Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 34. forduló

2018.01.22. 08:18 maribor_

1982. május 5., a hónap első szerdája

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_headlines.jpgEgyre több az áldozat a falklandi háborúban

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

május 3.

Ha május első két napja még nem is, a harmadik már meghozta a meleg, napos időt - azt, amit annyira vártak mezőgazdaságunkban is. Természetesen áprilisban is dolgoztak a földeken, folytatták a vetés-előkészítést, vetést minden termelőszövetkezetben, állami gazdaságban. A munka ütemét azonban visszafogták, mert a 10-12 Celsius-fok talajhőmérsékletet követelő kukoricát csak abban a reményben lehetett április derekától vetni, hogy talán hamarosan változik az időjárás. Változott, és megindultak a talajelőkészítő, növényvédő, vetőgépek ezrei. Úgy benépesült a határ, mint a legnagyobb nyári szántóföldi munka, az aratás idején. Hiába: a kukorica fontos növénye nagyüzemeinknek.

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_kukoricavetes.jpgKukoricavetés a császári Rákóczi Ferenc Tsz-ben

Szovjet műszaki és tudományos filmnapok kezdődtek Budapesten. Az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár és a Szovjet Kultúra és Tudomány Háza rendezésében négy nap alatt húsz film a szovjet tudományos kutatások gyakorlati eredményeivel és a további tervekkel ismerteti meg a nézőket. Az első napon a többi között filmet vetítettek a szovjet tudományos és technikai haladásról s a találmányok hasznosításáról. Sokakat érintő témával, a Lada és a Niva gépkocsik szakszerű karbantartásával is megismerkedhettek az érdeklődők.

Todor Zsivkov, a BKP KB főtitkára, a bolgár államtanács elnöke nyitotta meg a plovdivi nemzetközi tavaszi vásárt. Az idei vásár jubileumi is, mert 90 évvel ezelőtt rendeztek először nemzetközi árubemutatót Európa egyik legrégibb vásárvárosában. A plovdivi tavaszi vásáron négy magyar vállalat vesz részt. A Chinoin növényvédő szereivel mutatkozik be, a Ferunion a legújabb magyar írószerekkel ismerteti meg a látogatókat, a Medimpex humán- és állatgyógyászati termékekkel szerepel a kiállításon. A Hungarocoop Szövetkezeti Külkereskedelmi Vállalat információs központot állított fel a vásár területén.

Délután megkezdte kétnapos tanácskozását a lengyel parlament, amelynek két legfontosabb napirendje: a szejmnek az 1982. február 26-án, a nemzeti megegyezés kérdésében hozott határozata megvalósítása, valamint tájékoztató a kormány politikájáról a tudomány és a kultúra területén.

A hajnali órákban, az Egyesült Államok által megszállt guantanamói haditengerészeti bázison hadgyakorlat kezdődött az Ocean Venture ’82, nagyszabású közös amerikai-NATO manőver keretében. Harry D. Train admirális, az atlanti parancsnokság vezetője bejelentette: az amerikai hadsereg három fegyvernemének részvételével összesen 45 ezer katona, 68 hadihajó, köztük két repülőgép-anyahajó, mintegy 350 repülőgép és helikopter bevetésével gyakorlatoznak majd.

Mike Hoare (gúnynevén „Dühös Mike”) - annak a zsoldosokból álló kommandónak a vezére, amely a múlt év novemberében sikertelen kísérletet tett az indiai-óceáni Seychelle-szigetek törvényes kormányának megdöntésére -, a Dél-Afrikában folyó bírósági tárgyaláson bevallotta: a pretoriai vezetés jóváhagyta akcióját, és fegyverekkel látta el a zsoldosokat. A 63 éves zsoldosvezér állítása bizonyításául egy számlát mutatott be a bíróságnak, amely a dél-afrikai fegyveres erőktől ered, és az elvetélt államcsíny végrehajtásakor használt fegyverek és hadianyag Hoare-nak való leszállítását igazolja. A pretoriai rezsim mindeddig elhatárolta magát az akcióban való bűnrészességtől.

május 4.

