Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 8. forduló

2018.07.30. 07:34 maribor_

1982. október 15-17., a hónap harmadik hétvégéje

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_headlines.jpgBefejezés előtt Bakonyszambathelyen is a burgonya betakarítása

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

október 11.

Hatvanéves a Szovjetunió címmel kiállítás nyílt meg a Magyar Néphadsereg Művelődési Házában a szovjet állam fennállása évfordulója alkalmából. Fotódokumentumokon mutatják be a Nagy Októberi Szocialista Forradalom, a Szovjetunió megalakulása időszakának fontos eseményeit s a Szovjetunió jelenét, a hadsereg életét. A kiállításon néhány tárgy is, korabeli fegyverek, egyenruhák is láthatók. A bemutató október 22-ig tekinthető meg.

Először szállított úszódarut Marokkóba a Magyar Hajó- és Darugyár. Az ötventonnás forgógémes daru egyúttal újdonság a gyár termékválasztékában. Az új típusú daru több más magyar iparvállalat közreműködésével készült el. Alkatrészeket, részegységeket gyártott hozzá egyebek között az Egyesült Villamosgépgyár, a Ganz Villamossági Művek, valamint a Hajtóművek és Festőberendezések Gyára, néhány speciális: berendezést külföldi alvállalkozótól vettek meg a hajógyáriak. Az úszódarut magyar szakemberek szerelték össze 'az átadás helyszínén. Rövidesen újabb, ezúttal 35 tonnás daru beszerzésére írnak ki pályázatot az észak-afrikai országban. A versenytárgyalásra az MHD is elküldi ajánlatát.

A TASZSZ szovjet hírügynökség hírt adott arról, hogy egyes nyugati tömegtájékoztató eszközök nagy teret adnak a svéd hatóságok állításának, amely szerint „titokzatos vízalatti jármű" tűnt fel Svédország parti vizein. A TASZSZ arról is tájékoztat, hogy a nyugati sajtó az ügyet összefüggésbe hozta a Szovjetunióval és más szocialista országokkal. A rejtélyes „vízalatti objektum” utáni kutatás azonban mindeddig - mélyvízi bombák alkalmazása ellenére is - eredménytelen maradt, s így a nyugati sajtó kénytelen megkezdeni a közvélemény felkészítését a kampány kudarcára - írta a TASZSZ. A szovjet hírügynökség szerint a szovjetellenes hangulatkeltés célja az, hogy az ország katonai körei és jobboldali erői hozzájussanak hadikiadási tételekhez, közelítsék az országot a NATO-hoz, gyengítsék a skandináv országokban is erősödő háborúellenes mozgalmakat, aláássák Svédország, illetve a skandináv országok és a Szovjetunió hagyományosan kialakult normális kapcsolatait.

A varsói rádió és televízió esti híradásai szerint a gdanski Lenin hajógyárban az új szakszervezet megalakulásáról szóló vitát bizonyos csoportok a nap folyamán rendbontásra használták fel; egyes helyeken sztrájkot igyekeztek szervezni, próbálkozásaik azonban jórészt sikertelenek maradtak. A televízió híradója szerint a legagresszívabb rendbontásokra a gdanski hajógyár közelében, a délutáni műszakváltáskor került sor. Az új szakszervezeti törvény ellenzőinek egy csoportja az 1970-es munkástiltakozások áldozatainak emlékművénél gyülekezett, akadályozni próbálta a második műszak kezdését. A munkások körében nem sok hatást értek el, a járókelők közül azonban meglehetősen nagy tömeget sikerült összegyűjteniük. A csoportosulás feloszlatására a rendfenntartó erőket kellett igénybe venni.

Taskentben megkezdődött az Afroázsiai Népek Szolidaritási Szervezete (AAPSO) elnökségének XI. ülése. A tanácskozáson hatvan országból forradalmi-demokratikus pártok, nemzeti felszabadító mozgalmak, nemzeti szolidaritási bizottságok küldöttei, valamint 15 nemzetközi szervezet képviselői vesznek részt. A tanácskozásra a szervezet megalakulásának 25., valamint a Szovjetunió megalakulásának 60. évfordulója (jegyében kerül sor. A külföldi küldöttségek korábban Moszkvában megkoszorúzták az Ismeretlen katona sírját, és kegyelettel adóztak a Lenin-mauzóleumnál a szovjet állam megalapítója emlékének.

A libanoni hadsereg egységei körülzárták és átkutatták a nyugat-bejrúti Szabra és Satila palesztin menekülttábort. Hétfőre virradóra polgári ruhás személyek hatoltak be a menekülttáborokba, s több embert magukkal vittek. Megkezdte munkáját a nemzetközi Russel-bíróság bizottsága a nyugat-bejrúti palesztin menekülttáborokban elkövetett tömegmészárlás felelőseinek felkutatására.

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_palesztin_menekulttabor.jpgPalesztinok az egyik menekülttábor romjai között

Az ENSZ székhelyén befejeződött az el nem kötelezettek mozgalmának külügyminiszteri értekezlete. A nemzetközi helyzet legfontosabb elemeit áttekintő tanácskozásról kiadott dokumentum rámutat, hogy az imperializmus erőinek tevékenysége következtében fokozódik a feszültség. A részvevők felszólították az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy haladéktalanul vizsgálja ki a nyugat-bejrúti palesztin menekülttáborokban elkövetett vérengzések körülményeit, s felhívott a közel-keleti helyzet mielőbbi átfogó és igazságos rendezésére.

október 12.

A késő délutáni órákban egy megkülönböztető jelzést használó - szirénázó - mentőautó piros jelzésnél haladt át az Alkotás utca és a Városmajor utca kereszteződésében, és összeütközött egy személyszállító kis teherautóval, amely szabad jelzésen érkezett a Városmajor utca felől. A teherautó utasai közül kilencen könnyebben megsérültek, a mentőautó vezetőjét súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A baleset körülményeinek tisztázására a rendőrség vizsgálatot indított.

