Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 Őszi zárás – Edzők és csapataik 2.

2017.09.25. 09:35 maribor_

1982. január 1-10., az év első másfél hete

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_commodore_64.jpgBemutatkozik a Commodore 64

Lássuk először az év elejének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

január 1.

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke megtartotta szokásos újévi köszöntőjét.

Kedves elvtársak! Tisztelt honfitársaim! Új esztendőt köszöntünk. Ilyenkor szokásunkhoz híven mérleget készítünk a múlt esztendőről, és kifejezzük egymásnak jókívánságainkat az új évre. ..
...Ez alkalommal is megköszönöm a párt- és az állami vezetés nevében munkásosztályunknak, szövetkezeti parasztságunknak, értelmiségünknek, társadalmunk minden más rétegének, minden jó szándékú állampolgárunknak a közös nagy célok elérése érdekében kifejtett erőfeszítést...
...Feszültségekkel terhes világban élünk. Terveink megvalósításának külső feltételei nem javultak tavaly sem. Munkánk belső feltételeinek alakulásában viszont kedvező változások tapasztalhatók...
...Napjainkban nőnek a nagyvilág gondjai, veszélybe kerültek az enyhülés eredményei. Az imperializmus reakciós erői elvesztett pozíciók visszaszerzésére törekszenek. Katonai erőfölénnyel szeretnék akaratukat a világra kényszeríteni. Nem akarják tudomásul venni, hogy a népek szabadon akarnak élni, a történelem kerekét nem lehet visszafordítani...
...Békénk, biztonságunk, szocialista fejlődésünk szempontjából különös fontossága van annak, hogy folytassuk testvéri barátságunk ápolását, sokoldalú együttműködésünk fejlesztését a Szovjetunióval és a többi szocialista országgal...
...Mindannyiunkat foglalkoztat a gondolat, hogy mit várhatunk az új esztendőtől. Mindenekelőtt békét. Szilárd meggyőződésünk, hogy a békeszerető erők meg tudják akadályozni a nemzetközi feszültség fokozódását; a béke megvédése reális lehetőség...
...Az új év első napján a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága, az Elnöki Tanács és a kormány nevében kívánok hazánk valamennyi állampolgárának, egész magyar népünknek, minden barátunknak eredményekben gazdag, boldog és békés új esztendőt! 

Életbe lép az Minisztertanács 60/191. számú rendelete: az útlevélhez adott betétlappal évente egy alkalommal lehet „konvertibilis elszámolású” (Nyugatra - a szerkesztő megjegyzése) országokba utazni.

Szintén életbe lép a vállalati gazdasági munkaközösségek (GMK-k) működését lehetővé tevő jogszabály. Engedélyezik továbbá, hogy magánszemélyek is vállalhatnak taxizást, árufuvarozást és autómentést.

Megváltoztatta nevét a Belkereskedelmi Minisztériumtól kapott engedély alapján a Somogy-Zala megyei Élelmiszer- és Vegyiáru Nagykereskedelmi Vállalat. A cég ezentúl Balaton Füszért néven dolgozik.

Komárom megyében Áfész-üzletekként kezdték meg az árusítást az új esztendőtől a korábbi Zöldért-boltok. A csaknem száz üzletet a tatabányai, a tatai, az esztergomi és a komáromi fogyasztási szövetkezetek vették át. Az átszervezésre azért került sor, mert a Zöldért a megyében nem tudta betölteni feladatát, s megszűnt.

Javier Pérez de Cuéllar perui diplomata szilveszter éjszakáján hivatalosan is átvette az ENSZ főtitkárának tisztségét és hivatalát Kurt Waldheim eddigi főtitkártól. Mint ismeretes, a perui diplomata főtitkárrá választása előtt a különleges politikai kérdésekkel foglalkozó főtitkárhelyettes tisztségét töltötte be a világszervezetben. Mint jelentettük, az ENSZ közgyűlése december közepén közfelkiáltással a perui diplomatát választotta az ENSZ új, sorrendben ötödik, főtitkárának. 

január 2.

