Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 2. forduló, 1. kör

2018.08.06. 08:35 maribor_

1982. október 20., a hónap utolsó előtti szerdája

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_radics_bela.jpgElhunyt Radics Béla, a rocklegenda

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

október 18.

A Parlament Vadásztermében - Sebestyén Nándorné elnökletével - kibővített ülést tartott az Országos Béketanács elnöksége. A tanácskozáson részt vettek a Magyar ENSZ Társaság intéző bizottságának tagjai is. Puja Frigyes külügyminiszter beszédében a leszerelés világméretű gondjaival foglalkozott. Részletesen szólt azokról a tényezőkről, amelyek az elmúlt hónapokban kedvezőtlenül befolyásolták a világpolitikai helyzetet, akadályozták az enyhülési folyamat kibontakozását. Rámutatott, hogy napjainkban, a világpolitikai folyamatokban egyidejűleg megtalálhatók az enyhülés és a feszültség jelei, de - bár a két világrendszer közötti erőviszonyokban alapvető változás nincs - a feszültséget előidéző okok megszaporodtak. A külügyminiszter ezután beszámolt az ENSZ második rendkívüli leszerelési ülésszakának munkájáról és azokról a jelenlegi tárgyalásokról, amelyek középpontjában a fegyverkorlátozási kérdések állnak.

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_orszagos_beketanacs.jpgA tanácskozás részvevői

A szovjet számítástechnikai ipar újdonságait mutatja be az a kiállítás, amely tegnap nyílt meg a SZÁMALK kelenföldi bemutatótermében. A bemutatón négy különféle gépmodell látható, mégpedig összekapcsolva, ami azt is bizonyítja, hogy az új berendezések egységes számítástechnikai rendszert alkothatnak. Valamennyi számítógéphez különféle programokat ajánlanak az Elorg szovjet külkereskedelmi egyesülés szakemberei.  Láthatók továbbá számítástechnikai alkatrészek, részegységek, kiegészítő elemek is. Valamennyi új szovjet számítógép műszaki paraméteréről, alkalmazási területéről több előadásból álló konferencián számolnak be a szovjet szakemberek leendő magyar vásárlóiknak. A kiállítás és a konferencia október 22-ig tart.

Harminchat éves korában Budapesten elhunyt Radics Béla rockzenész.

Radics az angyalföldi munkáskerületben kezdte pályafutását, elsőként játszott Magyarországon Jimi Hendrix- és Cream-dalokat. Több zenekarban is hallhatta a közönség - Tűzkerék, Taurus, Sakk Matt, Aligátor -, mégis elég kevés zenei anyag maradt meg tőle az utókor számára. Együtt zenélt többek közt Tátrai Tiborral, Som Lajossal, Póka Egonnal, Balázs Fecóval, Zoránnal. Az ő emlékét őrzi a P-Box együttes híres dala: A Zöld, a Bíbor és a Fekete. Nemcsak kiváló gitáros, remek előadó volt, hanem karizmatikus egyéniség is, akit a zenén kívül sok minden más is érdekelt, nyitott volt, sokat olvasott és szívesen beszélgetett az irodalomról. Sűrű zenekarváltásaiban az állambiztonság is közrejátszott, ami hatékonyan lehetetlenítette el a problémás együtteseket és zenészeket. Radics Béla sem bírta ezt sokáig, alkoholproblémái egyre súlyosbodtak, és ennek következtében halt meg. Alig maradt felvétel utána, de kultusza tovább él, ő az első rockzenész, akinek szobrot állítottak Magyarországon.

Helmut Kohl erősíteni kívánja az NSZK lakosságában az úgynevezett „berlini tudatot”. A kancellár ezt Nyugat-Berlinben jelentette ki, ahol hétfőn tett látogatást. Részt vett a képviselőház - a városi parlament - rendkívüli ülésén, s találkozott a gazdasági élet vezetőivel. A Richard von Weizsacker kormányzó polgármesterrel közösen tartott esti sajtókonferenciáján azt mondta, hogy a jövőben gyakrabban kíván magánlátogatást tenni a városba. Legközelebb október végén Thatcher brit miniszterelnök társaságában, akivel egyébként kedden Londonban találkozik. Kohl bejelentette: november közepén Washingtonba utazik.

