Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 24. forduló

2017.11.13. 08:20 maribor_

1982. március 13-14., a hónap második hétvégéje

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_headlines.jpgA héten Nemzetközi Nőnap, szeretettel köszöntjük Hölgy Olvasóinkat!

Lássuk először az elmúlt egy hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

március 8.

A nemzetközi nőnap alkalmából kitüntetési ünnepséget tartottak a Parlamentben. Az ünnepségen részt vettek: Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Németh Károly, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai, Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára, Duschek Lajosné, a Magyar Nők Országos Tanácsának elnöke. Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja a párt, a kormány, az Elnöki Tanács nevében köszöntötte az ország asszonyait, leányait. Az Elnöki Tanács a nemzetközi nőnap alkalmából, hazánk szocialista társadalmi rendjének építésében, a dolgozó nők élet- és munkakörülményeinek megjavításában kifejtett kimagasló munkásságuk elismeréseként kitüntetéseket adományozott.

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_losonczi_pal_nonap.jpgLosonczi Pál a kitüntetettek egy csoportjával

Puja Frigyes külügyminiszter meghívására hivatalos, baráti látogatásra Budapestre érkezett Ho Dam, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság külügyminisztere. A vendéget a Ferihegyi repülőtéren Puja Frigyes fogadta. Jelen volt Etre Sándor, hazánk phenjani, valamint Kim Jong Szun, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság budapesti nagykövete.

Százezer tonna szenet rejtő új frontfejtésben kezdték meg a termelést Nagyegyházán, a Tatabányai Szénbányák legújabb aknájában. Az új bányának ez már a harmadik frontfejtése, amit gyorsított ütemben készítettek elő a feltáró brigádok. Olyan berendezéseket szereltek fel, amelyekkel minimálisra csökkentették a nehéz fizikai munkát. A szénfalat nagy teherbírású, maróhengeres gép bontja meg, s emberi kéz érintése nélkül jut a felszínre az értékes fűtőanyag.

Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete a Magyar-Szovjet Baráti Társaság székházába látogatott. A baráti találkozón Bíró Gyula főtitkár tájékoztatta a társaság tevékenységéről és az idei tervekről, feladatokról. Külön méltatta a Szovjet Baráti Társaságok Szövetségével és a Szovjet-Magyar Baráti Társasággal kialakult jó együttműködést.

Újabb nagyszabású, csaknem 600 millió forintba kerülő rekonstrukcióhoz kezdtek a Szegedi Szalámigyárban: ezúttal az 1869-ben alapított, Tisza-parti feldolgozót korszerűsítik. Viszonylag kevés építkezéssel, elsősorban modern gépsorok felszerelésével növelik a termelékenységet. Új raktártornyot is emelnek, benne korszerű klimatizáló berendezés segítségével gyorsítják meg a szalámi érlelését. A korszerűbb termelési feltételek megteremtésének eredményeként évi 60 vagonnyival gyárthatnak többet a világszerte keresett termékből.

A Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének meghívására munkalátogatásra Moszkvába érkezett Mauno Koivisto finn államfő, akinek ebben a tisztségében ez az első külföldi útja. A vnukovói repülőtéren Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke és Andrej Gromiko, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, külügyminiszter fogadta. Délután a Kremlben megkezdődtek Leonyid Brezsnyev és Mauno Koivisto megbeszélései a két ország együttműködésének alakulásáról és időszerű nemzetközi kérdésekről.

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_brezsnyev_koivisto.jpgLeonyid Brezsnyev üdvözli Mauno Koivistót a repülőtéren

A lengyel minisztertanács gazdasági bizottsága határozatot hozott a magánszemélyek részére elrendelt benzinadagolási rendszer április hónapra való meghosszabbításáról. A rendelet hangsúlyozza, hogy az üzemanyagellátás feszült, és kevesebb a benzin, mint tavaly. A visszaélések miatt szükségessé válik az üzemanyag- és benzintöltő állomások ellenőrzésének szigorítása. Sőt ha ezek az intézkedések sem bizonyulnak hatékonyaknak, az adagolási rendszer további szigorítása válhat szükségessé.

március 9.

Ho Dam, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság külügyminisztere, aki Puja Frigyes külügyminiszter vendégeként hivatalos baráti látogatáson tartózkodik Budapesten, megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét. Ezután a délelőtti órákban a Külügyminisztériumban megkezdődtek a magyar-koreai külügyminiszteri tárgyalások. Puja Frigyes és partnere megvitatta a kölcsönös érdeklődésre számot tartó nemzetközi kérdéseket, különös tekintettel a kétoldalú kapcsolatokra. A megbeszélésen jelenvolt Etre Sándor, hazánk phenjani és Kim Jong Szun, a KNDK budapesti nagykövete. Lázár György, a Minisztertanács elnöke délután hivatalában fogadta Ho Damot. A szívélyes, baráti légkörű eszmecserén jelen volt Puja Frigyes, valamint Etre Sándor és Kim Jong Szun is.

