Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 1. forduló, 1. kör

2018.05.28. 08:00 maribor_

1982. szeptember 15., a hónap közepe

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_grace_kelly_1956.jpg52 éves korában egy autóbaleset következtében életét veszti Hollywood és Monaco hercegnője, Grace Kelly

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

szeptember 13.

Kádár Jánosnak, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága első titkárának meghívására délelőtt baráti, munkalátogatásra Budapestre érkezett Gustáv Husák, Csehszlovákia Kommunista Pártja Központi Bizottságának főtitkára, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság elnöke. A Ferihegyi repülőtéren Kádár János fogadta Gustáv Husákot. Jelenvolt Várkonyi Péter, az MSZMP KB titkára, Kovács Béla, hazánk prágai és Andrej Barcák, Csehszlovákia budapesti nagykövete. Délelőtt Kádár János és Gustáv Husák tárgyalást folytatott az MSZMP KB székházában. 

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_kadar_janos_gustav_husak.jpgGustáv Husák és Kádár János megbeszélése az MSZMP KB székhazában

Gustáv Husák délután átadta Kádár Jánosnak a 70. születésnapja alkalmából adományozott Klement Gottwald Érdemrendet. 

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_kadar_janos_gustav_husak_kituntetes.jpgGustáv Husák átadja a kitüntetést Kádár Jánosnak

Az MSZMP KB székházában lezajlott bensőséges légkörű eseményen jelen voltak: Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Havasi Ferenc, Korom Mihály, Németh Károly, Óvári Miklós, a KB titkárai, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai. Kádár János ebédet adott Gustáv Husák tiszteletére, amelyen részt vettek a kitüntetési ünnepségen megjelent magyar és csehszlovák személyiségek. Gustáv Husák budapesti baráti, munkalátogatásának befejeztével a késő délutáni órákban elutazott Budapestről, s este hazaérkezett Prágába. A Ferihegyi repülőtéren Kádár János búcsúztatta a vendéget. Jelen volt Várkonyi Péter, Kovács Béla, valamint Andrej Barcák.

Az MSZMP budapesti oktatási igazgatóságán megnyitották az 1982-1983-as pártoktatási évet. Maróthy László, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára találkozott a fővárosi propagandamunka irányítóival, vezető propagandistákkal, s tájékoztatót tartott időszerű politikai kérdésekről, különös hangsúllyal szólva a propagandamunkával kapcsolatos feladatokról.

Magas szintű, az együttműködés valamennyi időszerű kérdését átfogó, hasznosnak és pozitívnak ítélt NDK-NSZK tárgyalásokra került sor Berlinben. Erich Honecker, az NSZEP KB főtitkára, államfő fogadta Hans-Jürgen Wischnewskit, a bormi kancellári hivatal államminiszterét. A nyílt hangvételű találkozón Honecker utalt az európai államok - közöttük az NDK és az NSZK - nagy felelősségére a béke és a biztonság megőrzésében. Hangsúlyozta: új impulzusokat szükséges adni az enyhülési folyamatnak, s e tekintetben az NSZK különösen jelentős szerepet játszhat. Mint mondatta, veszélyesen fenyegetné az NSZK-nak a szocialista országokkal, nem utolsósorban az NDK-val fennálló jószomszédi kapcsolatait, ha sor kerülne az új amerikai nukleáris fegyverek telepítésére. Kiemelte, hogy a két német állam kapcsolatainak normalizálása feltétlenül megköveteli a béke erősítését, a szerződések megtartását csakúgy, mint a szuverenitás és az egyenjogúság szigorú figyelembevételét. Wischnewski tájékoztatta Honeckert a nyugatnémet belpolitikai fejleményekről.

Lezuhant és kigyulladt egy New Yorkba tartó DC-10-es típusú személyszállító repülőgép a spanyolországi Malagában nem sokkal a felszállás után 380 utassal a fedélzetén. Hírügynökségek különféle forrásból származó értesülései szerint 30-70 között van a halálos áldozatok száma, s csaknem száz sebesültről érkezett jelentés.

idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_spantax_malaga.jpgA szerencsétlenség helyszíne