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_baleset.jpgA baleset helyszíne

Hivatalos, baráti látogatásra Moszkvába érkezett Mengisztu Hailé Mariam, az etióp ideiglenes katonai kormányzó tanács elnöke, az Etióp Dolgozók Pártja Szervező Bizottságának elnöke. A kedden megkezdődött szovjet-etióp tárgyalásokon - amint ez a közzétett hivatalos jelentésből kiderült - a szovjet tárgyaló delegációt Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb, Tanács Elnökségének elnöke vezette. Ugyancsak ő mondott pohárköszöntőt azon az estebéden, amelyet az SZKP Központi Bizottsága és a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége adott az etióp államfő tiszteletére.

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_szovjet_etiop_csucs.jpgLeonyid Brezsnyev és Mengisztu Hailé Mariam a Moszkvában megtartott szovjet-etióp tárgyalásokon

Jasszer Arafat, a PFSZ vb elnöke kedden Ammanban folytatta megbeszéléseit Husszein jordániai királlyal. Arab források szerint a tárgyalásokba közvetve bekapcsolódott Szaúd-Arábia is. Ezzel egy időben kiújultak a harcok a libanoni Bekaa-völgyben.

Szaddam Husszein iraki elnök megerősítette, hogy Irak kész tárgyalásokat kezdeni Iránnal előzetes feltételek nélkül, a két ország békéjének megteremtéséért. Ettől függetlenül újabb iraki ellentámadásokról érkeztek hírek az iraki-iráni frontról. Az iráni iszlám gárdisták főparancsnoka harcias nyilatkozatban az iráni offenzíva folytatásáról beszélt. A teheráni rádió jelentése szerint az iráni erők éjjel visszaverték az iraki csapatok két ellentámadását a Bagdadtól mintegy 120 kilométerre levő frontszakaszon, Mandali város körzetében.

Ma múlt öt hónapja, hogy a világűrben, a Szaljut-7 űrállomás fedélzetén él és dolgozik a két szovjet űrhajós, Anatolij Berezovoj és Valentyin Lebegyev. Ebből az alkalomból rövid összeállítást adtak ki a Moszkva környéki földi irányító központban. Az „űrmérlegből” kiderül, hogy a két űrhajós igen fontos és hasznos munkát végzett az eltelt időben. Adatokat közöltek a földi ásványkincsek elhelyezkedéséről, s eközben új értékes lelőhelyet fedeztek fel, továbbá megfigyeléseikkel a gyakorlatban segítették a tengeri halászhajók munkáját. Mindezeken kívül elvégezték az előírt asztrofizikai, geofizikai, orvosbiológiai, technológiai és technikai kísérleteket. Berezovoj és Lebegyev, amint emlékezetes, két vendégűrhajó utasait is fogadta a Szaljut-7 űrállomáson. A látogatók között volt a világ második női űrhajósa és az első francia űrhajós. Három teherűrhajó is érkezett a Szaljut-7-re. Az utolsót, a Progressz-15-öt nemrég rakták ki, és az még mindig együtt kering az űrállomással. Egyébként a szokásos „egészségügyi napot” tartották a Szaljuton. Az alapos, mindenre kiterjedő vizsgálat megállapította, hogy mindkét űrhajós egészséges és jó közérzettel folytatja a munkát.

október 13.

A Budapesti Műszaki Egyetem az idén ünnepli elődjének, az Institutum Geometrico-Hydrotechnicum megalapításának 200. évfordulóját. Ebből az alkalomból az egyetem aulájában ünnepi ülést tartottak, amelyen részt vett Sarlós István, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese, Köpeczi Béla művelődési miniszter, Voksán József, a Pedagógusok Szakszervezetének főtitkára és Nyitrai István, a KISZ Központi Bizottságának titkára is.

Elkészült az M 1-es autópálya Tatabánya-Bicske közötti szakasza, megkezdődött a műszaki átadás. A beruházók és a kivitelező vállalatok képviselői Bicskétől Tatabánya felé haladva méterről méterre ellenőrzik az utat. A 22 kilométeres új autópálya-szakasz és a hozzátartozó műtárgyak - alul- és felüljárók, vízelvezetők - minősítése két hétig tart. Ezután - várhatóan (november első napjaiban - nyitják majd meg a forgalom előtt az M 1-es 1,4 milliárd forintos költséggel épített új szakaszát. A Tatabányát kikerülő új út átadásával Győr és Budapest között 15 perccel megrövidül az autósok menetideje.

A Bundestag ülésén Helmut Kohl beterjesztette az új koalíciós kormány programját. Javasolta a szociális kiadások drasztikus csökkentését, a vállalkozók kedvezményeinek növelését. Előtérbe helyezte az amerikai kormány politikájának és a NATO katonai stratégiájának támogatását. de egyszersmind hangoztatta a szocialista országokkal való együttműködés szükségességét. Beszédében a kancellár elismerte, hogy a gazdasági nehézségek összefüggnek a világgazdaságban jelentkező negatív tendenciákkal. Mindamellett szerinte a bajok gyökere a szociálliberális kormány helytelen gazdaságpolitikájában, a szociális kiadások túlburjánzásában, az állam szerepének túlhangsúlyozásában keresendő.

Az idei évi Nobel-békedíjat - megosztva - a nukleáris leszerelés két, nemzetközi tekintélyű harcosának, a svéd Alva Myrdal asszonynak és Alfonso García Robles volt mexikói külügyminiszternek ítélték oda - jelentette be a norvég Nobel-bizottság. Mindketten kiemelkedő szerepet játszottak az ENSZ leszerelési tárgyalásain.