Bensőséges háziünnepség színhelye volt az Operaház igazgatói szobája: a külföldi vendégszereplésről hazatért Ferencsik János főzeneigazgatót, kétszeres Kossuth-díjas, kiváló művészt 75. születésnapja alkalmából köszöntötték művészkollégái. Az intézmény nevében Mihály András igazgató nyújtotta át az ünnepeltnek az Operaház igazgatóságának ajándékát.

Amerikai nukleáris tengeralattjáró tartózkodik Brestben, a franciák legfontosabb atlanti-óceáni hadikikötőjében. A 4640 tonna vízkiszorítású Sturgeon tengeralattjáró kapott kikötési engedélyt Brestben, a francia stratégiai csapásmérő erők bázisán. 1969-ben rendelet tiltotta meg a külföldi nukleáris tengerészeti kikötést francia területen. A rendeletet ez év januárjában föloldották. A látogatás a két ország hadi tengerészeti együttműködésének szorosabbá válását jelzi.

„Jégtörténelmi” nap a mai: a magyar hokiválogatott idehaza először vívott fedett pályán hivatalos mérkőzést. Az ellenfél Franciaország csapata volt, furcsa tény: a magyar játékosoknak hozzá kell szokniuk a csarnokban művelt jégkoronghoz. Az együttest Boróczi Gábor dirigálta, és az egykori híres szovjet válogatott játékos, Vitalij Davidov, az Ú. Dózsa edzője volt a szaktanácsadója.

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_magyar_francia_hoki_pek_gyorgy.jpgPék karja a magasban, a korong a franciák hálójában. Marie és Lussier nem akar hinni a szemének

Ötezer néző előtt néhány percet kivéve a gall válogatott majdnem végig alárendelt szerepet játszott, és ha néha elérkezett a magyar kapu elé, akkor a góliát termetű Kovalcsik bizonyított, pompásan kapkodta el a korongot. A főhős ezúttal is a százszoros válogatottságát ünneplő újpesti kedvenc, Búzás volt, aki legalább olyan cseles a hokiban, mint klubtársa, Törőcsik, a labdarúgásban. A meccs legszebb gólját, a tizediket Szajlai ütötte, amikor a közömbös cselezgetőt mímelve „elaltatta” a franciákat, és majdnem az alapvonalról bombázta szét a hálót.

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_magyar_francia_hoki.jpgMagyar góllal kezdődött a franciák ellen az első jégkorongmérkőzés az új sportcsarnokban

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_magyar_francia_hoki_buzas_gyorgy.jpgBúzás György, a mérkőzés hőse

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_magyar_francia_hoki_kovalcsik_kevevari_palla.jpgVédekezik a magyar válogatott. Kovalcsik kapus védte a lövést, Kevevári a jégen, Palla a kapu előtt figyeli a további  fejleményeket

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_magyar_francia_hoki_csetepate.jpgEgy kis csetepaté

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_hajzer_tibor.jpgHajzer Tibor indítja egyik társát, a francia támadók védelembe „fordulnak"

Magyarország-Franciaország 11:3 (4:0, 3:2, 4:1). Gólok: Búzás (3), Pék (2), Kiss T. (2), Szajlai (2), Mészöly, Balogh, illetve Dupuis, Farcy, Perreault.

március 10.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára az MSZMP székházában fogadta Ho Damot, a Koreai Munkapárt Politikai Bizottságának póttagját, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság miniszterelnök-helyettesét, külügyminisztert, aki hivatalos, baráti látogatáson tartózkodik hazánkban. A szívélyes, elvtársi légkörű megbeszélésen részt vett Puja Frigyes külügyminiszter, Etre Sándor, a Magyar Népköztársaság phenjani, valamint Kim Jong Szun, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság budapesti nagykövete. Ho Dam délután a Pest megyei Hernád községbe látogatott, ahol a helybeli termelőszövetkezet munkájával ismerkedett. Este a vendég megtekintette az Állami Népi Együttes előadását.

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_kadar_ho_dam.jpgA koreai vendégek Kádár János dolgozószobájában

Fejti Györgynek, a KISZ KB első titkárának elnökletével ülést tartott a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottsága. Az ülésen megjelent és felszólalt Óvári Miklós, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára. Részt vett a tanácskozáson Pozsgay Imre művelődési miniszter, valamint ott voltak a megyei pártbizottságok illetékes titkárai is. A Központi Bizottság Varga Sabján Lászlónak, a KB titkárának előterjesztésében megtárgyalta a tizenéves diákifjúság körében végzett mozgalmi munkából szóló jelentést, és határozatot fogadott el a további feladatokról. A napirendi pont vitájában a KISZ KB középiskolai és szakmunkástanuló-tanácsának tagjai is részt vettek.

