Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 12. forduló

2018.09.11. 07:13 maribor_

1982. november 13-14., a hónap második hétvégéje

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_headlines.jpgElhunyt Leonyid Iljics Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

november 8.

Délelőtt a Kossuth Lajos téren ünnepélyes külsőségek között, katonai tiszteletadással bevonták a Magyar Népköztársaság állami zászlaját, amely a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 65. évfordulója tiszteletére lengett az árbocon. A gellérthegyi Felszabadulási Emlékműnél ugyancsak katonai tiszteletadással vonták be a magyar nemzeti lobogót és a munkásmozgalom vörös zászlaját.

A Bányaipari Dolgozók Szakszervezete országos tanácskozást rendezett Dorogon tisztségviselői, köztük a 256 alapszervi titkár számára. Az értekezleten Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára tájékoztatót tartott az időszerű gazdaságpolitikai kérdésekről, majd Kapolyi László ipari államtitkár elemezte a népgazdaság energiahelyzetének alakulását, ezen belül a széntermelés helyzetét és feladatait.

A lengyel fővárosban hivatalosan bejelentették, hogy Wojciech Jaruzelski hadseregtábornok, miniszterelnök, megbeszélést folytatott Józef Glemp érsekkel, Lengyelország prímásával. A megbeszélésen áttekintették az ország aktuális helyzetét, kifejezték közös aggodalmukat az ország belső békéjéért, és hangsúlyozták a társadalmi nyugalom, a lelkiismeretes munka fontosságát. Megállapodás született II. János Pál pápa jövő évi, második látogatása ügyében is. E szerint a katolikus egyházfő a Lengyel Népköztársaság államhatalmi szervei és a püspöki kar közös meghívása alapján hivatalos látogatásra érkezik Lengyelországba 1983. június 18-án.

Az iráni csapatok mára virradóra tíz kilométer mélységben hatoltak be Irak területére, Dizful városától 80 kilométerre, nyugatra, Ein Khosh térségében - közölte az iráni televízió. Az iszlám gárdisták és a hadsereg közös közleménye szerint az iráni csapatok lelőttek három iraki harci gépet és az egyik repülőgép pilótáját foglyul ejtették. Az iráni közlemény szerint a november 1-én megindított „Moharram” offenzívában eddig összesen hatezer iraki katona halt meg, illetve sebesült meg, 3400 pedig iráni fogságba esett.

Az iráni csapatok behatoltak Irak területére, s ezzel új szakaszba lépett a 25 hónapja tartó háború - közölte Hasemi Rafszandzsani, az iráni parlament elnöke. A teheráni sajtóértekezleten Rafszandzsani bejelentette, hogy csapataik elfoglalták a határtól pár kilométerre fekvő Tib iraki várost és bekerítettek egy másik várost is.

Jeruzsálemben Begin izraeli miniszterelnök kihallgatásával folytatódott a vizsgálat a nyugat-bejrúti palesztin menekülttáborokban elkövetett tömeggyilkosság ügyében. A háromtagú vizsgáló bizottság előtt - amelynek a felállításához Begin csak vonakodva járult hozzá - a miniszterelnök azt állította, hogy amikor a kormány eldöntötte a falangistáknak a palesztin táborokba való beküldését, senki sem gondolt ilyen tragédia eshetőségére. A vizsgálóbizottság elnöke azonban emlékeztette: Rafael Ejtan vezérkari főnök pontosan előre látta az eseményeket. Begin kihallgatását folytatják.

november 9.

A múlt hét második felében a borús, ködös időjárást kisöpörte az északi szél. A tiszta égbolt alatt hajnalra az ország minden táján beköszöntöttek a fagyok. Az oly enyhe őszi heteket valódi novemberi idő váltotta fel. Ez azonban nem hozta zavarba a mezőgazdaságban dolgozókat, a termelőszövetkezetek, állami gazdaságok jól előrehaladtak minden őszi teendővel. A kora őszi termények, a napraforgó,a burgonya, a silókukorica betakarítását már októberben befejezték. Betakarításra váró termény igazában már csak a kukorica- és a cukorrépatermő földeken maradt. A kukorica betakarítása is a befejezéshez közeledik, mert a termőterület 95-96 százalékán már végeztek a kombájnok. Ha az időjárás engedi, akkor a jövő hét elején már minden mezőgazdasági nagyüzem leteheti a kukoricabetakarítás gondját.

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_kukoricabetakaritas.jpgSorkifalud határában, Vas megyében az ár- és belvizek miatt még a lánctalpakat is fel kellett szerelni a kukoricabetakarító kombájnokra

A MÁV gyorsmérlege szerint az év első kilenc hónapjában mind a tervhez, mind pedig a múlt év hasonló időszakához képest csökkent a vasút áruszállítási teljesítménye. Már az első negyedévben tetemes volt a visszaesés; a tervhez képest kétmillió tonna. Ez a későbbiekben tovább tetéződött, s így végül 5 millió 400 ezer tonnára nőtt a csökkenés. A háromnegyed év elteltével a vasút 92 millió 106 ezer tonna árut szállított, s ezzel a tervezettnek 94,5 százalékát, a tavalyi hasonló időszak teljesítményének 95,9 százalékát érte el.

A Szovjetunió nyilatkozatot juttatott el a japán kormányhoz, amely megállapítja: Japán aktív bevonása Távol-Keleten és a Csendes-óceán középső övezetében folyó amerikai katonai előkészületekbe, a feszültség fokozódásához vezet, és fenyegeti a térség békéjét. Mint ismeretes, Weinberger, az Egyesült Államok hadügyminisztere és japán kollégája legutóbbi tárgyalásukon megállapodtak arról, hogy a Japánban lévő Miszava légi támaszponton ezentúl F-16 típusú - nukleáris fegyver hordozására alkalmas - amerikai repülőgépek állomásozhatnak. A szovjet dokumentum rámutat: a nagy hatósugarú és atomfegyver hordozására alkalmas repülőgépek megjelenését a Szovjetunió határai közelében a szovjet fél ellenséges lépésnek fogja tekinteni, amely közvetlenül veszélyezteti, a Szovjetunió biztonságát. E tervek megvalósítása megfelelő védelmi jellegű ellenlépésekre kényszerítené a Szovjetuniót a japán területről fenyegető veszély semlegesítésére.

