Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 Bevezetés III.

2018.05.02. 01:13 maribor_

1982. augusztus 12-22., augusztus második másfél hete

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_headlines.jpgTűzijáték és utcabál Budapesten

Lássuk először a másfél hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

augusztus 12.

Szerényebben, ugyanolyan szépet, ez a szándékuk az augusztus 20-i ünnepségek immár hagyományos látványosságának számító vízi és légi parádé, valamint az alkotmánynapi tűzijáték rendezőinek, amelyek sorában a honvédség és az MHSZ mellett sok-sok fővárosi vállalat is található. A százezres tömegeket vonzó s televíziós közvetítés révén az egész országot gyönyörködtető programról délelőtt Budapesten, a Magyar Néphadsereg Művelődési Házában tájékoztatták a sajtó képviselőit.

Ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak brit katonákra, fiatal katolikusok pedig benzines palackokkal felgyújtották egy biztosító társaság irodáját az észak-írországi Londonderryben a protestánsok emlékmenetén. A hagyományos menetben 12 ezren vonultak végig a város protestáns negyedén, hogy megemlékezzenek őseik 1689-es győzelméről II. Jakab angol király katolikus serege felett. Ez a nap Londonderryben egyúttal szomorú évforduló is: 3 évvel ezelőtt, amikor a protestánsok a nevezetes győzelem évfordulóját a mostanihoz hasonló felvonulással ünnepelték, a menet a katolikusokkal való véres összecsapásba torkollott. Az idei megemlékezés erőszakos cselekményeit a rendőrség feltételezése szerint a szélsőséges Ír Köztársasági Hadsereg ideiglenes szárnya követte el.

Tíz órán át bombázta az izraeli légierő Nyugat-Bejrútot, a libanoni főváros nem csak palesztinok, hanem libanoni polgárok által is sűrűn lakott negyedeit. A hivatalos libanoni rádió szerint 17 óra körül újabb tűzszünet jött létre, de továbbra is lövöldözés hallható. Miután a Szovjetunió kérte, hogy tekintettel a Nyugat-Bejrút elleni újabb heves izraeli légitámadásra, sürgősen üljön össze a Biztonsági Tanács, Noel Dorr, a BT soros elnöke zárt ülésre hívta össze a testület 15 tagját. E nem hivatalos tanácskozás után hivatalos ülést tart a Biztonsági Tanács.

Egy Los Angeles-i kórházban meghalt Henry Fonda. Hetvenhét éves volt. A világhírű amerikai filmszínész egészségi állapota az utóbbi tíz évben mind súlyosbodott: nyolc alkalommal műtötték, s 1974 óta élt szívritmus szabályozóval.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_henry_fonda.jpgHenry Fonda az 1974-es Volt egyszer egy vadnyugatban

Színészi pályafutása 1925-ben, filmszínészi karrierje 1935-ben kezdődött. Színpadon és filmen egyaránt kiváló karakterszínész volt. Huszonöt év alatt csaknem száz filmben szerepelt. Emlékezetes alakítást nyújtott az Érik a gyümölcs, a Háború és béke, A tizenkét dühös ember, A halál 50 órája, A bostoni fojtogató című s még sok más filmben. 1981-ben tiszteletbeli Oscar-díjat kapott filmalkotásának méltatásaként. Henry Fonda halálával az amerikai film utolsó nagyjainak, a hollywoodi legenda markáns alakjainak egyike távozott.

augusztus 13.

A kalászos gabona betakarítása - néhány gazdaság kivételével - az ország egész területén befejeződött. Az idei aratás a rendkívül csapadékos időjárás miatt az átlagosnál nagyobb megterhelést jelentett mind az embereknek, mind a gépeiknek, annak ellenére, hogy a munka előkészítése alapos és körültekintő, a műszaki felkészültség megfelelő volt, bár az alkatrészellátásról ez nem mondható el. A betakarítási munkákat a magas fokú szervezettség és együttműködés jellemezte mind a mezőgazdasági nagyüzemekben, mind az aratásban érintett felvásárló, feldolgozó, ellátó és szolgáltató vállalatoknál. A gabonabetakarítást a mezőgazdasági nagyüzemek, valamint a tárcához tartozó vállalatok és intézmények dolgozói társadalmi ügynek tekintették.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_betakaritas.jpgAz abádszalóki Lenin Tsz gabonaföldjein csehszlovák vendégkombájnosok gyorsították a betakarítást. Az aratás befejeztével a Lenin Tsz viszonozza a segítséget

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa este egyhangú határozatban szólította fel Izraelt, hogy szüntessen be minden katonai tevékenységet Libanonban, első sorban Bejrút térségében. A BT rendkívüli ülését a Szovjetunió kérésére hívták össze azután, hogy az izraeli erők szerdán és csütörtökön szüntelenül ágyúzták és bombázták Nyugat-Bejrút különböző kerületeit. A határozati javaslatot a testület el nem kötelezett országai terjesztették be.

