Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 Őszi zárás – Mérlegen az alsóház

2018.11.22. 14:01 maribor_

1983. január 10-23., az év második és harmadik teljes hete

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_headlines.jpgMoszkvában megkezdődött a KGST végrehajtó bizottságának ülése

Lássuk először a két hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

január 10.

Kereskedelmileg ellátatlan területen, a környékbeliek nagy örömére nyitották meg Csepelen a Kalamár József utcában felépült ABC-kisáruház kapuit A 400 négyzetméteres boltot a Csepeli Munkás Áfész üzemelteti. A csepeli ABC „különlegessége”, hogy a beruházás megkezdésétől a megnyitásig hét és fél év telt el. Az itt működő áfész az üzlet építéséhez még 1975-ben kapott 3,5 millió forint állami támogatást, de a SZŐVOSZ és a tanács is hozzájárult a költségekhez. Öt évig tartott, míg az építkezés területét hosszas eljárással, állami kisajátítás útján megszerezték, de vállalkozót nem találtak: az ABC megépítését csaknem 50 kivitelezésre jogosult vállalat, szövetkezet utasította vissza. Végül is a Pest megyei Tanácsi Építőipari Vállalat 1980-ban elvállalta a munkát, de időközben csődbe ment és 1981-ben abbahagyta az építést. Jogutódja 1985-re sorolta be az általa hátrahagyott beruházás befejezését. Ezalatt hétszer kellett átárazni a költségvetést, s kitűzni újabb átadási határidőt.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_csepeli_abc.jpgA kisáruház megnyitásával jelentősen javul a környék ellátása

Szerencsés kimenetelű közlekedési baleset történt délután Pesterzsébeten. A XX. kerületi Jósika utcából a Vörösmarty utcán haladó 31-es villamos elé hajtott a KE 93-88-as forgalmi rendszámú Polski Fiat személygépkocsi.Az ütközés következtében ronccsá vált kocsiból a vezető sértetlenül mászott ki.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_pesterzsebeti_baleset.jpgA baleset helyszíne

Wojciech Jaruzelski hadseregtábornok, a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, miniszterelnök baráti megbeszélésen fogadta Marjai Józsefet. A kötetlen eszmecserén főképp a két ország mindkét fél számára előnyös együttműködésének fejlesztési feladatairól volt szó. Foglalkoztak a nemzetközi politika és a világgazdaság helyzetének kérdéseivel és a szocialista integráció erősítésével összefüggő közös feladatokkal. A nap folyamán Zbigniew Madejjel - szakértők bevonásával - folytatódtak a megbeszélések a kétoldalú együttműködés idei és hosszú távú kérdéseiről.

január 11.

Németh Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára látogatást tett a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottságánál, ahol találkozott a KISZ KB titkáraival. Meghallgatta Fejti Györgynek, a KISZ KB első titkárának és a KISZ KB titkárainak tájékoztatóját az ifjúsági szövetség múlt évi munkájáról és idei terveiről. Németh Károly az ifjúsági szövetség vezetőivel folytatott megbeszélésen szólt a párt, az ország előtt álló feladatokról, és ezek megoldásában a KISZ. a magyar ifjúság felelős részvételének fontosságáról.

A következetes forradalmárt, a népe, osztálya és a haladás iránt tudósként és országa vezető politikusaként egyaránt elkötelezett kommunista hazafit köszöntjük hetvenedik születésnapján Gustáv Husák személyében. Harcostársai, a kommunista világmozgalom részesei és hazája népei egyaránt nagy megbecsüléssel és tisztelettel övezik a Csehszlovák Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkárát, a köztársaság elnökét, akinek küzdelmes pályafutása mindig a szocialista eszmék megvalósulását szolgálta.
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_gustav_husak.jpgGustáv Husáknak hetvenedik születésnapja alkalmából a csehszlovák szövetségi gyűlés (parlament) Csehszlovákia Kommunista Pártja Központi Bizottságának javaslatára a Csehszlovák Szocialista Köztársaság Hőse címet, ennek Aranyjelvényét, valamint a Klement Gottwald Érdemrend - a szocialista haza építéséért kitüntetést adományozta.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára és Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke levélben köszöntötte 70. születésnapja alkalmából Gustáv Husákot, Csehszlovákia Kommunista Pártja Központi Bizottságának főtitkárát, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság elnökét. Az Elnöki Tanács ebből az alkalomból Gustáv Husáknak a szocialista országok közösségében, a nemzetközi kommunista és munkásmozgalomban kifejtett internacionalista tevékenysége, valamint hazánk és Csehszlovákia sokoldalú együttműködésének elmélyítésében szerzett érdemei elismeréséül a Magyar Népköztársaság gyémántokkal ékesített Zászlórendjét adományozta.

