Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 3. forduló

2017.04.06. 13:35 maribor_

1981. augusztus 30., Augusztus utolsó vasárnapja

idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_headlines.jpgFenomének halála a héten, Guttmann Béla és Valerij Harlamov

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

augusztus 24.

Varsóban a válságellenes operatív törzs ülésén határozat született arról, hogy szelektív áramkorlátozást vezetnek be szeptember elsejétől Lengyelországban. Az ellátás és a termelés problémáihoz kapcsolódó hír, hogy ugyancsak szeptember elsejével egész Lengyelországban bevezetik a mosóporok jegyre történő adagolását, és az év végéig meghosszabbítják a zsírjegyek érvényét. A lengyel minisztertanács rendelete szerint az egész országban minden élelmiszerjegyre jogosult személy legkevesebb 300 gramm mosóport kaphat havonta. Tekintettel a levegő és a munkahelyek szennyezettségére, a katowicei, a krakkói és a walbrzychi vajdaságban 500 grammosak lesznek az adagok.

A lengyel állami árbizottság közleményt hozott nyilvánosságra a kenyér árának változásáról, azt javasolva, hogy azt augusztus 31-ével léptessék hatályba. Eszerint a hetven dekagrammos fehér kenyér ára 6,50-ről 30, a zsemle 0,50-ről 1,30 zlotyra emelkedik. A kenyér árával egyidejűleg emelkedik a liszt, a száraztészta és a dara ára is. A megélhetési költségek emelkedésének kiegyenlítésére minden dolgozó 130 zloty bérkiegészítést, a havi 3500 zlotynál kevesebb nyugdíjban részesülő nyugdíjasok 200 zloty kiegészítést kapnak havonta. 

És egy kapcsolódó bűnügyi hír:
Nagy halat fogtak délután a rendőrséggel rendszeresen közös akcióban részt vevő egri pénzügyőrök: Dusik Jan és Edward Tadeusz lengyel állampolgárok gépkocsijában 118 ezer forintot találtak. A két turista nem tudott elfogadható magyarázatot adni a pénz eredetére ("lengyelpiac" - a szerkesztő megjegyzése). Elbeszélésük szerint egy általuk nem ismert jugoszláv házaspártól származhat, akik a pénzt a kocsi hátsó ülésén nylonzacskóban felejtették.

idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_nyugati_gazdasag.jpgPersze nyugaton sem volt minden fenékig tejföl, 10 százalék feletti infláció. És ezektől kértünk mi kölcsön...

Folytatódik a bozótháború: A megszállt Namíbia felől harckocsikkal és páncélozott járművekkel felszerelt, a légierő gépei által támogatott nagy létszámú dél-afrikai haderő hatolt be Angola területére.

augusztus 25.

A nyár végétől a Belügyminisztérium megkönnyíti a kiutazást öt európai szocialista országba, az NDK-ba, Csehszlovákiába, Lengyelországba, Bulgáriába és Romániába. A felsorolt országokba benyújtott útlevélkérelmekre 1981. szeptember 1-től többszöri kiutazási engedélyt adnak. Az engedélyt a szocialista (piros) útlevélbe bélyegzik be és érvényessége öt évig tart.

idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_ibusz.jpgÉrdemes minél hamarabb lefoglalni a kubai nyaralást. Az átlagkeresetek valahol 3 ezer forint körül...

És mi van, ha valaki nyugatra akar utazni? A kőszegi határátkelőhelyen délután tiltott határátlépést akart elkövetni Szélesi Zoltán 21 éves géplakatos, szombathelyi lakos. Egy bérelt személyautóval, nagy sebességgel a lezárt sorompónak hajtott, és olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Magyar Nemzeti Bank 46 ezer darab 500 forintos névértékű ezüstérmét bocsát ki az 1982-es spanyolországi labdarúgó világbajnokság alkalmából.

idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_emlekerem.jpg

Grönlandon népszavazásról döntött a Parlament. 1982 februárjában arról szavazhatnak a sziget lakói, hogy kilépjenek-e az Európai Gazdasági Közösségből. Amikor a sziget 1971-ben még Dániához tartozott, a dán népszavazás döntött a belépés mellett, jóllehet sziget 50 000 lakója többségében a csatlakozás ellen szavazott.

