve nagybátyja.

május 18.

Hétfőn az ország gimnáziumaiban és szakközépiskoláiban megkezdődtek az érettségi vizsgák. Elsőként magyar nyelv és irodalomból írtak dolgozatot a negyedikes diákok. A gimnazisták választhattak, hogy Petőfi Sándor forradalom és szabadságharc idején fakadt költészetéről írnak, Csehov Fájdalom című novelláját elemzik, vagy pedig összehasonlítják József Attila Anyám és a Mama című versét,

Az idén tíz terméket jutalmaztak az 1981-es tavaszi Budapesti Nemzetközi Vásár nagydíjával, 46 gyártmányt pedig BNV-díjjal tüntettek ki. A díjakat hétfőn a kőbányai vásárközpontban Kelemen Lajos, a fővárosi tanács elnökhelyettese adta át. 

idokapszula_nb_i_1980_81_norvegia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_orion.jpg idokapszula_nb_i_1980_81_norvegia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_ikarus.jpg

Két díjazott, az Orion adatátviteli rendszere és az amerikai exportra készült Ikarus 286

BNV-nagydíjat kapott a Salgótarjáni Kohászati Üzemek modul rendszerben készített Rappistan-Salgó szállítópályája; a VBKM Erősáramú Elektronikai Gyára, valamint az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet közös kutatásfejlesztési együttműködésének terméke a statikus frekvenciaváltós aszinkron motoros hajtássorozat; az Orion Rádió- és Villamossági Vállalat számítástechnikai terméke, az AM-12 TD típusú adatátviteli rendszere; a Híradástechnika Szövetkezet színes display processzora; az Ikarus 286 típusú csuklós városi autóbusza; a Lenin Kohászati Művek villamosvonalak építésénél és a meglevők korszerűsítésénél alkalmazható vályús tömbsín gyártmánya; a Műszeripari Kutató Intézet univerzális analóg mérőautomatika műszercsaládja; a Tiszai Vegyi Kombinát tipplen polipropilén granulátuma; a Dunai Kőolajipari Vállalat finom paraffin gyártmánya; az Egyesült Izzó energiatakarékos fénycsőcsaládja. A Vásár egyébként május 20-án, szerdán fogja megnyitni kapuit a nagyközönség előtt.

Nyolc KGST-tagország - Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország, Mongólia, az NDK, Románia és a Szovjetunió - központi és külkereskedelmi bankjainak vezetői értekezletet tartottak Visegrádon.

Orvosbiológiai kísérletek töltötték ki Leonyid Popov és Dumitru Prunariu munkanapjának jelentős részét. A szovjet-román űrexpedíció programjában összesen 16 ilyen témájú kísérlet szerepel, s ezekből minden napra jut néhány. Hétfőn folytatták az űrutazás körülményeihez való alkalmazkodás vizsgálatát: elvégeztek néhány pszichológiai próbát, a magyar szakemberek által kifejlesztett Balaton elnevezésű műszer segítségével munkaképességüket vizsgálták.

Miközben az NSZK-ban a szociáldemokrata párt soraiban mind többen vonják kétségbe a NATO fegyverkezési programjának szükségességét, Helmut Schmidt  lemondással fenyegetőzik, ha pártja nem áll egységesen katonapolitikai programja mögé Az FDP és az ellenzék támogatja a kancellárt a fegyverkezési tervek megvalósításában.

II. János Pál pápa egészségi állapota az orvosi közlemények szerint fokozatosan javul, annyira, hogy rövid időre már fel is kelhetett betegágyából, és elhagyta a kórház intenzív osztályát. 

idokapszula_nb_i_1980_81_norvegia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_papa.jpgŐszentsége, köszöni szépen, jól van

A vizsgálatokban új motívum az a feltételezés, hogy Ali Agca nem egyedül lőtt a pápára. Habár egy turista amatőrfilmen megörökítette a lövés pillanatát, csak a ballisztikai vizsgálatok adnak választ arra a kérdésre, hány golyót lőtt ki pisztolyából a merénylő, s hogyan sebesíthette meg egyidejűleg két golyó a pápát és a két turistanőt. Egyelőre tartja magát az a feltételezés is, hogy Ali Agca feltételezett cinkosa hangtompítós pisztollyal lőtt, és sikerült elmenekülnie a térről. Bár Ali Agca hatoldalas vallomásában azt állítja, hogy egyedül követte el és öngyilkosságnak szánta tettét, a szállodájában, illetve a zsebében talált okmányok azt bizonyítják, hogy gyorsan megváltoztatva külsejét, Nápolyba akart menekülni. Erről tanúskodik a zsebében talált írásos terv is, amely részletesen rögzíti feladatait. Bár „memoárjában” palesztinbarátságra és állítólagos szíriai kiképzésre hivatkozik, a vizsgálatok nem adnak hitelt eme állításának. A vizsgálatok során alapos gyanú merült fel, hogy a merénylőnek kapcsolata lehetett olasz újfasisztákkal.