Az izraeliek összesen tizenegy órán keresztül szünet nélkül bombázták és ágyúzták Nyugat-Bejrútot. 1600 bombát dobtak le és 12 ezer tüzérségi lövedéket lőttek ki a városrészre. Bombák zúdultak Szabra, Satila, MarIljasz palesztin menekülttáborokra, az „Unesco”, Fakhani, Rausa nyugat-bejrúti kerületekre. A bejrúti rádió jelentése szerint 18 sűrűn lakott negyedet ért támadás. Ezzel egyidejűleg az izraeli tüzérség a szárazföldről és a tenger felől lőtte a libanoni fővárost. Lakóházak tucatjai váltak romhalmazzá, súlyosan megrongálódott több kormányépület.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_nyugat_bejrut.jpgNyugat-Bejrút a csütörtöki súlyos támadás után

augusztus 14.

Ötezer társadalmi munkás fogott szerszámot Dunaújvárosban az utcák, parkok, gyermekintézmények szépítésére. A lakóhelyi társadalmi munkán kívül további hétezer munkás vállalt kommunista műszakot a Dunai Vasműben, a papírgyárban, a 26-os Állami Építőipari Vállalatnál és a betonelemgyárban. Az önkéntes műszak bérét a vállalatok társadalmi hozzájárulásként az épülő dunaújvárosi 20 tantermes iskola és kultúrház költségeire utalják át.

Jasszer Arafat, a PFSZ VB elnöke az ENSZ főtitkárához intézett üzenetben a Biztonsági Tanács 517. számú libanoni határozatának végrehajtását követelte. Az augusztus első napjaiban hozott határozat a katonai cselekmények azonnali beszüntetésén túlmenően követeli, hogy a keleti városrészből Nyugat-Bejrútba előrenyomult izraeli csapatok térjenek vissza korábbi, augusztus elseje előtt elfoglalt állásaikba. Egyszersmind felhatalmazza a világszervezet főtitkárát, hogy növelje az ENSZ-megfigyelők számát Bejrútban.

augusztus 15.

A füzesgyarmati gázkitörésnél - ahol a lángokat reggel sikerült eloltani - a kedvezőtlen szélirány miatt megnövekedett a gazolinképződés, ezért a védelem vezetői úgy döntöttek, hogy este a gázt újra meggyújtják. Meg is történtek az előkészületek, a védekezésben részt vevőket és a technikai berendezéseket biztonságos távolságra vonták vissza a kút közeléből. Erre azért volt szükség, mert a területen szétszóródott és felhalmozódott roppant gyúlékony könnyűbenzin a legkisebb szikrától is belobbanhatott volna, leperzselve a kút 150 méteres körzetét. A gáz viszont részben technikai okok, részben a szél megfordulása miatt nem gyulladt be,  így csak a csatornákon távolabbra vezetett gazolint égették el. A kútfej további elmozdítása miatt korábban 25 fokban megdőlt gázsugárra ható erőteljes szélnyomás a gázt és az egyéb szénhidrogén-származékokat a levegőiben szórta szét, a mérések szerint ezek koncentrációja nem érte el a veszélyes szintet, ezért megváltoztatták a döntést: mégsem gyújtották meg a gázsugarat.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_gazkitores.jpgA kút közelében

Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke a Krímben fogadta Wojciech Jaruzelski hadseregtábornokot, a LEMP KB első titkárát, a lengyel minisztertanács elnökét, aki aznap érkezett rövid hivatalos, baráti látogatásra a Szovjetunióba. A megbeszélésen szovjet részről jelen volt Andrej Gromiko, a z SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, külügyminiszter, Konsztantyin Csernyenko, az SZKP Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára, lengyel részről: Józef Czyrek, a LEMP KB Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára. A találkozón Brezsnyev biztosította a lengyel párt és kormány vezetőjét, hogy a Szovjetunió a lehetőségeihez mérten a jövőben is hozzájárul a lengyel népgazdaság előtt álló feladatok megoldásához.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet bejrúti központjában fenntartással fogadták azokat az izraeli nyilatkozatokat, amelyek szerint haladás lenne a Nyugat-Bejrútiban bekerített palesztin harcosok békés kivonásáról folytatott tárgyalásokon, és küszöbön állna a végleges megállapodás. Palesztin források emlékeztetnek rá, hogy Izrael elvben már több ízben elfogadta Philip Habib amerikai elnöki megbízott rendezési tervét, de mindig újabb és újabb követelésekkel állt elő, és rendszeresen a katonai nyomás fokozásához folyamodott.

augusztus 16.

Az MSZMP Központi Bizottságának meghívására pihenésre hazánkba érkezett Kaysone Phomvihane, a Laoszi Népi Forradalmi Párt Központi Bizottságának főtitkára, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság Minisztertanácsának elnöke. A vendéget a Ferihegyi repülőtéren Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, a KB külügyi osztályának vezetője fogadta.

