Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 Románia – Magyarország VB-selejtező mérkőzés (különkiadás)

2017.05.02. 13:42 maribor_

1981. szeptember 23., A hónap utolsó előtti szerdája

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_headlines.jpgKedves vendégek Magyarországon

Lássuk először az elmúlt hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

szeptember 17. 

A kormány Tájékoztatási Hivatala közli: ülést tartott a Minisztertanács. Hatályon kívül helyezte azt a rendeletét, amely az iskolán kívüli rendszeres magánjellegű oktatást szabályozta, egyidejűleg megbízta a művelődési minisztert az új szabályozás kidolgozásával. A kormány megerősítette az Állami Tervbizottság határozatát az alacsony jövedelmű mezőgazdasági termelőszövetkezetek gazdálkodásának ésszerű és hatékony fejlesztését elősegítő intézkedésekről.

Puja Frigyes külügyminiszter elutazott New Yorkba, az ENSZ-közgyűlés 36. ülésszakára.

A magyarországi mozik bemutatják a Kopaszkutya című zenés filmszatírát. Egy kiöregedett rockzenekar tagjai megpróbálják menteni a menthetőt: új stílust, új tagokat, új közönséget keresnek. rendező Szomjas György, közreműködik a Hobo Blues Band, főszerepekben Földes László, Deák Bill Gyula és Schuster Lóránt.

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_kopszkutya.jpgSzínpadon a képzeletbeli Colorado együttes

Wroclawban őrizetbe vették az alsó-sziléziai regionális Szolidaritás szervezet kiadványának egyik szerkesztőjét, Kornel Morawieckit, aki a szocializmus ellen vívandó harcról szóló anyagot publikált. A wroclawi műszaki főiskola Szolidaritás szervezete ekkor sztrájkkészültséget hirdetett. A körzeti ügyészség elrendelte Morawiecki feltételes szabadon bocsátását.

Nagy erejű robbanás döntötte romba a palesztin ellenállási mozgalom és a libanoni nemzeti hazafias erők Szidonban levő dél-libanoni főhadiszállását. A pokolgépes merénylet következtében tizenöten életüket vesztették és 80 körül van a sebesültek száma. A környező épületekben károk keletkeztek.

szeptember 18.

Megnyílt a Budapesti Nemzetközi Vásár. A vásárváros szeptember 18. és 27. között három jelentős kiállítás színhelye lesz. A fogyasztási cikkek szakvásárán 41 országból és Hongkongból minden korábbinál több, 1321 kiállító kilenc árucsoportban mutatja be termékeit. A második kiállítás a Csináld magad! nemzetközi barkács- és kiskertkiállítás. Ez a bemutató a látogatóknak külön örömet szerezhet, hiszen egy helyütt vonultatja fel mindazokat a hasznos és nélkülözhetetlen termékeket, amelyekkel a ház körüli munkák könnyebben elvégezhetők. Most harmadszor rendezik meg az Interplayexpo nemzetközi játékkiállítást, amelyen 1600 négyzetméteren több külföldi kiállítón kívül bemutatkozik csaknem a teljes hazai játékipar. Aligha túlzás azt állítani: ennek a kiállításnak a magyar logikai játékok nemrégiben elért nemzetközi sikere különös jelentőséget ad.

A vásár főterén Sághy Vilmos mondott megnyitó beszédet

Aggódik társadalmunk a szocialista Lengyelországért. Munkások, tanárok, tudósok, művészek hallatják szavukat.

Sudár Károly gépkocsiszerelő a Szolidaritás szocialista ellenes, provokatív, a konfrontációt élező megnyilvánulásai ellen emelt szót. Kondor Emilia, a termelési főosztály diszpécsere kijelentette, hogy a KISZ-fiatalok nevében mondhatom, hogy azok mellett állunk, akik Lengyelországban felelősséget éreznek a szocializmus jelenéért és jövőjéért, akik munkával akarnak kijutni a válságból. Tordai Ferenc műszerész annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a lengyel nép, a párt vezetésével felülkerekedik a nehézségeken. Dr. Leindler László akadémikus, tanszékvezető egyetemi tanár, elmondta, hogy a szocialista Lengyelország 1945 óta elért eredményei egy felszabadult nép elismerését érdemlő alkotókészségének méltó bizonyítékai minden nehézséggel és hibával együtt is.

