Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 Új-Zéland – Magyarország mérkőzések (különkiadás)

2017.10.16. 14:01 maribor_

1982. február 11. és 14., a hónap második hete

idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag_merkozesek_kulonkiadas_headlines.jpgSzínpompás keretek között átadják a Budapest Sportcsarnokot

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

február 8.

A kragujeváci Crvena Zasztava gyár útnak indította első, 160 darab Zasztava-1100-as típusú személygépkocsi szállítmányát Magyarországra. A Mogürt és a jugoszláv járműipari vállalatok közötti, tíz évre szóló kooperációs szerződés alapján a kragujeváci kombinát a tetszetős autókból az idén 1100 darabot, majd fokozatosan egyre többet szállít hazánkba. A program szerint 1985-től évente négy-ötezer Zasztava kocsi kerül majd eladásra a magyar piacon.

idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag_merkozesek_kulonkiadas_zastava_1100.jpgZastava - a mi autónk

Moszkvában újabb részletei váltak ismeretessé annak a fegyverzetcsökkentési javaslatnak, amelyet a múlt hét szerdáján Leonyid Brezsnyev terjesztett elő a Szocialista Internacionálé képviselőivel folytatott megbeszélésen. Mint emlékezetes, az SZKP KB főtitkára a találkozón kijelentette, hogy a Szovjetunió hajlandó megállapodást kötni a közepes hatótávolságú nukleáris eszközök kölcsönösen nagymértékű csökkentéséről, ha a Nyugat még nem lenne készen a valódi „nullamegoldásra”.

Ronald Reagan amerikai elnök a törvényhozás elé terjesztette az ország új költségvetését tartalmazó okmányt. Az úgynevezett költségvetési üzenet az 1983. pénzügyi évre 757,6 milliárd dollárt irányoz elő kiadásokra, s ez több mint 91 milliárd dollárral nagyobb a bevételek összegénél.

Harminckét ember halálát okozta egy szállodai tűzvész a japán fővárosban. A tűz a hajnali órákban ütött ki az Akaszaka negyedben levő New Japan Hotel legfelső két emeletén, s mire a helyszínre érkezett 80 tűzoltókocsi segítségével elfojtották a lángokat, a sebesültek száma huszonnyolcra emelkedett. A tűzvész idején a hotelnek körülbelül háromszáz vendége volt, közöttük japán nászutasok, egyetemi felvételire készülő diákok, parlamenti képviselők, valamint dél-koreai és tajvani turisták.

idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag_merkozesek_kulonkiadas_tokyo.jpgA kiégett hotel

Több japán törvényhozó irodája is itt van berendezve, s a jelentések szerint teljesen megsemmisült Fudzsijama volt külügyminiszter értékes kínai tárgyú könyvtára és dokumentációja.

február 9.

A belügyminiszter rendelete alapján Lengyelországban enyhítik a szükségállapot egyes korlátozó intézkedéseit. A belügyminiszter, figyelembe véve az állampolgároktól és az érdekelt szervektől beérkezett számos kívánságot, feloldja a helyváltoztatásra vonatkozó kötelező engedélykérést és az összeírást a következő személyek esetében: az állami és szövetkezeti szervezetek által hivatalos útra kiküldött személyek; a tanulmányuk színhelyére érkezők; az internátusokból, valamint az egyetemi és munkáskollégiumokból szabadnapokon állandó lakhelyükre távozók; a 60 éven felüli lakosok és a 10 éven aluli gyermekek. Változatlanul érvényben marad a kötelező engedélykérés a határ menti körzetekben lakók számára. Helyreállítják a városok közötti telefon- és telex-összeköttetést. Egyszerűsítik a táviratok feladásával kapcsolatos ügyintézést: a posta ezentúl lakóhelyüktől függetlenül az ország összes címzettjéhez szóló minden típusú táviratot felvesz. Egyetlen feltétel, hogy a feladó igazolja személyazonosságát. A telefonbeszélgetéseket és a táviratok tartalmát továbbra is ellenőrzik.

