Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 8. forduló

2017.05.23. 12:19 maribor_

1981. október 2-3-4., a hónap első hétvégéje

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_headlines.jpgA Hungarovin etyeki célgazdaságában, ahol a Törley-pezsgőhöz termelik az alapanyagot, géppel szüretelik a beérett szőlőt.

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

október 1.

A Minisztertanács ülésén a kormány elnöke tájékoztatást adott Anker Jörgensennek, a Dán Királyság miniszterelnökének meghívására Dániában tett hivatalos látogatásáról. A Minisztertanács a beszámolót tudomásul vette. A kormány megerősítette az Állami Tervbizottság határozatát egyes gazdasági szabályozók módosításáról. Az intézkedések célja - az 1982. évi népgazdasági terv előkészítésére vonatkozó korábbi határozatoknak megfelelően - a teljesítmények növelése és a népgazdaság egyensúlyának javítása. A Minisztertanács felhívta az illetékes szerveket, hogy az intézkedéseket tartalmazó jogszabályokat október végéig dolgozzák ki; az érdekképviseleti szerveket pedig felkérte, hogy a módosított szabályozók figyelembevételével segítsék elő a vállalatok és szövetkezetek felkészülését jövő évi feladataikra.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának meghívására hazánkba látogatott Gaston Plissonnier, a Francia Kommunista Párt Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára. A vendéget fogadta Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára. 

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_gaston_plissonniert_kadar_janos.jpgGaston Plissonniert és Kádár János (és ki látszik a bokorból, látszik egy Horn Gyula!)

Háromszáz, esetenként négyszáz százalékos áremelést tart szükségesnek a lengyel kormány ahhoz, hogy a fogyasztói árak tükrözzék a ráfordítási költségeket. Ezt az élelmiszer-gazdálkodási tanács ülésén fejtették ki, amelyen Roman Malinowski miniszterelnök-helyettes is részt vett. A legsürgetőbb a fűtőanyagok, az energia, a gáz és a cukor árának emelése, ezt követi majd a tej és tejtermékek, a későbbiekben pedig a hús- és zsírfélék árának emelése.

Ötvenéves a szovjet televízió. 1931. október 1-én sugároztak először tévéműsort Moszkvában. Ma a fővárosnak négy programja van. Az első, teljes egészében színes műsort az ország lakosságának 86 százaléka nézheti. Az adásokat műholdak továbbítják az ország távoli szibériai és távol-keleti részére. A központin kívül 120 önálló stúdió is működik az országban.

Hét méter magas tortával ünnepelte 50. születésnapját a New York-i Waldorf Astoria hotel. A híres manhattani szálloda évfordulójára rendezett ünnepségen megjelent 1000 vendég között ott volt az amerikai politikai és művészeti élet számos neves képviselője, többek között Gerald Ford ex-elnök és felesége, valamint Ginger Rogers, aki 1945-ben a „Weekend a Waldorf-ban” című  film sztárja volt.

Nyikolaj Patolicsev szovjet külkereskedelmi miniszter Moszkvában megbeszélést folytatóit Seeley Lodwick amerikai mezőgazdasági miniszterhelyettessel, aki a szovjet-amerikai gabonaegyezménnyel kapcsolatos konzultációkon tartózkodik a szovjet fővárosban. A két ország között régebben megkötött gabonaegyezmény öt évre szólít, s ennék értelmében a Szovjetunió évi hatmillió tonnát külön értesítés nélkül, ezenfelül évi kétmillió tonnát előzetes értesítéssel vásárolhat az Egyesült Államoktól. Amennyiben szovjet részről ezen az összesen nyolcmillió tonnás kereten felül is kívánnak gabonát vásárolni, ahhoz az amerikai kormány jóváhagyása is szükséges. Az egyezményt az idei tárgyalásokon egy évvel meghosszabbították, a meghosszabbítás most lép érvénybe.

október 2.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának meghívására Budapestre érkezett a Portugál Kommunista Párt küldöttsége Alvaro Cunhalnak, a párt főtitkárának vezetésével. A küldöttség tagjai: Albano Nunes, a PKP külügyi osztályának vezetője és Francisco Lopes, a lisszaboni pártbizottság tagja, a Központi Bizottság tagjai. A portugál vendégeket a Ferihegyi repülőtéren Berecz János, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, a KB külügyi osztályának vezetője fogadta.

