Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: 1982 Spanyolországi labdarúgó világbajnokság csoportkör zárások

2018.03.18. 14:54 maribor_

1982. június 23-27., a hónap utolsó előtti hete

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_aratas.jpgA pálmonostori Keleti Fény Termelőszövetkezetben kétszáznegyven hektáron megkezdték az árpa aratását

Lássuk először a hét hátralévő részének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

június 23.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága Kádár Jánosnak, a Központi Bizottság első titkárának elnökletével ülést tartott. A Központi Bizottság megvitatta és elfogadta az időszerű nemzetközi kérdésekről szóló tájékoztatót, továbbá a népgazdaság fejlődésének ez évi tapasztalatairól és külgazdasági kapcsolataink alakulásáról, fejlesztésének feladatairól készített előterjesztést. Az ülésről közlemény jelenik meg.

Több megyéből kaptunk hint arról, hogy megkezdődött az őszi árpa aratása. Szolnok megyében elsőként a mezőhéki Táncsics Termelőszövetkezetben állt munkába öt nagy teljesítményű kombájn, és látott hozzá a 400 hektár gabona vágásához. Somogybán a szentgáloskéri Zöldmező Tsz-ben 248 hektárnyi őszi árpát fognak betakarítani. Aratnak Csongrád megyében is. Itt elsőként a bordányi Munkásőr és a rúzsai Napsugár Tsz határában indulnak el a gépek. Egyelőre az őszi árpát vágják le, a búza betakarítását várhatóan a jövő héten kezdik meg. 

A Fülöp-szigeteken hivatalos baráti látogatáson tartózkodó Losonczi Pál programja a Nayong Filipino skanzenközség meglátogatásával kezdődött. A nemzetközi repülőtér közelében fekvő község népességét úgy alakították ki, hogy képviselve legyen az ötvenmillió lakosú szigetország több nemzetisége, népe, népcsoportja. Az Elnöki Tanács elnökének bemutatták, hogyan élnek a Fülöp-szigetek falvainak lakosai. Innen a manilai Ayala múzeumba vezetett a magyar államfő útja. A múzeumlátogatás után Cesar Virata miniszterelnök és felesége ebédet adott Losonczi Pál és felesége, valamint kísérete tiszteletére. Délután egy tüdőbeteg-gondozó intézetbe látogatott el az Elnöki Tanács elnöke, azután az Élet Egyetemének nevezett tanulmányi központot tekintette meg, amely a szociális területeken dolgozó állami alkalmazottak képzését és továbbképzését hivatott elősegíteni.

Nem hivatalos látogatásra a Szovjetunióba érkezett Husszein jordániai király és felesége, Nur királyné. A jordán uralkodó különgépe a szimferopoli repülőtérre érkezett, ahol az Ukrán SZSZK vezetői fogadták. Husszein ezután a Krím félsziget déli részén levő üdülőkörzetbe utazott, ahol a szovjet állam vezetői is üdülnek. A jordán uralkodó utoljára egy évvel ezelőtt, 1981 májusában járt a Szovjetunióban, akkor harmadízben tett hivatalos látogatást. Tavaly Husszein megbeszélést folytatott Leonyid Brezsnyevvel, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnökével. Korábban 1967 októberében, majd 1976-ban tárgyalt Moszkvában. Legutóbbi látogatása Izrael tavalyi libanoni agressziója idejére esett, s az akkor kiadott közös közleményben a két ország a leghatározottabban elítélte a támadást, követelte, hogy a libanoni helyzetet az ország függetlenségének, szuverenitásának és területi integritása tiszteletben tartásának figyelembevételével rendezzék. Husszein mostani látogatása a kiadott közlemény szerint nem hivatalos jellegű.

„A diplomáciai erőfeszítések kudarca után Izraelnek nem maradt más választása, mint a katonai megoldás” - jelentette ki a Basir Gemajel vezette jobboldali milíciák rádiója. „Küszöbön áll a bejrúti csata” - figyelmeztetett a falangista párt egyik vezetője. A nyugat-bejrúti lakónegyedek, menekülttáborok szakadatlan ágyúzása, bombázása, a polgári lakosság erőszakos elüldözése révén készíti elő Izrael a város bevételét. Az előző napi légi és tüzérségi támadásnak legalább 20 halottja és 60 sebesültje volt. A tűzszünet váltakozó felrúgása, majd rövid lejáratú meghosszabbítása máris megosztottságot idézett elő a Szárkisz libanoni államfő vezetésével létrejött Nemzeti Megmentés Bizottságában. Valid Dzsumblatt, a haladó pártokat tömörítő nemzeti mozgalom elnöke rámutatott, hogy csupán tartós, szilárd tűzszünet légkörében lehet érdemi tárgyalásokat folytatni. Nem lehet az izraeli páncélosok és repülőgépek fenyegetése alatt 48 órán belül megoldani Bejrút, Libanon, a palesztin ellenállás problémáját. Ezzel szemben Safik el-Vazzan miniszterelnök és Basir Gemajel azzal érvelt, hogy éppen az izraeli fenyegetés miatt kell előtérbe helyezni a palesztin gerillák lefegyverzését, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet státusának tisztázását.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_izraeli_tuzerseg.jpgAz izraeli tüzérség Nyugat-Bejrútot lövi

Reynaldo Bignone, a szárazföldi erők nyugalmazott tábornoka lesz Argentína új elnöke - jelentette be este a szárazföldi erők főparancsnoksága hétpontos közleményében, amivel nyilvánvalóvá vált a junta és a fegyveres erők egységének felbomlása. Bignone július 1-én veszi át hivatalát, és ideiglenes kormányt alakít, amely legkésőbb 1984. első hónapjaiig előkészíti az alkotmányos rendhez való visszatérést Argentínában.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_reynaldo_bignone.jpgReynaldo Bignone, az új argentin elnök

Ezzel egyidejűleg Londonban bejelentették, hogy Rex Hunt, a Falkland- (Malvin-) szigetek brit kormányzója visszautazik Port Stanleybe. Hunt egyelőre polgári kormányzó lesz csak, mellette Jeremy Moore tábornok megőrzi a katonai kormányzó tisztségét.

