Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 11. forduló

2018.09.03. 05:15 maribor_

1982. november 6-7., a hónap első hétvégéje

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_headlines.jpgMoszkvában rendben lezajlottak a November 7-i megemlékezések, a Lenin Mauzóleum mellvédjéről integetett az erőt sugárzó díszszemlén az egész szovjet párt- és állami vezetés, Leonyid Brezsnyevvel az élen

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

november 4.

A Nagy Októberi Szocialista Forradalom győzelmének 65. évfordulója alkalmából az ideiglenesen Magyarországon állomásozó szovjet déli hadseregcsoport parancsnokságán ünnepi megemlékezést tartottak. Konsztantyin Kocsetov altábornagy, a déli hadseregcsoport parancsnoka mondott beszédet. Az ünnepségen jelen volt Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, Czinege Lajos honvédelmi, Horváth István belügy- és Puja Frigyes külügyminiszter, valamint Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete.

A november 7-ét megelőző napokban főváros szerte megemlékeznek a Nagy Októberi Szocialista Forradalom győzelméről, s 65. évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepségeket rendeznek a hazánk felszabadításáért életüket áldozott hős szovjet katonák emlékműveinél. Az újpestiek az István téri felszabadulási emlékműnél rótták le kegyeletüket; a kőbányaiak a Pataky István téri felszabadulási emlékműnél tartottak megemlékezést; a Kossuth téri és a pestimrei szovjet hősi emlékműnél, valamint a mártírhalált halt szovjet parlamenter, Steinmetz kapitány szobránál a XVIII. kerületiek tisztelegtek; a XXI. kerület lakói a Csepel Művek előtti Lenin-szobornál és a szovjet hősök temetőjében tartottak megemlékezést.

Ismét több új létesítményt avattak fel a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 65. évfordulóját köszöntő ünnepségek keretében. A leninvárosi Tiszai Vegyi Kombinátban ezúttal adták át a 600 millió forintos költséggel épített és fölszerelt Biafol-üzemet. Oktatási intézménnyel gazdagodott a főváros, Püspökladány és Jakabszállás. A Budapesti Tanítóképző Főiskola XII. kerületben levő 16 tantermes új gyakorlóiskolájának a leendő fővárosi tanítók felkészítésében lesz fontos szerepe. A Bács-Kiskun megyei Jakabszállás nagyrészt társadalmi összefogással kialakított új általános iskolája hét tantermes. A Püspökladányban felavatott szakmunkásképző és tanműhely együttesen csaknem húszmillió forintba került. Jászberényben megnyitották Szolnok megye legkorszerűbb gyógyszertárát, az esztergomi kórház területén felavatták a teljesen újjáalakított belgyógyászati pavilont. A Zalaegerszegen a megnyitott Göcsej áruház a Skála-Coop 58. egysége. A háromezer négyzetméteres bevásárló központ megnyitásával lényegében befejeződött a megyeszékhely ma már húszezer lakosú landorhegyi negyedének két évtizeddel ezelőtt megkezdett építése. Pest megye legnagyobb szövetkezeti áruháza nyílt meg Érden. A Skála-Coop újabb egységében, amelynek építése 121 millió forintba került, a műszaki-, barkács-, lakástextil- és sportosztályon várják a vásárlókat. A földszinten ABC-áruház üzemel. Az érdi Skála 135 dolgozója negyvenmillió forintos árukészlettel gazdálkodik. A Szolnok megyei Karcagon 140 személyes éttermet, a Pest megyei Diósdon szolgáltatóházat nyitottak meg.

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_erdi_skala.jpgA felavatott érdi áruház

Az 1956-os ellenforradalom áldozatairól kegyelettel emlékeztek meg a fővárosban. Koszorúzási ünnepségét tartottak a Köztársaság téren, a budapesti pártszékház védelmében elesettek emléktáblájánál. A budapesti pártbizottság nevében Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára, Békési László, Borbély Gábor, Király Andrásné és Somogyi Sándor titkár, valamint Zathureczky Tibor, a budapesti pártbizottság apparátusa pártvezetőségének titkára rótta le kegyeletét. Az emléktáblánál elhelyezték koszorúikat a pártház védelmében részt vett harcosok, a mártírok hozzátartozói, valamint a pártházban egykoron ott tartózkodók. A kegyelet virágaival borították el a márványtáblát a főváros párt-, állami, társadalmi szerveinek képviselői is. A Mező Imre úti temetőben a Munkásmozgalmi Panteonnál nyugvó halottak sírjánál a budapesti pártbizottság, a fegyveres testületek és a Kommunista Ifjúsági Szövetség Budapesti Bizottsága képviseletében helyeztek el koszorút.

A szovjet könyv ünnepi hetének budapesti eseményeként szovjet könyvkiállítás nyílt meg a Rákóczi út 57. szám alatti kiállítóteremben. A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 65. és a Szovjetunió megalakulásának 60. évfordulója alkalmából rendezett tárlat megnyitóján részt vett Rátkai Ferenc és Tóth Dezső művelődési miniszterhelyettes, Király Andrásné, az MSZMP Budapesti Bizottságának titkára s a magyar kulturális, társadalmi élet több más ismert személyisége. Jelen volt Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete.