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_berecz_janos_alvaro_cunhal.jpgAlvaro Cunhal Berecz János társasáságában

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára a KB székházában fogadta a Portugál Kommunista Párt küldöttségét. A szívélyes, elvtársi légkörű megbeszélésen kölcsönösen tájékoztatták egymást pártjaik helyzetéről, tevékenységéről és feladatairól. Véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet, valamint a nemzetközi kommunista és munkásmozgalom időszerű kérdéseiről. A megbeszélésen kifejezésre jutott a Magyar Szocialista Munkáspárt és a Portugál Kommunista Párt nézetazonossága valamennyi érintett kérdésben. Áttekintették a két párt hagyományosan jó kapcsolatait, és megerősítették azt a kölcsönös szándékot, hogy az MSZMP és a PKP kapcsolatai a marxizmus-leninizmus és a proletár internacionalizmus szellemében tovább fejlődjenek.

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_kadar_janos_alvaro_cunhal_tolmacs.jpgAlvaro Cunhal és Kádár János az MSZMP KB székházában, középen a tolmács

Alvaro Cunhal 1913-ban született. Fiatalon csatlakozott a (betiltott) kommunista párthoz és fiatalsága nagy részét börtönben töltötte. 1960-ban kalandos módon megszökött a Peniche börtönből és egy közelben állomásozó szovjet tengeralattjáró Moszkvába szöktette. 1961-től 1992-ig volt a kommunista párt főtitkára.

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_alvaro_cunhal_temetes.jpgAlvaro Cunhal temetése

2005-ben bekövetkezett halála után félmillió ember kísérte utolsó útjára.

Varsó: A hazai gyártmányú cigaretták árának kilencven, a gyufa árának száz és a pipadohány árának százhúsz százalékos emelését szombaton jelentették be a rádióban és a televízióiban. Éjfél után Lech Walesa a szakszervezet újjáválasztott elnöke felszólította a minisztereket, hogy függesszék fel a 'bejelentett áremeléseket, és közölte, hogy „ha azok mégis életbe lépnek, ez újabb társadalmi feszültséghez vezethet”.

Tizennyolc halálos áldozata és huszonhét sérültje van a jugoszláviai Stara Pazova-i vasúti felüljárónál történt súlyos közúti szerencsétlenségnek. A Lasta jugoszláv vállalat Szabadka-Újvidék-Belgrád közötti járatának egyik autóbusza a felüljáró korlátját áttörve a sínekre zuhant, és teljesen összeroncsolódott. A szerencsétlenség okait különbizottság tanulmányozza.

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_buszbaleset.jpgKépünk a baleset után készült

A fokozott biztonsági intézkedések ellenére folytatódott a palesztinellenes merényletek sorozata Libanonban. Délelőtt gépkocsiban elhelyezett, nagy erejű bomba robbant Nyugat-Bejrútnak abban a körzetében, ahol a palesztin ellenállási mozgalom és a libanoni baloldali pártok irodáinak többsége található. A merénylet célpontja minden jel szerint az El Fatah palesztin szervezet helyettes vezetőjének, Szalah Khalafnak, ismertebb nevén Abu Ijadnak az irodája volt. 

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_bejrut.jpgA palesztinellenes merénylet egyik áldozata, egy fiatal nő

A bejrúti rádió jelentése szerint legkevesebb harminc halottja és száztizenöt sebesültje van a pokolgépes merényletnek. Az áldozatok között nincs sem libanoni, sem palesztin vezető. A robbanás ereje több épületet súlyosan megrongált, sokan a romok alatt lelték halálukat. A merénylet színhelyének közelében egy másik, hasonló erejű s szintén gépkocsiban elhelyezett robbanószerkezetet hatástalanítottak.

október 3.

