Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 Záróra 1.

2017.02.21. 13:38 maribor_

1981. június., A hónap második fele

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_headlines.jpgMajson, a Kossuth Termelőszövetkezetben megkezdődött a betakarítás

Lássuk először június második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

június 18.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága Kádár Jánosnak, a Központi Bizottság első titkárának elnökletével ülést tartott. A Központi Bizottság megvitatta és elfogadta az időszerű nemzetközi kérdésekről szóló tájékoztatót és az 1981. évi népgazdasági terv eddigi végrehajtásának tapasztalatait összegező jelentést.

Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke Moszkvában átnyújtotta a Lenin-rendet Romes Csandrának, a Béke-világtanács elnökének, aki a békéért és a népek biztonságáért vívott harcban szerzett kiemelkedő érdemei elismeréseként kapta meg a magas kitüntetést.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_brezsnyev_csandra.jpgLeonyid Brezsnyev köszönti Romes Csandrát kitüntetése alkalmából

Az Európai Parlament határozatot hoz a halálbüntetés eltörléséről.

Nevada államban fekvő kiszáradt Groom Lake medrében (a hírhedt 51-es körzet - a szerkesztő megjegyzése) első kísérleti útjára indul a repülés történetének egyik legfurcsább katonai repülőgépe, az F117-es, később a Lopakodó néven elhíresült vadászbombázó.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_lopakodo.jpgAz első tesztgép

Az amerikai mozik bemutatják a legújabb James Bond filmet, a Szigorúan bizalmast (For Your Eyes Only) Roger Moore-ral a főszerepben.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_james_bond.jpgRoger Moore az aktuális Bond-lánnyal, Carole Bouquet-val

Sorrendben ez volt a tizenkettedik Bond mozifilm az 1962-es indulás óta és az ötödik, melyben Roger Moore játssza Bondot. A film külön érdekessége, hogy az előző 007-es film, A Holdkelte volt az utolsó, melynek alapja egy Fleming regény volt. A Szigorúan bizalmassal megkezdődött azon filmek sorozata, melyek vagy már Fleming adaptációkra épülnek, vagy pedig több Fleming novella összegyúrásából készültek. A későbbiekben már csak a 2010-ben bemutatott Casino Royale az, ami egy teljes Fleming regényt fed le. Ezt az egy témát valamilyen oknál fogva akkor, és utána még jó darabig korainak tartották a Bond-filmek alkotói ellőni.

június 19.

Az e heti határi munkák között újdonság: megkezdődött az aratás. Megkezdődött, de csak az ország délebbi vidékein - Baranyában, Somogyban, Bácsban, Csongrádban. E megyékben is a legkorábban érő kalászos, az őszi árpa érett betakarításra alkalmassá. így aztán mezőgazdasági nagyüzemeink útnak indíthatták kombájnjaikat a gabonaföldekre, mozgásba lendülhetett az aratás gépezete.

Khomeini ajatollah üzenetet intézett az egyházi ünnep alkalmából az iráni néphez, és abban Baniszadr elnököt ellenforradalmárnak nevezte. Khomeini üzenetének hatására az összegyűlt tömeg „Halál Baniszadrra!” kiáltásban tört ki. Az üzenet szerint immár egy év óta ellenforradalmi folyamat zajlik a katonák laktanyáiban. Amíg ez nem veszélyeztette az iszlám forradalom alapjait, hallgatott erről. Most azonban már beszélnie kell, mivel úgy látja, hogy iráni nép harc át és győzelmét az ellenforradalom baljóslatú céljainak szolgálatába állítják.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elfogadta azt a határozati javaslatot, amely „mint az ENSZ alapokmányának és a nemzetközi magatartási normáknak megsértését, erélyesen elítéli” az iraki atomreaktor ellen intézett izraeli katonai támadást. A határozat elítéli ugyan azt, de nem sújtja kötelező érvényű szankciókkal Tel-Avivot. Az amerikai ENSZ-küldöttség kezdettől fogva igyekezett megakadályozni azt,  szankciókkal sújtsák az agressziót elkövető Izraelt. Washington már előre bejelentette: mint a Biztonsági Tanács állandó tagja, vétójával meghiúsítaná egy ilyen határozat elfogadását.

június 20.

A fővárosi tanács dísztermében tartott sakk szuperbajnokság visszahódította a sakk számára a közönséget, mindvégig izgalmas küzdelmet eredményezett, amelyből megérdemelten került ki győztesként Portisch Lajos, a magyar sakkozás első számú versenyzője.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_szuperbajnoksag.jpg

Az utolsó fordulóban Portisch Lukácsot verte, a Sax-Ribli játszma döntetlenül ért véget, a függőben maradt Pintér-Grószpéter játszma, amelyben Pintér mindvégig térelőnnyel rendelkezett, és a függő állásban is jobban állt, végül az előbbi győzelmével zárult.

Olof Palme ENSZ-különmegbízott Teheránban folytatta közvetítését az iraki-iráni háborúban.

június 21.

A Divatáru Nagykereskedelmi Vállalat bemutatta az idei fürdőruha kollekcióját, a szakemberek így vélekedtek: a bikini még kisebb lett, az egybeszabott pedig még rafináltabb. Az utóbbiak között volt elöl trikóhoz, illetve úszódresszhez hasonló, de hátán kivágott, rendeltek olyant, amelyiknek az eleje nadrággal egybeépített, de oldalt és a hátán még a nadrágrészhez is alig jutott valamicske kelme.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_furdoruha.jpgMellesleg nem rossz, mármint a fürdőruha

A fazonokat tekintve feltűnt, hogy több a húzott rész beállítású, mégpedig azért, hogy bőséget adjon a mellrésznél most ismét divatos, kosár nélküli fürdőruhákhoz.