Az egymással hadban álló Irak és Irán nyolcvanöt hadifoglyot cserélt ki a ciprusi Larnaca nemzetközi repülőterén - jelentette be a ciprusi kormány. A hadifogolycsere a Nemzetközi Vöröskereszt közvetítésével jött létre. Egy iraki repülőgép negyven iráni hadifoglyot hozott Larnaca repülőterére és negyvenöt iraki hadifogollyal tért vissza Bagdadba. Az iraki fogságból szabadult irániak a Nemzetközi Vöröskereszt különgépével utaztak Teheránba. Ez volt a második fogolycsere Irak és Irán között. Az elsőt ez év júniusában bonyolították le, szintén a Nemzetközi Vöröskereszt segítségével, és ugyancsak a larnacai repülőtéren.

idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_fogolycsere.jpgA fogolycsere után megérkeztek a teheráni repülőtérre a volt iráni hadifoglyok

Este Alexandriában megkezdődött a tizenegyedik egyiptomi-izraeli csúcstalálkozó: Szadat egyiptomi államfő nyári rezidenciáján fogadta Begin izraeli miniszterelnököt. A kíséretükben levő miniszterek később csatlakoztak a két vezető megbeszéléséhez. Samir külügyminiszter az izraeli hadsereg rádiójának adott nyilatkozatában már előre határozottan elutasította a Szadat által a csúcson felvetendő javaslatot Izrael és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet kölcsönös elismeréséről. Ez sehol sem szerepel a Camp David-i egyezményekben - emlékeztetett, s hozzátette, hogy az elgondoláshoz való egyiptomi ragaszkodás csak árthat a tárgyalásoknak.

augusztus 26.

Huszonkét colos japán, Hitachi-képcsövekkel és infra sugárral vezérelt távkapcsolóval szerelik föl már az idén a székesfehérvári Videoton elektronikai vállalatnál készülő modulrendszerű színes televíziókat. Az újfajta „Infra Supermodul” színes tévét a távkapcsoló segítségével a karosszékből állíthatja a néző: a kézi kezelőegység jelzéseire beépített mini számítógép és memóriaegység végzi el a kívánt kapcsolásokat. Az infra sugárral távvezérelt kapcsolón egyidejűleg 16 tévéállomás (programozható előre és szabályozható a fény, a hangerő, a kontraszt és a színhűség is. Az „Infra Supermodul” készülék az őszi Budapesti Nemzetközi Vásáron mutatkozik be először a közönségnek. Az idén már eddig ötezer készül belőle - a belkereskedelem megrendelésére.

Budapesten, a Stúdió Galériában Wahorn András kiállítása nyílt meg, melyet az érdeklődők egy hónapig látogathatnak. A nyitóbeszédet Nagy Ferenc, a Beatrice zenekar vezetője tartotta.

Húsz évtől életfogytiglan terjedő börtönbüntetésre ítélte egy New York-i bíróság a 26 esztendős Mark David Chapmant, aki tavaly december 8-án revolverlövésekkel meggyilkolta John Lennont. A döntés értelmében az elzárás tényleges ideje az elítélt magatartásától függ.

Eltűntek egy Pershing-1 típusú rakéta, valamint egy Hawk légvédelmi rendszer alkatrészei egy nyugat-németországi amerikai támaszpontról. Az egyelőre ismeretlen tolvajok elvitték azt az elektronikus berendezést is, amely működésbe helyezi ezeket a fegyvereket.  Nem ez az első eset, hogy fegyvereket lopnak nyugat-európai amerikai támaszpontokról. A Bild Zeitung című tekintélyes napilap írta meg, hogy Kassel városában a rendőrség nemrégiben amerikai gyártmányú rakéta- fegyverek alkatrészeire bukkant egy szállítási vállalat raktárában. A „lelet” másfél millió nyugatnémet márkát ért.

A Voyager 2 fotókat küld a Szaturnusz egyik holdjáról, a Titánról.

idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_titan.jpgTörténelmi kép

augusztus 27.

A heti piaci árak: a burgonya 8, a sárgarépa 16, a petrezselyem 18, a vöröshagyma 10-12, a fejes káposzta 6. a kelkáposzta 18, a karfiol 30. a paradicsom 4-7, a paprika 10-16, a tojás 2,20, az uborka 4-8, az alma 16-20 forint volt. A körte 18, a szőlő 25, a savanyú káposzta 18, az őszibarack 25-28, a sárgadinnye 7,50, a görögdinnye 7 és a paradicsom alakú paprika 13-16 forint.

Válaszul a hétfői dél-afrikai támadásra, Angolában általános mozgósítást rendeltek el - jelentette az ANGOP angolai hírügynökség. Mind a tényleges szolgálatot teljesítő katonákat. és tiszteket, mind pedig a tartalékosokat felszólították, hogy 48 órán belül jelentkezzenek egységüknél.

A Biztonsági Tanács sürgős összehívását  kérte a dél-afrikai agresszió miatt Eduardo dos Santos angolai elnök Kurt Waldheim ENSZ-főtitkárhoz az este intézett üzenetében. 

augusztus 28.