Az SZKP KB, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége és a Szovjetunió Minisztertanácsa hetvenedik születésnapja alkalmából táviratban üdvözölte Gustáv Husákot, a CSKP KB főtitkárát, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság elnökét. A Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége Gustáv Husákot születésnapja alkalmából a Szovjetunió Hőse címmel és az ezzel járó Arany Csillaggal, valamint Lenin-renddel tüntette ki.

Rövid munkalátogatásra Moszkvába érkezett a Palesztinai Felszabadítási Szervezet küldöttsége, élén Jasszer Arafattal, a szervezet végrehajtó bizottságának elnökével. A palesztin vendégek fogadására a repülőtéren megjelent többek között Karen Brutyenc, az SZKP KB nemzetközi osztályának helyettes vezetője, Mihail Kapica külügyminiszter-helyettes.

január 12.

A Szovjetunió és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet határozottan arra törekszik, hogy létrejöjjön az igazságos és átfogó közel-keleti rendezés, amelynek elválaszthatatlan része a Palesztinai arab nép nemzeti jogainak érvényesítése, beleértve az önrendelkezés és a saját, független állam megteremtésének jogát. Egyebek között ezt szögezték le azon a moszkvai megbeszélésen, amelyen Jurij Andropov, az SZKP KB főtitkára, Andrej Gromiko külügyminiszter és Borisz Ponomarjov, az SZKP KB titkára fogadta a Palesztinai Felszabadítási Szervezet Jasszer Arafat vezette küldöttségét.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_arafat_andropov_gromiko.jpgJasszer Arafat a szovjet vezetők társaságában

Folytatódott a jégkorongbajnokság hetedik sorozata, rangadóval és újpesti sikerrel. Ú. Dózsa-FTC 3:1 (1:0, 0:1, 2:0). A Kisstadionban 2500 néző előtt Kucsera, Búzás Gy., Ancsin, illetve Kereszty szerezte a gólokat. A bajnokság állása: 1. Ú. Dózsa 16 pont, 2. FTC 14, 3. Székesfehérvári Volán 6 p.

január 13.

Skopjei kerületi bíróság ítéletet hirdetett a Felhívás a szabadságra elnevezésű illegális csoport perében. A vádirat szerint a csoport arra szövetkezett, hogy Koszovo autonóm tartományt köztársasággá alakítsák, amely Albániához csatlakozott volna. A vádlottakra tíz-tizenöt évi börtönbüntetést szabtak ki.

Az ENSZ New York-i székhelyét javasolta egy esetleges szovjet-amerikai csúcstalálkozó színhelyéül Javier Pérez de Cuellar, az ENSZ főtitkára az AP amerikai hírügynökségnek adott nyilatkozatában. Az AP ismertette a Cuellarral készített interjút. A főtitkár emlékeztetett rá, hogy az ENSZ a tanácskozások állandó fóruma, és a világszervezet New York-i székhelye mindenképpen alkalmas a két nagyhatalom vezetőinek kapcsolatfelvételére. Az ENSZ főtitkárát egyébként a Fehér Házba várják, ahol hivatalba lépése óta harmadik alkalommal fogadja őt Reagan elnök.

január 14.

Az Elnöki Tanács eredményes munkássága elismeréséül, nyugállományba vonulása alkalmából a Munka Érdemrend arany fokozatát adományozta Kovács Józsefnek, a Fonalkikészítőgyár csoportvezetőjének, Kustos Lajosnénak, a Zalaegerszegi Ruhagyár osztályvezetőjének, Vas Sándornak, a. Magyar Divat Intézet igazgatójának, és Monáth Ferencnének, a Hűtőgépgyár ügyvezető igazgatójának.

Az SZKP KB Politikai Bizottsága ülésén, több más kérdésen kívül, megvizsgálta a lakossági szolgáltatásokat ellátó vállalatok, szervezetek, intézmények munkáját, és úgy döntött, hogy azok nyitvatartási, illetve munkarendjét át kell alakítani. Megállapították, hogy a legtöbb szolgáltató intézmény csak a fő munkaidőben áll az ügyfelek, vásárlók rendelkezésére, és ezért nagyon sokan legfeljebb a hét végén juthatnak hozzá különböző árufélékhez, szolgáltatásokhoz. A politikai bizottság véleménye szerint ez jogos elégedetlenséget vált ki a dolgozók körében. A jelenlegi nyitvatartási rend hatása megmutatkozik a munkafegyelemben, a termelékenységben is, és végső soron jelentékeny károkat okoz a társadalomnak, a népgazdaságnak.

