Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. - 1982/83

2018.04.15. 18:31 maribor_

Időkapszula című sorozatunkban fordulónként bemutatjuk az 1982/83-as bajnokság eseményeit. Képek, elemzések, értékelések egy 35 évvel ezelőtti bajnokságból, amikor még sehol sem volt internet, megmondóemberek és kábeltévé, de volt a Népsport, mint az igazság egyetlen forrása.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Bevezetés I.
Az 1982/83-as szezon Bevezetőjének első részében először az új rendszerű NB II-t mutatjuk be, majd pedig azt a négy NB I-es csapatot, melyek a nemzetközi kupákban hazánkat fogják képviselni.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Bevezetés II.
Másfél hetes ciklusunk egyetlen szombatján elrajtolt az NB II. mezőnye. A nyitány mérlege: egy vendéggyőzelem, húsz gól, egy félbeszakadt mérkőzés. Több meglepetés is akadt, a SZEOL például kikapott Baján, de nem nyert a szintén ex NB I-es Ózd és Volán sem. Az osztályozón alulmaradt, így továbbra is a második vonalban játszó Nagykanizsa és Kazincbarcikai összecsapásán a házigazda kanizsaiak biztosan győztek. Az 1982/83-as szezon Bevezetőjének második részében újabb hat NB I-es csapatot mutatunk be.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Bevezetés III.
Az NB II-ben két fordulót is játszottak, az 1982/83-as szezon Bevezetőjének harmadik részében újabb hat NB I-es csapatot mutatunk be.

Időkapszula: NB I. 1982/83 1. forduló
A héten az MLSZ vezetői a klubelnökökkel tartottak megbeszélést. Ezután a szövetség vezetői, a válogatottak irányítói a sajtó képviselőit tájékoztatták a bajnokság menetrendjéről, az elképzelésekről, tervekről. Megkezdődött az NB I. is! A tabella elején a forduló hat győztes csapata áll 2-2 ponttal, közülük - ha csak gólkülönbséggel is - a Ferencváros áll az élen, mögöttük a Csepel és a Rába ETO következnek. Az NB Il-ben a 4. fordulóban sem maradtak el a meglepetések. A tavaly még első osztályú SZEOL kikapott Keszthelyen, a Siófok döntetlent ért el a listavezető 22. sz. Volán otthonában, a területi bajnokságból felkerült Baja győzni tudott Kecskeméten.

Időkapszula: NB I. 1982/83 2. forduló
A magyar labdarúgó-válogatott rövidesen megkezdi őszi nemzetközi szereplését, Mészöly Kálmán szövetségi kapitány kihirdette az új válogatott keretet. Nagyszerű futballidő kedvezett a labdarúgó-bajnokság második fordulója szombaton - különböző időpontokban - játszott hét mérkőzésének. Már csak egyetlen százszázalékos csapat van, mégpedig a Zalaegerszeg, amely a Vasas után - igaz, most otthonában - az FTC „frakkját is elkapta”, s ezzel a bajnoki táblázat élén vezeti a táncot. Az ellenpólus: a Vasas még egyetlen pontot sem szerzett. A várakozásnak megfelelően a nap nagy mérkőzése Tatabányán volt, ahol a bányásznapi ünnepségsorozat részeként nagy érdeklődés kísérte a két „európai csapat” összecsapását. A St. Etienne ellen is készülő Tatabánya nagyon ügyesen játszott, s a Standard Liége-re váró bajnok Rába sehogyan sem tudott felülkerekedni, s elszenvedte első vereségét. A 90 perc bővelkedett izgalmakban: tizenegyesek, sárga lapok, élénk fordulatok tarkították a játékot. Végül is a Tatabánya megérdemelte a bányásznapon kivívott két pontot. A forduló legbalszerencsésebb csapata az MTK-VM volt, a 85. percben még 2-0 arányban vezetett, s ezután egyenlített a Debrecen. Az NB II. 5. fordulójában sem maradtak el a meglepetések. A Keszthely Dorogon, az Eger Siófokon győzött, a Debreceni Kinizsi pedig otthonában legyőzte az eddigi listavezető 22. sz. Volánt. Így az élre a tapolcai Bauxitbányász került.