Dél-Olaszországban ezrek töltötték a szabadban az éjszakát, mert este néhány másodpercre újra erősen megmozdult a föld ott, ahol két éve a pusztító földrengés volt. A mérések szerint a földmozgás erőssége elérte a 4,2 fokot a Richter-skálán, s epicentruma Nápolytól délkeletre volt. Több faluban megrepedtek a házak falai. Avellinóban eltörött egy víznyomó vezeték, másutt megszakadt az áramszolgáltatás, de súlyosabb károkról, áldozatokról nem érkezett hír.

augusztus 17.

Alkotmányunk ünnepe alkalmából a Hazafias Népfront kitüntető jelvényét adományozták a népfrontmozgalomban kiemelkedő munkát végzett tisztségviselőknek és aktivistáknak. A HNF Belgrád rakparti székházában Szentistványi Gyuláné, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának titkára a népfrontmozgalom 34 munkásának adta át a kitüntetést. Az ünnepségen jelen volt Kállai Gyula, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának elnöke is. A népfront budapesti,és megyei bizottságainak ünnepségein 116-an vették át a kitüntető jelvényt.

Hosszú napok megfeszített munkájának eredménye: délután öt óra 40 perckor ráhelyezték a kitörésgátlót a füzesgyarmati gázkútra. A gázkitörésnél az előző napon megbeszélt és elfogadott terv alapján folytatták az elhárítást. A reggeli órákban először a termelőcsőfejen levő tolózáraknál észlelt oldalirányú gázszivárgást szüntették meg, majd a helyszínen levő Jones óriás daru segítségével levették a kútfejről a hozzáilleszkedő két kiemelődarabot, azaz toldalékcsövet. Közben teherautóra helyezték az új kitörésgátlót, és a délutáni órákban - a vízágyúk állandó védelme alatt - megkezdték felhelyezését. A termelőcsőfej megdőlése nehezítette a nyolctonnás szerkezet pontos elhelyezését. A daru kötélzetén függő idomot két lánctalpas traktor segítségével mozdították, tették föl lassan a kútra. Ez a munka a késő délutáni órákba nyúlt, mígnem a várva várt és igen komoly fizikai erőfeszítést is igénylő, precíz művelet sikerrel járt, s a kitörésgátlót rögzíthették.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_gazkitores_2.jpgA nyolctonnás kitörésgátló a beemelés előtt

Safik el-Vazzan libanoni miniszterelnök kijelentette: elhárult minden akadály, a hét végén megkezdődhet a főváros nyugati felében körülzárt palesztin harcosok elvonulása. Hani al-Hasszan, a PFSZ VB elnökének tanácsadója átnyújtotta a libanoni követelésekre adott palesztin választ. Ennek részletes tartalma egyelőre nem ismeretes. Az azonban bizonyos, hogy késlelteti a Habib-terv végrehajtását az a merev izraeli álláspont, miszerint egyetlen palesztin gerilla sem hagyhatja el Bejrútot addig, amíg a PFSZ szabadon nem bocsát egy foglyul ejtett izraeli pilótát, és ki nem szolgáltatja kilenc izraeli katona holttestét. Nehezíti a helyzetet, hogy Izrael elzárkózik a fogolycsere gondolata elől.

augusztus 18.

Az el nem kötelezett országok csoportja kedden az ENSZ hétfőn kezdődött, Libanon kérdésével foglalkozó rendkívüli ülésszakán határozati javaslatot terjesztett elő, amely elítéli Izrael agresszióját. A dokumentumban az el nem kötelezettek sürgetik a Biztonsági Tanács újbóli összehívását abból a célból, hogy a testület megvizsgálja: milyen konkrét lépéseket lehet tenni Izraellel szemben libanoni katonai bevonulása miatt. A határozati javaslat előterjesztői újólag megerősítik a palesztin népnek a függetlenséghez, valamint a saját állam alapításához való jogát. Hangsúlyozzák, hogy a közel-keleti kérdést csak az összes érdekeltek - köztük a PFSZ - bevonásával lehet rendezni.

A libanoni kormány hivatalosan is felkéri a francia, az amerikai, és az olasz kormányt, hogy küldjék Libanonba a nemzetközi erőkben részt vevő egységeiket - jelentette be Safik el-Vazzan miniszterelnök a libanoni kormány ülése után. Fuad Butrosz libanoni külügyminiszter a kabinetülés után kijelentette, hogy a palesztin fegyveresek távozása szombaton vagy vasárnap kezdődik. A libanoni kormány ülése előtt Szárkisz libanoni államfő, valamint miniszterelnöke és külügyminisztere találkozott Philip Habibbal, Reagan elnök különmegbízottjával.

Bagdadi jelentések szerint az iraki erők bombatámadást intéztek a Kharg-szigetén levő iráni olajfinomító ellen. A Perzsa- (Arab-) öbölben fekvő Kharg-szigeten van a legnagyobb iráni olajkikötő - napi kétmillió tonna olajat szállíthatnak el a tankhajók.

augusztus 19.