Javier Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkár Reagan elnök meghívására hivatalos látogatást tett Washingtonban, ahol az ENSZ és az amerikai kormány közötti megromlott viszonyról tárgyalt. Az ENSZ főtitkárának javaslatára, hogy legyen az ENSZ székháza az esetleges szovjet-amerikai csúcstalálkozó színhelye, az amerikai kormányzat képviselője már korábban azzal válaszolt, hogy a terv korai, és jelenleg nincs kilátásban a találkozó megtartása.

január 15.

Két kommunista műszakot vállaltak ez évre a Kőbányai Textilművek dolgozói a gyári gyermekintézmények fejlesztésének támogatására. Az elsőt ma tartották. Budapesten, a vállalat Maglódi és Gyömrői úti üzemében csaknem ötszázan dolgoztak ezen a napon, s megközelítően három tonna fonalat és 80 ezer méter szövetet készítettek. Ezenkívül az üzem több fontos berendezésének javításán és karbantartásán dolgoztak a tmk-üzem munkásai. A tervek szerint az év utolsó harmadában rendezik meg a második kommunista műszakot.

II. János Pál pápa a Vatikánban akkreditált diplomáciai testület részére rendezett újévi fogadásán elhangzott beszédében nyomatékos felhívást intézett a nagyhatalmakhoz a leszerelés, különösen a nukleáris leszerelés érdekében. A pápa hagyományos újévi világpolitikai expozéjában, amelyet francia nyelven mondott el, részletesen szólt a Vatikánt aggasztó válsággócokról, így a libanoni, a közép-amerikai, az iraki-iráni, az afganisztáni, a lengyelországi és az észak-írországi helyzetről. Beszédében központi helyet foglalt el a nagyhatalmakhoz intézett felhívása a párbeszédre és a leszerelésre. „Az érintett feleknek egyenlő mértékben és együttesen kell megtenniük a különböző lépéseket a leszerelés felé, arra törekedve, hogy haladéktalanul és maximális csökkentést érjenek el - mondotta.

január 16.

Csakúgy, mint az elmúlt hét végén, most is dolgoztak a tárnákban: szombaton öt bányavállalatnál - a dorogi, a borsodi, a veszprémi, az oroszlányi és a mecseki bányavidéken - fejtették a szenet, a helyi adottságok szerint egy, két, vagy három műszakban; mintegy tizenötezer bányász hozzávetőleg harmincezer tonna szenet küldött ezen a napon felszínre. Vasárnap is több helyen szerveztek egy műszakot és mintegy nyolcezren 15 ezer tonnát termeltek ki. A népgazdaság huszonhatmillió tonna szenet vár a bányáktól az idén is, s e követelmény teljesítéséhez nélkülözhetetlen jó néhány szabadnapi termelés. Januárban például általában minden vállalat két hétvégi - nem ritkán kétnapos, szombati és vasárnapi - műszakot szervezett.

Buda István államtitkárnak, az OTSH elnökének vezetésével sportküldöttség utazott Los Angelesbe, a NOB végrehajtó bizottsága és a nemzeti olimpiai bizottságok közös tanácskozására, valamint a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szervezete közgyűlésére. Az OTSH és a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke megtekinti az 1984. évi nyári olimpiai játékok színhelyeit, és találkozik az olimpia szervező bizottságának képviselőivel. A magyar sportküldöttség Los Angelesből hivatalos látogatásra továbbutazik Ottawába, ahol a kanadai sportminisztérium vezetőivel folytat megbeszéléseket. Ennek keretében meghosszabbítják a tavaly lejárt kanadai-magyar sportmegállapodást.

január 17.

A Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa végrehajtó bizottságának 105. ülésére a szovjet fővárosba utazott Marjai József miniszterelnökhelyettes, hazánk állandó KGST-képviselője. A végrehajtó bizottság ülésének napirendjén szerepel az egyes termelési ágazatok fejlesztésének együttes tervezése terén szerzett tapasztalatok áttekintése. Tanácskoznak az energia-, fűtőanyag-, nyersanyag- hosszú távú célprogram végrehajtásáról. Tárgyalnak a KGST egyesített energiarendszerének kérdéseiről. Tájékoztatást hallgatnak meg a gépipari és elektronikai együttműködés kiemelt területein a korábban hozott határozatok végrehajtásáról, a közlekedés hosszútávú célprogramjában és a tervkoordináció közlekedési fejezetében előirányzott feladatok teljesítéséről. Megvizsgálják a tagországok által egymásnak szállított gépek, berendezések és járművek, a tartalék alkatrész ellátásának javításával összefüggő teendőket. A végrehajtó bizottság több más témát is tárgyal.