Az Egyesült Államokban megjelenő Native melegmagazin először számol be egy új veszélyes betegségről ami az AIDS nevet kapja. ''A járvány híre megalapozatlan'' címmel megjelenő cikk felhívja a figyelmet arra, hogy különösen magas a bakteriális tüdőgyulladás a melegek körében. Az új betegség tényét hivatalosan két héttel később nyilvánosságra  hozta a az amerikai járványügyi központ is. 

május 19.

Hivatalos látogatásra Londonba érkezik Nagy János külügyminisztériumi államtitkár.

A csaknem ötszáz kilométeres iraki-iráni front középső és déli szakaszán újabb súlyos összecsapások voltak. Egy bagdadi katonai közlemény szerint az iraki légvédelmi erők hétfőn Quasr-e Shiiin térségében - az iraki erők által elfoglalt területen - lelőttek két Phantom típusú iráni repülőgépet. Az iráni hatóságok egy katonai közleményben azt állították, hogy a hétfői összecsapásoknak 34 iraki áldozata volt. Az iráni csapatok Abadan, Kuninsaihr és Susanigertd térségében, a front középső és déli szakaszán ellentámadásokat indítottak. Irán szerint különösen súlyos harcok dúlnak a hatalmas olajfinomítókkal rendelkező Abadan közelében a város körüli stratégiai pontok megszerzéséért.

Párizsban az ENSZ égisze alatt ma nemzetközi konferencia kezdődik a Dél-Afrikai Köztársaság elleni gazdasági tilalmak szükségességéről. Az ENSZ az Afrikai Egységszervezettel szoros együttműködésben rendezi meg ezt a maga nemében példa nélkül álló nemzetközi találkozót, amelyen részt vesznek a dél-afrikai apartheidellenes szervezetek vezetői is.

Az év első nemzetközi könnyűzenei sztárjaként Billy Preston lépett fel a Kisstadionban. 

idokapszula_nb_i_1980_81_norvegia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_billy_preston.jpgBilly Preston, itt még rövid hajjal, a híres Beatles háztető-koncerten. Ha valaki nem ismerné munkásságát, hallgassa meg a Beatles Let It Be és az In My Life című számát és egyből rájön

A Magyar Ifjúság a jól megszokott hatalmas loboncos képpel hirdette a közeledő koncertet, ennek ellenére Preston rövid hajjal állt a közönség elé.Történt ugyanis nemrégiben, hogy egy koncerten elszabadult lufikrokodilnak köszönhetően leesett a Beatles ötödik és a Rolling Stones hatodik tagjának is aposztrofált zenész parókája, s így derült ki, hogy nem is valódi a hatalmas hajkoronája. Preston egyébként a saját számain kívül mindkét csapattól játszott dalokat a koncerten, sőt, John Lennon emlékére felcsendült az Imagine is.

május 20. 

Megnyitotta kapuit a Budapesti Nemzetközi Vásár. Ezúttal 26 országból és Nyugat-Berlinből 1984 - köztük 873 hazai - vállalat mutatja be újdonságait, 83 ezer négyzetmétert meghaladó területen. A szocialista országok immár hagyományosan nagy árubemutatója több mint 11 ezer négyzetméternyi területet foglal el. Közülük a legnagyobb kiállítók a Szovjetunió, Csehszlovákia és az NDK, és figyelmet érdemel, hogy Jugoszláviából érkezett a legtöbb kiállító. 

idokapszula_nb_i_1980_81_norvegia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_bnv.jpgA legújabb típusú, szovjet KAMAZ tehergépkocsik a kiállításon

A tőkés országokból kereken ezer vállalat mutatja be termékeit, több mint 24 ezer négyzetméteres területen. A tőkés kiállító cégek számát tekintve az NSZK, a kiállítási terület alapján viszont Ausztria bemutatója a legnagyobb, de jelentős kiállítással érkeztek a svájci, az angol, az olasz és a svéd cégek is.

