Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 7. forduló

2018.07.23. 06:24 maribor_

1982. október 9., a hónap második hétvégéje

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_sorsjegy.jpgIsmét kibocsátásra került a borítékos sorsjegy

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

október 7.

A hivatalos magyar-afgán tárgyalások végeztével Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke és Babrak Karmal, az Afganisztáni Demokratikus Köztársaság Forradalmi Tanácsának elnöke, aki párt- és állami küldöttség élén hivatalos, baráti látogatást tett hazánkban, délelőtt a Parlament Delegációs termében aláírta a két ország barátsági és együttműködési szerződését; ez rögzíti a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének alapelveit. Az ünnepélyes eseményen jelen volt Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára, s ott voltak a két tárgyaló csoport tagjai.

Hivatalos, baráti látogatásának befejeztével elutazott Budapestről a magas rangú afgán párt- és állami küldöttség. A vendégeket ünnepélyesen búcsúztatták az afgán és a magyar lobogókkal díszített Országház előtt, a Kossuth Lajos téren, ahol felsorakozott a magyar néphadsereg díszzászlóalja. Kürtszó harsant, majd a díszzászlóalj parancsnoka jelentést tett Babrak Karmalnak, s felcsendült a két ország himnusza. A magas rangú vendég Kádár János társaságában elhaladt a díszzászlóalj előtt, s ezt követően üdvözölte a küldöttség búcsúztatására összegyűlt több száz budapesti dolgozót, fiatalt. Babrak Karmal és az afgán delegáció tagjai elköszöntek a magyar közéleti vezetőktől; az ünnepélyes búcsúztatás a katonai díszzászlóalj díszmenetével zárult.

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_babrak_karmal_budapest.jpgBúcsú a budapestiektől a Kossuth Lajos téren

Ezután a vendégek Kádár János és Losonczi Pál társaságában gépkocsikba szálltak és díszmotorosok kíséretében a Ferihegyi repülőtérre hajtattak. A légikikötő betonján a magyar vezetők szívélyes szavakkal búcsúztak Babrak Karmatól, s néhány perccel később az afgán párt- és állami küldöttség különgépe a magasba emelkedett.

Mint arról már hírt adtunk, a Népköztársaság Elnöki Tanácsa ma délelőtt 10 órára összehívta az országgyűlést. A Minisztertanács az őszi ülésszak napirendjére két témát ajánlott. Legfelsőbb államhatalmi testületünk megvitatja a belügyminiszter beszámolóját a közrend és közbiztonság 1977-1981 közötti helyzetéről, s az Országos Vízügyi Hivatal elnökének beszámolóját a vízgazdálkodás időszerű kérdéseiről. Az ülésszakot most is megelőzték a képviselőcsoportok és az állandó bizottságok előkészítő tanácskozásai; az ott elhangzott javaslatokat, észrevételeket a tárcák hasznosítják a munkájukban.

A Zrínyi Miklós Katonai Akadémiáin - az egykori Andrássy-laktanya falai között - a magyar ellenállási mozgalom hőseinek, az 1942. évi tömeges letartóztatások áldozatainak, a bebörtönzött kommunistáik és antifasiszták bátorságának és helytállásának emlékére, Schönherz Zoltán mártírhalálának 40. évfordulója alkalmából, baráti találkozót rendezett a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetsége. 

32. alkalommal kerül kibocsátásra a sport borítékos sorsjegy. Forgalomba kerül 12 millió darab sorsjegy, egyenként 5 forintos árban. A nyeremények most is 50 000, 20 000, 10 000, 5000, 1000, 500, 200, 100, 50, 20 és 10 forint összegűek. A legkisebb nyeremény 5 forint és arra biztosít lehetőséget, hogy a játékos a sorsjegyekből újra húzzon. Az ilyen nyerő sorsjegyre pénz csak akkor fizethető, ha újra húzásra nincs lehetőség. Az első borítékos sorsjegyet 15 évvel ezelőtt 1967-ben bocsátották ki. Azóta a mostanival együtt 401 millió darab került forgalomba. A sorsjegyek bevételét olimpiai és sportcélokra, valamint az ifjúsági sport fejlesztésére fordítják.

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_boritekos_sorsjegy.jpgSok szerencsét!