Tömeges tiltakozás a neutronfegyver gyártása ellen: Az orosházi Új Élet Mezőgazdasági Termelőszövetkezet 1100 dolgozója például az Egyesült Államok budapesti külképviseletéhez küldött tiltakozásában azt emelte ki, hogy a neutronfegyver gyártása és európai telepítése egy újabb háború lehetőségét hozza veszélyes közelségbe. Kontinensünk népéi - köztük Magyarország lakói - ebben az évszázadban már két világégés borzalmait élték át, s a nyomok kitörölhetetlenül élnek az emberek emlékezetében. Éppen ezért, az új fegyver veszélyeinek teljes tudatában mond nemet az orosházi olajbányászok háromezres kollektívája, követelve a döntés felülvizsgálatát. Tucatjával emelték már föl szavukat az ipari szövetkezetek dolgozói is, köztük az endrédi szabók, a szombathelyi fémiparosok és a Jászberényi Műszeripari Szövetkezet dolgozói, akiknek állásfoglalását a Magyar Népköztársaság kiváló brigádja címet elnyert „Szerszámkészítő” közösség tolmácsolta.

A heti balatoni ellenőrzések során a fonyódi hajóállomásnál levő Utasellátó-egységet kétszer is fölkeresték. Az első alkalommal kiderült, hogy a fél deci konyakot - amelynek ara 9,60 forint - egységesen 10 forintért adják, mondván: minek bíbelődni az apróval. Délután egy sörre ugrottak be az ellenőrök; akkor is kerekített az eladó, a 17,80-as sörért 20 forintot kért. Vásárolták itt grillcsirkét is. Egy darabért 16 forintot fizettek, s a visszaméréskor kiderült, hogy a csirkedarab 13 dekás, súly szerinti ára 11 forint 10 fillér. Az üzletvezető azzal védekezett, hogy ő egész csirkét kap, ezt aztán egészben árulja 85 forint 80 fillérért, esetleg félben vagy negyedben adhatja, és nem kell mérnie. Erre vonatkozóan utasítása van, amitől nem térhet el. Az egységvezetőt a sör es a konyak árának fölemelése miatt felelősségre vonta a Marcali Járásbíróság, és vásárlók megkárosításának vétségéért 4400 forint pénzbírsággal sújtotta.

Moszkva közelében autóbaleset következtében életét vesztette Valerij Harlamov, a világhírű szovjet jégkorongjátékos. A 33 éves Harlamov 1969 óta volt tagja a szovjet jégkorong-válogatottnak. 1972-ben Sapporóban, 1976-ban pedig Innsbruckban nyert csapatával olimpiai bajnoki címet. Számos világ- és Európa-bajnoki érem birtokosa volt. A balesetnél Harlamovval együtt felesége is életét vesztette. A házaspár után két gyermek maradt árván.

idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_harlamov_1.jpgidokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_harlamov_2.jpgidokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_harlamov_3.jpgA Harlamov házaspár, a baleset helyszíne és az árván maradt gyerekek

augusztus 29.

Hajnalban életének 82. évében Bécsben meghalt Guttmann Béla, a világhírű labdarúgóedző. A Magyarországon született Guttmann 1921 é 1924 között négyszer szerepelt a magyar válogatottban, egy gólt is lőtt. Az MTK játékosa később a bécsi Hakoahban folytatta pályafutását. Edzőként 1939-ben az Újpest együttesével bajnokságot, majd Közép-európai Kupát nyert. Legnagyobb sikerét a portugál Benfica csapatával érte el: 1961-ben és 1962-ben a Bajnokcsapatok Európa Kupájának elnyerésére vezette legénységét. A világ számos országában dolgozott edző 1974-ben rövid ideig az osztrák labdarúgó válogatottat is irányította. Vasárnap búcsúztatják a bécsi központi temetőben.

Éhező kínaiak: A Rabocsij Klasszi Szovremennij Mir című szovjet folyóirat legújabb számában megdöbbentő képet ad a kínai lakosság helyzetéről. Az éhezés problémájáról szólva például a következőket írja: az utóbbi időben Pekingben nyíltan elismerik, hogy az országban százmillió ember éhezik, és háromszáz millió, falvakban élő, mezőgazdasággal foglalkozó ember él a létminimum határán.

Koblenzben a nemzetközi atlétikai versenyen az angol Steve Ovettet és a kenyai Henry Ronót nagy ünneplésben részesítette a stadiont megtöltő 22 000 néző. Ovett az egymérföldes futásban (1609,32 m) indult rohamra honfitársa, Coe egy héttel korábban Zürichben felállított 3:48.53 perces világcsúcsa ellen - és sikerrel járt. Az angol olimpiai bajnok új világcsúcsa már 3:48.40 perc.

augusztus 30.

Sárospatakon rendezték meg az országos tanévnyitó ünnepséget. A fennállásának 450. évfordulóját ünneplő Rákóczi gimnáziumban az iskola mintegy 700 diákja, s ugyanennyi meghívott vendég jelenlétében Pozsgay Imre művelődési miniszter köszöntötte az ország pedagógusait és tanulóifjúságát az 1981-82-es tanév kezdete alkalmából.

