Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 26. forduló

2017.12.04. 08:57 maribor_

1982. március 27., a hónap utolsó szombatja

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_headlines.jpgKezdődik a nyári időszámítás, átállítják a köztéri órákat a posta szakemberei

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

március 25.

Folytatódott a Parlamentben az országgyűlés tavaszi ülésszaka. Legfelsőbb államhatalmi testületünk tanácskozásán részt vett Losonczi Pál, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke, Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, Lázár György, a Minisztertanács elnöke. Ott voltak a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának más tagjai, a Központi Ellenőrző Bizottság elnöke, a Központi Bizottság titkárai, valamint az Elnöki Tanács és a kormány tagjai. A budapesti külképviseletek több vezetője és tagja a diplomáciai páholyokban foglalt helyet. Apró Antal, az országgyűlés elnöke nyitotta meg az ülésszakot. Ezután az országgyűlés tudomásul vette az Elnöki Tanács jelentését a legutóbbi két ülésszak óta alkotott törvényerejű rendeletekről, majd elfogadta az ülésszak tárgysorozatát: az igazságügyminiszter beszámolója a jogalkotás helyzetéről; a művelődési miniszter beszámolója a közművelődésről szóló 1976. évi V. törvény végrehajtásáról. Ezután Pozsgay Imre terjesztette a parlament elé a közművelődési törvény végrehajtásáról szóló beszámolót.

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_orszaggyules.jpgA párt és a kormány vezetői az ülésteremben

Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese az az NSZK-ba utazott, ahol a politikai és gazdasági élet vezető személyiségeivel folytat tárgyalásokat. A miniszterelnök-helyettes részt vesz a hamburgi magyar gazdasági napok megnyitó rendezvényein.

A genfi leszerelési bizottság ülésén felszólalt Hollai Imre külügyminiszter-helyettes, és ismertette a Magyar Népköztársaság kormányának álláspontját a fegyverzetkorlátozás és a leszerelés néhány különösen fontos és időszerű kérdésében. Felszólalásának végén külügyminiszter-helyettesünk részletesen szólt arról, hogy a magyar kormány a maga részéről mindent megtesz az ENSZ-közgyűlés júniusban kezdődő második rendkívüli leszerelési ülésszakának sikeréért.

Az izraeli katonai hatóságok leváltották posztjáról Nablusz és Ramalíah polgármesterét, Bassam Al Sakaát és Karim Khalafot, akiket erőszakkal eltávolítottak irodáikból. A leváltott polgármesterek helyébe izraeli polgármestereket neveztek ki. Izraeli hivatalos adatok szerint egyébként a megszálló hatóságok önkénye elleni tiltakozó mozgalom eddig 5 palesztin életét követelte, s legkevesebb 20 személy sérült meg. Miközben még Washington is engedményekre szólítja fel a megszálló hatóságokat, Ciszjordánia izraeli polgári kormányzója az „Izrael megszületése óta a legjelentősebb harcnak” nevezte a mostani konfrontációt.

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_ciszjordania.jpgIzraeli őrjárat Nablusz egyik utcáján

március 26.

10 órakor a Parlamentben a közművelődési törvény végrehajtásáról szóló beszámoló feletti vitával folytatódott az országgyűlés tavaszi ülésszaka. Az ülést Cservenka Ferencné, az országgyűlés alelnöke nyitotta meg. Ezután - az elfogadott napirendnek megfelelően - folytatódott a művelődési miniszter beszámolója feletti vita. Ezt követően Bánáti Gézáné (Pest, 21. vk.) általános iskolai tanár interpellált a Zsámbék térségében kijelölendő veszélyes hulladéklerakó telep miatt az építésügyi és városfejlesztési miniszterhez, valamint az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal elnökéhez. Az interpellációra dr. Ábrahám Kálmán miniszter válaszolt. A miniszter tájékoztatóját az interpelláló képviselő és az országgyűlés egyhangúlag tudomásul vette. Ezzel az országgyűlés tavaszi ülésszaka, melynek második napján felváltva elnökölt Apró Antal és Cservenka Ferencné, befejezte munkáját.

