Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 1. forduló

2018.05.08. 05:58 maribor_

1982. augusztus 28-29., a nyár utolsó hétvégéje

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_tankonyv.jpgIsmét nem zökkenőmentes a tankönyvellátás az Október 6. utcai Tankönyvboltnál

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

augusztus 23.

Románia nemzeti ünnepe alkalmából Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, Losonczi Pál, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke és Lázár György, a minisztertanács elnöke táviratot küldött Nicolae Ceausescunak, a Román Kommunista Párt főtitkárának, a Román Szocialista Köztársaság elnökének, valamint Constantin Dascalescunak, a Román Szocialista Köztársaság kormánya első miniszterének Bukarestbe

Bukarestben díszszemlével és a fővárosi dolgozók ünnepi felvonulásával emlékeztek meg Románia fasizmus alóli felszabadulásának 38. évfordulójáról. A dísztribünön megjelent Nicolae Ceausescu, a Román Kommunista Párt főtitkára, a köztársaság elnöke, Constantin Dascalescu miniszterelnök, valamint az ország több más vezetője és sok külföldi vendég. Az ünnepség részvevői kinyilvánították, hogy előmozdítják a szocialista országok közötti barátságot és együttműködést, hozzájárulnak a világ békéjéért és biztonságáért folytatott harchoz. Románia nemzeti ünnepe tiszteletére az ország egész területén felvonulásokat, sportversenyeket, valamint kulturális rendezvényeket tartottak.

A hétvége után újabb ezer palesztin fegyveres indult el a bejrúti kikötőből a Jemeni Népi Demokratikus Köztársaság fővárosa, Aden felé. A harmadik távozó palesztin csoportot túlnyomórészt a George Habbas vezette Palesztinai Népi Felszabadítási Front, valamint a Najef Havatmeh vezette Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért elnevezésű szervezet harcosaiból állították össze.

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_behajozas.jpgPalesztin harcosok behajózása a bejrúti kikötőben

augusztus 24.

New Yorkban megnyílt a leszerelési világértekezletet előkészítő különleges ENSZ-bizottság ülésszaka, amelyen a föld különböző térségeinek képviseletében 40 állam küldöttei vesznek részt. Az idén tavasszal megtartott legutóbbi ülésszakán a bizottság megállapította, hogy a „leszerelési világértekezlet megtartásának eszméje széles körű nemzetközi támogatásra talált”. Az atomhatalmak álláspontja azonban nem egyezik az értekezlet összehívásának kérdésében. Az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei a nemzetközi közvélemény támogatása miatt nem merik nyíltan elutasítani a leszerelési világértekezlet megtartására tett szovjet javaslatot. Ezért a leszerelés ügyét arra hivatkozva hátráltatják, hogy egy ilyen nemzetközi fórum összehívása még „korai” lenne.

Délután kifutott a bejrúti kikötőből a palesztin harcosok negyedik csoportját szállító hajó is. A Sol Express elnevezésű ciprusi hajó fedélzetén 1300 harcos indult el Észak-Jemen felé. A hivatalos libanoni rádió jelentése szerint a hajó először Ciprusra megy, s onnan folytatja útját. A tervek szerint ma kezdődik a palesztin erők szárazföldi kivonulása Damaszkusz felé. Ám jelenleg harcok folynak a távozás útvonalául kijelölt Bejrút-Damaszkusz útvonal mentén a libanoni jobboldali keresztény és a baloldali milíciák között. A bejrúti rádió jelentése szerint összecsapások voltak a Szíriai és az izraeli erők között is, mindössze húsz kilométernyire Bejrúttól keletre.

augusztus 25.

A német és a nemzetközi munkásmozgalom kiemelkedő alakját, a szocialista német állam építésében meghatározó szerepet betöltő politikust köszöntjük: Erich Honecker, a Német Szocialista Egységpárt főtitkára, az NDK Államtanácsának elnöke ma hetvenéves.

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_erich_honecker.jpg

Hetvenedik születésnapján a magyar kommunisták, az NDK minden magyar barátja nevében tiszta szívből kívánunk jó egészséget, további sikeres munkát Erich Honecker elvtársnak.