A Minisztertanács ülésén megtárgyalta az Állami Ifjúsági Bizottság elnökének jelentését az 1981-1982. évi ifjúsági parlamentek tapasztalatairól. A kormány megállapította, hogy a tanácskozások a KISZ X. kongresszusát követő időszak jelentős ifjúság- és társadalompolitikai eseményei voltak, szervesen illeszkedtek a szocialista demokrácia fórumainak rendszerébe. Az Állami Tervbizottság előterjesztése alapján a kormány úgy határozott, hogy Szabolcs-Szatmár, Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Zala megye egyes körzetei foglalkoztatási lehetőségeinek bővítéséhez állami támogatás nyújtását engedélyezi.

Az alkotmány ünnepe tiszteletére délután az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren ünnepélyesen, katonai tiszteletadással felvonták a Magyar Népköztársaság Állami Zászlaját. Zászlófelvonási ünnepség volt délután a Gellérthegyen, a Felszabadulási emlékműnél is: katonai tiszteletadás mellett vonták fel a magyar nemzeti lobogót és a nemzetközi munkásmozgalom vörös zászlaját. Több száz település - város és falu - lakossága is ezen a napon emlékezett meg az alkotmány törvénybe iktatásának évfordulójáról. A hagyományokhoz híven az idén is munkás-paraszt találkozók keretében több helyütt együtt ünnepeltek az ipari és a mezőgazdasági üzemek dolgozói. Mint az ugyancsak hagyomány, szerte az országban igen sok új létesítményt is az ünnepre adtak át: óvodák, iskolák, művelődési létesítmények készültek el augusztus 20-ra. Az alkotmánynapi ünnepségek sorában tegnap nagygyűlést rendeztek Debrecenben, Tápiószelén és Zalaegerszegen is.

Az alkotmány ünnepe alkalmából a Vigadó nagytermében Köpeczi Béla művelődési miniszter kitüntetéseket adott át a közművelődés munkásainak és a népművészet mestereinek. Az ünnepségen megjelent Aczél György, az MSZMP Központi Bizottságának titkára és Sarlós István, a Minisztertanács elnökhelyettese, a Politikai Bizottság tagjai.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_vigado.jpgAz ünnepség részvevői

A magyarországi mozik bemutatják a Csak semmi pánik című magyar akció-vígjátékot, az Ötvös Csöpi-filmek második darabját, mely egy évvel A Pogány Madonna után készült. A forgatókönyvet Bujtor István írta, a filmet Szőnyi G. Sándor rendezte, a zenéjét Frenreisz Károly szerezte. A főszerepekben olyan hírességeket láthatunk, mint Bujtor István, Kern András, Bánhidi László, Székhelyi József, Bodrogi Gyula, Medveczky Ilona, Zenthe Ferenc és Koncz Gábor.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_csak_semmi_panik_bodrogi_zenthe_bujtor.jpgBodrogi Gyula, Zenthe Ferenc és Bujtor István a filmben

Csaknem két évtizeddel Valentyina Tyereskova emlékezetes űrutazása után (1963. június) este ismét szovjet női kozmonauta indult a világűrbe. Szvetlána Szavickaja útitársai a Szojuz T-7 űrhajóban Leonyid Popov és Alekszandr Szerebrov. A legújabb űrexpedíció úticélja a Szaljut-7 űrállomás, ahol Anatolij Berezovoj és Valentyin Lebegyev már május közepe óta dolgozik. A világ első „koedukált” űrhajós személyzete már órákkal a start előtt megjelent a bajkonuri űrrepülőtér betonján. Az eseményeket jól figyelemmel lehetett kísérni a Moszkva környéki földi irányítóközpontból, ahonnan ezúttal is egyenes kép- és hangösszeköttetés volt a start színhelyével. A három űrhajós felöltötte a szkafandert, majd helyet foglalt abban a hermetikusan zárt és különös gonddal fertőtlenített autóbuszban, amely a starthelyhez szállította őket. Popov parancsnok itt jelentette az Állami Bizottság elnökének, hogy a Szojuz T-7 személyzete indulásra készen áll. Amikor az űrhármas elfoglalta helyét a hordozórakéta tetején levő űrhajóban, még két és fél óra volt hátra a startiig. Ekkor kezdődött a hosszan tartó és alapos műszeres ellenőrzés. Miután a központból távirányítással lebonyolított vizsgálat mindent rendben talált, kiadták a startparancsot. Moszkvai idő szerint 21 óra 12 perckor a 300 tonnás kolosszus a magasba emelkedett. A hordozórakéta három lépcsőjének leválása után a Szojuz T-7 a megadott Föld körüli pályára állt, amelyen keringve előreláthatólag pénteken éri el a Szaljut-7 űrállomást.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_popov_szavickaja_szerebrov.jpgA koedukált űrtrió balról: Popov, Szavickaja és Szerebrov

Szvetlána Szavickaja 34 éves, foglalkozása: berepülőpilóta. A repülés szeretete családjában hagyomány, férje szintén pilóta, édesapja pedig a Nagy Honvédő Háború egyik legismertebb vadászrepülője volt, ma a szovjet légierők marsallja. Szavickaja többszörös műrepülő-világbajnoknő, 18 világrekordot ért el, ötszáz ejtőernyős ugrást teljesített. Leonyid Popov, a Szojuz T-7 parancsnoka tapasztalt kozmonauta. 36 éves, először 185 napot töltött Valerij Rjuminnal a Szaljut-6 fedélzetén, másodszor pedig ő volt a szovjet-román közös űrrepülés parancsnoka. Alekszandr Szerebrov fedélzeti mérnök 38 éves, először vesz részt űrexpedícióban. A műszaki tudományok kandidátusa.

augusztus 20.