idokapszula_nb_i_1980_81_norvegia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_bnv_2.jpgA párt és a kormány több vezetője megtekintette a vásárt

Mára virradóra az Ózdi Kohászati Üzemek salakürítő terében ürítés közben a forró salak egy sínen járó E-25-ös típusú daru vezetőfülkéjére ömlött, amely kigyulladt. A fülkében tartózkodó 49 éves Eke Béla darukezelő, sátai lakos égési sérüléseibe azonnal belehalt. A helyszínre vonult tűzoltóság a tüzet rövid idő alatt eloltotta. Az emberhalált és nagy anyagi kárt okozó tűz keletkezésének körülményeit a tűzoltóság és a rendőrség vizsgálja.

Orvosi, technológiai és fizikai kísérletekkel folytatja tevékenységét űrutazása ötödik napján Leonyid Popov és Dumitru Prunariu. A szovjet-román űrexpedíció tagjai az orvosbiológiai program keretében tovább kutatják, hogyan hatnak szívós érrendszerükre az űrutazás különböző tényezői. Az űrhajósok a Szaljut-6 Krisztall elnevezésű olvasztókemencéjében kísérleteznek. A repülésirányító központ jelentése szerint a négy űrhajós közérzete és egészségi állapota megfelelő, a repülési program a tervek szerint folytatódik.

Pécs határában, az MHSZ pogányi repülőterén levegőbe emelkedik az első magyar hőléghajó. A korszerű ejtőernyőgyártó technológiával készült –ballon az MHSZ székesfehérvári ejtőernyő-javító műhelyéből került ki, berepülő pilótákkal a gondolájában emelkedett fel, és 20 perces szabad repülése alatt száz méter magasra szállt. Ezután már a Pécsi Bányászati Aknamélyítő Vállalat textilüzeme üzemszerűen állította elő a hőlégballonokat, kiváló minőségben, exportra is. A hazai hőlégballon-sport megteremtésében nagy segítséget nyújtó, többszörös világbajnok lengyel ballonosok is Pécsről vásárolták ballonjaik túlnyomó részét.

Aláírják a világ legelső biotechnológia szerződését. A Massachusettsbeli General Hospital és a német Hoechst AG gyógyszeripari cég megállapodás szerint az utóbbi tíz év alatt 70 millió dollár értékben támogatja a kórház genetikai kutatásait.

Aranyat fogott ki a tengerből három japán halász; a 800 ezer dollár értékű zsákmánnyal ma sétáltak ki Simonoszeki tanácsházáról. A halászok három évvel ezelőtt egy autógumit láttak lebegni a tengeren, ehhez voltak kötözve az aranyrudak. Ezeket átadták a hatóságoknak, s mivel a letétbe helyezett kincsért senki nem jelentkezett, a három halász most magával vihette a csaknem 47 kilónyi aranyat.

Öt brit katona életét vesztette Észak-Írországban, amikor kedden délelőtt páncélozott terepjárójuk IRA-aknára futott Armagh grófságban, a déli határ közelében. A két éhségsztrájkoló halála óta ez volt a legnagyobb szabású republikánus merénylet a tartományban. Alig három mérföldre jártak a halálán levő harmadik IRA-éhségsztrájkoló, Raymond McCreesh szülőfalujától, amikor az aknára futottak. A hatalmas robbanás a levegőbe röpítette a páncélozott járművet, roncsai száz méter messzire is szétrepültek. Az IRA néhány óra múlva közölte, hogy az ő emberei követték el a merényletet a brit hadsereg ellen. Az Angliához húzó protestánsok dühödten reagáltak az öt katona felrobbantására. James Molyneaux, a hivatalos unionista párt vezére követelte, hogy a kormány vezényeljen csapaterősítéseket Észak-Írországba, főleg a különleges légi kommandóból. A Belfast melletti Maze börtönben immár 59 napja éhségsztrájkot folytató Raymond McCreesh és Patrick O’Hara állapota válságosra fordult. Jelentések szerint a 24 éves McCreesh megvakult, már hozzátartozóit sem ismeri meg, és vizet is csak segítséggel tud inni. Az IRA szóvivője szerint McCreesh nemsokára a halált megelőző kómába esik. O’Hara látása és hallása is erősen megromlott, szívműködése rendellenes. Az orvosok szerint hamarosan szívrohamot kaphat, amely végzetes lehet. 