Nyugat-Berlinbe térítette a LOT lengyel légitársaság Katowicéből Varsóba tartó utasszállító repülőgépét egy terroristacsoport. A gépeltérítők megfenyegettek a stewardesseket, hogy megölik őket, amennyiben nem teljesítik követeléseiket és a gép folytatja eredeti útját. A repülőgépen 49 ember tartózkodott. Nyugat-Berlinből érkezett információk szerint a lengyel légitársaság eltérített repülőgépének leszállásakor a repülőteret a katonai rendőrség biztosította. A terroristákat azonnal őrizetbe vették. A Lengyel Nép- köztársaság nyugat-berlini katonai missziója határozottan követelte a terroristák kiadását, és tiltakozott, hogy a terroristákat átadták a nyugat-berlini rendőrségnek, ami a Nyugat-Berlinnel kapcsolatos négyoldalú megállapodással ellentétes.

Franciaországban a Nemzetgyűlés egyhangúan dönt a halálbüntetés eltörléséről.

Joao Havelange-nak, a FIFA elnökének sajtótájékoztatóján bemutatták a labdarúgó-világbajnokságra kiválasztott labdát. Az 1978-as argentínai Mundialhoz hasonlóan ismét az Adidas cég Tangó labdájával játszanak majd a világ legjobb futballistái. Az 1982. január 16-i sorsolás után a döntő részvevői megfelelő számú labdát kapnak a gyakorlásra. Havelange az 1986-os világbajnoksággal kapcsolatban kijelentette: eddig semmilyen hivatalos értesítés sincs arról, hogy Kolumbia nem vállalná a házigazda szerepét. Abban az esetben, ha Kolumbia lemondaná a rendezést, amerikai országot választanának színhelyül, mivel a szabályok szerint váltakozva kell megtenni a jelöléseket a világrészek között.

szeptember 19.

Sok ezer társadalmi munkás - fiatal és felnőtt - dolgozott szabad szombatján országszerte. Üzemi munkások társultak a mezőgazdaságiakhoz, szüreteltek a nagyüzemi szőlőültetvényeken, almáskertekben, mások lakóhelyük parkjait, utcáit szépítették, a gyárakban a termelési tervek teljesítését segítették elő.

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_kommunista_szombat.jpgA csepeli szerszámgépgyár szereldéjében marógépet készítettek exportra

Az egyiptomi kormány képtelen ürügyekre hivatkozva és a nemzetközi érintkezés normáit semmibe véve kiutasította az országból a kairói magyar nagykövetség munkatársát. Ezt a durva lépést indokolni akaró kairói, állítások légből kapott kitalálások, sértőek, rágalmazzák a Magyar Népköztársaságot és azt a célt szolgálják, hogy megrontsák a két ország kapcsolatait, a nemzetközi légkört. Hazánk mindig arra törekedett, hogy ápolja és fejlessze a magyar és az egyiptomi nép hagyományos barátságát. Az ezzel ellentétes célokat szolgáló rosszindulatú kairói lépés következményeiért az egyiptomi kormányt terheli a felelősség.

Háttér: A magyar diplomata rosszkor volt, rossz helyen. Szadat kiutasította a szovjet nagykövetet és 6 követségi dolgozót, valamit ezer szovjet munkást, akik különféle egyiptomi beruházásokon dolgoztak. A vád szerint a szovjetek aláássák az egyiptomi nemzeti egységet. Szadat egyensúlyozni próbált a különféle vallások, a muszlimok és a keresztény között. 1981 júniusában több véres összecsapás volt, valahogy ezek mögött sejtette Szadat a szovjeteket. Nem ez volt az első kiutasítás, 1972-ben 17 ezer szovjet munkást zavartak haza. A magyar diplomatát szintén azzal vádolták meg, hogy túlságosan beleártja magát a keresztények és muszlimok közötti konfliktusokba.

A szombati lengyel sajtó bő terjedelemben számol be a lengyel párt- és tömegszervezeteknek a LEMP Politikai Bizottsága legutóbbi nyilatkozatához kapcsolódó állásfoglalásairól. Olyan nagyüzemek, mint a varsói Kohászati Művek, az Ursus traktorgyár, a Nowa Huta-i Lenin Kohászati Művek pártbizottságai teljes támogatásukról biztosították a nyilatkozatot. Állásfoglalásaikban leszögezték, hogy a Szolidaritás irányvonaláról mindinkább olyan emberek döntenek, akiknek semmi közük sincs a munkásosztályhoz, s a gdanski kongresszuson elfogadott határozatok egyértelműen a népi hatalommal való szembenállásra, az ország társadalmi rendszere ellen irányulnak. A pártaktiva-értekezletek felhívással fordulnak a párt tagjaihoz és a Szolidaritás becsületes tagjaihoz, Lengyelország valamennyi dolgozójához: határozottan forduljanak szembe a szocialista államot támadó ellenséges erőkkel.