Ezzel egy időben a bonni kormány helyettes szóvivője egy újságírónak arra a kérdésére, belátható időn belül várható-e, hogy a kancellár Moszkvába is ellátogat, azt válaszolta, hogy egy ilyen látogatás jelenleg „nem időszerű”. Emlékeztetett, hogy Gromiko szovjet külügyminiszternek érvényes bonni meghívása van, s a kormány reméli, hogy e látogatásra még az év vége előtt sor kerül.

A madridi területi választási elnökség hivatalosan is bejelentette, hogy a Szolidaritás nevű szélsőjobboldali spanyol párt elnökét, a 30 évre elítélt Tejero csendőr alezredest bejegyezte az október 28-i választáson induló jelöltek listájára. Most már csak a párt esetleges feloszlatása akadályozhatja meg, hogy a tavalyi puccskísérlet fővádlottjára ne szavazhassanak a spanyolok. Felipe González, a Spanyol Szocialista Munkáspárt főtitkára kijelentette: „Ha Tejerót megválasztják, javasolni fogom a parlamentnek, hogy nyilvánítsa méltatlanná a képviselői mandátumra.” A jobboldal óriási győzelemként ünnepli a polgári demokráciákban szinte páratlan esetet. Tejero nevét a szélsőjobboldali erők máris zászlójukra tűzték. Mindez arra figyelmeztet, hogy a puccsveszély nem múlt el.

Amin Gemajel libanoni elnök az ENSZ-közgyűlés 37. ülésszakán mondott beszédében fölhívott arra, hogy minden külföldi erő azonnal és feltétel nélkül vonuljon ki Libanonból, s egyben nemzetközi segítséget kért az ország újjáépítéséhez, a hadsereg újraszervezéséhez, „Libanon valódi függetlenségének” megteremtéséhez. Ahogyan a libanoniak békében kívánnak élni, azonképpen kellene a palesztinoknak is békében, függetlenségben, önrendelkezési jogukat gyakorolva élniük saját Palesztinai földjükön - jelentette ki, kifejezve reményét, hogy „a nemzetközi közösség támogatásával az izraeliek és a palesztinok olyan megegyezésre fognak jutni, amely lehetővé, teszi mindkettőjük számára a jogok teljességének gyakorlását”. Azt mondta, hogy a jövőben is erősíteni kell Szíria és Libanon kapcsolatát a függetlenség, a szuverenitás figyelembevételével. Közölte: „országa kedvezően fogad minden pozitív lépést az egységes és szuverén Libanon érdekében, mint például az Egyesült Államok kezdeményezését”. Nem részletezte, hogy milyen amerikai kezdeményezésre gondol.

A leszerelés témaköréről New Yorkban vita kezdődött az ENSZ-közgyülés politikai kérdésekkel foglalkozó, 1. számú bizottságában, és ezzel újabb fontos szakaszhoz érkezett a jelenlegi ülésszak. A várhatóan két hétig tartó vita napirendjén összesen 23 javaslat szerepel, köztük az az új szovjet indítvány, hogy haladéktalanul szüntessék meg és tiltsák be a nukleáris fegyverkísérleteket, hozzanak további intézkedéseket a nukleáris háború veszélyének elhárítására, valamint az atomenergia békés felhasználására. Megvitatják azt a szovjet kezdeményezést is, amely a fegyvermentes világűr megteremtésére és a leszerelési világkonferencia összehívására vonatkozik.

október 19.

Juhár Zoltán belkereskedelmi miniszter országos értekezletet tartott a fővárosi, a megyei tanácselnök-helyettesek és a kereskedelmi szakigazgatási vezetők, Mészövök, áfészek titkárai, valamint a KPVDSZ megyei bizottságainak titkárai részére. A kereskedelem vezető szakembereinek országos értekezletén megvitatták az idei áruellátás és idegenforgalom helyzetét, a jövő évi felkészülésből adódó feladatokat. Megállapították, hogy az év hátralevő részében - az iparral kötött szerződések és a még várható import alapján - megfelelő ellátásra számíthat a lakosság.