A dunaújvárosi konverter acélmű 9,4 milliárd forint értékű nagyberuházásán elkészültek a kisegítő üzemek, a fő technológiai berendezések szerelése pedig a befejező szakaszba jutott. A Dunai Vasmű nagy termelékenységű acélgyártó üzemében a nyersvas-körkeverő és az első konverter túl van a hidegpróbákon. Már működik az oxigéngyár, megkezdték a mészmű próbaüzemét, befejezéshez közlekedik a vízmű szerelése és a szállítórendszer kiépítése is. A füstgázkazánok késedelmes szállítása azonban hátráltatja az üzemindítást, csökkenti a kivitelezők előnyét. Ezért a kazánok szerelését megnövelt létszámmal. két műszakban kezdték meg, és a munka jobb összehangolására külön hálótervet készítettek. Az erőfeszítések nyomán a Dunai Vasmű első konverter melegüzemi próbái augusztusban megkezdődhetnek, és az új létesítményből az eredeti határidőnél négy hónappal hamarabb, augusztus 20-án csapolhatnak először acélt. 

A francia parlamenti választások vasárnapi második fordulója megerősítette az első fordulóban elért eredményeket, és a szocialisták olyan szavazatnyereségre tettek szert, amely biztosítja Mitterrand elnök számára a kormányzást. A szocialista párt az új nemzetgyűlésben megszerzett 271 képviselői hellyel egymagában is abszolút többségre tett szert (Az abszolút többséghez ugyanis 246 hely is elegendő - a szerkesztő megjegyzése). Az FKP valamivel jobb eredményt ért el, mint a rra az első forduló után következtetni lehetett: 44 képviselői helyet kapott. A 23 év óta folyamatosan uralkodó és idáig minden választást megnyerő két nagy jobboldali párt, a volt giscard-ista UDF és a Chirac vezette gaulle-ista jellegű RPR ezúttal teljes vereséget szenvedett. A választáson elvesztették képviselői mandátumaik csaknem felét. Az UDF csak 64, az RPR 83 képviselői helyet tudott megtartani.

Hamburgban többszázezer ember tüntetett az amerikai kormány rakétaprogramja és a fegyverkezési verseny ellen. Szemtanúk szerint ilyen nagy méretű tömegmegmozdulásra évek óta nem volt példa Nyugat-Németországban. Le az atomrakétákkal! Tárgyalásokat és nem fegyverkezést akarunk! - Ilyen és ehhez hasonló jelszavakkal vonultak fel a nyugatnémet békeszervezetek, a különböző pártállású politikusok és egyházi személyiségek által vezetett békés tüntetés részvevői. A felvonulás a város központjában levő Karl-Legien-Platzon nagygyűléssel ért véget.

II. János Pál pápa egy súlyos tüdő- és mellhártyagyulladása miatt kórházba került (közel két hónapot tölt majd ott - a szerkesztő megjegyzése), a vatikáni szóvivő szerint állapota stabil és kielégítő.

június 22.

Szovjet űrhajósküldöttség érkezett hivatalos látogatásra hazánkba. A delegáció tagjai: Leonyid Popov és Valerij Rjumin űrhajósok, akik a Szaljut-6 űrállomáson a szovjet-magyar közös űrrepülés részvevőit is fogadták. A delegáció vezetője Vlagyimir Satalov altábornagy, a szovjet légierők főparancsnokának űrhajózási helyettese. A megérkezés után a Parlamentben rendezett ünnepségen Losonczi Pál, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, az Elnöki Tanács elnöke magas kitüntetéseket nyújtott át a szovjet űrhajósoknak. 

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_urhajosok.jpgA szovjet űrhajósok Farkas Bertalan kíséretében Kádár Jánosnál

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára tegnap a Központi Bizottság székházában fogadta a delegációt. A szívélyes, baráti légkörű találkozón részt vett Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára, Borbándi János, a Minisztertanács elnökhelyettese, Pál Lénárd akadémikus, az MTA Interkozmosz tanácsának elnöke és Farkas Bertalan űrhajós. Jelen volt Vlagyimir Pavlov, a Szovjetunió magyarországi nagykövete.

Megkezdte szabadságát az Egyesült Izzó kollektívája. Immár hagyomány, hogy az ország e legnagyobb gépipari vállalatának üzemei, műhelyei két hétre leállnak valamelyik nyári hónapban, s a mintegy harmincezer dolgozó kétharmada szabadságra megy. A kéthetes szabadság alatt a legtöbb üzemben nagykarbantartás és üzemátrendezés lesz.

Délután Veszprémben, a Dimitrov Művelődési Központban ünnepélyesen megnyitották a XI. veszprémi tévétalálkozót, amelyet a Magyar Televízió, a Magyar Film- és Tv-művészek Szövetsége, valamint Veszprém Város Tanácsa rendezett. Az eseményen résztvett Pozsgay Imre művelődési miniszter. Az idei szemlére 18 alkotást - drámai műveket és négy zenés játékot - neveztek be. A megnyitó után megkezdődött a versenyprodukciók sugárzása. A tévétalálkozón bemutatott műveket hétfőn rendkívüli adásnapon, a szombati zárásig pedig naponta a Il-es csatornán - egyenes adásban - közvetíti a televízió.

A Szovjetunió ellen indított fasiszta agresszió 40. évfordulója alkalmából az Országos Béketanács nyilatkozatot tett közzé. Ez a többi között hangsúlyozza: A második világháború befejezése óta 140 különböző háború zajlott le bolygónkon. Ezek jelentős részének következtében számos nép nyerte el nemzeti függetlenségét és önrendelkezési jogát. A magyar békemozgalom a Szovjetunió ellen indított hitszegő fasiszta támadás 40. évfordulóján a hála és a kegyelet érzésével emlékezik meg a Nagy Honvédő Háború hősi halottjairól és áldozatairól, és teljes szívvel támogatja a Szovjetunió Kommunista Pártja XXVI. kongresszusán elfogadott békeprogramot, mert ez felel meg a világ népei érdekeinek. Úgy teljesítjük valamennyien közös feladatainkat, hogy népünk javára felépüljön a szocializmus, és szilárd legyen a béke!