A szegedi Tisza Szállóban megkezdődött a Tisza vízgyűjtő területének hasznosításában érdekelt öt KGST-ország vízügyi szakembereinek munkacsoport-értekezlete. A háromnapos tanácskozáson a csehszlovák, a magyar, a román, a szovjet, valamint a jugoszláv vízügyi szervek küldöttségei vesznek részt.

Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának főtitkára Békés megyébe látogatott. A vendéget Békéscsabán, a megyei pártbizottság székházában Frank Ferenc első titkár és Gyulavári Pál, a megyei tanács elnöke köszöntötte. Frank Ferenc tájékoztatta Sarlós Istvánt Békés megye helyzetéről, fejlődéséről, gondjairól.

Elkészült a hatvanezredik autóbusz a székesfehérvári Ikarus gyáriban. A háromajtós, IK-260 városi típus jó minősítést kapott; a jármű a Szovjetunióba kerül. Az idén összesen 4700 autóbuszt gyártanak a székesfehérvári üzemben szovjet megrendelésre.

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_ik_260.jpgAz IK-260

Gordon W. H. Richardson, a Bank of England kormányzója meghívásának eleget téve, Tímár Mátyás, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Londonba utazott. Az angol központi bankban tárgyalásokat folytat a magyar-angol pénzügyi és bankkápcsolatokról, valamint nemzetközi pénz- és hitelpiaci kérdésekről. Felkeresi a Magyar Nemzeti Bank legfontosabb angol kereskedelmi bankpartnereit.

Szovjet-nicaraguai tárgyalásokat tartottak Moszkvában. A szívélyes, baráti légkörű találkozón áttekintették a Szovjetunió és Nicaragua kétoldalú kapcsolatait s több időszerű nemzetközi kérdést. Leonyid Brezsnyev és Daniel Ortega elégedetten állapította meg, hogy a két országnak az egyenlőségen, a kölcsönös tiszteleten, s az egymás belügyeibe való be nem avatkozáson alapuló kapcsolatai sikeresen fejlődnek. Hangsúlyozták, hogy a szovjet és a nicaraguai nép érdekében mindkét fél tovább kívánja fejleszteni ezeket a kapcsolatokat.

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_ortega_tyihonov.jpgNyikolaj Tyihonov és Daniel Ortega ellép a díszőrség előtt

Repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett Mohamed Szeddik Benjahia algériai külügyminiszter. A repülőgép, amelyen Benjahia hivatalos iráni látogatásra indult, este az iráni--török határ közelében lezuhant. A legfrissebb jelentések szerint iráni területen, a török határ közelében helyi lakosok megtalálták a gép roncsait. Benjahia külügyminiszter a teheráni rádió közleménye szerint az iráni kormány meghívására érkezett volna háromnapos látogatásra Teheránba, hogy az iraki-iráni konfliktusról folytasson tárgyalásokat. Bagdadban már előzőleg járt. Este hagyta el Algírt a külügyminiszter, és repülőgépének eltűnését a késő esti órákban jelezték az iraki-török határkörzetben. Benjahia 1980-ban már átélt egy súlyos repülőgép-szerencsétlenséget, és csak néhány hónapja épült fel. Mind Irán, mind Irak elutasította a felelősséget.

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_seddik_benyahia.jpgMohamed Szeddik Benjahia

A brit HMS  Sheffield torpedóromboló hajót egy argentin vadászbombázóról kilőtt Exocet rakéta találja telibe, húsz tengerész lelte halálát. A támadás helyrehozhatatlan károkat okozott a hajóban, ezért a haditengerészet végül hat nappal később elsüllyesztette a teljesen kiégett hajótestet.

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_hms_sheffield_falkland_haboru.jpgA találatot kapott csatahajó

Az eset a romboló elvesztése mellett rámutatott a második világháború óta alapvetően sértetlen brit flotta sebezhetőségére a francia gyártmányú Exocet rakétákkal szemben. A 4 ezer tonnás Sheffield egyike volt a háború kitörésekor rekordidő alatt a Falkland-szigetekhez induló flotta öt 42-es típusú, modern rombolójának, amelyeknek az elsődleges feladata a fő csapáserőt jelentő két repülőgép-anyahajó, az Invincible és a Hermes légvédelmi támogatása volt. A szigetek közelében ennek megfelelően a rombolók a szárazföldről induló argentin vadászgépek ellen egy külső légvédelmi gyűrűt hoztak létre az anyahajók körül.