Moamer el-Kadhafi ezredes, a líbiai forradalom vezetője, négynapos hivatalos látogatásra Ausztriába érkezett. Üdvözlésére a schwechati repülőtéren megjelent dr. Bruno Kreisky osztrák szövetségi kancellár, dr. Willibald Pahr külügyminiszter, a kormány és az osztrák politikai élet több vezető képviselője. Az előzetes program szerint a líbiai vezető két alkalommal, ma a kora esti órákban, majd másnap délután találkozik vendéglátójával, Kreisky kancellárral, akivel a nemzetközi helyzet, azon belül is mindenekelőtt a közel-keleti fejlemények, valamint Líbia és a nyugati országok kapcsolatainak megvitatása mellett áttekintik a kétoldalú viszony alakulását, azon belül is elsősorban a gazdasági kapcsolatok fejlődését.

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_kreisky_kadhafi.jpgKadhafi és Kreisky a repülőtéren

Ali Khamenei iráni elnök megerősítette, hogy Irán mindaddig folytatja Irak elleni háborúját, amíg Bagdad eleget nem tesz Teherán követeléseinek. Az iráni elnök előzőleg tájékoztatta Khomeini ajatollahot az Iszlám Konferencia közvetítő missziójával folytatott teheráni tárgyalásokról. Khamenei nyilatkozatának előzménye az iráni parlament elnökének kiegyezésre hajló nyilatkozata, ezt követően pedig Khomeini vallási vezető keményebb beszéde volt. Az államelnök Khomeini szavait tette most nyomatékossá.

Ritka csillagászati esemény volt, az úgynevezett bolygóegyüttállás. Mind a kilenc égitest egyszerre foglaltak helyet a Nap ugyanazon oldalán.

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_bolygoegyutallas.jpgKépünk csak illusztráció

A világbajnokság C-csoportos küzdelmére készülő magyar jégkorong válogatott a tegnapi, nyolcgólos győzelem után másodszor is legyőzte a vendég francia együttest, 7:3 arányú eredménnyel búcsúzott a gyönyörű sportpalota jegétől. A 4500 néző már 285 mp leforgása alatt 3:0-ás vezetésnek tapsolhatott, és ezzel gyakorlatilag már eldőlt a mérkőzés sorsa. A franciákat a második harmad második felében, majd a harmadik harmadban a magyar csapat engedte felzárkózni. Az előjelek nem rosszak, március 17-től következhet a VB. Magyarország-Franciaország 7:3 (5:0, 1:1, 1:2). Gólok: Pék (2), Menyhárt, Bálint Z., Búzás, Balogh, Szajlai, illetve Evdokimoff, Dupuis, Treille.

március 11.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára látogatást tett a Külkereskedelmi Minisztériumban. Kíséretében volt Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára. A vendégeket Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, Veress Péter külkereskedelmi miniszter, Szűcs Istvánné, az V. kerületi pártbizottság első titkára és Szigethy Károly, a minisztérium pártbizottságának titkára fogadta.

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_kadar_kulkereskedelmi_miniszterium.jpgAz MSZMP Központi Bizottságának első titkára a kerület és a minisztérium vezetőivel

Lázár György, a Minisztertanács elnöke, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja a Parlamentben fogadta Saly Vongkhamsaót, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság Minisztertanácsának elnökhelyettesét, a magyar-laoszi gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési bizottság társelnökét, aki a testület ülése alkalmából tartózkodik hazánkban. A szívélyes, baráti légkörű megbeszélésen részt vett Borbándi János miniszterelnökhelyettes, az együttműködési bizottság magyar társelnöke.

Hivatalos, baráti látogatását befejezve elutazott Budapestről Ho Dam, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság külügyminisztere, aki Puja Frigyes külügyminiszter meghívásának eleget téve tartózkodott hazánkban. A Ferihegyi repülőtéren Puja Frigyes búcsúztatta. Jelen volt Etre Sándor, a Magyar Népköztársaság phenjani, Kim Jong Szun, a KNDK budapesti, valamint Milán Veres, a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság budapesti nagyikövete. Ho Dam hivatalos, baráti látogatásra hívta meg Puja Frigyest, aki a meghívást köszönettel elfogadta.

Háromnapos szovjetunióbeli munkalátogatását befejezve, hazautazott Leningrádból Mauno Koivisto finn államfő. Koivisto, mint már közöltük, a szovjet fővárosban megbeszéléseket folytatott Leonyid Brezsnyevvel, az SZKP KB főtitkárával, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnökével a kétoldalú együttműködés és a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről.

március 12.

A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa az alkotmány 22. paragrafusának 2. bekezdése alapján az országgyűlést március 25-re, csütörtökre összehívta. A Minisztertanács javasolja, hogy az országgyűlés tűzze az ülésszak napirendjére az igazságügyminiszter beszámolóját a jogalkotás helyzetéről, valamint a művelődési miniszter beszámolóját a közművelődésről szóló 1976. évi 5. törvény végrehajtásáról.

A Magyar Vöröskereszt újabb segélyszállítmányt indított útnak Lengyelországba. A Lengyel Vöröskereszthez irányított szállítmány többek között tejport, gyermektápszereket és konzervételeket tartalmaz.