Délelőtt a nyugatnémet külügyminisztérium vendégházában megkezdődtek, majd délután folytatódtak Andrej Gromiko és Hans-Dietrich Genscher tárgyalásai a kelet-nyugati kapcsolatokról, a leszerelésről, a gazdasági együttműködésről és más kétoldalú problémákról. A szovjet külügyminiszter látogatást tett Karl Carstens köztársasági elnöknél. A szovjet külügyminiszter háromnaposra tervezett bonni látogatásának első napján nyugatnémet kollégájával, Hans-Dietrich Genscherrel áttekintette a kétoldalú kapcsolatokat, a gazdasági együttműködés jelenlegi helyzetét és a kilátásokat. A kapcsolatok fejlődését mindkét részről pozitívan értékelték, és hangsúlyozták, hogy azok rendkívül fontosak nemcsak a két nép, hanem egész Európa számára.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_carstens_gromiko_genscher.jpgCarstens, Gromiko, Genscher

A múlt héten elfogadott kompromisszumos napirend birtokában a lényegi kérdések vitájával kezdődött meg a Bejrút melletti Khaldéban az amerikai részvétellel folytatott izraeli-libanoni tárgyalások hetedik fordulója. Antoine Fattal, a libanoni küldöttség vezetője elöljáróban beterjesztette az országa területén tartózkodó izraeli, szíriai és palesztin fegyveres erők kivonásának részletes menetrendjét, de sikertelenül indítványozta, hogy elsőként a csapatkivonás kérdését tanulmányozzák. Az ügyrendi vitában az izraeli álláspont kerekedett felül. David Kimche küldöttségvezető javaslatára előbb a két ország közötti hadiállapot megszüntetéséről, majd ezt követően az Izrael által követelt dél-libanoni biztonsági intézkedésekről, egy 40-45 kilométer mélységű biztonsági övezet kialakításáról tárgyaltak.

január 18.

Moszkvában megkezdődött a KGST végrehajtó bizottságának 105 ülése. A tanácskozáson a KGST-tagállamok és Jugoszlávia delegációi vesznek részt. A magyar küldöttséget Marjai József miniszterelnökhelyettes, hazánk állandó KGST-képviselője vezeti. A végrehajtó bizottság megvitatja azokat a tapasztalatokat, amelyeket a tagországok szereztek az egyes termelési ágazatok fejlesztésének együttes tervezése terén. Áttekintik azt is, hogyan lehetne szélesebb körben felhasználni az együttműködésnek ezt a formáját, amelynek fejlesztéséről a szocialista gazdasági integráció 1971-ben elfogadott komplex programja is szól. Megvizsgálja az ülés a KGST energetikai, fűtő- és nyersanyag- termelési hosszú távú célprogramjának végrehajtását. Intézkedéseket fogadnak el annak érdekében, hogy az 1990-ig terjedő időszakban jobban ki lehessen elégíteni a tagországok energiaigényét, fűtő- és nyersanyagszükségleteit.

Bonni látogatásának második napján Andrej Gromiko találkozott és megbeszélést folytatott Helmut Kohl kancellárral. Az ezt követő sajtókonferencián Gromiko pozitívan értékelte tárgyalásait. Délután újabb eszmecserét folytatott Genscher külügyminiszterrel, miközben a leszerelési szakértők külön tanácskoztak. A szovjet külügyminiszter találkozott Willy Brandttal, Franz-Josef Straussszal és Herbert MiesszeL

január 19.

Moszkvában folytatta munkáját a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa végrehajtó bizottságának 105. ülése. Mint a KGST székházában újságíróknak tartott tájékoztatón elmondták, a végrehajtó bizottság meghallgatta a tanács szerveinek és a számítástechnikai együttműködési kormányközi. bizottságnak a beszámolóját arról, hogyan fejlődik a tagországok együttműködése a számítástechnika hét kiemelt területén. A végrehajtó bizottság ezeket 1980 októberében megtartott 97. ülésén határozta meg.