A budapesti nemzetközi vásárközpontban megnyílt az idei vásári évad utolsó eseménysorozata, a Budatranspack anyagmozgatási és csomagolási kiállítás, a Hungarocorr korrózióvédelmi bemutató, valamint az Elastomer gumiipari kiállítás. Ez utóbbit most első ízben rendezte meg a Hungexpo. A szakkiállításokon összesen 15 ország és Nyugat-Berlin 210 cége állít ki, ismerteti kutatási-fejlesztési eredményeit. A kiállításokhoz nemzetközi részvételű konferenciák is tartoznak; így megkezdődött az Eurocorr ’82 korrózióvédelmi tanácskozás, valamint az országos anyagmozgatási konferencia, amelynek az MTESZ-székház ad otthont. Ezeken több mint ezer szakember vesz részt, és mintegy száz szakmai előadás hangzik el.

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_budatranspack_kiallitas.jpgAz anyagmozgatási és csomagolási kiállítást már az első napon sokan felkeresték a D pavilonban

Országszerte jó ütemben, az átlagoshoz képest kisebb-nagyobb időelőnnyel végzik a mezőgazdasági munkákat. A megyék többségében túljutottak az őszi munkák dandárján, s a szakemberek szerint már szinte biztosra vehető, hogy a múlt évihez hasonlóan az idén is sikerül jól megalapozni a jövő évi termést. Somogy megyében a nagyüzemek a búzának csaknem 50 százalékát elvetették, a burgonyagumók 90 százalékát felszedték, a kukoricának pedig a felét takarították be. Fejér megyében a hét első napjaiban már a tervezett területnek több mint a felén földben volt a kenyérgabona magja. Vas megyében ebben a hónapban több mint 200 milliméter csapadék hullott, jelentős mezőgazdasági területeket öntött el az ár- és belvíz, ami nagyon nehéz helyzetbe hozta a közös gazdaságoknak mintegy a felét. Pest megyében a búzának már több mint az 50 százaléka a földben van, a kukoricának csaknem a kétharmadát takarították be, felszedték a cukorrépának több mint a felét, a burgonya pedig csaknem egészében biztos fedél alatt van. Csongrádban meggyorsultak a szüreti munkák. Befejeződött az ültetvények 35 százalékát elfoglaló csongrádi kadarka szedése, és most már az utoljára érő kövidinkára kerül a sor. Szolnok megye mezőgazdasági üzemei már ötvenezer hektárról takarították be a kukoricát, és ezzel eljutottak az egyik legnagyobb munka háromnegyedéhez. Heves megyében már végeztek a zöldségfélék betakarításával. A megye történelmi borvidékein a 11 ezer hektárnyi szőlőterület mintegy 70 százalékáról gyűjtötték be a termést.

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_oszi_arpa.jpgA kiskunlacházi Petőfi Tsz-ben előkészítik a talajt az őszi árpa vetéséhez

Vasárnap még 12 fok meleg volt a szovjet fővárosban, s noha időről időre beborult, a moszkvaiak szerint még egy-két hétig tartania kellett volna magát az ősznek. És nemcsak az amatőr időjósok vélekedtek így: a meteorológiai központ is fagypont fölötti, 5-7 fokos átlaghőmérsékletet ígért erre a hétre. A meglepetést azonban már hétfő este érezni lehetett. Hirtelen lehűlt a levegő, föltámadt a szél, fehér kása keveredett az addig csendes őszi esőbe. Kedd reggelre pedig fehérbe öltözött a város. A természet ezúttal néhány óra alatt elintézte azt, ami máskor hetekbe telik. Senki sem tudná megmondani, hány tonnányi, még félig-meddig zöld falevelet tépett le a fákról az egész éjjel süvöltő fagyos szél, de tény, hogy reggelre lekopaszodtak a Lenin-hegy gyönyörű nyárfái, s az utakon megindultak a kotrógépek, hogy megbirkózzanak a vihar emelte hótorlaszokkal. Délben még mindig esett a hó és süvöltött a szél, s a küzdelem nem sok reménnyel kecsegtetett.