Az amerikai fővárosban hivatalosan közölték: Husszein jordániai uralkodó december második felében érkezik Washingtonba, és december 21-én találkozik Reagan elnökkel. Az Egyesült Államok célja, hogy a palesztinkérdésről Izraellel folytatandó tárgyalásokba - s ezzel az úgynevezett Reagan-terv megvalósításába - Jordániát is bevonja. Az uralkodó látogatását eredetileg korábbi időpontra tervezték, Husszein azonban a jelentések szerint már ahhoz a feltételhez köti „a tárgyalásokat a tárgyalásokról” is, hogy az Egyesült Államok érje el az új izraeli településék létrehozásának felfüggesztését a Jordán folyó nyugati partján.

Kedden folytatódtak az összecsapások a libanoni fővárostól délkeletre fekvő hegyvidék drúz falvaiban, ahol hétfőn kiújult a jobboldali falangisták és a haladó szocialista párt hetek óta tartó fegyveres konfliktusa. A drúz hegyvidék több éves nyugalmának a júniusi izraeli invázió vetett véget azzal, hogy megnyitotta az utat az egyeduralomra törő falangista milíciák behatolása előtt. A hétfői provokációt is az izraeli csapatok tették lehetővé oly módon, hogy egyrészt átmenetileg feloldották a megtámadott falu ellenőrzését, másrészt feltartóztatták a beavatkozásra készülő libanoni csendőrség egységeit.

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_izraeli_tank.jpgIzraeli tank egy Bejrút környéki faluban

november 10.

Az SZKP Központi Bizottsága, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége és a Szovjetunió Minisztertanácsa mély fájdalommal tudatja a párttal és az egész szovjet néppel, hogy 1982. november 10-én reggel 8 óra 30 perckor váratlanul elhunyt Leonyid lljics Brezsnyev, az SZKP Központi Bizottságának főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke. Leonyid lljics Brezsnyev neve, a nagy lenini ügy hű folytatójának neve, a békéért, a kommunizmusért vívott küzdelem odaadó harcosának neve örökké élni fog a szovjet emberek és az egész haladó emberiség szívében.

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_brezsnyev_meghalt.jpg

Brezsnyev dácsáján vacsorázott, ott tért nyugovóra, s mikor reggel kelteni akarták, már nem élt. Próbálták szívmasszázzsal és szájon át való lélegeztetéssel magához téríteni, de hiába. Közben riasztották Jurij Andropovot, a párt politikai bizottságának tagját, Dmitrij Usztyinov védelmi és Andrej Gromiko külügyminisztert, valamint Brezsnyev kardiológusát, Jevgenyij Csazovot. Andropov, Gromiko és Usztinov ott helyben, a főtitkár halálos ágyánál megvitatta az utódlás kérdését. Usztyinov javasolta Andropovot, és ezt el is döntötték, vagyis ez előre elhatározott ügy volt.

A Minisztertanács ülésén Lázár György tájékoztatást adott Grisa Filipovnak, a Bolgár Népköztársaság Minisztertanácsa elnökének hazánkban tett hivatalos, baráti látogatásáról. A kormány a tájékoztatót tudomásul vette. A Minisztertanács megtárgyalta az ipari vállalatok üzem- és munkaszervezési tevékenységéről készített jelentést. Megállapította, hogy az előrehaladás mellett igen jelentősek a magasabb színvonalú szervezőmunkával feltárható tartalékok. A kormány határozatot hozott az Országos Ösztöndíj Tanács feladatainak, szervezetének és működési szabályainak, valamint felügyeletének módosításáról. A Minisztertanács áttekintette a melléktermék- és hulladékhasznosítási program eddigi végrehajtásának tapasztalatait. Elismerve a kezdeti eredményeket, szükségesnek ítélte a gyorsabb előrehaladás feltételeinek megteremtését.

Délután átadták az M 1-es autópálya Bicske-Tatabánya közötti szakaszát a forgalomnak. A Bicske határában rendezett avatóünnepségen Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára vágta át a szalagot Pullai Árpád közlekedés- és postaügyi miniszter adott át kitüntetéseket az építők legkiválóbbjainak. A huszonkét kilométer hosszú pálya végig új nyomvonalon vezet, és kétszer két forgalmi sávval, egy ütemben, végleges formában épült meg.

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_m1_autopalya.jpgAz M 1-es autópálya új szakasza az 55-ös kilométernél

Az új szakaszon, amely helyenként hegyvidéki terepen halad, néhol keskeny és magas gerinceken, széles völgyeken, a Gerecsén át vezet, a terep jellegéből adódóan sokféle műtárgy épült. A szakasz hídjaiból 19 a felüljáró, három a gyalogos-aluljáró és három az autópálya-aluljáró. Az építkezés 1,7 milliárd forintba került. A forgalombiztonság javulásán kívül évente mintegy 200 millió forint üzemanyag-megtakarítás érhető el a létesítmény révén.

Amin Gemajel libanoni elnök munkaebéden látta vendégül Emilio Colombo olasz külügyminisztert, aki előzőleg megszemlélte a háromhatalmi (amerikai, olasz, francia) erők kötelékében szolgáló olasz egységeket, majd találkozott Vazzan miniszterelnökkel és Szalem külügyminiszterrel. Colombo közölte, hogy országa kész növelni a jelenleg 1500 főnyi olasz erő létszámát.

november 11.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága Kádár Jánosnak, a Központi Bizottság első titkárának elnökletével ülést tartott. Az ülés megkezdése előtt meghallgatta a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága Politikai Bizottságának az MSZMP Központi Bizottságához küldött üzenetét, amelyben tudatta Leonyid Iljics Brezsnyev elvtársnak, az SZKP KB főtitkárának, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnöksége elnökének elhunytát. A Központi Bizottság mély megrendüléssel fogadta a hírt, néma felállással adózott az elhunyt emlékének. Kádár János elvtárs felszólalásában méltatta Leonyid lljics Brezsnyev elvtársnak, a nemzetközi kommunista és munkásmozgalom kiemelkedő személyiségének, népünk igaz barátjának nagy érdemeit a békéért, a szocializmusért és a társadalmi haladásért folytatott harcban. A Központi Bizottság megvitatta és elfogadta az időszerű nemzetközi kérdésekkel foglalkozó tájékoztatót és a választási rendszer továbbfejlesztéséről szóló jelentést.

Kádár János, a (Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, Losonczi Pál, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke és Lázár György, a Minisztertanács elnöke Leonyid lljics Brezsnyev elvtárs elhunyta alkalmából táviratot küldött Moszkvába a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének, a Szovjetunió Minisztertanácsának.