Gazdag, színes programok várták Budapesten és az ország sok más városában, helységében a hagyományos alkotmánynapi ünnepségek részvevőit. Az Országház épülete előtt több ezer érdeklődő jelenlétében tartották meg a tisztavató ünnepséget: a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán, a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán, a Killián György Repülő Műszaki Főiskolán végzettek, valamint a Karikás Frigyes Katonai Kollégiumhoz tartozó egyetemi és főiskolai hallgatók tettek tiszti esküt.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_tisztavatas_kossuth_ter.jpgTisztavatás a Kossuth Lajos téren

Fél tizenkettőkor jelezték a fanfárok az Országház Duna-parti oldalán, hogy megkezdődött az augusztus 20-i hagyományos vízi-légi parádé. A nézősereg üdvözlése után a Margit-híd felől motorcsónakok és helikopterek raja tűnt fel, fegyelmezett rendben haladva el a rakparti tribünök előtt. A helikopterek különféle alakzatokban közelítették meg a Duna kijelölt légterét; eközben a magyar néphadsereg úszóegységei és vízi szállítójárművei szelték a habokat, majd háromszoros díszsortűz dördült az alkotmány törvénybe iktatásának 33. évfordulóját köszöntve.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_legiparade.jpgA légi parádé és nézői

Már jóval 21 óra előtt tíz- és tízezrek népesítették be a pesti Duna-partot, Buda távolabbi partszakaszait és a környező épületek magasabb pontjait. Nagy teljesítményű fényszórók pásztázták be az eget: ez jelezte kezdetét a látványosságnak. A nyitánytól a fináléig pillanatnyi szünet nélkül pergett ezután a lenyűgöző pirotechnikai program, szebbnél-szebb tűzfigurákkal, színkompozíciókkal. Másodperc pontossággal meghatározott program alapján, elektromos indítással, 1650 különböző űrméretű és színhatású rakétát lőttek ki, 1600 vízeséségő - több lépcsőben - keltette vízzuhatag látványát. A tűzijáték befejezését ezer, bíborszínű bengálégő színes fénye és füstje adta. Az idén először a Gellért-szobor környékéről is tűzből formált vízesés zuhogott alá.

augusztus 21.

A kozmoszban ezen a hétvégén nem volt szabad szombat. Szombatra virradó éjjel ugyanis szerencsésen megérkeztek a vendégek a Szaljut-7 űrállomásra, miután a Szojuz T-7 űrhajó - moszkvai idő szerint péntek este 22 óra 32 perckor - sikeresen összekapcsolódott az űrállomással. A világ második női űrhajósa, Szvetlána Szavickaja, valamint a tapasztalt Leonyid Popov parancsnok és Alekszandr Szerebrov fedélzeti mérnök sima, váratlan eseményektől mentes utat tett meg a csütörtök esti starttól a célba érkezésig. A felbocsátás utáni két pályamódosítást követően levetették a szkafandert és pihenőre tértek. Az irányító központ csak péntek délelőtt ébresztette őket. A Föld körül megtett 18. fordulat során a Szojuz T-7 már a Szaljutéval megegyező pályán keringett, s a hajtóművek bekapcsolása után fokozatosan megközelítette az űrállomást. Amint az irányító központban kiadott jelentés, valamint a moszkvai televízióban sugárzott felvételek egyaránt igazolták, a közelítés és az összekapcsolódás kényes műveleté előírásszerűén, pontosan sikerült. A Szojuz űrhajó fedélzeti számítógépe ezúttal is kitűnően működött; az űrhajósoknak így csak annyi feladatuk maradt, hogy közöljék a Földdel: megítélésük szerint a két űrobjektum hermetikusan kapcsolódott össze. Ezt ellenőrizték. Így az űrbéli találkozó éjfél körül történt meg, amikor az irányító központ engedélyt adott az átjáró felnyitására.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_berezovoj_szavickaja.jpgBerezovoj fogadja Szavickaját

augusztus 22.

A körülzárt Bejrútban hajóra szállt a palesztin harcosok első, 400 tagú csoportja, úticéljuk a ciprusi Larnaca, ahonnan majd repülővel Jordániába, illetve Irakba távozhatnak. 