Délelőtt elindult Koppenhágából a nukleáris fegyverektől mentes Európát követelő nagyszabású békemenet, amely augusztus 6-án, a Hirosima elleni amerikai atomtámadás évfordulóján érkezik Párizsba. A békedemonstráción főleg észak-európaiak - dánok, norvégok, finnek és svédek - vesznek részt, több mint hétszázan.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_bekemenet.jpgElindul a nukleáris fegyverektől mentes Európát követelő, nagyszabású békemenet

Khomeini ajatollah, Irán legfőbb vezetője leváltotta államelnöki tisztségéből Abol Hasszán Baniszadrt - jelentette a PARS iráni hírügynökség. A vallási vezető jóváhagyta az iráni parlament vasárnapi döntését, amely politikailag alkalmatlannak minősítette Baniszadrt az elnöki tisztség betöltésére, és elítélte az eddigi államfő politikáját. Döntéséről a főpap levélben értesítette Hasemi Rafszandzsanit, a parlament elnökét. 

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_teheran.jpgKhomeini és az Iszlám Köztársasági Párt mellett tüntettek Teheránban

Az iráni alkotmány előírásainak megfelelően az elnök helyébe most egy ideiglenes elnöki tanácsnak kell lépnie, amely a miniszterelnökből, a parlament elnökéből és a legfelsőbb bíróság elnökéből áll. Jelenleg mindhárom tisztséget a volt elnök ellenfelei töltik be. Az új elnök megválasztására ötven napon belül kell sort keríteni.

június 23.

Halálos baleset történt a fővárosban, a XIII. kerületi Élmunkás téren levő metróépítkezésnél. Egy zsalut tartó gerenda ráesett Lajos Imre 43 éves érdi segédmunkásra, aki a kórházban belehalt sérüléseibe. A baleset körülményeinek tisztázására a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálatot indított.

Megkezdődtek a felvételivizsgák az ország egyetemein és főiskoláin. Az idén több mint 33 ezer fiatal jelentkezett a felsőoktatási intézmények nappali tagozatára, tehát akárcsak tavaly, kétszer annyian szeretnék megkezdeni tanulmányaikat, mint amennyien felvehetők. Legtöbben a bölcsészettudományi szakokra, a jogi karokra és az orvostudományi egyetemekre jelentkeztek.

A Kremlben megkezdődött a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának ülése, amelyen újabb nagy jelentőségű békefelhívást intéztek a világhoz. A napirend elfogadása után elsőként Leonyid Brezsnyev lépett a szónoki emelvényre, és előterjesztette a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának a világ népeihez és a világ parlamentjeihez szóló felhívástervezetét.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_brezsnyev.jpgLeonyid Brezsnyev a Legfelsőbb Tanács ülésén

Tűz ütött ki a londoni metró alagútban. Egy ember meghalt, 16 megsebesült. Kilenc nap alatt ez volt a harmadik tűzeset a londoni földalattin. A rendőrségi szóvivő szerint valószínűleg egy kábelszekrény kigyulladása borította lángokba az alagutat.

június 24.

A kormány Tájékoztatási Hivatala közölte: a Minisztertanács ülést tartott. Meghallgatta és jóváhagyólag tudomásul vette Marjai József miniszterelnök-helyettes beszámolóját a közelmúltban a Szovjetunióban tett hivatalos látogatásáról, valamint a magyar-szovjet gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési kormányközi bizottság budapesti ülésszakáról. Megbízta a Gazdasági Bizottságot, hogy dolgozzon ki intézkedési tervet az ülésszak határozatainak végrehajtására. Az ülésen megtárgyalták és elfogadták a Minisztertanács, a kormánybizottságok,valamint a Központi Népi Ellenőrzési Bizottság 1981. második félévi munkatervét.

Délelőtt ünnepélyesen felavatták a Tatabányai Szénbányák nagyegyházi bányaüzemét. Egy gombnyomásra megindult a földalatti szállítószalag és néhány perc múlva a felszínen is megjelent a bánya első terméke, a jó minőségű barnaszén, jelezve, hogy a Márkus-hegyi után az eocénprogram második bányájának első frontfejtése is megkezdte a folyamatos termelést. 

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_nagyegyhaza.jpgHavasi Ferenc, Dala Zoltán üzemvezető és Fekete Lajos igazgató kíséretében megtekinti a bánya külszíni létesítményeit

Az ünnepségen részt vett és felszólalt Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára is (A Nagyegyházi Bányaüzemet 1989. év végén bezárták a gazdaságtalan működése miatt- a szerkesztő megjegyzése).

Ráckevén fölavatták az Aranykalász Termelőszövetkezet épülő 650 vagonos hűtőházának első egységét. Az ünnepségen részt vett és a hűtőházat átadta Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese. Az eddig 200 millió forintba kerülő beruházás másfél év alatt készült el. A hűtőház nem csak a hazai ellátást szolgálja, hanem exportra is szállít. Az idén 260 vagon mélyhűtött zöldborsót, zöldbabot, paprikát, paradicsomot, málnát, meggyet, szilvát készítenek Ráckevén.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_rackevei_hutohaz.jpgAz új hűtőház Ráckevén

Hetedik alkalommal ítélte oda a Karinthy-gyűrűt a Magyar Rádió elnöksége. Ezúttal - csaknem két évtizedes kabarészerzői tevékenysége elismeréseként - Moldova György írót tüntették ki vele. A rádiókabaré szerzőgárdájának tagjaként az utóbbi években rendszeresen jelentkezik szatíráival. Az idei szezonban háromrészes szatírasorozatával aratott nagy sikert a rádióhallgatók körében is. A Karinthy-gyűrűt Kiss Kálmán, a Magyar Rádióelnök helyettese nyújtotta át a rádió székházában.