Bár október esős, szeszélyes idővel köszöntött be, az Alföldön, a háztáji kertekben, de az ország más részein is teljes lendülettel szüretelnek. A meteorológiai jelentések szerint néhány nap múlva újra száraz, meleg idő várható, amely elősegíti a szüretet. Százharmincötezer hektár szőlőtermés vár betakarításra. A szőlőtermés különböző termőtájakon más-más, a minősége azonban jobb a tavalyinál. A Gyöngyösdomoszlói Állami Gazdaságban szüretelt must cukorfoka például eléri a 18-20-at, de máshol is jó minőségről számolnak be.

Az ország több városában, településén munkával töltötték szabad szombatjukat a gyárak, üzemek dolgozói. A fővárosban például Angyalföldön 57 vállalatnál mintegy 16 ezren vállaltak kommunista műszakot. A fizikai dolgozókon kívül sok alkalmazott, műszaki is munkapad mellé állt. Az Elektromos Műveknél csaknem 1800-an dolgoztak a főváros közvilágítási hálózatának karbantartásán; 1200 Láng gépgyári munkás megszokott feladatainak elvégzésével a terv teljesítését segítette. A Fővárosi Vízművek több mint 1500 munkatársa karbantartással, valamint a nemrég elkészült munkásszálló környezetének rendezésével foglalkozott. A Javszer mintegy ezer dolgozója már a fűtési szezonra készült: a háztartások gázberendezéseinek javításán munkálkodtak.

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_sugar.jpgMegyünk!

Az Ír Köztársasági Hadseregnek (IRA) a belfasti Maze-böntönben éhségsztrájkoló tagjai úgy döntöttek, hogy véget vetnek éhségsztrájkjuknak - jelentette be a Sinn Fein, az IRA politikai szárnya. Elhatározásukat a börtönből délután kijuttatott közleményükben maguk is megerősítették. Az év elején politikai célokért kezdett önpusztító tiltakozó mozgalomnak tíz áldozata volt. Időközben az éhségsztrájkotok követelései lassan lemorzsolódtak, politikai jellegüket jórészt elvesztették, és a tiltakozók beérték volna egy mérsékelt börtönreformmal. A megmaradt követeléseik között volt például a civil ruha viselésének és a látogatók fogadásának lehetősége. A londoni kormány azonban a nagyszámú belső és nemzetközi bírálat ellenére mindvégig hajthatatlan maradt. Az éhségsztrájkoknak ezzel, úgy tűnik, vége szakadt, az észak-írországi brit hatalom elleni tiltakozásoknak azonban semmiképpen.

A baloldali pártok erélyes tiltakozása közepette a japán légierő országos hadgyakorlatot kezdett. Japán valamennyi bázisán 550 harci repülőgépet és összesen 48 ezer főnyi katonai személyzetet mozgósítottak az egy héten át tartó manőverekre, amelyek befejező szakaszába bekapcsolódnak az Egyesült Államok okinawai támaszpontjairól felszálló amerikai vadászbombázók is.

A iráni belügyminisztérium jelentése szerint a tegnap megtartott elnökválasztásokon a 16 millió szavazóból több mint 15,2 millióan Khamenei hodzsatoleszlámra, az Iszlám Köztársasági Párt vezetőjére adták voksukat, így az Iszlám Köztársaság új elnöke ő lett (Egy kis okoskodás: A síita klérus rangsora molla-hodzsatoleszlám-ajatollah - a szerkesztő megjegyzése).

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_khamenei.jpgKhamenei hodzsatoleszlám leadja szavazatát

október 4. 

Fidel Castro, a Kubai KP Központi Bizottságának első titkára, az állam és minisztertanács elnöke délután fogadta Gáspár Sándort, az MSZMP Politikai Bizottságának tagját, a SZOT főtitkárát, a Szakszervezeti Világszövetség elnökét. A találkozón áttekintették a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseit, valamint az SZVSZ jövő februári, havannai kongresszusának előkészületeit. A találkozó után hivatalos kubai látogatásának befejeztével visszaindult Havannából Budapestre Gáspár Sándor és az általa vezetett szakszervezeti küldöttség.