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_reklam.jpg

Film:
idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_film.jpg

Közlemény:
A személyi igazolvány 1982. szeptember 1-től már csak a személyi számmal együtt érvényes. A személyi számok kiosztása lényegében már befejeződött, néhányan azonban még nem kapták meg a 11 számjegyből álló számot, ezért az Állami Népességnyilvántartó Hivatal kéri azokat az állampolgárokat, akik még nem vették át a személyi számukat, forduljanak a lakóhelyük szerint illetékes tanácshoz, ahol soron kívül megkapják azt.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_kozlemeny.jpg

Kékfény:
Tragikus baleset történt pénteken 21 óra 30 perckor Budapesten, a IX. kerületben, a Gubacsi úti vasúti hídon. A Saxonia expressz halálra gázolta Varga Károly 16 éves, Spillenberg Katalin és Spillenberg Mária 14 éves tanulókat, budapesti lakosokat. Kratovlik Endre 16 éves tanulót - szintén budapesti lakos - súlyos, életveszélyes állapotban szállították kórházba. A baleset azért következett be, mert a szerencsétlenül járt fiatalok, több társukkal együtt tiltott helyen tartózkodva, későn vették észre a vonat közeledését. A baleset körülményeit a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja.

A Magyar Televízió műsorán a Palacsintás király:

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_palacsintas_kiraly.jpgA mesejáték főszereplői: Csöröge, az udvari bolond (Harsányi Gábor), Éliás királyfi (Balázsovits Lajos), Tóbiás király (Greguss Zoltán) és Kökényszemű Katica (Detre Annamária)

Másfél hetes ciklusunk első szombatján a 2. fordulóhoz érkezett az NB II. mezőnye. A nyitány hét győztese közül hat (!) vereséget szenvedett. Két meglepetése volt ennek a napnak, mégpedig az Eger és a Salgótarján hazai veresége a Volántól, illetve a Nagybátonytól. A tavalyi NB I-esek igencsak mérsékelt színvonalú találkozóján a szegediek jobb helyzetkihasználásukkal nyertek az Ózd ellen.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_nb_ii_dorog.jpgLukács, a Dorog csatára László mellett vezeti el a labdát, a hazaiak újonca két góllal járult hozzá csapata  gólzáporos sikeréhez

Az NB II. 2. fordulóját követő szerdán lejátszották az 1. fordulóban félbeszakadt mérkőzést.idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_nb_ii.jpg

Másfél hetes ciklusunk második szombatján folytatódott a másodosztályú pontvadászat. A nagy meglepetések szerzői: a „kis"és a „nagy" Volán! A labdarúgó NB II-ben a harmadik fordulóban sem maradtak el a meglepetések. A Volán otthonában kapott ki a Soprontól, a 22. sz. Volán viszont az eddig pontveszteség nélkül álló Nagybátony pályáján is győzött, így vezeti a mezőnyt.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_nb_ii_4.jpg

Több mint két hete sokakat meglepett a hír: Fekete László, az egykori ezüstlabdás, az Ú. Dózsa volt válogatott csatára az NB Il-es Volánnál folytatja pályafutását. Azóta csaknem három mérkőzést játszott. Csaknem hármat, hiszen vasárnap a Sopronnal vívott összecsapás során a 20. percben húzódás miatt elhagyta a pályát.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_nb_ii_volan_fekete_laszlo.jpgFekete László, amíg még pályán volt a Sopron ellen

- Ez az én formám - kesergett később a kispadon. - A térdemet, ha kímélem is, de egészségesnek érzem. Most meg a combom húzódott meg Pedig nagyon vigyáztam. A mérkőzéseken és az edzéseken is. Azt ugyanis komolyan gondoltam, hogy nem bírom a Dózsában a nagy terhelést. Ezért is beszéltem meg jelenlegi edzőmmel, hogy egyelőre könnyítünk, Mert játszani akartam már nagyon, s gólokat lőni. Ez, közel két év után, legutóbb Egerben sikerült is, s amikor megszereztem a győztes gólt, határtalan örömömben vagy tízszer még a hálóba rúgtam a labdát. Vasárnap viszont csaknem sírva bicegett le a pályáról.

Az 1982/83-as szezon Bevezetőjének harmadik részében újabb hat NB I-es csapatot mutatunk be.

MTK-VM

- Szeretnénk fejfájás nélkül bennmaradni - mondta Sárosi László -, úgy, hogy közben ne a bennmaradáshoz okvetlenül szükséges pontokat kelljen mindig számolnunk. Az új összetételű gárda nagyjából már kialakult. Egetverő érdekességek nincsenek az összeállításban, a kék-fehérek azonban jó eredményekkel akarják felkelteni az érdeklődést maguk iránt.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_mtk_vm_gaspar_jozsef.jpgGáspár látványos vetődéssel, a kapufa tövében csípi el a jobb alsó sarokra tartó lövést. Hasonló Gáspár-bravúrokra szüksége is lesz csapatának, az NB I. újoncának, hogy ne ismétlődjön meg a két évvel ezelőtti kudarc

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_mtk_vm_keret_1.jpgAz MTK-VM 1982/83-as kerete. Felső for balról: Sárosi L. vezetőedző, Gáspár, Borsó, Varga I., Kürtösi, Kovács J., Brünyi, Molnár J. és Makay edző, középső sor: Baranyai I. gyúró, Turner, Szíjgyártó, Sillye, Valuch, Kernya, Pekker, Turtóczky, alsó sor: Fodor, Fülöp, Boda, Morgós, Bognár, Varga II., Szabados