Nincs remény az Atlanti-óceánban, a Gasconei öbölben, a spanyol partoktól mintegy 300 kilométerre elsüllyedt 32 ezer tonnás olasz kereskedelmi hajó, a Marina di Equa harminctagú olasz legénységének megmentésére. Az egyik felderítő repülőgép a katasztrófa zónájában egy fényes pontot és fehér füstoszlopot észlelt, aztán azonban a életnek semmi jelét nem tapasztalták. Hivatalosan mind a harminc tengerészt halottnak nyilvánították, és Sorrento városában, a hajóstársaság székhelyén, a tengerészek többségének szülővárosában gyásznapot hirdettek meg. Szakértők feltételezése szerint a legvalószínűbb az, hogy a nem tökéletesen záró acéllemezek illesztésénél keletkezett résen tört be a víz a rakodótérbe az igen erős hullámzás miatt. A hajó egyébként hat hónappal ezelőtt készült el, és a legkorszerűbb irányítóberendezésekkel szerelték fel.

Koholmányok a nyugati sajtó azon híresztelései, miszerint a lengyel labdarúgó-válogatott visszalép a spanyolországi labdarúgó-világbajnokság döntőjétől. A Lengyel Labdarúgó Szövetség hivatalos levelet küldött a FIFA-nak, és ebben megerősítette, hogy a lengyel válogatott ott lesz a VB-döntő küzdelmeiben. Bejelentették a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek azt is, hogy a lengyel szövetség két hivatalos képviselője, Leszek Rylski elnök és Zbigniew Kalinski főtitkár részt vesz január 16-án Madridban a VB-döntő csoportbeosztásán. Spanyolországi tartózkodásukat felhasználják arra, hogy megismerkedjenek a szállás-, az edzés- és egyéb feltételekkel azokban a városokban, amelyekben a lengyel válogatott mérkőzéseit játssza.

január 3.

Az új év első munkanapján több vállalatnál munkásgyűlést tartottak, ahol összegezték a tavalyi eredményéket, és vázolták az idei főbb feladatokat. Ilyen volt - többek között - Ikarus gyár, a Videoton Elektronikai Vállalat, a Lenin Kohászati Művek, a Dunántúli Kőolajipari Gépgyár, a MÁV Szolnoki Járműjavító Üzeme vagy a Debreceni Konzervgyár.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_videoton.jpgTöbb mint négyezer dolgozó a Videoton munkásgyűlésén

Andreasz Papandreu görög kormányfő Szpirosz Kiprianu ciprusi államfőhöz. Ebben a görög kormány és a görög nép teljes támogatásáról biztosította Ciprus ügyét, és kifejezésre juttatta kívánságát, hogy Ciprus még 1982-ben nyerje vissza függetlenségét és területi integritását.

Az izraeli légierő két F-15 mintájú vadászgéppé a déli órákban mintegy 60 kilométerre behatolt iraki terület fölé, és ezzel megsértette az ország légterét - jelentette egy katonai szóvivőre hivatkozva az INA hivatalos iraki hírügynökség. Az iraki gépek kiűzték a betolakodókat. Öt napon belül ez a második hasonló izraeli provokáció Irak ellen. Ugyanakkor egy izraeli katonai szóvivő - a korábbi esetekhez hasonlóan - nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni az incidens tényét.

január 4.

A nyugat-európai kormányok tudomásul vették Washingtonnak a Szovjetunió ellen elhatározott gazdasági intézkedéseit, de maguk nem csatlakoztak hozzájuk. A tíz EGK-ország külügyminisztereinek brüsszeli ülésén gazdasági és kereskedelmi téren mindössze annyit határoztak: „Fontolóra veszik - a lengyel helyzet alakulása függvényében -, hogy felfüggesztik a további hitelnyújtásokat és a gazdasági segítséget Lengyelországnak, s azt, hogy a Közös Piac megváltoztatja kereskedelmi politikáját a Szovjetunióval szemben.” Politikai síkon azonban támadták a lengyelországi szükségállapot bevezetését mint „az emberi jogok és a helsinki záróokmány, valamint az ENSZ alapokmánya súlyos megsértését”.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_egk_kulugyminiszeterek.jpgA nyugatnémet, a belga és az angol külügyminiszter a brüsszeli tanácskozáson

A Fehér Házban találkozott Ronald Reagan Helmut Schmidt szövetségi kancellárral, aki szabadságát tölti az Egyesült Államokban. Az NSZK kancellárja ugyancsak találkozott az amerikai szenátus külügyi bizottságának tagjaival. 