Hivatalos NSZK-beli látogatásának befejeztével Andrej Gromiko szovjet külügyminiszter délután a Német Demokratikus Köztársaságba érkezett. A szovjet politikus Erich Honeckernek, az NSZEP KB főtitkárának, az államtanács elnökének meghívására látogatott el a demokratikus német államba.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb hat hónappal meghosszabbította a világszervezet libanoni békefenntartó erőinek (UNIFIL) megbízatását. A most megszavazott megbízatás július 19-ig érvényes. A döntést libanoni kérésre, Izrael akarata ellenére hozták. Tel-Aviv ugyanis - mint ENSZ-képviselője kifejtette - már túlhaladottnak tekinti az UNIFIL szerepét, ezért azt szerette volna, hogy a mandátumot - ha egyáltalán megújítják - hat hónapnál rövidebb időre hosszabbítsák meg.

január 20.

A Minisztertanács ülésén a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, az építésügyi és városfejlesztési miniszter, valamint a Központi Népi Ellenőrzési Bizottság elnöke előterjesztése alapján áttekintette a balatoni üdülőkörzet fejlesztéséről, valamint a területrendezési és építési előírások végrehajtásának tapasztalatairól szóló jelentéseket, és az üdülőkörzet regionális rendezési tervének végrehajtásához készített intézkedési program korszerűsítésére vonatkozó javaslatokat. Megvitatta a vízgazdálkodás javításának a legújabb tudományos eredmények alapul vételével kidolgozott koncepcióját és a szükséges intézkedéseket. A Minisztertanács az Eötvös Loránd Tudományegyetemen általános iskolai tanárképző főiskolai kar létesítését határozta el. Ezzel egyidejűleg a Ho Si Minh Tanárképző Főiskola budapesti kihelyezett tagozata, megszűnik. A rendelkezés 1983. február 1-től lép hatályba, a kar új feltételek közötti működésére pedig szeptember 1-től kerül sor.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottsága és a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa meghallgatta a Kádár János elvtárs vezette magyar párt- és kormányküldöttség jelentését a Varsói Szerződés politikai tanácskozó testülete 1983. január 4-5-i ülésén végzett munkájáról. A Politikai Bizottság és a Minisztertanács jóváhagyta a magyar küldöttség tevékenységét. A Magyar Szocialista Munkáspárt, a Magyar Népköztársaság mindent megtesz, hogy a Varsói Szerződés prágai tanácskozásának a világ békéjét és biztonságát szolgáló javaslatai megvalósuljanak

A magyarországi mozik bemutatják az Akit buldózernek hívtak című olasz-német akció filmvígjátékot. A főszerepben ismét Bud Spencert láthatják a nézők.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_akit_buldozernek_hivtak.jpg

Moszkvában jegyzőkönyv aláírásával véget ért a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa végrehajtó bizottságának 105. ülése. A tanácskozáson részt vevő magyar küldöttséget Marjai József miniszterelnök-helyettes, hazánk állandó KGST-képvisélője vezette.

A hivatalos, baráti látogatáson Berlinben tartózkodó Andrej Gromiko Erich Honeckerrel megvitatta a nemzetközi helyzet és a kétoldalú kapcsolatok kérdéseit. Gromiko részletes tájékoztatást adott bonni tárgyalásairól. A szocialista országok szoros barátságáról, együttműködéséről, egységéről szólva kiemelte: még fontosabb az egységnek a jelentősége most, amikor az agresszív imperialista körök a katonai fölényre törekszenek, irányt vettek a nemzetközi helyzet veszélyes kiélezésére. A szocialista országok szilárd elkötelezettségét a béke iránt meggyőzően demonstrálja a prágai ülésszak.

Hajnalban elhunyt Manuel Francisco dos Santos, ismertebb nevén Garrincha, a híres brazil labdarúgó. Az 50 éves Garrinchát (sajnos, nem először) alkoholmérgezéssel szállították kórházba, s az orvosok már nem tudtak rajta segíteni. Az ötvenes-hatvanas évek kitűnő jobbszélsője 1958-ban és 1962-ben tagja volt a világbajnoki címet nyert brazil válogatottnak.


Ő volt Garrnicha...

január 21.

A jugoszláv kormány az ország ellen irányuló ellenséges politika megszüntetésére szólította fel az albán kormányt. A jugoszláv külügyminisztérium képviselője által a belgrádi albán nagykövetnek átnyújtott dokumentum megállapítja: a tiranai vezetés durván beavatkozik Jugoszlávia belügyeibe, és területi követelésekkel áll elő. Az albán kormány által a Jugoszlávia egyes részeiben meglevő ellenforradalmi elemeknek nyújtott támogatás felhívást jelent a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság alkotmányos rendjének megdöntésére.