Százharmincmillió forintos költséggel újjá épült a Madách Kamaraszínház. Sajtótájékoztatón mutatták be a tervezők, építők az átépített, minden technikai és esztétikai igénynek megfelelő színházat. Az új színházban tágasabb lett az előcsarnok, amelyhez a ruhatárak, a büfé és a mosdók tartoznak. Az előcsarnok padló- és pillérburkolatai carrarai márványból készültek. Nagyobb lett a színpad, a nézőtér a korábbi 423 helyett 403 néző befogadására alkalmas. A nézőtér fölött faborítású kupola van. A színház oldalfalai meggypirosak, a kényelmes székek pedig drapp színűek. Teljesen felújították a színház öltözőit is, s nagy teljesítményű fény-, hangrendszert építettek ki. Az egész színház légkondicionált. Este Csehov Ványa bácsi című darabjának bemutatójával nyílt meg a nagyközönség előtt is az újjávarázsolt Madách Kamaraszínház.

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_madach_kamara.jpgA felújított előtér

Este Párizsba érkezett Margaret Thatcher brit kormányfő, hogy Mitterrand elnökkel, valamint a francia kormány tagjaival áttekintse a két ország kapcsolatait. A tárgyalás témái adottak: Anglia közöspiaci hozzájárulása, a két ország között már hosszú ideje ingerült hangon folyó vita mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kereskedelméről, a Falkland- (Malvin-) szigetek státusa ügyében várható francia állásfoglalás, a La Manche alagúttal kapcsolatos pénzügyi problémák és az Airbus elnevezésű távolsági utasszállító gép közös gyártásában való brit részvétel gondjai.

Az iraki erők az iráni csapatok újabb támadását verték vissza a front déli szakaszán, Miszan kormányzóság térségében - jelentette az INA iraki hírügynökség az iraki főparancsnokság közleményére hivatkozva. Egy korábbi iraki jelentés szerint az iráni csapatok már szerdán megkísérelték, hogy a határt átlépve iraki területre hatoljanak, de az irakiak feltartóztatták a támadókat, és több mint kétezer iráni katonát megöltek.

Rod Canion, a Compaq Computer Inc. alapítója bemutatja a cég első hordozható személyi számítógépét: a Compaq Portable Computer-t.

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_compaq_portable_computer.JPGA laptopok dédnagypapája

A vezetőség a kezdetektől fogva hitt abban, hogy a Compaq Portable számítógép mérföldkő lesz a számítástechnika történelmében. A siker nem is maradt el, ugyanis a sorozatgyártást követően a következő év januárjában történő első szállítás után mintegy 53 000 darab Compaq Portable eladását tartották számon. A maga 2995 dolláros árával így is jóval megfizethetőbb volt, mint a konkurencia számítógépei. Miben rejlett a siker kulcsa? Elsősorban abban, hogy a gyártáshoz használt technológia nem lett szabadalmaztatva, így azt bárki szabadon felhasználhatta számítógépek tervezésénél, valamint az összes, az IBM PC-re írt program kompatibilis volt a Compaq Portable számítógéppel, illetőleg a Microsoft jóváhagyta MS-DOS programjának értékesítését más cégek számára is.

november 5.

Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 65. évfordulója alkalmából kitüntetéseiket adományozott. A kitüntetettek egy csoportjának Losonczi Pál, a Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja az Országház kupolacsarnokában nyújtotta át a magas kitüntetéseket. Az ünnepségen jelen voltak: Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Németh Károly, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, a Politikai Bizottság tagjai és Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára. Az ünnepségen Losonczi Pál mondott beszédet.

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_kituntetesi_unnepseg.jpgA kitüntetési ünnepség a Parlament kupolatermében

Ünnepi gyűlést tartottak Moszkvában, a Kreml Kongresszusi Palotájában a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 65. évfordulója tiszteletére. A megemlékezésen jelen volt Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke, az SZKP KB Politikai Bizottságának több tagja, az SZKP és a szovjet állam több más vezetője. Az ünnepi gyűlésen Viktor Grisin, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a moszkvai városi pártbizottság első titkára mondott beszédet.

A NATO különleges tanácskozócsoportja, amely az Atlanti Szövetség tagjainak a genfi „eurorakéta”-tárgyalásokkal kapcsolatos álláspontjait egyezteti, pénteken ülést tartott Richard Burt amerikai külügyi államtitkár elnökletével. A NATO a genfi tárgyalásokkal párhuzamosan az 1979-ben elhatározott rakétatelepítés végrehajtására készül. Joseph Luns NATO-főtitkár a múlt héten egy interjúban elégedetten jelentette ki: az új holland kormány állást foglal a rakéták befogadása mellett, és ez remélhetően a belga álláspontot is befolyásolja majd. Gyakorlatilag valamennyi érintett országban folynak már az előkészületek a robotrepülőgépek elhelyezésére. Az NSZK-ban ezenkívül a Pershing rakéták telepítésének előkészítése is megkezdődött.

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_persching.jpgA sajtóban általában „szárnyas rakétának” nevezett amerikai robotrepülőgépek egyik típusa: a szerkezet orrában atombombát lehet elhelyezni. Ilyen fegyverekből több százat terveznek telepíteni Nyugat-Európába

Husszein jordániai király a brit televíziónak adott nyilatkozatában sürgette a Palesztinai Felszabadítási Szervezetet: ismerje el Izraelt, mert egy ilyen döntés nagymértékben használna az arab ügynek. Az uralkodó véleménye szerint ugyanis az elismerés megfosztaná Izraelt attól a lehetőségtől, hogy saját fenyegetettségére hivatkozva tegyen jogellenes lépéseket arab szomszédai ellen.