Hiába a nyár itthon, a Déli-sarkon ekkor mérik minden idők leghidegebb hőmérsékletét - ami a mai napig rekord -, -117 Fahrenheit fokot, ami Celsiusban -82,77 foknak felel meg.

Folytatódtak a csoportkörök küzdelmei a spanyolországi labdarúgó világbajnokságon. Az I. csoportban a lengyelek már bebiztosították a továbbjutást, az Olaszország-Kamerun találkozó amolyan ki-ki mérkőzésnek számított. A mi csoportunkban a belgák elleni döntetlennel gyakorlatilag elúszott a továbbjutás esélye, egyetlen reményünk az volt, hogy El Salvador pontot rabol Argentínától. A VI. csoportban a Brazília-Új-Zéland találkozónak már nem volt tétje.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_olaszorszag_kamerun.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_olaszorszag_kamerun_roham.jpgEgy olasz roham

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_i_csoport_vegeredmeny.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_argentina_el_salvador.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_argentina_el_salvador_bertoni.jpgBertoni kapura lő

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_iii_csoport_vegeredmeny.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_brazilia_uj_zeland.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_brazilia_uj_zeland_serginho.jpgSerginho lőtte a negyediket

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_vi_csoport_vegeredmeny.jpg

június 24.

A Minisztertanács ülésén Lázár György tájékoztatta a kormányt a KGST XXXVI. ülésszakáról. A Minisztertanács a tájékoztatót tudomásul vette, és megbízta az illetékes állami szerveket, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseiket az elfogadott ajánlások végrehajtására. A kormány tájékoztatót hallgatott meg Zsambin Batmönhnek, a Mongol Népköztársaság Minisztertanácsa elnökének hazánkban tett hivatalos, bánáti látogatásáról. A Minisztertanács a tájékoztatót tudomásul vette. A kormány az egészségügyi miniszter jelentése alapján áttekintette az alkoholizmus elleni küzdelem helyzetét. A tapasztalatokat mérlegelve úgy ítélte meg, hogy az alkoholfogyasztás káros mértékének visszaszorításához további összehangolt intézkedésekre van szükség. Ezért felhívta az alkoholizmus elleni országos bizottságot, hogy a jelentésben feltárt tanulságokat és az e tárgyban folytatott társadalmi vita ajánlásait hasznosítva konkrét programot dolgozzon ki a tennivalókra. Kötelezte az állami szerveket, hogy a program kidolgozásához és végrehajtásához minden segítséget adjanak meg.

A libanoni és a palesztinai néppel való szolidaritás jegyében nagygyűlést rendezett a Budapesti Műszaki Egyetem KlSZ-bizottsága és a KISZ Budapesti Universitas Bizottsága a Műegyetem aulájában. Az Igazságos békét a Közel-Keleten!, Békét Libanonnak!, Legyen vége az izraeli agressziónak! feliratú transzparensekkel díszített teremben több száz egyetemista, hazánkban tanuló külföldi diák, fővárosi fiatal gyűlt össze. A nagygyűlés részvevői felhívást fogadtak el, amelyben követelték, hogy Izrael azonnal és feltétel nélkül vonja ki csapatait Libanonból, vessen véget a palesztin és a libanoni népet sújtó értelmetlen öldöklésnek. A felhívásban rögzítették, hogy a KISZ által megnyitott szolidaritási alapra befizetett összegből gyógyszert, élelmet, ruhát, takarót, sátrat küldenek a palesztin és libanoni népnek.

Losonczi Pált, az Elnöki Tanács hivatalos, baráti látogatáson a Fülöp-szigeteken tartózkodó elnökét vendéglátói országjáró körútra kísérték. A magyar államfő látogatást tett a Manilától 64 kilométernyire délre fekvő Los Banosban és környékén. Megtekintette a huszonkét évvel ezelőtt alapított nemzetközi rizskutató intézetet, látogatást tett a Maikiling-hegyen épült nemzeti művészeti központban - fiatal művészek telepén - és az 1979 óta működő maikilingbanahawi geotermikus erőműben. Losonczi Pál tiszteletére fogadást adtak a nemzeti művészeti központban, amelyen Losonczi Pál, valamint az őt kísérő Imelda Marcos környezetvédelmi és településpolitikai miniszter pohárköszöntőt mondott.