Wojciech Jaruzelski hadseregtábornok elnökletével ülést tartott a Nemzeti Megmentés Katonai Tanácsa, amelyen rész vett a nemzeti újjászületés állampolgári bizottságai szervezőinek és aktivistáinak népes küldöttsége. Az ülésen Czeslaw Kiszczak belügyminiszter, valamint Jozef Baryla nemzetvédelmi miniszterhelyettes adott tájékoztatást a társadalmi-politikai helyzetről. A belügyminiszter a többi között megállapította, hogy megszűnt mindenfajta kollektív tiltakozó akció az országban, érezhetően javult a közrend és a közbiztonság, nagymértékben csökkent a köztörvényes bűnözés. A helyzet további normalizálódásának megfelelően folyamatosan enyhítik a szükségállapot szigorú rendelkezéseit

március 13.

Kommunista szombatot tartottak a Magyar Hajó- és Darugyár valamennyi gyáregységében. Angyalföldön szovjet, román és marokkói exportra készülő úszódarukon, a Szovjetunióba, Csehszlovákiába és Tunéziába szállítandó darukon, valamint török és indiai megrendelésre gyártott kazánokon dolgoztak. Óbudán különböző típusú tolóhajókon folytatták a munkát a szovjet partnerek részére. Vácott konténereket építettek, Balatonfüreden nigériai megrendelésre épített felmérőhajókon, a tiszafüredi gyáregységben pedig szovjet exportra készülő portáldarun dolgoztak.

A déli órákban befejezte Ausztriában tett négynapos hivatalos látogatását és elutazott Bécsből Moamer el-Kadhafi, a líbiai forradalom vezetője.

New Yorkban befejeződött az Indiai-óceán helyzetével foglalkozó különleges ENSZ-bizottság két hétig tartó ülésszaka. A tíz évvel ezelőtt alakított bizottság feladata, hogy előkészítse az Indiai-óceán békeövezetté nyilvánításával foglalkozó - a jövő év első felére tervezett - ENSZ-konferenciát. A vitában a szocialista és el nem kötelezett országok igyekeztek gyakorlati kérdésekről tárgyalni és mindenekelőtt a konferencia napirendjének összeállítására próbálták figyelmüket összpontosítani. Az Egyesült Államok küldöttsége azonban - a korábbi ülésszakokhoz hasonlóan - különböző szovjetellenes kirohanásokkal és vádaskodásokkal akadályozta a konstruktív munkát.

március 14.

Nehézpáncélosokkal megerősített izraeli csapatok lépték át a libanoni határt, és előretolt állásokat foglaltak el Adeisszeh és Kfar Kella települések körzetében, a jobboldali, szakadár Haddad őrnagy ellenőrzése alatt álló határövezetben.

Teheránban iszlám gárdistáknak öltözött fegyveresek meggyilkolták Mohammed Szalim Hoszni hodzsatoleszlámot és két kísérőjét. Az IRNA iráni hírügynökség azt jelentette, hogy a fegyveresek igazoltatás ürügyével feltartóztatták a vallási vezető gépkocsiját, majd agyonlőtték a kocsiban ülő Hosznit és testőreit. Megfigyelők rámutatnak: az iráni tájékoztatás most nem szólt arról, kik a gyilkosság elkövetői, s az eddigiekkel ellentétben ezúttal nem a modzsahedineket vádolta a merénylet elkövetésével.

Heti humor:
idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_humor.jpg
Heti reklám:
idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_reklam_3.jpg

A hét szerdáján a labdarúgó Magyar Népköztársasági Kupában négy mérkőzést játszottak a versenyben maradt öt NB I-es, két NB Il-es és egy területi bajnokságban szereplő együttes között az elődöntőbe jutásért. Az már előre bizonyos volt, hogy egy másodosztályú klub lesz a legjobb négy között, mivel a Hungária úti pályán az MTK-VM-Komló találkozón NB II-esek küzdöttek egymással. A megelőző fordulókban egymás után hullottak el a kupavédők, a régebbi kupagyőzteseket már csak az MTK-VM (9 győzelem), az Ú. Dózsa (3) és a Diósgyőr (2) képviseli a mezőnyben.

DVTK - Békéscsaba
Diósgyőrött bíznak a továbbjutásban. A piros-fehérek Szegeden döntőt játszottak a Vasassal, most is szeretnének eljutni odáig. Dr. Puskás Lajos nem tervez változást az összeállításban, marad az a csapat, amelyik Zalaegerszegen játszott A Békéscsaba gondban van, hiszen vasárnap Tatabányán Kőhalmit kiállították.
idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_mnk_dvtk_bekescsaba.jpg

Ú. Dózsa - Volán
A hazaiak kezdőjét szinte majd csak az orvosi stáb jelöli ki a kezdés előtt. Temesvári Miklós úgy nevezett tizennégy játékost, hogy abból csak nyolc volt egészséges. A közlekedésiek a lehető legerősebb összeállításban tudnak pályára lépni.
idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_mnk_u_dozsa_volan.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_mnk_u_dozsa_volan_steidl_kekesi.jpgKékesi és Steidl csatázik, a lila-fehér középpályás viszi el a labdát