Az Egyesült Államokban megjelenik George Harrison új albuma, a Gone Troppo. 

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_george_harrison_gone_troppo.jpgAz album borítója

Ez az egykori Beatles-tag 10. szólóalbuma. Kifejezetten az amerikai könnyűzenei piacot célozta meg vele, és valljuk be, bukás lett a vége. Ezután Harrison úgy döntött, hogy nem kell neki olyan gyakran lemezekkel előrukkolnia, csak ha tényleg valami jól sikerül. És jól tette, mert a következő albuma öt évre rá jelent meg és hatalmas nagyot szólt.

november 6.

A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 65. évfordulója tiszteletére a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa és a Hazafias Népfront Országos Tanácsa koszorúzási ünnepséget rendezett Budapesten, a Felvonulási téren, a Lenin-szobornál. A magyar és szovjet zászlókkal s a nemzetközi munkásmozgalom vörös lobogójával díszített téren a fővárosi dolgozók, fiatalok több száz főnyi serege gyűlt össze az ünnepi eseményre. A szoborral szemben csapatzászlóval felsorakozott a magyar néphadsereg díszszázada. Tíz órakor kürtszó jelezte az ünnepség kezdetét, majd a díszszázad parancsnoka jelentést tett Losonczi Pálnak, az MSZMP Politikai Bizottsága tagjának, a Népköztársaság Elnöki Tanácsa elnökének, aki ezután ellépett a katonák sorfala előtt. A szovjet és a magyar himnusz elhangzása után a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága nevében Kádár János, a Központi Bizottság első titkára és Németh Károly, a KB titkára, a Politikai Bizottság tagjai helyeztek koszorút a szobor talapzatára.

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_kadar_janos_koszoruz.jpgKádár János és Németh Károly elhelyezi az MSZMP Központi Bizottságának koszorúját a Lenin-szobornál

Az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport képviseletében Konsztantyin Kocsetov altábornagy, a déli hadseregcsoport parancsnoka, Nyikolaj Sevkun altábornagy, a déli hadseregcsoport katonai tanácsának tagja, politikai csoportfőnök és Vladlen Koleszov altábornagy, a déli hadseregcsoport parancsnokának első helyettese, a hadseregcsoport törzsének főnöke koszorúzott.

Az évforduló tiszteletére reggel a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren ünnepélyesen, katonai tiszteletadással felvonták a Magyar Népköztársaság állami zászlaját. Csapatzászlóval sorakozott fel a díszszázad, majd kürtszó jelezte a budapesti helyőrség parancsnokának érkezését, aki - meghallgatva az egységparancsnok jelentését - ellépett a katonák sorfala előtt. Ezután díszőrök kíséretében vitték az árbochoz az állami zászlót, s a Himnusz hangjai, valamint a katonák tiszteletadása közepette vonták fel. A gellérthegyi Felszabadulási Emlékműnél ugyancsak katonai tiszteletadással vonták fel a magyar nemzeti lobogót és a munkásmozgalom vörös zászlaját.

Az évforduló alkalmából Kádár János, Losonczi Pál és Lázár György táviratban üdvözölte Leonyid Brezsnyevet és Nyikolaj Tyihonovot. A rádióban és a televízióban este ünnepi beszédet mondott Benke Valéria.

Világszerte ünnepélyes nagygyűléseken, politikai és kulturális rendezvényeken emlékeztek meg a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 65. évfordulójáról. Ünnepélyes nagygyűlés volt az NDK fővárosában. Jelen voltak az ország legfőbb párt- és állami vezetői. Varsóban ugyancsak ünnepélyes nagygyűlés volt, amelyen megjelentek a legfelső lengyel párt- és állami vezetés tagjai, élükön Wojciech Jaruzelskivel. Az ünnep alkalmából Szófiában megrendezték a dolgozók és a közvélemény képviselőinek ünnepélyes  gyűlését. Csehszlovákiában a csehszlovák-szovjet barátság hónapja kezdődik, amelyet az Októberi Forradalom 65., valamint a Szovjetunió megalakulásának 60. évfordulója jegyében rendeznek. Bukarestben az évforduló tiszteletére fotókiállítást rendeztek. A havannai gyűlésen Raul Castro, a Kubai Kommunista Párt KB másodtitkára, az államtanács és a minisztertanács első elnökhelyettese méltatta az évforduló jelentőségét. Az évfordulóról Afrika, Ázsia és Latin-Amerika több országában is megemlékeztek. Az Októberi Forradalom jelentőségét és a Szovjetunió szerepét méltatták a vietnami, az afgán, az angolai, az indiai, a laoszi, a mongol, az etióp, a nicaraguai és a bolíviai fővárosban különböző politikai vagy kulturális rendezvények keretében. Pekingben a szovjet nagykövetségen rendezett ünnepi fogadáson megjelent Csu Mu-cse kulturális miniszter. Személyében három év óta először a kínai vezetés miniszteri szinten képviseltette magát.

Romániában több magyar értelmiségit letartóztatnak (Szőcs Géza, Kertész Attila, Ara-Kovács Attila, Tóth Károly és mások) - többek között az Ellenpontok című szamizdat folyóirat előállításáért.

