Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Magyarország - Norvégia 28-22 (10-12)

2018.07.16. 13:09 Fradista Utazó

Ott hagytuk abba legutóbb, hogy, ha két csapat a csoportmeccs után az utolsó játéknapon ismét összefut, az egy egészen másik mérkőzés lesz, mint amit a csoportkörben láthattunk. Ez be is igazolódott. Előbb a hollandok vettek revansot Dánián (és szerezték meg az ötödik helyet), majd a bronzért Dél-Korea győzte le a csoportkörben még rajtuk átgázoló orosz válogatottat. És aztán jött a döntő.

u20_vb_2018_nor5.jpg

Fotó: Ricsováry Takács László

Ahol szintén minden egészen másként alakult, mint hat nappal korábban a csoportkörben. Kezdjük azzal, hogy sokkal több néző jött el, a jegyek napokkal előbb elkeltek elővételben. A többi csapat játékosait, a különböző, a VB-n részt vevő, a döntőre feladatot nem kapó, de azt a lelátóról végignéző tisztségviselőket is beleszámolva 6.500 volt a hivatalos nézőszám. Alighanem rekord az utánpótlás-világversenyeken, de az utóbbi években egészen biztosan nem volt sehol ennyi néző.

A mérkőzés előtt a norvégok másodedzője egy kérdésre válaszolva elmondta, abban bízik, hogy csapata sokat fejlődött a csoportmeccs óta, és már jobb játékra képes. A mérkőzéseiket látva igazat kellett neki adnunk, a kérdés csak az volt, hogy elég lesz-e ez nekik a döntőre. 

A meccs hasonlóan kezdődött, mint az előző, hétpercnyi játék után már 4-1-re vezettünk. Aztán jöttek a norvégok. Hat percen át egyáltalán nem szerzett gólt a magyar csapat, ellenben négyet is kapott, és máris megfordult az állás. A norvégok láthatóan jobban felkészültek a magyar játékból, mint a csoportmeccs előtt, sokkal hatékonyabban fékezték le a magyar támadásokat, több volt a megállító fault, és a kapusuk, Stine Grønlund is sokkal jobban védett. Viszont ezután a négy-nullás norvég roham után a magyar csapat meg tudta fogni a játékot, és a hátralévő másfél félidő alatt már csak egyetlen alkalommal szerzett Norvégia két gólt úgy, hogy közben ne esett volna magyar találat is, azaz már nem tudták tovább növelni az előnyüket. 

Ugyanis nem csak ők tanultak az első meccsből, hanem a magyarok is. Felállt fallal lényegesen jobban sikerült megállítani a norvég támadásokat. Míg az első meccsen a norvégok 57-szer találták el a magyar kaput, a döntőn mindössze 33 alkalommal sikerült, ami a magyar védekezés drasztikus feljavulásának statisztikai tükörképe. Emiatt arra se volt szükség, hogy Suba ugyanúgy mindent fogjon, mint a csoportmeccsen, elég volt, hogy az átlövéseket sorra leszedte (9/15). Ezen, valamint a továbbra is kiemelkedő magyar visszarendeződésen (összesen egy norvég lerohanás az egész mérkőzésen!) múlt, hogy a gyengébb támadójáték ellenére sem tudott elhúzni az ellenfél. 10 gólt szereztünk az első játékrészben, pont feleannyit, mint a csoportmeccsen, de így sem úszott el a mérkőzés.

A norvég átlövőket borzasztó rossz lövésmutatókra kényszerítettük: a jó védekezés következtében rendszeresen rossz pozícióból voltak kénytelenek kapura lőni. Ellertsen 2/7, Nestaker és az egy hete a kapunkat rojtosra lövő Dahl egyaránt 1/5. Ha az ellenfeled ilyen hatékonysággal tud lőni, nagyon sokat kell hibáznod támadásban, hogy vereséget szenvedj. Egyedül a beállós Synne Fossheimet nem tudtuk tartani, de hát ez már csak ennek a játéknak a törvényszerűségei közé tartozik: ha sokat lépsz ki a lövőkre, szabadabb lesz a beálló. Két gól, négy kiharcolt hetes a mérlege, ez messze nem ellensúlyozta az átlövők kikapcsolását.