Megkezdődött a Tankönyvvásár. Budapesten az Állami Könyvterjesztő Vállalat az idén 65 millió forint értékű tankönyv forgalomba hozataláról gondoskodik. A fővárosi általános iskolák tanulói az iskolákban, a 42 gimnázium és a 115 szakközépiskola diákjai az erre kijelölt boltokban kapják meg a tankönyveket. Sok helyen hosszú sorokban állnak az érdekeltek, noha a Tankönyvkiadó és az ÁKV vezetői szerint az idén valóban nincs ok a nyugtalanságra: a tankönyvek zöme idejében elkészült, jut belőle mindenkinek. A legutóbbi években az okozott gondot, hogy a Budapesten tankönyvért sorba állók közül nagyon sokan vidékről érkeztek, megvásárolták a főváros diákjainak szánt könyveket. A terjesztők ezért az idén nagyobb propagandával hívták fel a lakosság figyelmét arra, hogy mindenki a lakókörzetében vásárolja meg a szükséges iskolai kiadványokat.

Délután három órakor a Tolna megyei Dombóvár és Döbrököz állomások között egy tehervonat az előtte haladó személyvonatnak ütközött. A baleset következtében tíz személyt könnyebb sérüléssel szállítottak kórházba. Két vasúti személykocsi kisiklott, emiatt a pálya elzáródott. A dombóvári kórházba szállított tíz sérült közül kettőt még a baleset napján hazaengedtek, s rövid megfigyelés után hamarosan a többiek is elhagyhatják a kórházat. A vasúti forgalom a vonalon este nyolc órára helyreállt.

Moszkvában közzétették a szovjet külkereskedelem 1982. első félévi tevékenységéről szóló adatokat. A Szovjetunió 1982 első hat hónapjában 60,3 milliárd rubeles áruforgalmat ért el, 11 százalékkal nagyobbat, mint a múlt év hasonló időszakában. Exportja 13 százalékkal 29,9 milliárd rubelre, importja pedig 9 százalékkal 30,4 milliárd rubelre nőtt.

Változatlan a feszültség Nyugat-Európa és Washington között a gázszerződés ügyében. A francia közvélemény helyesli, hogy a kormány az amerikai embargó ellenére biztosítja, hogy a szükséges berendezéseket legyártsák a Szovjetuniónak. Egy amerikai szövetségi bíróság döntése viszont szabad utat jelez a szankcióknak. Ezzel egy időben a Pravda hangsúlyozza: a tervezettnél gyorsabb ütemben halad a gázvezeték építése, az embargó nem érte el célját.

A Föld megfigyelésévei töltötték főképp a szerdai napot a Szaljut-7 űrhajósai, Anatolij Berezovoj, Leonyid Popov, Alekszandr Szerebrov, Valentyin Lebegyev és Szvetlána Szavickaja. A francia gyártmányú Piramig és P. C. N. különleges fényképező-berendezésekkel a Föld légköréről készítettek felvételeket, kutatva egy évekkel ezelőtt felfedezett - de a júniusi szovjet-francia közös űrexpedíció idejére eltűnt -, Földünket övező fénygyűrű után. A Szaljut-7 űrállomáson vendégeskedő három űrhajós, Popov, Szerebrov és Szavickaja a program szerint a hétvégén tér vissza a Földre.

augusztus 26.

A MÁV-vezérigazgatóságon a vasút és a Volán illetékesei a szeptember 1-én életbe lépő új személyszállítási díjszabásokról és az átállással kapcsolatos intézkedésekről tartottak tájékoztatót. Elmondták, hogy a vasút belföldi személyszállítási tarifái lényegében nem változtak 1951 óta. Míg a negyedik ötéves tervidőszakban a központi fogyasztói árkiegészítés a menetjegyek árának felét, az ötödik ötéves tervidőszakban már kétharmadát, tavaly ennél is több, 71 százalékát tette ki. Az áremelést a nehezebb gazdálkodási körülmények között tehát az teszi indokolttá, hogy csökkenjenek az állami kiadások.

A magyarországi mozik bemutatják a Ben-Hur című 1959-ben készült színes, amerikai filmeposzt.

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_charlton_heston_ben_hur.jpgA főszerepben Charlton Hestont láthatják a magyar nézők

A filmet 12 kategóriában jelölték Oscar-díjra, ebből 11-et meg is nyert. Ezzel 38 esztendeig tartó rekordot állított fel, melyet felülmúlni azóta se sikerült, csak megismételni: Titanic (1997), A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003).