A körösladányi Metakémia Ipari Szövetkezet megkezdte a Szuku nevű szúnyog- és kullancs riasztószer gyártását.

Prágában Gustáv Husák, a CSKP KB főtitkára, köztársasági elnök és Babrak Karmal, az Afganisztáni Népi Demokratikus Párt főtitkára, államfő huszonöt évre szóló barátsági és együttműködési szerződést írt alá.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_karmal_husak.jpgBabrak Karmal és Gustáv Husák

június 25.

11 órakor megnyílt az országgyűlés nyári ülésszaka. Államéletünk kimagasló jelentőségű eseményén, a legfelső törvényhozó testület tanácskozásán megjelent Losonczi Pál, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke, Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára, Lázár György, a Minisztertanács elnöke; ott voltak az MSZMP Politikai Bizottságának más tagjai, a Központi Ellenőrző Bizottság elnöke, a Központi Bizottság titkárai, az Elnöki Tanács és a kormány tagjai. Az emeleti páholyokban helyet foglalt a Budapesten akkreditált diplomáciai képviseletek több vezetője. Az ülést Apró Antal, az országgyűlés elnöke nyitotta meg. Mementóként idézte a hitleri fasiszta Németország Szovjetunió elleni támadását, annak 40. évfordulóját. A napirendi pontok a következőek voltak:
-A magyar országgyűlés kinyilvánítja egyetértését, támogatását a szovjet békekezdeményezésekkel. Hazánk meggyőződése, hogy a népek közös erőfeszítéseivel, valamennyi békeszerető, józanul gondolkodó erő hatékony fellépésével elháríthatok az emberiség békéjét és biztonságát fenyegető veszélyek,
-a Magyar Népköztársaság 1980. évi költségvetésének és a tanácsok 1976-1980. évi pénzügyi tervének a végrehajtásáról szóló törvényjavaslata,
-a Központi Statisztikai Hivatal elnökének beszámolója a statisztikáról szóló 1973. évi V. törvény eddigi végrehajtása.

Egy hónapon belül - az Átrium-Hyatt után - a Pannónia Vállalat második leendő szállodájában tartották meg a legfelső szint elérését jelző bokrétaünnepséget. Az Alkotás utca és a Hegyalja út kereszteződésében épülő szálló osztrák kivitelezői és magyar partnereik rendeztek rövid ünnepséget. A szálló a meghatározott ütem szerint épül, előrehaladtak már a belső munkálatokkal, megkezdődtek a szerelések, és elkészült a szokásos, teljesen berendezett mintaszoba is.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_novotel.jpgAz új szálloda

A kilencszintes, 324 szobás szállót a tervezett határidőre, egy év múlva, 1982 júliusában nyitják meg. A bokrétaünnepség alkalmából a szállodatulajdonos Pannónia Vállalat előszerződést kötött a francia Novotel-Sieh szállodalánc részvénytársasággal.

Vízi sportpályát kapott Szeged és a Dél-Alföld, amit a kajak-kenusok is magukénak mondhatnak. A várostól mintegy három kilométerre levő, 1 millió 700 ezer köbméter vizet befogadó tároló mélysége 2,5-3,5, hossza 2500 méter. Területén hat, 15 méter széles evezős-, illetve kilenc, 10 méter széles kajak-kenupálya bólyázható ki. Építése három éve kezdődött, ez idő alatt jórészt társadalmi munkában 125 intézmény dolgozói több mint 500 ezer köbméter földet mozgattak meg. Az első versenyt június 27-én rendezik az evezősöknek.

Az Egyesült Államok hivatalos formában máris beavatkozott a francia belügyekbe: nyilatkozatban fenyegette meg Párizst, hogy a kommunista miniszterek kormányba való bevétele „hatással lesz a két ország kapcsolataira”. Az amerikai beavatkozást a francia kormány képviselői is és a kommunista politikusok is visszautasították.

A kelet-libanoni, főként keresztények lakta Zahle városa állt, a csütörtökre virradóra újból fellángolt harcok középpontjában. Harcokról érkeztek jelentések Bejrútból is, ezekben tüzérség és harckocsik is részt vettek. Hírügynökségek értesülése szerint Szárkisz libanoni államfő csütörtökön telefonbeszélgetést folytatott Asszad szíriai elnökkel, abból a célból, hogy újabb tűzszüneti megállapodást hozzanak létre a szíriai egységek és a jobboldali milicisták között. A legutóbbi tűzszünetet 16 nappal ezelőtt jelentették be, és azt, kisebb összecsapásokat leszámítva, általában be is tartották.

Ismét Nicolae Ceausescu államfőt, az RKP főtitkárát választották meg a Román Dolgozók Országos Tanácsának
elnökévé. A döntést egyhangúlag hozta meg a tanács szerda óta Bukarestben ülésező 2. kongresszusa.

„Igazolható emberölésnek” minősítette egy dél-afrikai bíróság, és ezzel felmentette azokat a rendőröket, akik a múlt év májusában a fokvárosi gettóban agyonlőttek huszonnégy színesbőrűt. Az áldozatok többsége fiatal, egynegyedük nő volt.

június 26.

Hatalmas sikerrel szerepelt a Locomotiv GT együttes Moszkvában: a Luzsnyiki stadion fedett csarnokában három hangversenyt adtak; egy-egy alkalommal 12 ezren hallgatták meg műsorukat. Az együttes pénteken, befejezve hathetes, 40 koncertből álló szovjetunióbeli turnéját, hazautazott.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_locomotiv_gt.jpgNem motorral utaztak

 

Az Egyesült Államok Tudományos Akadémiája fegyverzet-ellenőrzéssel és a nemzetközi biztonsággal foglalkozó bizottsága küldöttsége - élén Marvin Goldberger professzorral, a bizottság elnökével - Moszkvában találkozott a Szovjet Tudományos Akadémia béke és leszereléskutatási tudományos tanácsa küldöttségével, amelyet Nyikoláj Inozemcev akadémikus vezet.