Amin Gemajel libanoni elnököt a Fehér Házban fogadta Ronald Reagan amerikai elnök; Gemajel később látogatást tett Shultz külügyminiszternél és Weinberger hadügyminiszternél is. Tárgyalásainak középpontjában a külföldi erők Libanonból való kivonásának kérdése állt. Izrael, mint ismeretes, egy dél-libanoni 40-50 kilométer széles zónában fenn akarja tartani katonai ellenőrző létesítményeit, korlátozva ezzel Libanon szuverenitását. Izrael továbbá ahhoz is ragaszkodik, hogy saját erői kivonására csak a palesztinok teljes távozása után kerülhet sor. A tárgyalásokhoz közel álló körök szerint Gemajel Reagan elnöknek hangsúlyozta: kormánya nemzetközi tekintélyének megszilárdításához elengedhetetlenül szükséges, hogy az amerikai kormány bizonyos izraeli engedményeket érjen el.

Az amerikai mozik bemutatják a Rambo című akciófilmet.

A Rambo - Első vér (First Blood) című produkciót Ted Kotcheff rendezte, ebben szerepel először a megkeseredett vietnami veterán, John Rambo. A film főszerepét Sylvester Stallone játszotta, Will Teasle seriff karakterét Brian Dennehy alakította, Richard Crenna pedig Samuel Trautman ezredes szerepében tűnt fel. A film egy 1972-es regény, az Első vér alapján készült, amelyet David Morrell írt. A producer Buzz Feitshans, az executive producer Mario Kassar és Andrew G. Vajna volt.

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_rambo.jpg

Az eredeti regény végén Rambo meghal. Eredetileg Rambo a filmben is meghalt volna, le is forgatták azt a jelenetet, de egy kisebb közönségnek tesztként levetítették és azok úgy döntöttek, hogy Rambo maradjon életben, mert úgy lehetőség lesz a folytatás(ok) elkészítésére. Ma már kevésbé ismert tény, Rambo megformálására eredetileg Terence Hillt kérték fel, de ő nem fogadta el.

október 20.

Puja Frigyes külügyminiszter elutazott Moszkvába, ahol részt vesz a Varsói Szerződés tagállamai külügyminiszteri bizottságának ülésén. Elutazásakor a Ferihegyi repülőtéren jelen volt Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete is. Puja Frigyest Moszkvába érkezésekor a repülőtéren I. K. Kovaljov, a Szovjetunió külügyminiszter-helyettese fogadta. Jelen volt Rajnai Sándor, hazánk moszkvai nagykövete.

A KISZ Központi Bizottsága rendezésében az ifjúsági szövetség érdekképviseleti, érdekvédelmi munkájáról szerdán kétnapos tanácskozás kezdődött a KISZ Központi Bizottsága székházában. Az értekezleten részt vett és felszólalt Benke Valéria, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja. Az országos tanácskozásra, amelyen jelen volt Fejti György, a KISZ Központi Bizottságának első titkára, a középiskolás, az iparban és a mezőgazdaságban dolgozó, valamint az értelmiségi fiatalok KISZ-szervezeteinek képviselőit, továbbá a KISZ megyei bizottságainak gazdaságpolitikai és agitációs-propaganda titkárait hívták meg. Az értekezletet Juhász András, a KISZ Központi Bizottságának titkára nyitotta meg, majd Benke Valéria tartott előadást.

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_benke_valeria.jpgA tanácskozás részvevői Benke Valériát hallgatják

Moszkvában, a Szpartak Moszkva-Haarlem UEFA-Kupa mérkőzésen megtörtént a szovjet sporttörténelem legnagyobb nézőtéri tragédiája (Egy másik cikkünkben itt már foglalkoztunk az akkori eseményekkel - a szerkesztő megjegyzése).

A fölső és az alsó Duna-szakaszon és tájékán is megkezdődött az őszi lehalászás. A Szigetközben a halászok rendre gazdag zsákmánnyal emelik ki a hálót; naponta 8-10 mázsahalat fognak ki. A legtöbb halat azonban nem a folyó adja, hanem a tavak. A győri Előre Halászati Tsz-nek hét jól kezelt halastava van; ezekből a következő hetekben 1600 mázsa pontyot, amurt és busát terveznek kifogni. A Dunából inkább csak keszegfélék kerülnek a hálókba a paksi vizeken, a Vörös Csillag Halászati Tsz 30 vagonnál több halat értékesít évenként, ennek mindössze negyedrészét fogják a folyóból, a többit a Paks környékén levő biritói tavakból, a Bölcske melletti kéményesi holtágból és a Bács-Kiskun megyében levő fűzvölgyi csatornából. A tógazdaságban a halak zöme ponty, de nevelnek a vizekben amurt, busát, csukát, süllőt, és akad bennük harcsa is. A szövetkezet halászai most nyugodtan tekinthetnek a tél elé, mivel a szekszárd-paksi vízműtársulattal kikotortatták a teleltető tavaikat, átépítették a zsilipeket is még a lehalászás kezdete előtt. A Tisza Halászati Szövetkezet megkezdte a Csongrád megyei szikes tavakon az őszi lehalászást. A tavasszal kihelyezett halak súlya, a mórahalmi sziksós tóban ideális körülmények között gyarapodott. Az előzetes felmérések alapján csaknem 400 mázsa hal kerül innen a fogyasztókhoz.