Helmut Kohl a kancellári hivatalban fogadta Mihail Szolomencevet, az OSZSZSZK miniszterelnökét, aki a Düsseldorfban ma kezdődő szovjet kiállítás megnyitása alkalmából, Johannes Rau, Észak-Rajna Vesztfália miniszterelnökének meghívására érkezett az NSZK-ba.

A stockholmi parlament hivatalosan beiktatta az új svéd miniszterelnököt, Olof Palme szociáldemokrata politikust. Az új kormányfő 1969 és 1976 között már betöltötte ezt a tisztséget. A beiktatás után Palme ismertette kormánya névsorát. A kormány ma teszi le a hivatali esküt. A kizárólag szociáldemokrata politikusokból álló 18 tagú kabinet külügyminisztere az 54 éves Lennart Bodstreom szakszervezeti vezető lesz.

A Broadway-en is bemutatják Andrew Lloyd Webber azóta legendássá váló musical darabját, a Macskák című musicaljét. Olyan sikeres lett, hogy rekord ideig, picivel több mint tizennyolc évig maradt műsoron.

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_broadway_macskak.jpgA premier egy jelenete

október 8.

Délelőtt 10 órakor a Parlamentben megkezdődött az országgyűlés őszi ülésszaka. Legfelsőbb népképviseleti testületünk tanácskozásán részt vett Losonczi Pál, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke, Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, Lázár György, a Minisztertanács elnöke.

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_kadar_janos_lazar_gyorgy_parlament.jpgAz ülés megkezdése előtt Kádár János és Lázár György

Ott voltak a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának más tagjai, a Központi Ellenőrző Bizottság elnöke, a Központi Bizottság titkárai, valamint az Elnöki Tanács és a kormány tagjai. Az emeleti páholyokban foglalt helyet a Budapesten akkreditált diplomáciai képviseletek több vezetője és tagja. A tanácskozást Apró Antal, az országgyűlés elnöke nyitotta meg, megemlékezve a nyári ülésszak óta elhunyt Venéczi János képviselőről. Ezt követően a törvényhozó testület tudomásul vette az Elnöki Tanács jelentését a nyári ülésszak óta végzett munkáról, és döntött a tanácskozás napirendjéről. A tárgysorozat: a belügyminiszter beszámolója a közrend és a közbiztonság helyzetéről az 1977-81. években; az Országos Vízügyi Hivatal elnökének beszámolója a vízgazdálkodás időszerű kérdéseiről. Ezután dr. Horváth István belügyminiszter tartotta meg beszámolóját, amelyhez dr. Szíjártó Károly legfőbb ügyész és hét képviselő szólt hozzá. A vitában elhangzott felszólalásokra a belügyminiszter válaszolt, majd az országgyűlés elfogadta a beszámolót. 

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_parlament.jpgA képviselők elfogadják a beszámolót

Az őszi ülésszak, melyen az elnöki tisztet felváltva Apró Antal, Cservenka Ferencné és Péter János töltötte be, az esti órákban véget ért.

Délután forgalomba helyezték az M 3-as autópálya fővárosi bevezető útvonalának újabb szakaszát. Átadták a XV. kerületi Felszabadulás úti közúti felüljárót és jelzőlámpás csomópontot, valamint a hozzá csatlakozó mindkét útpályát a Csanády György utca-Felszabadulás útja között. A XV. kerületi Arany János utca és a főpálya kereszteződésében sárga villogó jelzőlámpák védelme mellett ideiglenesen biztosítják a keresztirányú forgalmat, melyet véglegesen a Szerencs utcai jelzőlámpás csomópont vált fel.

Szerencsés kimenetelű baleset történt délelőtt Budapesten a Ferenc körúton, a méhészeti szaküzlet előtt. Egy személyautó a képünkön látható öttonnás IFA teherautó elé vágott. A tehergépkocsi sofőrje, hogy elkerülje a súlyosabb balesetet, hirtelen elfordította a volánt, s felszaladt a járdára, ahol nekiütközött két másik autónak. A baleset következtében szerencsére senki sem sérült meg, az anyagi kár azonban jelentős. A baleset mindenesetre arra figyelmeztet: az esőtől áztatott csúszós utakon nagyobb körültekintéssel, óvatosabban kell vezetni.