Közel öt hónapos távollét után délelőtt II. János Pál pápa ismét megjelent, a Szent Péter téren, ahol egy boldoggá avatási szertartáson vett részt. A nyilvános megjelenést rendkívüli biztonsági intézkedések előzték meg. Mint ismeretes, május 13-án a Szent Péter téren merényletet követtek el a katolikus egyházfő ellen.

Tízezrek tüntettek Madridban Spanyolország NATO-csatlakozása ellen, amelyről hétfőn kezdi meg a vitát a képviselőház külügyi bizottsága. A hétvégi tiltakozó akciókat a szocialisták, illetve a NATO-belépés elleni társadalmi bizottságok rendezték. A jövő hétre - a parlament teljes NATO-üléséhez időzítve - a kommunisták hirdettek nagyszabású tüntetést a fővárosban. 

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_madrid.jpgA NATO-csatlakozás elleni tüntetők elégetnek egy amerikai zászlót

A szocialisták tiltakozó nagygyűlésének szónoka Felipe Gonzalez, a párt főtitkára volt, aki népszavazást követelt a NATO-csatlakozásról, emlékeztetve rá, hogy e követeléssel a közvélemény-kutatások tanulsága szerint még a kormánypárt választóinak is csaknem 70 százaléka egyetért. A szocialista vezető bírálta a kormányt, amely amerikai nyomásra sietteti a NATO-belépést, holott ez a kérdés súlyosan megosztja az ország lakosságát, amellett, hogy nemcsak a spanyol nép, hanem az egész világ békéjét is fenyegeti.

Heti humor:

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_heti_humor.jpg

Pénteken délben Zürichben sorsolták ki a Bajnokcsapatok Európa Kupája, a Kupagyőztesek Európa Kupája és az UEFA Kupa második fordulójának párosítását. A mérkőzéseket október 21-én és november 4-én játsszák a csapatok. Magyar részről már csak a Vasas érdekelt a KEK-ben, és már komoly játékerőt képviselő csapattal találkozik majd. A sorsolás a lapján a piros-kékek ellenfele a belga Standard Liege együttese lesz. Az első mérkőzést Budapesten rendezik október 21-én. A Standard már mérkőzött magyar csapattal, mégpedig ugyancsak a KEK-ben - az 1966/67-es kupasorozatban - a Győri ETO ellen harcolta ki a továbbjutást. Az ismert belga csapat azóta is több nagy sikert mondhat magáénak. Tavaly az UEFA Kupában a Steaua, a Kaiserslautern és a Dynamo Dresden legyőzése után csak a Köln tudta - igen nehezen  megállítani a liegie-ieket.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 8. fordulóját!

Csepel - Haladás
A tabella harmadik és negyedik helyezettjének mérkőzése jelen esetben rangadónak számít. A papírforma a hazaiak mellet szól, mégis a döntetlen a legvalószínűbb. A hazai együttesben Dékány meggyógyult, s ő lesz a középcsatár a Haladás elleni rangadón. A piros-kékek győzni akarnak, s folytatni kívánják kitűnő őszi szereplésüket. A Haladás csapatában ismét szóhoz jut Preszeller, aki letöltötte büntetését. Török Péter edző jó játékot vár, s bízik abban, hogy egy pontot elvisznek a vasiak.
idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_csepel_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_csepel_haladas_preszeller_kelemen_godan.jpgPreszeller (fehér nadrágban) elviszi a labdát Kelemen és Godán díszkíséretében

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_csepel_haladas_dekany.jpgDékány, akinek ezúttal nem ment a játék, nem sikerült a góllövés, leveszi a labdát