A jövő héten megkezdődnek a tárgyalások az izraeli csapatok libanoni kivonulásáról - jelentette be Safik el-Vazzan libanoni miniszterelnök. A kormányfő közölte, hogy a tárgyalásokra az idén nyáron alakult katonai bizottság keretében kerül majd sor. A libanoni drúzok és keresztények súlyos összetűzései a Bejrúttól keletre fekvő hegyekben az egész ország destabilizációjával fenyegetnek - jelentette ki az AFP francia hírügynökségnek adott interjújában Valid Dzsumblatt, a libanoni Haladó Szocialista Párt elnöke, a libanoni drúz közösség egyik vezető személyisége. A térségben ötéves viszonylagos nyugalom után azt követően robbantak ki ismét harcok, hogy az izraeli csapatok oda bevonultak - mondotta Dzsumblatt, s emlékeztetett arra, hogy a keresztény erők változatlanul rendelkeznek nehézfegyverekkel, s egész magatartásuk kihívást jelent az állam tekintélyével szemben. A helyzet csak úgy oldható meg, ha a hegyekben a libanoni hadsereg szavatolja a biztonságot - mondotta Dzsumblatt. A libanoni kormány intézkedett arról is, hogy beveti a hadsereget a Bejrúttól keletre levő Suf hegyvidékben folyó keresztény-drúz összecsapások megfékezésére. Ez a terület jelenleg izraeli megszállás alatt van.

Az iraki és iráni erők vízi és légi csatát folytattak az öböl északi részén, távol attól a frontszakasztól, ahol az elmúlt napokban a leghevesebb harcok folytak. Mindkét fél jelentése megegyezett abban, hogy az összecsapások Abadantól mintegy ötven kilométerre, keletre zajlottak. Mind az irakiak, mind pedig az irániak hírt adtak azonban arról, hogy csapataik lelőtték az ellenség egy harci repülőgépét. Az iraki parancsnokság ezenkívül bejelentette, hogy megsemmisítettek két iráni hajót az öböl északi térségében. Az ÍRNA iráni hírügynökség arról is beszámolt, hogy az Abadantól északra fekvő térségben folytatódott a tüzérségi párbaj.

Az ENSZ-közgyűlés 37. ülésszaka megkezdte a Béke, stabilitás és együttműködés Délkelet-Ázsiában című napirendi pont vitáját. A tagországok megvitatják az indokínai államok javaslatát, hogy hívjanak össze nemzetközi konferenciát a délkelet-ázsiai biztonság kérdésében. A vitában felszólalt Nagy János külügyi államtitkár, aki rámutatott arra, hogy e térség problémáinak megoldatlansága károsan hat az ottani országok kapcsolatainak fejlődésére. Méltatta azokat az indokínai kezdeményezéseket és legutóbbi javaslatokat, amelyek a világ e részében elhelyezkedő államok egymás közötti viszonyának normalizálására irányulnak. Hangoztatta, hogy az ENSZ csak oly módon tudja betölteni az őt megillető szerepét, amennyiben helyreállítják a Kambodzsai Népköztársaság törvényes képviseletét a világszervezetben, és ha az ENSZ ilyen irányú tevékenykedésében a térség leginkább érintett államai is részt vesznek.

San Marinóban az Európai Olimpiai Bizottságok Szervezetének ülésén Juan Antonio Samaranch,a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke bejelentette: levelet kapott Reagantól, az Egyesült Államok elnökétől, amelyben garantálja, hogy az Egyesült Államok 1984-ben, a Los Angeles-i olimpián minden tekintetben betartja az olimpiai előírásokat. Nem lesznek vízumproblémák, akadályok a különrepülőgépek fogadásánál és semmiféle politikai diszkriminációt nem alkalmaznak.

november 7.

Hazánkban vasárnap országszerte folytatódtak a november 7-i ünnepségek. Több városban, községben újabb intézményeket avattak. Budapesten vasárnap délben zenés őrségváltás volt a Kossuth Lajos téren, az állami zászlónál.

Ismét megnyílt a Műjégpálya a Városligetben a budapesti fiatalok legnagyobb örömére.

Akkor kellett volna Katit elhívnom korizni. Ma már, tudom, késő...

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_varosliget_mujegpalya.jpgVasárnap esti pillanatkép a városligeti Műjégpálya nyitányáról

A békés építőmunka központi gondolatával, a fegyverkezési hajsza megfékezésének határozott szándékával, a jövőbe vetett hittel ünnepelte a szovjet nép a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 65. évfordulóját. A vasárnapi ünnep kiemelkedő eseménye volt a hagyományos katonai parádé és a moszkvai dolgozók azt követő felvonulása, amelyet ezúttal is a Vörös téren rendeztek meg. A felsorakozott díszegységek tisztelgése és az egybegyűltek nagy tapsa közepette vonultak fel a Lenin Mauzóleum mellvédjére a szovjet párt- és állami élet vezetői, élükön Leonyid Brezsnyevvel, az SZKP KB főtitkárával, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnökével.