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_ferenc_koruit_baleset.jpgA teherautó az ütközés után

Lengyelországban a szejm törvényt fogadott el a szakszervezetekről. Ennek értelmében csak helyi, az egy szakmában dolgozókat tömörítő szerveződések működhetnek. A politikai sztrájk továbbra is tilos. Megtiltják az 1981. májusában bejegyzett, két és fél milliós tagsággal rendelkező Szolidaritás tevékenységét.

A libanoni hadsereg, amelyet a jobboldali keresztény haderők ellenőriznek, folytatta a házkutatásokat Nyugat-Bejrút lakónegyedeiben. Hivatalos közlések szerint 286 személyt vettek őrizetbe, zömükben palesztinokat. A törvénytelen akciók azt követően is folytatódtak, hogy Gemajel elnök ígéretet tett a jobboldali milíciák megrendszabályozására. Jasszer Arafat, a PFSZ vezetője a palesztinok ellen viselt rendszeres irtóhadjáratnak minősítette a libanoni kormánycsapatok akcióit, amelyeknek célja az - jelentette ki -, hogy a palesztinokat Libanon tömeges elhagyására kényszerítsék.

Az ENSZ közgyűlése szavazás nélkül felvette a mostani ülésszak napirendjére a nukleáris háború veszélyének elkerülését és a nukleáris fegyverekkel folytatott kísérletek azonnali beszüntetését szolgáló szovjet határozattervezeteket. A javaslatokat Andrej Gromiko szovjet külügyminiszter a múlt héten terjesztette a közgyűlés elé. Az ülésszak általános vitájában felszólalt a kubai külügyminiszter, aki beszédében egyebek között arra figyelmeztetett: az Egyesült Államok elutasítja a közép-amerikai válság békés, politikai rendezését. Katonai intervenciót készít elő a térségben, és a hondurasi hadsereget akarja felhasználni a nicaraguai és a salvadori hazafiak elleni támadásra.

október 9.

A Parlament Kongresszusi termében reggel 9 órakor kezdődött meg a Magyar Vöröskereszt VI. kongresszusa, melyen - párt- és társadalmi életünk sok vezetője mellett - részt vesz több külföldi testvérszervezet képviselője is.

Reggel Budapesten megkezdődött a távfűtés. A Fővárosi Távfűtő Művek ügyeletesének tájékoztatása szerint a déli órákig mintegy 180 ezer lakásban melegedtek fel a fűtőtestek. Kőbányán, Angyalföldön és Óbudán azonban még vannak olyan házak, ahol a csővezeték hibája vagy az egyelőre hiányzó radiátorok miatt nem fűthetnek. A meteorológusok előrejelzése szerint valószínű, hogy október 15-ig a szombatihoz hasonlóan hűvös marad az idő. Ezért várhatóan már csak jövő tavasszal fejeződik be a távfűtés.

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_tavfutes.jpgInnen irányítják a XXII. kerületi Rózsakert lakótelep új fűtőművét, amely több mint ezer otthont lát el meleggel

Súlyos antiszemita merénylet történt Rómában. Ismeretlen tettesek kézibombákkal és géppisztolyokkal megtámadták a zsinagógát, ahonnét éppen a szertartásról jöttek ki a hívők. A legutolsó jelentések szerint egy kétéves gyermek a kórházban belehalt sérüléseibe. A sebesültek - többségükben gyermekek - száma 34, köztük többnek az állapota válságos. Szemtanúk szerint la támadók közvetlen közelről tüzeltek, dobtak gránátokat a zsinagógát elhagyók közé. A merénylet után nyomban a helyszínre érkezett Spadolini kormányfő, s nem sokkal később a kabinet illetékesei összeültek, hogy tárgyaljanak a hasonló merényletek megelőzéséhez szükséges intézkedésekről. Pertini köztársasági elnök a római izraelita hitközség vezetőjéhez intézett táviratában az olasz nép felháborodását és részvétét tolmácsolta. Ígéretet tett, hogy az olasz állam minden rendelkezésére álló eszközzel meg fog akadályozni hasonló barbár terrorista akciókat. Elítélte a merényletet II. János Pál pápa. A Palesztinai Felszabadítási Szervezet római képviselője a legélesebb szavakkal bélyegezte meg a gyilkos akciót.