Videoton - Motim TE
Székesfehérvárott a szerdai MNK-forduló miatt nem kis bonyodalom támadt. Sok helyütt a dolgozók kilépőért kilincselnek. A meccset ugyanis munkaidőben, 14.30 órakor kezdik. Így egészen bizonyos, hogy kevés néző lesz a lelátókon. Az ok prózai: a MOTIM TE vezetése nem egyezett bele az esti játékba. Sőt, abba sem, hogy egy órával később, 15.30-kor kezdjenek. Sok mindent meg lehet érteni: például azt, hogy esti mérkőzést nyilván még soha nem játszott a csapat, azt is, hogy szeretnének időben hazaérni. Viszont, ami egyáltalán nem lett volna közömbös a számukra: a bevétel közös!
idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_mnk_videoton_motim_te.jpg

- Ha otthonunkban játszhattunk volna, legalább 4-5000 néző buzdította volna csapatunkat, s könnyen lehet, hogy nemcsak 55 percig lett volna 0:0 az eredmény - jegyezte meg Streit István, az óváriak szakosztályvezetője. - Bár az is igaz, hogy a Videoton minden tekintetben jobb együttes. Dehát a ZTE is jobb, meg a Vasas is jobb, mint mi!

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_mnk_videoton_motim_te_schnitzer.jpgSchnitzer, a monsonmagyaróvári kapus a csapata legjobbja volt az MNK-sorozatban

MTK-VM - Komló
A hazaiak A Ferencváros, a Bp. Honvéd és az Ózd után  NB Il-e s csapatot fogadnak. Vajon milyen ellenfél lesz a Komló szerda délután? Sokan úgy vélik, feltétlenül könnyebb, mint az eddigiek voltak.
idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_mnk_mtk_vm_komlo_1.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_mnk_mtk_vm_komlo.jpgAz MTK-VM védői (Turner, Szabados és Borsó) felszabadítanak Tóth elöl

A kupaforduló után Mészöly Kálmán szövetségi kapitány kihirdette az Antwerpen elleni 18-as keretet. Csapatunk jövő szerdán a Népstadionban fogadja a belga együttest. A névsor. Kapusok: Kiss, Disztl P.; védők: Martos, Kocsis, Bálint, Kerekes A., Rab, Tóth; középpályások: Müller, Nyilasi, Mucha, Sallai, Csongrádi. Csatárok: Fazekas, Törőcsik, Pölöskei, Kiss, Váradi.

Szintén a szerda eseménye, hogy világbajnoki ellenfelünk, Argentína, 0:0-ra mérkőzött Csehszlovákiával, igaz, a klubjában sztrájkoló és emiatt eltiltott hat világbajnok játékos (a kapus Fillol, a kapitány Passarella, Gallego, Kempes, Diaz és Olarticoechea) nem szerepelhetett.

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_argentina_csehszlovakia.jpgBailey, a világbajnok argentin válogatott kapusa nehéz helyzetben a földön (balra), a két sötétmezes csehszlovák játékos, Schreiner és Nehoda (11) kényszerű szomszédságában

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 24. fordulóját! A forduló sok érdekesei ígér. A listavezető Ú. Dózsa Győrött szerepel, a második helyezett Videoton könnyebb helyzetben van, mert otthon fogadja a Volánt, A Tatabánya Debrecenben lép pályára, az éllovasok közül az FTC győzelme a legvalószínűbb - a kiesőjelölt Ózddal találkozik az Üllői úton. Eltiltás, illetve két sárga lap miatt többen hiányoznak a csapatokból. Garaba (Bp. Honvéd), Hannich (Rába ETO). Disztl László (Videoton) és Forintos (Volán) nem léphet pályára. A sérültek listáján van többek között Kovács, Zombori, Ebedli (Volán), Gass (ZTE), Garics (Haladás), Esterházy (Bp. Honvéd), Kerekes, Szűcs János, Varga (DMVSC), Kurucz (Békéscsaba). Kérdőjeles Péter (ZTE), Szentes (Rába ETO), Kiss és Herédi (Ú. Dózsa). Preszeller és Fitos (Haladás VSE) szereplése, mert nincsenek teljesen rendben. Csapó (Tatabánya) már kispados lesz, bemutatkozik bajnoki mérkőzésen is a DVTK-ba most igazolt Gulyás Sándor.