Ülést tartott a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa. Határozatot hozott a hazánk felszabadulásának 37. évfordulója alkalmából adományozandó kitüntetésekről, továbbá bírákat mentett fel és választott meg, valamint egyéni kegyelmi ügyeket és egyéb folyamatban levő kérdéseket tárgyalt.

Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese Bonnban megkezdte tárgyalásait az NSZK vezetőivel. Megbeszélést folytatott Otto Graf Lambsdorff gazdasági és Hans Matthöfer pénzügyminiszterrel. A találkozókon véleményt cseréltek a világgazdasági helyzetről, valamint a két ország gazdasági kapcsolatairól s a kapcsolatok továbbfejlesztésének feladatairól. A Minisztertanács elnökhelyettese tárgyalt Ottó Wolff von Amerongennel, a Német Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége elnökével, valamint Berthold Beitzcel, a Krupp-alapítvány elnökével is.

Az olasz munkásmozgalom harcaiban jelentős eseménynek számító országos sztrájkot, Rómában pedig tüntető felvonulást és nagygyűlést tartottak a vas- és fémmunkások. Az iparág kétmillió dolgozójának képviseletében a Piazza di San Giovannin több mint 200 ezer munkás tüntetett, jóval többen, mint amennyire számítottak. 30 különvonaton, 1500 autóbuszon, a szigetekről pedig három hajón érkeztek a fővárosba a tüntetők. „Munkát, új kollektív szerződést!” - ez volt a tüntetők jelszava. Nem ok nélkül, hiszen jelenleg százezer vasmunkás van kisegítő pénztárban, és csupán egy év alatt 80 ezerrel csökkent a válsággal küzdő iparágban a munkahelyek száma.

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_roma.jpgA nagygyűlés helyszíne

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megkezdte a közép-amerikai helyzettel foglalkozó ülését. A BT összehívását Nicaragua kérte az országot fenyegető külső támadás veszélye miatt. Az ülésen Jeanne Kirkpatrick amerikai ENSZ-képviselő elnökölt, aki egyben a testület soros elnöke. Nicaragua kész haladéktalanul közvetlen és őszinte tárgyalásokat kezdeni az Egyesült Államokkal - jelentette ki Daniel Ortega, a nicaraguai kormányzó tanács koordinátora, az ülés első felszólalója.

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_daniel_ortega.jpgDaniel Ortega beszél a BT ülésén

- Kuba kormánya felhatalmazott annak bejelentésére, hogy Kuba ugyancsak kész tárgyalásokat kezdeni Washingtonnal - tette hozzá. Ortega elmondotta, hogy a tárgyalásokra közös megegyezés alapján választott harmadik országban kerülhetne sor.

Az EMI hanglemezkiadó gondozásában az Egyesült Királyságban a boltokba kerül a Paul McCartney és Stevie Wonder duó Ebony and Ivory című száma kislemezen. A B-oldalon a Raincloud című szám található.

március 27.

Több fővárosi és vidéki gyárban, szövetkezetben, tervező- és kutatóintézetben tartottak kommunista műszakot március utolsó szombatján. Angyalföldön csaknem 140 gyár 30 ezer dolgozója indult munkába ezen a napon. A hagyományoknak megfelelően, pihenőnapjukon megkeresett munkabérüket a kerületi gyermekintézmények bővítésére ajánlották fel. A Fővárosi Vízműveknél szintén csaknem kétezren dolgoztak a csőhálózat karbantartásán, építésén. A Gyár- és Gépszerelő Vállalat 1200 budapesti dolgozójával egy időben háromezren vidéki nagyberuházásokon - Pakson, Szolnokon, Dunaújvárosban, Székesfehérváron - végezték munkájukat, s a munkapad mellett töltötte szabad szombatját a Láng Gépgyár 1200 dolgozója is.