A magyar közvélemény mély megrendüléssel értesült Leonyid Iljics Brezsnyevnek, az SZKP KB főtitkárának, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnöksége elnökének haláláról. Országszerte vállalati, üzemi, szövetkezeti, intézményi kollektívák tartottak megemlékezéseket, fejezték ki táviratban részvétüket, együttérzésüket a szovjet néppel. A diósgyőri Lenin Kohászati Művek mintegy tizenhétezer dolgozója nevében a vállalat vezetősége küldött részvéttáviratot a budapesti szovjet nagykövetségre, valamint a nagyüzem cserepoveci testvérvállalatának.

A Láng Gépgyár kazángyártó csarnokában a nagyvállalat minden üzeméből több százan gyűltek össze arra a rögtönzött gyűlésre, amelyen megemlékeztek Leonyid Brezsnyev életútjáról. A Láng gépgyáriak gyásztáviratot küldtek a Szovjetunió nagykövetségére, csakúgy, mint a Május 1. Ruhagyár és a Habselyem Kötöttárugyár dolgozói.

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_lang_gepgyar.jpgNagygyűlésen emlékeztek meg Leonyid Iljics Brezsnyev haláláról a Láng Gépgyár munkásai

Békéscsabán a Híradástechnikai Vállalatnál és a Baromfifeldolgozó Vállalatnál munkásgyűlésen fejezték ki mély részvétüket a dolgozók. A háromezer dolgozót foglalkoztató Tolna megyei Állami Építőipari Vállalat munkatársai részvéttáviratot küldtek szovjet testvérvállalatukhoz, a Tambovi Házépítő Kombináthoz. A Szekszárdi Állami Gazdaság központi pártalapszervezete taggyűlésen emlékezett Leonyid Iljics Brezsnyevre. Az Egri Finomszerelvénygyár üzemi híradója délben a Kossuth rádió műsorát sugározta, majd több üzemrészben röpgyűléseket tartottak, ahol kifejtették, milyen nagyra értékelik a dolgozók a szovjet államfőnek a béke védelmében kifejtett elévülhetetlen érdemeit. A paksi atomerőmű építkezésén gyászlobogókat tűztek ki, a faliújságokon, híradókon az SZKP elhunyt főtitkárának gyászkeretbe foglalt fényképei jelentek meg. Az itt dolgozó 22. sz. Állami Építőipari Vállalat pártbizottsága részvétlevelet küldött a legnagyobb magyarországi beruházáson tevékenykedő szovjet szakértőknek. A MÁV Debreceni Járműjavító Üzemének szocialista brigádjai néhány percre beszüntették a munkát, hogy gyűléseken, majd néma tiszteletadással adózzanak Leonyid Iljics Brezsnyev emlékének.

Az SZKP Központi Bizottsága, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége és a Szovjetunió Minisztertanácsa a következő határozatot hozta:
1. Bizottságot hoznak létre Leonyid lljics Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke temetésének megszervezésére. A bizottság elnöke: Jurij Vlagyimirovics Andropov.
2. Leonyid lljics Brezsnyevet a Vörös téren kell eltemetni.

A Leonyid Brezsnyev temetésének megszervezésére alakult bizottság bejelentette, hogy az elhunytat november 12-én a szovjet szakszervezetek moszkvai székházának oszlopcsarnokában ravatalozzák fel. Az elhunyttól végső búcsút venni akarók november 12-én, 13-án és 14-én róhatják le kegyeletüket a ravatalnál.

A betegségről és a halál okáról kiadott orvosi zárójelentés megállapítja, hogy Leonyid lljics Brezsnyev aorta- (főverőér-) tágulatban szenvedett. Hozzájárult ehhez a hasi aorta körülírt tágulata, a szívkoszorúerek elmeszesedése miatti szűkület, a szívizom vérellátási zavara - amely szívritmuszavarral párosult - és az elszenvedett infarktusok után bekövetkezett szívizom-elfajulás. A boncolás megerősítette a diagnózis megállapításait.

Az SZKP Központi Bizottsága, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége és a Szovjetunió Minisztertanácsa Leonyid Brezsnyevnek, az SZKP KB főtitkárának, a Legfelsőbb Tanács Elnöksége elnökének elhunyta alkalmával országos gyásznappá nyilvánította november 12-ét, 13-át, 14-ét és 15-ét. A szovjet vezető testületek határozata értelmében Leonyid Brezsnyev temetésének napján az ország általános nyolcosztályos és középiskoláiban nem tartanak foglalkozást. A temetés időpontjában tüzérségi tűzzel tisztelegnek az elhunyt emléke előtt Moszkvában, a szövetségi köztársaságok fővárosaiban: Leningrád, Volgográd, Odessza, Szevasztopol, Novorosszijszk, Kercs és Tula hős városokban, valamint a hős breszti erődben, továbbá Kalinyingrádban, Lvovban, a Don menti Rosztovban, Kujbisevben, Szverdlovszkban, Novoszibirszkben, Csitában, Habarovszkban, Vlagyivosztokban, Szeveromorszkban, Dnyepropetrovszkban, Zaporozsjében és Dnyeprodzerzsinszkben. A temetés idején a Szovjetunió egész területén öt percre beszünteti a munkát minden gyár, üzem és hivatal, kivéve a folyamatos termelésben dolgozó üzemeket. A gyárak, üzemek, vasúti létesítmények, a folyami és tengerhajózási hajók szirénái háromperces hangjelzéssel tisztelegnek az elhunyt emléke előtt.

A gyász lobogói - fekete szalaggal ellátott vörös zászlók - lengenek Moszkva sugárútjai mentén és a középületeken. Félárbocra eresztették a diplomáciai testületek székházain levő lobogókat. Gyászkeretes hatalmas vörös drapéria borítja a szakszervezetek központi székházának homlokzatát. Három napon át ennek az épületnek az oszlopcsarnokában vesznek végső búcsút a szovjet emberek Leonyid Brezsnyevtől. Amikor délelőtt moszkvai idő szerint 11 órakor, valamennyi szovjet rádió- és televízióállomás megszakította adását, hogy közölje a fájdalmas hírt, az ország fővárosa szokásos hétköznapi életét élte. Autók tízezrei suhantak az utcákon, forgalmasak voltak az üzletek, szülők sétáltak gyermekeikkel. Percek múltán mindenki tudta, hogy mi történt. Gépkocsik, amelyekben szólt a rádió, megálltak az út szélén és vezetőik kikiáltottak a gyalogosoknak. Ismeretlen emberek verődtek szótlan csoportokba.