A Spantax légitársaság 995-ös járatának DC-10-es gépe Madrid és New York között közlekedett egy malagai leszállással. Amikor a pilóta a felszálláshoz készülődött, szokatlanul erős rezgést észlelt és megpróbálta megszakítani a felszállást. A személyzet azonban elvesztette uralmat a gép felett és nem sikerült a gépet visszatennie a kifutópályára. Túlfutott rajta, letarolt egy reptéri melléképületet, amiben elvesztette az egyik hajtóművét is, átment a Malaga felé vezető autópályán, természetesen több járművet összetörve, végül egy vasúti töltésnek ütközve megállt és lángra lobbant. A gyors mentési munkálatok ellenére 50 utas meghalt, főleg égési sérülésektől, 110-en kerültek kórházba... A későbbi vizsgálatok megállapították, a baleset oka az volt, hogy darabok váltak le az orrfutó jobb oldali, újrafutózott kerekéről. A pilóta, mivel nem tudta a szokatlan rezgés okát, a felszállás megszakítása mellett döntött, ami a körülmények ismeretében nem volt felelőtlenség. Később kiderült, a pilótát anno nem képeztek ki kerékhibákra, csak motor problémákra...

szeptember 14.

Délelőtt a kőbányai vásárváros konferenciatermében tartották meg az őszi Budapesti Nemzetközi Vásár díjkiosztó ünnepségét. Kelemen Lajos, a fővárosi tanács elnökhelyettese, aki a díjakat átadta, beszédében hangsúlyozta: a vásár az idén is lehetőséget teremt a magyar ipar fejlődésének bemutatására, a hazai termékek versenyképességének felmérésére. Az idén 19 termék kapta meg az őszi Budapesti Nemzetközi Vásár nagydíját, 62 terméket pedig BNV-díjjal tüntettek ki.

Leonyid Brezsnyev, az SZKP főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke üzenetet intézett Jasszer Arafathoz, a PFSZ Végrehajtó Bizottságának elnökéhez. A TASZSZ által ismertetett üzenetben Brezsnyev megállapítja, hogy a Nyugat-Bejrútot hősiesen védelmező palesztin hazafiak népük nemzeti felszabadító küzdelmének egyik legfényesebb fejezetét írták be a palesztinok harcának történetébe. Ez a harc - mutat rá az üzenet - ismét megerősítette, hogy az imperialista agresszió képtelen térdre kényszeríteni egy olyan népet, amely szabadságáért és törvényes jogainak védelmében harcol, és meg van győződve ügyének igazáról.

Genfben megnyílt a szovjet-amerikai konzultatív állandó bizottság soros ülésszaka. A bizottság feladata, hogy elősegítse a rakétaelhárító rakétarendszerek korlátozásáról szóló szovjet-amerikai szerződés, valamint a hadászati támadófegyverek korlátozásáról 1972. május 26-án létrejött ideiglenes megállapodás, illetve az 1971. szeptember 30-án a nukleáris háború kirobbanása veszélyének elhárítására teendő intézkedésekről szóló megállapodás rendelkezéseinek és céljainak megvalósítását.

Az izraeli légierő támadásai a szíriai, a palesztin és a libanoni baloldali erők állásai ellen, Staura várostól nyugatra gyakorlatilag elvágták a bejrút-damaszkuszi útvonalat, s ezzel az ország közepét átszelő hegylánctól nyugatra állomásozó szíriai csapatok ellátásának és megerősítésének útját. Az öt órán át szakadatlan folyó bombázás főbb célpontjai a hidak és a hegyszorosok voltak. A namlijei hídra vezető úton a bombatölcsérek miatt járművel nem lehet közlekedni. A híd maga is súlyos károkat szenvedett. Az izraeli támadók szétbombázták a Dar al-Bajdar hágón átvezető főútvonalat, és az ettől valamivel északabbra vezető kisebb utat.

Kilenc nappal azelőtt, hogy az alkotmány előírásai szerint beiktatták volna államfői tisztségébe, pokolgépes merénylet áldozata lett a 34 éves Basir Gemajel, Libanon megválasztott elnöke. A robbanószerkezet pártjának, a keresztény falangista pártnak Kelet-Bejrútban levő székhazában akkor robbant, amikor 400 személy részvételével politikai gyűlést tartottak. A mentőosztagok csak öt és fél órával a robbanás után találtak rá Gemajel holttestére a romok között, és csupán gyűrűje rév én sikerült őt azonosítani. Az eddigi rendőrségi adatok szerint a merénylet során húszán vesztették életüket. Legkevesebb 60 a sebesültek száma. Más jelentések száz halottról tudnak. Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára a merénylet elkövetését. A merénylet után izraeli páncélosokat vezényeltek a falangista párti székház közelébe.