Ha a Kelet nem mehet Nyugatra, akkor az utóbbi látogatja meg az előbbit.

idokapszula_nb_i_1980_81_norvegia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_pepsi.jpgA moszkvai Pepszi Generáció 1981 májusában 

 Lássuk a legérdekesebb labdarúgó híreket. 

A Románia elleni VB-selejtező másnapján kiderült, a magyar sportújságírás hogyan értékelte játékosaink teljesítményét a győztes mérkőzés után.
A Szivárvány Kupa második fordulójára harminckét szerkesztőség küldte el szavazatát, illetve osztályozta a játékosokat, a Népsport hagyományai szerint, 1-10-ig. Ezek alapján a következő sorrend alakult ki:
1. Fazekas 233 pont, 2. Nyilasi 227, 3. Bálint 218, 4. Garaba 212, 5. Müller 199, 6. Varga J. 188, 7, Martos és Katzirz 187-187, 9. Tóth J. 184, 10. Törőcsik 161, 11. Kiss L. 139. 

A svájciak és a románok elleni mérkőzés után az összesített verseny állása a következő: 
1. Bálint 447 pont, 2. Fazekas és Müller 388-388, 4. Martos és Garaba 351-351, 6. Tóth J. 333, 7. Törőcsik 318, 8. Kiss L. 291, 9. Mészáros 232, 10. Nyilasi 227, 11. Varga J. 183, 12. Katzirz 187, 13. Mucha 175, 14. Csapó 146.

Hetünk rögtön úgy indult, hogy a magyar-román mérkőzés másnapján, csütörtökön este került sor a londoni Wembley stadionban a korábban döntetlenül végződött 100. Angol Kupa-döntő megismételt mérkőzésére. Tottenham Hotspurs-Manchester City 3:2 (1:1)

A VB-selejtezőt megelőző vasárnap teljes forduló volt a másodosztályban, szokás szerint,  tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. Bajnokesélyeshez méltón fejezték be a 33. fordulót az éllovasok. Hatalmas csatában nyert a Haladás csoportja egyik legjobbja, a Keszthely ellenében. Hasonlóan értékes győzelemmel távozott Vácról a Szeol AK, de az Ózd hazai 1:0 arányú győzelme a Szabó Lajos SE felett is értékes két pontot jelent.idokapszula_nb_i_1980_81_norvegia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nb_ii_1.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_norvegia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nb_ii_2.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_norvegia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_norvegia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nb_ii_4.jpg

A világbajnoki selejtezővel egy időben rendezték Amszterdamban az UEFA Kupa döntőjének visszavágóját. AZ '67 Alkmaar Ipswich Town 4:2 (3:2). Az első mérkőzésen az angol együttes 3:0-ra győzött, és így először a Kupa védője lett.

És ha még valaki úgy érezné, a nemzetközi labdarúgás terén eseménytelen volt a hét, azoknak elmeséljük, Brazília zsíroskenyértúrára átruccant Európába és öt nap alatt három mérkőzést is játszottak. Némileg minket is érint, hogy első meccsüket a Wembleyben játszották és Zico góljával 1:0-ra nyertek, ezzel az angolok sorozatban két vereséget is szenvedtek hazai pályán (Mint nemrég beszámoltunk róla, a spanyolok is győzni tudtak futball őshazájában - a szerkesztő megjegyzése).

idokapszula_nb_i_1980_81_norvegia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_brazilia.jpg

Rá három nap múlva Párizsban oktattak, Zico ismét eredményes volt, mellette Reinaldo és Socrates is gólt szerzett, 3:1 lett a vége. Újabb két nap múlva Stuttgartban a nyugatnémetek következtek, 2:1-re nyertek, góljaikat Toninho és Juninho szerezték.

És akkor lássuk a lényeget, a VB-selejtező mérkőzést!