Időkapszula: NB I. 1982/83 3. forduló
Az őszi mérkőzésekre készülő megújult válogatott keret a burgenlandi Kismartonban játszott edzőmérkőzést, idehaza a válogatott mérkőzéssel egy napon megkezdődött az utánpótláskorúak felmérése is. Az NB I. fordulójának mérkőzésein megkülönböztetett figyelem kísérte a nemzetközi kupákban szerdán rajtoló négy csapat - a Rába, a Ferencváros, az Ú. Dózsa, a Tatabánya -  játékát. Közülük a Ferencváros - még pénteken -, és a bajnok Rába „főpróbája” sikeresnek mondható, az Ú. Dózsát dicséri, hogy Békéscsabán is veretlen maradt. Az immár elmaradhatatlan meglepetést ezúttal - és örömet a szurkolóinak - a Honvéd szerezte: a piros-fehérek Pécsett taktikus játékkal szereztek két pontot. Elégedettek voltak a Vasas-hívők is, csapatuk első győzelmét aratta, s ezzel elkerült az utolsó helyről. Ugyancsak először nyert a Debrecen, a két mérkőzésen százszázalékos ZTE ellen. Izgalmas volt a 90 perc Békéscsabán, az Ú. Dózsa, akárcsak a Diósgyőr Nyíregyházán, idegenben csípett el egy pontot ellenfelétől. Nem sikerült ugyanaz a Tatabányának Csepelen, míg a csapatok közül egyedül a Rába tündökölt: fél tucat gólt rúgott. Túl az eredményeken, a játék színvonala nem emelkedett az átlag fölé, nem tündököltek a csapatok, kivétel csak a Rába, az viszont fényesen. A másod osztályban több ezer néző előtt rendezték a labdarúgó NB II. 6. fordulójának tíz mérkőzését. Az érdeklődést elsősorban a Nagykanizsai Olajbányász és a tapolcai Bauxitbányász hálálta meg: az előbbi 6:1-re, az utóbbi 5:2-re győzött. Meglepetés, hogy a Volán kikapott a Hódmezővásárhelytől.

Időkapszula: NB I. 1982/83 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 1. forduló, 1. kör
A Mundial után néhány hétig szünetelt a nemzetközi vetélkedés, de a héten már újra tétmérkőzéseken találkoznak az öreg kontinens klubcsapatai. Az európai hagyományos kupatornákon a honi futball is vizsgázik, s a lecke korántsem könnyű: mind a négy magyar együttes erős ellenfelet kapott az első fordulóban. Legvégül áttekintjük a kupaszerda további eseményeit.

Időkapszula: NB I. 1982/83 4. forduló
Mészöly Kálmán szövetségi kapitány baráti megbeszélést folytatott a sportújságírókkal a közelgő nemzetközi feladatokkal kapcsolatban, s ismertette az új válogatott keretet. Az NB I-ben a tabella élén meglepetésre - de nem érdemtelenül - a Csepel áll, egyedüli veretlenként. Őket a tavalyi bajnok Rába ETO és az idén kissé összeszedettebb Bp. Honvéd követik egy ponttal lemaradva. Az 5. és a 12. hely között nyolc ötven százalékos csapat következik - ide zuhant vissza az Újpesti Dózsa, amely csapat épp most vesztette el az eddigi veretlenségét, pont az éllovas ellenében. Szembetűnő a két utolsó helyezett - Pécsi MSC és MTK-VM - korai leszakadási "kísérlete". A másodosztályban egy fordulóval előbbre tartanak a csapatok, mint a felsőbb osztályban. Nagy a tömörülés, az első és a nyolcadik között mindössze két pont a különbség. Idegenben nyert a Kecskemét, a Szekszárd, az Eger és a Kazincbarcika is.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Magyarország – Törökország mérkőzés (különkiadás)
A válogatott találkozó előtt egy nappal az új utánpótlás-válogatottunk is bemutatkozott. És bemutatkozik az újjászervezett magyar labdarúgó válogatott is, Győrben a törököket fogadtuk.