Elkészült az idei nyár építőtábori mérlege: Ötvenötezer fiatal 104 központi szervezésű építőtáborban 600 ezer munkanapon mintegy 300 millió forint értéket termelt - ezek az első és legfontosabb adatai annak a gyors számvetésnek, amelyet a KISZ KB építőtáborok bizottsága a táborozás alkalmával készített. Ezen a nyáron, június 28. és augusztus 22. között immár huszonnegyedszer működtek a középiskolás diákok nyári táborai.

Késő este az M 7-es autópályát felügyelő rendőrségre egy KPM-útellenőrtől érkezett telefonhívás: a 18-as és 19-es kilométerkő közötti szakaszt, százasok, ötszázasok lepik el. Az először tréfának hitt bejelentés igaznak bizonyult: a helyszínelők több mint 11 ezer forintot szedtek össze, és találtak egy autóstáskát is. A rendőrök jó 200 méteres körzetet átkutattak. A pénz tulajdonosa nem jelentkezett (Ezek is lengyelek voltak? - a szerkesztő megjegyzése).

Délben, röviddel 12 óra előtt robbanás történt az osztrák főváros I. kerületében levő zsinagóga előtt. Három, géppisztollyal és kézigránátokkal felfegyverzett férfi megpróbált behatolni az épületbe, ahol becslések szerint mintegy 200 személy tartózkodott. A zsinagógát őrző rendőrök feltartóztatták a támadókat, és eközben felrobbant két kézigránát, majd több lövés is eldördült. A meghiúsított akciónak a rendőrség délutáni közlése szerint két halálos áldozata van. A 17 sebesült között van a két rendőr, valamint a terroristák egyike is. A sebesült támadót, valamint egyik társát a rendőrségnek sikerült őrizetbe vennie, a harmadik terrorista elmenekült.

Életét vesztette Mohammad Ali Radzsai iráni elnök és Mohammad Dzsavad Bahonar miniszterelnök. A két magas rangú tisztségviselő annak a merényletnek esett áldozatul, amely a teheráni miniszterelnöki hivatal épületében történt. A merényletet nagy erejű pokolgéppel hajtották végre, s ezt az AFP hírügynökség szerint a Modzsahedin Khalk szervezet vállalta magára. A robbanás pillanatában - vasárnap, magyar idő szerint 13.30 órakor - tíz ember tartózkodott a miniszterelnöki irodában. A merényletnek - a PARS hírügynökség szerint - hét halálos áldozata és tizenhárom sebesültje van. A robbanás áldozatainak holtteste elszenesedett, s így nehéz volt pontosan felismerni őket. Az elnök és a miniszterelnök holttestét fogsoruk alapján sikerült azonosítani.

Az Oslóban rendezett XXII. kötöttfogású birkózó VB-n Tóth István világbajnok, Gáspár Tamás ezüst-, Rácz Lajos bronzérmes lett. Mivel a Szovjetunió a tíz súlycsoportból nyolcat megnyert, a magyar csapat ezekkel az érmekkel az éremtáblázat második helyén végzett.

Navratilova leszbikus?????? Néhány héttel azután, hogy a szenzációra éhes amerikai lapok hírül adták Billie-Jean King teniszező és titkárnője jura kapcsolatát, a „Dallas Morning” is meglepően szép számban fogyott el a napokban. A pletykarovatban ugyanis egy másik teniszezőnő, Martina Navratilova „belügyeiről” lehetett meglepő dolgokat olvasni... A dallasi újságírók ugyanis körülszimatoltak Navratilovánál, s az egykori wimbledoni győztes e beszélgetések során bevallotta: Dallasba költözik negyedmillió dollárt érő charlottesburg-i házából egy bizonyos Nancy Lieberman kedvéért. Az illető hölgy is sportoló, a Dallas Diamonds nevű kosáregyüttes erőssége. A Navratilova- Lieberman összeköltözés - egy apartmant jognak együtt bérelni - okairól így beszéltek: - Dallas a kedvenc városom - mondta tömören Navratilova, majd hozzáfűzte, hogy az újságírók úgy magyarázzák a Lieberman- ügyet, ahogyan akarják.  Lieberman: - Martina az a fajta egyéniség, akinek védelemre van szüksége. Az emberek többsége úgy tekint rá, mint egy eleven dollárcsekkre, mozgó pénztárcának nézi. A neve és a pénze számít, semmi több. Én megmondtam neki, hogy az egyéniségét szeretem, a barátság az, ami számít. Az újságírók persze mindjárt félremagyarázták a kapcsolat jellegét, és a legnagyobb meglepetésükre a teniszezőnő nem is mondott ellent... Bevallotta, hogy nemcsak a férfinem iránt érdeklődik - de ez az esete kivétel, itt szigorúan „plátói” kapcsolatról van szó... Hm... 