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_gemajel_merenylet.jpgAz épület a merénylet után

Autóbalesete során szerzett sérüléseibe 52 éves korában belehalt Grace monacói hercegnő. Az egykori Oscar-díjas színésznő, Grace Kelly egy nappal korábban fiatalabbik leányával, a 17 éves Stephanie-vel gépkocsin tért vissza egy vidéki birtokról Monte Carloba. A kanyargós hegyi úton elvesztetté uralmát a gépkocsi felett, a kocsi felborult és kigyulladt. Az 52 éves hercegnő combcsont-, kulcscsont- és bordatörést szenvedett, majd a kórházban agyvérzés következtében meghalt. Lánya csak kisebb sérüléseket szenvedett, s rövid kezelés után elhagyhatta a kórházat.

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_grace_kelly.jpgA baleset ennyi maradt a 3500-as Roverból

Grace Kelly először a New York-i Broadway színpadain, majd a televízióban mutatkozott be; 1951 és 1956 között 11 filmet forgatott. Partnerei voltak egyebek között Gary Cooper, William Holden, Bing Crosby, Frank Sinatra. Leghíresebb szerepe a Vidéki lány című film Georgiája volt; ezért az alakításáért 1955-ben Oscar-díjat kapott. Ugyancsak emlékezetes alakítása volt Molnár Ferenc A hattyú című darabjának filmváltozatában a hercegnő. 1956-ban egyébként ez volt az utolsó filmje.

szeptember 15.

Sajtótájékoztatón ismertették a kőbányai vásárközpontban a pénteken megnyíló őszi BNV és az ezzel egy időben megrendezett szakkiállítások programját. Divinyi Józsefné, a Hungexpo vezérigazgató-helyettese egyebek között elmondta, hogy szeptember 17. és 26. között egyidejűleg négy nemzetközi eseménynek ad otthont a kőbányai vásárváros: az őszi BNV-nek, amely a fogyasztási cikkek seregszemléje, a Hoventa V. Nemzetközi Kereskedelemtechnikai és Vendéglátóipari Kiállításnak, a Protenvita III. Nemzetközi Környezetvédelmi Kiállításnak, valamint a STUDEXPO Oktatási Eszközök II. Nemzetközi Kiállításának.

Jasszer Arafat, a PFSZ VB elnöke Rómába érkezett, ahol a Palesztin Nemzeti Tanács küldöttségének vezetőjeként részt vesz az Interparlamentáris Unió ülésén. Arafatot fogadta Pertini olasz államfő és II. János Pál pápa. Arafat az IPU ülésén elmondott beszédében egyebek között hangsúlyozta, hogy a palesztinokat a létért való harc kényszerítette a fegyverfogásra. A konfliktus nem a zsidók és az arabok közötti ellentétek, hanem a cionizmus agresszivitásának következménye - mutatott rá, majd javasolta, hogy az IPU hozzon létre nemzetközi bizottságot Izrael Libanonban elkövetett háborús bűncselekményeinek kivizsgálására. A PFSZ - mondotta - már 1973-ban elfogadta a javaslatot, hogy Palesztina egy részén létrehozzák a független palesztin államot. Emlékeztetett rá, hogy Izrael visszautasítja az ENSZ Közel-Kelettel kapcsolatos határozatait, majd hozzáfűzte: a palesztinoknak az a véleménye, hogy a megoldást az ENSZ-javaslatok keretei között kell keresni.

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_ii_janos_pal_arafat.jpgJasszer Arafat és a pápa találkozója

Arafatot ugyancsak szerdán magánkihallgatáson fogadta II. János Pál pápa is. A pápa a találkozó után azonnal a Szent Péter térre ment, ahol a heti szokásos nyilvános audiencián mondott beszédében arra szólította fel az izraeli és a palesztin népet, hogy kölcsönösen ismerjék el egymás létezését, és találják meg a párbeszéd útját. A katolikus egyházfő kijelentette: el kell ismerni a keresztények, a zsidók és a mohamedánok jogait a jelenleg izraeli ellenőrzés alatt levő Jeruzsálemben, s garantálni kell a városban a szabad vallásgyakorlást.

Izrael a külügyminisztérium szóvivője útján „megdöbbenésének” adott hangot amiatt, hogy a pápa fogadta Arafatot.

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_humor.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_humor_2.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_reklam.jpg
idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_reklam_2.jpg

Kékfény:
Személygépkocsijával elütötte a Szabolcs megyei Nyírpazonyban Benedek György 29 éves gépkocsivezető, nyíregyházi lakos a segédmotoros kerékpárján közlekedő Hajzer József 52 éves helyi nyugdíjast. A kerékpáros meghalt, a személygépkocsi vezetője könnyebben megsérült. Az eddigi vizsgálat szerint Benedek György ittas állapotban vezetett; a rendőrség őrizetbe vette.