A LOT lengyel légitársaság LO 116-os számú, Budapestről Varsóba tartó menetrendszerű járatának gépét röviddel a Budapestről való felszállás után eltérítették. A gépen 73 utas tartózkodott, köztük tíz magyar állampolgár. A gép az esti órákban Münchenben szállt le. Az utasok és a személyzet tagjai közül senki sem sérült meg. Nyugati hírügynökségek jelentései szerint a gépet két fiatal lengyel állampolgár kényszerítette az útirány megváltoztatására. Azzal fenyegetőztek, hogy felrobbantják a gépet, ha a személyzet nem viszi őket Münchenbe. A müncheni leszállás után mindkét géprablót letartóztatták. Mint a vizsgálat során kiderült, a géprablók olyan robbanóanyag-utánzattal fenyegetőztek, amelyet a Ferihegyi repülőtér biztonsági ellenőrző berendezései nem észlelhettek. A repülőgép utasai és a személyzet tagjai hajnalban mindannyian épségben, sértetlenül érkeztek meg a lengyel fővárosba. Mint a PAP lengyel hírügynökség jelentette, csak a két géprabló maradt Münchenben.

A Közel-Keletről érkező hírügynökségi jelentések beszámolnak róla, hogy újabb palesztin csoport hagyta el tengeri úton az Izrael által bekerített Nyugat-Bejrútot, miközben Libanonban máris új keletű belpolitikai válság robbant ki az újonnan megválasztott államfő, Basir Gemajel személye körül. Hírügynökségi közlések szerint egy görög hajó fedélzetén újabb 600 palesztin harcos hagyta el Nyugat-Bejrútot Dél-Jemen felé. A PFSZ adatai szerint eddig 3800 palesztin fegyveres távozott a libanoni fővárosból. Eközben az amerikai elnök különmegbízottja megbeszélést folytatott Libanon új elnökével, Gemajellel. A találkozóval egy időben Gemajel szóvivője kijelentette: nem lehetetlen, hogy népszavazást tartanak Libanonban az Izraellel kötendő békeszerződésről. Az ország jövőbeni miniszterelnökének személyével kapcsolatban azt mondta: Gemajel választhat olyan muzulmán képviselők között, akik részt vettek az elnökválasztáson. A libanoni muzulmánok megosztottságára utal, hogy támogatásáról biztosította az új elnököt a síita nemzeti front, amely egy héttel ezelőtt még a Gemajel megválasztása ellen fellépő mohamedán tömörülés egyik fő szövetségese volt.

Települések és gazdasági létesítmények kölcsönös ágyúzásával és bombázásával folytatódik Irak és Irán háborúja. Egy bagdadi katonai közlemény szerint az iraki légierő iráni olajlétesítményeket bombázott Kharg szigetén, és súlyos károkat okozott az olajkikötőben és más berendezésekben. Az iráni ÍRNA hírügynökség szerint az iráni tüzérség Fao iraki kikötőt lőtte, a légvédelem pedig visszaverte az ellenség Ilam iráni város ellen indított légitámadását. Heves lövöldözés volt a két szemben álló fél csapatai között Basra iraki város térségében és a Shatt al-Arab folyó partján. Az iráni biztonsági erők felszámoltak egy összeesküvő csoportot, amely több magas rangú katonai és állami vezető meggyilkolását tervezte - jelentette a teheráni rádió.

augusztus 27.

A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa ülést tartott. Losonczi Pál tájékoztatta az Elnöki Tanácsot a Burmai Unió Szocialista Köztársaságban és a Fülöp-szigeteki Köztársaságban júniusban tett hivatalos, baráti látogatásáról, és emez államok vezetőivel folytatott tárgyalásairól. Az Elnöki Tanács a tájékoztató jelentést jóváhagyólag tudomásul vette, s megállapította, hogy a látogatás és a tárgyalások eredményesek voltak; jelentősen hozzájárultak a Magyar Népköztársaság és a meglátogatott államok politikai, gazdasági, tudományos és kulturális kapcsolatainak továbbfejlődéséhez. Az ülésen módosították a társadalombiztosításról szóló, 1975. évi II. törvényt. Ennek indoka az volt, hogy eddig az árvaellátásban részesülő gyermek után csak az egyedülálló szülőnek járt családi pótlék. Ez akadályozta az árvaellátásban részesülő állami gondozott gyermek családi környezetben való elhelyezését. Ezért szükségessé vált a nevelőszülők részére az árvaellátásban részesülő állami gondozott gyermek után is családi pótlék folyósítása. Az új rendelkezést 1982. július 1-től kell alkalmazni.