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_hms_sheffield_falkland_haboru_2.jpgA teljesen kiégett roncs

Egyes történészek szerint az argentinok többek között a két nappal korábban egy brit atom-tengeralattjáró által elsüllyesztett Belgrano hajójukat akarták megtorolni, amikor a Río Gallegos-i légibázisról felszálló két francia gyártású Super Étendard argentin vadászbombázó a Sheffieldtől alig 20 kilométerről két Exocet rakétát lőtt ki a rombolóra, majd visszatért a bázisra. A két rakéta közül csak az egyik találta el a rombolót, de az éppen közepén csapódott be a hajótestbe. A Sheffield elvesztéséről készített hivatalos jelentés szerint a robbanófej ugyan nem lépett működésbe, de a hajó kigyulladt. A tűz megállíthatatlanul terjedt, mivel a becsapódás következtében súlyosan megrongálódott a tűzvédelmi elektronika és a tűzoltórendszer. A Sheffieldet sűrű füst lepte el, a tűz megfékezése pedig teljesen reménytelennek tűnt, ezért nem sokkal később a helyszínre érkező kísérőhajók segítségével elrendelték a legénység evakuálását.

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_hms_sheffield_falkland_haboru_3.jpgA sérültek mentése

A flotta vezetése ezt követően elrendelte, hogy a Yarmouth kísérőhajó biztonsági okokból vontassa el a teljesen kiégett hajótestet a helyszínről, mert ott veszélyesnek ítélték annak aprólékos átvizsgálását. Ugyan nem süllyedt el május 4-én, de a Sheffield így sem kerülhette el végzetét: néhány nappal később a vontatás közben vihar tört ki, és az esővíz kezdte elönteni a súlyosan megrongálódott roncsot. A parancsnokság éppen ezért május 10-én elrendelte a menthetetlennek ítélt Sheffield elsüllyesztését.

Moszkvában a szakszervezetek központi házának oszlopcsarnokában ünnepi ülésen emlékeztek meg a Pravda jubileumáról. Az ünnepi ülésen részt vett Borisz Ponomarjov, az SZKP KB Politikai Bizottságának póttagja, a Központi Bizottság titkára, Mihail Zimjanyin, az SZKP KB titkára. Az ünnepségen jelen voltak a testvérpártok lapjainak vezetői, közöttük Várkonyi Péter, az MSZMP KB tagja, a Népszabadság főszerkesztője.

május 5.

Az MSZBT meghívására Budapestre érkezett a hazánk felszabadításában részt vett egykori szovjet harcosok 30 tagú küldöttsége. A küldöttség tagjai, akik között többen a magyarországi harcok során kapták meg a Szovjetunió Hőse kitüntetést, részt vesznek a Béke és barátság hónap több rendezvényén a fővárosban, Csongrád, Veszprém és Fejér megyékben.

70 éves Pravda. „A munkásosztálynak meg kell ismernie az igazságot!” - írta beköszöntő cikkében egy új lap, amely hetven esztendővel ezelőtt, 1912. május 5-én (az akkori oroszországi időszámítás szerint április 22-én) jelent meg először Moszkvában. Az újság címéül is ezt választották: Pravda, vagyis magyarul Igazság. A lap fejlécén pedig ez állt: munkás napilap.

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_pravda.jpgA szovjet posta emlékbélyege a jeles alkalomból

Calvo Sotelo spanyol miniszterelnök tanácskozásra ült össze kabinetjével azt követően, hogy a baszkföldi Bilbaóban terroristák meggyilkolták a közelben épülő lemonizi atomerőmű főépítésvezetőjét, Angel Pascualt. Az ETA, amely megfélemlítési kampányával lehetetlenné akarja tenni a munkálatokat, korábban már több merényletet követett el a kivitelező Ibérduero létesítményei és alkalmazottai ellen; köztük volt a tavaly januárban meggyilkolt Ryan mérnök is, aki a reggel munkába menet lelőtt Angel Pascual elődje volt a főépítésvezetői poszton. Az Ibérduero vezető alkalmazottai azóta rendőri védelmet kaptak.