Jean-Loup Chrétiennek hívják az első franciát, aki kijutott a világűrbe. A Szojuz-T-6 űrhajóban két régi szovjet ismerősünk kíséri: a parancsnok, Vlagyimir Dzsanibekov - annak idején Magyari Béla társa volt -, a fedélzeti mérnök, Alekszandr Ivancsenkov pedig 1978-ban 140 napot töltött a Szaljut-6 fedélzetén. A szovjet-francia „űrtrojka” este sikeresen startolt a bajkonuri űrrepülőtérről. Először a szovjet űrutazások történetében, a moszkvai tévé két és fél órás élő, egyenes adásban közvetítette a startot és a megelőző készülődést. Dzsanibekov, Ivancsenkov és Jean-Loup Chrétien már három órával a start előtt megjelent a bajkonuri űrrepülőtér betonján. Ez előtt az űrhajósok szigorú orvosi vizsgálaton estek át, ahol megállapították, hogy semmi akadálya az első számú személyzet utazásának.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_szovjet_francia_urhajosok.jpgA szovjet-francia űrhármas

A másik francia űrhajós, Patrick Baudry, valamint két szovjet társa ezután már civil ruhát ölthetett, míg az utazó hármas felvette a nem éppen kényelmes, de teljes biztonságot nyújtó szkafandert. Ezután a szovjet-francia űrhármas helyet foglalt abban a hermetikusan zárt és különleges gonddal fertőtlenített autóbuszban, amely a starthelyig szállította őket. Itt Dzsanibekov jelentette az Állami Bizottság elnökének, hogy indulásra készen állnak. Moszkvai idő szerint 20 óra 30 perckor a 300 tonnás kolosszus a magasba emelkedett. A hordozórakéta három lépcsőjének leválása után a Szojuz-T-6 űrhajó ráállt a megadott Föld körüli pályára.

Folytatódtak a csoportkör zárások a spanyolországi labdarúgó-világbajnokságon. A harmadik kört kezdték a II. csoportban. Algéria ha megveri Chilét - nagy meglepetésre - gyakorlatilag továbbjuthat. A IV. csoportban a franciák ha csak egy döntetlent kicsikarnak Csehszlovákia ellen, akkor a másnapi Anglia-Kuvait eredményétől függetlenül továbbjutnak. Az V. csoportban a jugoszlávoknak meg kell verniük Hondurast, hogy maradjon valami reményük a következő körre.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_algeria_chile.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_algeria_chile_boldogsag.jpgA Mundial szenzációja: Algéria boldog válogatottja

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_algeria_chile_rene_valenzuela_salah_assad.jpgRene Valenzuela és Salah Asszad párosjelenete

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_franciaorszag_csehszlovakia.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_franciaorszag_csehszlovakia_jelenet.jpgA mérkőzés egyik jelenete

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_franciaorszag_csehszlovakia_platini_janvion.jpgPiatini támadásba lendül. Mögötte Janvion. A játékvezető mutatja: ha tud, mehet

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_juguszlavia_honduras.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_juguszlavia_honduras_petrovics.jpgPetrovics büntetőből megszerzi a győztes gólt

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_juguszlavia_honduras_banat.jpgSírva búcsúztak a hondurasiak a világbajnokságtól

A labdarúgó-világbajnokságon részt vett magyar válogatott este a MALÉV különgépével Alicantéből hazaérkezett Budapestre. Mészöly Kálmán szövetségi kapitány és Mezey György edző Spanyolországban maradt, hogy megfigyelőként megtekintse a Mundial további mérkőzéseit. A Ferihegyi repülőtéren népes küldöttség fogadta a magyar futballistákat.

június 25.

Ülést tartott a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Ellenőrző Bizottsága, amelyen a testületet érintő személyi ügyekben is döntött. A Központi Ellenőrző Bizottság Brutyó János elvtársat - saját kérésére, eredményes munkásságának elismerésével, nyugállományba vonulása miatt - felmentette elnöki tisztségéből és testületi tagságából. Gyenes András elvtársat beválasztotta tagjai sorába, egyúttal megválasztotta a KEB-titkárság tagjának és a KEB elnökének. A Központi Ellenőrző Bizottság meghívására a Központi Bizottság képviseletében részt vett az ülésen Németh Károly elvtárs, a Politikai Bizottság tagja, a Központi Bizottság titkára.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_gyenes_andras.jpgGyenes András elvtárs a KEB új elnöke

Ülést tartott a Hazafias Népfront Országos Tanácsa Kállai Gyula elnökletével. Meghallgatta Kádár János tájékoztatóját az MSZMP Központi Bizottságának 1982. június 23-i üléséről. Az Országos Tanács elfogadta a más fontos beosztásba jelölt Sarlós István felmentését a főtitkári tisztségből. Egyidejűleg Pozsgay Imrét beválasztotta az Országos Tanácsba és megválasztotta a Hazafias Népfront főtitkárává. A továbbiakban az Országos Tanács - Molnár Béla országos titkár előterjesztésében - a népfront-mozgalom oktatáspolitikai feladataival foglalkozott.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_pozsgay_imre.jpgPozsgay Imre elvtárs a Hazafias Népfront új főtitkára

Ülést tartott a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa. Az Elnöki Tanács elfogadta a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának és a Hazafias Népfront Országos Tanácsa elnökségének javaslatát, s más fontos megbízatása miatt felmentette tisztségéből Aczél Györgyöt, a Minisztertanács elnökhelyettesét és Pozsgay Imre művelődési minisztert. A Minisztertanács elnökhelyettesévé Sarlós Istvánt, művelődési miniszterré Köpeczi Bélát választotta meg.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_sarlos_istvan.jpgSarlós István elvtárs a Minisztertanács új elnökhelyettese

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_kopeczi_bela.jpgKöpeczi Béla elvtárs az új művelődési miniszter