Az Afrikai Egységszervezet csúcsértekezletének ülésén az előrejelzéseknek megfelelően a Marokkó által megszállt Nyugat-Szahara ügye került előtérbe. II. Hasszán marokkói király, aki az elmúlt kilenc évben egyszer sem jelent meg az AESZ csúcsértekezletein, most az ért ment el Nairobiba, hogy úgynevezett új békejavaslattal álljon elő. Pénteki beszédében - nagyvonalú gesztus hatását igyekezvén kelteni - bejelentette: korábbi álláspontját megváltoztatva, most már híve annak, hogy Nyugat-Szahara jövőjéről népszavazással döntsenek. 

június 27.

Ünnepélyes díjkiosztással befejeződött Veszprémben a XI. veszprémi tv-találkozó. Az egyhetes versenyprogramban 18 alkotás szerepelt, amelyet 11 tagú zsűri értékelt, Cseres Tibor Kossuth-díjas író elnökletével. A város tíz üzemében, intézményében működő társadalmi zsűri 'pedig a közönségdíj odaítéléséről döntött. A drámai kategóriában a fődíjat - Borsos Miklós Balatoni szél című szobrának kicsinyített mását - a IV. Henrik című tv-film kapta, amelynek rendezője Esztergályos Károly. Ugyancsak fődíjat kapott az Oroszlánszáj című tv-játék, amelyet Marguerite Duras kisregényéből televízióra alkalmazott és rendezett Kern András. A zenés kategóriában a fődíjat a Millöcker zenés játékából tv-re adaptált Koldusdiák című alkotás érdemelte ki, amelyet Seregi László rendezett. A színészek közül különdíjat kapott Különdíjat kapott Törőcsik Mari, Moór Mariann, Kállai Ferenc és Őze Lajos, illetve Romhányi József a Párizsi élet című zenés játék televízióra alkalmazásáért és dalszövegeiért.

Kis színes a szombati Népszabadságból: A Kaposvári Húskombinát furcsa kéréssel fordult nemrégiben a Pécsi Geodéziai és Térképészeti Vállalathoz. A geodétáknak azt kellett megállapítaniuk, merre esik Mekka Kaposvártól. A furcsa kívánság oka: a húskombinát exportálni szándékozik a Közel-Keletre, s a megrendelők egyik követelménye, hogy olyan rituális vágóhídon dolgozzanak, amelyben a levágásra kerülő marhák fejjel Mekka irányába álljanak. A sajátos mérésen két napig dolgoztak a szakemberek, s az irányt már két betonkő jelzi a gyár területén. A vevő kívánsága parancs.

Irán továbbra is csak az iraki csapatoknak az ország területéről történő feltétel nélküli kivonása esetén hajlandó béketárgyalásokra - tették közzé szombaton Teheránban a Legfelsőbb Nemzetvédelmi Tanács állásfoglalását. Teherán ezzel gyakorlatilag elutasította Olof Pálmának, az ENSZ főtitkára különmegbízottjának legutóbbi javaslatát. Az országban uralkodó belpolitikai feszültségről tanúskodnak az iráni merényletekről és a kivégzésekről szóló hírügynökségi jelentések. Szombaton egy mecsetben ismeretlen merénylő lőfegyverrel támadt Ali Khamenei teheráni főpap, Khomeini ajatollah közvetlen munkatársa ellen. A főpapot állítólag a vállán érte a golyó, s azonnal kórházba szállították. Előző nap Qumban, Irán szent városa egyik parkjában robbant nagy erejű bomba.

 

június 28.

Vasas juniálist rendeztek Dunaújvárosban a Vasmű társadalmi szervei. A szalki-szigeti népünnepélyen több mint háromezren sportversenyeken, vetélkedőkön mérték össze ügyességüket. A közönséget népművészeti kirakodóvásár, ejtőernyős- és karatebemutató szórakoztatta.

Az Olasz Köztársaság első alkalommal nem kereszténydemokrata miniszterelnök vezette kormánya vasárnap délután letette az esküt. A Spadolini, a Köztársasági Párt titkára vezette ötpárti kormánynak 27 tagja van. A kereszténydemokraták cserébe, amiért a miniszterelnök nem az ő pártjukból került ki, kettővel több tárcát kaptak, mint a legutóbbi kabinetben: 15-öt, és megtartották a legfontosabb posztokat: a belügyi, a külügyi tárcát, a kincstárügyit, a mezőgazdaságit, az iparit. A szocialistáknak, akárcsak az előző kabinetben, hét hely jutott, köztük a hadügyi, a pénzügyi, a külkereskedelmi tárca. A szociáldemokraták is megtartották az eddigi három miniszteri széket, a köztársasági és a liberális pártnak pedig egy-egy hely jutott. A kormánynak egyébként hét tárca nélküli minisztere van. Az új kormány a jövő héten mutatkozik be a parlamentben.

Este nagy erejű pokolgép robbant az Iszlám Köztársasági Párt teheráni székházában. A merénylet következtében életét vesztette Mohammed Behesti ajatollah, a párt vezetője, a legfelsőbb bíróság elnöke, valamint négy miniszter és 18 parlamenti képviselő - jelentették be Teheránban. Az áldozatok száma megközelíti a 70-et. A merénylet elkövetését semmilyen szervezet nem vállalta magára.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_teheran_merenylet.jpgA vasárnapi robbantást követően még napokig áldozatok után kutattak, balra fent a meggyilkolt Behesti ajatollah

június 29.

Az úszódaru ma szállítja az Árpád-hídhoz a negyedik, 70 tonnás, hídszerkezetet, amelynek beemelése reggeltől délutánig tart. A hajóforgalmat ez idő alatt jelzőberendezések irányítják. Az építők valamennyi munkaterületen dolgoznak, a pesti és a budai Duna-ágban csakúgy, mint a Flórián téren. A pesti oldalon az újabb hídszerkezet beemelése annyival lesz nehezebb az első kettőnél, hogy azt állvány nélkül rögzítik végleges helyére. A másik oldalon bontanak: az acélhídrészt távolítják el, hogy a budai Duna-ágban is területet adjanak az ősszel kezdődő szereléseknek.