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_mtk_vm.jpg

Sárosi László 1932-ben született. Már egészen fiatal korában a Vasasban játszott. Balszélsőként kezdte, ragyogó teljesítményt nyújtott a csatársorban, de később - szükségből - hátvédet faragtak belőle. 1957 és 1965 között 45 alkalommal szerepelt a nagyválogatottban, balhátvédként.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_mtk_vm_sarosi_laszlo.jpg

A védelemben nagy hasznát vette átlagon felüli gyorsaságának, helyzetfelismerésének, rúgótechnikájának. Tagja volt az 1982. évi, chilei VB-n szerepelt csapatnak. Edzőként több csapatnál működött eredményesen, így például a Vasasnál, a Haladásnál és a Volánnál. Az MTK-VM az ő szakmai irányításával került vissza az NB l-be. 

Nyíregyháza

Az együttes volt kapusa, Buús György lett a technikai vezető. Ő a Komló, a Kaposvár, majd a Nyíregyháza színeiben hosszú éveket töltött az NB I-ben. Összesen 124 élvonalbeli bajnoki mérkőzésen védett. Remélik, tapasztalatával, sportdiplomáciai készségével nagy hasznukra lesz. Szekrényes visszavonult, de közölte: a megyei bajnokságban még játszik, Máriapócsra igazolt át. Távozott Majer, Ambrusz, Borbély, Babus és Huszák is, alacsonyabb osztályú csapatokban folytatják. A helyükre igazolták a volt válogatott, szabolcsi születésű Halászt a Vasasból, valamint Vargát (Dorog), Berát (Vác), Szécsit (BVSC), Vágót (Gyula) és Vizért (Kisvárda). A kapusgondjukat Csepecczel oldották meg. További probléma, hogy Czeczeli, Fecsku és Polyák hosszú hónapokra kiestek sérülés miatt.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_nyiregyhaza.jpgA Nyíregyháza együttese. Álló sor balról: Rattai gyúró, Varga, Gáspár, Pólyák, Szécsi, Csepecz, Vágó, Szűcs, Szikszai, dr. Magyar Gy. vezető edző, guggolnak: Kovács B., Papp, Kléninger, Moldván, Halász, Kiss M., Farkas

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_nyiregyhaza_keret.jpg

Dr. Magyar György 1939-ben született. Tápióbicskén - szülőhelyén kezdett el focizni, majd az Abony, a Szolnoki Olajbányász és a Jászberényi Lehel, valamint az Esztergomi Vasas színeiben játszott. Edzőként az utánpótlásnál kezdte, Esztergomban, majd Szob, Perbál és Dorog következett, ahol Ivanics Tibor mellett pályaedző volt az NB I-ben.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_nyiregyhaza_dr_magyar_gyorgy.jpg

Tatabányai pályaedzőség után került vissza Dorogra, az NB II-es gárdát a „dobogóra" segítette a Középcsoportban. Szakedző, Idén debütál az NB l-ben. Az országban harmadikként szerzett doktori diplomát - testnevelésből!

Pécsi MSC

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_pecsi_msc.jpg

Szarvas László 1940-ben született. Játékos-pályafutását az Elektromosban kezdte, majd az Újpesti Dózsa ifjúsági csapatában szerepelt. 1958-ban tagja volt az UEFA-tornára készülő magyar ifjúsági válogatott keretnek, de egy súlyos sérülés megakadályozta abban, hogy ott lehessen a tornán. Újpestről Salgótarjánba igazolt és ott lett NB l-es játékos a hatvanas évek elején. Innen Nagybátonyba vezetett útja és a játék mellett az ifjúsági csapatnál már edzősködött. 1968-ban került Tapolcára, itt is fejezte be labdarúgó pályáját 1970-ben.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_pecsi_msc_szarvas_laszlo.jpg

Ez az időpont egyben hivatásos edzői útjának kezdete is. Három évig az utánpótlással foglalkozott, majd 1973-ban a Bauxitbányász vezetőedzője lett. 1978-ban az MTK-VM-hez szerződött pályaedzőnek és 1981 januárjától fél évig a vezetőedző munkakörét is betöltötte a Hungária körúton. Az elmúlt bajnoki idényben az MLSZ edzőjeként a válogatott szakvezetésének segédkezett.