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_szolidaritas.jpg

A Paul Simon és Art Garfunkel alkotta zenészduó a new york-i Central Parkban, több mint félmillió hallgató előtt megtartja világhírű, azóta legendássá vált jótékonysági koncertjét.

szeptember 20.

Három HAWK-típusú föld-levegő rakétával a rakodóterén a frankfurt-kasseli nyugatnémet autópályán este fölborult egy amerikai katonai tehergépkocsi - adta hírül egy amerikai katonai közlemény. A rakéták a jelenleg is folyó „Certain Encounter” NATO-hadgyakorlaton vettek részt. A baleset következtében a tehergépkocsi vezetője és utasa súlyosan megsérült. Mindkettőt kórházba szállították. Az egyik rakéta komolyan, a másik kettő csekély mértékben megrongálódott. Hivatalos helyen azt állítják, hogy egy pillanatig sem állt fönn annak a veszélye, hogy bármelyikük is fölrobban. A baleset miatt az autópályán két órán át szünetelt a forgalom.

Pontban éjfélkor függetlenné vált Belize (a volt Brit Honduras), az utolsó angol koronagyarmat az amerikai szárazföldön. Az éjféli rövid ceremónián a volt gyarmaton tartózkodó' brit katonák bevonták a brit lobogót, és a kormány épületére felhúzták Belize nemzeti zászlóját. Az alkotmány szerint a 23 ezer négyzetkilométer területű, 150 ezer lakosú köztársaság a Brit Nemzetközösség tagja lesz. A kormányfő George Price marad, ő már húsz évé tölti be ezt a tisztséget. Az 1000 fős brit csapatok egy ideig még Belize-ben állomásoznak. Ottmaradásukat azzal indokolják, hogy az új államot veszélyeztetik a szomszédos Guatemala Belize-re támasztott területi igényei.

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_belize.jpgAz ünnepen feliratok, zászlók díszítik Belize fővárosának utcáit

Az érvénybe lépett alkotmány 1984-ig biztosítja a jelenlegi vezetés számára a hatalmat, amikor újabb választásokat tartanak. Nyikolaj Tyihonov szovjet miniszterelnök üdvözlőtáviratban fejezte ki a Szovjetunió készségét a diplomáciai kapcsolatok felvételére.

szeptember 21.

Magyarország és Csehszlovákia képviselői, a mindkét országban jelentkező gazdasági nehézségek miatt, tárgyalásokat kezdenek a bős-nagymarosi beruházás csúsztatásáról. A magyar fél részéről e tárgyalásokon merül fel először a környezeti hatások tudományos igényű vizsgálatának szükségessége. A felek végül az 1977-es államközi szerződésben rögzített határidő öt évvel történő eltolásában állapodnak meg.

A Magyar Népköztársaság országgyűlésének meghívására hivatalos, baráti látogatásra Budapestre érkezett a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának küldöttsége. A delegációt Eduard Sevardnadze, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Nemzetiségi Tanácsának képviselője, az SZKP KB Politikai Bizottságának póttagja, a Grúz Kommunista Párt első titkára vezeti.

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_sevarnadze.jpgEduard Sevardnadze és Apró Antal a Ferihegyi repülőtéren

A Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium, valamint a fővárosi tanács országos, nyilvános és titkos tervpályázatot hirdet a Budapest körüli M0 autópálya-gyűrű Kispest és Cinkota közötti szakaszának az M4-es autópályával való, a Ferihegyi repülőtér forgalmát is kielégítő kapcsolataira, valamint a térség ipari és lakóterületi főúthálózatának tervezésére. A beküldési határidő: 1982. január 11. A kiírás szeptember 21-től vehető át a Közúti Beruházó Vállalat gondnokságán (Budapest, XII., Böszörményi út 24.). A bírálóbizottság a tervpályázat eredményét 1982. február 15-ig hozza nyilvánosságra.

Ötmillió pezetás (mintegy 50 ezer dolláros) jutalmat és teljes titoktartást ígért a spanyol belügyminisztérium annak, aki az ETA baszk nacionalista terrorszervezet úgynevezett madridi kommandójának a nyomára vezeti a rendőrséget.

szeptember 22.