Megkezdődött az 1981/82. évi angol labdarúgó-bajnokság, s az eddig oly konzervatív britek most nagy változást vezetnek be: ezentúl nem két,hanem 3 pont jár a győzelemért. Döntetlenért változatlanul 1-1 pontot kapnak a küzdő felek. Ahogy a szakemberek mondják, ezzel próbálják a védekező mérkőzéseket látványosabbá, gólokban gazdaggá változtatni. Az 1. forduló eredményei:
Arsenal - Stoke City 0:1
Aston Villa - Notts County 0:1
Coventry - Manchester United 2:1
Everton - Birmingham 3:1
Ipswich - Sunderland 3:3
Middlesbrough - Tottenham 1:3
Nottingham Forest - Southampton 2:1
Swansea - Leeds 5:1
West Ham - Brighton 1:1
Wolverhampton - Liverpool 1:0

Bajnokhoz méltóan kezdett a Ferencváros BEK-ellenfele, a csehszlovák bajnokságban Banik Ostrava. Tizenkétezer néző előtt a csehszlovák labdarúgó bajnokság nyitányának legnagyobb különbségű győzelmét aratta a pozsonyi Inter ellen. Banik Ostrava - Inter Bratislava 4:1.

A Videoton UEFA Kupa-ellenfele, a sokszoros bajnok Rapid Salzburgban szerepelt - eléggé mérsékelten. A bécsi zöld-fehérek még messze vannak legjobb formájuktól. Salzburg - Rapid 1:1, a bécsiek három forduló után 3 ponttal, 6:6-os gólkülönbséggel a hatodik helyen állnak az osztrák bajnokságban.

A Tatabánya Spanyolországban vendégszereplő labdarúgócsapata Valladolidban 1:0-ás félidő után 1:0-ra legyőzte a helyi első osztályú együttest. A jelentések szerint a spanyol lapok felsőfokban írtak a bányászok teljesítményéről, akik szellemes, ötletes játékukkal kivívták a szakemberek elismerését is. S ha meggondoljuk, hogy a Tatabánya épp spanyol gárda - a Real Madrid - ellen kezd az UEFA Kupában, nem vitás: az elismerés a legjobb helyen és a legjobb pillanatban született.

A valenciai nemzetközi labdarúgó tornán a magyar labdarúgó válogatott szerdán az előzetesem tervezett összeállításiban, azaz Katzirz - Török, Kerekes, Garaba, Tóth J. - Szántó, Nyilasi, Zombori - Kiss (Pölöskei). Törőcsik (Bodonyi), Izsó (Csapó) csapattal kezdett, és az elején lendületes, élvezetes játékot produkált a társaság. Törőcsik egy nagyszerű egyéni kezdeményezés után szép gólt lőtt, és a gyorsan szerzett vezetés is közrejátszott abban, hogy játékosaink lebecsülték az ellenfelet. Közben a kolumbiai Millonarios FC egyre jobban játékba lendült, elvesztette gátlásait és szabadrúgásból egyenlített. A gól után Pölöskei és Bodonyi egy méterről hibázta el a kaput, mégis azt kell mondani, hogy ezután a fegyelmezetlen, gyenge játék után nem is érdemeltünk győzelmet. A záró- és egyben a döntő mérkőzést a mi csapatunk vívta másnap (két nappal korábban a házigazdák is 1:1-et játszottak a kolumbiaiakkal) 30 ezer néző előtt, a Valencia CF ellen. Ritkán látható, hatalmas küzdelemben sikerült 3:2 (1:1)-re nyernünk, így nemcsak a híres spanyol klubot fektette két vállra együttesünk, hanem a tornát is megnyerte! A válogatott hazahozza a nagy értékű, óriási serleget. Katzirz - Sallai, Kerekes, Garaba, Tóth J. - Müller, Nyilasi, Rab - Kiss, Törőcsik, Izsó összeállításban kezdett a magyar csapat, fordulás után Müllert Csapó, Kisst Csongrádi, Izsót pedig Kovács váltotta fel. Változatos, jó játék után a spanyolok szereztek vezetést, de a 43. percben mintaszerű akció végén Kiss egyenlített. A második félidőben beszorult a Valencia, kitűnően játszott a magyar válogatott. Nyilasi az 50., Törőcsik pedig az 53. percben, vastapssal jutalmazott nagyszerű egyéni játék után gólt szerzett, így 3:1-es vezetéshez jutott a magyar gárda. Ezután a Valencia következett. Szépített a spanyol csapat. s mert jó 20 perc volt még hátra, mindent elkövetett a számára tornagyőzelmet jelentő egyenlítésért. Próbálkozásai azonban megtörtek a jól működő magyar védelmen. A Valencia góljait Golves (23. perc) és Ribes (69. perc) szerezte.

idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_valencia_kupa.jpgA díszes serleg, melyet a magyar labdarúgó válogatott nyert