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_moszkvai_gyasz.jpgGyászolók a Vörös téren

Estére már ismertté vált a szovjet párt- és állami vezető szervek felhívása, amelyet a párttagokhoz és az egész szovjet néphez intézték. Ebből és a további közleményekből kiderült, hogy péntektől hétfőig gyásznapok lesznek a Szovjetunióban, és ez alatt egyetlen sportrendezvényt sem tartanak meg. A temetés napján nem lesz tanítás az általános iskolákban, a temetés idejére ötperces munkaszünetet tartanak az ország valamennyi munkahelyén, és eközben három percig szólnak majd a gyárak szirénái, a szovjet hajók kürtjei, a mozdonyok sípjai. Ugyanebben az időben díszsortüzek dördülnek el Moszkván kívül a köztársaságok fővárosaiban, valamint a hős városokban és Leonyid Brezsnyev szülővárosában. Este a szovjet rádióadókon gyászzene szól, szimfonikus hangversenyt közvetít a televízió valamennyi csatornája. Moszkva és az egész ország gyászol.

A világ is Brezsnyevre emlékezik. A Leonyid Brezsnyev elhunytáról szóló bejelentést délelőtt minden világhírügynökség gyorshírekben, rendkívüli közleményekben ismertette, s a továbbiakban adásának zömét a szovjet vezető életpályájának, az azzal összefüggő témáknak szentelte. Az SZKP KB főtitkárának, szovjet államfőnek halálhírét mély gyásszal fogadták világszerte. Vezető politikusok első nyilatkozataikban megrendülésüket juttatták kifejezésre.

Nemzetközi sajtóértekezleten jelentették be Varsóban: megszüntetik Lech Walesának, a föloszlatott Szolidaritás országos bizottsága volt elnökének tavaly december 13-a óta tartó, internálását. A lengyel kormány szóvivője, Jerzy Urban elmondotta: Walesa november 8-án levelet intézett Wojciech Jaruzelski tábornokhoz. A levél így szól: „Úgy vélem, eljött az ideje annak, hogy tisztázzunk egyes, a megegyezésre irányuló kérdéseket és cselekedeteket. Idő kellett ahhoz, hogy többen megértsék, hogy mi mennyire lehetséges még mindkét fél részéről. Találkozót javaslok, és a kölcsönös érdeklődésre számot tartó témák komoly megvitatását. Jóakarat esetén minden bizonnyal megoldást találunk. Lech Walesa.”

Öt hónappal Izrael libanoni inváziója után szokatlanul merész ellenállási akciót hajtottak végre reggel Tyr kikötővárosban az izraeli megszálló csapatok körzeti parancsnoksága ellen: a gépkocsiban elhelyezett nagy erejű pokolgép teljesen romba döntötte a nyolcemeletes épületet. Az izraeli rádió közlése szerint a helikopteres mentőosztagok 27 sebesültet szállítottak kórházba, túlnyomórészt izraeli katonákat. A bejrúti falangista rádió úgy értesült, hogy negyvennél is több az áldozatok száma. Az épület azért omlott össze, mert a külső robbanás hatására felrobbant az alagsorban berendezett lőszerraktár.

Helyi idő szerint a kora reggeli órákban, a floridai Cape Canaveral űrrepülőtérről felbocsátották a Columbia űrrepülőgépet. Fedélzetén - ahol a megelőző négy űrutazás során mindig két asztronauta foglalt helyet - ezúttal négy űrhajós utazik. A parancsnok az 51 éves Vance Brand, az 1975-ös szovjet-amerikai Szojuz-Apollo űrutazás veteránja. Az űrszemélyzet további tagjai: a 46 éves Robert Overmayer ezredes, valamint két híradástechnikai szakértő, a 45 esztendős dr. Joseph Allén és a 43 esztendős William Lenoir. A szakértők fő feladata a két - egyenként közel öttonnás - hírközlési mesterséges hold pályára bocsátásának irányítása. E mesterséges holdak egyike amerikai, a másik kanadai társaságok tulajdonában van.

november 12.

A Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága rendkívüli ülést tartott Moszkvában. Az ülésen mély részvéttel emlékeztek meg az elhunyt Leonyid Iljics Brezsnyevről, és méltatták elévülhetetlen munkásságát. Az ülésen a politikai bizottság javaslata alapján az SZKP KB új főtitkárává egyhangúlag Jurij Vlagyimirovics Andropovot választották meg.

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_andropov.jpgJurij Vlagyimirovics Andropov, az SZKP új főtitkára

Kádár János, az MSZMP KB első titkára a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága nevében táviratot küldött Jurij Vlagyimirovics Andropovhoz, a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága főtitkárához megválasztása alkalmából.

Leonyid Iljics Brezsnyevnek, a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága főtitkárának, a Legfelsőbb Tanács Elnöksége elnökének elhunyta alkalmából magyar párt- és állami vezetők keresték fel a Szovjetunió budapesti nagykövetségét és Vlagyimir Bazovszkij nagykövetnek őszinte együttérzésüket fejezték ki abban a gyászban, amely a Szovjetunió népét érte a nagy államférfinak, a nemzetközi kommunista és munkásmozgalom kiemelkedő személyiségének halálával. A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa és a Minisztertanács nevében Németh Károly, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, Lázár György, a Minisztertanács elnöke, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai és Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke fejezte ki részvétét.

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_brezsnyev_ravatal_2.jpgNémeth Károly, Lázár György és Trautmann Rezső Leonyid Brezsnyev gyászkeretes képe előtt a szovjet nagykövetségen

A Szovjetunió Leonyid Iljics Brezsnyevet gyászolja. Moszkva központi útvonalain a végső tisztelet jeléül kitűzték a gyászszalagos állami zászlókat, pénteken országszerte folytatódtak a gyászgyűlések. A Kárpátoktól Szahalin szigetéig, az Északi Jeges-tenger partjától a déli köztársaságokig ezer és ezer helyen emlékeztek meg kegyelettel az SZKP KB elhunyt főtitkáráról. Mint a temetés megszervezésére alakult bizottság pénteken bejelentette, Leonyid Brezsnyevet november 15-én hétfőn, moszkvai idő szerint 12 órakor helyezik örök nyugalomra a Vörös téren. A gyászgyűlést a Lenin-mauzóleumnál tartják meg.