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_kommunista_szombat.jpgA Láng Gépgyár Március 21. brigádjának tagjai a tiszapalkonyai erőműnek készülő turbinán dolgoztak

Az 1982. esztendő eddigi legnagyobb méretű tüntetésére került sor az amerikai fővárosban. „El a kezeket Salvadortól!”, „Barátságot Nicaraguával!”, „Új atomfegyverek helyett új munkahelyeket!” - ilyen és hasonló táblák alatt ezrek és- ezrek gyülekeztek már kora reggeltől azoknak a szervezeteknek felhívására, amelyek demokratikus külpolitikát, érdemi fegyverkorlátozást követelnek. A tüntetők soraiban ott volt sok ismert közéleti személyiség.

Meghibásodott a Columbia amerikai űrrepülőgép két rádióadójának egyike. Ezeken a rádióadókon tartják az űrhajósok a kapcsolatot a földi irányítókkal. A hiba kivizsgálását megkezdték, s amennyiben komolyabb zavarról van szó, lehetséges, hogy a tervezettnél hamarabb száll le a föld körül hétfő óta keringő űrrepülőgép - jelentette be Neil Hutchinson, a repülési program vezetője. További nehézséget okoz, hogy Gordon Fullerton űrhajós gyomorbántalmakra panaszkodik. Az orvosok szerint Fullerton nem vett magához elég szilárd táplálékot.

Hat darab F-16-ost vett át az egyiptomi légierő az Egyesült Államokkal negyven vadászbombázóra kötött megállapodás első szállítmányaként. A korszerű harci gépek e héten érkeztek a Kairó közelében fekvő légibázisra, ahol az átadási ceremónián Egyiptomot Mohammed Lutfi Sabana tábornok, a légierő parancsnoka, az eladót David Lewis, a gépeket gyártó General Dynamics vezérigazgatója képviselte.

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_egyiptom_f_16.jpgAz egyiptomi légierő tisztjei a gépátvételnél

Hanoiban, a Ba Dinh palota Ho Si Mink, Marx és Lenin képével feldíszített tanácskozótermében megkezdődött a Vietnami Kommunista Párt V. kongresszusa. A küldöttek és a külföldi vendégek lerótták tiszteletüket Ho Si Minh mauzóleumánál, majd átvonultak a kongresszus színhelyére, ahol a vietnami himnusz és az Internacionálé elhangzása után Truong Chinh, a VKP KB Politikai Bizottságának tagja, az államtanács elnöke megnyitotta a tanácskozást. Üdvözölte a külföldi vendégeket, köztük az elnökségben helyet foglaló Maróthy Lászlót, az MSZMP Politikai Bizottságának tagját, a budapesti pártbizottság első titkárát, a magyar delegáció vezetőjét. Negyvenhét testvérpárt, felszabadítási mozgalom, haladó szervezet képviselteti magát a kongresszuson. A szovjet küldöttséget Mihail Gorbacsov, az SZKP Politikai Bizottsága tagja, a központi bizottság titkára vezeti.

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_hanoi.jpgFiatalok üdvözlik a kongresszust a megnyitás pillanataiban

A C-csoportos jégkorong VB-n Magyarország-Bulgária 7:3 (1:2, 5:1, 1:0), góljainkat Balogh, Bálint, Szajlai (3), Ancsin és Mészöly szerezték. Az utolsó kör előtt az állás 1. Japán 10 pont, 2. Magyarország 8, 3. Jugoszlávia 8, 4. Franciaország 6. Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol, ami azt jelenti, ha az utolsó fordulóban megverjük a japánokat, mi kerülünk a B-csoportba.

március 28.

Kezdődik a nyári időszámítás, vasárnapra virradó éjszaka nulla órakor toljuk előbbre az óra mutatóját egy órára. A nyári időszámítás 183 napig tart; szeptember 26-án éjszaka egy órakor állítjuk vissza a mutatókat nulla órára. A meghosszabbított nappalokkal elsősorban jelentős mennyiségű világítási áramot takarítunk meg. A nyereség az ország másfél napi villamosenergia fogyasztásának felel meg, amit lámpagyújtás után kellene szolgáltatni, s ezért hazai szénnél jóval értékesebb szénhidrogénnel működő erőmű-gépegységeket is üzembe kellene helyezni. Az áramfogyasztás csúcsidei csökkenése csaknem 35 ezer tonna fűtőolaj-megtakarítást eredményez.