Kádár Jánosnak, az MSZMP Központi Bizottsága első titkárának, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa tagjának és Losonczi Pálnak, az Elnöki Tanács elnökének meghívására hivatalos, baráti látogatásra Budapestre érkezett Moamer el-Kadhafi ezredes, a líbiai forradalom vezetője, valamint kísérete. A magas rangú vendég különgépe kora délután landolt a Ferihegyi repülőtéren, ahol fogadására megjelent Kádár János és Losonczi Pál. Rövid szívélyes üdvözlés után Moamer el-Kadhafi és kíséretének tagjai az MSZMP KB első titkárával és az Elnöki Tanács elnökével együtt gépkocsiba szálltak, és díszmotorosok kíséretében az ünnepélyes fogadtatás színhelyére, a líbiai és magyar zászlókkal feldíszített Országházhoz hajtatták.

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_kadhafi.jpgLosonczi Pál, Moamer el-Kadhafi és Kádár János a Kossuth Lajos téri fogadtatáson

A Kossuth Lajos téren már felsorakozott a vendég tiszteletére a magyar néphadsereg díszzászlóalja, ott volt több száz fővárosi lakos, valamint jelen voltak a hazánkban tanuló líbiai diákok is.

Polgárháborúra emlékeztető összecsapások zajlottak le délután és este Nyugat-Berlinben, miután egy fiatalember életét vesztette a zavargásokban. A fiatalember, Klaus-Jürgen Rattay halálának előzménye az volt, hogy a nyugat-berlini szenátus ultimátumot intézett négy városrész önkényes lakásfoglalóihoz: hagyják el az elfoglalt lakóépületeket.

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_klaus_jurgen_rattay.jpgRattay élettelen testén próbálnak társai segíteni

A lakásfoglalók azonban csak rendőri kényszer hatására engedelmeskedtek. Miközben a rendőrség délután a lakóházakból kivonszolta őket, a környező utcákban szimpatizáns fiatalok tüntetésbe kezdtek. A rendőrség brutálisan, könnygázgránátokkal, vízágyúkkal, gumibotokkal lépett fel ellenük. A menekülő Klaus-Jürgen Rattayt egy városi autóbusz eközben halálra gázolta.

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nyugat_berlin.jpgGumibotos rendőrök rohama a tiltakozó fiatalok ellen

Napi reklám - ha kedd, akkor Skála.

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_skala_kope.jpg

szeptember 23.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára a Központi Bizottság székházában megbeszélést folytatott Moamer el-Kadhafi ezredessel, a líbiai forradalom vezetőjével. 

Kádár János és Kadhafi ezredes a Központi Bizottság székházában

A szívélyes, baráti légkörű találkozón részletesen áttekintették a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseit, különös tekintettel a közel-keleti térség problémáira, és átfogó eszmecserét folytattak a két ország jól fejlődő kapcsolatairól, nagy figyelmet szentelve a kölcsönösen gyümölcsöző gazdasági együttműködés bővítésének lehetőségeire.

Battonya első két díszpolgára a felszabadító szovjet alakulatok két tisztje, Vaszilij Brjuhov altábornagy és Filip Kiva ezredes. A díszpolgári címet a nagyközségi tanács ünnepi tanácsülésén adományozták a Battonyát 37 éve, 1944. szeptember 23-án felszabadító alakulatok parancsnokainak. Az ünnepi tanácsülésen Nagy József tanácselnök mondott beszédet, s átnyújtotta a személyesen is jelenlevő Vaszilij Brjuhov altábornagynak a díszpolgárrá fogadó okiratot. A tanácsülés után került sor a felszabadulási emlékmű koszorúzására. Koszorút helyezett el Roska István külügyminiszter-helyettes és a budapesti szovjet nagykövetség, valamint a szovjet déli hadseregcsoport képviselői. A 2. Ukrán Front 53. hadseregének kötelékében harcoló alakulatok az ellenséget üldözve 1944. szeptember 23-án Battonyánál lépték át Magyarország határát. Vaszilij Brjuhov harckocsiszázad, Filip Kiva pedig felderítő rohamzászlóalj parancsnokaként vett részt a község felszabadításában.