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_eta_merenylet.jpgA lelőtt főépítésvezető

A reggeli merénylet alkalmával a Pascual autóját fedező gépkocsiban levő testőrök viszonozták is a tüzet, de a tetteseket nem tudták megakadályozni a menekülésben. A gyilkosság sajátságos kísérő körülménye, hogy a baszkföldi önkormányzat kebelében éppen ezen a napon alakult meg az autonóm energiafelügyelet, amely immár helyi ellenőrzést biztosít mind az energetikai beruházások, mind a termelés felett. Ennyiben a terroristák közvetlenül a baszkföldi önkormányzat ellen is intézték legújabb kihívásukat. Az Ibérduero cég dolgozói a merénylet hírére délelőtt tiltakozásul csendes tüntetést tartottak Bilbao utcáin.

Menahem Begin izraeli kormányfő este valóságos ultimátumot intézett Kairóhoz, követelve, hogy az autonómiatárgyalások következő fordulójának színhelye Jeruzsálem legyen. Ellenkező esetben, hangoztatta Begin, nem lesznek tárgyalások sem Kairóban, sem Washingtonban. Az új keletű izraeli követelés, amely lényegében Jeruzsálem státusának törvénytelen és egyoldalú izraeli értelmezését akarja Egyiptomra ráerőszakolni a tárgyalások felfüggesztésével zsarolva, napok óta éles szóváltás témája a két ország illetékesei között.

Megérkezett Teheránba a Bendzsedid Sadli algériai elnök által kinevezett bizottság, hogy megvizsgálja annak a repülőszerencsétlenségnek a körülményeit, amelynek következtében életét vesztette Benjahia algériai külügyminiszter. A 40 tagú bizottságot Szalah Gudzsil szállítási miniszter vezeti, helyet kapott benne több szakértő és magas rangú katonatiszt is. A szerencsétlenség áldozatainak holttestét az algériai küldöttség repülőgépén szállítják majd haza.

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_seddik_benyahia_repulogeprocs.jpgAz algériai külügyminiszter különgépének roncsai

Közben a vizsgálatok kiderítették, a Mohamed Szeddik Benjahia algériai külügyminisztert és kíséretét szállító repülőgépről, mielőtt lezuhant volna, rádión közölték az ankarai repülőtér irányítótornyával, hogy a gépet két, ismeretlen nemzetiségű repülőgép támadja. Ezt a török külügyminisztérium közleménye ismertette. A közlemény szerint a gép helyi idő szerint délután fél ötkor jelentett a támadásról. Ekkor mintegy harminc kilométernyire volt a török határtól. Mindez azokból a magnetofontekercsekből derült ki, amelyekre a gép és az ankarai irányítótorony üzenetváltását fölvették.

A Sheffield kilövésével együtt további veszteség is érte a briteket: az argentin légvédelem lelőtte a szigetek fővárosának repülőterére támadó haditengerészeti Harrier-repülőgépek egyikét, és a pilóta szörnyethalt.

76 munkáspárti képviselő aláírásával indítványt nyújtottak be, amely helytelenítette a kormánynak a falklandi válságban követett politikáját. Az aláírókhoz a párt vezetői nem csatlakoztak. Repedés támadt azonban a konzervatív egységen is, miután Hugh Dykes képviselő olyan kijelentést tett, hogy mindkét fél, Argentína is, de Nagy-Britannia is ellenállni tartozik az eszkaláció csábításának.