Magyar „vendégjátékosokkal” népesültek be a pályák a szerdán megkezdődött belga labdarúgó-bajnokságban. A tizennyolc első osztályú belga együttesben nem kevesebb, mint kilenc magyar játékos rúgja a labdát idén - annak ellenére, hogy ketten, Bálint és Müller (tavaly az FC Bruges és az Antwerpen játékosai) az új idényre máshová mentek. Fazekast 1981-82-re is szerződtette az Antwerpen, amely a legutóbbi bajnokságban a 9. helyen végzett. Müller ettől a klubtól melegebb vidékre, a spanyol Alicantéhoz költözött. Bálint is délebbre vonult, a francia Toulouse színeiben játszik. A legszebb flamand város, Brugge (franciául Bruges) azért nem maradt magyar játékos nélkül: a volt ferencvárosi csatár, Magyar erősíti az FC Bruges sorait, míg a város másik első osztályú együttese, a CS Bruges Harsányi személyében igazolt magyar futballistát.  Az SV Lierse csapatában Kocsis (Honvéd) és Tóth A. (Újpest), a Waterscheiben Kozma (Honvéd) és Martos (Volán), az FC Liege-ben Szijjártó (MTK) és a Waregemben Mucha (Ferencváros) ízleli meg idén a más országbeliek sorsát. A nyitó forduló magyar vonatkozású eredményei:
Beveren - Lierse 0:0
Waterschei - Standard Liege 1:1
RWDM - FC Bruges 2:1
FC Liege - Winterschlag 3:1
Antwerpen - Tongers 1:0
Waregen - Courtrai 0:0
CS Bruges - Anderlecht 1:2

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 3. fordulóját!

Haladás - Ú. Dózsa
Legutóbb az 1978/79. évi bajnokságban találkozott a két együttes, akkor mindkétszer a Dózsa nyert (5:1, 1:0), most inkább valószínű a döntetlen. Kovács József, az Újpesti Dózsa válogatott középhátvédje, akit nemrégiben másodszor operáltak porccal, elkezdte a speciális edzéseket. Orvosi vélemény szerint ősszel már számíthat rá Temesvári Miklós vezető edző.
idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_haladas_u_dozsa.jpg

ZTE - Videoton
A stílusos egerszegiek nehéz akadályt jelentenek a „Vidi”-nek, a fehérváriak csak egy pontban bizakodhatnak. A zalaegerszegiektől a védelem állandó tagjának számító Péter Zoltán bevonult katonának, Csepregi kiállítása miatt hiányzik, Soós játéka pedig kisebb sérülés miatt bizonytalan.
idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_zte_videoton.jpg

Tatabánya - Nyíregyháza
Spanyolországi szép szereplése után helyreállt a bányászcsapat lelki egyensúlya a múltheti váratlan vereség óta, így nyerhet a szívós nyírségi csapat ellen. Hosszú ideje hiányzik a pályáról Barabás Tibor, a Tatabányai Bányász középpályása. A játékos még a legutóbbi bajnokság tavaszi idényének közepén szenvedett súlyos sérülést, majd porccal és kereszt-szalaggal operálták. A tatabányai játékmester már megkezdte az edzéseket, de nem valószínű, hogy az őszi idényben sor kerülhet játékára. A bányászoknak hosszabb távon lesz még egy állandó hiányzója, az utóbbi hónapokban kitűnő formába lendült balszélső Schmidt vonult be a héten katonának.
idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_tatabanya_nyiregyhaza.jpg

Ózd - DVTK
Szomszédvárak viadalán a bizonyításra kész hazai együttes, ha megismétli szezonnyitó formáját, akár két pontot is gyűjthet.
idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_ozd_dvtk.jpg

Bp. Honvéd - Csepel
A Honvéd összeállítása nem változik, esélyesebb az eddig bukdácsoló hazai csapat. Kényszerű átszervezés történt a Csepel csapatában is. Kincses és Kökény a héten meg kezdte katonai szolgálatát. Wéber hasfalhúzódása miatt nem állhat rendelkezésre. Jó hír viszont, hogy a nemrégiben könyökműtéten átesett Gálhidi mégis vállalhatja a játékot. A kispestiek jó híre, hogy gyógyulófélben vannak a csapat sérültjei. Gyimesi László még augusztus elején egy felmérésen, sprintelés közben szenvedett combizomszakadást, Mózner János pedig a belgiumi túrán, Brugesben szerzett szárkapocscsont-repedése miatt hiányzott a bajnoki nyitányról. A héten a kétszeres válogatott középpályás és a Pénzügyőrtől igazolt csatár is megkezdte a könnyített edzésmunkát.
idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_bp_honved_csepel.jpg

Kispesten az a hír járja, hogy van két tehetséges ifijátékos, akik számolatlanul ontják a gólokat. Ha jól emlékszem, az egyik valami Détári, a másik meg Kovács Károly, vagy Kázmér, nem emlékszem pontosan. Vagy Kálmán.
idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_bp_honved_csepel_ifi.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_bp_honved_csepel_dajka.jpg Kovács szögletrúgás után kiüti a labdát Dajka feje fölül

idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_bp_honved_csepel_esterhazy_kuti_kelemen.jpgA csepeli Varga becsúszva szereli a fehérmezes Kutit, aki rövid légiútra indul, jobbról Kelemen, míg a háttérben Esterházy és Dajka figyeli a fejleményeket

idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_bp_honved_csepel_gujdar_tulipan.jpgTulipán (középen) fejese nyomán a labda már Gujdár hálójában

Pécsi MSC - Békéscsaba
A bravúros Békéscsaba idegen környezetben is képes a döntetlenre, sőt...