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_nobel_bekedij.jpgA díjazottak

A libanoni hadsereg egynapos szünet után folytatta Nyugat-Bejrút átfésülését. Az akció meghirdetett célja, hogy őrizetbe vegyék az illegálisan Libanonban tartózkodó személyeket, illetve fegyvereket kobozzanak el. A hadseregnek ezt a tevékenységét élesen bírálták a libanoni baloldal és a palesztin mozgalom képviselői. Mint rámutattak, a hadsereg a közrend helyreállításának ürügyén teljes mértékben lefegyverzi Nyugat-Bejrútot, amely korábban a haladó erők bázisa volt, a kelet-bejrúti jobboldali milicisták viszont megtarthatják fegyvereiket. A hadsereg akcióját nyilvánosan védelmébe vette Amin Gemajel elnök.

A Ford Sierra piacra kerül Európában, felváltva a Ford Cortinát, amely a kontinensen Ford Taunus néven volt ismert.

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_ford_sierra.jpgA Ford Sierra

A modellt 1982 és 1993 között gyártottak. Tervezői Uwe Bahnsen, Robert Lutz és Patrick le Quément. Összesen 2,700,500 Sierra készült, többsége Németországban, Belgiumban, és az Egyesült Királyságban. Ezen kívül Sierrákat gyártottak Argentínában, Venezuelában, Dél-Afrikában és Új-Zélandon is. Az Amerikai Egyesült Államokban Merkur Xr4Ti néven forgalmazták.

október 14.

A Minisztertanács ülésén Lázár György tájékoztatást adott dr. Bruno Kreiskynek, az Osztrák Köztársaság szövetségi kancellárjának meghívására Ausztriában tett hivatalos látogatásáról. A kormány a tájékoztatót tudomásul vette. A Minisztertanács megtárgyalta és jóváhagyta a magyar-szovjet gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési kormányközi bizottság Budapesten tartott üléséről szóló jelentést. Egyidejűleg megbízást adott a Gazdasági Bizottságnak, hogy gondoskodjon az ülés határozatainak végrehajtásáról. A kormány hozzájárult, hogy a munka színvonalának és hatékonyságának növelése érdekében 1983. január 1-től a kereskedelmi egységek meghatározott körében olyan új - jövedelemérdekeltségen alapuló - üzemeltetési rendszert vezessenek be, amely növeli az üzletvezetők önállóságát, rugalmasabbá teszi a gazdálkodást, és fokozza az érdekeltséget a vevők színvonalas kiszolgálásában.

Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára Csepel életével, munkájával ismerkedett. A vendéget Véghelyi Andor, a XXI. kerületi pártbizottság első titkára és Bölcsey György tanácselnök fogadta a Kossuth Lajos szakmunkásképző és szakközépiskolában. A tanintézet vezetői tájékoztatást adtak az öt szakma elsajátítását segítő iskola mintegy 800 tanulójának elméleti és gyakorlati képzéséről, a technikusképzés lehetőségeiről. Bemutatták a korszerű autó- és repülőgép-szerelő tanműhelyeket. A program következő állomása a Magyar Posztógyár volt; itt az 1600 dolgozót foglalkoztató vállalat vezetői a gyár termelési és értékesítési feltételeiről, a pártszervezet munkájáról számoltak be. Bemutatták a vendégnek a korszerűen felszerelt szövő-előkészítő és fonodaüzemet, valamint a jó minőségű, BNV-díjat is nyert szöveteket. Ezután Aczél György meglátogatta a Ho Si Minh Tanárképző Főiskola budapesti tagozatát; ismerkedett a 750 leendő tanár képzésének tárgyi feltételeivel, a korszerű alkotómunka módszereinek elsajátítását szolgáló didaktikai stúdió munkájával. A látogatás a városrész vállalatai és a Csepel Vas- és Fémművek összefogásában épült munkáslakótelepen folytatódott, ahol ebben a tervidőszakban 1700 új otthonba költözhetnek be a családok. Végül a Központi Bizottság titkára aktívaülésen találkozott a kerületi párt-végrehajtóbizottság tagjaival a tömegszervezetek vezetőivel, valamint a tanács tisztségviselőivel, s időszerű politikai kérdésekről tájékoztatta őket.

Vizes igáz tört felszínre a béléscsövön az algyői szénhidrogénmezőn, a Maroslelei út közelében délután. A tápéi 619-es számú kútnál - az első feltételezések szerint - az elromlott vízvisszanyomó szerkezet okozta a rendkívüli eseményt. A 130 atmoszféra nyomású gáz megfékezését a mentőbrigádok megkezdték. Az elzárószerkezet elhelyezése várhatóan egy-két napig tart. A rendőrség és a tűzoltóság mindenesetre lezárta a környéket: lakott települést, emberéletet nem fenyeget veszély.

A lengyel szocialista ifjúsági szövetség ideológiai konferenciáján felszólalt Wojciech Jaruzelski hadseregtábornok. A LEMP KB első titkára a fiatalokhoz szólva hangsúlyozta: a párt az ifjú nemzedéket partnerként kezeli, nem akarja kioktatni. Mindezt bizonyítja a KB legutóbbi, kilencedik plénumának ifjúsági határozata is. Az ország gazdasági helyzetéről, a készülő hároméves tervről szólva hangsúlyozta: azt akarják, hogy a stabilizációs terv választ adjon a fiatalok problémáinak egy részére is, járuljon hozzá a pályakezdés, a családalapítás megkönnyítéséhez. Jaruzelski felhívta a fiatalokat, vegyenek részt aktívabban a politikai munkában. A párt - mondotta - nem akarja, hogy az ifjúság csendes és udvarias legyen. A fiatalok legyenek bátrak, de a jó ügy érdekében. Azt bizonyítsák be, hogy képesek jobban dolgozni, nagyobb feladatokat megoldani, mint az idősebb nemzedék.