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_usztyinov_brezsnyev.jpgLeonyid Brezsnyev Dmitrij Usztyinovval nézi az eseményeket

Pontosan 10 órát jelzett a Kreml toronyórája, amikor a Szpasszkij-bástya kapuján kigördült a térre Dmitrij Usztyinov marsall nyitott gépkocsija. A honvédelmi miniszter a mauzóleum mellvédje'előtt fogadta P. Lusev hadseregtábornoknak, a moszkvai helyőrség díszszemlét vezénylő parancsnokának jelentését, majd megszemlélte és üdvözölte a Vörös téren felsorakozott díszelgő alakulatokat. Usztyinov marsall ezt követően a mauzóleum mellvédjéről beszédet mondott.

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_moszkva_november_7.jpgidokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_moszkva_november_7_2.jpgKorszerű haditechnikai eszközök la moszkvai díszszemlén

A honvédelmi miniszter beszédét követően felcsendült a téren a szovjet himnusz, majd a tüzérségi ütegek díszsortüze után a moszkvai katonai zeneiskola dobosai és harsonásai nyitották meg a díszelgő, egységek felvonulását. Dübörgés töltötte be a Vörös teret, amikor megkezdődött a gépesített alakulatok díszfelvonulása, amelyet a második világháborúban sok dicsőséget szerzett tamanyi gárdahadosztály gépesített lövészei nyitottak meg. Harckocsi-elhárító rakétás egységek, légi deszantegységek repülőgépről is ledobható harcjárművei, páncélos egységek, légvédelmi alakulatok érkeztek a Vörös térre. A gépesített egységek felvonulását a harcászati rendeltetésű erők föld-föld rakétái zárták. 


Az ünnepi események

A díszszemlét követően a moszkvai dolgozók felvonulása haladt végig a Vörös téren. Négyszáznál több gyár, üzem, vállalat és egyéb intézmény képviselői meneteltek csaknem egy órán át. Az ünnep tiszteletére a szovjet kormány vasárnap délután nagyszabású fogadást adott a Kreml Kongresszusi Palotájában, amelyen a szovjet párt-, állami és társadalmi élet kimagasló személyiségein kívül részt vettek egyebek között az évforduló alkalmából Moszkvában tartózkodó külföldi vendégek és a külképviseletek vezetői is.

Együtt ünnepel a szovjet főváros lakóival Anatolij Berezovoj és Valentyin Lebegyev is - a Szaljut -7 űrállomás két lakója televízión nézheti végig a moszkvai katonai díszszemlét és felvonulást. Az ünnepeket mégsem tölti csak pihenéssel a két űrhajós. Folytatják az egy hete útnak indított Progressz-16 teherszállító űrhajó szerdán megkezdett kirakását. A legújabb Progressz 2136 kilogrammnyi terhet juttatott az űrállomásra. A szállítmányban a tudományos berendezéseken, szerszámokon, a fényképezéshez használt filmeken, az üzemanyagon, ivóvízen kívül 242 kilogramm élelmiszer is van.

Tel-avivi közlés szerint meghatározatlan időre elhalasztották az izraeli-libanoni összekötő bizottság e hét elejére tervezett első ülését, illetve a Libanonba betört izraeli csapatok kivonását előkészítő tárgyalások megkezdését. A látszólag technikai természetű nézeteltérések mögött mélyebb ellentétek húzódnak meg. Míg a libanoni kormány az izraeli csapatok kivonásának módozataira korlátozná a katonai szakértőkből álló vegyes bizottság hatáskörét, addig Izrael olyan kormányszintű testület felállítását szorgalmazza, amely a két ország jövőbeni viszonyát, biztonsági szerződését érintő politikai kérdéseket is napirendre tűzné.

Újabb összecsapások zajlottak le Bejrúttól keletre, az izraeli megszállás alatt levő Suf hegyvidéki körzetben keresztény és drúz fegyveresek között, annak ellenére, hogy Gemajel államfő kezdeményezésére a szemben álló felek a hét végén "béketárgyalásokat” kezdtek és vegyes járőröket alakítottak a harcosok lefegyverzésére. A libanoni kormány hivatalosan felkérte Nagy-Britanniát, Hollandiát, Svédországot és Dél-Koreát, hogy küldjön csapatokat a jelenleg Bejrútban állomásozó nemzetközi erők kötelékébe - jelentették bejrúti hivatalos forrásból.

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_humor.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_humor_2.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_reklam_2.jpg

Kultúra:
idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_kultura.jpg

Szocialista közélet:
A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 65. évfordulója alkalmából az Express Ifjúsági és Diák Utazási Iroda 400 szovjet vasutas komszomolistát lát vendégül a napokban. A szovjet fiatalok ellátogatnak a budai várnegyedbe, a Nemzeti Galériába és a Munkásmozgalmi Múzeumba, megismerkednek a főváros nevezetességeivel, folklór előadásokat tekintenek meg, üzemlátogatáson, baráti összejöveteleken találkoznak a magyar fiatalokkal. A vendégek felkeresnek több vidéki várost is, és részt vesznek a november 7-i ünnepségeken.