Bombát hatástalanítottak hétfő délelőtt a hívőkkel, turistákkal zsúfolt római Szent Péter bazilikában. A merénylőt, egy salernói fiatalembert, letartóztatták.

június 30.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára az esti órákban Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe érkezett. Kíséretében van Ballai László és Katona István, a Központi Bizottság osztályvezetője. Részt vesz a látogatáson Gyurkó László író, országgyűlési képviselő. A Központi Bizottság első titkárát megyei és helyi vezetők Mezőkövesden fogadták: Grósz Károly, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, a megyei pártbizottság első titkára, Ladányi József, a megyei tanács elnöke, Pataki István, a mezőkövesdi tanács elnöke és Szilágyi János, a járási hivatal elnöke.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_kadar_janos.jpgMezőkövesden sóval és kenyérrel köszöntik Kádár Jánost

Lázár György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnöke kedden egész napos programon tájékozódott a főváros fejlődéséről, a tervekről, és felkeresett több nagy építkezést, néhány új létesítményt is.

A közöspiaci állam- és kormányfők kedden véget ért luxembourg-i csúcsértekezlete a Mitterrand-kormányzat bemutatkozását jelentette a nyugat-európai közösségben. A bemutatkozás alapvető ellentmondást hozott felszínre a tagországok követendő gazdaságpolitikája között: Nagy-Britannia és az NSZK, ahogyan Thatcher és Schmidt kifejtette, az infláció elleni küzdelemre helyezi a hangsúlyt még a munkanélküliség árán is, míg Mitterrand a munkanélküliség elleni harcot, a nyugat- európai közösség „társadalmi oldalát” tekintette elsődlegesnek.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_schmidt_mitterrand.jpgSchmidt és Mitterrand a közöspiaci csúcson

Varsóban bejelentették, hogy július elsejétől jegyre adják a cigarettát. Jegyre jogosult minden 18 éven felüli személy, kivéve a terhes nőket és a szoptatós anyákat. Július hónapra a fejadag tizenkét csomag lesz.

A düsseldorfi tartományi bíróság ítéletet mond a Majdanek-perben, s ezzel lezárul az NSZK leghosszabb ideje tartó náci pere.

A németek a majdaneki tábort 1941-ben Lublin közelében hozták létre. A tábor neve hivatalosan Lublin volt, ennek ellenére Lublin egyik városrészének, Majdaneknek a nevén vált ismertté. Három év leforgása alatt mintegy 250 ezer embert küldtek itt a halálba. A szovjet Vörös Hadsereg 1944 júliusában szabadította fel a tábort. A lublini igazságszolgáltatás már 1944 novemberében összeült hat SS-tiszt ügyében, melyek közül négyet halálra ítéltek, kettő pedig az ítélethozatal előtt öngyilkosságot követett el. 1946 és 1948 között további perekre került sor, melyekben hét halálos ítélet született.

A majdaneki ügy azonban ezzel még közel sem ért véget. 1975-ben Düsseldorfban megkezdődött a bírósági per tizenhét SS-tiszt ügyében, akiket azzal vádoltak, hogy a majdaneki lágerben közvetetten részt vettek ártatlan emberek meggyilkolásában. A vádlottak kivétel nélkül mindannyian a koncentrációs tábor őrségének tagjai voltak. Az első döntéshozatalra négy év múlva került sor, amikor 1979. április 19-én a düsseldorfi bíróság négy egykori SS-tisztet felmentett a gyilkosságban való bűnrészesség és a népirtás vádja alól. A bíróság - a 350 szemtanú egyöntetű vallomása ellenére - nem talált egyértelmű bizonyítékot a nácik bűnösségére.

Az utolsó Majdanek-per, melyben a legsúlyosabb ítélet egy életfogytiglani büntetés volt (Hermine Ryant, aki kápóként teljesített szolgálatot). Az éveken át tartó per enyhe ítéletei miatt világszerte nagy port kavart és tiltakozások sorozatát váltotta ki.

Folyik az NB I-ben az edzőkeringő. A héten Lantos Mihály, a Zalaegerszegi TE futballcsapatának edzője írásban kérte a klubtól, hogy megromlott egészségi állapotára valótekintettel bontsák fel az 1983 nyaráig szóló szerződését. Az egyesület vezetősége a bejelentést tudomásul vette. Helyére a Pécsi MSC edzője, Szőcs János került. A Rába ETO pedig Kovács Imre munkáját köszönte meg, a lejáró szerződést közös megegyezéssel nem hosszabbították meg, helyére Verebes József, a Videoton eddigi edzője került. Megegyezett dr. Puskás Lajos és a Diósgyőri VTK. A kiesett Kaposvár volt mestere kétéves szerződést írt alá a diósgyőriekhez.

A hónap utolsó napján az OTSH újabb hét labdarúgó (Martos, Mucha, Kocsis, KozmaMészáros, Tóth András, Karsai) külföldi szerződését engedélyezte.

A 34. forduló másnapján, egy, a magyar labdarúgásnak örömteli hírt olvashattunk. Nyilasi és Törőcsik az Európa-válogatottban!