Reagan amerikai elnök hivatalosan tájékoztatta a kongresszust arról, hogy az Egyesült Államokban felújítják a vegyi hadviselési eszközök gyártását. Az elnök által aláírt költségvetési törvényjavaslat a vegyi hadviselés elleni védekezés eszközeivel együtt már tartalmazza a vegyi fegyverek gyártásához szükséges előirányzatokat, s összesen 750 millió dollárt szán ezekre a célokra.

A japán légiforgalmi társaság, a JAL egyik belföldi járatának DC-8-as utasszállító repülőgépe reggel leszállás közben eltévesztette a fővárosi Haneda repülőtér kifutópályáját, s ennek következtében a Tokiói-öböl sekély vizébe zuhant. Huszonnégyen életüket vesztették, hetvenhatan súlyosan, hetvenen pedig könnyebben megsérültek. A gép százhetvennégy utassal a Kjusu szigeti Fukoából érkezett; a balszerencsés landolás pillanatában kettétört, orra levált a törzséről. A rendőrség helikopterek, valamint az öbölben dolgozó halászhajók és más kisebb vízi járművek, segítségével hat órával a szerencsétlenség után már csak a gép személyzetének egyik tagja után kutatott.

idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag_merkozesek_kulonkiadas_japan_airlines.jpgA szerencsétlenül járt 350-es járat

A vizsgálat később feltárta, hogy az akkor 33 éves kapitány, Seiji Katagiri mentális problémákkal küzdött, a balesetet pedig szándékosan okozta. Az elmeállapota miatt nem volt büntethető, hamar szabadon engedték. Azóta is háborítatlanul él. 

február 10.

Kigördült a Ganz-Mávag kapuján az utolsó, huszonkilencedik, új-zélandi megrendelésre gyártott kétrészes, elővárosi motorvonat. A légmentes műanyag-csomagolással ellátott, igen szép kivitelű vonategységek három nap múlva érnek Rijekába. Ott a 25 tonnás szerelvényeket egy japán teherhajó egy hónap alatt viszi Wellingtonba. A magyar motorvonatok az új-zélandi főváros környékének tömegközlekedését korszerűsítik.

idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag_merkozesek_kulonkiadas_motorkocsi.jpgAz utolsó elkészült darab

A Német Szövetségi Köztársaság soha nem fogja megengedni, hogy az Egyesült Államok az NSZK területére vegyi fegyvereket telepítsen - jelentette ki Egon Bahr, a Német Szociáldemokrata Párt elnökségének tagja, a párt fegyverzet ellenőrzési kérdésekkel foglalkozó szakértője.

Délelőtt a havannai kongresszusi palotában megkezdte munkáját a X. szakszervezeti világkongresszus. A szakszervezeti fórumon a világ 153 országából csaknem 490 szakszervezeti tömörülés vesz részt, s a jelenlevő mintegy ezer küldött 206 millió dolgozót képvisel a világ legkülönbözőbb tájairól. A latin-amerikai földrészen megrendezett első ilyen jellegű tanácskozás a kubai himnusz, majd a nemzetközi munkásmozgalom himnuszának hangjaival vette kezdetét. A küldöttek megválasztották a X. szakszervezeti világkongresszus elnökségét, és Gáspár Sándornak, az SZVSZ elnökének személyében a megnyitóülés elnökét.

idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag_merkozesek_kulonkiadas_vilagkongresszus.jpgA világkongresszus elnöksége a nyitóülésen

február 11.

Puja Frigyes, a Magyar Népköztársaság külügyminisztere Jozef Czyreknek, a Lengyel Népköztársaság külügyminiszterének meghívására délelőtt hivatalos, baráti látogatásra Lengyelországba utazott. Búcsúztatására a Ferihegyi repülőtéren megjelent Marian Chruszczewski, a Lengyel Népköztársaság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője. Délután Varsóban megkezdődtek a magyar-lengyel külügyminiszteri tárgyalások. Először Puja Frigyes és Jozef Czyrek tartott eszmecserét, majd szakértők bevonásával folytatódtak a megbeszélések.