A varsói tv esti adásában jelentette, hogy az előző napi Nowa Huta-i zavargások során a rendőrség fegyverhasználatra kényszerült, aminek következtében egy személy meghalt. A katonai ügyészség vizsgálata kiderítette, hogy a rendfenntartó erők veszélyhelyzetbe kerültek, amikor a rendkívül agresszív tömeg megtámadta őket. A Nowa Huta-i zavargások okozta kár meghaladja a hatszázezer zlotyt. Gdanskban, ahol hétfőn és kedden voltak utcai zavargások, a kár három és fél millió zloty.

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_nowa_huta.jpgA szerdai zavarások egy képkockája

A bolgár légitársaság Burgasz és Varsó között közlekedő menetrend szerinti járatát Becsbe térítette egy lengyel géprabló - jelentette az osztrák APA hírügynökség. A bécsi rendőrség a légikalózt - aki az egyik stewardesst megsebesítette - őrizetbe vette, s közölte: minden szükségeset megtesz, hogy a gép 70 utasával mielőbb megérkezhessen Varsóba.

Claude Cheysson francia külügyminiszter és Jasszer Arafat, a PFSZ vezetője tuniszi megbeszélésén áttekintették a Bejrútban élő palesztin menekültek helyzetét. A találkozót Arafat gyümölcsözőnek minősítette, Cheysson pedig kijelentette, hogy bár nem volt szó a palesztin vezető franciaországi meghívásáról, de ha oda akarna látogatni, akkor fogadnák Párizsban. Cheysson elmondta, hogy a francia kormány közölte a libanoni hatóságokkal: a nemzetközi erők semmilyen formában nem járulhatnak hozzá a Nyugat-Bejrútban folyó palesztinellenes akciókhoz.

Moszkvai idő szerint 16 óra 46 perckor leválasztották a Szaljut-7-Szojuz T-7 űrkomplexumról a Progressz-15 jelzésű önműködő teherszállító űrhajót. A legújabb Progressz szeptember 20. óta keringett az űrállomással és az űrhajóval összekapcsolva a Föld körül. Fedélzetén üzemanyagot, ivóvizet, élelmiszereket, s tudományos kísérletek elvégzéséhez szükséges műszereket, anyagokat szállított az űrállomásra Anatolij Berezovojnak és Valentyin Lebegyevnek. A teherszállító űrhajót felhasználták arra is, hogy hajtóművei segítségével kétszer is módosítsák, magasabbra emeljék az űrkomplexumnak a természetes fékeződés miatt süllyedő pályáját. A leválasztás után a Progresszt visszavezérlik a Föld légkörébe, ahol a súrlódás következtében fellépő nagy hőtől elég, megsemmisül. Mint ismeretes, a Szaljut lakói öt hónapja dolgoznak a világűrben, s miután egészségük kiváló, tovább folytatják a kutatómunkát.

október 15.

Ülést tartott a Szakszervezetek Országos Tanácsa. Az ülésen részt vett és felszólalt Óvári Miklós, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára is. A tanácskozás első napirendi pontjaként a szakszervezeti agitáció és propagandamunka néhány időszerű kérdését tárgyalták meg. Virizlay Gyula, a SZOT titkára előadói beszédében a többi között rámutatott: a szakszervezetek fontos feladata olyan kapcsolatot kialakítani tagjaikkal, hogy minden dolgozó felelősen részt vehessen önmaga és a társadalom életének irányításában, alakításában. Ebben igen nagy szerep jut a szakszervezeti bizalmiaknak, akiknek a jog- és hatásköre megnövekedett, valódi szakszervezeti vezető vált belőlük. A dolgozók szüntelenül azt kérik a szakszervezettől, hogy ügyeik intézésében nagyobb legyen a nyíltság, az őszinteség. Szeretnék jobban megismerni a bizalmi testületek, a szakszervezeti bizottságok és a felsőbb irányító szervek álláspontját a kollektívákat leginkább foglalkoztató kérdésekben. Érvényesíteni kell a szakszervezeti kongresszusnak azt a határozatát, hogy a vezető testületek a tagság véleményének ismerete nélkül ne hozzanak döntést, ne alakítsanak ki véleményt.

Bécsből Szófiába érkezett a bolgár légitársaság Burgasz-Varsó járatának előző nap - mint jelentettük - egy lengyel terrorista által az osztrák fővárosba térített repülőgépe. A gép lengyel utasait - akik eredetileg üdülésükből voltak hazatérőben - a bolgár légitársaság különgépen szállította vissza Varsóba, ahová ugyancsak pénteken megérkeztek. Az eltérített repülőgép személyzete Szófiába tért vissza. A 28 éves lengyel géprabló, Zbigniew Purgall, aki feleségével együtt utazott az eltérített járaton, a felszállás után harminc perccel késsel megsebesítette a légi utaskísérőt, és azt követelte, hogy a gépet Ausztrián keresztül vigyék az NSZK-ba. A gép végül hetven utasával és hatfőnyi személyzetével az osztrák fővárosban szállt le. A megsebesített utaskísérőt elsősegélyben részesítették, több sérülés azonban a terrorakció során nem történt. A bécsi leszállás után a géprabló megadta magát a rendőrségnek, amelynek képviselője közölte, hogy a terroristát repülőgép eltérítésének vádjával bíróság elé állítják.

Az amerikai fővárosban nyilvánosságra került: Samir izraeli külügyminiszter Shultz amerikai külügyminiszterrel folytatott csütörtöki tárgyalásain feltételekhez kötötte a hetvenezer főnyi izraeli fegyveres erő kivonását Libanonból. Tel-Aviv javaslata értelmében az izraeli-libanoni határtól északra (tehát libanoni területen), mintegy hatvan kilométer mélységben különleges zónát létesítenének. Ebben az úgynevezett ütközőövezetben a Haddad őrnagy parancsnoksága alatt álló milicista alakulatok teljhatalommal rendelkeznének. Mint ismeretes, ezt a milíciát Tel-Avivból irányítják és pénzelik, látják el fegyverekkel. E milícia emberei aktív részt vettek a nyugat-bejrúti menekülttáborokban véghezvitt mészárlásban.