Ferencváros - Ózd
Bár az őszi mérkőzés Ózdon 4:4-re végződött, az FTC az abszolút esélyes.
idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_ferencvaros_ozd.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_ferencvaros_ozd_csatajelenet.jpgJellemző kép a mérkőzésről: csatajelenet az ózdi kapu előtt

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_ferencvaros_ozd_pogany_becsei.jpgPogány és Becsei harca a labdáért

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_ferencvaros_ozd_szokolai_szabadi_pribek.jpgTűz alatt az ózdi kapu, kik tám adják: Szokolai és Szabadi, aki igyekszik menteni a menthetőt: Pribék

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_ferencvaros_ozd_poloskei.jpgAz Üllői úti mérkőzésen valóban ekkora különbség volt a két csapat között: Pölöskeire úgy néz fel az ózdi játékos, mintha  csodát látna

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_ferencvaros_ozd_ebedli.jpgA tavaszi idény mind a négy mérkőzésén jól játszott Ebedli Zoltán: most is támadások sorozatát indította

Csepel - ZTE
Keszthelyi Mihály csapata sokat változott az utóbbi időben, aktívabb lett, sőt játéka színesebb, így két pont megszerzésének reményében fogadja az Egerszeget.
idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_csepel_zte.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_csepel_zte_kereki_budavari.jpgKereki, a ZTE legjobbja, Budavári elől fejeli el a labdát

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_csepel_zte_feher.jpgFehér ragyogóan kezdett, harcosan, elszántan játszott, de a második félidőben visszaesett

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_csepel_zte_torok_szimacsek.jpgTörök tapasztalata sokat ért, hátrább a villámgyors Szimacsek, akinek még gólhelyzete is akadt, amikor a hátvédsorból előretört

Nyíregyháza - Vasas
Ha a Fáy utcai gárda szeretné elkerülni az élcsoportból való lemaradást, legalább egy pontot szereznie kell. Erre van esélye.
idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_nyiregyhaza_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_nyiregyhaza_vasas_farkas_gol.jpgFarkas lövés útban a nyírségiek kapujába, ezzel a góllal szerzett vezetést a Vasas

Pécsi MSC - Bp. Honvéd
A pillanatnyi erőviszonyok szerint a Honvéd számára megfelelő lenne a döntetlen.
idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_pecsi_msc_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_pecsi_msc_bp_honved_nagy_antal_roth.jpgRóth és Nagy Antal fejpárbaja

DVTK - Haladás
Nincsen jó szériában a Diósgyőr, szerdán kupamérkőzésen maradt alul a Békéscsabával szemben. A Haladás döntetlenre is számíthat.
idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_dvtk_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_dvtk_haladas_borostyan.jpgBorostyán (balra) a győztes gól szerzője

Békéscsaba - SZEOL AK
Táltos lett a hazai csapat az utolsó mérkőzések alapján, s most is egyértelmű, hogy csak győzhet a listautolsó ellen.
idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_bekescsaba_szeol_ak.jpg

A Délmagyarország című napilap eképp értékelte a látottakat:
A szegediek elismerésre méltóan szervezték meg védelmüket. nagyon jól állták a sarat hatvan percig. Ekkor azonban úgy jártak, mint az a dolgozatot író diák. aki ügyesen oldja meg a többismeretlenes egyenleteket. aztán egy buta fejszámolási bakizás következtében mégis rossz végeredmény jön ki. Végül is ez a bizonyos hiba hozta meg a Békéscsabának a nehezen megszerzett. az összkép alapján azonban megérdemeltnek mondható két pontot. Egy biztos azonban: a Tisza-partiak ezúttal is tartják azon ígéretüket, miszerint sehol nem adják meg egykönnyen magukat.

Szegedi kötődésű barátunkkal arról elmélkedtünk, a napilap szóvá tette, "...talán az idénynyitó elszállt varázsa, de a vártnál kevesebben figyelték a délkelet-magyarországi rangadót..." Ötezer nézőről beszélünk, mint visszaesett nézőszám..., hát ide nekünk ma ezt a nézőszámot a stadionok többségében.

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_bekescsaba_szeol_ak_kutasi_hornyak_melis.jpgKutasi hibájából született a csabai mérkőzés egyetlen gólja: Melis (fehér mezben) közelről, bombalövéssel küldi a labdát Hornyák kapujába

Debreceni MVSC - Tatabánya
A hazai csapatnak sok a sérültje, így egyáltalán nem lehet biztos még otthonában sem a masszív bányászegyüttessel szemben. Valószínű a pontosztozkodás.
idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_debreceni_mvsc_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_debreceni_mvsc_tatabanya_kiss_imre_timar.jpgJól indult a mérkőzés a debrecenieknek, a 24. percben ezzel a Tímár-lövéssel szereztek vezetést - Kiss kirobbant kapujából, de mellette a labda utat talál a kapuba

Rába ETO - Ú. Dózsa
Mindkét csapatban sok a betegállományú játékos, de ettől függetlenül a forduló slágermérkőzését vívhatják. Könnyen lehet, hogy a döntetlen mindkét együttesnek megfelelő.
idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_raba_eto_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_raba_eto_u_dozsa_hajszan.jpgA gólszerző Hajszán ki sem látszik a kupac aljáról

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_raba_eto_u_dozsa_heredi_burcsa.jpgHerédi és Burcsa csatája a labdáért

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_raba_eto_u_dozsa_hajszan_kardos.jpgHajszán Kardos mellett viszi el a labdát