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_reagan_schmidt.jpgReagan és Schmidt a Fehér Házban

A találkozót megelőző héten washingtoni hivatalos körök valóságos pergőtűz alá vették a nyugatnémet kormányfőt, mivel nem volt hajlandó csatlakozni a Lengyelország, majd a Szovjetunió ellen hozott amerikai intézkedésekhez.

január 5.

A Magyar Televízió vetíteni kezdi a Nem kell mindig kaviár című nyugatnémet romantikus filmvígjáték sorozatot.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_nem_kell_mindig_kaviar.jpgA főszerepben Siegfrid Rauch, mint Thomas Lieven

A Biztonsági Tanács tagjai nem hivatalos konzultációkon vitatják meg, mikor újítsa fel a testület a tárgyalást azokról az intézkedésekről, amelyeket Izraellel szemben hoznának a Golán-fennsík bekebelezése miatt - közölte Oleg Trojanovszkij szovjet ENSZ-nagykövet, a Biztonsági Tanács soros elnöke.

Szigorú biztonsági intézkedések közepette kezdődött meg a Seychelle-szigeteken a tavaly november végén kudarcot vallott államcsíny kísérlet hét elfogott részvevőjének pere. A szigetország államügyésze illegális fegyverbehozatallal vádolja az elfogott zsoldosokat, és súlyos büntetés kiszabását kérte. Amennyiben a vádat bebizonyítják, a vádlottakra maximum húsz év börtönbüntetés szabható ki. Letartóztatási parancsot adtak ki Dél-Afrikában is azok ellen a zsoldosok ellen, akik a sikertelen kísérlet után egy elrabolt repülőgépen Dél-Afrikába menekültek. A zsoldosoknak a lakóhelyük szerint illetékes bíróságokon kell megjelenniük, majd január 18-án együtt állnak bíróság elé Durbanben. A vád ellenük: gépeltérítés.

január 6.

Koppenhágában megkezdődött a Béke-világtanács elnöksége irodájának kibővített ülése, amelyen több mint 60 ország képviselője vesz részt. A tanácskozás középpontjában a fegyverkezési hajsza elleni, az európai biztonságért és együttműködésért folyó társadalmi küzdelem kérdései állnak. Elemzik a közép-hatótávolságú rakéták európai telepítése elleni tömegmozgalom helyzetét és feladatait a nukleáris fegyvermentes övezetek megteremtésében. Megvitatják a közvélemény szerepét a leszerelési tárgyalások elősegítésében, valamint az európai békét és biztonságot veszélyeztető amerikai és NATO tervek hatását a világ más térségeire.

Haig amerikai külügyminiszter szerdán sajtókonferenciát tartott, amelyen méltatta azokat a pontokat, amelyekről a Schmidt kancellárral tartott tanácskozáson egyetértésre jutottak. Az úgynevezett gazdasági szankciókról szólva Haig kijelentette: nyilvánvaló, hogy a nyugatnémet kormány és más nyugat-európai kormányok saját, az amerikai körülményektől eltérő feltételek alapján alakítják ki e kérdésben álláspontjukat. Ami az európai gázvezeték építésének folytatódó előkészületeit illeti, ezeket az amerikai kormány továbbra is „mély aggodalommal” figyeli, és nem mondott le szövetségesei meggyőzéséről.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_weinberger_schmidt.jpgWeinberger hadügyminiszter is részletesen kifejtette Schmidt kancellárnak az amerikai vezetés törekvéseit

január 7.

A nevadai Las Vegasban megrendezett téli szórakoztató elektronikai kiállításon (CES) a Commodore International bemutatja a Commodore 64 8 bites otthoni számítógép prototípusát. A gépet augusztusban dobják piacra és a mai napig tartja a minden idők legkelendőbb egyéni számítógépes modellje címet.