Dél óta emberek tízezrei állnak Moszkva belvárosában a Marx sugárúton, ahol a szakszervezetek székházának oszlopcsarnokában ravatalozták fel Leonyid Brezsnyev holttestét. A nyitott koporsó mellett a szovjet fegyveres erők harcosai adnak díszőrséget, a ravatalt virágok, zászlók borítják. A koporsó lábánál helyezték el az SZKP KB elhunyt főtitkárának kitüntetéseit, köztük azt a magyar kitüntetést is, amelyet nem egészen egy esztendővel ezelőtt, 75. születésnapján Kádár János nyújtott át.

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_brezsnyev_ravatal.jpgA szovjet párt- és állami vezetők a ravatalnál

Leonyid Brezsnyevtől péntek délután elsőként vettek búcsút az SZKP Központi Bizottságának tagjai, akik a pénteki rendkívüli ülés után testületileg keresték fel Leonyid Brezsnyev ravatalát. A ravatalnál díszőrséget álltak a temetésre alakult kormánybizottság tagjai, élükön az SZKP KB újonnan megválasztott főtitkárával, Jurij Andropovval. Ugyancsak díszőrséget álltak a Politikai Bizottság tagjai. A ravatalt már péntek délután moszkvaiak ezrei keresték fel, hogy tisztelegjenek Leonyid Brezsnyev emléke előtt.

Sikerrel hajtotta végre első feladatát az amerikai Columbia űrrepülőgép legénysége: az űrkomp rakodóteréből útnak indított egy több mint háromtonnás távközlési mesterséges holdat. Ezzel a Columbia, amely négytagú legénységgel a fedélzetén indult útnak, első ízben végzett „bérmunkát”. A virginiai távközlési vállalat több mint nyolcmillió dollárt fizetett az űrrepülőgép szolgálataiért.

november 13.

Kádár Jánosnak, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága első titkárának vezetésével magyar párt- és állami küldöttség utazott Moszkvába, hogy részt vegyen Leonyid Iljics Brezsnyevnek, a kiváló szovjet államférfinak, a nemzetközi kommunista és munkásmozgalom kiemelkedő személyiségének temetésén. A küldöttség tagja Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke és Rajnai Sándor, az MSZMP KB tagja; hazánk szovjetunióbeli nagykövete, aki Moszkvában csatlakozik a küldöttséghez.

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_losonczi_kadar.jpgLosonczi Pál és Kádár János búcsúznak

Újabb kollektívák és személyek fejezték ki részvétüket Leonyid Iljics Brezsnyev elhunyta alkalmából. Sokan küldenek gyásztáviratot a Szovjetunió budapesti nagykövetségére, valamint az MSZMP Központi Bizottságához. A szovjet nagykövetség Bajza utcai épülete előtt délelőtt is több százan várakoztak, hogy leróják kegyeletüket Leonyid Brezsnyev virággal borított, gyászkeretes fényképe előtt. A részvétlátogatók között voltak a minisztériumok, a fővárosi, kerületi pártbizottságok é s tanácsok vezetői, vállalatok, színházak és más kulturális intézmények, valamint a sportszervek képviselői.

Szombaton, az országos gyász második napján, reggel kilenc órakor ismét megnyitották a szakszervezeti szövetség székházának oszlopcsarnokát, ahol Leonyid Brezsnyev holttestét ravatalozták fel. A virágokkal borított nyitott koporsó körül ezen a napon a szovjet tudomány és kultúra kiemelkedő egyéniségei, a 18. hadsereg veteránjai, Brezsnyev világháborús harcostársai, valamint a szovjet űrhajósok álltak díszőrséget. Végeláthatatlan sorok, a moszkvai dolgozók tízezrei vonultak el csendes főhajtással a ravatal előtt, amely mellett ott ültek az elhunyt főtitkár legközelebbi hozzátartozói, köztük özvegye és gyermekei.

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_gyaszolo_moszkvaiak.jpgGyászoló moszkvaiak a szakszervezetek központi háza előtt

Leonyid Brezsnyev temetésére sok ország állam-, kormányfőjét, pártvezetőit, kormányának tagjait, a nemzetközi politika sok ismert személyiségét várják a szovjet fővárosba.

Párt- és állami vezetők táviratokban üdvözlik Jurij Andropovot, az SZKP |KB főtitkárává történt megválasztása alkalmából. Őszinte, elvtársi jókívánságait fejezte ki Todor Zsivkov, a BKP KB főtitkára, Erich Honecker, az NSZEP KB főtitkára, Gustáv Husák, a CSKP KB főtitkára, Wojciech Jaruzelski, a LEMP KB első titkára, Nicolae Ceausescu, az RKP főtitkára, Le Duan, a VKP KB főtitkára, Fidel Castro, a Kubai KP KB első titkára és Jumzsagijn Cedenbal, az MNFP főtitkára. Ugyancsak táviratban üdvözölte az SZKP KB új főtitkárát Mitja Ribicsics, a JKSZ KB Elnökségének elnöke, továbbá Enrico Berlinguer, az OKP főtitkára.

Már fél évet töltött a világűrben Anatolij Berezovoj és Valentyin Lebegyev. Ma átlépik a hosszan tartó űrrepülések 185 napos, Leonyid Popon és Valerij Rjumin által elért, eddigi határvonalát. A két űrhajós ilyenformán újabb rekordot ér el; Útjuk alapvető célja mégsem ez, hanem - mint a korábbi szovjet asztronauták programjából is kiderül - az űrutazások nyújtotta egyedülálló lehetőségek felhasználása, kísérletek és megfigyelések a legkülönbözőbb tudományágak, a népgazdaság fejlődése érdekében.

november 14.

A Leonyid Brezsnyev temetésére a szocialista országok párt- és állami küldöttségei, a testvérpártok vezetői, valamint a világ minden tájáról jött magas rangú delegációk döntő többsége már vasárnap ott volt a szovjet fővárosban. Moszkva Kijevi pályaudvarára délután fél hatkor futott be az a különvonat, amellyel Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára és Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke érkezett. A delegációihoz a szovjet fővárosban csatlakozott Rajnai Sándor, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, hazánk szovjetunióbeli nagykövete. A magyar párt- és állami küldöttséget a pályaudvaron Mihail Gorbacsov, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára és Leonyid Szmirnov miniszterelnök-helyettes fogadta. Röviddel ezután, este hét órakor a Kádár János vezette delegáció felkereste Leonyid Brezsnyev ravatalát a Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában.