Bőség:
A kedvező őszi időjárás még most is érezteti hatását a piacokon. A szokásosnál jóval nagyobb a felhozatal zöldségből és gyümölcsből. A kistermelők és a nagyüzemek egyaránt bőséges kínálatot nyújtanak a vásárlóknak. Őszi termésű burgonya az igényeket meghaladó mennyiségben kerül a piacokra. Az állami és a szövetkezeti kereskedelem üzleteiben és elárusítóstandjain a burgonyát sok helyen előre csomagolva hozzák forgalomba. Kilónként öt, illetve 4,50 forintért árusítják, 40 fillérrel olcsóbban, mint tavaly ilyenkor, és jóval alacsonyabb áron, mint az őstermelőkés a magánkiskereskedők. Vöröshagymából és leveszöldségből szintén kielégítő a kínálat. A főzelékfélék közül fejes káposztából és kelkáposztából sok van a boltokban. A budapesti Zöldért vállalat üzleteiben a fejes káposztát kilónként öt-hat forintért, a kelkáposztát hat-nyolc forintért árulják. Még mindig van a piacokon paradicsom és zöldpaprika. A fővárosi Zöldért-üzletekben az üvegházi paradicsomot 34, a tölteni való paprikát 25-30, a lecsónak való paprikát pedig 14 forintért árulják. Bőséges a gyümölcsválaszték: téli almából változatlanul sok van a piacokon. Körtéből többféle kerül forgalomba, s az idén a minőségére sem lehet panasz. A szőlő szezonja más években ilyenkor már véget ért. Most azonban még mindig nagy mennyiség kerül belőle a piacokra és az üzletekbe. A fővárosban a csemegeszőlőt kilónként 20-34 forintért, az étkezési borszőlőt pedig 15-22 forintért árulják. Citromból kielégítő a kínálat, a Zöldért-üzletekben kapható grapefruit, kubai narancs és Irakból importált datolya. Sok helyen naspolyát, héjas diót és szelídgesztenyét is árulnak.

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_feny_utcai_piac.jpgNagy a kínálat a Fény utcai piacon

Film:
idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_film.jpg

Állás:
idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_allasajanlat.jpg

A Magyar Televízió műsorán a Nyom nélkül című krimi:

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_nyom_nelkul_cseh_tamas.jpgFőszerepben Cseh Tamás

Csütörtökön látványos díjkiosztó színhelye volt a párizsi Lido színpada. A legjobb európai góllövőnek járó Aranycipőt Wim Kieft (Ajax Amsterdam) vehette át. Az Ezüstcipőt Kees Kist (AZ ’67 Alkmaar), a Bronzcipőt pedig Delio Onnis (Tours) kapta 32-29-28-as találatukért. A legjobb európai klubcsapatok rangsora: 1. Liverpool 17 pont., 2. Hamburger SV 16, 3. Juventus és Standard Liege 14-14. Még VB-díjak is kiosztásra kerültek. A legjobb góllövők listája: 1. Rossi (olasz) 6, 2. Karl-Heinz Rummenigge (nyugatnémet) 5, 3. Zico (brazil) 4. A legjobb játékosok: 1. Rossi 437 pont, 2. Falcao (brazil) 252, 3. K. H. Rummenigge 207.

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_zico_rossi_rummenigge.jpgA VB legjobb góllövői, balról: Zico, Rossi és Rummenigge

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 11. fordulóját! Ismét kétlépcsős fordulót rendeznek az első osztályú bajnokságban. A program a csepeli futballmatinéval kezdődik, majd délután újabb négy mérkőzést játszanak. Három találkozó vasárnapra marad, köztük a Videoton - Ú. Dózsa és a forduló slágere, a totóban is szereplő Ferencváros - Rába összecsapás.

Csepel - Pécsi MSC
A pécsiek szép győzelmet arattak az FTC ellen, a Csepel viszont hetek óta látványosan menetel. Hazai környezetben feltétlenül a fővárosiak a favoritok, de a kapuban Katzirz és elöl Dobány megnehezítheti a dolgukat. Lazsányi felépült, Elekes is teljes értékű edzésmunkát végez, de Keszthelyi Mihály nem változtat az őszi „sikeregyüttes’’ összeállításán.
idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_csepel_pecsi_msc.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_csepel_pecsi_msc_budavari.jpgBudavári, a Csepel bal oldali középpályása 11-esből szerzett góllal segítette csapatát a két ponthoz

Vasas - DMVSC
Kovács Ferenc, a DMVSC edzője a keddi KK-mérkőzésen „feltérképezte” a szeszélyes Vasast, amely Angyalföldön mindenképpen győzelemre számít. A Debrecen abban bízhat, hogy Kerekes a legutóbbi fordulóban végre megtalálta góllövő cipőjét.
idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_vasas_dmvsc.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_vasas_dmvsc_toth_erno_racz.jpgTóth Ernő, a DMVSC középpályása rohamra indul. Aki ebben akadályozni igyekszik: Rácz, a Vasas védője

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_vasas_dmvsc_kiss_laszlo.jpgA Vasas egyenlítő gólja előtti pillanatok, Kiss László kapura fejel, Mohácsi már csak a gólvonalon túlról tudja kifejelni

DVTK - Bp. Honvéd
Komora Imre, a Honvéd mestere nem szereti a döntetleneket, ám most az „x” a legvalószínűbb. A jobb eredményhez a Honvédnak többet kell nyújtania. Több változás történik a Bp. Honvéd kezdőegyüttesében is. Andrusch helyett újra Menyhárt őrzi a hálót, Varga két sárga lapja miatt ezúttal hiányzik. Kanász után Kozma is megsérült, Détári pedig az ifik között játszik.
idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_dvtk_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_dvtk_bp_honved_tatar_olah_feledi.jpgTatár, Feledi és Oláh együttes erővel alkotnak légifölényt a honvédos kapu előterében