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_raba_eto_u_dozsa_csonka_steidl.jpgCsonka, Steidl és a labda

Videoton - Volán
Abszolút a hazaiak az esélyesek.
idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_videoton_volan.jpg

A mérkőzések után lássuk az 24. forduló válogatottjait! Az osztályzatok alapján ismét egy élvezetes fordulót láthattunk, hárman is 8-as érdemjegyet kaptak. A zalaegerszegi Kereki nem csak a védelem, hanem csapata legjobbja volt Csepelen, Szokolai csapata öt góljából egyet előkészített, kettőt pedig értékesített és a győri Kovács László, aki a forduló rangadóján lehetetlennek tűnő helyzetekben mutatott be elképesztő bravúrokat. A forduló játékosa címet szerkesztőségünk az utóbbinak szavazta meg.
idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén ismét nincs változás, viszont az üldözők közül mind Dobány, mind Weimper feljebb tudott zárkózni góljaik szaporításával, továbbá bővült a tízgólosak listája is.
idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella élén hosszú idő után már nem az Újpesti Dózsa áll, győri vereségével a harmadik helyig csúsztak vissza. Átvette a vezetést a Videoton, az ETO, igaz, csak gólkülönbséggel, de a lilák legyőzésével a második helyre ugrottak. Mögöttük helyet cserélt a Ferencváros és a Tatabánya, ami nem meglepő, a zöld-fehérek zsinórban a hetedik győzelmüket szerezték, a bányászok az utolsó hat fordulóban csak egy győzelmet tudtak szerezni. A Honvéd már csak a hetedik helyen áll, a Vasas előzte őket. Tekintve, hogy az angyalföldiek sem szerepelnek acélosan - ez a kispestiekre nézve vaskos kritika. A középmezőnyben némi meglepetés a Haladás háromhelyezésnyi zuhanása. Ez is mutatja a középmezőny tömörségét, mennyire közel kerültek azokhoz a csapatokhoz, melyek próbálnak messzire kerülni a kieső helyektől. A legvégén a Volán-Ózd-SZEOL AK hármas állandósítani látszik pozícióikat.
idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. Megtorpant a Nagykanizsa és a Debreceni Kinizsi, egyenesben az MTK-VM. A 18. forduló több érdekes mérkőzést hozott. A Keleti csoportban a Salgótarján (ma már csak emlékeiből él) vereséget szenvedett Kazincbarcikán, s nagy terve, hogy jövőre is NB Il-es legyen, halványulni látszik. A Középcsoportban az MTK-VM Dorogon is nyert, így hatpontos előnnyel listavezető, meglepetésre a BVSC Kecskeméten, a Balassagyarmat Pasaréten a Pénzügyőr ellen, a Ganz-Mávag Székesfehérvárott a MÁV-Előrével szemben szerzett nagyon fontos két pontot. A Nyugati csoportban a Nagykanizsa otthonában sem bírt a Keszthellyel.idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_nb_ii_4.jpg

A Szekszárdi Dózsa NB ll-ben szereplő együttese az utóbbi néhány évben nem kényeztette el szurkolóit. Szürke, középszerű társaság, így jellemezték őket. Amikor az MLSZ kidolgozta az új bajnoki kiírást, miszerint csak az első öt helyezett maradhat továbbra is az NB ll-ben, Szekszárdon megkongatták a vészharangot. Az volt a vélemény, hogy ez a csapat már a kezdéskor „bedobhatja a törülközőt". Nem osztották viszont ezt a nézetet a játékosok, „Csak azért is megmutatjuk” hangulatot teremtett az a tény, hogy „leírták” őket.

idokapszula_nb_i_1981_82_24_fordulo_nb_ii_szekszardi_dozsa.jpgA Szekszárdi Dózsa NB ll-es együttese. Álló sor, balról jobbra: Polyák (csapatkapitány), Márkus, Csik, Koroknai, Somodi, Varga, Kniesz, Pajzs, Sajó, Suba. Első sor: Szabó, Dienes, Tóth, Dobos, Laki, Mátyás, Adorján, Lauer

A következő szombaton jön a 25. forduló, az alábbi párosításokkal:

Tatabánya - Ferencváros
Ózd - Pécsi MSC
SZEOL AK - Debreceni MVSC
ZTE - Békéscsaba
Ú. Dózsa - Nyiregyháza
Volán - Bp. Honvéd
Haladás - Csepel
Vasas - DVTK
Videoton - Rába ETO 

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8512879996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Duplaxiii 2017.11.14. 11:45:26

Véleménz vártok?
Hát itt van egz:
Válassyátok már syét a Népsport emlékezést az Időkapszulától!
A két téma egyrszé aránytalan, másrészt minek olvassak el olyanokat, ami nem érdekel.
megéltem, felnőttként.

maribor_ 2017.11.14. 11:47:58

@Duplaxiii: Szétválasztottuk. Ezért szerepel az alján külön a foci. Ez elsősorban magyar focitörténeti sorozat, amit a szerzők gyerekkorukban éltek meg. És addicionálisan bemutatjuk a közeget, melyben zajlottak a mérkőzések. Szerintünk így teljes.