Norvégia – Magyarország
Pénteken este találkozott újra a magyar válogatott keret, hogy újabb feladatára, a Norvégiában szerdán este sorra kerülő világbajnoki selejtező mérkőzésre felkészüljön. A keretben változás történt, Komjáti András, a Vasas játékosa is bekerült a legjobbak közé. Szombaton délelőtt a Fáy utcában tartott foglalkozást a fiúknak Mészöly Kálmán szövetségi kapitány és Mezey György edző. Szombaton délután az Üllői úton rendezett Volán nemzetközi torna összecsapásait tekintették meg a válogatott labdarúgók. Vasárnap a Margitszigeten könnyű mozgás szerepelt a programban. Hétfőn 9:20 órakor repült el a válogatott Koppenhágán át Oslóba. - A sorozat egyik legnehezebb összecsapása következik számunkra - mondta többek között Mészöly. - Bízom a csapat erejében, bízom a sikeres helytállásban.
A norvég válogatott idei első szabadtéri válogatott mérkőzése ugyan vereséget hozott, a pleveni kilencven perc azonban mégsem okozott nagy csalódást számukra. Az április 29-i, Bulgária elleni barátságos mérkőzésen a hazaiak győztek 1:0-ra. Cvetkov már a nyolcadik percben megszerezte ezt az egyetlen gólt, de a pályán mindvégig kiegyenlített küzdelem folyt. Összességében ez volt nemzeti tizenegyük ez idei hatodik találkozója. A huszonegy éven aluliak válogatottja ellen 2:0, majd következett három másmás országbeli, de egyformán az első osztályban szereplő klubcsapat - az FC Den Haag (Hollandia) 1:1, a Norköping (Svédország) 0:0, a Lahti (Finnország) 1:2. És a finnországi fedettpályás tornán 4:2-es vereség Svédországtól.
Az eddigi mérleg magyar szempontból: A mérleg: 5 győzelem, 1 vereség, 24:3-as gólarány. Gólszerzőink: Bodnár
3, Bene 3, Schlosser 2, Csordás 2, Palotás 2, Tichy 2, Tóth-Potya 1, Kocsis 1, Puskás 1, Sándor 1, Machos 1, Nagy L. 1, Szűcs L. 1. Dunai II 1, és két norvég öngól.
idokapszula_nb_i_1980_81_norvegia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_norvegia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_norvegia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_norvegia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_6.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_norvegia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_4.jpgItt még csak célozgatta a norvég kaput Kiss László Pedersen és Bemsten között

idokapszula_nb_i_1980_81_norvegia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_5.jpgTörőcsik őrzését szó szerint vette a norvég Pedersen: kezénél fogva húzza vissza a magyar játékost 

A Szivárvány Kupa harmadik fordulójára már harminchárom szerkesztőség küldte el szavazatát, illetve a játékosokat, a Népsport hagyományai szerint, 1-10-ig. Ezek alapján a következő sorrend alakult ki: 
1. Kiss 258 pont, 2. Müller 239, 3. Nyilasi 233, 4. Garaba 218. 5. Kerekes 207, 6. Fazekas 200, 7. Varga 191, 8. Katzirz 189, 9. Martos 184, 10. Tóth J. 170, 11. Törőcsik 143.

A svájciak, a románok és a norvégok elleni mérkőzés után az összesített verseny állása a következő: 
1. Müller 627 pont, 2. Fazekas 588, 3. Garaba 569, 4. Kiss 549, 5. Martos 535, 6. Tóth J. 508, 7. Törőcsik 461, 8. Nyilasi 460, 9. Bálint 447, 10. Katzirz 388, 11. Varga 379, 12.. Mészáros 232, 13. Kerekes 207. 14. Mucha 175, 15. Csapó 146.

Válogatottunk legközelebb június 6-án Angliát fogadja a Népstadionban, addig visszatérünk a folytatásban az NB I-re.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983-84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr9712033195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Millerdraft 2016.12.20. 18:04:11

Érdekes, elfelejtettek megemlékezni a tizedik születésnapomról. Amúgy szokás szerint jó lett.

Tököm Állat 2016.12.21. 12:39:52

Az első válogatott meccs,ami megmaradt az emlékezetemben.Nyilván a 0-1-ről fordítás és Kiss Laci gólja sokat segített benne

maribor_ 2016.12.21. 12:40:59

@Tököm Állat: A román meccs osztályzatait nézted? Elképesztő, hogy Kiss lett a legrosszabb játékos....

Tököm Állat 2016.12.25. 14:46:56

@maribor_: Igen néztem.De ezzel megfogtál,mivel nem igazán tudom,hogy játszott azon a meccsen :)

Tököm Állat 2016.12.25. 14:50:37

S negyven évig elkerülte a figyelmemet,hogy amszterdamban játszották az UEFA döntő visszavágóját..
süti beállítások módosítása