Marosvölgyi Károly, a csabaiak mestere: A hét közepén, amint az várható volt, Hanyecz és Zakar bevonult sorkatonai szolgálatra, így rájuk ebben az évben már nem számíthatok. Balogh Attilát kiadtuk az Agyagiparnak, közös megegyezéssel szerződést bontottunk. Helyére az ifjúsági korból kiöregedett, 19 éves Kondacs András került, így tizennyolcas csapat folytatja a harcot az NB I-ben. Két forduló után a tabella nem tükrözi az erőviszonyokat. A pécsieknek jóllehet még egy pontjuk sincs, de ez ne tévesszen meg senkit. Kiváltképp, ha azt is figyelembe vesszük, hogy egy igen gólerős, erőszakos csatárral erősödtek, hiszen pályára lép csapatukban a nemrég leszerelt Nagy Imre. S ott van Katzirz, aki ha egy jó napot fog ki, kevés csatár veszi be kapuját. Persze a mieink jól kezdtek, bízom az egypontos folytatásban.

- A Békéscsaba rajtja tiszteletet parancsol - mondotta Kovács Imre, a piros-feketék mestere. - Számunkra nagyon szükséges a két pont megszerzése, de tudom, nem lesz könnyű dolgunk. Ráadásul gondjaim is vannak, mert Róthnak fáj a bokája, nem tud rálépni, s ha nem játszhat, átcsoportosításra lesz szükség.

idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_pecsi_msc_bekescsaba.jpg

SZEOL AK - Rába ETO
A győriek a Tatabánya elleni siker után idegenben is győzhetnek. A még pont nélkül álló sereghajtó SZEOL AK együttesében a sérült Somogyi és Repka pótlása okoz gondot. A legutóbbi fordulóban megsérült Pardavi kényszerpihenőre szorul, így a Rába ETO beállása Onhausz lesz.
idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_szeol_ak_raba_eto.jpg

FTC - Debreceni MVSC
Legutóbbi vereségétől függetlenül a Ferencvárosnak nem okozhat töprengést a tavaszi formájától alaposan elmaradt DMVSC legyőzése. A Ferencvárosból Jancsika kimarad, Szántó a jobbhátvéd, Pölöskei visszahúzódik a középpályára, a hétközben megsérült Kvaszta helyére pedig Szokolai lép.
idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_ferencvaros_debreceni_mvsc.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_ferencvaros_debreceni_mvsc_poloskei.jpg „Ajtó, ablak nyitva” - Pölöskei előtt a lehetőség, de a ferencvárosi csatár nem talált a kapuba

idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_ferencvaros_debreceni_mvsc_goool.jpgElőször jelenik meg a felirat a villanyújságon (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_ferencvaros_debreceni_mvsc_ebedli_szucs_i.jpgEbedli fejesgólja Szűcs I. kapujában

idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_ferencvaros_debreceni_mvsc_menyhart_rab.jpgMenyhárt és Rab párharca a középpályán

Volán - Vasas
Küzdelmes mérkőzés ígérkezik, a Vasas sorai alaposan megváltoznak, de a papírforma szerint még így is esélyesebbek. A Vasas két hátvédje, Hires és Rácz csütörtökön katonai szolgálatra bevonult. Az angyalföldieket fogadó Volán SC elnöke, Grosics Gyula tájékoztatása szerint a Czabán Samu téri sporttelep lelátóinak újjáépítési munkálatai még tartanak, ezért a 3. bajnoki fordulóban az ülőhelyes szektorok egyelőre nem állhatnak a szurkolók rendelkezésére. Remélhetően nem riadnak vissza a labdarúgás kedvelői az apró kényelmetlenségtől, hiszen a Vasas vendégjátékát állva végignézni sem utolsó időtöltés!
idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_volan_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_volan_vasas_izso_kovacs.jpgIzsó fejesét hárítja bravúrosan Kovács, Háttal Nagy (2)

A mérkőzések után lássuk az 3. forduló válogatottjait! Az ózdiak parádéztak és ez az osztályzatokon is meglátszik. A két csapatba nem kevesebb, mint hét (!!) játékosuk került be, ebből öt az első csapatba. Nálunk a forduló játékosa Utassy Gyula lett, aki három forduló alatt 3 gólt szerzett.
idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

Utassy ekkor huszonöt éves volt, Tarnalelén született, még kamaszként került az Ózdi Kohászba. A katonai szolgálatot a miskolci Honvéd Papp József SE csapatában kezdte, lendületes csatárjátékára az "anyacsapat" is felfigyelt, az 1978/79-es bajnokságban felvezényelték a Budapesti Honvéd kötelékébe, ahol 5 mérkőzésen pályára is lépett és 1 gólt szerzett.

idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_ozd_utassy_gyula.jpgUtassy Gyula

Ahogy a sérült csatárok felépültek, Utassy visszakerült Miskolcra, majd leszerelése után 1980-tól újra az ózdiak játékosa lett. Óriási szerepe volt abban, hogy a kohászok előző szezonban megnyerték csoportjukat az NB II-ben és felkerültek a legjobbak közé.