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_falkland_haboru_argentin_katonak.jpgArgentin katonák az ostromlott szigeten 

Az amerikai fővárosban fokozott aggodalommal figyelik a Falkland- (Malvin-) szigetek körüli harcok fölerősödését és nem várt fordulatát: Argentína visszacsapását, a Sheffield elsüllyesztését. Magas rangú tisztségviselők egyöntetűen hangsúlyozzák, hogy a harcok súlyosbodása és elhúzódása a térségben és azon túlmenően is veszélyezteti az Egyesült Államok stratégiai érdekeit.

Reklám:
idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_reklam_2.jpg

Közlemények:
Elveszett a Gellért Szálloda „DANUBIUS Szálloda és Gyógyüdülő Vállalat, Gellért Szálloda Telepi számla, Áruforgalom 1, MNB. 217-96104” feliratú áruátvételi bélyegzője. Használata a hirdetmény napjától érvénytelen.

A TIT Csillagászati és Űrkutatási Választmánya és Pest megyei Szervezetének Űrkutatási Szakosztálya, valamint a TIT Gödöllői Járási Szervezete és a Túrái Általános Iskola Csillagász Szakköre 1982. július 5-10. között úttörő amatőr-csillagász tanfolyamot rendez. Jelentkezhetnek: általános iskolai csillagász szakkörök legfeljebb három fővel + egy fő kísérővel /szakkörvezető, esetleg helyettese/. Részvételi költség: 400 Ft/fő, ami tartalmazza a teljes ellátás és a tanulmányi kirándulások költségét. Jelentkezési határidő: 1982, május 5.

Kékfény:
Letartóztatták a Fehér úti gyilkost Budapesten, a X., Fehér úti kiserdőben május 3-án megtalálták az április 30-án eltűnt Gargya Gábor 15 éves ipari tanuló, budapesti lakos holttestét. A rendőrség megállapította, hogy a fiatalkorút több késszúrással megölték, elásták, és személyi tárgyait elvitték. A nagy erőkkel megindult széles körű nyomozás eredményeként a Budapesti Rendőr-főkapitányság 24 órán belül elfogta a bűncselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható Molnár László 17 éves ipari tanuló, csömöri lakost. Molnár a bűncselekmény elkövetését, amelyet a rendelkezésre álló tárgyi bizonyítékok is megerősítenek, beismerte. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Molnár előzetes letartóztatása mellett folytatja a büntetőeljárást.

Hosszú idő után a héten változás áll be mind az amerikai, mind az európai slágerlisták élén. Az előbbiek többségén Vangelis a Tűzszekerek című film főcímzenéje, az utóbbiak túlnyomó többségén pedig Paul McCartney és Stevie Wonder közös száma, az Ebony And Ivory vezetik.


A listavezető dalok

A hét elején olyan sztárok jelentkeznek nagylemezzel, mint a Cure (Pornography), Frank Zappa (Ship Arriving Too Late to Save a Drowning Witch) és Stevie Wonder (Stevie Wonder's Original Musiquarium).

Május a nemzetközi kupák döntőinek hónapja. A 34. fordulóval egy napon az UEFA Kupa döntőjének első mérkőzésére kerül sor a Göteborg és a Hamburg között. A találkozó 19 órakor kezdődött a svéd kikötővárosban. A szakértők a HSV győzelmét várják, bár a Göteborg több bravúrral dicsekedhetett, amíg a kupasorozat fináléjáig jutott. A mérkőzésre elővételben elkelt az 51 000 belépő, tehát teltház szurkol majd a svéd amatőröknek, a csapatnak ugyanis nincs hivatásos játékosa. A találkozó visszavágója majd 19-én lesz.
idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_uefa_kupa_goteborg_hamburg_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_uefa_kupa_goteborg_hamburg.jpgTelt ház előtt, zuhogó esőben játszották Göteborgban az UEFA Kupa első döntőjét, amelyen a Göteborg - képünkön látható góllal - 1:0-ra nyert a Hamburg ellen


A mérkőzés összefoglalója

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 34., utolsó fordulóját! Alig hogy elkezdődött, ma estére máris véget ér a magyar bajnokságok történetének legrövidebb tavaszi szezonja. Mindössze hatvanhét nap alatt „lezavarták” a csapatok mérkőzéseiket... Mindenütt 17:30 órakor kerül sor az 1981/1982. évi bajnokság utolsó kilenc mérkőzésére. Tartogatnak érdekességet a befejező kilencven percek is.