A Párizs-Dakar ralin a negyvenkét éves holland Bert Oosterhuis Algériában a sivatagban motorkerékpárjával bukik és a balesetben életét veszti. Ő volt a sorozat történetének második áldozata.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_bert_oosterhuis.jpgBert Oosterhuis

Az első áldozat Patrice Dodin volt három évvel korábban. Az Afrikában élő francia versenyző az Agadezből induló szakasz rajtjához készülve elesett, miközben sisakját igazgatta. Dodin egy kőbe ütötte fejét, koponyatörést szenvedett, s később Párizsban meghalt. Az 1982-es versenyen a korábbi holland gyorsasági motorbajnok után kamion gázol halálra egy francia újságírónőt és Maliban egy helyi kisfiút.

január 8.

A Minisztertanács ülésén határozatot hozott a jogi iránymutatások egyszerűsítéséről, a műszaki-technikai normákról és a jogszabályok úgynevezett mennyiségi rendelkezéseiről. Eszerint az eddigi sokféle iránymutatás helyett a jövőben csupán a következők adhatók ki: elvi állásfoglalás valamely jogszabály értelmezésére; irányelv a jogszabály végrehajtásához; tájékoztató olyan tényekről, adatokról, amelyek ismerete elengedhetetlenül fontos a jogszabály végrehajtásához. A napjainkban sűrűn változó műszaki-technikai normákat és a mennyiségi rendelkezéseket egyszerűbben és gyorsabban kell közzétenni. A határozat célja a központi irányítás hatékonyságának fokozása, a helyi szervek önállóságának növelése, a túlszabályozás megelőzése és a jogrendszer áttekinthetőbbé tétele.

Este 10 óra 22 perckor és 11 óra 37 perckor a Magyar Tudományos Akadémia budapesti Földrengésjelző Obszervatóriumának szeizmográfjai két kisebb, közeli földrengést regisztráltak. A földmozgások epicentruma a fővárostól mintegy 60 kilométerre, Dunaújváros környékén volt. A rengések magnitúdója 3,2, illetve 3,1 volt a Richter-skálán. Az eddigi bejelentések szerint a mozgásokat Dunaújvárosban, Ráckevén és Dömsödön érezték. Károkról nem érkezett jelentés.

- A lengyel vezetés szándéka, hogy folytatja a reformokat - jelentette ki varsói sajtóértekezletén Wladyslaw Baka miniszter, a gazdasági reform ügyeiben illetékes kormánybiztos. A miniszter szólt arról, hogy az új gazdálkodási rend megvalósítását nehezíti a nagyarányú devizahiány, amelyet tovább súlyosbítanak a Reagan-kormányzat által bevezetett szankciók. Ezek nemcsak a mezőgazdaságban, hanem az iparban is éreztetni fogják hatásukat. Hozzátette: az ország már régóta valutahiánnyal küszködik, ennek következtében az ipari üzemek egy részének ideiglenesen vagy teljesen fel kell függesztenie a termelést.

január 9.

A paksi atomerőműben éjszaka fontos szakaszához érkezett az 1-es reaktorblokk tizenhat napja folyó üzembe helyezése: a fokozatosan 191,5 bar értékre növelt nyomással sikerrel végrehajtották a reaktortartály és a hozzá kapcsolódó primerköri rendszer - a gőzfejlesztők, nyomástartó edény, a főkeringető vezetékek és segédrendszerek - szilárdsági és tömörségi próbáját.

Budapesten a Partizánszövetség jogutódjaként megalakul a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége. Elnök nek Ajtai Miklóst, főtitkárnak Ispánovics Mártont választják meg.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_partizanszovetseg.jpgTanácskozik az alakuló ülés

A Biztonsági Tanács folytatta a szíriai Golán-fennsík izraeli bekebelezésével kapcsolatos vitát. Szíria változatlanul kitart Izrael teljes politikai-gazdasági elszigetelésére irányuló követelése mellett, míg - megfigyelők szerint - az el nem kötelezett országok részéről készség mutatkozik egy kompromisszumos határozati javaslat elfogadására. A vitát folytatják, de az már bizonyos, hogy határozathozatalra csak a jövő héten kerülhet sor.

A legnagyobb amerikai acélgyártó vállalat, az U. S. Steel megkezdte a Marathon olajtársaság részvényeinek felvásárlását. A két cég összeolvadása a második legnagyobb fúzió az Egyesült Államok történetében. Az acélkonszern 6,2 milliárd dollárt fizet az olajtársaság részvényeiért.

január 10.