Libanoni látogatását megelőzően Philip Habib amerikai megbízott pénteken ismét találkozott Begin izraeli miniszterelnökkel, Samir külügyminiszterrel és Saron hadügyminiszterrel. Egybehangzó bejrúti értesülések szerint Reagan elnök képviselője részleges csapatkivonási terv elfogadásával szeretné feledtetni az elhúzódó amerikai-izraeli-libanoni tárgyalások nyilvánvaló kudarcát. A Habib-féle javaslat értelmében február közepéig kölcsönösen 15-15 kilométer távolságra vonnák vissza a Bejrút-Damaszkusz útvonal térségében szemben álló izraeli, illetve szíriai és palesztin erőket, majd a háromhatalmi nyugati alakulatok ellenőrzése alá helyeznék a fontos nemzetközi utat.

január 22.

Súlyos vasúti baleset történt szombatra virradóra. A herendi vasútállomásról vonatrendezés közben három személykocsi a lejtős pályán elindult, és Veszprém előtt utolérte az előtte haladó tehervonatot. Az ütközés következtében öten meghaltak, kilencen súlyos, huszonkilencen könnyebb sérüléseket szenvedtek. Az illetékesek a baleset körülményeinek vizsgálatát megkezdték.

Philip Habib, Reagan elnök közel-keleti megbízottja, úton Szaúd-Arábiába, rövid időre megállt Kairóban és megbeszélést folytatott Hoszni Mubarak államelnökkel. A találkozóról nem közöltek érdemi részleteket. Tudni vélik azonban, hogy elsősorban a libanoni helyzetről tárgyaltak. Egyiptomnak nincs közvetlen befolyása a Libanonban levő izraeli, illetve az arabközi erőkhöz tartozó szíriai csapategységek kivonásáról folyó tárgyalásokra, amelyek Habib megbeszéléseinek középpontjában állnak.

Ronald Reagan amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Edward Rownyt és Paul Nitzét, a hadászati fegyverzet korlátozásáról és csökkentéséről, illetve az európai nukleáris fegyverzet korlátozásáról folytatandó szovjet-amerikai tárgyalásokon részt vevő merikai küldöttség vezetőit. A tanácskozáson George Bush elnökhelyettes, George Shultz külügyminiszter, Caspar Weinberger hadügyminiszter, valamint Kenneth Adelman, a fegyverzet ellenőrzési és leszerelési hivatal újonnan kinevezett igazgatója is részt vett.

január 23.

Öt egészséges gyermeknek - négy kislánynak és egy kisfiúnak - adott életet Tarjányi Sándorné délután a Budapesti Orvostovábbképző Intézet Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. A világviszonylatban is rendkívüli eseménynek számító szülést dr. Gáti István professzor, a klinika igazgatója - több orvosból és más szakemberből álló csoport közreműködésével - vezette le. A gyermekeket - Szilviát, Melindát, Hajnalkát, Sándort és Erikát - császármetszéssel segítették a világra. Az édesanya és az öt újszülött egészséges.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_budapesti_otosikrek.jpgInkubátorban az újszülött testvérek

Érdekes kiállítás nyílt meg a szekszárdi Babits Mihály Megyei Művelődési Központ társalgójában, ahol a Tornyi Barnabás biológia- és testnevelő szakos tanár, volt labdarúgójátékos hobbigyűjteményéből kiválogatott csaknem 140 futball csapatzászlót (közülük 57 nagy- és 83 kisebb méretű) mutatják be. A kiállítás különlegessége a hazaiakon kívül a Bayem München és a szintén nyugatnémet Kaiserslautern, valamint az osztrák Krems labdarúgócsapatának a zászlója. A trófeákat mint ellenfél vagy néző „zsákmányolta” a 29 éves Tornyi.

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_reklam.jpg

Kékfény:
A Pest megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztálya különösen nagy kárt okozó csalás büntette elkövetésének alapos gyanúja miatt előzetes letartóztatás elrendelése mellett büntetőeljárást folytat Dózsa Lászlóné 54 éves, rokkantnyugdíjas, Törökbálint, Katona József utca 17. szám alatti lakos ellen. Dózsáné ismerőseitől különböző nagyságú összegeket vett át, de ezeket nem fizette vissza határidőre, a hitelezőknek rendszerint bírósági végrehajtást kellett ellene kérniük.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_dozsa_laszlone.jpg

A rendőrség kéri azokat, akiktől Dózsáné 1971 óta bármilyen indokkal pénzt kért, vagy vett át, továbbá, akik életvitelére vonatkozóan információt tudnak közölni, jelentkezzenek a Pest megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályán, Budapest VI., Aradi utca 21-23. Telefon: 124-275/231 melléken, vagy bármelyik rendőri szervnél. 