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_samir_shultz.jpgSamir és Shultz

Reagan bejelentette, hogy a hosszútávú gabonaszállítási szerződésben vállalt hatmillió tonnán felül az október elsejétől kezdődő mezőgazdasági évben további 15 millió tonna gabona eladását engedélyezi a Szovjetuniónak. Hazen Argue kanadai miniszter közlése szerint a napokban Kanada 7,6 millió tonna búzát adott el a Szovjetuniónak.

október 16.

Több üzemben, gyárban tartottak tegnap kommunista műszakot. Teljes műszakban dolgoztak szabad szombatjukon a Salgótarjáni Kohászati Üzemek munkásai, mérnökei, művezetői: exportra termelt a huzalmű, a hideghengermű és a kovácsológyár. A társadalmi munkában előállított termékek értéke eléri az ötmillió forintot; a dolgozók megtakarított kétszázezer forintnyi bérét a szociális ellátás javítására költik. Dolgoztak szombaton a Nógrádi Szénbányák aknaüzemeiben is. A vállalat szénosztályozóját ezen a napon - a szállítás és a MÁV dolgozóinak köszönhetően - ezerkétszáz tonna szén hagyta el. Dolgoztak szombaton a két salgótarjáni üveggyárban is. A síküveggyáriak NSZK-, francia, angol megrendelések kielégítésén fáradoztak, s exportra termeltek az Öblösüveggyár üvegfúvói és finomcsiszolói is. A Salgótarjáni Vasöntöde és Tűzhelygyár kétezer dolgozója a szombati kommunista műszakban kétmillió forint értékű alkatrészt, villany-, gáz- és széntüzelésű tűzhelyet, kályhát gyártott. A megtakarított bérből a tűzhelygyárban is, mint a többi vállalatnál, a munkásellátás színvonalát emelik. Kommunista műszakot tartott szombaton a Budapesti Húsipari Vállalat 2500 dolgozója is. A műszakban 17 millió forint értékű húst és húskészítményt gyártottak a főváros lakosságának jobb ellátására. A Szolnoki MÁV Járműjavító Üzemben is kommunista műszakot tartottak. A műhelyekben nyolcszáznál többen dolgoztak, kétszáz adminisztratív dolgozó pedig az üzem környékét szépítette, takarította. A járműjavító üzem kollektívája a kommunista műszak bérét - százhúszezer forintot - hármas célra: az idős MÁV-nyugdíjasok megsegítésére, a kislakásépítés támogatására, továbbá a Budapesten épülő Úttörőstadion céljaira ajánlották fel. Székesfehérvár több üzemében is kommunista műszakot tartottak, amelynek bevételével hozzájárulnak a Lenin lakótelep százötven személyes óvodájának építési költségéhez.

A szovjet minisztertanács megvitatta az ország háromnegyed évi tervteljesítését. Az ipari termelés 1982 első kilenc hónapjában 2,7 százalékkal volt magasabb, mint a múlt év azonos időszakában. Az értékesített ipari termelésre vonatkozó tervet 1 százalékkal túlteljesítették. Nőtt a kőolaj-, gáz-, műtrágya-, mezőgazdasági géptermelés, a múlt évinél több cukrot, tojást, növényi olajat kapott a lakosság. 1981-hez képest 8 százalékkal, 57,5 milliárd rubelre emelkedett a központi beruházások értéke. A munkások és alkalmazottak havi átlagfizetése 2,8 százalékkal, a kolhoztagok jövedelme 5 százalékkal nőtt.

Az ENSZ-közgyűlés 37. ülésszaka befejezte az általános politikai vitát. Az utolsó napon szólalt fel Miguel D’Escoto nicaraguai külügyminiszter, aki tiltakozott az ellen, hogy az Egyesült Államok gazdasági nyomást fejt ki hazájára, ellenforradalmi erők rendelkezésére bocsátja saját területét, hadihajói és repülőgépei pedig megsértik Nicaragua határait. Lennart Bodström svéd külügyminiszter, aki ugyancsak a vita utolsó napján szólalt fel, e témát érintve - Adelman helyettes amerikai fődelegátus utóbb válaszbeszédében is kifejezésre juttatott „megdöbbenésére” - bírálta az Egyesült Államokat, amiért felszínen tartja a roskadozó latin-amerikai diktatúrákat. Szemben az amerikai állításokkal - képtelenségnek minősítette, hogy Nicaraguában, Salvadorban vagy Guatemalában holmi külső erők hatására lázadtak volna fel a munkások, farmerek, diákok és középosztálybeli kisemberek. Az általános politikai vita befejeződéséről tudósítva a TASZSZ megállapította, hogy a felszólalók többsége síkraszállt a nukleáris háború veszélyeinek elkerülése, a fegyverkezési verseny megfékezése mellett, hangsúlyozta a jelenlegi nemzetközi légkör megjavításának szükségességét.

Lefoglalták az amerikai hatóságok annak a hajónak a rakományát, amely a szovjet gázvezetékhez szállítandó turbinákhoz vitt volna alkatrészeket a Nuovo Pignone olasz cégnek.

október 17.