Bp. Honvéd - Volán
A Honvéd lassan belelendül, a Volán halványabb, mint a legutóbbi bajnokságban volt. így aztán a mérkőzés egyesélyes. Kispesten érdekes előmérkőzéssel kedveskednek a rendezők a szurkolóknak: a Honvéd-öregfiúk a színészek válogatottjával mérkőzik. A vendégek újoncot avatnak. Kovács L. sérült, ezért Varga Nándor először kap lehetőséget a kapuban.
idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_bp_honved_volan.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_bp_honved_volan_kromer_dajka_nagy_antal.jpgKrómer elesik, pedig Dajka nem követett el szabálytalanságot, hátrább Nagy Antal rajtol a labdára

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_bp_honved_volan_vedekezes.jpgA levegőben verhetetlen volt a Volán védelme

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_bp_honved_volan_juhasz_peter_nagy_antal.jpgJuhász Péter-Nagy Antal párharc a kispesti pályán

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_bp_honved_volan_kromer_dajka.jpgA fehér mezes Krómer (Volán) elviszi a labdát Dajka elől

DVTK - Vasas
A két csapat legtöbbször szoros mérkőzést vívott a múltban is egymással, ezúttal is ez várható. A DVTK-ban ismét Teodoru I. lesz a balhátvéd, a Vasas sikeres kupacsapatával kezd.
idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_dvtk_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_dvtk_vasas_olah_szlifka_zombori.jpgZombori készítene elő támadást, de Szlifka elrúgja előle a labdát, hátrább Oláh, aki kihagyott egy tizenegyest

Pécsi MSC - Ózd
Mindkét csapatnak ereje a hazai pálya. Ez a pécsiek javára billentheti a mérleget. A hazaiaknál a fiatal Mészáros kapja a kilences mezt. A vendégek hétközben nemzetközi felkészülési mérkőzést játszottak a csehszlovák Frydek Mystek csapatával és hazai pályán, 300 néző előtt 2:1-es félidő után 3:3-ra végeztek. Az ózdiak góljait Ambrus, Kajdi és Magyar szerezték.
idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_pecsi_msc_ozd.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_pecsi_msc_ozd_lorincz_sandor.jpgA pécsi Lőrincz csatája az ózdi védőkkel

Debreceni MVSC - SZEOL AK
A sereghajtó SZEOL-nál már nagyon elkelne a pont, de erre kevés reménye van most is. A vendégeknél Somogyi rendbe jött, így újra ő lesz a beállós.
idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_debreceni_mvsc_szeol_ak.jpg

A Délmagyarország tudósítója is hasonlóan látta a találkozót, mint a SZEOL AK mestere: "A Szeged ezen a mérkőzésen jobban játszott, mint ahogy azt a bajnoki táblázatban elfoglalt helye mutatja."

Tehát többek szerint sincs a SZEOL teljesen reménytelen helyzetben.

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_debreceni_mvsc_szeol_ak_toth_repka_jankovics.jpgTóth újból előnyhöz juttatja a hazai gárdát. Nagy vert helyzetben, hátrább Repka és a sérülésből felépült Jankovics

Békéscsaba - ZTE
Bár mindkét csapat a középmezőnyben és közel egyformán szerepel, ha totómérkőzés lenne, egyes lenne a tipp.
idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_bekescsaba_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_bekescsaba_zte_vagasi.jpgVágási harcol az egerszegi védők között a labdáért, de nem képes megbirkózni a feladattal

Ferencváros - Tatabánya
A szerdai eredményeket figyelembe véve tulajdonképpen a bányászcsapat lenne az esélyes, de az Üllői úti pálya légköre, s a zöld-fehérek akarása ezt kiegyenlíti. A legvalószínűbb a döntetlen. Gondban van Novák Dezső, még bizonytalan a Ferencváros összeállítása, a jelek szerint Ebedli helyén Tepszics kezd, ha a játékmester sérülése nem jön rendbe.
idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_ferencvaros_tatabanya_1.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_ferencvaros_tatabanya_kiss_imre.jpgKiss Imre a bemelegítéskor még nem sejtette, mi vár rá...