A start utáni nyolcadik napon sikeresen visszatért a Földre a világ első olyan űrexpedíciója, amelyben a férfiakkal együtt űrhajósnő is utazott. Leonyid Popov ezredes, az űrhajó parancsnoka, Alekszandr Szerebrov fedélzeti mérnök és Szvetlána Szavickaja, a világ második női űrhajósa, moszkvai idő szerint 19 óra 4 perckor ért földet a kazahsztáni Arkalik város közelében. Az első jelentések szerint a három űrhajós egészségi állapota kifogástalan. Az űrhármas nem a saját űrhajóján tért vissza, hanem a Szojuz-T-5-ön, amelyben Berezovoj és Lebegyev három és fél hónappal ezelőtt jutott föl az űrállomásra. Az ilyen űrhajócsere régi, jól bevált szokás: hosszabb űrtartózkodás esetén a látogató expedíció általában a régebben odafönn keringő űrjárművel tér vissza, a „frissebb” űrhajót pedig otthagyja a tovább dolgozó alapszemélyzetnek.

Elkezdődött az izraeli csapatok által bekerített Nyugat-Bejrútból a palesztin erők szárazföldi úton való távozása Szíriába. Az arab békefenntartó erők kötelékébe tartozó, szíriai parancsnokság alatt álló palesztinai felszabadítási hadsereg 1500 katonája indult el a Bejrut-Damaszkusz nemzetközi útvonalon Szíria felé. A 200 szíriai járműből összeállított gépkocsioszlopot a Libanonba küldött több nemzetiségű katonai erők olasz egységei kísérték el. A konvoj biztonságosan Szíriába érkezett. Damaszkuszi források szerint szombatra Szíriába várják Jasszer Arafatot, a PFSZ elnökét is valamelyik konvojjal. Hírügynökségi jelentés szerint II. Hasszán marokkói király még csütörtökön táviratban kérte Reagan amerikai elnököt, hogy Washington szavatolja Jasszer Arafat biztonságát addig, amíg a PFSZ vezetője Nyugat-Bejrútból Marokkóba utazik, hogy részt vegyen az arab csúcstalálkozón.

augusztus 28.

A hét végén is országszerte dolgoztak a földeken. Gyors ütemben folyt a betakarítás, a gyümölcs- és zöldségfélék szedése, s a legtöbb gazdaságban már hozzáláttak a talaj előkészítéséhez és az őszi kalászosok vetéséhez is. Bács-Kiskun megyében 1500 traktor készíti az ősziek magágyát. Megkezdődött a repce vetése. Somogy megye mezőgazdasági üzemeiben a Drávától a Balatonig gyakorlatilag végeztek a másodnövények vetésével, s a gépek mintegy 90 000 hektáron hozzáláttak az őszi kalászosok és a repce magágyának készítéséhez. Szolnok megye határában munkához láttak a cukorrépa-betakarító gépek. A Szolnoki Cukorgyár a külterületen húsznál több átvevőhelyet készített elő a termés fogadására, de felkészült a gyártelepi zavartalan átvételre is. A Kisalföldön a nagyüzemi és a háztáji kertészetekben szintén ezrek dolgoztak, szedték a zöldségféléket és a burgonyát. Győr környékén megkezdték a korai szőlőfajták szüretelését is. Heves megye zöldségtermelő tábláin szombaton is folytatták a betakarítást és a zöldségfélék felvásárlását.

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_szantas.jpgSzántanak a nagytőkei Kalinyin Termelőszövetkezetben

Sajtóértekezleten számolt be Bajkonurban Leonyid Popov, Alekszandr Szerebrov és Szvetlána Szavickaja az űrrepülésük alatt nyert tapasztalatokról. A világ második űrhajósnője legnagyobb élményének a Szaljut-7 fedélzetén Anatolij Berezovojjal és Valentyin Lebegyevvel teljesített feladatokat nevezte. Kutatási programjuk olyan feszített volt, hogy hárman is aligha győzték volna, ha nem segítenek nekik vendéglátóik. Leonyid Popov parancsnok számára - mint elmondta - a régebbi típusú űrhajókon tett két utazás után most nagy élményt jelentett a sokkal korszerűbb, jobban felszerelt Szojuz T-n végzett repülés. Popov véleménye szerint az űrállomáson a háromtagú legénység eredményesebb munkát végezhet, mint a két főből álló. Az űrállomás megközelítése is könnyebben megy, ha az űrhajóban elvégzendő feladtatok három ember között oszlanak meg. Alekszandr Szerebrov fedélzeti mérnök földi munkája szempontjából is nagyon hasznosnak nevezte útját, amely új tapasztalatokkal gazdagította, újabb ötleteket adott. Szerebrov utazása előtt az űrhajók és űrállomások összeszerelésének egyik irányítója volt. Az űrhajósok a következő néhány napot Bajkonurban pihenéssel töltik, majd visszatérnek Csillagvárosba.