Az Országház Munkácsy-termében Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke előtt letette a hivatali esküt Sarlós István és Köpeczi Béla. Az eskütételen jelen volt Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára, Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Kállai Gyula, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának elnöke és Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_hivatali_esku.jpgA kormány új tagjainak eskütétele

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, a Fülöp-szigeteken tett látogatását befejezve, hazaindult Manilából. A főváros fellobogózott repülőterén Losonczi Pált, aki Ferdinand E. Marcos elnök meghívására feleségével és kíséretével öt napot töltött Manilában, vendéglátója, Imelda Marcos asszony, az elnök felesége, Cesar Virata kormányfő és a törvényhozás vezetői búcsúztatták. Rövid bangkoki pihenő után Losonczi Pál az indiai Bombaybe érkezett, s itt tölti az éjszakát. Bangkokban a magyar államfőt a thaiföldi miniszterelnök képviseletében Arun Panupong ügyvezető külügyminiszter fogadta. A bombayi repülőtéren pedig Szmi Asszer, Maharashtra állam kormányzatának tagja üdvözölte. Az Elnöki Tanács elnöke majd Abu Dhabi érintésével érkezik vissza Budapestre.

Az állandóan növekvő izraeli katonai nyomás, valamint a palesztin ellenállási mozgalom soraiban támadt ellentétek nehezítik az izraeli-palesztin fegyveres konfliktus politikai megoldását, a csaknem kéthetes bejrúti ostromgyűrű feloldását. A Palesztinai Felszabadítási Szervezet ésszerű javaslatait elutasító izraeli kormány tudatosan épít a PFSZ megosztására, a kompromisszumra hajló erők és a minden engedményt elutasító körök szembeállítására. A PFSZ-en belüli nézeteltérések tényét Valid Dzsumblatt, a palesztin ellenállással szövetséges libanoni Haladó Nemzeti Mozgalom központi politikai tanácsának elnöke is alátámasztotta.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_bejrut.jpgEgy libanoni halász szétlőtt házának romjainál

Az Egyesült Államok támogató egyetértését kihasználva az izraeli vadászbombázók ismét heves légitámadások sorozatát hajtották végre a két hete bekerített Nyugat-Bejrút belső lakónegyedei, palesztin menekülttáborai, déli peremvárosai ellen.

Este sikeresen összekapcsolták a szovjet-francia űrexpedíció Szojuz-T-6 űrhajóját a Szaljut-7 űrállomással. Közép-európai idő szerint a késő esti órákban az űrhajó és az űrállomás személyzete megkezdte a szükséges ellenőrző manővereket. Az űrhajósok moszkvai idő szerint éjfél után egy órára tervezték az összekötő nyílás felnyitását. Vlagyimir Dzsanibekov, Alekszandr Ivancsenkov és Jean-Loup Chrétien, a közös expedíció három részvevője, nyugodt éjszakát - pontosabban hajnalt - töltött az űrhajón: a sok feladat miatt ugyanis csak moszkvai idő szerint hajnali négy órakor térhettek pihenőre, és délelőtt 11-ig aludtak. A reggeli után feladatuk a különböző berendezések ellenőrzése volt, s szabadidőt is kaptak. Ez főként az újonc űrhajósnak, Jean-Loup Chrétiennek volt öröm: először gyönyörködhetett a Föld látványában az űrhajóból.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_chretien.jpgA francia űrhajós a Szojuz-T-6 fedélzetén

A mai napon befejezéséhez érkeztek a csoportkörök mérkőzései. A II. csoportban nagy jelentőséggel bírhat a végkimenetel tekintetében az NSZK-Ausztria találkozó, csak úgy, mint az V. csoportban az Észak-Írország-Spanyolország. A IV. csoportban már minden eldőlt, az Anglia-Kuvait találkozó merő formalitásnak ígérkezett.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_nszk_ausztria.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_nszk_ausztria_pierre_littbarski_herbert_prohaska.jpgPierre Littbarski és Herbert Prohaska (a mérkőzést ismerve azt nem mondhatjuk, hogy) küzdelme

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_nszk_ausztria_prohaska_hattenberger_weber_rumennigge.jpgWeber, Hattenberger és Prohaska fogja közre Rummeniggét, az akció kudarcba fullad

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_anglia_kuvait.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_anglia_kuvait_trevor_francis.jpgTrevor Francis a kuvaiti védők gyűrűjében

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_eszak_irorszag_spanyolorszag.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_eszak_irorszag_spanyolorszag_armstrong_gordillo.jpgGerry Armstrong a szerzi győztes gólt Rafael Gordilloval a háttérben

június 26.