A Kőbányai Gyógyszerárugyár és a Medimpex hosszú lejáratú együttműködési szerződést kötött az American Home Products Corporationnal, a világ gyógyszer termelésében és gyógyszerforgalmazásában jelentős szerepet játszó konszernnel. Ez a szerződés lehetőséget nyújt arra, hogy a magyar gyógyszeripari vállalat egyes fontos terápiás területekre kidolgozott, illetve fejlesztés alatt álló eredeti készítményeit - közösen elfogadott kutatási program alapján együtt fejlesszék tovább. E készítményeket az amerikai konszern forgalmazná az Egyesült Államokban és több más piacon is. Az első gyógyszer, amelyre már licencmegállapodást kötöttek, a Kőbányai Gyógyszerárugyár által kifejlesztett eredeti készítmény, az agyi keringési betegségek kezelésében sikeresen alkalmazott Cavinton. A készítmény klinikai vizsgálatai a közeljövőben kezdődnek meg az Egyesült Államokban, míg néhány más országban már jövőre forgalomba kerül.

Elkezdődött a budapesti sportcsarnok technológiai épületében a műszaki átadás-átvétel. A munkálatok jelenlegi állása azzal biztat, hogy október közepén a csarnokban, a gyűrű- és a gyakorlóépületekben is sor kerülhet a műszaki átadásra, ezt követően pedig megkezdődhet az ország legnagyobb fedett sportlétesítményében a próbaüzemelés, amely december közepén fejeződik be. 1978 óta folyik a budapesti sportcsarnok építése, szovjet segítséggel. Mint ismeretes, a tervezésnél felhasználták a leningrádi Jubileumi sportcsarnok legjobb megoldásait. A tervezett kivitelezési és megvalósítási költség 1 milliárd 779 millió forint. A beruházást lebonyolító ÉPBER vezetőinek a véleménye szerint ezt az összeget nem lépik túl. A sportcsarnokban tömeggyűléseket, koncerteket, kongresszusokat is lehet rendezni, s természetesen atlétikai versenyeket és minden teremsportot. A sportcsarnok kör alakú, háromemeletes alaprajzú gyakorlócsarnokból áll.

Aszfaltozzák a gyalogoshidakat

A csarnokteret háromszintes gyűrűépület veszi körül. Eddig a budapesti sportcsarnok építkezésén 56 348 óra társadalmi munkát végeztek a budapesti vállalatok és üzemek fiataljai, s az eredeti elképzeléseknek megfelelően, várhatóan az év végére birtokba vehetik a sportolók és a szurkolók a főváros új, nagy létesítményét.

A kupanap és a VB-selejtező mérkőzés között vasárnap forduló volt a másodosztályban, tekintsük át a legfontosabb momentumait. A Keleti csoportban A Debreceni Kinizsi értékes pontot vitt haza Egerből s őrzi első helyét. Igaz, a gyenge Gyulai SE-től két pontot szerző Kazincbarcika megközelítette s mindössze egy pont köztük a különbség. Meglepetés a Szolnoki MÁV MTE hazai veresége, már nem is váratlan a Lehel otthoni kettős pontvesztése. A Középcsoportban az MTK-VM ismét győzött s biztosan tartja vezető pozícióját. A Népligetben aratott győzelmével a Kecskemét feltört a második helyre, az Építők viszont a vereségével leesett az utolsóra. A Székesfehérvári MÁV Előre mindkét pontot otthon tartotta a Doroggal szemben. Győzelmével feljebb nyomult a táblázaton a Pénzügyőr és a Bábolna. Nyugaton a csoport rangadóján a Bauxitbányász nyert a Kaposvár ellen, s ezzel az egyetlen százszázalékos csapat a második vonalban. Továbbra is veretlen az Olajbányász és a Sabaria. A Komló gólzáporral verte a MAV DAC-ot. A Dombóvári MSC saját pályáján kapott ki a javuló formában játszó Dunaújvárostól.
idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nb_ii_1.jpgidokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nb_ii_2.jpg
idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nb_ii_3.jpgidokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nb_ii_4.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nb_ii_5.jpgVáci Izzó Híradás - Budafok 4:0, Két izzós, Asztalos és Varga között a budafoki Béress. Varga hallatlan tapasztalatával és játékintelligenciájával, Asztalos pedig taktikus játékával vette ki részét a sikerből.

A Tatabánya UEFA-kupa ellenfele, a Real Madrid, a spanyol labdarúgó-bajnokság vasárnapi első fordulójában idegenben 3:1 arányú vereséget szenvedett a Real Sociedad csapatától.