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_lehalaszas.jpgHalászok a csongrádi szikes tavaknál

Francois Mitterrand francia elnök ebéden látta vendégül Amin Gemajelt, aki washingtoni látogatását befejezve szerdán érkezett a francia fővárosba. Gemajel az Elysée-palotából távozva kijelentette, kérte a francia kormány politikai támogatását ahhoz, hogy a Libanont megszálló külföldi haderők mielőbb elhagyják az ország területét, s helyükre a libanoni hadsereg léphessen; pénzügyi és technikai segítséget is kért az ország újjáépítéséhez. Gemajel egyébként kijelentette: Szeretné, ha a nyugati rendfenntartó erők létszámát a három részt vevő ország 30 ezerre emelné, s tevékenységi körzetüket Bejrúton kívülre is kiterjesztené. Sajtóértekezletén nyomatékosan hangsúlyozta, mennyire fontosnak tartja a szoros kapcsolatokat az Egyesült Államokkal. Gemajel az este folyamán továbbutazott Rómába.

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_amin_gemajel_francois_mitterrand.jpgAmin Gemajel és Francois Mitterrand megbeszélése

Humor:idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_humor_2.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_reklam_2.jpg

Kékfény:
Emberölés bűntettének alapos gyanúja miatt a Pest megyei Rendőr-főkapitányság eljárást indított Toldi László 56 éves hegesztő, büntetett előéletű mányi lakos ellen. Toldi idén szeptember 1-én a Törökbálinton levő faházában 15 liter benzint és petróleumot locsolt szét és gyújtott meg. A férfi az égő házból kimenekült, de kislánya, a 4 éves Toldi Erzsébet bennégett. Toldi Lászlót a rendőrség előzetes letartóztatásba helyezte, az (ügyben folytatják a vizsgálatot.

Tragikus munkahelyi baleset történt a Fejér megyei Bicskén. A Búzakalász Tsz Micsurin tanyai üzemegységében a felújítást végző nádudvari Vörös Csillag Tsz ipari üzemágának dolgozói közül a hidroglóbusz belsejében dolgozó Gyenes Pál, 22 éves leninvárosi lakatos életét vesztette, két személyt pedig súlyos mérgezéssel szállítottak kórházba. A vizsgálat eddigi adatai szerint a munkánál nem biztosították a levegőcserét és az előírt gázálarcot sem használták. A rendőrség szakértők bevonásával folytatja a vizsgálatot.

Termékbővülés:
Új, tartósított kenyérfajta próbagyártását kezdték meg a hét elején a Váci úti kenyérgyárban. Hétfőtől péntekig napi tíz órán át járatják a nemrégiben vásárolt osztrák gyártóvonalat, s ha az üzemi próbák sikeresek lesznek, akkor a fővárosiak a jövő héttől már megvásárolhatják a boltokban. Az új kenyérfajta lehetővé teszi, hogy a hétvégeken és a több napos ünnepeken is friss kenyér kerülhessen a budapestiek asztalára. Eddig ugyanis a Fővárosi Sütőipari Vállalat kapacitáshiány miatt szombatra és vasárnapra már a hét közepétől folyamatosan előre sütötte a kenyeret. Bár előírás, .hogy az üzletekben az esti órákban is legyen elegendő kenyér, mégis a boltok egy része a szükségesnél kevesebbet rendelt, nehogy a nyakukon maradjon. Az egy hétig is frissen maradó új termék ezen a gondon is segíthet. A szögletes alakú, szeletelt, fóliába csomagolt tartósított kenyérből naponként 16 tonnát készítenek majd a Váci úti gyárban. Az eltarthatósága mellett változatos a választéka is: három fajta közül válogathatnak a vásárlók. Az egyik a jelenleg is kapható alföldi kenyérhez hasonló ízű és minőségű lesz; finom búza- és rozslisztből készül, s 60 dekagrammos csomagban kilenc forintért vásárolható. A másik ugyancsak 60 dekás csomagban, a mostani fehér kenyérhez hasonló, nyolc forintért kapható. A harmadik, amelynek hét forint lesz az ára, a félbarna kenyeret kedvelőknek készül.