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_roma_zsinagoga.jpgA merénylet színhelye

A Közel-Keletről érkezett jelentések szerint Ammanba érkezett Jasszer Arafat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet elnöke és meg is kezdte megbeszéléseit Husszein jordániai királlyal. A TASZSZ szovjet hírügynökség Ammanból keltezett jelentése Arafat repülőtéri nyilatkozatát idézte, amely szerint a tárgyalásokon a fezi arab csúcs határozatai megvalósításáról lesz szó.

Az Egyesült Államok a Lengyelország belügyeibe való nyílt beavatkozás fokozásával, új szankcióval reagált a lengyel törvényhozás pénteki döntésére. Reagan elnök szombaton rádióbeszédben azt mondta, hogy: Washington „nem maradhat tétlen”, és lépéseket tesz, hogy a lehető legrövidebb időn belül függesszék fel a legnagyobb kedvezmény elvének alkalmazását a Lengyelországgal fennálló kereskedelmi kapcsolatokban. Ennek nyomán növekedni fog az Egyesült Államokba irányuló lengyel exportot terhelő vám. Reagan, élesen támadva Lengyelország kormányát és törvényhozását, a Szovjetuniót pedig „nyomás gyakorlásával” vádolva, meghagyta későbbi, további megtorló lépések lehetőségét is, s kijelentette, hogy az Egyesült Államok konzultálni fog szövetségeseivel. Az elnök beszédéből kitetszett, Washington csak akkor lenne hajlandó feloldani szankcióit, ha teljesítenék régebbi ismert követeléseit, amelyek - a többi közt - a Szolidaritás, az egyház és az állam tárgyalásainak címszava alatt a lengyelországi hatalom megosztását szolgálják.

október 10.

A Parlament kongresszusi termében befejeződött a Magyar Vöröskereszt VI. kongresszusa. A kétnapos tanácskozás vasárnap az országos vezetőség beszámolója fölötti vitával folytatódott. A felszólalók - számuk a kétnapos vitában elérte a negyvenet - áttekintették a mozgalmi munka minden fontosabb területét, s többnyire arról adtak számot, hogy a vöröskeresztes alapszervezetek mindinkább megtalálják helyüket, szerepüket környezetükben, és sikerrel birkóznak meg növekvő feladataikkal.

Szakmai bemutatók, sok érdeklődőt vonzó politikai vitafórumok, színes kulturális rendezvények helyszíne volt a Sugár üzletközpont, ahol a budapesti ifjúmunkás-találkozót tartották. Az eseményre, amelyet először szervezett meg a KISZ budapesti bizottsága, meghívták a fővárosba a hétvégén rendezett országos szakmunkástanuló-napok küldötteit is. Az ifjúságpolitikai fórumon Fejti György, a KISZ KB első titkára válaszolt az érdeklődők kérdéseire. A vitafórumokon szó esett a gazdasági munkaközösségek szervezéséről is. Az Ötlet szerkesztőségének munkatársai, joggyakorlatban jártas szakemberek válaszoltak az ifjúmunkások kérdéseire. Sokan felkeresték a KISZ KB lakásépítési tanácsadó irodáját is, ahol hasznos információkat adtak az iroda munkatársai. Több ezer érdeklődő kísérte figyelemmel a kulturális rendezvényeket. A Sugár parkolójában felállított nagy színpadon egymást követték a néptánc bemutatók, színjátszó csoportok, zenekarok. Nagy sikere volt a gördeszka-bemutatónak, az autótaxi fiataljai által rendezett autósversenynek, sokan álltak sorba a sok érdekességet kínáló pavilonoknál.

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_ifjumunkas_talakozo.jpgSok érdeklődőt vonzott a gördeszka-bemutató

A Vatikánban II. János Pál pápa szenté avatta Maximilian Kolbe lengyel ferences rendi minorita szerzetest.

1941. február 17-én letartóztatta a Gestapo, mivel rádióján németellenes műsort sugárzott, valamint lengyel, zsidó és ukrán üldözötteket bújtatott, illetve menekülésüket segítette. Május 20-án az auschwitzi koncentrációs táborba deportálták. Augusztus 1-jén a tábor 14-es barakkjából, ahol Maximilian Kolbe is élt, megszökött egy rab. A tábor parancsnoka bosszúból a barakk tíz lakóját éhhalálra ítélte.