Délelőtt megkezdődött a Jugoszláv Kommunisták Szövetségének XII. kongresszusa. A négynapos tanácskozást az új-belgrádi Száva központban, csaknem 1000 küldött részvételével Dusan Dragoszavac, a párt KB elnökségének elnöke nyitotta meg. Az Internacionálé elhangzása után köszöntötte a delegátusokat, bel- és külföldi vendégeket. A jugoszláv kommunisták legmagasabb fórumán mintegy 130 testvérpárt, szocialista, demokratikus, haladó párt és mozgalom képviselője van jelen. Az MSZMP Központi Bizottságának küldöttségét Óvári Miklós, a Politikai Bizottság tagja, a KB titkára vezeti. Óvári Miklós átadta a Magyar Szocialista Munkáspárt írásos üdvözletét a JKSZ XII. kongresszusának. Óvári Miklós délután koszorút helyezett el Tito elnök sírján. A magyar küldöttség ezt követően megtekintette a Joszip Broz Tito-emlékközpontot. A Szovjetunió Kommunista Pártja küldöttsége élén Vaszilij Kuznyecov, a politikai bizottság póttagja, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének első elnökhelyettese áll.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_jugoszlav_kongresszus.jpgA kongresszusi terem az új-belgrádi Száva-központban

Alexander Haig amerikai külügyminiszter lemondott posztjáról. Az új külügyminiszter - közölte a lemondást bejelentő Reagan elnök - George Shultz lesz, aki korábban több fontos posztot töltött be republikánus kormányokban. Nixon idején pénzügyminiszter volt. Reagan elnök televíziós nyilatkozatában nem indokolta Haig lemondását, s nem volt hajlandó válaszolni az újságírók ilyen kérdéseire sem. A meglepetésszerű bejelentést a nemzetbiztonsági tanács ülése után tette az elnök, ennek napirendjén a libanoni kérdés szerepelt. Shultz 61 éves, őt emlegették a legvalószínűbb külügyminiszternek Reagan elnökké választása után. Végül azonban 1980. december 16-án Alexander Haiget nevezte ki külügyminiszterré.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_george_shultz.jpgAz új amerikai külügyminiszter

A 250 halottat és 500 sebesültet követelő, különösen kegyetlen izraeli bombázások után ismét tűzszünet van Bejrútban. Ennek tartóssága megint csak kétséges: Tel-Aviv nem tett le agresszív céljairól. Ezek támogatását újból bizonyítandó, Washington megvétózta a Biztonsági Tanács elé terjesztett francia javaslatot, amit pedig megszavazott a testület összes többi tagja. Az izraeli ostromgyűrűbe zárt Nyugat-Bejrút lakossága kétkedéssel, gyanakvással fogadta az este bejelentett tűzszünetet. A leggyakrabban bombázott városrészek lakosai - az átmeneti csendet kihasználva - biztonságosabbnak vélt körzetekben igyekeztek menedéket keresni. A különösen kegyetlen pénteki izraeli légitámadásokkal egy időben Tel-Aviv felszólította a nyugat-bejrútiakat, hogy meneküljenek északra, az izraeli „védnökség” alatt álló falangista területekre.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_palesztin_holttest.jpgIzraeli harckocsi és egy palesztin holttest a Bejrút-Damaszkusz közötti úton

Először dolgozik, öt űrhajós a Szaljut űrállomáson - és először van közöttük Franciaország képviselője, Jean-Loup Chrétien. A szovjet-francia közös expedíció űrhajója, a Szojuz-T-6 este sikeresen összekapcsolódott az űrállomással, és a késő éjjeli órákban az űrhajósok átszálltak az űrállomásra. Vlagyimir Dzsanibekovot, Alekszandr Ivancsenkovot és francia társukat nagy szeretettel fogadta az állandó személyzet: Anatolij Berezovoj és Valerij Lebegyev. Az űrhajósokat táviratban köszöntötte Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke és Francois Mitterrand, a Francia Köztársaság elnöke. Két fordulat alatt a Szojuzon és a Szaljuton elvégezték a szükséges ellenőrzéseket, meggyőződtek róla, hogy valóban légmentesen zár-e az összeköttetés, és összekapcsolták a kozmikus objektumok energiaellátását. Hajnalban, néhány másodperccel egy óra után azután kinyitották az összekötő nyílást, és elsőnek Jean-Loup Chrétien, a francia űrhajós lebegett át az űrállomásra, ahol társai baráti öleléssel és a hagyományos köszöntéssel: kenyérrel és sóval fogadták. Chrétien után átszállt az űrállomásra Dzsanibekov és Ivancsenkov is. Az érkezés örömére rendezett ünnepi vacsorát hosszas beszélgetés követte, majd az űrállomás állandó lakói átolvasták a frissen érkezett postát. A szombati ébresztő után a szovjet-francia expedíció hozzálátott a tudományos program végrehajtásához, amelynek középpontjában orvosi vizsgálatok állnak.

június 27.

Komoly áramzavarokat, jelentős károkat okozott az éjszaka tombolt vihar a nyugati országrészen. A legsúlyosabb helyzet Győr térségében és Csorna környékén volt. Több helyen elszakadtak 20 kilovoltos, középfeszültségű vezetékek, valamint egy 35 kilovoltos távvezeték is. Emiatt a Rábaközben és a Hanság vidékén falvak, termelőszövetkezeti és állami gazdasági majorságok tucatjai maradtak hosszabb-rövidebb ideig áram nélkül. Számottevő károkat okozott a vihar Veszprém megyében is, elsősorban Pápán és környékén. A vaszari, a csóti és a nyárádi közös gazdaságban minden növénykultúrát súlyos jégverés ért. Vihar vonult végig Somogy megyében is. Kaposvárott a nagy erejű szél fák ágait tördelte le. Az Állami Biztosító szakemberei megkezdték a károk részletes felmérését.