Ferencváros - DVTK
Rendkívül érdekesnek ígérkezik az Üllői úton az FTC és az osztályozótól fenyegetett Diósgyőr összecsapása. Az FTC ugyan már biztos második, de az ért nem mindegy, milyen teljesítménnyel búcsúzik. A diósgyőriek vereség esetén csak akkor menekülhetnek meg az osztályozótól, ha a Nyíregyháza is erre a sorsra jut a nagyon jó formában s most otthon játszó Pécs ellen.

Néhány perccel a meccs előtt búcsúra került sor. Losonci Tibor az FTC ügyvezető elnöke meleg szavakkal köszöntötte a nyugdíjba vonuló Takács József gyúrót.

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_ferencvaros_dvtk_takacs_bodnar.jpg(forrás: tempofradi.hu)

Megható jelenet volt, amint az ősz mester átadta munkaeszközét - a gyúrói táskát - ifjú utódjának Bodnár Jóskának...

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_ferencvaros_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_ferencvaros_dvtk_nyilasi_fuko.jpgFükő és Nyilasi párharca (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_ferencvaros_dvtk_takacs_laszlo.jpgTakács viszel el a labdát (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_ferencvaros_dvtk_jancsika.jpgJancsika bűvöli a labdát (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_ferencvaros_dvtk_gulyas.jpgGulyás, a felső sarokra tartó veszélyes beadást hárít

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_ferencvaros_dvtk_nyilasi_olah_ferenc.jpgOláh Ferenc, a DVTK csapatkapitánya (sötét mezben) „kézfogója" Nyilasi Tiborral

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_ferencvaros_dvtk_csapatkep.jpgAz FTC ezüstérmes csapata, felső sor, balról: Hajdú, Mörtel, Zsiborás, Beles, Kakas; középső sor: Pölöskei, Szántó, Szabadi, Rab, Kvaszta, Judik, Jancsika; alsó sor: Ebedli, Nyilasi, Szokolai, Pogány, Takács

Bp. Honvéd - Rába ETO
A már bajnokként szereplő Rába számára például nem mindegy, milyen játékkal zárja minden elismerést megérdemlő szereplését Kispesten a Honvéd ellen. A vendéglátó csapat számára pedig azért lényeges a jó teljesítmény, mert ezzel - éppen a bajnokkal szemben - feledtetheti nem egy idei kisiklását; hatodik és csak győzelemmel ugorhat egy hellyel előbbre, ha az Ú. Dózsa vesztene. A Bp. Honvédban Kanász, Pál és Kuti sérült, a bajnok Rába ETO csatársorának tengelyében viszont ismét elfoglalja helyét Szentes Lázár.
idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_bp_honved_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_bp_honved_raba_eto_csapatkep.jpg1963 után újra bajnok a győri zöld-fehér együttes (álló sor balról): Győrffi László pályaedző, Onhausz Tibor, Csonka Gyula, Szániel János ügyvezető elnök, Verebes József vezetőedző, Póczik József, Mile Sándor, Józsa Zoltán gyúró, (középső sor) Palla Antal, Hlagyvik Gábor, Gyurmánczi Ottó, Glázer Róbert, Hannich Péter, Pardavi Károly, Kiss Csaba, (első sor) Burcsa Győző, Szentes Lázár, Szabó Ottó, Kovács LászlóSzijártó László, Hajszán Gyula és Magyar Lajos csapatkapitány

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_bp_honved_raba_eto_hlagyvik_csonka_szikarto.jpgA Rába ETO bajnokcsapatának három ifjú tagja, Hlagyvik, Szíjjártó és Csonka - a szerkesztőség díjaival, amelyeket az utolsó fordulóban, a Bp. Honvéddal vívott mérkőzés előtt vettek át

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_bp_honved_raba_eto_102.jpgA  győriek 102. gólja után...