Időkapszula: NB I. 1982/83 5. forduló
A labdarúgó bajnokság 5. fordulójában a Népstadion kettős programja állt a szurkolók érdeklődésének középpontjában. Az első találkozón a nyugodtabbnak, rutinosabbnak tűnő Ú. Dózsa legyőzte a Honvédot. Aztán villanyfénynél a Ferencváros tündökölt: az első félidőben háromgólos előnyt szerzett, de szünet után a Vasas feltámadt, és csak nagy harc után adta meg magát. A bajnok Rába - ha nehezen is - folytatta a gólgyártást, s nem okozott gondot a hazai pályán a Debrecennek és Békéscsabának sem a két pont megszerzése. A Tatabánya még nem lábalt ki a kupasokkból: bágyadt játékkal kikapott. A forduló meglepetése: az MTK-VM Nyíregyházán - akárcsak otthonában a Pécs - megszerezte első győzelmét. A bajnokságban öt forduló után változatlanul a Csepel együttese vezet a Rába előtt. A másodosztály 8. fordulójának kétségkívül legnagyobb meglepetése a Bauxitbányász hazai veresége. A tapolcai együttes ezzel azonnal az 5. helyre esett vissza, míg az élre az otthonában biztosan két pontot szerzett Volán került. Imponáló a SZEOL rákoscsabai, nagy gólarányú győzelme. Ügy tűnik, lassan kirajzolódnak az erőviszonyok, és nem sok idő kell ahhoz, hogy megkezdődjön a Volán és a SZEOL versenyfutása az élen. És belenézünk a harmadik vonal küzdelmeibe is.

Időkapszula: NB I. 1982/83 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 1. forduló, 2. kör
Vendégvárás, utazás, előkészület. E három tennivaló jegyében telt el a négy magyar kupacsapat hét elejei programja. A szerdai visszavágókra a Rába, az Ú. Dózsa, a Tatabánya hazai környezetben készül, csak a Ferencváros kelt útra. Legvégül áttekintjük a kupaszerda további eseményeit.

Időkapszula: NB I. 1982/83 6. forduló
Zürichben elkészítették az EK, a KEK és az UEFA Kupa második fordulójának sorsolását, két magyar csapat is érdekelt volt. A kupanap után a bajnokság hatodik fordulójára került sor. Újabb szenzációval szolgált (vagy már nem is az) a Rába: idegenben 5:1-es k. o.-győzelmet aratott a Videoton ellen. Ezzel a bajnoki cím védője elfoglalta - jobb gólkülönbséggel - az első helyet. Különben rossz napjuk volt a pályaválasztóknak: a Videoton mellett otthonában kapott ki az MTK-VM, a Haladás, a ZTE, s vesztett pontot az Ú. Dózsa és a Vasas. A másodosztály 9. fordulójában a Volán nagy gólkülönbséggel idegenben legyőzte a Ganz-Mávagot, és a táblázat élére került. A forduló meglepetése: a Sopron győzelme Ózdon. Mészöly Kálmán labdarúgó szövetségi kapitány kijelölte a Franciaország elleni válogatott keretet.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Franciaország - Magyarország mérkőzés (különkiadás)
Kétfrontos magyar-francia párharc: Kispesten mi fogadtuk a gallok U21-es válogatottját, Párizsban pedig a magyar labdarúgó válogatottat fogadta a világsztárokkal teletűzdelt Franciaország csapata.

Időkapszula: NB I. 1982/83 7. forduló
A még Franciaországban tartózkodó magyar labdarúgó válogatott jótékonysági bemutató mérkőzést játszott. Hazai pályákon továbbra is imponál a Rába: az együttes - akárcsak mestere - feltűnően magabiztos, vasárnap is látványos játékkal „leckéztette” az eddig veretlen Csepelt. Az MTK-VM megszerezte első hazai győzelmét, de ehhez arra is szüksége volt, hogy a veterán Brünyi a Nyíregyháza után a Tatabánya ellen is büntetőt hárítson. A forduló nagy meglepetését a Videoton szolgáltatta, végig védekezve, az utolsó előtti percben szerzett Májer-góllal győzni tudott Debrecenben. Az talán már nem is annyira meglepő, hogy a nagyszerűen rajtoló Zalaegerszeg egymás utáni ötödik (!) vereségét szenvedte el Nyíregyházán. Ami pedig a sípos emberek működését illeti: ezúttal a Népstadion két bírója - Nagy M. és Pálvölgyi - vitte a prímet, ők együttesen nem kevesebb, mint nyolc sárga és három piros lappal „vétették észre magukat"... Alighanem negatív rekord született az FTC-Bp. Honvéd mérkőzésen: egymás után három (!) kispesti futballista is idő előtt kényszerült az öltözőbe vonulni. A Debrecenben működő Tompa sem állt feladata magaslatán, hiszen a tudósító két csillaggal honorálta a meglehetősen gyengécske teljesítményt. A másodosztályban ezúttal nem volt meglepetés, a 10. forduló valamennyi mérkőzésén az esélyesek győztek. Szökik a Volán, a Szekszárd és a Szegedi EOL AK.