A JKSZ XII. kongresszusa vasárnap munkabizottságokban dolgozott. A bizottsági viták idején lehetőség nyílt arra, hogy a kongresszusra érkezett külföldi vendégek találkozzanak a JKSZ magas szintű tisztségviselőivel, illetve vidéki látogatáson vegyenek részt. Óvári Miklós, az MSZMP PB tagja, a KB titkára, a kongresszuson részt vevő magyar pártküldöttség vezetője szívélyes és baráti légkörben megbeszélést folytatott Dobroszlav Csulaficcsal, a JKSZ KB Elnökség titkárával a kétoldalú együttműködés időszerű kérdéseiről. A találkozón részt vett Hamdija Pozderac, a JKSZ KB Elnökség tagja és dr. Simon Pál, hazánk belgrádi nagykövete.

Eliasz Szárkisz libanoni államfő drámai felhívással fordult az arab államok vezetőihez: mentsék meg Bejrútot a katasztrófától. A 600 ezernyi libanoni és palesztin túlnyomó többsége annak ellenére kitart, hogy a leszórt izraeli röplapok felszólították őket: azonnal meneküljenek el a városból, mert az izraeli hadsereg folytatja háborúját a bekerített palesztin erők ellen. Saron izraeli hadügyminiszter megcáfolta, hogy Begin kormányfő megígérte volna Reagan amerikai elnöknek: az izraeli csapatok nem fognak behatolni Nyugat-Bejrútba.

Az iraki Baath-párt kongresszusa egyhangúlag Szaddam Husszeint választotta meg ismét a párt főtitkárának és az Iraki Forradalmi Parancsnokság Tanácsa elnökének - jelentette az INA iraki hírügynökség. A forradalmi parancsnokság hét tagja távozott tisztségéből. Az iraki hírügynökség nem tért ki a 13 tagú testület átszervezésének okaira.

Negyedik, egyben utolsó próbarepülésére indult a Columbia nevű amerikai űrrepülőgép. A fedélzeten két asztronauta tartózkodik: a 46 éves űrhajóparancsnok, Thomas K . Mattingly kapitány és a 48 esztendős Henry W. Hartsfield. Az ABC televízió megbízható katonai forrásra hivatkozva megerősítette, hogy a Columbia újabb katonai berendezéseket vitt magával. A Pentagon nem tagadta, hogy az űrkompon a múlt héten tonnányi műszert helyeztek el, amelyek a kozmikus hadviselésre való felkészülés céljait szolgálják. Sajtóértesülések szerint az elkövetkező időszakban a Columbia-típusú űrrepülőgépek fő funkciója a hadászati és harcászati felderítés, a nukleáris támadás előrejelzése és a világméretű katonai hírközlés megszervezése lesz.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_columbia.jpgA Columbia személyzete 

Humor:
idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_reklam.jpg

Közlemény:
idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_kozlemeny.jpg

A Magyar Televízió műsorán a Stúdió '82 kulturális magazin:

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_studio_82_lukacsi_sandor_kepes_andras.jpgLukács Sándor színművész és Kepes András műsorvezető a sminkszobában

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_studio_82_szegvari_kati_szanto_ferenc.jpgSzegvári Kati és Szántó Ferenc szerkesztők munka közben

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_studio_82_balo_gyorgy.jpgBaló György főszerkesztő montírozás közben

Mozi:

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_corvin_mozi.jpgA Corvin mozi az egyik legújabb filmmel, a Keresztapával

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_toldi_mozi.jpgA Toldi moziba inkább a művészfilmek kedvelői látogattak

Kékfény:
A Székesfehérvári Megyei Bíróság hirdetett ítéletet Pécsvári Istvánná 64 éves diszpécser, a székesfehérvári Videoton Elektronikai Vállalat dolgozója és 16 társa bűnügyében. Beosztásukkal visszaélve 1979 óta részben bűnszövetségben, részben üzletszerűen színes és fekete-fehér televíziókat, valamint rádiókészülékeket, különböző alkatrészeket tulajdonítottak el, s vittek ki a gyár területéről. Bűncselekményükkel félmillió forint kárt okoztak. A Székesfehérvári Megyei Bíróság dr. Végh László tanácsa Pécsvári Istvánnét két év négyhónapi szabadságvesztésre, társait egy év nyolc hónapig tartó, letöltendő, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre, pénz mellékbüntetésre ítélte. Az ítélet három vádlott esetében jogerős, a többi vádlott és védőjük háromnapi gondolkodási időt kért, illetve enyhítésért fellebbezett.

Közélet:
Eredményesen dolgozik az ICO márkanevű Pomázi írószer Szövetkezet: az idén 470 millió forint értékben gyártja a keresett termékeket. A golyóstollak, rostironok széles választékával látják el vevőiket, emellett az irodai kisgépek gyártásában is részt vesznek. Rendszeresen jelentkeznek új cikkekkel, és gyártmányfejlesztőik a piackutatás eredményeit felhasználva kínálják újdonságaikat. Az ICO termékeit olyan nemzetközi piacokra is exportálják, amelyek a ceruza- és tollgyártásban nemzetközi rangot vívtak ki. így például évenként 60 millió forint értékben szállítanak írószert Csehszlovákiába, a többi között egymillió Signetta, ceruza alakú, golyósiront. Ezen kívül szállítanak Bulgáriába és a Szovjetunióba is.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_ico_pomaz.jpgA SAX irodai kisgép iratlyukasztásra alkalmas, tőkésexportáru

Kicsit tekintsünk még vissza a magyar válogatott szereplésére. 