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_szerebrov_szavickaja_popov.jpgSzerebrov, Szavickaja és Popov a bajkonuri sajtótájékoztatón

augusztus 29.

Délelőtt a Márkushegyi bányában, 320 méter mélységben, kézfogással köszöntötte egymást Vincze István, az üzem Eocén szocialista brigádjának vezetője és Sill Ferenc, az Aknamélyítő Vállalat Karikás Frigyes szocialista brigádjának vezetője. Ekkor találkoztak a bánya két különböző pontjáról egy közös irányba haladó feltáró brigádok. Ezzel elkészült az üzem egyik legjelentősebb fővágata.

Az 1982-1983-as oktatási év országos tanévnyitó ünnepségét délután tartották Debrecenben, az újkerti általános művelődési központban. Az ország egyik legkorszerűbb integrált oktatási-nevelési intézményében Köpeczi Béla művelődési miniszter mondott tanévnyitó ünnepi beszédet.

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_tanevnyito.jpgA tanévnyitó részvevői az ünnepi beszédet hallgatják

A hatvanhetedik születésnapján, hosszú betegség után Londonban elhunyt a világhírű svéd színésznő, Ingrid Bergman. Sikereit az Egyesült Államokban és Európában aratta, egyformán kitűnő alakításokat nyújtott szentimentális, bűnügyi, történelmi filmekben és vígjátékokban. Háromszor nyerte el az Oscar-díjat. Hazánkban is sok mozilátogató emlékszik vissza alakításaira, a többi között az Intermezzo, az Akiért a harang szól, a Gázláng, a Forgószél és a Casablanca című filmjeiben.

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_humphrey_bogart_ingrid_bergman_casablanca.jpgHumphrey Bogarttal a Casablanca című filmben

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_humor.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_humor_2.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_reklam.jpg

Közlemény:
A Mezőgazdasági Termelőszövetkezetek Erdőgazdálkodási Közös Vállalata Berettyóújfalu körbélyegző elveszett, használata 1982. augusztus 19. napjától érvénytelen.

Szabadidő, szórakozás:
idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_szabadido_szorakozas.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_szabadido_szorakozas_2.jpg

Kékfény:
Schuller Károly 46 éves betanított munkás, budapesti lakos a XXI. kerületben, a Tarpataki utca 4. szám alatti családi ház kapujában előzetes vita után zsebkéssel szívtájékon szúrta az ott lakó Bodó János 62 éves nyugdíjast, aki a helyszínen meghalt. Schullert a rendőrség őrizetbe vette és eljárást indított ellene.

A Magyar Televízió műsorán az Unokáink sem fogják látni! Ráday Mihály városvédő sorozata, avagy Városvédő Pallasz Athéné kezéből időnként ellopják a lándzsát.

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_raday_mihaly.jpgRáday Mihály

Augusztus utolsó hetében új nagylemezzel jelentkezik a Yazoo (Upstairs at Eric's), a R.E.M. (Chronic Town), Alice Cooper (Zipper Catches Skin), Kim Carnes (Voyeur), az Aerosmith (Rock in a Hard Place) és Carlos Santana (Shango).

A nyár végén az amerikai slágerlistákat a Steve Miller Band Abracadabra-ja, a nyugat-európaiak zömét pedig a Survivor Eye Of The Tiger-je vezetik.