Helmut Schmidt, a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja Hamburgban fogadta Marjai Józsefet, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnökhelyettesét. A hamburgi szenátus vendégházában lezajlott mintegy másfél órás, szívélyes légkörű találkozón a két politikus áttekintette a nemzetközi politikai és gazdasági helyzetet, valamint az NSZK és Magyarország együttműködésének alakulását.

Háborús állapotok közepette tartották meg Salvadorban a választási színjátékot. Mintegy hatvan halott, Salvador több városában súlyos katonai összecsapások, a szavazásra jogosultak nagy részének távolmaradása - röviden ez a Washington által erőszakolt Salvadori választások mérlege. Hajnalban, egy órával a választások megkezdése előtt San Salvador több külső kerületében a forradalmi erők támadást indítottak a junta hadserege ellen. A junta csupán a fővárosban hatezer katonát mozgósított, hogy a választók eljuthassanak a kijelölt szavazóhelyiségekhez. A választási bizottság esti közleménye szerint az ország 22 körzetében merültek fel „nehézségek” a junta hadserege és a forradalmi erők fegyveres összecsapásai miatt.

Nincsenek csodák - sajnos. A C-csoportos jégkorong világbajnokságon 5. lett a magyar válogatott, Japántól 10:1 (3:1, 3:0, 4:0)-re kaptunk ki a zárónapon. A magyarok egyetlen gólját Ancsin szerezte Gogolák átadásából. Az ezzel párhuzamosan zajló B-csoportban az NDK feljutott a legfelső szintre, Kína és Hollandia esett ki, így biztosan a magyarok ellenfelei lesznek a következő kiírásban.

Női kézilabdábana Bp. Spartacus 23:19-re győzte le a Rosztelmas Rosztov-Don együttesét, s az idegenben lőtt több góllal döntős lett a KEK-ben. A Vasas, meglepő biztonsággal 22-15-re diadalmaskodott a Szpartak Kijev felett, s ez Gódornééknak a döntőbe kerülését eredményezte a Bajnokcsapatok Európa Kupájában.

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_nyari_erzsebet_godorne_nagy_mariann.jpgNyári Erzsébet (balra) volt a szövetkezetiek legeredményesebb játékosa a maga 9 góljával, Gódornét (jobbra) a kijevi lányok egyszerűen nem tudták tartani

Heti humor:
idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_humor.jpg
Heti reklám:
idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_reklam_3.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_reklam_4.jpg

Heti közélet:
Fokozatosan felújítják, korszerűsítik a 8-as számú országos főközlekedési útvonalat. Veszprémben ezt az utat tavasszal még további két, úgynevezett kapcsolószakasszal kötik be a város forgalmát gyorsító új körgyűrűbe. Ezzel főleg a Balatonra irányuló forgalomtól tehermentesítik a várost. Az egyik legnagyobb munka április elején kezdődik Veszprémben a völgyhídon; augusztus végéig elvégzik a viadukt felső szerkezetének, útpályájának cseréjét. A nagy forgalmú útvonal Veszprém előtti csomópontjánál - a fűzfői elágazástól kezdve, négy kilométeres szakaszon - háromsávossá bővítették a pályát. Ajkarendeknél két és fél kilométeres hosszúságban három nyomsávos kapaszkodószakaszt alakítottak ki, és áprilisban megkezdődik, s a nyári főszezonig befejeződik az újabb háromsávos kapaszkodópálya építése a városlődi völgyhíd és Kislőd között.

Az első igazán tavaszi hétvégén a napfényes idő országszerte tíz- és tízezreket vonzott a szabadba. A fővárosban benépesültek a terek, sokan kirándultak a Hűvösvölgybe, a Szabadság-hegyre, s a BKV sűrített járatokkal szállította Budakeszire és Ady-ligetre az utazókat. Az egész nap üzemelő libegőnek is nagy forgalma volt. A János-hegyről visszaérkezők közül jó néhányan frissen szedett hóvirágcsokrokkal büszkélkedtek. A Velencei-tóhoz és a Balatonhoz szintén sokan indultak. Kora reggel az M 7-es autópályán is nagy volt a forgalom.