Békéscsaba - MTK-VM
Zalaegerszegen nyert ugyan az MTK-VM, de a két pontot inkább a szerencsének, mint a jó játéknak köszönhette. A békéscsabai kirándulás aligha lesz olyan sikeres, mint a zalai volt. Kapusgondok gyötrik a békéscsabai vezetést. Rabcsákot porccal ismét megműtötték, ráadásul Hanyecz is maródi. Készenlétben áll Oláh, a harmadik számú kapuvédő.
idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_bekescsaba_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_bekescsaba_mtk_vm_kurucz_silye.jpgSilye és Kurucz csatája a labdáért

Nyíregyháza - Haladás
A Haladás az utóbbi fordulókban feljavult, s még Szabolcsban sem esélytelen a hullámvölgyben bandukoló ellenfelével szemben. A Nyíregyháza hiányzói: a sérült Csepecz és Cséke, valamint a két sárga kártyát összegyűjtött Szécsi.
idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_nyiregyhaza_haladas.jpg

Tatabánya - ZTE
A St. Etienne elleni kupamérkőzés óta csak keresi, de nem találja önmagát a Tatabánya. A ZTE edzőt cserélt, kérdés: lesz-e a csapat játékában is változás? Olykor m ár a forduló előtt egy nappal megszületik a szenzáció. Ezúttal Tatabánya hökkentette meg a honi labdarúgó-közvéleményt. Vasárnap újra Szabó György játszik jobbhátvédet! Az a 41 éves, villámléptű veterán, akit akarata ellenére - és úgy tűnik, idő előtt - visszavonultattak a nyáron... Az elmúlt hetek eseményei azonban összekuszálták a bányászegyüttes sorait. Kiderült, hogy a fiatalabbak és a frissen igazoltak között Szabónak igenis helye van.
idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_tatabanya_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_tatabanya_zte_schmidt_kereki.jpgSchmidt a levegőben, Kereki „segíti” a repülésben, ezért nem érheti el a labdát

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_tatabanya_zte_weimper_balazs_zsolt.jpgWeimper, a Tatabánya egyenlítő góljának szerzője ezúttal hiába lendíti a lábát, Balázs megelőzi és mellre szorítja a labdát

Videoton - Ú. Dózsa
Az Ú. Dózsában továbbra is sok a sérült, ráadásul a Real elleni kudarc sem kedvezett az együttesnek. A stílusos és otthonjátszó Videoton akár mind a két pontot megszerezheti. Továbbtart az Ú. Dózsa gárdáját sújtó sérüléssorozat. A Real Madrid elleni kupamérkőzésen Törőcsík húzódása kiújult, Tóth József és Herédi pedig rúgást kapott. Közülük csak Tóth állapota kecsegtet gyors gyógyulással. Kovács József achilles-ín szakadást szenvedett. Lábát gipszbe tették. Jelenleg még járnia sem szabad.
idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_videoton_u_dozsa.jpg

Ferencváros - Rába ETO
A fővárosi zöld-fehéreknek az utóbbi hetekben semmi sem sikerült, igaz, a Rába sem játszott csúcsformában. A rangadóra várhatóan mindkét csapat „odafigyel”, így - már csak a presztízs miatt is - kiélezett küzdelemre, jó mérkőzésre van kilátás. Tippünk: 1, x, 2.
idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_ferencvaros_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_ferencvaros_raba_eto_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_ferencvaros_raba_eto_poczik_szokolai.jpgLendület, gólra törés, Póczik akciója, amikor Szokolai elkaszálja a győri támadót. Tizenegyes járt érte

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_ferencvaros_raba_eto_szijarto_pogany.jpgSzíjártó és Pogány harca a labdáért

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_ferencvaros_raba_eto_szentes_jancsika.jpgSzentes (jobbról) elviszi Jancsika elől a labdát

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_ferencvaros_raba_eto_szokolai_kovacs_laszlo.jpgKovács László játszi könnyedséggel húzza le a labdát Szokolai elől

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_ferencvaros_raba_eto_hannich_rubold_ebedli_beles.jpgA két gólt szerző Hannich három ferencvárosi - Rubold, Ebedli és Beles - gyűrűjében

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_ferencvaros_raba_eto_hannich_jancsika.jpgidokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_ferencvaros_raba_eto_zsiboras.jpgAz első gól előtti legutolsó pillanat: Póczik átadása után Hannichhoz kerül a labda (fehér mezben Jancsika), aki két lépés után a tizenhatoson belülre érve a kétségbe esetten ugró Zsiborás fölött a kapuba emeli a labdát

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_ferencvaros_raba_eto_hlagyvik_szokolai_mortel_burcsa.jpgHlagyvik (baloldalt) szerzi meg a labdát Szokolai, Mörtel és Burcsa elől

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_ferencvaros_raba_eto_poloskei.jpgPölöskeit szerelik

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_szilankok_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_szilankok_2.jpg

A mérkőzések után lássuk a 11. forduló válogatottjait! Nem volt különösebben markáns a forduló. Egy mérkőzés felelt csak meg az elvárásoknak - az viszont teljes egészében. A többi - valljuk be, ritka gyengére sikerült és ez meglátszik az osztályzatokon is. A viszonylag és szokatlanul kevés 7-es osztályzat mellett egy 8-as szerepel, azt pedig a győri Hannich Péter érdemelte ki, így ő lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_a_fordulo_valogatottjai_hannich_peter.jpg