A héten az ország nyugati része többször is jól megázott. Hazánk más tájain is volt eső. A csapadék - a Nyugat-Dunántúlt kivéve - sehol nem hátráltatta hosszabb ideig az őszi munkát, a talaj-előkészítést viszont segítette. A megázott földet könnyebb elmunkálni vetés alá. Kedvezett a csapadék a már elvetett őszieknek is, amelyek ezek után jobban kelnek. A betakarítás üteme még a tavalyinál is jobb - pedig a múlt esztendő őszén is kedvező időjárás segítette a betakarítok, szántóvetők munkáját. A legnagyobb területet elfoglaló növényünk a kukorica. Silónak és szemnek egyaránt nagy területen termelik. A silónak vetett kukorica betakarítása kicsi híján befejeződött. Néhány olyan táblán van kint ez az értékes tömegtakarmány, amelyeket másodvetésként vetettek. A napraforgó betakarítása a gazdaságok túlnyomó többségében befejeződött. Néhány május végén vetett tábla várja már csak a kombájnokat. A rizsnek 80 százalékát arattak le, a burgonyának 88 százalékát szedték fel eddig. A kistermelők parcelláin befejezés előtt áll a burgonyaszedés, a nagyüzemek 80 százaléknál tartanak. A cukorrépa betakarítása a gazdaságok és a gyárak megállapodásának megfelelő ütemben halad - 37 százaléknál tart. A zöldségnövények 75 százaléka került le a földekről, az őszi érésű gyümölcsöknek 79 százalékát - ezen belül a téli almának 72 százalékát - szedték eddig le. A szőlőszüret félidejénél tart.

Elcsendesedett a tápéi 619-es kút az algyői szénhidrogénmezőn. A Kőolajkutató Vállalat szegedi üzemének kitörésgátló brigádja többszörös próbálkozását siker koronázta: a béléscső megrongált tolózárjának helyére délután három órakor új csap került. A szerkezet rögzítése után a kútba iszapot sajtoltak, hogy fékezzék, majd megállítsák az energia áramlását. Tegnap már a kút munkába állításán dolgoztak a szakemberek. Ma felszedik az új tolózárat, miközben a terepet és az aknát kitisztítják, a kitörésnél megrongált szelvényeket felújítják; az elképzelések szerint három hét múlva újra működhet a kút.

Bolívia kiutasítja Klaus Altmann volt náci háborús bűnöst, Bolíviában fölvett nevén Klaus Barbie-t, ha Franciaország vagy az NSZK megújítja korábbi kiadatási kérelmét - jelentette ki a Newsweek című amerikai hírmagazinnak adott vasárnapi nyilatkozatában Hernan Siles Zuazo megválasztott bolíviai elnök. Klaus Barbie a második világháborúban a lyoni Gestapo főnöke volt, bűnös több ezer ártatlan ember meggyilkolásában. Bolíviai jelentések szerint Barbie újfasiszta csoportokat szervezett az országban, és tanácsadóként szolgálta Luis Garda Meza tábornok rendszerét. A Newsweeknek adott nyilatkozatában Siles Zuazo védelmébe vette azt a döntését, hogy a kommunistáknak is helyet biztosít kormányában. - A kommunistáknak jelentős befolyásuk van a bolíviai szakszervezetekben, és ezért közreműködésük nélkül nem lehet javítani az ország katasztrofális gazdasági helyzetén - mondotta.

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_reklam_2.jpg

Közélet:
Százhatodik születésnapját ünnepelte hétfőn Hajdúdorogon, a Könyök utca 7. számú házban Jónis Györgyné. A ritka ünnep alkalmából az idős asszonyt a nagyközségi tanács, a Hazafias Népfront és az úttörők képviselői köszöntötték.

Ellátás:
Kedvezett eddig az időjárás, s ez meg is látszik a piacokon: még mindig bőséges a zöldség- és gyümölcsfelhozatal. A kistermelők csakúgy, mint a nagyüzemek, igyekeznek minél több árut közvetlenül értékesíteni, az állami és szövetkezeti kereskedelem pedig nagyobb áruválasztékkal próbálkozik versenyre kelni a vásárlókért.

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_ellatas.jpgBőséges a választék a pesterzsébeti önkiszolgáló zöldértüzletben

Városkép:

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_regiposta_utca.jpgRégiposta utca: irodák és üzletek, feliratokkal

Kékfény:
Négy ember tragikus halálát okozta Borsod megyében a hétvégén a borpincékben erjedő szőlőléből felszabaduló szén-dioxid. Szikszó szőlőhegyén, az egyik borpincében holtan találtak rá egy szőlősgazdára szombaton. Vasárnap Ongaújfaluba hívták a mentőket, segíteni már ott sem tudtak: egy pincében hárman lelték halálukat a mustgáztól. A szőlőkultúrájáról híres Tokajiban a borászathoz igencsak értő gazdák nem emlékeznek hasonló esetekre. Véleményük szerint sok az olyan újsütetű szőlősgazda, aki nem ismeri a pincemunkák fortélyait, a mustgáz veszélyességét. Csak így következhettek be e balesetek. Az Országos Mentőszolgálat is felhívja a szüretelők s a pincékben foglalatoskodó gazdák figyelmét arra, hogy a must forrása idején ne menjenek a pincékbe, ha mégis ott akadna dolguk, úgy alkalmazzák az évszázadok óta jól bevált módszert: a pincébe égő gyertyával menjenek, s ha a gyertya lángja elalszik, ne maradjanak a pincében, mert az ott felgyülemlett gáz fulladást okozhat.

A labdarúgó Magyar Népköztársasági Kupában a legjobb hatvannégy közé jutásért küzdöttek a csapatok a hét folyamán. A 128 együttesből álló, úgynevezett „nagydöntőben” 16 NB I-es (valamennyi), 17 NB Il-es (hiányzik a Szekszárd, a Sopron és a Salgótarján), valamint 95 alsóbb osztályú (területi, megyei, járási bajnokságban szereplő) csapat küzdött egymással. Szerdán 61 mérkőzést játszottak. Az elmúlt héten a területi bajnokságba sorolt Szarvas már elbúcsúztatta az NB II. osztályú Kecskemétet (3:1-re nyertek a szarvasiak), kedden küzdött meg a területi bajnokságban játszó Hatvan a Ferencvárossal (az FTC 5:0-ra győzött Pogány (2), Koch, Szabadi és Pölöskei góljaival), míg két budapesti együttes, az Erdért és a III. Ker. TTVE összecsapására csak október 27-én kerül sor.
idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_mnk.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_mnk_penzugyor_bp_honved_nagy_antal.jpgA Bp. Honvéd a Pénzügyőr ellen játszott a kupában. A piros-fehérek biztosan nyertek. A képen Nagy Antal veszélyezteti a Pénzügyőr kapuját

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 8. fordulóját! Kiegyensúlyozott szakasznak ígérkezik a mérkőzéssorozat, általában az otthonjátszó együttesek mellett szól az előzetes tippelés.