A délelőtti órákban üzemzavar keletkezett a szeged-algyői szénhidrogén-medence II. számú szabadgáz-üzemének egyik propán-butánt termelő lepárlótornyánál. Háromtagú karbantartó csoport fogott a hiba elhárításához. Az előírásoknak megfelelően megszüntették a nyomást, s leemelték az egyik zárófödelet. A nyílásból eközben lángcsóva csapott ki: a közvetlen közelben tartózkodó Gera János csőszerelő arcán és kezén másodfokú égési sérülést szenvedett, és a mentők kórházba szállították. Az égő gazolint a nagy erőkkel felvonuló tűzoltóság rövid idő alatt eloltotta. Ezután a húsz méter magas felhevült lepárlótorony lehűtéséhez fogtak hozzá, s ezzel elhárították a további veszélyt. A torony kijavítása több hétig tart, s ez idő alatt 30-40 tonnával csökken a korábbi napi 700 tonnás propán-bután termelés, de ez nem okoz fennakadást a lakosság ellátásában.

Vallon acélmunkások tüntettek Brüsszelben. A Cockerill-Sambre óriás vállalat dolgozói munkahelyük megtartását követelik, ellenezve a Közös Piac irányelveit, amelyek az acélipar állami támogatását mindenütt a veszteséges részlegek leépítéséhez, jelentős létszámcsökkentésekhez kötik.

idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag_merkozesek_kulonkiadas_brusszel.jpgLovas csendőrök támadnak a tüntető munkásokra Brüsszelben

A genfi leszerelési bizottság ülésén felszólalt dr. Kőmíves Imre nagykövet, a magyar küldöttség vezetője. A nemzetközi helyzetet értékelve elítélte azokat az imperialista manővereket, amelyek az egyensúly felborítására és a katonai erőfölényre törekedve megmérgezik a légkört, növelik a feszültséget, és minden eddiginél nehezebbé teszik a fegyverzetkorlátozásról és leszerelésről folyó tárgyalásokat, s határozottan visszautasított minden olyan próbálkozást, amely a más államok belügyeibe való beavatkozás, a szovjet és kommunistaellenes propaganda fórumává akarja változtatni a bizottságot.

Hollywoodban befejeződött a Los Angeles-i filmművészeti és filmtudományi akadémia tagjai által leadott Oscar-díj-jelölő szavazatok összeszámlálása. Szabó István filmje, a Mephisto, bekerült a jelöltek - az év legjobb öt külföldi filmje - közé. A legjobb amerikai film a jelölések alapján a Vörösök, amely John Reed amerikai kommunista újságírónak, a Tíz nap, amely megrengette a világot című könyv szerzőjének életéről szól.

február 12.

Ünnepélyesen felavatták a Budapest Sportcsarnokot. Az avatón megjelent Korom Mihály, a Központi Bizottság titkára, Maróthy László, a budapesti pártbizottság első titkára, a Politikai Bizottság tagjai, Borbándi János, a Minisztertanács elnökhelyettese, Fejti György, a KISZ Központi Bizottságának első titkára, Pozsgay Imre művelődési miniszter, Szépvölgyi Zoltán, a fővárosi tanács elnöke, a Központi Bizottság tagjai, Ábrahám Kálmán építésügyi és városfejlesztési miniszter és Buda István államtitkár, az Országos Testnevelési és Sporthivatal elnöke. Jelen volt állami és társadalmi életünk több ismert személyisége, ott voltak a sportcsarnok megvalósításában részt vevő tervezők és építők. Az ünnepségen Szépvölgyi Zoltán mondott beszédet és megemlékezett Budapest felszabadulásának 37. évfordulójáról is.