Golovin Vlagyimir edző az elődöntő második félidejében pályára küldte Fodor Csengét. Annak ott és akkor látszólag nem volt értelme, Márton Gréta kiválóan játszott. Golovin azonban tudta, hogy Márton jó teljesítménye, és a mögötte gyakorlatilag stabilan kispadra szorulás milyen rosszat tett Fodor lelkiállapotának, és becserélte, hogy visszahozza a VB-re fejben is. Ennek a döntőn lett meg a gyümölcse: a meccset rosszul kezdő Márton helyére fel lehetett küldeni Fodort, aki nagyszerűen játszott.

A kieséses szakaszban minden mérkőzésen a második félidőt nyomtuk meg igazán. Amikor az ellenfélnek kezdett megjönni az önbizalma, ám elkezdett fáradni, akkor helyeztük nyomás alá. És nem volt senki, aki ezzel bármit is kezdeni tudott volna. A második félidőkben mindig csak egy csapat volt a pályán: a magyar. A fordulás után ezúttal is átgázoltunk Norvégián. A csapat a döntő második félidejében olyan félelmetes labdagyorsaságot mutatott, amire nem csak a korábbi magyar utánpótlás-csapatok nem voltak képesek, de ezen az egész világbajnokságon a mieinken kívül senki - a korábban mindig emiatt csodált norvégok se. És mindezt a nyolcadik meccs második felében. 

Golovin Vlagyimir edző mindenkinek meg tudta mondani, mi az ő feladata, és ezt mindenki végre is tudta hajtani. Nagyon sokat lendített a csapaton, hogy a játékosok végtelenül megbíztak edzőjükben, így neki "csak" az volt a dolga, hogy megtalálja a jó döntéseket.

u20_vb_2018_nor6.jpg

Fotó: Ricsováry Takács László

Az irányító, és egyben csapatkapitány Lakatos Rita a második félidő közepén egy szerencsétlen ütközésben megsérült, kórházba kellett szállítani. Ezen a VB-n 24 csapatból 23 összeomlott volna ebben a helyzetben. Ha kivesszük a norvégoktól Reistadot, az oroszoktól Tazsenovát, ott vége lett volna a dalnak. A magyar csapat játéka meg sem bicsaklott. Aki nem ismeri a játékosokat, annak fel se tűnhetett, hogy mi történt. Ebben is rejlett a magyar csapat ereje, és ezért nyert meg a válogatott minden mérkőzést a világbajnokságon. 

A Lakatos helyére beszálló Szabó Kitti mellett a két Noémi, Háfra és Pásztor, valamint a jobbátlövő Klujber Katrin egyaránt tarthatatlanok voltak a mérkőzés utolsó szakaszában. A norvégok már próbálkoztak mindennel, de teljesen esélytelenül. A hiba nem az ő készülékükben volt. Ha a magyar csapat úgy játszott, ahogy igazán tud, ebben a mezőnyben nem állította meg senki. 

Ezért lettek a magyar lányok világbajnokok. Mert ők a legjobbak. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6714115913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Who111 2018.07.16. 17:11:26

Nagyon ritkán olvasok ilyen kimerítő elemzést. Gratulálok! Öröm volt olvasni egy ilyet a híg fos tengerében. (Ford Fairlane után szabadon.) Egyetlen észrevétel, nem tőlem, hanem a feleségemtől, aki NB I. -ben játszott régebben: A vezérjátékos kivétele nem feltétlenül okozott volna nagy problémát a többi csapatnál sem, attól függ, hogyan vannak "kiképezve" a csapattagok, mennyire tudják, hogy mikor melyik figurát kell alkalmazni? Természetesen, ha nagyon centralizált az irányítás, akkor lehet gond. Ettől függetlenül igazán szép teljesítmény volt!

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2018.07.16. 18:52:02

@Who111: Örülök, ha tetszett. Blogunkon gyakran olvashatsz hasonlókat kézilabda-mérkőzésekről.
A végéhez: a blog tudósítója (konkrétan én) két hétig ott ült Debrecenben, látta a többi csapat meccseit is, azok alapján írt azt, amit, nem pedig csak általánosságban.

laci_52 2018.07.16. 22:48:23

Ha ennek a csapatnak a játékosai nem "kallódnak el", rövidesen világverő felnőtt válogatottunk lesz!
süti beállítások módosítása