Ferencváros - DMVSC
A zöld-fehérek az őszi szezonban négyszer játszottak a Népstadionban, s mind a nyolc pontot megszerezték. A Debrecen az idén negyedszer szerepel a (fővárosban, az MTK-VM és az Ú. Dózsa otthonában döntetlent ért fel, Kispesten viszont kikapott. A forduló „bevezető” mérkőzésén újra a zöld-fehérek kezdőcsapatában találjuk a sérüléséből teljesen felépült Pölöskeit. Beles is meggyógyult, de egyelőre csak a cserepadon kap helyet. A vendég együttesben Szűcs János és Kiss után Jankovics is kidőlt a sorból, így a debreceniek megtizedelve veszik fel a harcot.
idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_ferencvaros_dmvsc.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_ferencvaros_dmvsc_vedekezes.jpgHiába igyekeztek a fehér mezes debreceni védők, nem tudták megvédeni kapujukat a góloktól

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_ferencvaros_dmvsc_fodor_menyhart_nyilasi.jpgKét debreceni játékos, Fodor és Menyhárt (mindkettő fehér mezben) közös erővel választja el a labdától Nyilasit a Népstadion előrehozott találkozóján

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_ferencvaros_dmvsc_nyilasi.jpgNyilasi gólt lő

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_ferencvaros_dmvsc_szabadi_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_ferencvaros_dmvsc_szabadi_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_ferencvaros_dmvsc_szabadi_3.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_ferencvaros_dmvsc_szabadi_3_poloskei.jpgA Ferencváros negyedik gólját megelőző pillanatok. Pogány a baloldalról ívelt a debreceni kapu elé, ahol Szabadi elől Szűcs „kitornázza" a labdát (első kép), a csatár és a kapuvédő dermedten figyeli a labda útját (második-harmadik kép). Hiába ugrik fel Szűcs kapus, és mozdul a labda irányába Deákvári (6-os számmal a hátán), sem ő, sem a csereként beállt Selyem (13-as) nem tudják megakadályozni Pölöskeit a kapura lövésben (negyedik kép). Egy pillanat múlva a DMVSC hálójában táncol a „pettyes"

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_ferencvaros_dmvsc_poloskei.jpgPölöskei fejjel teszi maga elé a labdát

Csepel - Nyíregyháza
Az eddig jól szerepelt hazai együttes most szeretné feledtetni kellemetlen győri kirándulását, így a két pont biztos várományosának tekinthető. Csepelen Mészöly és a combizom szakadást szenvedett Elekes semmiképpen sem játszhat, bizonytalan továbbá Godán szereplése is.
idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_csepel_nyiregyhaza.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_csepel_nyiregyhaza_lazsanyi.jpgLazsányi László, a Csepel középpályása kapura tör

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_csepel_nyiregyhaza_vedekezes.jpgHárman egy ellen: csepeli támadó a nyíregyháziak gyűrűjében

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_csepel_nyiregyhaza_godan_vago.jpgRitka pillanat a mérkőzésről. Godán (balról) és Vágó nem sokat találkozhattak, mert a megsérült csepeli védőt hamar lecserélték. Vágó sem tölthette pályán a másfél órát, igaz, őt a teljesítménye miatt

Haladás - Ú. Dózsa
Az újpestiek gyakorolhatják az idegenbeli védekezés különböző szisztémáit, már a Real Madridra gondolva. A Haladás otthon bizonyára igyekszik, hogy feledtesse eddigi szürke napjait. A Haladás összeállításának meglepetése Hauzer Tibor. Az egykori U-válogatott balszélső háromévi távollét után tért vissza egykori klubjába és az Ú. Dózsa ellen feltehetően újra felölti a 11-es mezt.
idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_haladas_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_haladas_u_dozsa_fitos_szendrei_toth_jozsef.jpgSzületőben a Haladás VSE harmadik gólja az Ú. Dózsa ellen. A képen jól látható, hogy a fehér mezes Tóth József alaposan lemaradt az őt szerelő Fitostól, aki aztán jobbal biztosan lőtt a tehetetlen Szendrei kapus mellett a hálóba

ZTE - Bp. Honvéd
A hazaiak remekül kezdték az idényt, egymás után kétszer nyertek, azóta zsinórban öt vereséget szenvedtek. Nagyon rájuk férne már a győzelem, a Honvéd azonban reménykedhet egy pontban. A zalaegerszegi „tévémérkőzésen” a Bp. Honvédból hiányozni fog az eltiltott Grósz, Gere, Tóth és a sérüléséből felépült Bodonyi a cserepadon foglal helyet. A házigazda ZTE együttesében a középpályás Sipos jobbhátvédet játszik, a posztok között állandóan vándorló Konrádot pedig a középpályás sorban találjuk.
idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_zte_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_zte_bp_honved_kerepeczky_torok.jpgKerepeczky szabálytalankodott, Török, aki valamikor ugyancsak a Bp. Honvédban játszott, de most ZTE-mezt visel, elesik. A következő pillanatban harsant a kitűnően bíráskodó Nagy Béla sípszava