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_maximilian_kolbe.jpgKolbe atya, a mártír

Ekkor Kolbe atya önként vállalta a halált egy kétgyermekes családapa, Franciszek Gajowniczek helyett. A tíz foglyot egy félig földbe ásott bunkerbe zárták össze, hogy lassú éhhalál végezzen velük. A bunkerből mindvégig hallatszott az imádság és az ének, amit Kolbe atya vezetett a halálraítéltek között. Két hét után már csak ő volt életben, böjthöz szokott szervezete bírta az éhezést. Végül egy injekcióval oltották ki életét. Franciszek Gajowniczek túlélte a tábort, 1995-ben hunyt el. A szenté avatáskor ő is jelen volt.

A Begin-kormány ülésén számos követelést támasztott Libanonban levő csapatainak kivonásához, de ezúttal megelégedett azon szándékának puszta hangoztatásával, hogy szabályos békeszerződés megkötésére kívánja rábírni az új libanoni vezetést. A tel-avivi kormány „óvatoskodása” - mutatnak rá megfigyelők - feltehetően összefüggésben van azzal, hogy George Shultz amerikai külügyminiszter a hét elején ismerteti kormánya Libanonnal kapcsolatos terveit Jichak Samirral, az izraeli diplomácia vezetőjével, aki jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik.

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_reklam.jpg

Kékfény:
Autóbusszal elütötte Baja belterületén Veres Vince 41 éves gépkocsivezető nemesnádudvari lakos Magyar Kálmán, 60 éves nyugdíjast, helyi lakost, aki a helyszínen meghalt. A vizsgálat eddigi adatai szerint a balesetet a figyelmetlen vezetés okozta, a rendőrség Véres Vince gépjárművezetői engedélyét bevonta.

Közlekedés:
Több mint 750 ezer kilométert futottak 1973 óta a millenniumi földalatti szerelvényei. A Kacsóh Pongrác úti telepen darabokra szedtek egy szerelvényt, hogy megkeressék a rejtett kopásokat, hibákat. A kísérleti nagyjavítás után kidolgozzák az általános főjavítás technológiáját, amellyel a többi 21 villamost is javítani fogják.

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_foldalatti.jpgA Kacsóh Pongrác úti műhelyben ellenőrzik a szerelvényeket

Városrendezés:
A Fővárosi Kertészeti Vállalat szakemberei az év végéig még számos városrész zöldterületi felújítását, a parkok fokozott gondozását tervezik. Még az idén parkosítják a Váci úti-Gyöngyösi utcai lakótelepet, valamint Újpalotát, s nagyszabású munkába kezdenek Békásmegyeren. Itt egy sétálóutcát alakítanak ki, amely a kommunális épületeket, üzletházakat köti össze a Szentendrei út bal oldalán. A lakótelep Duna felőli részét, a vásárcsarnok környékét még ez évben rendezik. Ugyancsak sétálóutcát nyitnak a Kőbánya-Újhegyen levő Sibrik Miklós lakótelepen, ahol a szolgáltatóegységek között lépcsőkkel tagolt, kiemelt virágágyakkal díszített sétányt építenek. Kispesten, a Simonyi Zsigmond utcánál, Pestlőrincen a Havanna úton a Főkert dolgozói hozzáláttak az építkezések utáni tereprendezéshez, parkosításhoz. Kelenföldön a Tétényi úti park újszerű megoldású sportpálya- és játszótérrendszerét november 7-re szeretnék befejezni. Parkosítanak Csepelen, az új városközpont épületei között, valamint a 3. metróvonal Élmunkás téri, Marx téri és Arany János utcai állomása környékén is.

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_varosrendezes.jpgŐszi kertészeti munkák a Gellérthegyen és a Köröndön

A Magyar Televízió műsorán a Menő Manó:
idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_meno_mano.jpg