Vasas

Új vezetés került a szakosztály élére. Ismét összeállt a régi „nagycsapat”, a legendás triumvirátus: Berzi Sándor lett a szakosztály elnöke, Rózner Győző a technikai vezető és Illovszky Rudolf a vezető edző. A Vasas vezetése kényszerhelyzetben kérte fel Illovszkyt, hogy mégis vállalja el a csapat edzését. Rudi bácsi, akinek élete a Vasas - nyugdíjban volt, nemrégen operálták, nem akart többet leülni a kispadra, bár segítségét korábban is felajánlotta - egy évre ismét átvette a kormánypálcát. Kellermayer Sándor klubelnök szerint a Vasas csak köszönettel tartozik Illovszky Rudolfnak, hogy az adott helyzetben segített.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_vasas_keret.jpgA Vasas SC csapata. Álló sor balról: lllovszky R. vezetőedző, Balázs, Rixer, Birkás, Hajdú, Hegedűs, Balogh, Knotz, Szimcsák I. pályaedző, középső sor: Csima, Komjáti, Kiss, Birinyi, Izsó, Váradi, alsó sor: Seres, Rácz, Pecha, Leboniczky, Farkas, Tóth

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_vasas.jpg

lllovszky Rudolf 1922-ben született. Tősgyökeres angyalföldi. A II. világháborút követően a Vasas támadósorának szélsőjeként éveken át okozott gondot az ellenfelek védőinek. 1945-48 között három alkalommal ölthette magára a címeres mezt.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_vasas_illovszky_rudolf.jpg

Aktív pályafutása befejezése után is Angyalföldön maradt, sikeres edzői pályafutását bajnoki és kupagyőzelmek jelezték. Kétszer (1966-67, 1972-74) volt a nagyválogatott szakvezetője, majd ismét a Vasas együttesét irányította. Rövid külföldi ténykedés után - mint nyugdíjas - vette át ismét a piros-kékek vezetőedzői tisztét. Mesteredző.

Videoton

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_videoton_keret.jpgA Videoton SC csapata, felső sor balról: Disztl L., Csuhay, Vaszil, Novath, Zsinka, Molnár, Végh, Csongrádi középső sor: Molnár F. gyúró, Hartyáni G. edző, Disztl P., Baranyi, Kiss, Szabó, Paulusz, Molnár F. vezető edző, Németh L. edző, alsó sor: Májer, Hujber, Mihalics, Havasi, Vadász, Nagy T., Horváth, Palkovics, Gazdag

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_videoton.jpg

Molnár Ferenc 1941-ben született. Az NB l-ben újonc szakvezető. Játékosként a Vasas, a SZEOL, a Bp. Építők, majd a Ferencvárosi Vasutas csapatait erősítette, középhátvédként. 1972-ben, a Ferencvárosi Vasutasnál kezdett el edzősködni, később, 1972-ben az MTK-VM együtteséhez került utánpótlás-edzőnek.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_videoton_molnar_ferenc.jpg

Itt tevékenykedett 1982 nyaráig. 1978-ban végzett a Testnevelési Főiskolán, mint szakedző.

ZTE

Varga István Sopronból, Kozma Kaposvárról az új szerzemények. - Rajtuk kívül négy saját nevelésű ifistának tartanak fönn helyet a húszas keretben. Hobór, Czigány, Topor, Bocz és Huszár pályáznak, jelenleg közel azonos eséllyel ezekre. Újdonság még a szakosztálynál, hogy a korábban Nagykanizsán, edzőként sikeres Madár Gábor lett az elnök. Szőcs János mellett Rónai István a pályaedző, a technikai vezető tisztét pedig Mayer István tölti be.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_zte_konrad_laszlo.jpgKonrád László szélső hátvéd és középpályás poszton is kiemelkedő teljesítményre képes

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_zte_keret.jpgA Zalaegerszegi TE együttese: Felső sor balról: Madár Gábor vezetőedző, Török, Gass, Pecsics, Kereki, Péter, Rónai I. pályaedző, középső sor: Kozma, Simon, Takács, Topor, Kiss, alsó sor: Balázs, Sipos, Soós, Varga, Csepregi, Major

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_zte.jpg

Szőcs János 1933-ban született. Labdarúgó pályafutása az akkor NB ll-es Vörös Meteorban kezdődött. Később a PEAC majd a Pécsi Dózsa csapataiban szerepelt, 1958-ban került a Bp. Honvéd hoz, ahol négy éven át játszott.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_iii_zte_szocs_janos.jpg

Onnan Komlóra ment s pályafutása befejeztéig (1965-ig) mint játékos később pedig mint edző segítette a csapatot. 1968 ban került a ZTE-hez megszakítás nélkül tíz (!) esztendőt töltött a csapatnál. Pécsett folytatta ahol három éven át vezette a PMSC együttesét 1981-ben került vissza a ZTE kispadjára. Szakedző. 

És augusztus utolsó hétvégéjén jön az 1. forduló, az alábbi párosításokkal:

Vasas - ZTE
Rába ETO - DVTK
Csepel - MTK-VM
Ferencváros - Haladás
Nyíregyháza - Bp. Honvéd
Pécsi MSC - Ú. Dózsa
Békéscsaba - Videoton
Debrecen- Tatabánya

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4913403049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RTB 2018.05.02. 10:31:21

Dorog 45 ezer néző:)
viccen kívül, döbbenetes nézőszámok voltak még akkor is a másodosztályban

maribor_ 2018.05.03. 11:29:01

@RTB: Igen, a dorogi 45 ezer néző több helyen is téma. FB-n is, meg a szereksztőségi chat szobában is :)
süti beállítások módosítása