Jupp Derwall nyugatnémet és Konsztantyin Beszkov szovjet szövetségi kapitány kijelölte a labdarúgó Európa-válogatott 25-ös keretét az augusztus 18-án Prágában Csehszlovákia ellen sorra kerülő mérkőzésre. A két neves szakembert az UEFA bízta meg ezzel a feladattal. A játékosok között szerepel Nyilasi Tibor és Törőcsik András is, hiányoznak viszont a spanyol és az angol labdarúgók, akik a találkozó időpontjában egyéb kötelezettségeiknek tesznek eleget. A névsor a következő. Kapusok: Schumacher (nyugatnémet), Koncilia (osztrák), Pantelics (jugoszláv). Védők: Kaltz (nyugatnémet), Pezzey (osztrák), Humberto (portugál), Krol (holland), Michel (francia), Sztojkovics (jugoszláv). Középpályások: Breitner, H. Müller, Schuster (nyugatnémet), Nyilasi, Antognoni (olasz), Kipiani, Burjak (szovjet). Csatárok: Törőcsik, Blohin (szovjet), Surjak (jugoszláv), Botteron (svájci), Krankl, Schachner (osztrák), Rummenigge (nyugatnémet), Bettega (olasz), Mavrosz (görög).

És akkor lássuk a lényeget, az Időkapszula: NB I. 1980/81 Zárórájának első részét.

Az ellopott Aranycipő

Az NB I. utolsó előtti fordulója  után repítette világhírré a hazai és a nemzetközi sajtó, hogy Nyilasi Tibor nyerte az Európai Aranycipőt. Pontosan egy hétig örülhettünk ennek, mikor is a bolgár labdarúgó bajnokság utolsó fordulójában a Trakija Plovdiv - Szpartak Pleven 4:3-ra végződött mérkőzésen a hazaiak addig nemzetközi szinten szinte teljesen ismeretlen csatára, Georgi Szlavkov, négy gólt rúgott, ezzel egy találattal megelőzte Nyilasit. Történetünk úgy kerek, hogy Szlavkov a Fradi bajnokavatójának napján két góllal terhelte meg ellenfele hálóját, majd hétközben még egyet duplázott. Ha összeadjuk, egy hét alatt, három meccsen nyolc gólt rúgott. Érdekes? Igen, az.

Georgi Szlavkov, aki nem most tűnt fel a bolgár labdarúgás egén, 1958 áprilisában született, tehát alig múlt huszonhárom éves ekkor. Az ifjúsági válogatottban 35 alkalommal szerepelt, 6 gólt szerzett és tagja volt az 1977. évi belgiumi UEFA-tornán ezüstérmes legénységnek. Volt többszörös utánpótlás válogatott, a felnőttek közt pedig már huszonhatszor játszott és hét gólt szerzett. Amúgy nem rosszul hangzó statisztika ez, de mielőtt hasra esünk a mutatók alapján, csak összehasonlítási alapként, Nyilasi ennyi idős korában szintén közelített a harmincadik válogatottságához (Nem álltunk neki napra pontosan kiszámolni, de az 1955 januárjában született Nyíl 1978 áprilisában a huszonötödik, májusában a huszonhatodik válogatottságát számlálta - szerkesztő megjegyzése), de már 17 címeres mezben rúgott gólnál tartott.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_georgi_szlavkov.jpgGeorgi Szlavkov

A végeredmény tán nem is azért meglepő, mert a bolgár csatár nemzetközileg még szin­te ismeretlen játékos, hanem mert furán alakult ki a sor­rend. Már télen az 1980. őszi idé­ny vége felé megvolt az él­csoport: Burgsmüller és Kiss László, a Borussia Dortmund középpá­lyása és a Vasas csatára vál­togatta egymást, szorosan mö­göttük pedig ott haladt góljai­val Nyilasi is. Aztán tavasszal, úgy március-április táján vál­tozott a lista éle. Felzárkózott Nyilasi és akárcsak Burgsmüller, úgy Kiss is csak elvétve, szórványosan tudta eltalálni a kaput. Viszont jött a lengyel Szarmach, mintha csak lift hozta volna felfelé. Az ő esete: külön történet. Ősszel még Lengyelországban játszott, 1981 elejétől szerződött el profinak Franciaországba. Augusztustól decemberig a Stal Mielec színeiben keserítette az ellenfelek életét, aztán ugyanezt tette az Auxerre csapatában. Eddig nem volt még példa arra, hogy a minden­kori listát vezető France Foot­ball szerkesztőségében egysze­rűen összeadták a két országban, két csapatban szerzett Szarmach-találatokat.

A végére gyorsultak fel az események. Karl-Heinz Rummenigge az utolsó két Bundesliga-fordulóban öt gólt (az Uerdingennek kettőt, az utolsó mérkőzésen a Mönchengladbach ellen hármat - szerkesztő megjegyzése) szerzett, így huszon­hétre tornázta fel magát. A tripla délutánján az Üllői úton a PMSC elle­ni 4:0-ból Nyilasi Tibor két gól­lal vette ki részét, és gólszámát harmincra tornázta fel. Az utolsó fordulóban, a Kaposvár ellen, Nyíl eredménytelen maradt. Négy nap volt még hátra, és még egyszer kilencven perc, Plovdivban. Ezzel lesz harmincegy gólos Szlavkov. Amikor Rummenigge, Nyila­si, Szarmach és a többiek már szabadságukat töltik és a víz­parton napoznak, ő egy négyest rúg és mindenkit megelőz.

Magyar Népköztársasági Kupa

Az MNK a szerdai 34. fordulót követő szombaton és vasárnap a magyar labdarúgás fő műsorává lépett elő.

Mint ismeretes, ebben a szezonban elég sajátságos volt a kiírás. A négy kiemelt, a Bp. Honvéd (bajnok), az Ú. Dózsa (ezüstérmes) és a két kupadöntős, a DVTK és a Vasas csak a legjobb nyolc között kapcsolódtak be a kupaküzdelmekbe, ahol négy ki-ki meccs következett. Diósgyőri VTK – FTC 1:0, Nyíregyháza – Vasas 1:2, MÁV DAC (NB II.) – Bp. Honvéd 0:5 és Ú. Dózsa – MTK-VM 2:1, így pont a négy kiemelt jutott a legjobb négy közé. Az is változás, hogy ezúttal nem hagyományos kupadöntőt terveztek, hanem úgynevezett négyes döntőt. Ez azt jelentette, első nap a döntőbe jutásért játszottak az érdekeltek, második nap pedig rendezték a bronzmeccset és a döntőt.