Amíg a hazai bajnokságban szereplő labdarúgóink Tatán készülnek, a Belgiumban szereplő idegenlégiósaink pályára léptek klubcsapataikban. A bajnokság 4. fordulójának öt mérkőzését már szombaton, négyet pedig vasárnap játszottak le. Az első igazi rangadón a Standard Liege - hazai pályán - 2:0-ra legyőzte a bajnok Anderlechtet. A Bruges még mindig „csetlik-botlik”, hullámzóan szerepel. Egyenletes, kitűnő formát mutat viszont Kocsis és Tóth A. csapata, a Lierse. Idegenben szerzett újabb két pontjával a bajnokság élén áll és a szakemberek véleménye szerint az együttes további meglepetésekre is képes. Martos és Kozma „kenyéradója”, a tavaly nagyszerűen szerepelt Waterschei árnyéka önmagának. Szombaton az újonc Tongres egy pontot vitt el tőlük. A brüsszeli Sport cikkírójának értesülése szerint a bajok oka elsősorban a klub berkein belül keresendő. Az edzőválság túlságosan hosszú ideje tart. A csapaton belül is hiányzik az egység. A vezetőség a bajnokság előtti előkészítő mérkőzéseken a két magyar játékossal teljes mértékben elégedett volt. Martos - ezt is a Sport írja - formája ingadozó, Kozma pedig csak nehezen képes a követelményekhez alkalmazkodni. Fazekas László vasárnap délelőtt beszélgetésünk során elmondta, hogy a múlt héten szerzett kisebb sérülésének már nyomát sem érzi. A magyar szövetség behívójára készen áll, de egy máris bizonyos: a románok elleni VB-selejtező előtt három nappal. vasárnap még bajnoki mérkőzést kell játszania! A sajtó újból sokat foglalkozik a magyar válogatott és az FC Antwerpen kitűnőségével. 

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_antwerpen.jpgidokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_antwerpen_fazekas.jpgAz FC Antwerpen és Fazekas László 1981/82-ben

A lapok úgy tudják, hogy a 34 esztendős Fazekast újabb két évre szeretnék szerződtetni. Szombaton este a Belga Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága döntött egy hosszú hetek óta húzódó vesztegetés ügyében. A Beersehot elleni vádat igazoltnak találták, ezért az ország egyik legrégibb klubja az NB I. elhagyására kényszerül, és helyét a feljelentő, kiesett Beringen foglalja el. A forduló nagy meglepetése a vasárnap lejátszott FC Antwerpen-Courtrai találkozón született. Fazekas László fiatal játékostársai ezúttal túlbecsülték erejüket, vagy lebecsülték ellenfelüket és saját pályán sima vereséget szenvedtek a papírforma szerint lényegesen gyengébb játékerőt képviselő ellenfelüktől. Összegezve tehát a belga bajnokság 4. fordulója kevés magyar sikert hozott. Igaz, Tóth és Kocsis (SK Lierse) csapata győzött, ezzel a bajnokság első helyére került. Martos és Kozma (Waterschei) együttesének erejéből csak egy döntetlenre tellett, Fazekas (FC Antwerpen) gárdája kikapott. 
A 4. forduló eredményei:
Standard Liege - Anderlecht 2:0
Molenbeek - Winterslag 1:1
Beveren - FC Bruges 2:0
Malinois - L ierse 0:2
Waterschei - Tongres 2:2
Antwerpen - Courtrai 0:2
CS Bruges - Lokeren 0:2
Gantoise - FC Liege 1:0
A Waregem - Beringom mérkőzést nem játszották le.
Az élmezőny (szemebtűnő, hogy mindkét újonc megatlálható ott):
1. Lierse 7p
2. Lokeren (U) 7p
3. Standard (K) 6p
4. Anderlecht (B) 5p
5. Tongres (U) 5p

A Bukarestben sorra kerülő Románia - Magyarország labdarúgó VB-selejtező mellett még három hasonló találkozóra került sor szerdán.

Az I. csoportban az NSZK eddig százszázalékos válogatottja Bochumban, Finnország ellen lépett pályára és gólzáporos győzelmet aratott, NSZK - Finnország 7:1 (2:1) Gólszerző: Rummenigge (3), Breitner (2), Fischer, Dremmler, ill. Tuonen. Nagyjából ebben a csoportban eldőlt a továbbjutás, mivel az NSZK és Ausztria 10-10 ponttal vezeti a csoportot, a 3. helyezett bolgároknak néggyel kevesebb van.