A hét keddjén az MLSZ vezetői a klubelnökökkel tartottak megbeszélést. Ezután a szövetség vezetői, a válogatottak irányítói a sajtó képviselőit tájékoztatták a bajnokság menetrendjéről, az elképzelésekről, tervekről. Az első osztályban hosszú évek eltelte után (1975 óta először) ismét 16 csapat vesz részt a küzdelmekben. Az őszi forduló december 4-ig tart. A mérkőzéseket pénteken, szombaton és vasárnap játsszák, délelőtt, délután és este is. Mindez összefügg az ötnapos munkahéttel, a klubok egyelőre keresik azt az időpontot, amely a legmegfelelőbb a nézőknek. Az őszi szezon tapasztalatai alapján azután jövő tavasszal az egyes fordulók mérkőzéseit arra a napra tűzik ki, amelyen a szurkolók a legszívesebben mennek a stadionokba. A tavaszi idény február 26-án kezdődik és június 11-én ér véget. A csapatoknak módjuk nyílik majd arra, hogy februárban, s nyáron, augusztusban túrákon vegyenek részt, de az úgynevezett vajaskenyérutakat a jövőben nem engedélyezi az MLSZ. A Magyar Népköztársasági Kupáért 128 csapattal október 13-án lesz 64 mérkőzés, majd újabb 32 találkozó november 17-én.
Marad az M-M duó az MLSZ-ben, csak azzal a különbséggel, hogy Mészöly Kálmánnak Bacsó István lesz a segítőtársa, aki korábban már volt a válogatottnál. Mezey György feladata az olimpiai és az utánpótlás-válogatott irányítása. Mészöly további négy, Mezey két évre írt alá szerződést.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 1. fordulóját!

Vasas - ZTE
Tavaly a végére nagyon kipukkadt a Vasas, kérdés, sikerült-e a megújulás Illovszky Rudolffal... A Vasasban bemutatkozik az új szerzemény Csima és Balázs, a zalaegerszegiek csatársorában pedig Varga.
idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_vasas_zte.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_vasas_zte_soos_seres.jpgAz egerszegiek lendületesebben, céltudatosabban játszottak vetélytársuknál, ezúttal is - mint felvételünk is mutatja - Soós ellenállhatatlanul húz el Seres mellett

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_vasas_zte_kiss_komjati_varadi_balazs.jpgTettre készen a Vasas bombázói, Kiss, Komjáti, Váradi; Balázs kapus jó őrzője volt hálójának, és a ZTE elvitte a két pontot Angyalföldről

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_vasas_zte_varga_leboniczky.jpgVarga, (aki valamikor a Vasasban is játszott, de a piros-kékeknek akkoriban nem kellett) még a saját térfelén lecsapott a labdára, ötvenméteres, villámgyors labdavezetés nyomán százszázalékos gólhelyzet teremtődött, de Leboniczky lába útját állta a labdának, ám a taktikus Soós követte az akciót, megkaparintotta a kipattanó labdát, majd Hegedűst is kicselezte, amikor a Vasas kapusa elhúzta a lábát. A tizenegyest Kereki értékesítette

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_vasas_zte_seres_simon_peter.jpgOlykor minden Vasas-játékosra két zalaegerszegi jutott... Seres harcol Simonnal (takarva) és Péterrel

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_vasas_zte_hazai_tamadas.jpgEzúttal a vendégvédelem van bajban

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_vasas_zte_kereki_kiss_laszlo.jpgKiss Lászlót Kereki próbálja szerelni

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_vasas_zte_peter_zoltan_kiss_laszlo.jpgPéter látványos becsúszó szereléssel szerzi meg a labdát Kiss László elöl

Rába ETO - DVTK
A tavalyi helyezéseket nézve nem kérdéses a kimenetel, talán csak a gólkülönbség. A Rába ETO - a katonai halasztást kapott Csonkával - legerősebb csapatával fogadja a DVTK-t.
idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_raba_eto_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_raba_eto_dvtk_hajszan_tatar.jpgHajszánt (11) szabálytalanul szerelik a diósgyőri védők, szemben Tatár

Csepel - MTK-VM
A hazaiak meglepően jó szezont zártak tavaly, kérdés, mennyire használt az MTK-VM-nek az egy év purgatórium. Az NB I-be visszakerült MTK-VM mestere, Sárosi László a spanyolországi túrán sikeresen szerepelt játékosoknak szavazott bizalmat a Csepel ellen.
idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_csepel_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_csepel_mtk_vm_kelemen_varga.jpgA Csepel játékának főszervezője Kelemen volt, képünkön a fehér mezes Varga rúgja el az utolsó pillanatban előle a labdát

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_csepel_mtk_vm_kelemen_varga_2.jpgEgy másik Kelemen-Varga párharc

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_csepel_mtk_vm_kovacs_attila_kurtosi.jpgKovács Attila, a csepeliek kapuvédője biztos kézzel húzza le a labdát Kürtösi, az MTK-VM egyik újonca elöl

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_csepel_mtk_vm_kelemen_varga_turtoczky_lazsanyi.jpgVarga I. és Turtóczky (akinek feltűnő hibái közrejátszottak az MTK-VM nagy gólkülönbségű vereségében) kétségbeesve harcol Kelemen és Lazsányi ellen.