Időjárás:
Változatlanul enyhe hőmérséklettel időzik hazánkban a tél, megváltoztatva a növények életrendjét, a költöző  madarak vonulását s próbára téve a síelni, szánkózni vágyók türelmét. Az ilyenkor szokásos átlagos hőmérsékletnél 5-10 fokkal magasabb értéket mutat a hőmérő, s hó helyett legfeljebb némi köddel találkozhatunk. A meteorológusok szerint a következő néhány napban sem várható lényeges változás, erősebb lehűlésre csak éjszakánként számíthatunk. A lassan szelesre forduló időjárás csak változó felhőzetet hoz magával; eső, havazás szórványosan alakulhat ki. Szokatlanul enyhe az idő Európa más részén is. Párizsban és Londonban 10 fok feletti a hőmérséklet, s az előrejelzések szerint Rómában mára 14 fokot várnak, de Bécsben és Belgrádban is kellemes az idő.

Könnyűzene:
A karácsonyi lemezpiac újdonságai alaposan átírták a sikerlistát, mégis úgy gondoljuk, hogy a Pop-Top nem tükrözi hűen azokat a változásokat, amelyek az elmúlt 1-2 évben a hazai popzenében lezajlottak. A hanglemezkiadásnak és a rádióban elhangzó felvételeknek köszönhetően a lista elsősorban azoknak az együtteseknek és felvételeknek biztosít további fórumot, amelyek a magyar popzene derékhadához tartoznak, s viszonylag széles közönségréteget elégítenek ki a zenéjükkel. De egyre nagyobb számban léteznek ma már tinédzserzenekarok és rétegzenét játszó formációk is, amelyek ugyancsak megérdemelnék a nagyobb nyilvánosságot.

Slágerlista: 1, Korál - Kevés voltam neked, 2. Hungária - Csaó Marina, 3. Hobo Blues Band - Mata Hari. Lemez eladási lista: 1. Zorán - Tizenegy dal, 2. Komár László - A játékos, 3. East - Hűség

Kéthetes ciklusunk második hétfőjén egyiptomi vendégszereplésre utazott a labdarúgó-válogatott. Az együttes Budapest néven két mérkőzést játszik, Kairóban és Alexandriában. A túrára Mészöly Kálmán szövetségi kapitány a következő tizenhét játékost jelölte: Katzirz, Zsiborás, Sallai, Kerekes A., Garaba, Varga, Moldván, Hannich, Nyilasi, PóczikBurcsa, Pásztor, Bodonyi, Szentes, Kiss L., Kerekes Gy., Pölöskei. A szövetségi kapitány még elmondta, hogy február 3-án Linzben a mozgássérültek javára rendezendő nemzetközi terem-labdarúgótornán vesz részt tíz játékos, 23-án Bécsben az Austria Wien gyüttese a válogatott edzőpartnere, majd 26-án megkezdődik a bajnokság.

Az elutazás után négy nappal - pénteken - a magyar válogatott lejátszotta első mérkőzését, aholy Egyiptomtól 1:0-ás vereséget szenvedett. A mieink Katzirz - Sallai, Kerekes A., Garaba, Varga - Hannich, Póczik, Burcsa (Nyilasi 69. p.) - Bodonyi (Kiss L. 69 p.), Szentes, Pölöskei összeállításban játszottak.

Két hetes ciklusunk utolsó napján az Egyiptomban túrázó magyar válogatott keret visszavágót játszott a vendéglátókkal. Az egyiptomi válogatottat több helyen megváltoztatták, de a csapat játékereje mit sem csökkent a pénteki, győztes mérkőzés óta. 15000 néző előtt az alábbi összeállításban játszott csapatunk: Katzirz - Sallai, Kerekes A., Garaba, Varga - Hannich, Nyilasi (Pásztor), Póczik - Kiss L. (Kerekes Gy.), Szentes, Pölöskei. Változatos, jó iramú, helyenként színvonalas volt a játék, a 40. percben végre megszületett a magyar válogatott első egyiptomi gólja. A mindvégig jól irányító Nyilasi Garabához tálalt, ő Szentest indította, s az alapvonalról keresztbe küldött labdát Pölöskei 7 m-ről a bal alsó sarokba lőtte (1:0). A 64. percben góllá érett a magyar csapat fölénye: Varga ívelte be a labdát, és Kiss a védők közül magasan kiemelkedve fejjel továbbította a hálóba. A magyar csapat a hétfői napot pihenéssel tölti. Kedd délelőtt újabb edzés, és szerdán a harmadik mérkőzés, az ellenfél Egyiptom olimpiai válogatottja.