Gemajel libanoni elnök három ízben is tárgyait Rijadban Fahd szaúdi uralkodóval. A libanoni televízió szerint áttekintették, hogy Szaúd-Arábia milyen politikai és pénzügyi szerepet játszhatna Libanon újjáépítésében. Gemajel felkérte Szaúd-Arábiát, hogy szorgalmazza az izraeli, szíriai és palesztin csapatok kivonását Libanonból. Safik el-Vazzan libanoni miniszterelnök a Monday Morning című bejrúti hetilapnak nyilatkozva közölte: Libanon a Biztonsági Tanács határozataival összhangban követeli az izraeli megszálló csapatok teljes és feltétel nélküli kivonását 

Anatolij Berezovoj és Valentyin Lebegyev a Szaljut-7 űrállomáson 1982. május 13. óta, immár 186 napja dolgozik. A két szovjet űrhajós változatlanul kiváló egészségi állapotnak örvend, munkaképességük jó, és akár hosszabb ideig is folytathatja a vizsgálatokat. A világűrben végzett munka ideje mindig az űrhajósok munkaképességétől függ, és az a fő szempont, hogy egészségüknek ne okozzon károsodást a huzamosabb tartózkodás az űrállomáson. A szakértők véleménye szerint elvileg akár egy évet is lehet tölteni ma már a világűrben a megfelelő körülmények között, kellő testedzéssel, a tudományos elvek alapján kidolgozott táplálkozással, a hosszabb űrutazáshoz feltétlenül szükséges pszichológiai környezet megteremtésével. A Szaljut-7 utasai vasárnap a világűrből a többi között családjukkal, munkatársaikkal folytattak beszélgetést. Bár Berezovoj és Lebegyev most az eddigi leghosszabb űrutazás részvevője, az abszolút csúcstartó változatlanul Valerij Rjumin, aki eddig már háromszor, közte két alkalommal tartós expedíción járt a világűrben. 

Humor:idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_humor.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_humor_2.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_reklam_2.jpg

Közlemény:
Egyes színes televízióvevőkészülék-típusok november 8-tól az év végéig OTP-hitellevélre vásárolhatók meg a vételár ötven százalékának lefizetése és 12 havi törlesztés mellett. A részletárusítás kiterjed a Videoton Super Color készülék családjának TS 4312. számú 56 centiméteres képcsöves típusára, valamint több Orion-készülékre: a CT 656 Colorion Elektronic, a CT 1656 Helios és a CT 4656 Flamand elnevezésű színes televíziókra. Nem kaphatók részletre az 51 centiméteres képcsővel szerelt Videoton- és Orion-típusok, valamint az Infra Color nevű távirányítós készülékek. Az árukölcsön-akcióba vont típusok mindegyike modulrendszerű. Ezek a készülékek megfelelnek az energiatakarékossági követelményeknek is, áramfogyasztásuk alig fele a korábban forgalmazott elektroncsöveket tartalmazó típusokénak.

Konfekció:

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_konfekcio.jpgA kövérnek szűk, az alacsonynak hosszú, a vékonynak bő

Kultúra:
Az Indiában tanult Calcutta trió Közép-Európában egyedül foglalkozik a klasszikus indiai zene terjesztésével. Erre ad otthont a Marcibányi téri Ifjúsági és Művelődési Ház zeneklubja: A programban filmvetítés és meghívott előadók is szerepelnek.

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_calcutta_trio.jpgMég a földön is ülnek az érdeklődők a népszerű zeneklubban

Kékfény:
Rablás alapos gyanúja miatt a Pest megyei Rendőr-főkapitányság eljárást indított Révész József 19 éves parképítő, miskolci lakos ellen. Az eddigi nyomozás szerint Révész az elmúlt hétvégén a Keleti pályaudvarnál beült egy taxiba, és a sofőrt késsel arra kényszerítette, hogy vigye őt Hegyeshalom felé. Érd határában a gépkocsivezetőt kiszállította, a volánhoz ült, s visszahajtott Budapestre, ahol a Rákóczi téren egy várakozó gépkocsiba ütközött, és könnyebb sérülést szenvedett. Révész Józsefet a rendőrség előzetes letartóztatásba helyezte, az ügyben a nyomozást tovább folytatják.

Film Színház Muzsika: A Katona József Színház bemutatóján a Stílusgyakorlat.

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_stilusgyakorlat_dorner_gaspar_ban.jpgDörner György, Gáspár Sándor és Bán János szavalókórusa

A héten olyan előadók jelentkeztek új albummal mint a Supertramp (Last Famous Words Who), a UB 40 (The Singels Album Rush), a Deep Purple (Live In London), a Yazoo (Upstairs At Eric’s) és a Led Zeppelin (Four Symbols).

A hazai slágerlistát Kovács Kati és Sztevanovity Zorán duettje, a Játssz még! című szám vezeti. A Hungária Csáó Marinája és a Color Féltelekje követik a listavezetőt.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 12. fordulóját! Az első osztályú futballbajnokság fordulójának valamennyi mérkőzését szombaton játsszák, a fővárosban három találkozóra kerül sor. A megváltozott erőviszonyokra jellemző, hogy az éllovas Rába és legnagyobb riválisa, a Csepel mérkőzését külön figyelem kíséri, és nagy kérdése ennek a szakasznak, hogy a Ferencváros négy kínos vereség után miképpen áll helyt a pontra éhes Nyíregyháza otthonában. Különben a mai játéknapon kívül csak három forduló van hátra az őszi szezonból a december 5-i zárásig.

Bp. Honvéd - Tatabánya
A magabiztos és harcra kész Honvéd a két pont megszerzésének biztos tudatával lép pályára a mélyponton levő bányászegyüttessel szemben. Alaposan megváltozik a Bp. Honvéd kezdőcsapata a múlt hetihez képest. Kanász helyett Grósz lesz a középhátvéd, Tóth helyett Lukács a balhátvéd. A középpályás sorból Gyimesi, a támadók közül Gere marad ki. A két „új” ember: Varga és Kozma. A Kispestre látogató Tatabánya összeállításában is több változás lesz. Barabás sérülése, Udvardi és Hermann viszont gyengébb formája miatt hiányzik majd.
idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_bp_honved_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_bp_honved_tatabanya_dajka.jpgLégi párbaj a kispesti pályán Dajka (balról) és a tatabányai védők között

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_bp_honved_tatabanya_gere.jpgGere hálószaggató gólja

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_bp_honved_tatabanya_gere_gyimesi_nagy_antal.jpgA fiatal Gerét, a piros-fehér gól szerzőjét Gyimesi és Nagy Antal köszönti