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_meszoly_kalman_nszk_finnorszag.jpgEzzel a Klaus Fischer-fejessel indult be az NSZK-beli gólzápor Bochumban

A III. csoportban két találkozót is rendeztek. A Szovjetunió válogatottja a pont nélküli Törökország együttesét fogadta, a csehszlovákok pedig Reykjavikban szerepelek. A szovjetek könnyed, tetszetős játékkal gólkülönbséget javítottak, 4:0 (3:0)-ra nyertek a gólokat Csivadze (4.perc), Gyemjanyenko (20. perc), Bohin (27. perc) és Sengelija (50. perc) szerezte. Csehszlovákia nagy meglepetésre értékes pontot vesztett, 1:1 lett a találkozó, úgy, hogy  Kozák csak a 78. percben tudott egyenlíteni. Ebben a csoportban még bármi lehet, 1. Csehszlovákia 9 pont (6 mérkőzésből), 2. Wales 9 pont (6 mérkőzésből), 3. Szovjetunió 7 pont (4 mérkőzésből).

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_izland_csehszlovakia.jpgNehoda bűvöli ellenfelét és a labdát

És akkor lássuk a lényeget, a vb-selejtező mérkőzést!

Románia - Magyarország
A román edzőtáborból kapott hírek szerint Kovács István fiai a hamleti kérdést mormolgatják magukban. Tudják, ha nem nyernek a mérkőzésen, az eddig elvesztett pontok miatt, gyakorlatilag kiszállnak a versenyből. És ők már régebben teszik a felkészülést, mert emiatt a találkozó miatt - minden egy lapra téve fel - felfüggesztették a bajnokságot, és több hónapja edzőtáborban készül a gárda. Úgy, hogy közben csaknem mindennap levetítették nekik a magyar csapat mérkőzéseiről készített filmeket, s a szakvezetőkkel együtt értékelték a mieink erényeit és gyengéit. Hogy a felkészülési mód a célravezető volt-e, csak a mérkőzés adja meg a választ. A kialakult helyzetből azonban nyilvánvaló: a szerdai mérkőzésen döntő lesz, melyik csapat tud gyorsabban és jobban megszabadulni a versenyláz béklyóitól! És ezzel természetesen tisztában vannak a magyar csapat vezetői is. Örülnek annak, hogy a romániai közvélemény győzelmet vár, sőt követel, s azon fáradoznak, hogy ebből a magunk számára hasznot húzhassunk. Válogatottunk felkészülése nem volt zavartalan és minden bizonnyal úgy fogunk felállni a tétmérkőzésre, ahogyan nemzetközi találkozón még soha nem szerepelt a válogatottunk. De ez hozhat szerencsés fordulatot is! A magyar labdarúgás történetéből számtalan példát lehetne felhozni annak a bizonyítására, hogy nehéz helyzetekben az utolsó pillanatban csapatba kerülök lettek a mérkőzés hősei. De akár így lesz. akár úgy, nem vagyunk hátrányosabb helyzetben, mert a románok sérülések miatt voltak kénytelenek megbontani a már kialakult, összekovácsolódott csapatukat, és az ő játékosaiknak nyilván az is az eszükbe jut, hogy a legerősebb összeállításban is vereséget szenvedtek az idén a Népstadionban.
idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_meszoly_kalman_nyilatkozat.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_paul_wolfisberg.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_meszoly_kalman_szepesi_gyorgy.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_kezdo.jpgA bukaresti kezdő tizenegy

A két kapitány zászlót cserél

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_vedekezes.jpgEgy képen, Garaba, Martos, MészárosSallai és Bálint (a háttérben Camataru), akik Rabbal és Tóth Józseffel együtt a legtöbbet tették a győzelemmel felérő döntetlen kivívásáért

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_sallai_garaba.jpgSallai már elfejelte a labdát Camataru és Jordanescu elöl, Garaba lentről biztosít

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_toth_jozsef_crisan.jpgTóth versenyfutása Crisannal, a románok veszélyes játékosával

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_fazekas.jpgÍgy vigyáznak a román védők Fazekasra

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_meszaros_3.jpgMészáros kapuja bevehetetlen, itt egy bal felső sarokra tartó veszélyes labdát csip el

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_toth_jozsef_camataru.jpgCamataru és Tóth József párviadala, a magyar csapat balhátvédjének gyorsasága ezúttal is aranyat ért

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_torocsik_nyilasi.jpgTörőcsik lefedezi Stoicát, Nyilasi előtt szabaddá vált az út

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_torocsik.jpgTörőcsik inkább hasznos mint látványos volt, sok labdát megtartott elöl

Törőcsik Andrásnak ezúton is kívánunk erőt a gyógyuláshoz és boldog hatvankettedik születésnapot!