Vasas - Békéscsaba
Bár a vendégcsapat sokszor megtréfálta eddig a Vasast itt is, ott is, most ennek kevés a valószínűsége. Rabcsák, a Békéscsaba kapusa a hét elején belázasodott, ha állapota nem javul, Hanyecz őrzi a hálót. A nyáron térdműtéten átesett Kőhalmi formája nem kielégítő, így ezúttal még a kispadon sem kap helyet.
idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_vasas_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_vasas_bekescsaba_tisza_izso.jpgVédő és csatár párviadala a Fáy utcában. Ezúttal Tisza a győztes Izsóval szemben, de a mérkőzést a Vasas nyerte

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_vasas_bekescsaba_rixer.jpgRixer - sötét mezben - jobb lábbal nem vállalta a kapura lövést. A védők gyűrűjében
forgolódni kezdett, s - szerelték

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_vasas_bekescsaba_kiss_laszlo.jpgRitka esemény az őszi idényben, Kiss, a Vasas válogatott csatára gólt lő

Rába ETO - Pécsi MSC
A vendég együttes az utóbbi időben vezetőinek elképzelése szerint játszik, de még Katzirz-cal is az a problémája, vajon hányat kap a most már félelmetes győri pályán.
idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_raba_eto_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_raba_eto_pecsi_msc_poczik_szepesi_brezniczky_toma.jpgRohamoznak a győriek: Póczik és Szepesi támadja az elcsúszó Brezniczkyt és a helyezkedő Tomát

Videoton - MTK-VM
Lehetetlennek tetszik, hogy az MTK-VM újra pontot vagy pontokat szerezzen, a „Vidi” debreceni sikere is ezt jelzi. Az MTK-VM nélkülözi a két sárga lapot összegyűjtött Kürtösit. Bemutatkozik a kék-fehér színekben Silye, a Vasas egykori középpályása.
idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_videoton_mtk_vm.jpg

Tatabánya - DVTK
A bányászcsapatnak már csak régi szép emlék a tavalyi sikeres szereplés, de azért valószínű, hogy „elkapja” a Diósgyőrt. A kisebb sérüléssel bajlódó Tepszics helyén Horváth Róbert, a lázas beteg Kiprich helyén pedig Schmidt játszik a Tatabánya csapatában.
idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_tatabanya_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_tatabanya_dvtk_kiss_imre_udvardi_teodoru_ii.jpgMindkét kapu előtt bőven akadt izgalmas, érdekes jelenet, mint például képünkön is látható: jobbról szállt egy diósgyőri beadás a tatabányai ötösre, a vetődő Kiss kapust a berobbanó Teodoru II. - aki egyébként a DVTK gólját szerezte - megelőzte, csakúgy, mint az őt szerelni igyekvő Udvardit, de perdítése a keresztléc fölött hagyta el a játékteret

A mérkőzések után lássuk az 8. forduló válogatottjait! Nem sikerült túl acélosra a forduló, nem volt kiugróan magas színvonalú mérkőzés - és nem kapott senki sem 7-es osztályzatnál jobbat. Ilyenkor nehéz a dolgunk a forduló játékosának kiválasztásában. Ketten dupláztak - a győri Hannich Péter és a szombathelyi Fitos József -, választásunk ezúttal az utóbbira esett, az ő vezérletével a Haladás nagyobb fegyvertény hajtott végre az Ú. Dózsa legyőzésével, elkerülve ezzel az utolsó helyről.
idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén továbbra is Váradi Béla áll egyedül - ismét sikerült szaporítania góljainak számát.
idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella élén a Rába őrzi első helyét, tapad rá a Ferencváros, a Csepel is tartja harmadik helyét, míg a Vasas egy fokkal feljebb rukkolt. A meglepetés élére a Haladás teljesítménye kívánkozik: a szombathelyiek meglepő biztonsággal legyőzték az Ú. Dózsát és elkerültek az utolsó helyről. A hazai pályán biztosan nyert a Vasas és a Csepel, a vártnál nehezebben a Rába. Zalaegerszegen nem bírt egymással a ZTE és a Honvéd.
idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 11. fordulója vaskos meglepetésekkel szolgált. Szekszárdon az Eger SE, Szegeden a Kazincbarcika legénysége diadalmaskodott. Amin viszont senki sem csodálkozott: a listavezető Volán SC tizenegye Siófokon elért döntetlenjével megerősítette első helyét. Ózdon aratott biztos győzelmet az Olajbányász, otthonában vette sikerrel az e heti akadályt a Dorog és a Bajai SK. Folytatja vesszőfutását a Ganz-MÁVAG, ezúttal Nagybátonyban szenvedett vereséget. A Bauxitbányász Debrecenben hagyta a két pontot. Hat gólt és hazai győzelmet hozott a Keszthely-Sopron találkozó. Döntetlen eredménnyel zárult a Kecskemét-22. sz. Volán mérkőzés.idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_8_fordulo_nb_ii_2.jpg

Szerdán újabb kör következik a nemzetközi kupaporondon, aztán a következő hétvégén jön a 9. forduló, az alábbi párosításokkal:

Csepel - ZTE
MTK-VM - Pécsi MSC
Nyíregyháza - DMVSC
Békéscsaba - Rába ETO
DVTK - Videoton
Tatabánya - Haladás
Vasas - Bp. Honvéd
Ferencváros - Ú. Dózsa (mindkettő a Népstadionban)

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8113551821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepipiktor 2018.07.31. 09:06:59

Életem legszebb korszaka volt. Független ember, naponta szerezhettem be új csajt. És akkoriban a Balaton is nekem volt kitalálva. Még meccsre is jártunk...
A belpolitikai baromságokra nem is emlékszem, mert "arra" nem volt időm.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.07.31. 12:44:30

@szepipiktor: Nekem is jó időszakom volt. Gimnáziumba és Fradi meccsekre jártam. Ja, és fociztam a III.ker. TTVE ificsapatában. Boldog békeidők... :)
süti beállítások módosítása