Időkapszula: NB I. 1982/83 8. forduló
A labdarúgó Magyar Népköztársasági Kupában a legjobb hatvannégy közé jutásért küzdöttek a csapatok a hét folyamán. Az NB I-ben  a tabella élén a Rába őrzi első helyét, tapad rá a Ferencváros, a Csepel is tartja harmadik helyét, míg a Vasas egy fokkal feljebb rukkolt. A meglepetés élére a Haladás teljesítménye kívánkozik: a szombathelyiek meglepő biztonsággal legyőzték az Ú. Dózsát és elkerültek az utolsó helyről. A hazai pályán biztosan nyert a Vasas és a Csepel, a vártnál nehezebben a Rába. Zalaegerszegen nem bírt egymással a ZTE és a Honvéd. A másodosztály 11. fordulója vaskos meglepetésekkel szolgált. Szekszárdon az Eger SE, Szegeden a Kazincbarcika legénysége diadalmaskodott. Amin viszont senki sem csodálkozott: a listavezető Volán SC tizenegye Siófokon elért döntetlenjével megerősítette első helyét. Ózdon aratott biztos győzelmet az Olajbányász, otthonában vette sikerrel az e heti akadályt a Dorog és a Bajai SK. Folytatja vesszőfutását a Ganz-MÁVAG, ezúttal Nagybátonyban szenvedett vereséget. A Bauxitbányász Debrecenben hagyta a két pontot. Hat gólt és hazai győzelmet hozott a Keszthely-Sopron találkozó. Döntetlen eredménnyel zárult a Kecskemét-22. sz. Volán mérkőzés.

Időkapszula: NB I. 1982/83 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 2. forduló, 1. kör
A Vasas Jugoszláviában Közép-európai Kupa-, az Ú. Dózsa Madridban KEK-, és a Ferencváros a Népstadionban UEFA-Kupa mérkőzést játszott. Legvégül áttekintjük a kupaszerda további eseményeit.

Időkapszula: NB I. 1982/83 9. forduló
Belisario Betancur kolumbiai elnök bejelentette, hogy hogy országa visszalép az 1986-ban esedékes labdarúgó-világbajnokság megrendezésétől. Az MLSZ elnöksége jóváhagyta, hogy a jövőben a szövetség edzőbizottságának elnöke Zalka András helyett Mezey György legyen. Az NB I. játéknapjának szenzációja a Rába veresége. Ellenfele, a Békéscsaba, otthonában biztosan győzte le a győrieket, akik nem azt, a teljesítményt nyújtották, amit otthon szoktak. Érdekes küzdelem volt a Hungária körúton is, ahol az MTK-VM a 81. percig 4:0-ra vezetett, aztán 4:3 lett, majd végül is 5:3 arányban győzött. A táblázaton a Csepel pontszámban beérte a Rábát. A fővárosi riválisok az ősszel utoljára találkoztak a Népstadionban, ahol újólag bebizonyosodott: a kettős rangadóknak varázsuk van. 45000 fizető néző „szurkolta le a pénzét” a totójubileum alkalmából vasárnap rendezett mérkőzéseken, s ha a hangulat már-már az egykori csaták légkörére emlékeztetett, a játék kevésbé. A négy együttes közül csupán a foghíjasnak minősített Ú. Dózsa lehet büszke meglepően imponáló teljesítményére. A Vasas-Honvéd összecsapás valóban nem volt több egy előmérkőzésnél, a csapatok sétatempóban futballoztak, s mindketten csak arra vártak, mikor hibázik a másik. A másodosztály 12. fordulójában a volt első osztályúak közül a SZEOL és az Ózd kikapott, a Volán viszont fölényesen győzött, tartja első helyét. A vendégcsapatok mindösszesen csak négy pontot tudtak szerezni.

Időkapszula: NB I. 1982/83 10. forduló
Nyolc mérkőzésen huszonkilenc gól. Ez a szombaton lejátszott labdarúgó bajnoki forduló mérlege. A meglepetéscsapatok, a Csepel: 0:3-ról egyenlített Kispesten, a Haladás: 0:1 és 1:2 után nyert 3:2-re, az MTK-VM: idegenben győzött, a Vasas: egy pont Székesfehérvárott. A papírforma érvényesült Pécsett, Újpesten, Győrben, Debrecenben. A táblázaton a Rába egy pont előnnyel vezet a Csepel, és hárommal a Ferencváros előtt. Velük együtt öt fővárosi csapat a Rába nyomában, kapaszkodik az MTK-VM, egyre lejjebb csúszik a Tatabánya. Győzelem nélkül távoztak a vendégcsapatok a másodosztály 13. fordulójában. Mind a tíz találkozón a pályaválasztó csapatok pontot szereztek, s az élen továbbra is a Volán áll. A listavezetőtől szerzett pontja ellenére nagy a Baja baja...