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_bp_honved_raba_eto_szabo_otto_garaba_lukacs.jpgGaraba a földön fekszik, Szabó Ottó a kapura lő, jobboldalt Lukács

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_bp_honved_raba_eto_mile_glazer_segesvari.jpgGlázer fejjel ment Segesvári elől, balra Mile (8)

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_bp_honved_raba_eto_hajszan_garaba.jpgHajszán lendületben, ám ezúttal Garaba becsúszó szerelése megállítja a győri csatársor bal oldali emberét

Tatabánya - Ú. Dózsa
A lila-fehérek veresége Tatabányán könnyen előfordulhat, hiszen a helyi csapat véglegesítheti a 3. helyét, s így részt vehet az UEFA Kupa küzdelmeiben. A dobogós helyezést eldöntő, nagy érdeklődéssel várt mérkőzésen hét találkozó után ismét Kiss Imre őrzi a bányászok kapuját. Dr. Lakat Károly, a kék-fehérek mestere elégedett volt Dombai teljesítményével, de a válogatott érdekeit szem előtt tartva változtatott. Annál nagyobb gondban van Temesvári Miklós, a Dózsa mestere, hisz annyi a sérültje, hogy alig akad olyan játékos, akit a kispadra tudna ültetni.
idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_tatabanya_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_tatabanya_u_dozsa_dr_lakat_karoly.jpg

SZEOL AK - Vasas
A szegediek becsülete a tét, de mindentől függetlenül emelt fővel esnek majd ki. Becsület dolgában a Vasas is adós a szurkolóknak. A Vasasból hiányzik a combhúzódással bajlódó Izsó. Szegedi vonatkozású hír, hogy A SZEOL AK NB I-től búcsúzó labdarúgócsapata vezetőedzőjének, Pataki Tamásnak a megbízatása a közeljövőben
lejár. Június 1-től a Ganz-MÁVAG NB II-ben szereplő együttesének jelenlegi szakvezetője, Kaszás Gábor látja el a Tisza-parti együttesnél a vezető edzői teendőket.
idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_szeol_ak_vasas.jpg

A Délmagyarország című napilap ekképp írt a látottakról:
Szép befejezése volt ez a tavaszi bajnoki szezonnak. Csak azt az őszt, azt tudnánk feledni. Ha ezek a srácok az őszi szezonban elhiszik, hogy méltó ellenfelei lehettek volna bármelyik csapatnak, most nem kellene - igaz emelt fővel -, búcsúznunk a legmagasabb osztálytól és ismét az NB II-ben folytatni!

Szegedi kötődésű barátunk így emlékezett vissza:
Legalább szép legyen a temetés. Így mentünk ki családostul a Vasas ellen, és 4000 szegedi szintén így gondolta. Mindenki csak találgatta, mikor mehetünk vajon legközelebb élvonalbeli meccsre. Követeltük a búcsúzó Kovács Bélát a csapatba, aki végül győztes góllal hálálta meg ezt. Utána ünneplés: Felsőváros, Lila Akác presszó, fröccshegyek (nekem meggy Márka). Szóval tényleg szépre sikeredett a temetés.

Debreceni MVSC - Csepel
Nincs különösebb tétje a mérkőzésnek. A DMVSC-ben Sallai még mindig sérült, így Kovács Ferenc a szombati kezdőcsapatot küldi pályára.
idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_debreceni_mvsc_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_debreceni_mvsc_csepel_csapatkep.jpgCsepeliek Debrecenben. Álló sor (balról): Tulipán, Lazsányi, Kőhalmi, Varga, Kovács, Wéber, Gálhidi. Elöl: Mészöly, Kincses, Budavári, Godán. A csapat előtt a táskákban a Képes Sport szerkesztőségének ajándéka, amelyet azért kapott a csepeli legénység, mert a legkevesebb gólt kapta az NB l-ben 1981/82-ben

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_debreceni_mvsc_csepel_kovacs_attila_meszoly_pal.jpgMészöly ezúttal elfejeli a labdát a debreceni támadó elöl, Kovács Attila ugrásra készen figyeli a „pettyes” útját