Csütörtökön Franciaországi szereplése befejezéseként kegyeletes eseményen vettek részt délután a Chrépy-en-Valois-ban a magyar labdarúgó-válogatott tagjai: a helyi együttes ellen játszottak egy mérkőzést a közúti baleset 44 gyerekáldozata emlékművéhez való hozzájárulásért. Előzőleg Michel Dupuy, a város polgármestere, Bényi József, a Magyar Népköztársaság franciaországi nagykövete és Szepesi György, az MLSZ elnöke a temetőben koszorút helyezett el a közös síremléken. A kétszer 30 perces bemutatón a magyar válogatottból csak: Katzirz, Tóth, Hannich és Kiss nem játszott. A mindvégig bemutatójellegű 60 percben a magyar válogatott sok szép technikai megoldással szórakoztatta a közönséget és végeredményben 4:0 (2:0)-ra győzött. A gólokat Tulipán, Kerekes, Budavári és Póczik szerezte. A magyar együttes a mérkőzést követően a városházán fogadáson vett részt, majd az Orly repülőtérre hajtott, ahonnan 21:30-kor indult haza különgéppel Budapestre.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 7. fordulóját! Hét mérkőzést játszanak szombaton, egyet vasárnap az első osztályú futballbajnokságban a boldogan feledhető szerdai válogatott mérkőzést követően. A szombati program slágere: kettős rangadó a Népstadionban. A szurkolók bíznak, hogy hangulatos lesz az összejövetel, is nem rendetlenkedik az időjárás.

Ú. Dózsa - Vasas
Hullámzó teljesítményű csapatok találkozója. A lilák időnként már megtalálják a képességeiknek megfelelő stílust, a Vasas makacsságában bízhat. A remény: Törőcsik fazont ad, Kiss László talán jókedvű lesz. Háromesélyes rivalizálás. A Népstadion újabb kettős rangadója első felvonásának szereplői közül az Ú. Dózsában Herédi egész héten nem edzett bokasérülése miatt, sőt lehet, hogy Kollár kapus sem lehet ott a kispadon ugyanilyen okból. Ha így lenne, akkor az ifjúsági csapat fiatal kapusa, Brockhauser áll majd bevetésre készen. A Vasasban Hajdú a héten erős izomhúzódást szenvedett, hetekre harcképtelenné vált, de kérdéses a kisebb húzódással bajlódó Kiss játéka is.
idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_u_dozsa_vasas.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_u_dozsa_vasas_kardos_izso.jpgKardos József már nem tud beavatkozni, a piros mezes Izsó Ignác elrobog mellette a labdával

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_u_dozsa_vasas_vedekezes.jpgMinden idegszálával védekezik öt fehér mezes Ú. Dózsa-játékos, akik között eltakarva Váradi, a Vasas labdarúgója is számít a labdára

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_u_dozsa_vasas_kiss_laszlo_toth_jozsef.jpgTóth József mellett Kiss László elviszi a labdát. A két válogatott labdarúgó végig nagy csatát vívott egymással. Kiss Lászlónak - egy ragyogó Izsó-alakítást követően - a gólszerzés is sikerült

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_u_dozsa_vasas_farkas_balogh_attila.jpgFarkas mellett Balogh - aki Törőcsik sérülését követően állt be csapatába - viszi el a labdát. Az újoncnak nem sikerült nagyhírű társát helyettesíteni

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_u_dozsa_vasas_szucs_janos_kovacs_bela_izso.jpgKovács Béla becsúszva szereli Izsót, háttal Szűcs

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_u_dozsa_vasas_kardos_varadi.jpgVáradi Kardos mellett robog el

Bp. Honvéd - Ferencváros
Mind magabiztosabb a Honvéd, mindenhol győzelemre tör, már nem kedveli az álmos meccseket. Ez sem lesz az, a Ferencváros tartani igyekszik bilbaói formáját, úgyhogy reálisnak tetszik a pontosztozkodás. A Bp. Honvédban Kanász két sárga lap ja miatt pihen, Bodonyi már elkezdte az edzéseket, de rá egyelőre még nem sz ámítanak a piros-fehérek. A Ferencvárosban nem kockáztatják Pölöskei kezdőemberként történő pályára küldését, de a válogatott szélső azért már ott lesz a kispadon. Beles betegség, Kvaszta húzódás miatt csak néző lehet este.
idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_bp_honved_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_bp_honved_ferencvaros_legicsata.jpgLégicsata

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_bp_honved_ferencvaros_nyilasi_nagy_antal_varga.jpgNagy Antal és Varga közös erővel buktatja Nyilasit

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_bp_honved_ferencvaros_varga_jozsef_kiallitas.jpgNagy Miklós játékvezető sűrűn „könyvelhetett" a találkozón. Képünkön a honvédos Varga (4-es számmal a hátán) kiállítását megelőző pillanat látható. A bíró tévesen - a szabálytalankodó Détári helyett - mutatta fel a piros lapot a vétlen védőjátékosnak