Közlemény:
A Budapesti Nemzetközi Vásár ideje alatt, szeptember 17-én 10 órától szeptember 27-én 8 óráig a kőbányai vásárterületet övező útvonalakon és közterületeken megváltozik a forgalmi rend. A Dobi István út a Fehér úttól a Kerepesi útig teljes hosszában egyirányú lesz. A vásár gépjárművel a Kerepesi út-Örs vezér tér-Fehér út-Dobi István út útvonalon közelíthető meg. A Kerepesi és Mexikói útról tilos a kanyarodás a Dobi István útra. Ez csak a Kerepesi úton át engedélyezett. Várakozni csak a kijelölt helyeken szabad. Tilos a megállás a Kerepesi út mindkét oldalán és az elválasztó szigeten. valamint a Dobi István úton a Fehér út és Kerepesi út között, továbbá az I-es kapuval szembeni parkolóhelyen (a kocsicédulával rendelkező gépkocsik kivételével), a II. kaputól a Fehér út irányában körülbelül 100 méterre. A vásár körzetének forgalmi rendjét közúti jelzések is mutatják. A közlekedési hatóságok kérik az autó tulajdonosokat, hogy a vásárt lehetőleg tömegközlekedési járművel közelítsék meg. A vásár ideje alatt a használtautó-piac szünetel.

És akkor lássuk a lényeget, a kupaszerdát!

A Mundial után néhány hétig szünetelt a nemzetközi vetélkedés, de a héten már újra tétmérkőzéseken találkoznak az öreg kontinens klubcsapatai. Az európai hagyományos kupatornákon a honi futball is vizsgázik, s a lecke korántsem könnyű: mind a négy magyar együttes erős ellenfelet kapott az első fordulóban.

BEK: Standard Liege-Rába ETO
A Rába az EK-ban a belga bajnok Standard Liege gárdájával mérkőzik. A győriek főpróbája kitűnően sikerült, hiszen Szentes és Hajszán nélkül is 6:0-ra verték a valaha szebb napokat látott MTK-VM-et. A gólzáporos összecsapást követően az együttes Budapestre utazott, és hétfőn elindult Liege-be, a szerdán 20 órakor kezdődő találkozó színhelyére. A Standard a belga bajnokság eddigi hat fordulójában hét pontot szerzett, nincs az élmezőnyben. A hét végén az újonc, de listavezető Beerschot gárdája látogatott Liegebe, és 2:1-re győzött. Ennek ellenére a Standard csapatát nem lehet leírni, hiszen itt játszik Gerets, Meeuws, Van dér Smissen, valamint a holland Haan és Tahamata. Ráadásul a Liege a múlt szezonban a KEK döntőjébe jutott, s csak nagy csatában maradt alul a házigazda Barcelonával szemben (1:2).
idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_standard_liege_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_standard_liege_raba_eto_poczik.jpgPóczik József, a győriek játékmestere egy közbevetődő védő lában átbukik és térdre esik

KEK: IFK Göteborg-Ú. Dózsa
A Kupagyőztesek Európa Kupájában az Ú. Dózsa a Göteborggal találkozik. A lila-fehérek eddig veretlenek a bajnokságban (a PMSC-vel 2:2, a Nyíregyházával 2:1, a Békéscsabával 1:1), de különösebben jó teljesítményt még nem nyújtottak. Nehezíti helyzetüket, hogy szombaton Törőcsik megsérült, kérdés: szerepelhet-e Göteborgban. Mindenesetre elutazott hétfőn 14 társával. A svéd csapat viszont őrzi formáját, továbbra is listavezető a bajnokságban. Figyelemre méltó, hogy az eddigi 19 fordulóban - Svédországban tavaszi-őszi rendszerben zajlik a küzdelemsorozat - a Göteborg mindössze 17 gólt kapott. Akárcsak a Standard Liege, az északi együttes is főszerepet játszott a tavalyi nemzetközi vetélkedésben, hiszen a göteborgiak a Hamburg kétszeri legyőzésével elnyerték az UEFA Kupát.
idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_goteborg_u_dozsa.jpg