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_bp_honved_tatabanya_esterhazy_szabo_gyorgy.jpgEsterházy csereként állt be a Bp. Honvéd támadósorába (képünkön az örökifjú Szabóval harcol egy magas labdáért, és a felvétel tanúsága szerint megnyeri a harcot), de a rendelkezésére álló rövid idő alatt ö sem tudott lendíteni a kispestiek akcióinak hatékonyságán

MTK-VM - Haladás
Érdekes összecsapás várható az utóbbi hetekben megtáltosodott két együttes között. Kérdés: mit talál ki a két edző.
idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_mtk_vm_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_mtk_vm_haladas_hegedus.jpgHegedűs, a Haladás kapusa többször nehéz helyzetben mentett az MTK-VM elleni mérkőzésen

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_mtk_vm_haladas_fitos_szarka_borso.jpgSzarka, a vendégek tehetséges ifjú labdarúgója buktatja Borsót, a kék-fehérek „senior" játékmesterét, balra Fitos

Nyíregyháza - Ferencváros
Minden szurkoló kíváncsian várja, hogy a zöld-fehér csapat a „házi dörgedelmek” után mire lesz képes, hiszen a Nyíregyháza sorsán csak győzelem javíthat valamicskét. Az NYVSSC - saját otthonában - még sosem győzte le a Ferencvárost. Most mindkét együttes nehéz helyzetben készül az összecsapásra. A nyíregyháziak a sérült Csepeczet, Czeczelit és Csékét, s a katonai szolgálatot teljesítő Fecskut nélkülözik. Az FTC-ben az ifikapus Simon ül majd a cserepadon, mert Kakas térdsérülést szenvedett. Ebedli eltiltását tölti. Nyilasi után Dózsa, és Murai is a sérültek listájára került, sőt kétséges Szokolai szereplése is.
idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_nyiregyhaza_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_nyiregyhaza_ferencvaros_tamadas.jpgTámadásban a hazaiak (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_tabella.jpgHalász megelőzi Rabol, és átveszi a labdát

Pécsi MSC - Vasas
A pécsiek szeretnék ismét a Ferencváros elleni formájukat idézni, ha ez Katzirz nélkül sikerül számukra, akkor a Vasasnak az egy pont is jól jönne.
idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_pecsi_msc_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_pecsi_msc_vasas_csima_nagy_imre.jpgCsima futtában elfejeli a labdát Nagy elöl, igy a Vasas lendülhet támadásba

ZTE - Videoton
Már-már reménytelen a ZTE kilátása a jövőt illetően, ám még dacosan játszva sem valószínű, hogy két vállra fekteti a Videotont. Reális a döntetlen.
idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_zte_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_zte_videoton_szabo_takacs_kereki_disztl_laszlo_vaszil.jpgTakács, a ZTE gólgyárosa a Videoton ellenében is bemutatta, hogy lehet győzelmet érő találatot szerezni. Ezúttal Vaszil és Disztl László között, estében lő a fehérvári kapuba Szabó és Kereki izgatottan figyeli a labda útját

DMVSC - Rába ETO
Visszavágásra készül a Debrecen, hiszen legutóbbi találkozóján 8:1-re kikapott a Rábától, s ezt mindenképpen illik korrigálni. De még így is legfeljebb a döntetlenben bizakodhat. A bajnokcsapatot fogadó DMVSC-ben minden bizonnyal bemutatkozik az ifiből felkerült Magyar Zsolt. A fiatal Ludánszkyn a fáradtság jelei mutatkoznak. Helyettese Deákvári lesz. A Rába ETO-ban a térdét fájlaló Mile helyén Varga szerepel.
idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_dmvsc_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_dmvsc_raba_eto_kovacs_laszlo_kerekes_gyorgy_hlagyvik.jpgKerekes György nagyszerű játékkal tette emlékezetessé a debreceni nézőknek a bajnokcsapat felett aratott győzelmet. Ellenállhatatlanul rohamozta Kovács László kapuját, s kétszer is a hálóba talált. Képünkön a kapus már verve van, Hlagyvik tekintete gólt sejtet - s igaza van

Békéscsaba - Csepel
Sok függ attól, hogy a Békéscsabát is megjárt Tulipán miképpen „virágzik”. A hazai csapat a Rába legyőzése után most a Csepel skalpjára pályázik - eséllyel. Rabcsák és Hanyecz után Oláh, a Békéscsaba harmadik számú kapusa is megsérült. Készenlétben áll az ifjúsági korú Baji. Csepelen Godán és Lazsányi vállalta a játékot. Elekes felépült és Wéberrel együtt a kispadra ül. A múlt héten lábtörést szenvedett Krisztin - úgy tűnik - elkerüli a műtéti beavatkozást.
idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_bekescsaba_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_bekescsaba_csepel_kanyari_kelemen_kovacs_attila.jpgKanyári már túljutott Kelemenen, és teljesen tiszta helyzetből lőhet a csepeli kapura. Az irányzéka viszont rossz, a labda a következő pillanatban Kovács Attila kezében pihen meg

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_bekescsaba_csepel_kurucz.jpgKurucz tör előre

Ú. Dózsa - DVTK
A csillagoktól mentes újpestiek manapság már egyetlen csapat ellen sem mehetnek biztosra. Egészen bizonyos, hogy a DVTK nehéz perceket szerez számukra. Lassan megszokottá válik, hogy az Ú. Dózsa hétről hétre felforgatott összetételben játszik. Ezúttal a két sárga kártyája miatt eltiltott Kardos, valamint a mandulagyulladással megbetegedett Árky kiválása okoz gondot. Némi szerencse, hogy Tóth és Herédi felépült, így „csak” Sarlós, Kovács J., Nagy, Steidl és Törőcsik hiányzik.
idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_u_dozsa_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_u_dozsa_dvtk_szebegyinszky_tatar.jpgSzebegyinszky (5) lendületesen megelőzi Tatárt

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_u_dozsa_dvtk_olah_tatar_karacsonyi.jpgA diósgyőriek szervezett védekezésének egyik jellemző jelenete, a csereként beállt Karácsonyi elől ketten - Oláh (balról) és Tatár együttes erővel tisztáz egy előreívelés után. Jobbról még Feledi is biztosít

A mérkőzések után lássuk az 12. forduló válogatottjait! Bár a mérkőzések zöme közepes színvonalú volt, akadtak jó teljesítmények. 8-as osztályzatot négyen kaptak. Igaz, mindannyian ugyanazon a találkozón léptek pályára. Győri részről Póczik, debreceni oldalról Deákvári, Sallai és Kerekes György. Közülük az utóbbi lett a forduló játékosa, két góljával döntően befolyásolta a találkozó végkimenetelét.
idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén egy forduló után ismét egyedül áll az élen a pécsi Dobány Lajos. Az eddigi harmadik Váradi Béla pedig felzárkózott Hannich mellé.
idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_gollovolista.jpg