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_bp_honved_ferencvarosnyilasi_menyhart.jpgNyilasi a vetődő Menyhárt mellett a második gólt lövi

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_bp_honved_ferencvaros_szabadi_laszlo.jpgSzabadi ellenállhatatlan, pompás gólt lő Menyhárt kapujába

MTK-VM - Tatabánya
Állítólag van MTK-VM-szív is a világon, és ha ez igaz, a kék-fehérek most elcsíphetik a Tatabányát, amely meg sem közelíti tavalyi önmagát. Az otthon még nyeretlen MTK-VM-ben Fülöp helyén Morgós kezd, még a Tatabánya legutóbbi győztes csapatával érkezik a Hungária körútra.
idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_mtk_vm_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_mtk_vm_tatabanya_udvardi_boda.jpgBoda, a hazaiak középcsatára gyakran veszélyeztette fejjel a tatabányaiak kapuját. Ezúttal Udvardi elől fejeli el a labdát

Békéscsaba - Haladás
A vendégcsapat hosszan tartó hullámvölgyben vánszorog, a csabai együttes otthon pedig nem ismer szánalmat. Békéscsabán Kőhalmi helyett Kurucz játszik a középpályán, míg a Haladásban Hegyit Tar váltja fel.
idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_bekescsaba_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_bekescsaba_haladas_kurucz_fitos.jpgLégipárbaj a békéscsabai pályán. Akik bemutatják: Kurucz (balról), a csabaiak újdonsült középpályása és Fitos, a Haladás egyetlen góljának szerzője. Kanyári (9) és Papp (7) ezúttal beéri az esemény szemlélésével

DMVSC - Videoton
A debreceniek legutóbb Újpesten derekasan vitézkedtek, a „Vidi” öt gólt kapott otthon. Az erőviszonyok alapján X lehet, bár ennek egyik csapat sem örülne. A Videotonban a 16 (!) éves Zsinka lesz a jobbszélső, Csongrádi pedig a középcsatár. Kovács Ferenc továbbra is a nagyszerűen bemutatkozott Mezőre bízza a DMVSC kapujának őrzését.
idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_dmvsc_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_dmvsc_videoton_kerekes_csuhay_disztl_laszlo.jpgKerekes György már faképnél hagyta Disztl Lászlót, és Csuhay sem tudja szerelni

Pécsi MSC - DVTK
Az elmúlt forduló két diadalmas csapatának találkozóján a papírforma szerint a PMSC egy Katzirz-cal jobb, még akkor is, ha Borostyánnál elmúlt a kínos párizsi bágyadtság. A Pécsi MSC-ben a kiállítás miatt egy mérkőzéstől eltiltott Gallai helyén Lőrincz szerepel.
idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_pecsi_msc_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_pecsi_msc_dvtk_vereb_gyorgy.jpgVeréb kapus kiöklözi kapuja előteréből a labdát a fehér mezes pécsi támadók elöl

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_pecsi_msc_dvtk_szlovak_meszaros.jpgSzlovák (DVTK balról) és Mészáros (PMSC)

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_pecsi_msc_dvtk_dardai_teodoru_kicses.jpgDárdai (baloldalt) elpöcköli a labdát Teodoru I. elől, jobb oldalon Kincses biztosít

Nyíregyháza - ZTE
Sanyarú sorsú csapatok mérkőzésén csak a pályaválasztói jog jelenthet előnyt, az egerszegieknek a bajnoki rajtnál volt utoljára élmény a játék. A nyíregyházi Szűcs is begyűjtötte második sárga kártyáját, csakúgy, mint a ZTE-ben Major, így ők ezúttal csak szurkolhatnak csapatuknak.
idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_nyiregyhaza_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_nyiregyhaza_zte_simon_kiss_miklos.jpgSimon, a ZTE fiatal játékosa csak szabálytalanul tudja megállítani a kapura törő Kiss Miklóst

Rába ETO - Csepel
Hazai értékmérő a totális győri támadójáték és az üde Keszthelyi-féle stílus között. A jónak minősített középpályás sorokon sok múlik, és persze a csepeli védelem tüdején is: bírja-e a Rába-attakot. A vendégeknek kellemes lenne a döntetlen is.
idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_raba_eto_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_raba_eto_csepel_burcsa.jpgBurcsa a csepeli kapu előtt

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_raba_eto_csepel_hajszan_weber.jpgHajszán, a fiatal válogatott szélső elhúz Wéber mellett.

