Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Az első portugál labdarúgó Budapesten

2018.10.12. 13:34 Gulyás.Zsolt

1910. október 9-én, néhány nappal azt követően, hogy Portugáliában megdöntötték a királyságot és kikiáltották az első köztársaságot, Budapesten a német Mittweidaer Ballspiel Club csapatában pályára lépett egy portugál labdarúgó, bizonyos Sarmento. Valószínűleg ő volt az első portugál, aki futballmérkőzésen játszott Magyarországon. sarmentosporting1911.jpg

A Sporting Lisszabon 1911-ben, Morais Sarmento az álló sorban balról a negyedik (forrás: Fórum SCP)

Mittweidaer BC, „a legnemzetközibb csapat”

A szászországi Mittweida főiskolai hallgatókból verbuvált együttese nem volt ismeretlen a futballkedvelő magyar közönség számára, az egyesület 1910 előtt többször is (1903, 1904) járt Budapesten. Már 1899 októberében Magyarországra várták a klubot: említésre került a magyar sajtóban, hogy a Műegyetemi Football Klub ellenfeleként a Mittweidaer BC lesz az első német focicsapat, amely Magyarországra látogat.

A mittweidaiak a németországi bajnoki küzdelmekben ugyan nem vettek részt, de időnként le tudtak győzni a bajnokságban szereplő, erősnek tartott ellenfeleket. Nemzetközi porondon, Karlsbadban 1910 áprilisában 3:2-re kaptak ki a helyi csapattól (itt a gólszerzők egyike Sarmento volt). Budapesti találkozójuk 1904-ben a Budapesti Torna Clubbal (BTC) 2:2 arányú döntetlennel végződött, a Magyar Atlétikai Clubot pedig 3:0-ra verték.

A Mittweidaer BC elsősorban nem játéktudásával, hanem egzotikus csapatösszeállításával keltett feltűnést. Pár német mellett a világ legkülönbözőbb pontjairól érkezett játékosok kaptak helyet a nemzetközi gárdában. 1910 októberében, a Budapesti Torna Club elleni összecsapáson a portugál Sarmento mellett 3 német, 2 holland, 2 indiai, 1 svéd, 1 dán és 1 brazil játékos szerepelt a csapatban.

A német klub története során egyébként nem Sarmento volt az egyetlen portugál, aki a Mittweidaer BC-t erősítette. A Sarmento-nál csupán pár évvel fiatalabb, bizonyos források szerint talán magyar ősökkel is rendelkező Augusto Sabbo, a lisszaboni Sporting CP együttesével később bajnokságot nyerő edző ugyancsak Mittweidában, a villamosmérnöki karon tanult és a német egyesületben kezdte futballkarrierjét.

morais_sarmento.jpg

Hugo Pinto de Morais Sarmento (Forrás: Fórum SCP)

 

BTC - MBC

Az 1910 októberében sorra került találkozó előtt, a közönség meccsre csalogatása érdekében a rendező BTC atlétikai és tornaversenyt is meghirdetett a Millenáris versenypályájára. Újdonságként a focimeccs szünetében stafétafutás színesítette a programot, ráadásul „teljes futball fölszerelésben egymást száz méterenkint fölváltva” külön stafétaversenyt szerveztek a Budapesti TC és a Mittweidaer BC labdarúgói számára.

Az előzetes várakozásokkal ellentétben a mérkőzés csalódást keltett. A Millenárisra ellátogató kislétszámú publikum a beszámolók szerint unalmas, lassú tempójú, gyenge meccsnek lehetett szemtanúja. A vendégcsapat játékosai „Hatalmasan megnőtt, erős legények, fekete-fehér dresszükben igen jól festenek, játékmodoruk fair, azonban a footballjátékhoz nem konyitanak.” Tudásuk nagyjából a magyar másodosztály színvonalának felelt meg, miközben a BTC az első osztály ötödik helyén foglalt helyet a bajnokságban. A védelem hősiesen küzdött, „a Mittweida kapuvédje vagy harmincz shotot védett”, de a többi játékos – köztük a támadósorban szereplő Sarmento – csak statisztált. A BTC végig fölényben játszva 2:0-ra nyert.