Tél az őszben:

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_tomegsport.jpgMég melegen süt a nap, de Debrecenben már sokan hódolnak a korcsolyázásnak, hála a nagyszerű városi műjégpályának

A Vasas labdarúgócsapata kedden délután Jugoszláviában lejátszotta első KK-mérkőzését. A bemutatkozás nem sikerült, mert a piros-kékek egygólos vereséget szenvedtek a Galenika újonc élvonalbeli együttesétől. 
idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_kk_fk_galenika_vasas.jpg

És akkor lássuk a lényeget, a kupaszerdát!

KEK: Real Madrid - Ú. Dózsa
A lila-fehérek KEK-ellenfele, vasárnap este Gijonban játszott bajnoki mérkőzést, és 45 ezer néző előtt 1:1-es döntetlent ért el. Santillana - mint az utóbbi négy fordulóban - most is megrúgta gólját, de a Real nem nyújtotta megszokott játékát. Erőnlétben jóval felülmúlta ellenfelét, a támadásszövésbe azonban mindig hiba csúszott, a védelem is többször megingott. Végeredményben a hatszoros EK-győztes örülhetett a döntetlennek. A csapatból a két idegenlégiós, Metgood és Stielike jeleskedett. Mindemellett a Real Madrid szurkolótábora már szerdára figyel, azt várja, hogy kedvencei az Ú. Dózsa elleni kupamérkőzésen kiköszörülik a Gijon elleni csorbát. Alfredo di Stefano - a klub egykori híres játékosa, a jelenlegi edző - nemcsak a csapatban bízik, hanem a várható 60-70 ezer néző biztatásában is. Madridban lehűlt a levegő, a mérkőzés időpontjában - este kilenckor - 10-12 fokra süllyed a hőmérséklet. Az Ú. Dózsa csapata hétfőn Szabó Károly szakosztályi elnök vezetésével elutazott a spanyol fővárosba, ahová a délutáni órákban megérkezett. Temesvári Miklós edző a következőket mondotta: - Nehéz helyzetben vagyunk, sok a sérültünk. Teljes csapattal is nagy feladat a Real Madrid elleni, mérkőzés, hát még így, amikor azt sem tudom, milyen lehet a kezdő csapat. Mindenesetre nem adjuk fel a reményt, a játékosokban megvan a megfelelő harci felkészültség, hogy helytálljanak a híres ellenféllel szemben. A Madridba utazott 16 játékos: Szendrei, Kollár, HerédiSzűcs, Kardos, Tóth, Szabó, Kovács B., Polonyi, Szebegyinszky, KisznyérTörőcsik, Kiss, Árky, Freppán és Balogh.
idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_real_madrid_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_real_madrid_u_dozsa_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_real_madrid_u_dozsa_szendrei.jpgMég egy pillanat, és a madridi éjszakában a levegőben úszó Szendrei kapujának jobb felső sarkába vágódik a kép jobb oldalán félig már ülő Santillana nagy erejű kapáslövése. Sajnos, a Real Madrid középcsatára az utolsó utáni percben még egyszer betalált az Ú. Dózsa hálójába

Utólag egy érdekesnek tűnő tény, a hazai sportsajtó nem kényeztetett el bennünket képanyaggal a mérkőzésről. Sőt, a tekintélyesnek mondható spanyol sportszaklap, az El Mundo Deportivoban sem jelent meg egy kép sem, csak egy Santillna-fotó került az újságba - illusztráció gyanánt.