A mérkőzés összefoglalója

UEFA Kupa: St. Etienne-Tatabánya
Az UEFA Kupában a Tatabánya a neves St. Etienne csapatával került össze. A bányászok legutóbb kikaptak Csepelen, de előtte jó játékkal győzték le a bajnok Rábát. A francia rivális viszont az idén még nem talált igazán magára: pénteken ugyan 2:1-re verte az újonc Toulouse-t (Bálint és Csapó csapatát), de korábban csak 1:1-et ért el a Paris St. Germainnel szemben, és vereséget szenvedett a Lyontól (1:2). Ettől függetlenül a St. Etienne, különösen otthonában, nagy ellenfél, játékosai között van Castaneda, Mahut, Janvion, Larios és Genghini, valamint a holland válogatott egykori gólgyárosa, Rep.
idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_st_etienne_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_st_etienne_tatabanya_mahut.jpgMahut tanári módon játszott a védelemben, itt épp Hermannt előzi meg

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_st_etienne_tatabanya_rep.jpgRep nyitotta meg a gólözönt

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_st_etienne_tatabanya_daniel.jpgDaniel szerezte a másodikat

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_st_etienne_tatabanya_roussey.jpgRoussey gólöröme a harmadik után

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_st_etienne_tatabanya_genghini.jpgGenghini lövi az utolsót (a tudósításban tévesen szerepel Rep)

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_st_etienne_tatabanya_larios.jpgLarios, a hazaiak legjobbja három bányászjátékos között


A gólok

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_idegenben.jpg

UEFA Kupa: Ferencváros-Atletico Bilbao
A négy magyar kupacsapat közül egyedül a Ferencváros játszik hazai környezetben: szerdán 18 órakor a Népstadionban fogadja az Atletico Bilbaót. A zöld-fehérek jól futballoztak pénteken a Videoton ellen (3-1), és csak azért nem nyertek nagyobb arányban, mert a fehérvári kapus, Disztl többször is bravúrosan védett. Nem panaszkodhat a Bilbao sem, biztatóan rajtolt a bajnokságban. Az első fordulóban idegenben 2:2-t ért el az Osasunával szemben, majd 2:1-re verte a Valenciát. A baszk együttes hétfő este megérkezett Budapestre, s mint edzőjük elmondta: csapata „lendületbe jött”, és döntetlenre számít szerda este. Ami azt illeti, a magyar együtteseknek is akad szépíteni valójuk nemcsak a VB miatt, de az utóbbi évek kupaszerepléseinek gyenge mérlegén sem ártana javítani.
idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_ferencvaros_bilbao.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_ferencvaros_bilbao_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_ferencvaros_bilbao_szokolai.jpgJól kezdődött:  Szokolai (a képen féltérden) fejesgóllal szerzett vezetést...

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_ferencvaros_bilbao_szokolai_csukafejes.jpg...és itt a remek csukafejes

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_ferencvaros_bilbao_poloskei.jpgPölöskei (középen, fehérben) megszerzi a második gólt

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_ferencvaros_bilbao_pogany.jpgPogány a képen lendületesen tör előre, de a pályán ez a lendület hamar elfogyott...

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_ferencvaros_bilbao_szokolai_2.jpgSzokolai és védője

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_ferencvaros_bilbao_nyilasi.jpgA spanyol kapus öklözi a labdát Nyilasi elöl

Lássuk a kupaszerda további eseményeit:
idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_kupaszerda.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_dinamo_tbiliszi_napoli.jpgA szerdai kupaforduló nézőcsúcsát Tbilisziben jegyezték fel: a Dinamó-Napoli UEFA-mérkőzésen 80 ezren szurkoltak. Képünkön Sengelija (balról) és Ferrari harcol a labdáért

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_craivoa_fiorentina.jpgCraiovában nagy közönség fogadta a számos világhírességgel szereplő Fiorentina együttesét. Amire kevesen számítottak: az UEFA Kupa-mérkőzésen Universitatea Craiova -Fiorentina 3-1. Itt épp a tízes számmal játszó Antognoni elöl ment egy román védő, hátrább Graziani


A BEK-ben a Celtic-Ajax mérkőzés góljai


A KEK-ben az Autria Wien-Panathinaikos mérkőzés góljai


Az UEFA Kupában a Dinamo Tbiliszi-Napoli és az AS Roma-Ipswich Town mérkőzések góljai

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr513479683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2018.06.01. 10:50:03

A Fradi Bilbao közvetítésének hátteréről (ill a Telesport műsorról) van itt egy 1982-es anyag. A Fradi meccsel foglalkozó rész kb a 9. perctől.

nava.hu/id/2329176

maribor_ 2018.06.01. 12:51:19

@Fandor: Ezen a meccsen kintvoltam, közben Sokolon hallgattam a gőteborgi közvetítést :)
süti beállítások módosítása