Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Röpködő fináncok a somogyi rekordbajnokok ellen - a Pénzügyőr-Kaposvár röplabda bajnoki döntő 4.meccsén jártunk

2017.03.30. 21:16 Vágó.János

A Válogatott blog delegációja ezúttal a férfi röplabda NB I bajnoki döntőjének 4.mérkőzésén tette tiszteletét. A döntő eddigi forgatókönyve úgy alakult, hogy először a meglepetéscsapat Pénzügyőr győzött Kaposváron, elvéve a pályaelőnyt (1:3), majd a 2.mérkőzésen hazai pályán is megverte a somogyiakat (3:0). Karnyújtásnyira voltak ekkor a fővárosiak a klub fennállásának legnagyobb sikerétől és első labdajáték-bajnoki címétől - a Kaposvár azonban belekapaszkodott az utolsó szalmaszálba, és a 3.meccsen 3:1-re nyert otthon, 2-1-re szépítve összesítésben. Így érkezett el a szerda esti 4.mérkőzés, ahol a Kaposvár az életben maradásért, azaz az 5. hazai meccsért, míg a Pénzügyőr a bajnoki címért küzdött. A hazaiak szerettek volna otthon ünnepelni. Remek hangulat, telt ház fogadott minket a kis Kőér utcai csarnokban!penzugyor-kaposvar2.jpg

A helyszín tehát -sokaknak talán meglepő módon- nem a II.kerület, és a Pasaréti úti korábban ismert és megszokott Pénzügyőr-bázis, hanem a Kőér utcai sportcsarnok, amely korábban a Bp. Spartacus ismert otthona volt.koerutcasport.png

Itt, mielőtt a döntő történéseiről írnánk, fontos kitérni, hogyan lett a Pénzügyőr otthona a Kőér utca. Ez a kőbányai sporttelep ugyanis az 1952-ben alakult Bp. Spartacus bázisa volt, a piros-fehér klub  eltartója a szocializmusban az Ipari Szövetkezetek Országos Szövetsége (OKISZ), majd a rendszerváltás után a jogutód Iparszövetség volt. 1993-ban a magyar állam privatizációs pályázatot írt ki, ami során a Magyar Iparszövetség Szociális, Kulturális és Sport Alapítványa tulajdonába került 15 évre, azonban a 21.századra fokozatosan ellehetetlenült, majd hosszú agóniát követően 2013-ban végleg megszűnt, eltűnt a magyar sport térképéről,spartacus.jpg Azonban ekkoriban jelentkezett a Pénzügyőr SE bérleti, majd vételi szándékával, így szerencsére nem szűnt meg egy újabb fővárosi sportkomplexum. A Spartacus szakosztályait átvette a Pénzügyőr-elsőként 2009-ben a női kézilabdásokat, amely Pénzügyőr-Spartacus néven folytatta az NB I/B-ben. Érdekes, hogy az uszodát viszont a Honvéd is használja.

A Bp.Spartacus híresebb szakosztályai voltak a női és férfi kézilabdások, akik 1960 és 1986 között 9-szer nyertek bajnokságot, sőt 1981-ben a KEK-et is megnyerték! Egészen 2007-ig az élvonalban tudták húzni, de a 2000-es években már más, kétes rekordokkal tűntek ki. Elképesztő módon 4-szer végeztek kieső helyen, de mindig bennmaradtak visszalépések miatt. 2007-ben aztán már semmi nem mentette meg őket, többé nem tértek vissza. A férfiak 5-ször nyertek bajnokságot( 1959, 1960, 1961, 1962 és 1973), ők 1983-ban tűntek el végleg az élvonalból. A férfi asztaliteniszezők BEK-et is nyertek(1970, 1971, 1979) olyan ikonokkal, mint Jónyer István, Klampár Tibor, Gergely Gábor. A Spartacus tenisz szakosztályának tagja volt fénykorában Temesvári Andrea, mikor a világranglista első 10 helyezettje közé került.

Sok sikert megélt tehát a Kőér utcai létesítmény, azonban hosszú ideje nem voltak itt rangos, sok néző vonzó események, csapatok. A Pénzügyőr az elmúlt években beruházásokat eszközölt a létesítményekben, az adóhatóság  egyszeri 20 milliós kölcsönéből kipofozták a csarnokot, az elhasznált parketta helyére a Kézilabda Szövetség jóvoltából új, Bajnokok Ligája-szintű került, és renoválták a nézőteret, öltözőket is. Tervek vannak a birkózó csarnok és a futballpálya felújítására is.  A Pénzügyőr egyébként korábban egyesült a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által fenntartott APEH SE-vel is - mivel a NAV-nak 3 bázisa van a közelben, ahol a munkatársak jó fizikai állapota szigorú követelmény, így a szervezet 10000 fővárosi dolgozójának sportolása is megoldottá vált a Kőér utcában. Ahogy a PSE vezetői fogalmaztak: itt lesz az eddig budai klub pesti "lába". A Pénzügyőr a 10 legnagyobb hazai klub egyike, 1400 igazolt sportolóval. 1950-ben vált önállóvá, de közvetlen elődje az 1930-ban alakult Pénzügyi Tisztviselők Budagyöngye SC. Jelenleg 11 szakosztályuk van: labdarúgás, röplabda, kézilabda, asztalitenisz, sakk, tenisz-fallabda-tollaslabda, természetbarát, küzdősport, szabadidősport, túra-és versenysport, valamint vitorlás -és vízisport szakosztály.