- Már a sorsolás elkészültekor, januárban tudtuk, hogy az egyik legnehezebb csoportba kerültünk - mondotta már szerda délelőtt dr. Maróti János, az OTSH elnökhelyettese, a küldöttség vezetője. - Salvador mellett a világbajnoki címet védő argentinok és az Európa-bajnokság ezüstérmesei, a belgák lettek az ellenfeleink. Reálisan úgy számoltuk, hogy három ponttal elégedettek lehetünk, a magyar labdarúgás jelenlegi helyzetében. Nagyon halványan reménykedtünk a legjobb 12 közé jutásban. Végül is a csapat két találkozón megállta helyét, hiszen a VB-rekordot jelentő 10:1 arányú győzelem Salvador ellen és 76 percig az 1:0-ás vezetés Belgiummal szemben ezt bizonyítja. Sajnos, ezután nem sikerült élni a felkínált lehetőséggel. Mindent egybevetve: az itteni teljesítményről el kell ismerni: a Magyar Labdarúgó Szövetség vezetői, a szövetségi kapitány, a játékosok lelkiismeretesen végezték dolgukat, a játékosok becsülettel, minél többet, tudásuk javát igyekeztek adni. A magyar csapatot mindössze 14 perc választotta el a győzelemtől, és mint már oly sokszor, most is a balszerencse üldözte a világbajnokságon, így volt ez mindenekelőtt 1954-ben, azután Svédországban, Chilében, Angliában, majd legutóbb Argentínában. Most, ha csak valamivel több nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek a magyar játékosok, Czernyatinski sohasem rúgott volna gólt. Mennyire más a belgák felfogása: amikor Pfaff, a kapus már sakk-matt helyzetbe került, nem átallotta teljes testével elsodorni Fazekast, és így elmaradt a második, mindent eldöntő magyar gól. A magyar térfélen pedig egyik védőjátékosban sem volt annyi kurázsi, hogy akár szabálytalansággal, megállítsák a belga csatárt. Félénk, bátortalan, nyuszi labdarúgók csatát vesztenek a döntő fontosságú tétmérkőzéseken. Utólag mindenki okos lehet, de valahogy a két csere nem volt eléggé átgondolt, az utolsó húsz percben sem Sallai, sem Csongrádi nem tudott beleilleszkedni a játékba, és sajnos, akkor történt az egyenlítés.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_csoportkor_zarasok_belga_szurkolok.jpgA belga szurkolóknak aztán volt okuk a boldogságra

- Óriási lehetőséget szalasztottunk el - mondotta Mészöly Kálmán szövetségi kapitány. - Tudjuk, hogy a csoportban nem mi voltunk a favoritok, hanem Argentína és Belgium, de az előkészítő hónapok alatt igyekeztünk önbizalmat adni a csapatnak. Még most is nehezemre esik beszélni a három mérkőzésről, mert nagyon közel álltunk a sikerhez. Úgy érzem, hogy tisztességesen elvégeztük a ránk bízott feladatot, és a csapat két mérkőzésen bemutatta a már elég ritkán látható támadó játékot. A magam részéről eredménynek tartom, hogy a legjobb 24 között voltunk, és annyi pontot szereztünk, amennyi más csoportban elég volt a továbbjutáshoz. Egyetlen játékosra sem tudok neheztelni, főleg azt értékelem, hogy az argentinoktól elszenvedett vereség után a csapat nagyszerűen talpra állt, és egyetlen apró figyelmetlenség miatt nem győzött kedd este. Mészöly Kálmán még a világbajnokság előtt újabb négyéves szerződést írt alá, és a Mundial után sok gazdag tapasztalat birtokában folytatja a válogatott irányítását. Segítőtársa, Mezey György ősztől az olimpiáig készít elő teljes felelősséggel válogatottat, és a hatáskörébe tartozik majd az utánpótlás nevelése is. Szepesi György, az MLSZ elnöke, nem tagadta meg önmagát, nagy része van abban, hogy a szakvezetők, a csapat tagjai minden segítséget megadtak kollégáiknak, a sajtó munkatársainak. Mint ahogy a külföldi tudósítók is köszönetét mondtak az udvarias elnöknek és a Mundial legszolgálatkészebb, mosolygós kapitányának azért, mert mindig szívesen rendelkezésre álltak.

„Szép és izgalmas volt a belgák elleni mérkőzés, amelyen a magyar csapat produkálta a jobb futballt, s nagyon kár, hogy végül mégis elszalasztotta a lehetőséget a második fordulóba jutásra, pedig akár 3:0-ra is győzhetett volna - írja másnapi számában a spanyolok népszerű sportlapja, a Marca. - Az első félidőben a magyarok megérdemelten szerezték meg a vezetést, mert az erő kiegyenlítettsége ellenére technikailag némi fölényt mutattak. A mérkőzés sorsa végül a második félidőben a magyarok által nem kellőképpen értékelt veterán Van Moer beállításán és a belgák jobb fizikai állóképességén dőlt el.”

A belgák akkor egyenlítettek, amikor azt már senki sem várta - véli a Diario-16, amelynek kommentátora rámutat, Mészöly Kálmánnak igaza volt, amikor előzőleg azt mondta neki: a lestaktikára építő belga védelem sebezhető. De a kedd esti 1:1 azt is megmutatta, hogy a magyar csapatnak sem lett volna szabad kihagynia annyi gólhelyzetet, mint ezúttal - teszi hozzá a spanyol kommentátor.

Az ABC szerint is : „A magyar csapat jobban játszott, magához ragadta a kezdeményezést, de végül nem maradt benne elég fizikai erő és rámenősség a győzelemhez.”