A fővárosi tanács elnöke ünnepi beszédében rámutatott arra, hogy a sportcsarnok jól szervezett, kollektív munka, és sokirányú, hatékony támogatás eredményeként valósult meg. 

idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag_merkozesek_kulonkiadas_bs_szepvolgyi_zoltan.jpgSzépvölgyi Zoltán az ünnepi beszédet mondja

Köszönetét mondott a megvalósításban részt vevő kollektíváknak eredményes munkájukért: a Középület Tervező Vállalat dolgozóinak, a leningrádi tervező intézet kollektívájának, a 31. számú Állami Építőipari Vállalat és a 40 közreműködő vállalat dolgozóinak, valamint az építésben mindvégig részt vett szovjet szakembereknek.

Az ünnepség után a sportcsarnok közönsége gazdag kulturális és sport programot tekinthetett meg. Ebben közreműködött a KISZ Központi Művészegyüttese, a szovjet déli hadseregcsoport művészegyüttese.  A program a Korál együttes és a Neoton-família műsorával zárult.

idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag_merkozesek_kulonkiadas_bs_unnepi_gala.jpgGazdag program, Vasas-Bp. Spartacus női kézilabda, a KISZ Központi Művészegyüttese és a Korál együttes

Kiss István építész később így beszélt. „A Budapest Sportcsarnok felépítése volt az utolsó munkám. Nyugdíjba megyek. Engem az építkezés alatt a legjobban a csarnok szerkezete izgatott. Azt mindenesetre elmondhatom, hogy ez a sportcsarnok soha nem fog beázni, mert a tetőt rozsdamentes acélszigeteléssel láttuk el. Ezt a csodálatos épületet soha semmilyen baj nem érheti.” Arra nem gondolhatott, ami 1999. december 15-én bekövetkezett. A BS néhány óra alatt porig égett. 

idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag_merkozesek_kulonkiadas_bs.jpgA lángokban álló BS

A hivatalos vizsgálat szerint a karácsonyi vásár egyik standján égve felejtett gyertya okozta a tüzet. Ugyanakkor a tűzoltók az elemzések során az okok közül nem tudták kizárni a szándékosságot, az elektromos hibát és a nyílt láng használatát sem.

A főváros felszabadulásának 37. évfordulója alkalmából a Városházán ünnepi keretek között adták át az idei Pro Urbe Budapest kitüntetéseket. Az ünnepségen részt vett Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára; Apró Antal, az országgyűlés elnöke, valamint a párt-, az állami és a társadalmi szervek több más vezetője és képviselője. Pro Urbe Budapest kitüntetésben részesült Füleki József útburkoló szakmunkás, a Fővárosi Közterületfenntartó Vállalat brigád vezetője, dr. Pesta László, Budapest Főváros Tanácsa végrehajtó bizottságának nyugdíjas elnökhelyettese, dr. Rajta Ferencné Tóth Zsuzsanna tanítónő, a XVIII. kerületi, Vörös Hadsereg útja 100. szám alatti általános iskola pedagógusa és Somogyi József Kossuth-díjas szobrászművész, a Magyar Képzőművészeti Főiskola rektora.

81 éves korában elhunyt Adler Zsigmond, a magyar ökölvívósport nagy egyénisége, kétszeres magyar bajnok, szövetségi kapitány, az első magyar ökölvívó mesteredző. Mindazok, akik most életrajzát böngészik, gyorsan rájönnek: egész élete az ökölvívással telt el. 1917-től a III. kerületi TTVE, majd a híres BTK bokszolója volt, s aktív pályafutása során azt a stílust képviselte és mutatta be, amelyet később oly eredményesen Oktatott: elegáns volt, „pengés”, válogatottként, bajnokként, valóban vívott kesztyűbe bújtatott ökleivel. Soha senki nem hitte volna - ismerve kedélyét, töretlen optimizmusát -, hogy egyszer majd búcsúzni kell tőle. Most sajnos ez is bekövetkezett.

idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag_merkozesek_kulonkiadas_adler_zsigmond.jpgZsiga bácsi Papp Lászlóval

Puja Frigyes külügyminisztert lengyelországi hivatalos, baráti látogatásának második napján fogadta Wojciech Jaruzelski hadseregtábornok, a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, miniszterelnök. A találkozón, amelyen részt vett Jozef Czyrek lengyel külügyminiszter is, az eredményesen fejlődő magyar-lengyel kapcsolatok kérdéseiről, valamint a két országnak a nemzetközi életben való együttműködéséről volt szó. Puja Frigyest fogadta Henryk Jablonski, a lengyel államtanács elnöke is.

idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag_merkozesek_kulonkiadas_jaruzelski_puja.jpgWojciech Jaruzelski és Puja Frigyes találkozója

Az NDK napilapjaiban közzétették a belügyminisztérium közleményét a sürgős családi események alkalmából történő külföldi utazásokról a nem szocialista országokba. A közlemény szerint az eddigiekhez mérten bővül az utazási lehetőségek köre. Az NDK polgárai - meghívás esetén - kiutazási engedélyben részesülhetnek a fontosabb családi események, valamint életveszélyes megbetegedés és haláleset alkalmával. Mint korábban, ezentúl is okmányokkal kell igazolni az említett családi események bekövetkeztét.

Az NSZK kormánya üdvözli azokat az intézkedéseket, amelyeket csütörtökön jelentettek be az NDK-ban az NSZK-ba irányuló Utazások megkönnyítésére - közölte pénteki bonni sajtóértekezletén Kurt Becker nyugatnémet kormányszóvivő. A bonni kabinet értékelése szerint az utazók körét kiszélesítő intézkedések arról tanúskodnak, hogy az NDK továbbra is kész a gyakorlatba átültetni Erich Honecker és Helmut Schmidt tavaly decemberi tárgyalásainak eredményeit.

A félidejéhez érkezett X. szakszervezeti világkongresszuson több mint félszázan szólaltak fel az egyes nemzeti, nemzetközi és regionális szervezetek képviseletében. A plenáris ülésekkel párhuzamosan a kongresszus mind a kilenc munkabizottságában is folyt vita a tanácskozás dokumentumairól, a világ dolgozóit foglalkoztató alapvető kérdésekről. A délelőtti plenáris ülésen másodikként szólalt fel Gáspár Sándor, a SZOT főtitkára, a magyar küldöttség vezetője. Beszédében részletesen foglalkozott azokkal a tényezőkkel, amelyek a jelenlegi feszült nemzetközi helyzetben a szakszervezeti egység erősítését befolyásolják.

idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag_merkozesek_kulonkiadas_vilagkongresszus_magyar_delegacio.jpgA magyar küldöttség Gáspár Sándor beszédét hallgatja

Munkabeszüntetésekkel és más demonstrációkkal emlékeztek meg Dél-Afrika-szerte Neill Aggett szakszervezeti vezető haláláról. Dr. Aggett a múlt héten halt meg egy johannesburgi rendőrségi cellában. Hivatalos állítás szerint felakasztotta magát. Azért vették őrizetbe és tartották fogva vádemelés nélkül tavaly november óta, mert Transvaal tartományban szakszervezetet hozott létre a fekete bőrű élelmiszeripari dolgozók körében.

február 13.

Budapest felszabadulásának 37. évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepséget tartottak a gellérthegyi Felszabadulási Emlékműnél. A magyar zászlóval és a nemzetközi munkásmozgalom vörös lobogójával díszített emlékmű talapzata előtt a fegyveres erők tagjai álltak díszőrséget. A magyar és a szovjet himnusz hangjai után az emlékművet elsőként Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára és Somogyi Sándor, a budapesti pártbizottság titkára koszorúzta meg. A fővárosi tanács nevében Szépvölgyi Zoltán tanácselnök, Bornemissza Sándor, a tanács pártbizottságának első titkára és Csehik Ferencné elnökhelyettes koszorúzott.

idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag_merkozesek_kulonkiadas_koszoruzas.jpgMaróthy László és Somogyi Sándor koszorúz

Stefan Andrei román és Alexander Haig amerikai külügyminiszter délelőtt a román külügyminisztérium épületében találkozott és megbeszélést folytatott. Haiget, aki péntek este érkezett Bukarestbe, a román kormány hívta meg látogatásra. A tárgyalásról kiadott rövid közlemény utal arra, hogy a két külügyminiszter megvizsgálta a román-amerikai kapcsolatok helyzetét és fejlesztésének lehetőségeit, valamint a gazdasági együttműködés kiszélesítésének és változatosabbá tételének módozatait. A román fővárosban kiadott közlemény szerint Haig átadta Reagan elnök levelét Ceausescu államfőnek. Bukaresti sajtótájékoztatóján Haig a megbeszélések légkörét szívélyesnek nevezte, és közölte: a jövőben tárgyalásokat folytatnak majd a gazdasági együttműködés szélesítéséről.

Amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlat kezdődött Dél-Korea területén. A Team Spirit 82 fedőnevű gyakorlat már a hetedik az amerikaiak által kezdeményezett közös manőverek sorában. Az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat az idén folyamatosan, mintegy két hónapon át tartják, több mint 100 ezer dél-koreai és körülbelül 40 ezer amerikai katona részvételével.

február 14.

Puja Frigyes külügyminiszter, aki Jozef Czyreknek, a Lengyel Népköztársaság külügyminiszterének meghívására hivatalos, baráti látogatást tett Lengyelországban, hazaérkezett Budapestre.

Az NDK fővárosában ünnepélyesen nyitották meg a 12. nemzetközi politikai dal-fesztivált. A 37 országból és Nyugat-Berlinből érkezett 61 csoport és szólista látványos seregszemléje február 21-ig tart. A fesztivál ezúttal is, mint immár hagyományosan, a békéért, a békés együttélésért szavukat felemelő dalosok találkozója. A szocialista és a fejlett tőkés országokból - így például az Egyesült Államokból és az NSZK-ból - érkezett előadókon kívül jelen vannak több fejlődő ország és felszabadító mozgalom dalosai is. Hazánkból Boros Lajos érkezett Berlinbe. Az idei fesztivál legfőbb, sajnos fölöttébb aktuális jelszava: „Le a NATO-rakétahálózattall!”

idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag_merkozesek_kulonkiadas_boros_lajos.jpgBoros Lajos, a népszerű polbeat előadó képviseli hazánkat

A Münchenben véget ért amerikai-nyugatnémet „védelmi” tanácskozáson Washington a katonai kiadások évi négyszázalékos emelését követelte az NSZK-tól és a NATO többi tagállamától. Weinberger hadügyminiszter azt állította, hogy Genfben csak akkor lehet megegyezés a közép-hatótávolságú rakéták korlátozásáról, ha a NATO ragaszkodik a Pershing-2 és a cirkáló rakéták 1983 őszétől kezdődő telepítéséhez.

Este a közönség félórás fütty- és szitokkoncertje után felfüggesztették a milánói Scalában Donizetti Anna Bolena című operájának bemutatóját. A közönségnek nem tetszett a bejelentés, miszerint Montserrat Caballé indiszponált, és helyette az amerikai Ruth Falcon lép fel. A spanyol szoprán - mint azt utólag a Scala igazgatója közölte - gyomor- és bélhurut bántatalmaktól szenvedett.

Heti humor:
idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag_merkozesek_kulonkiadas_humor.jpg

Heti reklám:
idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag_merkozesek_kulonkiadas_reklam.jpg

Közlemény:
Elveszett a Fővárosi Sütőipari Vállalat 6. sz. Gyáregység Budapest IX., Mester u. 53-55. MNB-209-16172 Áruátvétel 8. szövegű bélyegzője. Vállalatunk a fenti  szövegű bélyegzővel semmiféle elszámolást nem foga d el. 