És akkor lássuk a lényeget, az Őszi zárás alsóházi mérlegét. A sorrend a bajnoki tabellán, a 16. forduló után elfoglalt helyezés szerint alakult ki.

9. Tatabánya
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_9_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_9_tatabanya_schmidt_istvan.jpgTöbb fájó vereség kijutott a Bányásznak. Itt épp az ETO-tól kaptak ki haza ipályán, Schmidt nem tudja megállítani Hannichot és Póczikot

10. DVTK
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_10_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_10_dvtk_borostyan_mihaly.jpgBorostyán Mihály harcban van a gólkirályi címért 

11. Haladás
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_11_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_11_haladas_voros_csaba_kiraly_ferenc.jpgMunkában a szombathelyi védelem - balról Vörös Csaba, mellette Király Ferenc. Mindketten kitettek magukért, de az őszi teljesítmények alapján a Haladás VSE legjobbja a harmincesztendős Király

12. Békéscsaba
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_12_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_12_bekescsaba_pasztor_jozsef.jpgPásztor József játékában nem volt hiba 

13. MTK-VM
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_13_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_13_mtk_vm_fodor_imre.jpgFodor Imre NB II-es játékosként lett utánpótlás válogatott. A bolgárok ellen húzta először magára a címeres trikót, ősszel tovább szaporította válogatottságainak a számát. A törökök és a franciák ellen is szerepelt a 21 éven aluliak gárdájában. Vágya, hogy bekerüljön az olimpiai keretbe

14. Pécsi MSC
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_14_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_14_pmsc_lutz_lorincz_katzirz_toma_schulteisz.jpgMunkában a pécsi védelem. Jószerével más csapatrészt nem is lehet megdicsérni, legalábbis az őszi szezon alapján. Lutz, Lőrincz, Katzirz, Torna és Schulteisz munkában 

15. ZTE
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_15_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_15_zte_mihalecz.jpgEgy a sok kihagyott zalaegerszegi lehetőségből: Mihalecz büntetőjét Menyhárt védi Kispesten 

16. Nyíregyháza
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_16_nyiregyhaza.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_16_nyiregyhaza_varga.jpgA nyíregyházi Varga kapus legjobbja volt csapatának 

Az Őszi zárást a Tabellaparádéval folytatjuk

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6214089999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2018.11.22. 15:42:20

És igen. Eljött a nap, melyre oly sokan (?) vártunk. Előlépett az arc nélküli ember. Borisz Ponomarjov, fényképpel!
Köszönöm, az Álmos Vezér téri ált. isk 1404 sz József Attila úttörőcsapatának nevében is, mi, akik oly sokat emlegettük őt reggeli "Népszabadság" tallózásaink közben, nem tudtuk ki ő, de sok funkciót viselt, ezért mindig főszerepet kapott. De egy kurva fotót nem találtunk róla.

Azért arra sok pénzt nem tettem volna, hogy abból a kispolskiból valaki élve kimászott.....

Akit Buldózernek hívtak: máig óriási kedvencem, mellesleg -szerintem - az első olyan Bud Spencer film, ami szinkronnal került a mozikba.

A fotballal kapcsolatban nem tudok mit mondani, kérem kapcsojjaki.

maribor_ 2018.11.22. 15:54:40

@Fandor: :D
"egy kurva fotót nem találtunk róla" Tetszettek volna a pajtások akkor megkeresni Szerkesztőségünket.
Mivel viszonyítunk a villamos ajtajának méretéhez, ez igencsak egy Nagypolszki lehet.

Fandor 2018.11.22. 16:01:37

@maribor_: jó, csak kíváncsi voltam, hogy figyeltek-e, pláne, hogy a kispolski farmotoros, itt meg - hacsak nem az ütközéstől - mintha elöl lenne a motor... :-)))))

maribor_ 2018.11.22. 16:05:48

@Fandor: Az ajtók számát meg luxus is megemlíteni.
süti beállítások módosítása