Duplaxiii 2017.11.14. 11:49:59

Gyort érthető legyen:
A címlapon: "Így éltünk...", meg a "80-as évek nőnapja"
Ez érdekelne.
De a blog valójában a régi NBI fordulóinak részletes ismertetése a korabeli sportnapilapból.
A posztban meg elbálasztatlanil lépünk át a közéleti történetből a sportlexikonba.
Nekem nem jön össze, nem kapcsolódik, hiszen akkori életünkből az emlékek fontosabbak, mint egy lexikális felsorolása annak, amit bárki ma az interneten megkereshet.
Nem igazán tartozik a 80-as évekhez, meg az "Időkapcsulához", hogy a MOTIM TE velső védője ki volt...

Duplaxiii 2017.11.14. 11:53:57

@maribor_:
Kedves posztoló!
HOL VAN ez jelölve?
ha megmondod, hogy a Index címlapjából hol és a bevezetőkből hol derül az ki, hogy ez nem közéleti történelmi blog, hanem a Népsport archivumának leközlése, akkor visszavonok mindent.
Most azonban nekem kell figyelnek, hogy egy érdeklő témára utaló cím és bevezető valójában nem is az, hanem más.
Amikor bejövök, már látni, hogy ez egy fociposzt.
De akkor hogy jön ide az "Időkapszula"?
De OK, sokadszorra buktam bele ebbe a blogba, a jövőben már tudni fogom, hogy nem kell jönnöm, mert ami a poszt lényege, az nekem nem lényeges.
Bocsánat, hogy beleolvastam, a címlap hazudik! Ott nincs semmi a fociról.

maribor_ 2017.11.14. 11:55:57

@Duplaxiii: Nekünk a MOTIM TE belső védőjével teljes a cikk. Nem sértődünk meg, ha van olyan olvasó, aki a sporttudósításoknál becsukja az oldalt.
Mi - elsősorban - sportblog vagyunk. Bármennyire is szeretnénk, nem tudunk mindenkinek megfelelni.

Tisztelettel: az egyik szerző

maribor_ 2017.11.14. 12:51:50

@Duplaxiii: Az, hogy az Index hogy ajánlja a címlapon a cikkünket, tőlünk független. Ők érdemesnek tartják kitenni címlapra - amit mi maximálisan megértünk -, de ez az ő döntésük, milyen felkonffal.

Treff Bubi 2017.11.14. 14:06:18

Szerintem értelmesebb lenne a blogot nyíltan a régi magyar foci dokumentálására használni, és kihagyni a felesleges clickbait részeket, amik a bejegyzések negyedét teszik ki.

maribor_ 2017.11.14. 14:09:46

@Treff Bubi: De hát nyíltan azt tesszük, azért az a címe, ami. És mint fentebb írtam, couleur locale-jelleggel tesszük teljessé a képet.

GGy 2017.11.14. 15:22:25

"Mind a kilenc égitest egyszerre foglaltak helyet a Nap ugyanazon oldalán."
Az a fránya magyar nyelv...csak ne lenne olyan nehéz...

maribor_ 2017.11.14. 16:07:02

@GGy: A Népszabadság eredeti szövegezése. Sokszor nem találjuk indokoltnak a javítást, meghagyjuk az akkor nyelvezetet. Ahogy a kommunizmus építéséről sem XXI. századi felfogásban emlékezünk meg.

Fandor 2017.11.14. 19:29:50

szerintem így kerek! egyébként pedig a bejegyzések szerintem arra is rámutatnak, hogy mennyivel ingerszegényebb idők voltak, nem véletlen hogy mennyien várták a hétvégi fordulókat, kupaszerdákat vagy válogatott meccseket, hogy ne csak Borisz Ponomarjovval és Puja Frigyessel kelljen foglalkozni.... Arról nem is beszélve, hogy én 13 évesen teljes eksztázisban készültem a 82es VB-re, és néztem végig. Számomra az maradt a legemlékezetesebb.

maribor_ 2017.11.14. 19:42:10

@Fandor: Kedves Fandor, nem kell őket komolyan venni, egyre nagyobb népszerűségünket mi sem jellemzi jobban, hogy egyre több a megmondó troll, akik kényszert éreznek, hogy fullkreténbe nyomják. Most még csak március elején tartunk, de ezek akkor fogják igazán hídba szopni magukat, amikor a falklnadi háború - még el se kezdődött - aznap fog véget érni, mikor Salvadornek rúgunk egy tízest.

Apuci Wakillama 2017.12.19. 11:43:08

Ritka kép: Hans-Peter Briegel általában legyűrte a sportszárat a bokájáig. Piszok jó full back volt, 11 másodperc alatt futotta a százat, ez akkoriban még roppant ritka volt... Ja, még most is az! :-)
süti beállítások módosítása