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_garaba_toth_jozsef.jpgBalaci betört a magyar tizenhatoson  belülre, Tóth József (4) elkísérte, majd Garaba megállította, a kapuban Mészáros, a mezőny legjobb játékosa figyel

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_rab.jpgRab fejjel rombol: szürkén, de megbízhatóan játszott a válogatottba visszatért játékos

Mészáros, a magyar csapat hőse, mindent védett

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_sallai.jpgSallai, a magyar válogatott újonca dicséretes magabiztossággal játszott, itt elviszi Jordanescu elöl a labdát

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_meszaros_2.jpgMészáros a magyar „légtérben” hárítja a román akciót

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_sallai_camataru.jpgNem jellemző jelenet: Sallai (miután elfejelte a labdát) a földön, a következő másodpercben Jordanescu és Camataru is ráesett. Az újonc-válogatott megsérült, de Linemayr, az osztrák játékvezető (aki egyébként jól vezette a találkozót) mégsem engedte a segíteni igyekvőket a pályára

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_fazekas_stanescu.jpgStanescu bakugrása Fazekas hátán

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadaslefujas_utan.jpgÖröm a mérkőzés után: Tóth József és Nyilasi Sallainak gratulál

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_meszoly_nyilasi.jpgMészöly és Nyilasi öröme

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_szurkolok.jpgBoldog magyar szurkolók a bukaresti stadionban

idokapszula_nb_i_1981_82_romania_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_meccsjegy.jpgMegérte a pénzét...


A mérkőzés összefoglalója

A Szivárvány Kupa ötödik, egyben első őszi fordulójára ismét 33 szerkesztőség küldte el szavazatát, illetve osztályozta a játékosokat - a Népsport hagyományai szerint  1-től 10-ig. Ezek alapján a román - magyar világbajnoki selejtező labdarúgó-mérkőzés után a következő sorrend alakult ki:
1. Mészáros 292 pont, 2. Garaba 253, 3. Sallai 236, 4. Bálint 226, 5. Tóth J. 223, 6. Martos 209, 7. Nyilasi 191, 8. Rab 191, 9. Fazekas 164, 10. Kiss 124, 11. Törőcsik 119.
Az eddig lejátszott öt mérkőzés után az összesített verseny állása a következő:
1. Garaba 1024 pont, 2. Martos 911, 3. Fazekas 882, 4. Bálint 859, 5. Nyilasi 829, 6. Kiss 818, 7. Törőcsik 784, 8. Müller 769, 9. Tóth J , 731, 10. Katzirz 616, 11. Mészáros 544, 12. Varga 532, 13. Mucha 313, 14. Sallai 236, 15. Kerekes 297, 16. Rab 191, 17. Csapó 146.
(Megjegyzés: a cserejátékosok teljesítménye Bukarestben nem volt értékelhető, mivel rövid időt töltöttek a pályán.)

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3912382861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2017.05.02. 20:53:37

Ez volt az a meccs, ahol először volt téma hogy a román szurkolók kifütyülték a magyar himnuszt....?

maribor_ 2017.05.02. 23:23:32

@Fandor: Igen. Meg hogy Mészöly előbb kiküldte őket melegíteni, hogy a meccsre elfáradjanak a nézők.

Tököm Állat 2017.05.03. 11:21:14

Nem szeretnék a szezon végéig izgulni:a Bábolna fog majd otthon is játszani?

maribor_ 2017.05.03. 11:46:19

@Tököm Állat: Februárban majd már ott fogadják a Kossuth KFSE-t. Ezt a varázsgömbünk mondja, időben még csak szeptemberben járunk.

Tököm Állat 2017.05.03. 12:01:08

@maribor_: most nagy kő esett le a szívemről

Rich.mond 2017.05.03. 16:13:09

Azért odabasz az 5000 néző a Tapolcai Bauxitbányász - Kaposvár meccsen - szomszédvárnak azért nem nevezném őket.

JuAn 2017.05.03. 19:31:04

Én még csak a belpolitikai híreknél tartok, de ezt valaki magyarázza el/meg, mert nem értem: "Budapest körüli M0 autópálya-gyűrű Kispest és Cinkota közötti szakaszának".

maribor_ 2017.05.03. 20:46:15

@JuAn: Ez volt a terv akkor.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.06.28. 09:53:48

@JuAn: Ezt se ma írtam... :)

HA AZ ESŐ...

Ha az eső szikla lenne,
Kiskertemben agyonverne,
Hogyha pedig medve volna,
Ereszünkből kibrummogna.
Netán lenne olaszrizling?
Ittasodna minden grizzlynk.
S ha mint aszfalt nyerne testet,
M0 körbeérné Pestet!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2009/08/ha-az-eso.html
süti beállítások módosítása