A négy csapat számára nagy a tét. A Bp. Honvéd csak akkor juthat ki a nemzetközi porondra, ha megnyeri a kupát. Ugyanez vonatkozik a Dózsára, és természetesen a Diósgyőrre is. A Vasas az egyedüli, amely már jogot szerzett - 3. helyezése, alapján - a nemzetközi kupában való részvételre. A piros-kékek jelenleg a z UEFA Kupa 64-es mezőnyében vannak, de szeretnének a KEK-ben indulni. Ehhez viszont meg kellene nyerniük a kupát. Mind a négy együttes nyert már MNK-t. Az Újpesti Dózsa háromszor, a Vasas, a Bp. Honvéd és a Diósgyőr pedig két-két alkalommal vitte el a díszes trófeát.

Diósgyőri VTK – Ú. Dózsa
A Diósgyőr összeállítása csupán egyetlen helyen változik szombat délutánra a legutóbbihoz képest, Teodoru I. begyűjtötte második sárgalapját, így nem játszhat. Helyettese Néder vagy a fiatal Gróf lesz. A DVTK otthon készült a hétvégére, csakúgy mint az újpestiek. Az pénteki Megyeri úti edzésen mindenki részt vett, aki később Szegedre utazott. Tóth András és Dunai viszont sérült. A két csapat a bajnokságban ősszel 2:2-t játszott, tavasszal a lilák a Megyeri úton 2:0-ra nyertek.

Deák István (Diósgyőr):
- Fellélegzett végre a csapat, bennmaradtunk az NB I-ben. Ezt a jó hangulatot szeretnénk felhasználni a most következő két napban. A DVTK a kupában hagyományosan jól szerepel. Nem adjuk meg magunkat. Tavaly a KEK-ben indultunk, most esély van arra , hogy újra ebben a mezőnyben szerepeljünk.

Szusza Ferenc (Ú . Dózsa):
- Nehéz két nap vár ránk Szegeden. Véleményem szerint igazán nagy sikert csupán a kupa megnyerése jelentene a számunkra. Tavaly az UEFA Kupában játszottunk. Jó lenne most a KEK-ben folytatni a nemzetközi szereplést.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_mnk_diosgyori_vtk_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_mnk_diosgyori_vtk_u_dozsa_2.jpgTatár támadást vezet, mellette jobbra Szántó

Bp. Honvéd – Vasas
A Honvéd Annavölgyben gyakorolt. Az biztos, hogy a kezdőcsapatban ott lesz Kerepeczki is, aki két sárga lapja miatt nem szerepelhetett az Újpesti Dózsa elleni NB I-es idényzárón. A keret valamennyi tagja egészséges, így Tichy Lajosnak bőven van választéka a Vasas elleni összecsapásra. A Vasas már napok óta vidéken tartózkodott, Derekegyházán ütötte fel főhadiszállását. Az angyalföldiek az előjelek szerint a legjobb összeállításban léphetnek pályára a Honvéd ellen. A Vasas a bajnokságban ősszel 1:0-ra nyert kettejük találkozóján, tavasszal egy gólgazdag mérkőzésen 3:3 született.

Tichy Lajos (Bp. Honvéd):
- Tavaly még a BEK-ben szerepeltünk. Most a bajnoki szereplés alapján minden lehetőségtől elestünk. Nem titkoljuk, szeretnénk megnyerni a kupát. Erre egyébként mind a négy együttesnek majdnem egyenlő esélye van.

Bundzsák Dezső (Vasas):
- Nem ment a Kaposvár és a Nyíregyháza ellen. A két vereséget csakis jó kupaszerepléssel tudjuk feledtetni. Az igazi siker számunkra a kupa megnyerése lenne. Erre törekszünk.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_mnk_bp_honved_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_mnk_bp_honved_vasas_ii.jpgRácz, a Vajas balhátvédje egy kispesti támadást akaszt meg

Másnap a bronz-mérkőzéssel kezdődött a délután.

Bp. Honvéd – Ú. Dózsa

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_mnk_bp_honved_u_dozsa.jpg

Majd a döntő következett.

Vasas – Diósgyőri VTK

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_mnk_vasas_diosgyori_vtk.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_mnk_vasas_diosgyori_vtk_2.jpgA kupagyőztes Vasas csapata, állnak, balról: Hegedüs, Híres, Birinyi, Kántor, Szabó, Rácz, guggolnak: Izsó, Rixer, Mészáros, Zombori, Kiss

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_mnk_vasas_diosgyori_vtk_3.jpgMészáros és Zombori a kupával

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_mnk_vasas_diosgyori_vtk_4.jpgA csapatkapitánynak, Zombori Sándornak Sós Károly, az MNK bizottságának tagja adja át a trófeát

Ezzel eldőlt véglegesen az 1981/82-es szezonban a nemzetközi kupákban induló csapatok névsora. Eszerint a BEK-ben a bajnok Ferencváros, a KEK-ben a kupagyőztes Vasas, az UEFA Kupában pedig a Tatabánya és a Videoton fogja Magyarországot képviselni. 

Legközelebb a Záróra második részével folytatjuk, ahol az NB II-re fogunk visszatekinteni az utolsó fordulóval egyetemben.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4612169402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2017.02.22. 19:20:06

talán Szombathy Gyulanak volt egy kabaré jelenete, amiben "felhívta" Romes Csandra-t:
- Halló, Romes lakás? Romes? Nem baj, majd az IKV felújítja...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.06.19. 17:24:45

Hát igen, az ellopott aranycipő... Annak idején ('77-ben?) Váradi Béla is aranycipősnek hitte magát, amikor a román srác megtáltosodott és egy mesterhetessel (!!!) átvette a vezetést.
Ez egy ilyen jó balkáni szokás volt, ha egy magyar nyert volna... :)
süti beállítások módosítása