Időkapszula: NB I. 1982/83 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 2. forduló, 2. kör
A hét elején megtörtént az első edzőcsere az NB I-ben. Kedden a Közép-európai Kupa (KK) sorozatban a Vasas a Fáy utcában a csehszlovák ZVL Zilinát fogadta. A kupaszerda napján Zürichben elkészítették a Los Angeles-i olimpia európai labdarúgó-selejtezői beosztását. A nemzetközi kupákban a visszavágókra került sor. A KEK-ben az Ú. Dózsa a Real Madridot fogadta, az UEFA-kupában a Ferencváros Zürichbe látogatott. Legvégül áttekintjük a kupaszerda további eseményeit.

Időkapszula: NB I. 1982/83 11. forduló
Szoros eredményekkel kezdődött szombaton a labdarúgó-bajnokság 11. fordulója, öt mérkőzés közül egyedül Angyalföldön nyert kétgólos különbséggel a Vasas, de a piros-kékek is csak úgy, hogy a Debrecen vezetett 1:0-ra. Csepelen és Diósgyőrben mindössze egy-egy gól esett, meglepetésre a Haladás Nyíregyházáról, az MTK-VM Békéscsabáról vitt el egy pontot. Váratlanul magabiztos, mondhatni, fölényes győri győzelemmel végződött a Népstadionban a forduló slágermérkőzése, a Ferencváros ellenében, ezzel továbbra is vezetik a tabellát. Sok gól (41) esett a másodosztály 14. fordulójában. Különösen Hódmezővásárhelyen, Nagybátonyban és Egerben tettek ki magukért a csatárok. Az élen álló csapatok közül mindhárom győzött, így a sorrend nem változott. A forduló szenzációja a Baja elsöprő győzelme a Kőbányai úton.

Időkapszula: NB I. 1982/83 12. forduló
Senki sem mehet biztosra - ez a hangulat előzte meg a labdarúgó bajnokság 12. fordulóját, amelynek mind a nyolc mérkőzését szombaton játszották. Így is történt: Debrecenben a bajnok Rába „győri gólaránnyal” kapott ki, az utolsó helyről elkerült ZTE legyőzte a Videotont, az Ú. Dózsa otthonában nem bírt a Diósgyőrrel, az FTC az utolsó percekben egyenlített a Nyíregyháza ellen, a Csepelnek meg kellett elégednie Békéscsabán a döntetlennel. A fordulóban a 16 együttes közül csak három győzött, öt mérkőzés döntetlennel végződött. Valóságos „olasz nap” volt, egyetlen találkozón esett három gól, a többin összesen tíz. A táblázaton nagy a tömörülés lent és fent is, az első és az utolsó helyezett között mindössze tíz pont a különbség. A Csepel beérte pontszámok tekintetében a győrieket, de még mindig a Rába ETO vezeti a tabellát. A másodosztály 15. fordulójában a két volt első osztályú csapat, a SZEOL és a Volán rangadója állt az érdeklődés középpontjában. A találkozó döntetlenül végződött, s így a Volán előnye továbbra is három pont riválisával szemben.

Időkapszula: NB I. 1982/83 13. forduló
Az FTC „csikócsapata” gólzáporral nyert a Békéscsaba ellen, míg a Honvéd nehézkesen és sok helyzetet elpuskázva verte az MTK-VM gárdáját. Két találkozón nem volt találat, a Debrecen fontos pontot szerzett Szombathelyen, a Csepel pedig újólag igazolta, hogy nemcsak ügyes, megbízható is. Nagy csatát, változatos küzdelmet hozott a Rába-Vasas rivalizálás, vitézül játszott az utolsó percig a fővárosi csapat. A szakasz kellemetlen meglepetése: feltűnően kevés volt a néző. Különösen a Népstadionban, ahol mindössze háromezren foglaltak helyet a felújított lelátókon. Kis túlzással: mindenki ismert mindenkit... Továbbra is a Rába vezeti a tabellát a Csepel előtt. A másodosztály 16. fordulójában a legnagyobb meglepetést az új edző vezette sereghajtó Ganz-Mávag keltette a harmadik helyezett SZEOL magabiztos, 4:1 arányú legyőzésével.