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_ferencvaros_tatabanya.jpgNyilasi és Lakatos talajgyakorlata

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_ferencvaros_tatabanya_szabadi_kiss_imre_2.jpgidokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_ferencvaros_tatabanya_szabadi_kiss_imre.jpgSzabadi élete első NB I-es gólját szerzi - két kameraállásból

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_ferencvaros_tatabanya_pogany_szabo_gyorgy.jpgPogány az ötödiket rúgja Szabó György kíséretében

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_ferencvaros_tatabanya_poloskei.jpgPölöskei a Tatabánya védőinek gyűrűjében

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_ferencvaros_tatabanya_nyilasi_csapo.jpgNyilasi és Csapó a földre esnek az összecsapásuk után

Nyíregyháza - Ú. Dózsa
A Dózsának még sohasem sikerült legyőznie a nyírségieket. Temesvári Miklós, az újpestiek edzője volt csapata ellen lehetséges, hogy megfelelő receptet ad ki együttesének. Nyíregyházán kapuscsere következik: Kovács helyett Májer őrzi a nyírségiek hálóját. Újpesten a két sárgalapos Törőcsik helyett Steidl kerül a középcsatár posztjára.
idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_nyiregyhaza_u_dozsa.jpg

Rába ETO - Videoton
A Rába nemcsak pihentebb csapat, hanem a Videotont még a Rapid elleni kiesés is lehangolja. Meglepetés lenne a Videoton győzelme. Nincs könnyű helyzetben a vendég együttes: Szabó, Kiss, Végh, Májer, Csuhay és Nagy Tibor is sérült, játékuk kérdéses.
idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_raba_eto_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_raba_eto_videoton_mile_palkovics_glazer_baranyi.jpgLégicsata: odafenn Mile (fehér mezben) és Palkovics, itt lenn Glázer (fehér mezben) és Baranyi

A mérkőzések után lássuk a 8. forduló válogatottjait! Kicsit kevesebb jó teljesítményt láthattunk a hétvégén, mint az előző fordulóban. A 6-os és 7-es osztályzatok mellett két 8-ast találtunk, Kiss Lászlót és Leboniczky Imrét, mindketten a Vasas játékosai. Nálunk a forduló játékosa a középcsatár lett, két gólján felül vezére volt csapatának
idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén a fordulóban duplázó győri Szentes Lázár áll, mögöttük két 6 és négy 5 gólos játékos követi őt.
idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella élén döntetlenje ellenére a Bp. Honvéd áll, szerencséjük volt a vetélytársaikkal szemben. Gólkülönbséggel előzik meg a szintén tizenegy pontos Csepelt. Tömör a mezőny mögöttük, négy-négy 10 és 9 pontos csapat követi őket. Leghátul a Debreceni MVSC elkerült a kiesőhelyről, vereségével a DVTK vette át helyüket. Négy döntetlenjével a Volán sincs rózsás helyzetben, a SZEOL AK folytatja leszakadását a teljes mezőnytől.
idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A Keleti csoportban a forduló bombameglepetését elsősorban a Debreceni Kinizsi gólzáporos győzelme jelenti. A Salgótarjánban aratott diadal révén megőrizték vezető helyüket a debreceniek. Váratlan, hogy a Szolnoki MÁV MTE - Szolnokon - nem tudta legyőzni a Honvéd Papp J. SE-t. A Lehel újabb veresége - ezúttal saját pályáján, a szarvasiaktól - már nem is meglepetés... A Középcsoportban Az MTK-VM csak egy góllal, de ismét győzött, s ezzel biztosan tartja első helyét. Továbbra is jól szerepel a Dorog és a Kecskemét, fokozatosan javul a Kossuth KFSE és az Szfv. MÁV Előre, gyengélkedik a Bábolna, a BKV Előre, a BVSC és az Építők. Különösen meglepetés az Építők utolsó helye. Az első öt közé jutásért a jelek szerint ebben a csoportban is nagy lesz a vetélkedés. A Nyugati csoportban elvesztette első pontját a Bauxitbányász... A tapolcaiak otthonában a Dunaújváros értékes pontot szerzett. A csoportban három csapat még mindig veretlen: a Bauxitbányász, az Olajbányász és a Sabaria. A Dombóvár megszerezte első győzelmét, de ezzel sem tudott elkerülni az utolsó helyről. A Kaposvár könnyen nyert a PVSK ellen, amely a 13. helyre esett vissza.
idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_nb_ii_4.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_nb_ii_5.jpgKüzdelmes mérkőzésen szerezte meg a győzelmet az MTK-VM, Morgós harcol a labdáért a Pénzügyőr védőivel, Pénzügyőr-MTK-VM 1:2

A forduló után Mészöly Kálmán szövetségi kapitány kijelölte és az MLSZ a FIFA-nak elküldte a svájciak, ellen készülődő válogatott keret névsorát. Ez a következő:

Mészáros, Katzirz, Kakas (kapusok) Szántó, Kerekes A., Garaba, Tóth J., Varga J. (védők) Müller, Sallai, Nyilasi, Rab, Csapó, Moldván, Csongrádi (középpályások) Fazekas, Bodonyi, Törőcsik, Esterházy, Kiss L., Izsó és Kerekes György.

A keret tagjai a szerdai bajnoki mérkőzés után az MLSZ-ben találkoznak, és nyomban Tatára utaznak. Ott lesznek október 11-ig, a mérkőzés napjáig. Fazekas 9-én, Mészáros és Müller 11-én csatlakozik társaihoz. Az MLSZ Bálint és Martos kérésére lehetővé tette, hogy két sárga lapjuk ellenére részesei lehessenek a felkészülésnek.

Sokat nem pihenhetnek a csapatok, a következő szerdán jön a 9. forduló, az alábbi párosításokkal:

Haladás - Békéscsaba
ZTE - Debreceni MVSC
SZEOL AK - Ferencváros
Tatabánya - Pécsi MSC
Ózd - Bp. Honvéd
Volán - Rába ETO
Videoton - Nyíregyháza
Ú. Dózsa - DVTK
Vasas - Csepel 

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr512416613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2017.05.23. 16:38:57

azért a Videoton ritkán kapott ekkora verést.... (ráadásul 1:0-ra még ők vezettek....
Alvaro Cunhal mellett még elég sok "békepárti" politikus nevét jegyezhettük meg akkoriban a Hiradóból egy életre (sokuk valamelyik kommunista testvérpárt vezetője volt), csak így kapásból: Luis Corvalán, Georges Marchais, Romes Chandra, Babrak Karmal, Enrico Berlinguer, Pham Van Dong, Ziaul Hakk...

maribor_ 2017.05.23. 16:50:28

@Fandor: Fognak még itt sokan beleszaladni a késbe :)

Szerintem mindegyikükről írtunk már, vagy fogunk.

Opaulus 2017.05.23. 21:59:10

A Nyíregyháza-Újpest mérkőzést a TV is közvetítette! (Ez volt az első újpesti vereség amit a televízióban láttam..., lila szurkoló lévén cikiztek is érte a suliban) Moldván Miklós ezután került igazán a szövetségi kapitány látóterébe.Szezonbeli, egyenletes és jó teljesítményének köszönhetően később az új-zélandi túrán be is mutatkozott a válogatottban. Elmondása szerint "mostohagyerekként" kezelték a fővárosi sztárok és főleg a cserejátékosok. Még passzolni sem nagyon akartak neki, féltvén az esetleges vb kerettagságukat. (Erre persze ő reális esélyt nem látott)

Opaulus 2017.05.23. 22:08:02

H. Asztalos J. SE - Debreceni USE
Nyírtelek: 70 néző (!) sic! :)
Szerintem az egész szezon negatív nézőcsúcsa volt az NB II-ben!
Igaz a Népligetben sem tolongtak az Építők meccsén! Bezzeg Kazincbarcikán 11 ezren voltak kíváncsiak a mezőtúri katonacsapatra!

Rich.mond 2017.05.24. 21:33:01

@Opaulus: pedig ott nem ritkán volt 1000 körüli nézőszám.
Amúgy a Tapolca-D'újváros 4500 néző is kemény.
süti beállítások módosítása