A mérkőzés góljai

UEFA Kupa: Ferencváros - FC Zürich
A hét végén nem játszottak bajnoki mérkőzéseket Svájcban, helyettük az idei kupa küzdelmek első fordulóját rendezték meg. Ennek során a nagy csapatok általában alacsonyabb osztályban szereplő együttesek ellen léptek pályára, így az FTC UEFA Kupa ellenfele is. A várakozásnak megfelelően győzelmet aratott az első osztályú gárda, szurkolói azonban mégis csalódást érezhettek a budapesti összecsapás főpróbáján. FC Zürich-Stafa 2:0 (2:0). Gólszerző: Maissen (14. p.) Elsener (29. p.). A zöld-fehérek a debreceniek elleni 4:0 után szombat óta erre a mérkőzésre koncentrálnák. A svájci csapat különgéppel érkezett Budapestre. Hét újságíróval, negyven hozzátartozóval és pártoló taggal összesen hetventagú a küldöttség.
idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_ferencvaros_fc_zurich.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_ferencvaros_fc_zurich_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_ferencvaros_fc_zurich_svajci_retesz.jpgÍgy működött a svájci retesz

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_ferencvaros_fc_zurich_pogany.jpgA fehér mezes zürichiek élőfala igen hatékony akadálynak bizonyult. Pogány is fennakadt
a Lüdi és Maissen alkotta gáton, a labda pedig a kapus zsákmánya lett

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_ferencvaros_fc_zurich_murai.jpgMurai ad be (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_ferencvaros_fc_zurich_nyilasi.jpgNyilasi egymaga a teljes svájci védelem ellen

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_ferencvaros_fc_zurich_szokolai_elsener.jpgSzokolai és Elsener, csapataik legjobbjai voltak

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_ferencvaros_fc_zurich_szabadi_1.jpgidokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_ferencvaros_fc_zurich_szabadi_2.jpgSzabadi „tánca” - két képben

Lássuk a kupaszerda további eseményeit:
idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_kupaszerda.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_kupaszerda_crvena_zvezda_barcelona_maradona.jpgÚjra Maradona... Az argentin „csodacsatár” Belgrádban két góllal járult hozzá csapata, a Barcelona győzelméhez. A képen Maradona fejéről száll a labda a Crvena Zvezda hálójába

idokapszula_nb_i_1982_83_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_kupaszerda_cszka_sporting.jpgA szófiai CSZKA-Sporting Lisszabon 2:2-es BEK-mérkőzésen az első bolgár gól a portugál kapus Mello Hálójában. Ezen a mérkőzésen Mészáros Ferenc sérülése miatt nem védhetett a Sporting csapatában


A kupaszerda legnagyobb szenzációja


Mindhárom sorozatból egy-egy mérkőzés összefoglalója

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr5513559105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tököm Állat 2018.08.07. 07:56:37

Nem gyengén paranoiás magyarázat a harmadik madridi gólra az eltűnő óra :D A kilencvenes években pedig eleve betiltják majd,hogy a hosszabbítás perceit mutassa az eredményjelző.

maribor_ 2018.08.07. 08:48:11

@Tököm Állat: Amikor meghoztak a szabalyt, nekem ez a meccs ugrott be azonnal.

Rich.mond 2018.08.07. 12:18:34

A Rambo egyébiránt lényegesen komplexebb történet annál, mint amennyi az emberekben végül megmaradt.

maribor_ 2018.08.07. 12:37:40

@Rich.mond: Terence Hillt megnéztem volna :D

Rich.mond 2018.08.07. 12:55:59

@maribor_: mondjuk láttam egy légiós filmjét (Menni, vagy meghalni), ami azért távolról sem volt vidám - ellenben véres és szomorú. Szóval a jó öreg Johnny Firpo is tudna meglepetéseket okozni nekünk.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.08.07. 17:30:15

1982. október 20-án voltam 17 éves...
Na, jó kis nosztalgikus hangulatba ringattam magam...
Már nem emlékszem rá, de gyanítom, hogy akkoriban szomorú voltam a Fradi kupaszereplése kapcsán.

maribor_ 2018.08.07. 17:54:22

@Frady Endre: Én pár nappal előtte tizennégy :) Emlékszem, mekkora csalódás volt a Fradi, főleg a visszavágó.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.08.08. 10:29:59

@maribor_: És akkor még nem is sejtettük, hogy pár év múlva (Nyilasi nélkül) az NB I-ből való kiesés ellen fogunk harcolni...
süti beállítások módosítása