A hét végén ülést tartott a varsói pártbizottság, amelyen megvitatta a párttagság aktivizálásának feladatait a mostani helyzetben. A referátum úgy értékelte a helyzetet, hogy a szükségállapot minden napjával előrehalad a normalizálódás a társadalom életében. Reális esély van arra, hogy a párt IX. kongresszusán elfogadott program érvényre jut a gyakorlatban.

Abdel Halim Khaddam szíriai miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter Rijadban megerősítette, hogy ha a Biztonsági Tanács nem hoz megfelelő büntetőintézkedéseket Izraellel szemben a Golán-fennsík bekebelezése miatt, akkor Szíria kéri az arab külügyminiszterek rendkívüli értekezletének összehívását egységes arab válasz kialakítására.

Ali Khamenei iráni köztársasági elnök ismét kijelentette: Irán csak a győztes pozíciójából hajlandó bókét kötni Irakkal, és elutasította a közvetítési kísérleteket. Az iráni hírügynökség által idézett beszédben Khamenei megerősítette azokat az értesüléseket, miszerint jordániai és egyiptomi alakulatok is részt vesznek az iraki csapatok oldalán az Irán elleni harcokban.

Félbeszakadt az Ú. Dózsa-FTC jégkorong-rangadó 3:1-es vendégvezetésnél. A csapatok másfél harmadot lejátszottak, amikor a játékvezető a hóesés miatt új jég készítését rendelte el. Ekkor kiderült, hogy a Kisstadion egyetlen Rolba gépe elromlott, így a mérkőzés tovább nem folytatható. Az amúgy is létminimumán vergődő hazai jégkorongsportnak nem használ az ilyen közjáték... 

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_jegkorong.jpgGondban a Fradi védelem, de nem csak a havazás miatt

Egy kis reklám:
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_reklam.jpg
Egy kis humor:
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_humor.jpg

Az év elején az angol slágerlistákat Cliff Richard Daddy's Home-ja, a nyugat-európaiak zömét pedig a Bucks Fizz együttes The Land Of Make Believe-je vezetik.

Az év első napjaiban a magyar labdarúgó válogatott keret megkezdte a közvetlen felkészülést a spanyolországi világbajnokságra. A tatai alapozásra meghívott 23 játékosból 18-an jelentek meg az MLSZ-ben, a találkozóhelyen. A további öt labdarúgó: a tatabányai Kiss Imre és Lakatos, valamint a győri Hannich Tatán csatlakozott a gárdához, míg Katzirz és Szántó vizsgái miatt később utazik társai után. A többiek - Kakas, Disztl P., Kerekes A., Garaba, Tóth J., Varga, SallaiNyilasi, Moldván, Csongrádi, Rab, Kiss L., Törőcsik, Kerekes Gy., Bodonyi, Váradi, Izsó és Pölöskei - a tanácsteremben meghallgatták Szepesi Györgynek, az MLSZ elnökének és Mészöly Kálmán szövetségi kapitánynak útravalóit.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_valogatott_keret.jpgA gyülekező után buszra szállnak a keret tagjai

A 23 tagú keretet a tatai táborozás után 18 tagúra szűkítik, ők utaznak el január 21-én Budapestről az ausztráliai és az új-zélandi túrára. Első állomásként Szegedig mennek, ott alszanak, majd 22-én reggel folytatják társas gépkocsin az utat Belgrádba, ahonnan nem sokkal éjfél előtt indul a repülőgép, s 24 órás út vár a küldöttségre. Az ausztráliai és az új-zélandi mérkőzések után február 18-ra érkezik haza a magyar labdarúgó-válogatott, tagjai 21-én már játszanak klubjukban a Magyar Népköztársasági Kupa mérkőzéseken. Február 27-én kezdődik a bajnokság, és május 5-ig tart. Ekkor kapcsolódnak be a további előkészületekbe azok a jelenleg külföldön szereplő játékosok, akikre a szövetségi kapitány továbbra is számít.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_tata_meszoly_kalman.jpgMészöly Kálmán eligazítást tart

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_tata_katzirz_kakas_kiss_imre.jpgKapusok gyakorlat közben, elöl Katzirz, mögötte Kiss Imre (balra) és Kakas (jobbra)