A mérkőzések után lássuk az 7. forduló válogatottjait! A forduló érdekessége: öten szereztek ezen a játéknapon két-két gólt, mégpedig Váradi, Nyilasi, Dobány, Mile és Póczik. Közülük Váradi Béla, Mile Sándor és Póczik József érdemelte ki a 8-as osztályzatot, két gólerős „társuk” 18 másik futballistával egyetemben ezúttal hetest könyvelhetett el. Szembetűnő, hogy a fordulóban a legtöbb gólt kapó csepeli Kovács Attila 7-es osztályzata. A forduló játékosa cím odaítélésében a választásunk ezúttal a győri Mile Sándorra esett, aki védő létére duplázott és volt a mezőny egyik kiemelkedően legjobbja.
idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg
A góllövőlista élén elég nagy a változás, a duplázó Váradi átírta nagyon a sorrendet.
idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_gollovolista.jpg

Hazai pályákon továbbra is imponál a Rába: az együttes - akárcsak mestere - feltűnően magabiztos, vasárnap is látványos játékkal „leckéztette” az eddig veretlen Csepelt. Az MTK-VM megszerezte első hazai győzelmét, de ehhez arra is szüksége volt, hogy a veterán Brünyi a Nyíregyháza után a Tatabánya ellen is büntetőt hárítson. A forduló nagy meglepetését a Videoton szolgáltatta, végig védekezve, az utolsó előtti percben szerzett Májer-góllal győzni tudott Debrecenben. Az talán már nem is annyira meglepő, hogy a nagyszerűen rajtoló Zalaegerszeg egymás utáni ötödik (!) vereségét szenvedte el Nyíregyházán. Ami pedig a sípos emberek működését illeti: ezúttal a Népstadion két bírója - Nagy M. és Pálvölgyi - vitte a prímet, ők együttesen nem kevesebb, mint nyolc sárga és három piros lappal „vétették észre magukat"... Alighanem negatív rekord született az FTC-Bp. Honvéd mérkőzésen: egymás után három (!) kispesti futballista is idő előtt kényszerült az öltözőbe vonulni. A Debrecenben működő Tompa sem állt feladata magaslatán, hiszen a tudósító két csillaggal honorálta a meglehetősen gyengécske teljesítményt.
idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztályban ezúttal nem volt meglepetés, a 10. forduló valamennyi mérkőzésén az esélyesek győztek. Szökik a Volán, a Szekszárd és a Szegedi EOL AK.
idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_7_fordulo_nb_ii_szekszardi_dozsa_22_sz_volan.jpgAdorjánnak, a Szekszárd középcsatárának és Bartosiknak (22-es Volán) párharca a meglepetésre 2:1-es vendégsikerrel végződött rákoscsabai mérkőzésen

A következő hétvégén jön a 8. forduló, az alábbi párosításokkal:

Ferencváros - DMVSC
Csepel - Nyíregyháza
Haladás - Ú. Dózsa
ZTE - Bp. Honvéd
Vasas - Békéscsaba
Rába ETO - Pécsi MSC
Videoton - MTK-VM
Tatabánya - DVTK

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3413546187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tököm Állat 2018.07.23. 22:54:20

Hú milyen kemény szitokszavak voltak annak idején a meccseken :D Ha tudták volna mi lesz akár csak tíz év múlva a lelátókon.

maribor_ 2018.07.24. 07:46:45

@Tököm Állat: Azért a Honvéd 3 kiállítása megér egy misét.

Tököm Állat 2018.07.25. 00:27:45

Végülis a tudósításból mindhárom jogosnak tűnik (Vargát már korábban kiállítatta volna a Sport).

maribor_ 2018.07.25. 06:50:24

@Tököm Állat: Jo, de a Nep Sportja mar akkor is tolta a Nep Fradikajat. Csak akkor is ellenallasban voltatok, mint manapsag, es emiatt ezt nem vettetek eszre :D

Rich.mond 2018.07.25. 16:27:13

Mi értelme van bevonultatni valakit, ha utána úgyis kiállítják? A Honvédot mindig elnyomták :(

maribor_ 2018.07.25. 16:44:18

@Rich.mond: Akkor ez az elnyomott csapatok mérkőzése volt :D
süti beállítások módosítása