Békéscsaba - Volán
Ezen a mérkőzésen sem sok múlik már.
idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_bekescsaba_volan.jpg

ZTE - Haladás
Szerencsés esetben a ZTE nagyon nagyot ugorhatna előre, de a Haladás ellen nem mehet biztosra. A hazaiaknál nem játszhat a sérült Mihalecz, Pecsics és Sipos, Takács pedig két sárgalapja miatt hiányzik.
idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_zte_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_zte_haladas_hegedus_peter.jpgHegedűs egyik bravúros védése

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_zte_haladas_kiss_fitos_hegedus_hozbor_torok_soos_garics.jpgTömegjelenet a szombathelyi kapu előtt. Balról Kiss, Fitos, Hegedűs, Hozbor, Török, Soós és Garics

Pécsi MSC - Nyíregyháza
A vendégeknek egy célja van, az osztályzó elkerülése.
idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_pecsi_msc_nyiregyhaza.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_pecsi_msc_nyiregyhaza_schulteisz_roth.jpgSchulteisz és Róth (félig takarva) együttes erővel tisztáz a nyíregyházi támadók elől

Ózd - Videoton
A nemzetközi szereplésre pályázik a Videoton is, amely idegenben a már kiesett Ózd csapatával találkozik. Az ózdiak azonban ennek ellenére sem könnyen adják meg magukat, mint szombaton látható volt a Megyeri úton.
idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_ozd_videoton.jpg

A mérkőzések után lássuk a 34. forduló válogatottjait! A teljesítményekre némileg rányomta bélyegét a tétnélküliség... Egy játékos kapott 8-as osztályzatot, az ózdi Fegyverneki János, így ő lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A legjobb góllövő címét a bajnokcsapat játékosa, Hannich nyerte el 22 találattal, 2. Szentes (Rába) 21, 3. Kerekes (Debrecen) 19.
idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_gollovolista.jpg

Mindenki tett, nincs tovább - véget ért az 1981/1982. évi labdarúgóbajnokság tavaszi villámszezonja. Az alig két hónap alatt lejátszott mérkőzések után a záróforduló választ adott a még két nyitott kérdésre. Nevezetesen: a harmadik helyet a Tatabánya szerezte meg, míg az osztályozóra a Nyíregyháza kényszerült. Ami örvendetes: egyetlen találkozón sem volt semmiféle „machináció”, így például a Pécs a legsportszerűbben győzte le nehéz helyzetbe került ellenfelét. De figyelemre méltó a már korábban kiesett Ózd, Szeged győzelme is, s ez egyáltalán nem válik dicséretére a nem is olyan régen még bajnokjelölt Videotonnak, s a jobb napokat látott Vasasnak. Ősztől a nemzetközi kupatornákon a Rába (BEK), a Ferencváros és a Tatabánya (UEFA) s az Ú. Dózsa (KEK) vehet részt.
idokapszula_nb_i_1981_82_34_fordulo_tabella.jpg

Az NB II-ben ezúttal sem rendeztek hétközi fordulót.

A 34. forduló után az MLSZ vezetői, a válogatott csapat szakvezetői és a klubok edzői tanácskoztak, majd kijelölték azt a 28 játékost, aki május 16-tól Tatán részt vesz a világbajnoki felkészülésben. 
Kapusok: Mészáros, Katzirz, Kiss, Zsiborás.
Hátvédek: Martos, Bálint, Garaba, Tóth, Szántó, Kerekes A., Rab, Varga, Csuhay.
Középpályások: Müller, Nyilasi, Csongrádi, Hannich, Póczik, Sallai, Csapó, Mucha.
Csatárok: Fazekas, Törőcsik, Kiss L., Pölöskei, Bodonyi, Szentes, Kerekes Gy.

A következő bajnokság - már csak 16 csapattal - augusztus 28-án kezdődik. Addig: Mundial és sok minden más...

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3513070410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2018.01.29. 20:55:39

Ezt nem hiszem el..... így 35 év távlatából sem.... a Videoton így kiszopott a kieső ellen.....

de legalább Borisz Ponomarjov visszatért!!!!
süti beállítások módosítása