A góllövőlista élén ezúttal holtverseny van, Hannich felzárkózott az eddigi egyedüli éllovas Dobány mellé.
idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_gollovolista.jpg

Szoros eredményekkel kezdődött szombaton a labdarúgó-bajnokság 11. fordulója, öt mérkőzés közül egyedül Angyalföldön nyert kétgólos különbséggel a Vasas, de a piros-kékek is csak úgy, hogy a Debrecen vezetett 1:0-ra. Csepelen és Diósgyőrben mindössze egy-egy gól esett, meglepetésre a Haladás Nyíregyházáról, az MTK-VM Békéscsabáról vitt el egy pontot. Váratlanul magabiztos, mondhatni, fölényes győri győzelemmel végződött a Népstadionban a forduló slágermérkőzése, a Ferencváros ellenében, ezzel továbbra is vezetik a tabellát.
idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. Sok gól (41) esett a másodosztály 14. fordulójában. Különösen Hódmezővásárhelyen, Nagybátonyban és Egerben tettek ki magukért a csatárok. Az élen álló csapatok közül mindhárom győzött, így a sorrend nem változott. A forduló szenzációja a Baja elsöprő győzelme a Kőbányai úton.
idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_11_fordulo_nb_ii_2.jpg

A következő hétvégén jön a 12. forduló, az alábbi párosításokkal:

Bp. Honvéd - Tatabánya
MTK-VM - Haladás
Nyíregyháza - Ferencváros
Pécsi MSC - Vasas
ZTE - Videoton
DMVSC - Rába ETO
Békéscsaba - Csepel
Ú. Dózsa - DVTK

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg
Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr9613597763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2018.09.04. 07:40:22

Jó post, csak kicsit túl sok a foci.

maribor_ 2018.09.04. 07:46:55

@midnightcoder2: De hat az Idokapszula alapvetoen pont a focirol szol.

whale 2018.09.04. 10:13:08

10 éves voltam, de mintha ma lenne...:D

maribor_ 2018.09.04. 10:23:21

@whale: Én 14 éves és egy hónapos voltam. És kábé nekem is.

whale 2018.09.04. 10:25:31

@maribor_: Szomorú ez, így lassan 30 évvel a cucilizmus letűnése után...
2010 óta, mintha a 80-as éveket élnénk újra. CSak az eftársak már saját zsebre dolgoznak, kb. ezerszer jobban, mint akkor...

maribor_ 2018.09.04. 10:28:08

@whale: Próbáljunk a focira koncentrálni, elvtársak! :)

whale 2018.09.04. 10:30:53

@maribor_: Jaaa, a focit azt leszarom, bocs...:)
De koncentrálhatunk (dekoncentrálhatunk:) arra is. Szar volt akkor is, most is az, és az is marad. Akkor ezt meg is beszéltük...:D

maribor_ 2018.09.04. 10:36:35

@whale: Számunkra minden Olvasó vélemény fontos és értékes :)

kmera 2018.09.04. 13:19:20

"az ideiglenesen hazánkban állomásozó..." Édesjóistenem. A valóság hajlítása ma sincs másképp... én még ccsak ovis voltam ezekben az években, de a hangulat - vagy közérzet? - nekem is felrémlik..

maribor_ 2018.09.04. 15:24:42

@kmera: Ebben az időszakban terjedtek el a kis elemes számológépek. Volt egy olyan vicc, hogy (már nem emlékszem pontosan)feltettél az áldozatnak három kérdést. Mittudomén mikor volt a Mohácsi vész? 1526. Üssük be a számolófépbe. Mikor volt a Budai Nagy Antal-féle. 1437. Üssük be. Jött a harmadik kérdés, a lényeg a végeredmény 3505 volt. Utolsó kérdés: mikor mennek ki a szovjetek. Tanácstalan nézés. Megfordítottad a számológépet, az volt odaírva, SOSE.

driopios 2018.09.05. 11:24:05

Melyik brazilt hívták Karl-Heinznek? o.O

maribor_ 2018.09.05. 11:40:32

@driopios: Éles szemű Olvasónk három és fél évtized után szúrt ki egy sajtóhibát :D Köszi, javítom. Én cikkenként kábé 3-4 ilyet észreveszek, ez átcsúszott.

Fandor 2018.09.05. 22:12:23

Hát igen, ha Katit elvitted volna korcsolyázni... És ha én már elvittem Pirit a jégre, legalább megfoghattam volna a kezét, de nem tettem, mert balfasz voltam..... Nem sok sikersztorit hozott nekem a Műjég akkoriban....

Madách Kamara, Ványa bácsi..... Ahogy a Három nővérről is legtöbbünknek Haumann/Márkus/Körmendi jut eszébe, Ványa bácsi is inkább Ványadt Ványadtovics Vinyovként ugrik be.....
"Ánya... csája van?"

De kicsit aggódom..... Brezsnyev elvtárs nincs túl jó színben... Nehogy valami baja essék.....

maribor_ 2018.09.06. 08:28:47

@Fandor: Nálam sem a Műjéggel volt a baj, hanem velem.
Nini, még egy szamovár :D
Áááá, ő örökké élni fog. Nézd azt a dinamizmust Usztyinov elvtárssal.
süti beállítások módosítása