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_tata_lakatos_kerekes.jpgKözéphátvédek egymás közt: Lakatos Károly (háttal) és Kerekes Attila

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_tata_katzirz_nyilasi_torocsik.jpgJó étvágyat! Egy asztalnál Katzirz, Nyilasi és Töröcsik

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_tata_kerekes_nyilasi.jpgItt aztán nincs kegyelem; Kerekes Gyuri és Nyitási Tibi kínozza egymást és a saját agyát

Az év második hétvégéje előtt, péntek délben, Párizsban megtartották a labdarúgó Európa-bajnokság ötödik sorozatának selejtező sorsolását a kontinens mind a 33 országának részvételével. Magyarország a III. csoportba került, Anglia, Görögország, Dánia és Luxemburg társaságában.

Mészöly Kálmán szövetségi kapitány így vélekedett a csoportbeosztásról: - Leginkább Anglia teheti nehézzé beosztásunkat, igaz, a görög és dán válogatott is már sokszor bizonyította képességeit. Talán csak Luxemburg látszik megemészthető ellenfélnek. Persze most mindenekelőtt a spanyolországi világbajnoki döntővel törődünk; bizakodunk, hogy január 16-án, Madridban a VB-csoportbeosztásnál mellénk szegődik a szerencse, s olyan együttesek mellé kerülünk, hogy nem lehet okunk panaszra, s nyugodtan várhatjuk a valódi küzdelmeket.

És akkor lássuk a lényeget, az Őszi zárás második részét! Folytassuk az alsóház csapataival és edzőivel. A sorrend a bajnoki tabellán elfoglalt helyezés szerint alakult ki.

Szokásunkhoz híven most is elkészítettük az őszi idény utáni edzői gyorsmérleget. A 18 NB l-es vezetőedzőnek négy kérdést tettünk fel.
1, Mit terveztek az 1981-82-es bajnoki esztendő első felére? Mit várt az előrehozott találkozóktól?
2, Mi valósult meg az elképzelésekből? Ha nem sikerült azokat valóra váltani, melyek voltak a fő okok?
3, Kikkel elégedett és kikkel nem?
4, Mit csinálnak február 28-ig, a tavaszi rajtig?

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_nyiregyhaza_papp_laszlo.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_zte_szocs_janos.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_bekescsaba_marosvolgyi_karoly.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_debreceni_mvsc_kovacs_ferenc.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_pecsi_msc_kovacs_imre.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_ozd_pallagi_robert.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_volan_takacs_zoltan.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_dvtk_puskas_lajos.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_szeol_ak_pataki_tamas.jpg

A Képes Sport szerint ezeknek a csapatoknak ők voltak a legjobbjai:

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_nyiregyhaza_czeczeli_karoly.jpgCzeczeli Károly (Nyíregyháza)

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_zte_kereki_zoltan.jpgKereki Zoltán (ZTE)

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_bekescsaba_kerekes_attila.jpgKerekes Attila (Békéscsaba)

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_debreceni_mvsc_sallai_sandor.jpgSallai Sándor (Debreceni MVSC)

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_pecsi_msc_dardai_pal.jpgDárdai Pál (Pécsi MSC)

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_ozd_dudas_tibor.jpgDudás Tibor (Ózd)

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_volan_varga_nandor.jpgVarga Nándor (Volán)

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_dvtk_olah_ferenc.jpgOláh Ferenc (DVTK)

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_edzok_es_csapataik_2_szeol_ak_kozma_zoltan.jpgKozma Zoltán (SZEOL AK)

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr9612748380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2017.09.25. 21:14:18

Hm, nem is emlékeztem erre a lengyel közjátékra. Gondolom a szükségállapot miatt vetődött fel hogy nem vesznek részt a VB-n. Elég baj lett volna, végül harmadikok lettek, Boniek itt futott be, ha jól emlékszem, vágott egy mesterhármast.
Commodore: mekkora szám volt, nekünk ZX Spectrumunk volt, de irigyeltem a C64 tulajdonosokat.... Volt egy EUREKA nevű játék, ahol különböző korokban kellett végigmenni pályákon, a befejezés után kijött eg telefonszám - gondolom nem magyar -, melyet ha elsőként hívtál fel, komoly nyereményt vihettél el....

m_and_m 2017.09.26. 07:20:09

Ki az a Nyitási Tibi? ;-)

maribor_ 2017.09.26. 08:37:41

@m_and_m: Valami azt súgja, a T. Olvasó kedvenc csapata az alsóházban foglal helyet :)

maribor_ 2017.09.26. 08:40:24

@Fandor: Utólag visszagondolva, érdekes, Boniek már a VB előtt is mekkora sztár volt. Ekkortájt emelik fel az olaszok a légiós limitet egyről kettőre a következő szezonra. Már márciusban le kellett adni a kívánságlistát a szövetségnek az óhajtott játékosról és a terveztt vételárról. Boniek már szerepel a listán.

Millerdraft 2017.09.26. 17:42:21

Thomas Lieven alias Jean Leblan.
Mekkora sorozat volt. Le is töltöm ha fent van valahol

JuAn 2017.09.27. 19:56:09

Kissé meglepődtem, hogy a buszra szálló képen nem nevezted meg a szereplőket (feladod majd máshol?), az id. Dárdai mellett láthatókat is elhallgattad, de hogy a vacsorás képen nem nevezted meg a negyediket, na azon teljesen fel vagyok háborodva! ;)

Honnan vannak ilyen válogatott képeid? Ezekre egyáltalán nem emlékszem.

JuAn 2017.09.27. 19:56:56

@Millerdraft: Ha én ezt a klubban egyszer elmesélem ... :)

JuAn 2017.09.27. 19:58:40

@Millerdraft: Arra emlékszem, hogy mennyire irigyeltük, mivel neki részenként legalább két jó nő is jutott. :)

Millerdraft 2017.09.27. 20:03:32

@JuAn: akkor még nem csajoztam ☺
Manapság meg már nem

maribor_ 2017.09.27. 20:48:01

@JuAn: Azidotajt en beertem Elzbeta Cenkovaval.

maribor_ 2017.09.27. 20:55:23

@JuAn:
1, lehet ;)
2, Az csak Dardairol szolt.
3, jo esellyel Salai :)
4, gyere Kapszit irni. Lathatnal meg csodakat, amik nem fernek be.
5, Bogati :))))))

JuAn 2017.09.27. 20:59:03

@Millerdraft: XD
Majdnem megfulladtam. Legközelebb nem olvaslak ivás közben. :)

JuAn 2017.09.27. 21:34:55

@maribor_:
1. Nem lesz könnyű.
2. OK, csak a vadászösztön, vagy mi. ;)
3. Na, ezt majd még megnézem mégegyszer.
4. Kevés vagyok én ahhoz, még mindig úgy érzem.
5. Bingo.

JuAn 2017.09.28. 19:44:08

@maribor_:
id. Dárdai Pál kapcsán én lassan 40 éve nem értem, hogyan lehetséges az, hogy egyszer sem volt válogatott?

maribor_ 2017.09.28. 20:25:55

@JuAn: Nyilaai, Pintee, vagy Zombori helyett gondoltad? Mondok 10 kapust, elkepeszto, hogy nem fertek be.

maribor_ 2017.09.28. 20:26:43

@maribor_: nesze neked szemuveg nelkul irni...

JuAn 2017.09.28. 20:34:47

@maribor_: Igen, elismerem, hogy nagy volt a konkurencia, de az az én bajom, hogy egyszer sem gondolta, egyetlen szöv.kap. sem, miközben azért akkor is voltak megkérdőjelezhető bekerültek.

szkófild 2017.09.28. 20:36:17

@maribor_: Boniek már a 78 as vb-n is szerepelt.82 re az egyik legelismertebb kelet-európai játékos lett.

JuAn 2017.09.28. 20:39:13

@maribor_: Nekem is van, de amikor kölcsön kellett volna adni egy feledékeny kolleginának, akkor nem tudtam kinyitni a tokját. :) Azóta egyébként már használtam párszor, de állandóan még nem kell.

josé73 2017.10.09. 10:50:53

A Bene, az újpesti Fekete,a nyíregyházi Kozma, a Sallai és a Temesvári családok kivételével mindenki szerepel a sorozatban.
süti beállítások módosítása