Az El Pais szerdai számában így összegzi a véleményét: „Anélkül, hogy lebecsülnénk a belgák erejét, a magyar csapat játéka olyan új színt hozott, amiért kár, hogy nem láthatjuk a következő fordulóiban.” 

A csoportkörök fő konzekvenciája, hogy Európa és Dél-Amerika kemény versenytársakat kapott. Joao Havelange kezdeményezésére 1979. május 17-én döntött úgy a FIFA végrehajtó bizottsága, hogy az 1982-es, XII. világbajnokság döntőjének létszámát 24-re növeli. A határozat kiindulópontja az volt, miszerint Afrikában, Ázsiában és a csendes-óceáni szigetvilágban egyre népszerűbb sportágnak számít a labdarúgás, s erőfeszítéseikért, mindinkább mutatkozó előrehaladásukért megérdemlik, hogy megfelelő számú képviseletük legyen a Mundiálon. Ennek megfelelően rajtolt a három világrész hat csapata Spanyolországban. (Afrika: Algéria, Kamerun, Ázsia és Óceánia: Kuvait, Új-Zéland, CONCACAF: Honduras, El Salvador.) Óriási haladást jelent ez a múlthoz képest, hiszen az előző öt évtizedben ezekről a földrészekről mindössze 12 válogatott volt ott a végküzdelemben. (1934-ben Egyiptom volt az első, majd sorban így következtek: Egyesült Államok, Dél-Korea, KNDK, El Salvador, Izrael, Marokkó, Ausztrália, Zaire, Haiti, Tunézia, Irán.) Nem sok vizet zavartak a VB-k „tengerén”, míg most, spanyolországi játékukkal és eredményekkel méltán váltották ki elismerést, sőt szánakozást is amiatt, hogy például a nyugatnémet-osztrák manipuláció megfosztotta Algériát attól, hogy ott legyen a küzdelemsorozat második szakaszában.

Az El Comercio, gijoni újság, nem a sportrovatban, hanem a rendőrségi hírek között számolt be az NSZK-Ausztria mérkőzésről, az alábbi címmel: „26 nyugatnémet és osztrák állampolgár becsapott 40 000 fizető nézőt.”

Öt, korábban világbajnokságot nyert ország labdarúgói verekedték be magukat a legjobb 12 csapat közé. Hatan azok közül, amelyek Argentínában is a legjobb 8 csapat közé jutottak, most is előreléptek. Az argentínai egykori 16-ból a franciák és a spanyolok tudtak most egy lépést előrelépni. A legjobb 12-be jutott további négy együttes pedig korábban több világbajnokság küzdelmeitől maradt távol, míg most nemcsak a részvételi jogot, hanem a továbbjátszás lehetőségét is elérte. Néhány váratlan eredmény alaposan megváltoztatta az egyes csoportok várt összetételét. Egy csoportba került Anglia és az NSZK, egy másik csoportban a sors „szeszélye” Argentínát és Brazíliát hozta össze. A lebonyolítási rend szerint ezek közül a csapatok közül kettő vereség esetén érmet sem szerezhet, mert nem juthat tovább a középdöntőbe. Nem először fordul elő a világbajnokság történetében, hogy ilyenfajta előre nem várt találkozások jönnek létre. Ki tudja előre megmondani: a botladozó NSZK, argentin, spanyol, francia legénység feledtetni tudja-e minden korábbi mérkőzésén okozott csalódást? Netán az eddig lenyűgöző teljesítményt nyújtott brazilok és angolok nem fáradtak-e el, és ezért nem következik-e be elbukásuk. Bearzot fiai győzelem nélkül jutottak el idáig, ki tudja megmondani, hogy mivel lepik meg a következő mérkőzésen ellenfeleiket?

A második szakasz hármas csoportjai:
A: (Barcelona, Nou Camp): Lengyelország, Belgium és a Szovjetunió
B: (Madrid, Bernabeau): NSZK, Anglia és Spanyolország
C: (Barcelona, Sarria): Brazília, Olaszország, Argentína
D: (Madrid, Calderón): Észak-Írország, Ausztria és Franciaország

Velük folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr9613293817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Control. 2018.03.19. 16:56:52

Érdekes volt a visszatekintés.

maribor_ 2018.03.19. 20:14:24

@Kovács doki: Igen. Nekünk is. Ezért csináljuk.

Hidasy Eleonora 2018.03.20. 05:43:35

Mi csináltuk a Country fesztivált.

laposhal · https://plakatfiu.com/hu 2018.03.20. 10:42:21

Üdv a Corvin moziról készült kép melyik újságból van, ha nem titok? Köszönöm.

Fandor 2018.03.20. 20:27:46

Kamerunt sajnáltam nagyon, szimpatikus csapat volt, egy gólon múlt a továbbjutásuk... a kapus N'kono volt a kedvencem. Később Spanyolországban játszott.

JuAn 2018.05.06. 18:31:55

Ha jól emlékszem, akkor Kamerun szerzett egy les miatt érvénytelenített gólt Olaszország ellen, ami majdnem teljesen biztosan nem volt szabálytalan. Ha (az így kezdődő mondatoknak általában sehol sincs értelmük) megadják, akkor valszeg a brazilok nyernek, akik egyébként engem azzal leptek meg, még 82 tavaszán, hogy több játékosuk is csak támaszkodására használta az egyik lábát.
süti beállítások módosítása