Közlemény:
A Kölcsey reálgimnáziumban 50 éve, 1932-ben érettségizett VIII/A-s volt osztálytársak találkozás érdekében tudassák maguk és volt társaik adatait: Márton Géza, Üllői út 163. 1091, tel.: 277-050.

Kékfény:
A Pesti Központi Kerületi Bíróságon ítéletet hirdettek Tóth Lajos 28 éves budapesti lakos bűnügyében. Az alkalmi munkából élő vádlott már többször állt bíróság előtt lopásért, rablásért és más bűncselekmények elkövetéséért, amelyek miatt összesen közel nyolc és fél évi szabadságvesztésre ítélték. Utolsó büntetéséből 1980 novemberében szabadult, fél év elteltével azonban visszatért régebbi életmódjához, ezúttal sorozatos gépkocsi feltörésekkel akart jövedelemhez jutni. Az autósok könnyelműségére épített, akik értékeiket gyakran a kocsiban hagyják. Elsősorban az értékesebb zsákmányt ígérő nyugati rendszámú kocsikra pályázott, de nem vetette meg a hazaiakat sem. Nem volt válogatós, fényképezőgéptől a zsebszámológépig, a magnókazettáktól a külföldi valutáig, a konyhai eszközöktől a piperecikkekig mindent elvitt, amihez hozzájuthatott. Nemegyszer előfordult, hogy egyetlen akciója 30 ezer forint körüli értékhez juttatta, amelyet aztán eladott vagy elzálogosított. Az általa rövid idő alatt okozott kár megközelíti a százezer forintot. A bíróság Tóth Lajost üzletszerűen elkövetett lopás bűntettéért és devizagazdálkodás megsértésének vétségéért három és fél évi fegyházra ítélte. Súlyosbító körülményként értékelte, hogy a vádlott többszörös visszaeső.

A Magyar Televízió műsorán a Pulzus könnyűzenei panoráma.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 26. fordulóját!

Bp. Honvéd - Ózd
A bajnokság második felére a mérkőzésnek tétje már csak a vendégek számára van, hiszen minden igyekezetükkel menekülniük kell a kieséstől. A hazaiak ennél sokkal előrébb már gyakorlatilag nem kerülhetnek. Dajka, a Bp. Honvéd egyik hétközi edzésén térdszalag húzódást szenvedett, így Esterházy előlép a kezdőcsapatba.
idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_bp_honved_ozd.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_bp_honved_ozd_bodonyi_tokar.jpgBodonyi Béla több veszélyes támadást vezetett a szélen, ezúttal Tokár szereli

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_bp_honved_ozd_nagy_antal.jpgNagy Antal a mezőny egyik legjobbjának bizonyult, sok támadást szervezett és két gólt lőtt

Ferencváros - SZEOL AK
A hazaiak a gyatra ősz után nyolcmérkőzéses győzelmi sorozatban vannak, a vendégek - bár legutóbb győztek - nem sok eséllyel mehetnek neki a találkozónak. Gruborovics, a SZEOL AK egyik kulcsjátékosa ezúttal kimarad. A szakvezetés elégedetlen a középpályás formájával.
idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_ferencvaros_szeol_ak.jpg

A Délmagyarország című napilap eképp tudósított a találkozóról:
A mérkőzés előtt kevesen gondolták volna, hogy a Ferencváros és a már hónapokkal ezelőtt reménytelen helyzetbe került szegediek ilyen nagyszerű, végig izgalmas, kifejezetten színvonalas összecsapást produkálnak.

Szegedi kötődésű barátunkkal erről a találkozóról is beszélgettünk. Személyes emléke erről a mérkőzésről nincsen, akkor még a hazaira kilógni is bravúr volt, nemhogy idegenbe. Abban viszont kiegyeztünk, a mai viszonyokat elnézve, egy 25 ezer nézős mérkőzés a maga nemében több mint impozáns.