  

Hugo Pinto de Morais Sarmento

A Mittweida csapatának tagjaként Budapesten bemutatkozó portugál minden bizonnyal Hugo Pinto de Morais Sarmento volt, aki labdarúgó pályafutását a következő évben a lisszaboni Sporting CP egyesületében folytatta. Sarmento Afrikában született 1885-ben, az akkor portugál gyarmat Angola fővárosában, Luandában. Portugáliában a nagy múltú Coimbrai Egyetem hallgatója volt, majd Németországban, a mittweidai Műszaki Főiskolán villamos- és gépészmérnöknek tanult. Tanulmányai befejeztével visszatért Portugáliába és 1911-ben csatlakozott a Sporting CP együtteséhez. Többnyire középcsatárként játszott, de alkalmanként a kapuba is beállt. Az 1912/13-as idényben a Sporting vezetőségében is helyet kapott. 1912 őszén, a Sporting új stadionjának avatóján a zöld-fehérek 12:1-re gázolták le a Boavista együttesét. A gólszerzők egyike Sarmento volt. Az oroszlánok a szezon során a lisszaboni bajnokságban a második helyen zártak, nemzetközi meccseiken a Madrid FC-t és a Red Star Parist legyőzték, az angol New Crusaders azonban túl nagy falatnak bizonyult, tizenkét gólos vereséget szenvedtek.

Amikor Sarmento hazatért, a Sportingnál felfigyeltek rá, hogy kék kabátja hajtókáján négy mutatós, igényes kivitelű német jelvényt visel. Felmerült az ötlet, hogy a Sporting jelvényeit ezentúl Németországban készíttessék. A jelvény megtervezésével és a megrendelés lebonyolításával Sarmento-t bízták meg. Az új jelvények 1913 tavaszán érkeztek meg a klubhoz.

scp_logo_1913.jpg

A Sporting CP jelvénye, melyet Hugo Sarmento tervezett és rendelt meg Németországból (forrás: Fórum SCP)

Érthető, hogy a jelvény grafikai tervezését bátran Sarmento-ra bízták. Rajztehetségét már Németországban, főiskolás évei alatt megvillantotta. 1925-ben karikatúráiból összeállított album jelent meg Lisszabonban. A harmincas években jegyzett, neves karikaturistaként tartották számon. A portugál „Prisma” filozófiai, tudományos és művészeti magazin 1938 decemberi számának portugál karikaturistákat bemutató fejezetében ő is szerepel. Ebből kiderül, hogy korai rajzai német földön a mittweidai futballklub lapjában („Bierzeitungen”) és egy sportújságban, a „Der Rasensport”-ban is megjelentek. Később portugál, brazil, francia, angolai lapokban láttak napvilágot munkái. A modernista mozgalomhoz csatlakozva festészettel, szobrászattal is foglalkozott.

Az 1913/14-es idényt Hugo Sarmento már nem töltötte a Sportingnál. Elhagyta Lisszabont és Brazíliába távozott. Indulása előtt a klub vacsorát adott a tiszteletére. Egyes források szerint a brazil Fluminense csapatában 1913-ban játszott egy Sarmento nevű angolai; feltételezhetően ő nem más, mint a korábbi Sporting-játékos. 1919-ben Rio de Janeiro-ban megnősült. Később, úgy tűnik, egy időre visszatért Portugáliába, majd újra Brazíliába költözött és ott is hunyt el a hatvanas években.

 hugosarmentokarikatura.JPG

Sarmento magáról készített karikatúrája (Forrás: Prisma, 1938. december / Hemeroteca Digital de Lisboa)

Címkék: magyar futball


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4714295709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása