Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 20. forduló

2017.09.12. 10:17 maribor_

1981. december 16. és 20., az aranyvasárnap hete

idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_brezsnyev.jpgBrezsnyev elvtárs, a béke és a népek barátja 75 éves!

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

december 14.

A Magyar Távirati Irodát illetékes helyen felhatalmazták az alábbiak közlésére:
A Magyar Népköztársaság vezető testületéi, a magyar dolgozók nagy figyelemmel és megértéssel fogadták a Lengyel Népköztársaság Államtanácsának döntését, a Nemzeti Megmentés Katonai Tanácsának megalakulását és intézkedéseit, valamint Wojciech Jaruzelski kormányfő felhívását az ellenforradalmi törekvések meghiúsítására, a törvényes rend és nyugalom helyreállítására, a szocializmus vívmányainak védelmére. A lengyel vezető testületek alkotmányos döntései a lengyel állam belügyét képezik. Ezek az intézkedések a súlyos helyzetből való szocialista kibontakozást, az ország társadalmi és nemzeti felemelkedését szolgálják, és hozzájárulnak ahhoz, hogy Lengyelország a Varsói Szerződés szilárd tagállamaként a jövőben is stabilizáló tényező legyen Európában. 
A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága, a Magyar Népköztársaság kormánya, a magyar nép bízik abban, hogy a lengyel kommunisták, az igazi lengyel hazafiak, a szocialista kibontakozásért cselekedni kész erők összefogásukkal és aktív fellépésükkel eltorlaszolják az ellenforradalom útját, és biztosítják a lengyel társadalom problémáinak szocialista megoldását. A lengyel nép történelmének e nehéz napjaiban is bizton számíthat a magyar kommunisták, egész népünk testvéri szolidaritására és cselekvő támogatására.

Pozsonyba látogat Gyenes András, az MSZMP KB titkára. Vasil Bilak, a CSKP KB titkára a tárgyalások során kilátásba helyezi, hogy a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer építésének leállítása esetén a csehszlovák fél kártérítési igénnyel lépne fel, illetőleg a hágai Nemzetközi Bíróság elé vinné a kérdést.

A romániai vízgyűjtő területen hullott nagy mennyiségű csapadék jelentősen megnövelte a Körösök vízhozamát. Ezért a Fekete-Körös magyarországi szakaszán harmadfokú készültséget rendelt el a Körösvidéki Vízügyi Igazgatóság. A folyó vízmagassága a magyar-román határnál 730 centiméter, és még mindig árad.

Az izraeli kormány határozatot hozott az 1967 óta megszállt szíriai terület, a Golan-fennsík bekebelezéséről. A 120 tagú izraeli parlament, a knesszet elfogadta a Golan-fennsík bekebelezéséről szóló, első olvasásban előterjesztett határozatot. Begin, aki lábtörése után a minap hagyta el a kórházat, kardcsörtető beszédében kijelentette: a Golan-fennsík mindig is Palesztina része volt, és meghökkentő logikai bakugrással, épp ezzel indokolta Izrael igényét a területre Szíriával szemben. 

idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_begin.jpgTolókocsin szállították a lábtöréssel bajlódó Begint a knesszet ülésére, ahol aztán talán legkirívóbban agresszív beszédét mondta el a Golan-fennsík bekebelezésének tervéről

Az egyiptomi külügyminisztérium szóvivője a Camp David-i egyezmény és az ENSZ-határozatok durva megsértésének nevezte az izraeli kormány döntését. Szíria a Biztonsági Tanács ülésének sürgős összehívását kérte. Kurt Waldheim - még hivatalában lévő - ENSZ-főtitkár ugyancsak rendkívüli mértékben aggódik az Izraelben hozott döntés miatt - mondotta a főtitkár szóvivője. A washingtoni Fehér Ház szóvivője közölte: az Egyesült Államok kifejezte Izraelnek mélységes aggodalmát és ellenvéleményét minden olyan kísérlet ellen, amely a Golan-fennsík státusának egyoldalú megváltoztatására irányul.

december 15.

Lázár György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnöke a főváros 62 ezer lakosú XVII. kerületébe látogatott el.

Benke Valéria, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Társadalmi Szemle szerkesztő bizottságának elnöke látogatást tett a főváros XIV. kerületében.

Méhes Lajos, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, ipari miniszter, Bács-Kiskun megyébe látogatott.

Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke a Kremlben fogadta a pápai tudományos akadémia képviselőit, akik átnyújtották neki a nukleáris háború várható következményeit elemző tudományos vizsgálatuk megállapításait tartalmazó dokumentumot. A találkozóra II. János Pál pápa kérésére került sor.

idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_brezsnyev_vatikani_tudosok.jpgLeonyid Brezsnyev a vatikáni tudósok társaságában

A legutóbbi jelentések szerint legkevesebb 25 emberéletet követelt a reggeli Irak bejrúti nagykövetsége ellen végrehajtott robbantás, és a sebesültek száma eléri a százat. Az adatok még nem véglegeseik. A korábban halottnak hitt iraki nagykövetet sikerült életben kiásni a romok alól, Abdel Razzak Lafteh csupán könnyebben sérült meg, és már el is hagyta a kórházat. A bejrúti rádió és televízió esti jelentése szerint az „Iraki Titkos Hadsereg-Főparancsnokság” elnevezésű, eddig ismeretlen szervezet vállalta magára az Irak bejrúti nagykövetsége ellen végrehajtott bombamerénylet elkövetését.

idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_bejrut.jpgNagy erővel folytatják a mentést a romba dőlt épületnél

december 16.

Délelőtt sűrű hóesés kezdődött Budapesten is. A Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat 95 munkagépét azonnal útnak indította, ennek ellenére a forgalom rendkívül lelassult. A nagy mennyiségű havat csak a forgalom csökkenése után, az esti és éjszakai órákban tudták eltakarítani a fő- és tömegközlekedési útvonalakról. A hirtelen jött havazás ismét munkába szólította a hómunkásokat; felvételük a falragaszokon feltüntetett helyeken megkezdődött. Munkájukért nappalra 140, éjszakára 190 forintot fizetnek.

idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_havazas.jpgA Roosevelt téren, kora délután

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának meghívására reggel néhány napos baráti látogatásra a Szovjetunióba utazott.

idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_headlines.jpgIndulás Brezsnyev születésnapi ünnepségére a Keleti pályaudvarról

A Népköztársaság Elnöki Tanácsa ma délelőtt 10 órára összehívta az Országgyűlést. A téli ülésszak napirendjéül a Minisztertanács az 1982. évi költségvetés törvényjavaslatát, valamint a kormány külpolitikai tevékenységéről szóló beszámolót ajánlja.

Megkezdték a Dunai Vasmű új kokszolóművének építését Dunaújvárosban. A kombinát elöregedett kokszolója helyett 10 milliárd forint értékű beruházással, szovjet tervek alapján, korszerű kokszolóblokkot létesítenek. A nagyobb kamratérfogatú, teljesen gépesített óriás blokk a jelenleginél félmillió tonnával többet, évente 1,3 millió tonna kohó- és háztartási kokszot állít majd elő, így jelentős importot takarítanak meg, és a gazdaságos gyártás révén a befektetés négy év alatt megtérül.

A szükségállapot negyedik napján nyugodt munkanapot kezdett Lengyelország. A lengyel rádió beszámolói szerint megfelelően működik a tömegközlekedés, a vasút-, az üzlethálózat és az egészségügyi szolgálat. A hírek arról is tudósítanak, hogy egyes üzemekben a Szolidaritás szélsőséges aktivistái incidenseket provokáltak, így például a varsói színestévé képcsőgyárban a műszakváltásnál erőszakkal próbálták megakadályozni, hogy a dolgozók elhagyhassák az üzemet. A provokátorokat - rendőri beavatkozás nélkül - a munkások távolították el.

december 17.

Délelőtt 10 órakor a Parlamentben az 1982. évi állami költségvetés megvitatásával megkezdte munkáját az országgyűlés. Az ülésteremben foglaltak helyet: Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, Lázár György, a Minisztertanács elnöke, valamint az MSZMP Politikai Bizottságának más tagjai. Jelen volt Brutyó János, a Központi Ellenőrző Bizottság elnöke, s ott voltak a Központi Bizottság titkárai és a kormány tagjai, továbbá az emeleti páholyokban a budapesti diplomáciai képviseletek vezetői. Az ülést Apró Antal, az országgyűlés elnöke nyitotta meg, majd törvényhozásunk tudomásul vette a Népköztársaság Elnöki Tanácsának a legutóbbi ülésszak óta hozott törvényerejű rendeletéiről szóló jelentését.

idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_apro_antal.jpgApró Antal megnyitja az ülést

Popsztárok - köztük Suzy Quatro és a Beatles - felvételeinek árusítását kezdték meg az Ezermester és Úttörőbolt Vállalat Majakovszkij és József Attila utcai, illetve Bartók Béla úti üzletében.

Az SZKP KB, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége és a Szovjetunió Minisztertanácsa meghívására - Leonyid Brezsnyevnek, az SZKP KB főtitkárának, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnöksége elnökének 75. születésnapja alkalmából - Moszkvába érkezett Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára. Fogadására a szovjet főváros Kijevi pályaudvarán megjelent Arvid Pelse, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, Borisz Ponomarjov, az SZKP KB Politikai Bizottságának póttagja, az SZKP KB titkára, valamint az SZKP Központi Bizottságának több vezető munkatársa. Jelen volt Szűrös Mátyás, a Magyar Népköztársaság moszkvai nagykövete.

Az Albán Munkapárt Központi Bizottsága, az albán népi gyűlés elnöksége, az Albán Szocialista Népköztársaság Minisztertanácsa közleményben jelentette be, hogy Mehmet Shehu, a párt politikai bizottságának tagja, a minisztertanács elnöke éjjel idegösszeroppanás következtében öngyilkosságot követett el. Az albán vezető testületek közleményét csak szombat reggeli ismertették a tiranai lapok (Az 1954 óta miniszterelnök öngyilkosságának körülményei a mai napig tisztázatlanok - a szerkesztő megjegyzése).

Sokak feltételezése szerint Shehu nem lett öngyilkos, amint azt a hivatalos kommüniké állította. Megalapozottnak tűnik a feltevés, hogy Enver Hodzsa (A II. világháború végétől négy évtizeden át az Albán Munkapárt első titkára, az ország teljhatalmú diktátora - a szerkesztő megjegyzése) a teljes elszigeteltséget ellenző és a Kínával való szakítást követően „nyitást” szorgalmazó miniszterelnököt meggyilkoltatta.

A Vörös Brigádok terrorista csoport elrabolta veronai lakásából az Olaszországban állomásozó amerikai hadsereg legmagasabb rangú tisztjét, James L. Dozier dandártábornokot (A négy, Antonio Savasta által vezetett, vízvezeték szerelőnek álcázott férfi Doziert egy padovai lakásba hurcolta és tartotta fogva. Egy különleges olasz terrorizmusellenes csapat megmentette Dozier-t 1982. január 28-án - a szerkesztő megjegyzése). A terroristák pisztollyal fejbe vágták a civil ruhában gyanútlanul ajtót nyitó tábornokot. Feleségét összekötözték, őt magát pedig hatalmas bőröndbe helyezve, furgonon elszállították. Az emberrablást csak négyórás késéssel jelenthette a rendőrségnek a tábornok felesége, miután segélyt kérő jeleire a szomszédok felfigyeltek. A furgont később üresen megtalálták. A foglyul ejtett tábornok börtönének felkutatására hat amerikai nyomozó érkezett Olaszországba, akik
együttműködnek olasz kollégáikkal. Az itáliai NATO-támaszpontokon elrendelték a fokozott őrizetet.

idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_dozier.jpgA fogvatartott tábornok

december 18.

A magyarországi mozik bemutatják a A szeleburdi család című családi vígjátékot, melynek rendezője Palásthy György. A történet alapjául Bálint Ágnes Szeleburdi család című regénye szolgált.

idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_a_szeleburdi_csalad.jpg

A főszerepekben olyan színészeket láthatnak a nézők, mint Ernyey Béla, Drahota Andrea, Ábel Anita, Csákányi László, Balázs Péter, Ullmann Mónika, Hacser Józsa vagy Zana József.

A Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége Moszkvában közzétett rendeletével Leonyid Brezsnyevet, az SZKP KB főtitkárát, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnökét Lenin-renddel és a Szovjetunió Hőse címet jelképező Aranycsillaggal tüntette ki. Leonyid Brezsnyev a magas kitüntetést a Szovjetunió gazdasági és védelmi erejének erősítésében, a második világháború éveiben a német fasiszta megszállók felett aratott győzelem kivívásában, a szovjet népgazdaság háború utáni újjáépítésében és továbbfejlesztésében, a békéért vívott harcban és a kommunista építés irányításában szerzett kimagasló érdemeiért, 75. születésnapja alkalmából kapta.

Az SZKP KB főtitkárát 75. születésnapja alkalmából szeretettel köszöntötték a szocialista országok párt és állami vezetői.

idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_brezsnyev_szuletesnap.jpgÜnnepség Moszkvában Leonyid Brezsnyev 75. születésnapján, az első sorban ülők közül balról a harmadik Kádár János, a kép közepén, ugyancsak az első sorban, az SZKP főtitkára

A Magyar Népköztársaság gyémántokkal ékesített Zászlórendjét adta át délután a Kremlben Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára Leonyid Brezsnyevnek, az SZKP Központi Bizottsága főtitkárának, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnöksége elnökének.

idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_kadar_brezsnyev.jpgKádár János köszönti az ünnepségen Leonyid Brezsnyevet

Kádár János, az MSZMP KB első titkára este Moszkvában látogatást tett a szovjet sakkszövetség központjában. Megtekintette a szövetség újonnan létesített múzeumát, és találkozott a szovjet sakkozás kiváló képviselőivel. Kádár János szeretettel köszöntötte a sakksport két világbajnokát, Anatolij Karpovot és Maja Csiburdanidzét abból az alkalomból, hogy mindketten megvédték világbajnokságukat. Sok sikert kívánt további szereplésükhöz.

Romániában felárat kapnak azok a mezőgazdasági termelők, akik a jövő éviben gabonát, ipari rendeltetésű mezőgazdasági .termékeket, burgonyát, zöldségfélét, gyümölcsöt vagy szőlőt terven felül adnak át az állami alapnak.

Az ENSZ közgyűlésének 36. ülésszaka a „Dél-Afrika elleni szankciók évének” nyilvánította a jövő esztendőt, és további 15 különböző határozati javaslatot fogadott el, amelyek elítélik a fajüldözést és a faji megkülönböztetést. A javaslatokat óriási szavazati többséggel fogadták el a küldöttek. Az ösztönzéstől azt várják, hogy a felvásárlás növelésével megoldhassák majd a lakosság fogyasztási szükségleteinek jobb kielégítését.

december 19.

Az SZKP KB, a szovjet állam vezetői és a Moszkvába érkezett külföldi párt- és állami vezetők, köztük Kádár János, az MSZMP KB első titkára jelenlétében nyújtották át délelőtt a moszkvai Kremlben Leonyid Iljics Brezsnyevnek, az SZKP Központi Bizottsága főtitkárának, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnöksége elnökének a Lenin-rendet és a Szovjetunió Hősének Arany Csillagát, amellyel az SZKP és a szovjet állam szolgálatában szerzett kimagasló érdemeiért tüntették ki 75. születésnapja alkalmából.

idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_szuszlov_brezsnyev.jpgMihail Szuszlov átadja a kitüntetéseket Leonyid Brezsnyevnek

Este a moszkvai Kremlben nagyszabású fogadást rendeztek Leonyid Brezsnyevnek, az SZKP KB főtitkárának, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnöksége elnökének 75. születésnapja alkalmából. A fogadás vendégei között voltak az SZKP és a szovjet állam vezetői, a szovjet társadalom kiváló képviselői, a szocialista országok párt- és állami vezetői, köztük Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára. Ott volt a nemzetközi kommunista- és munkásmozgalom számos ismert személyisége. A fogadáson sokan köszöntötték Leonyid Brezsnyevet; üdvözölte az SZKP KB főtitkárát Kádár János is.

A mai naptól új címere, ezzel együtt új zászlaja van Spanyolországnak, hivatalos nevén a Spanyol Királyságnak.

idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_regi_spanyol_zaszlo.jpg idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_uj_spanyol_zaszlo.jpg

A régi és az új

december 20.

A kedvezőtlen időjárás, a csúszós utak éreztették hatásukat az aranyvasárnapi forgalomban is. Kevesebben indultak el hazulról vásárolni, viszont a jól elérhető, könnyen megközelíthető, a forgalmi csomópontokban levő üzletekbe sokan betérek. A kereskedelem gazdag árukínálattal várta a vevőket, mert még az ezüstvasárnapi nagy forgalom után is jócskán maradtak készletek a boltok raktáraiban. A Centrum 35 áruházában 60 millió forintos forgalmat bonyolítottak le. A legtöbben a kisebb értékű műszaki cikkeket, háztartási kisgépeket, az ajándékozásra alkalmas fehérneműket, nyakkendőket és kozmetikumokat keresték.

idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_aranyvasarnap.jpgGazdag volt az ingkínálat

A legnagyobb forgalmat ismét a Corvin érte el, csaknem 40 ezren keresték fel az áruházát, ahol külön részleg foglalkozott az itt vásárolt áruk díszcsomagolásával. Vidéken a miskolci, a tatabányai és a veszprémi Centrumban volt kiemelkedő a forgalom. A tavalyihoz hasonló mennyiségű árut adtak el a Keravill nyitva tartó 77 üzletében. Főleg rádiók, hordozható tévék, csillárok és lámpák voltak kelendőek. Sokan keresték, de sokszor hiába az olcsó lemezjátszót, a kedvelt mini grillsütőt és a robotgépet. Jó kínálattal várták a vevőket az Amfora szakboltok. különösen sokan vásárolták a csehszlovák és szovjet hőálló edényeket, és a magyar hőálló sütő Warma edényt. A forgalom itt is valamivel kisebb volt, mint ezüstvasárnap, de ez arról tanúskodik, hogy az emberek többsége már megvásárolta a karácsonyfa alá valót.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára, aki az SZKP KB, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége és a szovjet kormány meghívására részt vett a Leonyid Brezsnyev 75. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségeken, délben hazaindult Moszkvából. A szovjet főváros Kijevi pályaudvarán Kádár János búcsúztatására megjelentek Arvid Pelse, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, Borisz Ponomarjov, az SZKP KB Politikai Bizottságának póttagja, a Központi Bizottság titkára, az SZKP Központi Bizottságának több felelős vezető munkatársa. Jelen volt Szűrös Mátyás, az MSZMP KB tagja, hazánk moszkvai nagykövete, valamint a moszkvai magyar nagykövetség több diplomatája.

A paksi atomerőműben megkezdték a második reaktortartály végleges helyére emelését. A 230 tonna súlyú acéltest Csehszlovákiában készült, a hozzá tartozó nagy átmérőjű csőcsonkokat - amelyeken keresztül áramlik majd a hűtővíz - Pakson hegesztették rá a gyártó cég dolgozói. Az atomerőmű legnehezebb berendezésének mozgatása rendkívül óvatos, figyelmes munkát kíván. A daru kezelője ipari tv-kamera segítségével követte a hatalmas acéltest helyváltozását, ami többszöri szünettel tíz-tizenkét óráig tartott. A reaktoraknába helyezett tartályt a Gyár és Gépszerelő Vállalat dolgozói szerelik tovább.

A téli hónapokban lassanként átveszi a főszerepet a jégkorong. Most is nagy érdeklődés kíséri a hétvégén kezdődött Izvesztyija Kupáért folytatott küzdelmeket.

idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_izvesztyija_kupa.jpgA képen a csehszlovák-svéd mérkőzés (4:4) egyik békés jelenete

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 20. fordulóját! A héten véget ér az idei labdarúgószezon. Ma, az utolsó előtti fordulóban az első öt helyen, álló csapat közül négy hazai pályán játszik. Így lehetőségük van a jelenlegi pozícióik megerősítésére, annál is inkább, mert újoncokat, illetve kiesés ellen harcolókat látnak vendégül.

Ú. Dózsa - Haladás
Ősszel egy pontot elvitt az Ú. Dózsa Szombathelyről, most valószínűleg kettőt szerez. Temesvári Miklósnak, az Újpest edzőjének Törőcsik sérülése okoz gondot. Amennyiben a válogatott csatár nem játszhat, Steidl kerül a csapatba. Hiányzik majd a Megyeri úti összecsapásról Sarlós is, aki csonthártyagyulladással nyomja az ágyat.
idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_u_dozsa_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_u_dozsa_haladas_nagy_laszlo_hegedus.jpgNagy László elől tisztáz Hegedűs a védőtársa segítségével

idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_u_dozsa_haladas_voros_hegedus.jpgHegedűs kapus még biztoskézzel húz le egy beadást Kiss elöl (jobbra Vörös biztosít). később azonban már egy esetben ügyetlenkedett a vasiak kapuvédője, melynek következtében neve felkerült az öngólosok listájára

idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_u_dozsa_haladas_szucs_janos.jpgSzűcs, a lila-fehérek jobbszélsője több veszélyes elfutással vétette észre magát, de egy óriási gólhelyzetet kihagyott

Videoton - ZTE
Legutóbb kétszer is a Videoton nyert, s a papírforma szerint a sorozat folytatódik.
idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_videoton_zte.jpg

Rába ETO - SZEOL AK
A jó formában levő Rába aligha kerül nehéz feladat elé.
idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_raba_eto_szeol_ak.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_raba_eto_szeol_ak_2.jpgAz egyik gól a nyolcból

Nyíregyháza - Tatabánya
Mindhárom eddigi NB I-es mérkőzésük döntetlen volt. Mostani összecsapásuk a forduló legnagyobb küzdelmét ígéri.
idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_nyiregyhaza_tatabanya.jpg

DVTK - Ózd
Az Ózd meglepetésre ősszel 5:0-ra lelépte a Diósgyőrt. Lehet, hogy a DVTK ma visszavág.
idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_dvtk_ozd.jpg

Csepel - Bp. Honvéd
Nem megy a játék a Honvédnak a csepeliek ellen. Legutóbb Kispesten is a Csepel győzött. Változik a Bp. Honvéd összeállítása is. A Csepelre látogató piros-fehéreknél ezúttal a sérült Lukács helyén Garaba játszik majd középhátvédet. A Csepelben újra Kovács véd, hiszen a helyén az utóbbi hetekben remeklő Hajdú mellhártyagyulladással ágynak dőlt. Nem szerepelhet a Pécsett megsérült, s jelenleg vállgipszben járó Godán sem.
idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_csepel_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_csepel_bp_honved_esterhazy_galhidi_kohalmi_kovacs.jpgEsterházy elől tisztáz Gálhidi (4), Kőhalmi és Kovács Attila

idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_csepel_bp_honved_galhidi_kerepeczky.jpgKerepeczky ezúttal elhúz Gálhidi mellett, de a találkozón ritkán fordult elő hasonló eset

Békéscsaba - Pécsi MSC
Két hajtós csapat küzdelme könnyen végződhet pontosztozkodással. Békéscsaba nem szerepeltethet egy kiállított labdarúgót, Pásztort, ezért újra kezdőjátékosként szerepel majd Ravasz.
idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_bekescsaba_pecsi_msc.jpg

Debreceni MVSC - Ferencváros
Mindhárom eredmény lehetséges. Csak emlékeztetőül: legutóbb a Debrecen 1:0-ra nyert a Nagyerdőben. A hazai csapat gyengébb szereplése ellenére nagy érdeklődés kíséri Debrecenben a Ferencváros vendégjátékát. A DMVSC várja nehezebb helyzetben az összecsapást, hiszen leggólerősebb játékosát, Kerekest a héten Pécsett megműtötték, és sérült Szűcs J. is.
idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_debreceni_mvsc_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_debreceni_mvsc_ferencvaros_zsiboras.jpgZsiborás húzza le a labdát

Vasas - Volán
A kérdés: kiheverte-e a Vasas a szombathelyi vereséget, mert csak így lehet esélye a szívós Volán ellen. A Vasas a Szombathelyen kiállított Hírest nélkülözi majd a Volán ellen, helyettese: Hegedűs.
idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_vasas_volan.jpg

Palotai Károly játékvezető a pálya használhatatlansága miatt nem engedte pályára lépni a csapatokat. Az MLSZ a forduló után bejelentette, hogy versenybizottsága a sportegyesületekkel egyetértésben határozta el korábban a tavaszi négy forduló előrehozását, és most ugyanígy döntött abban is, hogy a december 19-re tervezett mérkőzéseket tavaszra halasztják az alábbi párosításokkal:

Vasas - Ú. Dózsa
Bp. Honvéd - Békéscsaba
Ózd - Csepel
Pécsi MSC - Debreceni MVSC
Tatabánya - DVTK
SZEOL AK - Nyíregyháza
ZTE - Rába ETO
Haladás - Videoton
Volán - Ferencváros

A 21. forduló időpontjáról a versenybizottság rövidesen dönt. Az elmaradt Vasas - Volán mérkőzést azonban szombaton 15.30 órakor még lejátszották végül.

idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_vasas_volan_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_vasas_volan_hegedus_hatvanger.jpgJégbalett a Fáy utcában, bemutatja Hegedűs és Hatvanger. Ekkor még nem gondolták, hogy néhány perc múlva véget ér a találkozó - éppen a jég miatt

idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_vasas_volan_izso.jpgMűkorcsolya páros

idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_vasas_volan_palotai.jpgPalotai: Vége a mérkőzésnek..!

A csonka forduló miatt nem hirdettek forduló válogatottját. Viszont a forduló játékosát megválasztottuk. Az elmaradt mérkőzéstől függetlenül nálunk a Rába ETO középpályás, Burcsa Győző lett a legjobb.

A góllövőlista élén nincs változás, Szentes Lázár duplájával csak növelte előnyét.
idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_gollovolista.jpg
A tabella élén továbbra is az Újpesti Dózsa áll, a Videoton pedig sikerével megelőzte a Nyíregyházán döntetlenül végzett Tatabányát. Felzárkózott a Debrecenben 1:0 arányú győzelmet aratott Ferencváros, maga mögött hagyva a mérkőzés nélküli Vasast és a Honvédot, amely kikapott Csepelen, egyre tömörebb a középmezőny mögöttük. A sort ezúttal az Volán-Ózd-SZEOL hármas zárja, igaz az előttük állók nem lélegezhetnek fel, mivel a közlekedésiek meccse elmaradt.
idokapszula_nb_i_1981_82_20_fordulo_tabella.jpg

Ezzel búcsúztatták a csapatok 1981-t.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1312537809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2017.09.12. 20:24:48

December 16-áig olvasva éppen aggódni kezdtem, hogy mi lehet Borisz Ponomarjovval, hogy még egy szó sem esett róla, talán meghalt.....? De utána nagy kő esett le a szívemről, hogy kétszer is megemlítettétek. Közben utána is néztem, 1995-ben hunyt el a SZKPBPKSZBKP tagja és a PBSZKPSZKPBFTZFDJZFJFDHFK póttagja.

maribor_ 2017.09.12. 22:10:38

@Fandor: Ponomarjov örökké élni fog.

gigabursch 2017.09.15. 07:33:24

Drága jó Zsibi...

Isten nyugosztalja!
süti beállítások módosítása