Időkapszula: NB I. 1982/83 14. forduló
A kupaszerda hazai eseménye: a Vasas a jó öreg KK-ban fogadta az olasz Verona csapatát, az UEFA Kupában jó néhány slágermérkőzést rendeztek Európa stadionjaiban. Az első osztályú labdarúgó-bajnokság utolsó előtti fordulójában a szombaton lejátszott hat mérkőzés eredményei általában a papírformát hozták, nem várt azonban a Csepel és a Vasas hazai pontvesztése. A Rába ETO a Bp. Honvéd elleni győzelemmel ismét pontelőnyhöz jutott riválisával, a Csepellel szemben. Csak az utolsó őszi játéknapon dől el, hogy a Rába vagy a Csepel végez az első helyen. A vasárnapi két meccsen nem született túlzottan váratlan eredmény, a második nap - és talán a forduló legnagyobb vesztese a Ferencváros, amely idegenbeli vereségével lépéshátrányba került az őszi harmadik helyért folyó csatában. A másodosztály 17. fordulójában a Siófoki Bányász mentette meg a vendégcsapatok becsületét idegenbeli győzelmével. Rajtuk kívül csak a Volán szerzett pontot idegenben, mindenki más pályán hazai győzelem született.

Időkapszula: NB I. 1982/83 15. forduló
Befejeződött az őszi idény a futball bajnokság első osztályában. A szezonzáró forduló már pénteken megkezdődött; a Népstadionban a Csepel magabiztosan győzött a Ferencváros ellen, s ezzel őszi bajnok lett, mert a szombati folytatásban a döntetlenben reménykedő Rába Újpesten vereséget szenvedett az egykori nyírségi sámán, Temesvári Miklós csapatától. A csepeliek szereplése az idény meglepetése. A Vasas könnyen verte a Tatabányát, a Honvéd nagyon szép gólokkal a Videotont. Várható vereséget szenvedett az MTK-VM Diósgyőrött, „döntetlenezett” a ZTE Szombathelyen, rettentő ködben volt jobb a Debrecen a Pécsnél, míg a kapaszkodó Nyíregyháza nagy csatában győzte le a Békéscsabát. A tabella valamennyi régiójában nagy a tömörülés, figyelemre méltó, hogy a nyolcadik Videoton és a sereghajtó Nyíregyháza között mindössze két pont a különbség. Most kezdődhet megint a nagy találgatás, hogy mi lesz a tavaszi folytatásban. A forduló után Mezey György, az olimpiai válogatott szakvezetője kijelölte a szerdán, Újvidéken sorra kerülő Vojvodina-Magyar olimpiai válogatott mérkőzésre készülő keretet. Véglegessé vált az A-válogatott kerete is, ők közép-amerikai túrára készülnek a télen. A másodosztályú futballbajnokság őszi utolsó előtti fordulójában csak döntetlent ért el hazai pályán a Volán a Kecskeméttel szemben, de már így is bizonyos, hogy a szezont az első helyen zárja.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Őszi zárás – Edzői gyorsmérleg 1.
Elutazott a magyar labdarúgó-válogatott Közép-Amerikába, hogy a surinami polgárháborús helyzet miatt idő előtt, kurtán-furcsán véget is érjen túrájuk. Bemutatkozott az olimpiai válogatott. Sorkerült az UEFA-Kupa visszavágó mérkőzéseire a legjobb nyolc közé jutásért. Befejeződött a futballbajnokság másodosztályában is az őszi szezon. Az utolsó fordulóban a listavezető Volán a várakozásnak megfelelően döntetlenül játszott Salgótarjánban, meglepetés a Siófok veresége Keszthelyen, és az egykor szebb napokat látott Ózd otthoni kudarca a Bajával szemben. Most szünet következik, viszontlátásra tavasszal. És végül jön a felsőház edzői gyorsmérlege.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Őszi zárás – Edzői gyorsmérleg 2.
Egy évtizede hagyománnyá vált, hogy a labdarúgás a Képes Sport szerkesztőségének teremtornájával búcsúzik az óévtől, végigkísérjük a történéseket. És végül jön az alsóház edzői gyorsmérlege.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Őszi zárás – Mérlegen a felsőház
Megvonjuk a felsőházban végzett nyolc csapat őszi mérlegét.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.