A góllövőlista élén a ferencvárosi Pogány ezúttal már egyedül áll, mivel duplázott a fordulóban. A Fradi eddigi góljainak több mint a felét ő rúgta. A második helyen a győri Szentes követi őt - ő is eredményes volt, szárnyal, mióta az ETO-ba került. Az eddig is három gólos Királyvári mellé felzárkózott Utassy és a székesfehérvári Szabó József.
idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella élén 1979. június 16. után először áll ismét az Újpesti Dózsa, őket követi a Videoton és az újonc Ózdi Kohász. Nyár óta átrendeződtek az erőviszonyok, legalábbis eddig úgy tűnik, bár annyira az elején vagyunk, nem szabad még messzemenő következtetéseket levonni az eddigiekből. Nincs már száz százalékos csapat, de az újpestiek veretlenek, ugyanakkor három csapat (Volán, Debrecen, Szeged) még nem győzött, így ők zárják a tabellát.
idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_tabella.jpg

A 2. fordulóból elmaradt Volán SC - Debreceni MVSC mérkőzést szeptember 30-án játsszák majd le.

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. Hasonlóan az első osztályhoz, az NB II-ben is a harmadik fordulón jutottak túl a csapatok. A 48 együttes közül még tizenegy veretlen. A Keleti csoportban Miskolci győzelmével továbbra is kitűnően szerepel az előző évben botladozó Szolnok. Győzött a vezető Debreceni Kinizsi és a második helyezett Gyula együttese is. Az STC ismét csak döntetlen eredményre volt képes otthonában. A Bem SE nyerte a honvédrangadót a Papp József SE-vel szemben. A Debreceni Universitas megszerezte első bajnoki pontját. A Középcsoportban a Szőnyi úton is diadalmaskodott a Kecskemét, így átvette a vezetést. Balassagyarmaton három góllal maradt alul a Pénzügyőr. Az eddig vezető Dorog a Hungária körúton hagyta a két pontot, szoros mérkőzésre késztetve a tavaly még NB I-es MTK-VM-et. Megszerezte első pontjait a 22. sz. Volán az Építők legyőzésével. A Ganz-MÁVAG tavalyi napjaira emlékeztető fölénnyel verte a MÁV Előrét. A Nyugati csoportban a Komló felett aratott háromgólos győzelmével továbbra is pontveszteség nélkül vezeti a tabellát a Bauxitbányász. Győzött, és tartja helyét az élbolyban a Nagykanizsa, kiütéses győzelmet aratva a Bakony Vegyész fölött, a második helyre lépett előre a Dunaújváros. Várpalotán ismét vereséget szenvedett a Dombóvár, így pont nélkül zárja a sort.
idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_nb_ii_1.jpgidokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_nb_ii_2.jpgidokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_nb_ii_3.jpgidokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_nb_ii_4.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_nb_ii_5.jpgTurtóczky (MTK-VM, baloldalt) üldözi ellenfelét az 1:0-ás hazai győzelemmel végződött mérkőzésen

idokapszula_nb_i_1981_82_3_fordulo_nb_ii_budafok.jpgA Budafok mai csapata. Alsó sor balról: Szűcs, Béres, Tunner, Kapitány, Tóth, Lengyel, guggolnak: Huszár, Paizs, Karajos, Szíjártó, Pozsár, Csima

Sokat nem pihenhetnek a csapatok, következő szerdán már jön a 4. forduló, az alábbi párosításokkal:

FTC - Volán
Csepel - Ózd
Ú. Dózsa - Vasas
Nyíregyháza - SZEOL AK
Rába ETO - ZTE
Videoton - Haladás
DVTK - Tatabánya
Debreceni MVSC - Pécsi MSC
Békéscsaba - Bp. Honvéd

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr712368249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Millerdraft 2017.04.06. 19:07:19

Azok a nézőszámok....

Millerdraft 2017.04.08. 13:43:22

A Honvéd SzL SE-ben Ulbert, Rostás,Talapa, Boda azonos a később ismert játékosokkal?

maribor_ 2017.04.08. 16:40:36

@Millerdraft: Igen. En is imadok a katonacsapatok osszeallitasaiban mazsolazni.

JuAn 2017.04.12. 19:14:05

A Fradi 3 meccs után 3 győzelemmel és 1 vereséggel szerepel(t) a tabellán. :)
süti beállítások módosítása