Nyíregyháza - Bp. Honvéd
Bár a tavalyi szezon nem sikerült olyan jól a nyírségieknek, mint az azelőtti, de otthonában senki nem mehet biztosra.
idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_nyiregyhaza_bp_honved.jpg

Pécsi MSC - Ú. Dózsa
A tavalyi erőviszonyok alapján a hazaiak jók lehetnek egy döntetlenre. Pécsett a jobbhátvéd posztján a PVSK-ból igazolt Hüber kétesztendős szünet után tér vissza az NB I-be. Az újpestiek sokat várnak a Vasasból igazolt Szebegyinszky és a Volánból érkezett Árky csatasorba állásától.
idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_pecsi_msc_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_pecsi_msc_u_dozsa_meszaros_heredi.jpgMészáros (fehér mezben) cselez, Herédi egyelőre nem támadja

Békéscsaba - Videoton
A csabaiak magabiztosak otthon, bár meglepetés lenne a sima hazai győzelem, de hozhatják a mérkőzést.
idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_bekescsaba_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_bekescsaba_videoton_novath_kerekes.jpgNovath és Kerekes fejpárbaja

DMVSC - Tatabánya
Kemény dió lehet a Loki a bányászcsapatnak. A DMVSC-ből hiányzik a sérült Tímár, Kiss és Szűcs J., a jobbszélen viszont már játszhat a D. Kinizsiből igazolt Farkas. Az ellenfél Tatabányában az új játékosok közül csak Tepszics tagja a kezdőcsapatnak.
idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_dmvsc_tatabanya.jpg

Ferencváros - Haladás
Egy ilyen felállás mindig 1-es, de ne feledjük, tavaly pont a szombathelyiek tréfálták meg a Fradit az Üllői úton. Ferencváros a sérült Takácsot, Belest, Rabot és Murait nélkülözve a Népstadionban fogadja a Haladás együttesét. Mint ismeretes, az Üllői úti pálya a füvesítés miatt alkalmatlan mérkőzések rendezésére.
idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_ferencvaros_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_ferencvaros_haladas_pasztor_nyilasi_voros.jpgNyilasi, aki két góljával nagy részt vállalt csapata biztos győzelméből, két szombathelyi - Pásztor és Vörös - szorításában is elfejeli a labdát

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_ferencvaros_haladas_gondban_a_vedelem.jpgEzúttal is gondban a Haladás védelme

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_ferencvaros_haladas_garics_fitos.jpgGarics rajtol a labdára, a háttérben Fitos

A mérkőzések után lássuk az 1. forduló válogatottjait! Jó iramú mérkőzéseken összességében jó teljesítményt nyújtottak a játékosok. Az első csapatba csak egy játékos tudott bekerülni, aki 6-os érdemjegyet kapott, igaz, cserébe nem volt 7-es érdemjegynél jobb a fordulóban. A forduló játékosa cím odaítélésében szerkesztőségünk választása a csepeli Kelemen Gusztávra esett.
idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén egyedül áll a kétgólos Nyilasi, de korai még ennél bővebbet írni...

A tabella elején a forduló hat győztes csapata áll 2-2 ponttal, közülük - ha csak gólkülönbséggel is - a Ferencváros áll az élen, mögöttük a Csepel és a Rába ETO következnek.
idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. Az NB Il-ben a 4. fordulóban sem maradtak el a meglepetések. A tavaly még első osztályú SZEOL kikapott Keszthelyen, a Siófok döntetlent ért el a listavezető 22. sz. Volán otthonában, a területi bajnokságból felkerült Baja győzni tudott Kecskeméten.idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_1_fordulo_nb_ii_22_sz_volan_siofok_aranyosi_karasz.jpgAranyosi (22-es Volán) és Karasz küzdelme a 2:2-es, döntetlenül végződött rákoscsabai mérkőzésen