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_ferencvaros_szeol_ak_nyilasi.jpgNyilasi versenyfutása

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_ferencvaros_szeol_ak_koch.jpgKoch a győztes gólt szerzi (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_ferencvaros_szeol_ak_nyilasi_hornyak_poloskei.jpgNyilasi és a sérülése miatt később kiváló Hornyák csatázik a levegőben, a kapus elüti a labdát, hiába helyezkedik tettre készen Pölöskei

Csepel - Vasas
Tulajdonképpen sok különbség nincs a két csapat között, már ami a tabellán elfoglalt pozíciókat illeti. A hazaiak zsinórban hét mérkőzés óta veretlenek, a vendégek ennél sokkal kevésbé kiegyensúlyozottak. A hazai pálya mellett ez szól még a Csepel mellett.
idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_csepel_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_csepel_vasas_csepecz.jpgVert helyzetben Csepecz és a Vasas védelme

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_csepel_vasas_tulipan.jpgTulipán, a Csepel csatára javuló formáról tett tanúbizonyságot a Vasas ellen, gólt is fejelt,  képünkön lendületes labdavezetés közben látható a szélső

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_csepel_vasas_lazsanyi.jpgLazsányi harcol a levegőben, a csepeli középpályás hátulról meglöki a Vasas játékosát

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_csepel_vasas_kelemen_fischli_weber.jpgCsepeli gólöröm: Kelemen, Fischli és Wéber

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_csepel_vasas_varga_kiss_laszlo.jpgVarga és Kiss László párosjelenete

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_csepel_vasas_varga_hegedus_tulipan.jpgVarga (középen) Hegedűssel csatázik, baloldalt Tulipán

Békéscsaba - Haladás
Két 24-24 pontos, stílusos és masszív csapat mérkőzésén a döntetlen a legvalószínűbb. és talán - még ha titkon is - mindkét csapat elégedett lenne a pontosztozkodással.
idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_bekescsaba_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_bekescsaba_haladas_steigerwald_preszeller.jpgSteigerwald Preszeller szorításában tör kapura

Debreceni MVSC - ZTE
Mindkét csapat öt pontot szerzett az utolsó négy fordulóban. A hazaiak lassan de biztos elmenekültek a kiesés veszélye elől, a vendégek régóta a középmezőny egyik legstabilabb tagja. Egy döntetlennel mindketten stabilizálnák jelenlegi helyezésüket. A Debrecen féltucat sérültje között van Sallai is. A középpályás az Ausztria elleni válogatott találkozón rúgást kapott a combjára. A ZTE együttesében a már hosszabb ideje maródi Konrád után Péter és Szimacsek is harcképtelenné vált.
idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_debreceni_mvsc_zte_1.jpg

Pécsi MSC - Tatabánya
Nehéz az esélylatolgatás, a baranyai piros-feketék három forduló óta veretlenek, a bányászcsapatnak időnként csúsznak be érthetetlen eredmények, mint például a legutóbbi két vereség. Viszont a Tatabánya játszotta eddig a legtöbb döntetlent - bármi elképzelhető. A Tatabánya összetételének változása: kimarad Deákvári, pályára lép viszont a sérüléséből felépült Udvardi.
idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_pecsi_msc_tatabanya.jpg

Nyíregyháza - Videoton
A papírforma sima vendéggyőzelmet sejtet. Az elmúlt években párszor kiénekelték a Vidi szájából a sajtot, most, hogy az élen állnak, már kimondottan sem szeretnék átadni azt senkinek a bajnokság végéig. A Videoton nélkülözni kénytelen Szabót és Csongrádit, de Palkovics és Tieber szereplése is kétséges.
idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_nyiregyhaza_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_nyiregyhaza_videoton_moldvan_horvath_gabor.jpgMoldván - aki ezúttal is csapata legjobbjai közé tartozott - Horváth Gábor elől fejeli el a labdát

DVTK - Ú. Dózsa
A hazaiak növelni akarják bennmaradási esélyeiket, akárki is látogat hozzájuk. A sokáig remeklő vendégeknek a menetközben becsúszott két vereséggel (Videoton, Rába ETO) távolodni látszik a bajnoki cím. érdekes párharc van kinézőben. Törőcsik bokája kifordult az osztrákok elleni válogatott mérkőzésen. Az Ú. Dózsa csatára minden bizonnyal csak néző lehet a 26. fordulóban.
idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_dvtk_u_dozsa.jpg