A Pénzügyőr labdarúgóinál tavaly vizitáltunk - olvassák el, hogy ott mit tapasztaltunk!

A PSE rendszeres résztvevője a Nemzetközi Pénzügyi Tornának a francia, görög, német, osztrák, belga, luxemburgi pénzügyi tisztviselőkkel vámosokkal együtt. Tagja emellett az Európai Vám Sport Szövetségnek is, így évente több versenyen vesz részt és rendez is (pl. asztalitenisz, maratoni futás, lövészet) a tagországok vámosai részére.  A sportközvélemény és a média reflektorfénye azonban most a röplabdásoké. A csapat 2014-ben jutott fel az NB I-be, ahol 6. majd 7.lett. Az idei szezonra azonban leigazolták a 28-szoros válogatott Bagics Balázst,a 11-szeres válogatott Tóth Andrást is, és itt a 20-szoros válogatott Szalai Szabolcs is - nem véletlen csoda tehát fennállásuk első döntője, Az elődöntőben 5 meccses hatalmas csatában búcsúztatták a Kazincbarcikát.

A Kaposvár tavaly óta a rekordbajnok 17 aranyával, akkor vette át a vezetést a Csepeltől az örökranglistán. Fantasztikus rekordjuk, hogy immár 2005 óta nem rendeznek nélkülük döntőt (2004-ben Kazincbarcika-Dunaferr finálé volt) és 1996 óta 21 dőntőből 19.-szer vannak ott Demeter György fiai! Ők a meglepetés-kupagyőztes Szolnokot búcsúztatták az elődöntőben. Idén némiképp megfiatalodott az együttes, talán ez is közrejátszik, hogy kiegyenlítődtek az erőviszonyok, nincs az a hatalmas kaposvári fölény, mint az elmúlt 20 évben.

A Pénzügyőr váratlan szárnyalásával régen látott tömeg, néző gyűlt össze a Pénzügyőr-Kaposvár döntőre, a vendégeket is sokan kísérték el.  A Kőér utcai csarnok nem ekkora tömeghez épült, itt már 600 néző is rekord telt házat jelent.img_9367.JPG

img_9370.JPG

A Pénzügyőr a Bokor, Tóth, Bagics, Kovács, Szalai, Kiss D. kezdőhatossal indult, cseréi: Ronkainen, Magyarosi, Rozgonyi, Takács, Kiss N., Balogh, Torma. A Kaposvár pedig a Keen, Dávid, Vajda, Kalmár, Bozóki, Nagy kezdőcsapattal szállt harcba, a cserepadon Deákkal, Szabóval, Bögöllyel.  Ez a mérkőzés is óriási csatát hozott, az első játszmában a Kaposvár kezdett jobban, többször a kezében volt a szett, de a hajrában könnyebbnek tűnő labdákat és szervákat rontottak, amit kihasználtak a ritmust elkapó hazaiak, így a Pénzügyőr ünnepelhetett. img_9369.JPGEkkor már csak 2 játszmányira volt a Pénzügyőr bajnoki címe. Nem hagyta azonban annyiban mindezt a Kaposvár, feljavult a 2.szettre, és 10-14, majd 14-21 után már nem tudott visszajönni a Pénzügyőr, 1-1 lett ezzel. A kaposvári kulcsember megint Dávid Zoltán volt, sokat számít az ő formája. Miután a meccs előtt megsérült, ennek függvényében még nagyobb bravúr volt jó játéka. A 3.játszma volt a fordulópont, tovább javultak a vendégek, a Pénzügyőr pedig egyre többet hibázott. 10-15 után még feljöttek 18-20-ra, de azután már nem engedte ki a kezéből a vezetést a Kaposvár: 1-2! Íme némi ízelítő a harmadik szett labdameneteiből és a meccs hangulatából:

Innentől már a Pénzügyőr volt bajban, és kapaszkodhatott. De egyre többet hibáztak, és 4-8, 10-17 után már hiába jöttek fel 16-20-ra, a korábbi formáját megtaláló Kaposvár ünnepelhetett a Kőér utcában! Úgy tűnt, a Pénzügyőr kezd elfáradni a nagy menetelésben.img_9372.JPGÍgy 2-2 a döntő állása, jöhet a mindent eldöntő 5.mérkőzés kedden Kaposváron. A lélektani előny immár a Kaposvárnál van. A somogyi szurkolók elégedetten ünnepelhettek.img_9374.JPG

img_9381.JPGJöjjön a döntő pont, majd az ünneplés pillanatai:

Bár Magyarországon elmarad a röplabda népszerűsége a futball, a kézilabda és a kosárlabda mögött, de ebből most semmit nem éreztünk! Élőben nagyszerű, izgalmas szórakoztató élmény egy kiegyenlített mérkőzés, lelkes közönséggel, pláne egy drámai izgalmakkal fűszerezett döntő!


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8712386741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lucilius 2017.04.01. 18:21:04

A Szpari hírességeinek felsorolása során méltatlanul kimaradt Egerszegi Krisztina
süti beállítások módosítása