24 évvel ezelőtt Baján találkozott utoljára Baja és Kecskemét NB Il-es együttese bajnoki találkozón (Bajai Építők-Kecskeméti Dózsa), s ekkor a kecskemétiek rendesen elporolták a hazai gárdát. A nemes bosszúról egy időre le kellett tenniük a Duna-parti legényeknek. Nem sokat kellett várniuk, csupán huszonnégy esztendőt, hogy elégtételt vegyenek a korábbi elnáspángolásért. A dolgot meglehetősen nehezítette a majd negyed évszázados osztálykülönbség és hogy a visszavágást most a KSC otthonában kellett lerendezni, s ez első ránézésre nem tűnt egyszerű feladatnak. Olyannyira nem, hogy kevesen adtak volna még egy pipadohányt is a vendégek pontszerzéséért. Nemhogy a győzelmükre! A lelátó egyöntetűen arra készült: jönnek majd a bajaiak, beássák magukat a tizenhatosukra és „üsd, vágd, nem apád!” felkiáltással püfölik majd a pettyest arra, amerre állnak. Erre mit ad Isten: a vendégek egészen megdöbbentő, mondhatni mellbevágó taktikával álltak elő. Idegen pálya ide, idegen pálya oda, mintha otthon lettek volna, elkezdtek támadni! S aki támad, az alkalmanként gólt is szerez. Mint a bajaiak. Erre jött a válaszlépés, a hazaiak is nekidurálták magukat, kezdtek támadni, mire - kaptak még egyet. Utána már nem maradt más hátra, mint megünnepelni a diadalt. Nem kis tettet hajtottak végre!

A következő hétvégén jön a 2. forduló, az alábbi párosításokkal:

DVTK - Vasas
Bp. Honvéd - Békéscsaba
MTK-VM - DMVSC
Haladás - Csepel
ZTE - Ferencváros
Tatabánya - Rába ETO
Ú. Dózsa - Nyíregyháza
Videoton - Pécsi MSC

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1313400799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tököm Állat 2018.05.08. 13:58:39

Nagyon ügyesek voltak már ekkoriban is az építőiparban.A tíz évig épült Fradi pályát pár évesen újra bezártàk másfél évre..

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.05.08. 15:13:05

Nem sokszor jártam a Fáy utcában, de ezen az emlékezetes Vasas verésen igen. Szegény Vasas drukker osztálytársam nem akart hinni a szemének... :)

NikaBaba 2018.05.08. 22:08:53

Palesztinai Népi Felszabadítási Front, Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért.
Mint egy jelentet a Brian életéből :-)

maribor_ 2018.05.09. 06:55:31

@Tököm Állat: A gyepet csereltek az Ulloin.

maribor_ 2018.05.09. 06:57:40

@Frady Endre: En is kint voltam a Fayban. Arra viszont nem emlekszem, hogy utana atmentem-e a Fradi-Haladasra.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.05.09. 10:40:48

@maribor_: Nekem úgy rémlik, hogy azon a Fradi-Haladáson volt, hogy a táborban két csoport összeverekedett azon, hogy a Nyíl Tibi a nagyobb játékos, vagy az Ebédlő Zoli? :)

Fandor 2018.05.09. 13:27:45

"Kedves Ceausescu elvtárs, köszöntjük önt Sztalin halálának 30. évfordulóján. Kívánjuk, kövesse a nagy elődöt!"

A Ludas címlapján vajon "poén" vagy elírás Csikós-Nagy Béla nevének megváltoztatása? Akkor az Árhivatal elnöke volt.

maribor_ 2018.05.09. 13:40:35

@Fandor: Mert nem lovakkal van a képen, hanem tehenekkel :)

Fandor 2018.05.09. 13:46:24

@maribor_: oké, akkor nevetek :-)))))

maribor_ 2018.05.09. 13:54:52

@Frady Endre: Erre már csak azért sem tudom a választ, mert a Népstadionban én legtöbbször az 5-ös szektorban voltam, az pont a legtávolabb volt a 23-24-es szektoroktól. És lámpafénynél már nem lehetett a sötétben rendesen fellátni a távoli pontra.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.05.09. 14:13:05

@maribor_: Az adott szitu egy nem villanyfényes meccsen volt a játékos kijáróből nézve szemben balra alul lévő szektorok egyikében. Ha jól emlékszem...
Néztem amúgy a wikipédián a bajnoki táblázatot és ott volt több 4:0-ás hazai győzelem is, úgyhogy nem tudom, ez melyik ilyen meccsen volt.

Tököm Állat 2018.06.02. 16:27:04

@maribor_: igen,emlékszem,hogy füvesíteni felejtettek el az építéskor.Régi idők,amikor még másfél év volt egy új talaj "legyártása".Bár akkor nem is kellett utána havonta cserélni.
süti beállítások módosítása