Rába ETO - Volán
Különösebb esélylatolgatás nélkül erre a párosításra mondják, hogy országos egyes.
idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_raba_eto_volan.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_raba_eto_volan_hannich_glazer_forintos.jpgHálóban a győriek negyedik gólja, Hannich, a gólszerző, a labdáért indul, Glázer pedig köszönteni őt, Forintos (3) pedig tehetetlenül tárja szét a karjait

A mérkőzések után lássuk az 26. forduló válogatottjait! Ritkán szokott előfordulni, hogy az egész mezőnyt tekintve a legjobb teljesítményt nyújtó játékos vesztes csapatból kerüljön ki - most ez történt. Az egyedüliként 8-as osztályzatot kiérdemlő Kozma Zoltán lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén a győri Hannich Péter duplázott, így a gólok számában beérte az eddigi éllovas csapattársat, Szentes Lázárt. Mögöttük nincs változás.
idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_gollovolista.jpg

Elsősorban a négy „megszökött” csapat mérkőzését kísérte megkülönböztetett figyelem a labdarúgó bajnokság 26. fordulójában. Közülük a Ferencváros és a Rába a hazai pályán kínos-keservesen, de megszerezte a két pontot. Ugyanez nem sikerült a Videotonnak s csak félig az Ú. Dózsának. így a székesfehérváriaknak - ha csak rosszabb gólkülönbség miatt is - át kellett adniuk az első helyet az ETO-nak. A középcsoportban előbbre tört a Honvéd, a Csepel, a Békéscsaba, míg a  veszélyes zónában levők közül javult a Nyíregyháza helyzete, a Volán, az Ózd és a SZEOL AK reményei viszont fogyatkoznak.
idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_tabella.jpg

Hogy a Nyíregyháza, a Debrecen, a Diósgyőr, a Haladás foggal-körömmel küzd a bajnoki pontokért, érthető. Mindnyájan el szeretnék kerülni az osztályozok buktatóit. Hogy a Rába ETO, a Ferencváros, az Ú. Dózsa, a Videoton teljes erejéből harcol, kötelező. A bajnoki címért folytatott versenyfutás kötelez. A szombaton lejátszott bajnoki fordulóban azonban ennél is örvendetesebb eseményeknek lehettünk szemtanúi. Nagyi igyekezettel játszott Kispesten az Ózd, és alaposan megnehezítette esélyesebb vetélytársa dolgát. Példásan és sportszerűen harcolt az Üllői úton a Szeged: ha tárgyilagosak akarunk lenni, nem is érdemelt vereséget a rokonszenves kiesőjelölt. És Csepelen? A középmezőny egyik tagja olyan pompás játékot mutatott a Vasassal szemben, hogy az a legigényesebb szurkolókat is vastapsra ragadtatta. Korszerűen, gólveszélyesen focizott a csepeli legénység, szemre is tetszetősen. Ha ilyen teljesítményt láthatnának többször is a csepeli nézők, biztosan nem menne ritkaságszámba, az ötezer, vagy még ennél is több szurkoló a lelátón.