És akkor lássuk a lényeget, az Új-Zéland - Magyarország válogatott mérkőzéseket.

Új-Zéland - Magyarország
Válogatottunk, magyar idő szerint hétfőn hajnalban, szerencsésen megérkezett Ausztráliából Auckland-be, a mérkőzések színhelyére. 

Azon felül, hogy a két nemzet először találkozik majd a labdarúgás történetében, külön pikantériája a dolognak, hogy amikor tavaly lekötötték a mérkőzéseket, soros ellenfelünk még csak egy sehol nem jegyzett nemzeti tizenegy volt, azóta - alig három héttel a találkozók előtt - Új-Zéland egy Kína elleni 2:1-es pótselejtezőn, huszonnegyedikként, szintén kvalifikálta magát a spanyolországi labdarúgó-világbajnokságra. Számos rekordot állítottak fel első világbajnoki szereplésük alkalmával. A selejtezők során összesen 55000 kilométert utaztak, a Fidzsi-szigeteket rekordot jelentő 13–0 arányban legyőzték és kapusuk, Richard Wilson a selejtezőkben 921 percen keresztül nem kapott gólt.

idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag.jpgRicki Herbert, Steve Sumner és Grant Turner a Szaud-Arábia elleni hazai 2:2-es selejtezőn

Az első körben, vereség nélkül, 31:3-as gólkülönbséggel előzték meg Ausztráliát (ez önmagában bombameglepetés, a négyből három pontot vettek el tőlük és tulajdonképpen ez volt, ami a javukra döntött a végelszámolásnál - a szerkesztő megjegyzése), Indonéziát (2:0, 2:0), Taiwant (2:0, 0:0) és a Fidzsi-szigeteket 4:1 és 13:0). A második körben a négy ázsiai és óceániai selejtező csoport győztese újabb körmérkőzései következtek. A tornagyőztes Kuvait ellen 2:2 és 1:2, Kína ellen 1:0 és 0:0, az utolsó helyezett Szaúd-Arábia ellen pedig 5.0 és 2:2 voltak a végeredmények. A kínaiakkal holtversenyben végeztek pontegyenlőséggel a második helyen és mivel akkoriban még sem a gólkülönbség (ez egyenlő volt) sem a több rúgott gól (ebben jobban voltak), sem pedig az egymás elleni eredmények (ebben is jobbak voltak) nem számítottak, ezért január közepén Szingapúrban egy harmadik mérkőzést kellett játszaniuk. A kiwiseknek igazságot szolgáltatott a sors végül...

idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag_merkozesek_kulonkiadas_team_newzeland.jpgA sorsdöntő mérkőzés előtt állnak balról: Turner, Wilson, Cole, Dods, Herbert, alsó sor: Elrick, Wooddin, Sumner, Almond, Rufer, Turner

Az érkezést követő első átmozgatáson nem volt túl rózsás a helyzet. Kerekes és Tóth nem tudott edzeni korábbi sérülése miatt, de Katzirz és Nyilasi is csak óvatosan, labda nélkül mozgott. Öröm viszont, hogy Rab a jelek szerint teljesen rendbe jött, így előzetesen semmi akadály nem lesz annak, hogy majd pályára léphessen. Ellenfelünk is közös edzésekkel készültek a hét eleje óta a találkozóra. A helybéliek elmondása szerint ez utóbbi tény példa nélkül áll, ugyanis még sohasem készültek együtt egyetlen mérkőzésre sem. Még a Kína elleni sorsdöntő selejtezőre is közvetlenül a mérkőzés előtt érkeztek csak meg az új-zélandi válogatottak az ország különböző városaiból a mérkőzés helyszínére. Az mérkőzésig hátralévő három napban a maródiak közül csak Tóth József épült fel, ezért Kakas László és Moldván Miklós személyében válogatottunk újoncokat avatott.
idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag_merkozesek_kulonkiadas_1.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag_merkozesek_kulonkiadas_garaba_rab_b_turner.jpgGaraba és Rab fejpárbaja Turnerrel

idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag_merkozesek_kulonkiadas_szanto_rufer.jpgSzántó szeme Ruferen, Ruferé pedig a labdán

idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag_merkozesek_kulonkiadas_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag_merkozesek_kulonkiadas_3.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag_merkozesek_kulonkiadas_4.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag_merkozesek_kulonkiadas_5.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_uj_zeland_magyarorszag_merkozesek_kulonkiadas_sallai.jpgMegjöttek a válogatottak, az autóbuszról lelépő Sallai az ausztrál szövetség ajándékával, egy jól megtermett kenguruval

Különösebben a hazai sportsajtó (Képes Sport, Labdarúgás) nem foglalkozott a túrázó válogatottal. Nem áramlottak a képek, nem maradt fenn videó sem a mérkőzésekről. Egy régebbi cikkünkben már foglalkoztunk a válogatott új-zélandi portyájával, akkor így summáztuk a történteket: "Lényeg, két meccsből behúztunk két győzelmet, de mindkettőt illik mihamarabb elfelejteni. A Telesportban is úgy kommentálták a meccseket, reméljük, ilyen összeállításban soha nem kell többet pályára lépnie a magyar labdarúgó-válogatottnak. Mit mondjak, néha ide nekem az akkoriakat."

A most véget ért portyán mérkőzött először Új-Zéland csapatával válogatottunk, s ezzel térképén az országok száma 46-ra gyarapodott. Válogatottunk 1981 végéig 555 mérkőzésen 1380 gólt ért el, amelyeken 198 magyar és 23 külföldi játékos osztozott (utóbbiak 24 öngóllal). Az Új-Zéland ellen vívott két meccsen két újonc is feliratkozott a magyar gólszerzők közé: Izsó Ignác (ő a 199.) és Pölöskei Gábor - kétszázadikként! A nyurga ferencvárosi labdarúgó első válogatottbeli góljához tehát ez a jubileumi sorszám kapcsolódik. Válogatottunk most az 1384. gólnál tart. Már „csak” 16 gól hiányzik az ezernégyszázadikhoz. Vajon mikor és ki éri el az újabb jubileumi gólt?

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6112748418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2017.10.16. 23:09:23

Nekem ez a '82-es új-zélandi válogatott megvolt gombfociban!

Tököm Állat 2017.10.17. 11:45:40

Az öreg Van Hattum csak a vb-re foglalta el a kapuban a helyét?

maribor_ 2017.10.17. 12:03:38

@Tököm Állat: Az öreg van Hattum ekkor már 24 éves volt :) És a második meccsen ő védett. Wilson idősebb volt, a selejtezők zömén is ő védett. Van Hattum pár évvel tovább védte a kiwisek kapuját, mint Wilson.

tizenegy11 2017.10.17. 14:09:00

Boros Lajosról a hiánypótló infót ezúton is köszönöm! Eddig is utáltam ezt a faszt, de nem tudtam, hogy ilyen szép vörös előélete volt (bár nem csoda, vannak dolgok amik rendszerint együtt járnak).

tizenegy11 2017.10.17. 14:10:22

Ja, és Wynton Rufer nagy király volt Dortmundban még a 90'es évek első felében! Nem gondoltam, hogy már a 82'es VB csapatban ott volt.

maribor_ 2017.10.17. 14:13:41

@tizenegy11: Rufer pontosan annyit játszott a Dortmundban, mint a T. Olvasó és én együttvéve. A politikai felhangokat meg talán hanyagolhatnánk.

tizenegy11 2017.10.17. 14:23:15

@maribor_: Werder volt az, bocs, jogos.

Tököm Állat 2017.10.19. 11:55:58

@maribor_: közben kijöttem a zacskóból és rájöttem,hogy két meccs tudósítása van a cikkben..
süti beállítások módosítása