Senki sem mehet biztosra - ez a hangulat előzte meg a labdarúgó bajnokság 12. fordulóját, amelynek mind a nyolc mérkőzését szombaton játszották. Így is történt: Debrecenben a bajnok Rába „győri gólaránnyal” kapott ki, az utolsó helyről elkerült ZTE legyőzte a Videotont, az Ú. Dózsa otthonában nem bírt a Diósgyőrrel, az FTC az utolsó percekben egyenlített a Nyíregyháza ellen, a Csepelnek meg kellett elégednie Békéscsabán a döntetlennel. A fordulóban a 16 együttes közül csak három győzött, öt mérkőzés döntetlennel végződött. Valóságos „olasz nap” volt, egyetlen találkozón esett három gól, a többin összesen tíz. A táblázaton nagy a tömörülés lent és fent is, az első és az utolsó helyezett között mindössze tíz pont a különbség. A Csepel beérte pontszámok tekintetében a győrieket, de még mindig a Rába ETO vezeti a tabellát.
idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_nyiregyhaza_ferencvaros_halasz_rab.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 15. fordulójában a két volt első osztályú csapat, a SZEOL és a Volán rangadója állt az érdeklődés középpontjában. A találkozó döntetlenül végződött, s így a Volán előnye továbbra is három pont riválisával szemben.

Meglehetősen ritka, hogy egy játékos a bajnoki idény kellős közepén kapcsolódjék a játékba, a nagy átigazolásoknak nem kifejezetten a november közepe az időszaka... Az NB ll-es labdarúgó-bajnokság listavezetője, a Volán SC a napokban mégis erősödött: a közlekedésiek leigazolták a Finnországból véglegesen hazatért Bene Ferencet. A legújabb idők legeredményesebb válogatott gólszerzője - 1962 és 1975 között 75 válogatott találkozón 36 ízben vette be az ellenfél hálóját -1978 áprilisában 418 NB l-es mérkőzéssel, s az azokon elért 302 góllal búcsúzott az élvonaltól. Utána egyszer már volt a Volán SC játékosa - akkor a feljutáshoz segítette a csapatot -, s most visszatért NB Il-es sikereinek színhelyére. A 39 éves játékos ezt a bajnoki esztendőt szánja az utolsónak, végleges visszavonulását 1983 nyarára tervezi. Addig 24 bajnoki mérkőzés még hátravan.
Mondják: vannak elnyűhetetlen emberek...

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_nb_ii_1_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_12_fordulo_nb_ii_1_22_sz_volan_sopron_kotul_1.jpgKotul, a 22. sz. Volán házi gólkirálya elhúzza a labdát a 8-as számú Németh mellett, és csapata harmadik gólját belövi Horváth kapujába, Kutasi (15-ös) csereként lépett pályára. 22. sz. Volán-Soproni SE - meglepetésre - 3:1

A következő hétvégén jön a 13. forduló, az alábbi párosításokkal:

Ú. Dózsa - ZTE
Ferencváros - Békéscsaba
Bp. Honvéd - MTK-VM
DVTK - Csepel
Pécsi MSC - Nyíregyháza
Haladás - DMVSC
Rába ETO - Vasas
Tatabánya - Videoton

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6913628576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RTB 2018.09.11. 09:47:58

"Elhunyt Vlagyimir Iljics Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke"

akarod mondani: Leonyid Brezsnyev:)

maribor_ 2018.09.11. 10:12:00

@RTB: Medveanyám... Köszönjük, javítottam.

Fandor 2018.09.11. 10:43:37

Moszkva, 1983.
Anyós a vejének: - Fiacskám, én mindig gondoskodtam rólatok, én csak annyit kérek, hogy a Kreml falába temessetek.
- De mama, az nem úgy megy, oda csak a legnagyobbakat teszik....
- Emlékezz, én intéztem nektek a dácsát, a Zsigulit, csak annyit kérek, hogy a Kreml falába....
- Jól van mama, meglátjuk mit tehetünk.

Másnap reggel jelentkezik a vej: - Mama, ne kérdezze hogy sikerült, ne kérdezze mennyibe került, de szedje a cuccát, egy óra múlva temetjük!

Kard 2018.09.11. 20:27:51

"A magyar párt- és állami küldöttséget a pályaudvaron Mihail Gorbacsov, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára és Leonyid Szmirnov miniszterelnök-helyettes fogadta." - ez jó.

vbn 2018.09.11. 21:40:49

Ekkor voltam gimnazista. Oroszórán néztük a temetést, ahogy vitték ágyútalpon... :-(

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.09.11. 22:24:53

@vbn: Szintén zenész! Én pont Moszkvában voltam, amikor meghalt, na, az nem volt piskóta! Újságot akartam venni emlékbe, de nem volt, elkapkodták. Se Pravda, se Izvesztyija, semmi. A Kremlt gyakorlatilag hermetikusan lezárták, ami azt jelentette, hogy a metró nem állt ott meg, a buszok elkerülték, a trolik meg egyszerűen nem jártak. Moszkva akkor sem egy falu volt, szóval volt felfordulás rendesen. Aznap gyalogolunk rendesen.
Aztán hazajöttünk, kedvenc tanárnőről azzal fogadott:
- Mi az Csokis, magát Moszkvába sem lehet elengedni úgy, hogy ne csináljon balhét?

Zolcsi67 2018.09.12. 10:50:02

Egy pöttyentésnyi zenei kiigazítás: a Led Zeppelin Four Symbols (en.wikipedia.org/wiki/Led_Zeppelin_IV)-a nem 1982-es (1971!!!), nem tudom, honnan származik az adat. 1982-ben a Coda (en.wikipedia.org/wiki/Coda_(album)) jelent meg.

Még egy kis zene: Jancsóék (és Kóborék) valahogy keresztülverték, hogy az Omega jubileumi koncertsorozata ne maradjon el Brezsnyev halála miatt (öt koncert a régi BS-ben), a Jancsó-rendezte show-ban fellépő lenge öltözetű leánykák ez alkalommal fekete bugyit húztak.

maribor_ 2018.09.12. 10:53:17

@Zolcsi67: Ember, Brezsnyev, Omega. Bene Ferenc újra itthon, a Volánban!!! A többi kit érdekel??
süti beállítások módosítása