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A Keleti csoportban győzött a két éllovas. A Kazincbarcika nagy csatában, szoros mérkőzésen verte az MVSC-t, míg az Eger kiütéssel a Gyulai SE-t. Vereséget szenvedett a középmezőny két honvédcsapata, a Papp János SE és az Asztalos SE is, ugyanakkor a Debreceni Universitas, a Salgótarján és a Szarvas győzött. Így tovább éleződött a küzdelem a bennmaradást jelentő öt helyért. Szolnoki döntetlenjével továbbra is az élmezőny tagja a Debreceni Kinizsi, s a Hódmezővásárhely is megerősítette kedvező helyzetét a Nyírtelekről „rabolt” két ponttal. A szebb napokat megélt Gyöngyös tavaszi „vesszőfutását” most először jelzi a listát záró utolsó hely. A Középcsoportban nem kerül bele az MTK-VM dicsőségkönyvébe az Építőktől elszenvedett vereség, s a Kecskemét sem dicsekedhet székesfehérvári szereplésével! Ugyanakkor a 22. sz. Volán Bábolnán folytatta diadalútját, 3:1-re nyert. Dorogon a BVSC megnehezítette ugyan a hazaiak dolgát, de végül nyert a jobb. Öt gólt és budafoki győzelmet hozott a Pénzügyőr-BMTE találkozó. A gólnélküli döntetlen eredmény ellenére is izgalmas, fordulatos mérkőzés volt a BKV Előre-Ganz-MÁVAG összecsapás. Értékes ponttal „gyarapodott” Szentendrén a Balassagyarmat. A Nyugati csoportban a legnagyobb meglepetést ebben a fordulóban az eddig veretlen Olajbányász tartogatta; súlyos vereséget szenvedett otthonában a PVSK-tól! A Bauxitbányász nem bírt a kiesőjelölt Várpalotával, győzött viszont a Dunaújvárossal lejátszott rangadón a Szekszárd, így a második helyre rukkolt előre. Biztosan fektette kétvállra ellenfelét a Sopron és a Sabaria, reménykeltő sikert aratott a Komló a Kaposvár felett. A két nagy múltú csapat; a Dunaújváros és a Kaposvár újabb kudarca jelzi, hogy nagy csatára van kilátás nyugaton is az „ötökbe” kerülésért.idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_nb_ii_4.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_26_fordulo_nb_ii_bkv_elore_ganz_mavag.jpgLakos, a Ganz-MAVAG támadója ezúttal elviszi a labdát az Előre csapatkapitánya, Gergely elől

A Magyar Népköztársasági Kupa elődöntői és a döntő miatt másfél hét szünet következik, után jön a 27. forduló, az alábbi párosításokkal:

Volán - Ózd
Tatabánya - Bp. Honvéd
SZEOL AK - Pécsi MSC
ZTE - Ferecváros
Rába ETO - Nyíregyháza
Vasas - Békéscsaba
Ú. Dózsa - Csepel
Videoton - DVTK

A Haladás - Debreceni MVSC mérkőzést, a szombathelyieknek az AC Milan elleni KK-találkozója miatt, későbbi időpontban játsszák le.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr2712898636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2017.12.04. 19:10:07

Vietnamban hol marad Fam Van Dong? A korabeli vicc szerint, Kádár üzenete Vietnamba: "Dong elvtárs, nem köll a rizsa"
Igy utolag erdekes latni hogy Salvadornak 1982-ben komolyabb gondjai is voltak mint a 10 golos zako a VB-n....
A Fradiban Beles..... Ő volt az ügyeletes csonttörő a csapatban, ugye?

Millerdraft 2017.12.04. 20:18:17

A cikk elején szereplő Bánáti Gézáné országgyűlési képviselő amikor nem szólalt éppen fel a Biatorbágyi II-es számú általános iskola ének-zene tanára volt. Géza fia pedig a haverom a mai napig. Köszönöm, hogy elmondhattam :-)

maribor_ 2017.12.04. 20:22:21

@Millerdraft: Én ugyanekkor szerelmes voltam egy kislányba az általános iskolában. Gondoltam, majd egyszer elmúlik.

maribor_ 2017.12.04. 20:48:43

@Millerdraft: Maradjunk a realitásoknál. A jövő héten kupát nyerünk Szekszárdon.

tizenegy11 2017.12.04. 23:17:48

puhl vezette a barcika mvsc meccset :O

Tököm Állat 2017.12.06. 11:59:59

Hokisoknál nem semmi,hogy az első hely helyett az ötödiken végeztek egy vereség miatt.Ezeken a kommunista szombatokon dolgoztak is valamit a munkahelyeken?Hétköznap sem szakadtak szét,mi lehetett egy ilyen "önkéntes" napon?

maribor_ 2017.12.06. 12:02:21

@Tököm Állat: Szoros volt az eleje, fasza körbeverésekkel.
Szombatonként épült a kommunizmus :)
süti beállítások módosítása