Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 Őszi zárás – Tabellaparádé

2018.11.26. 17:00 maribor_

1983. január 24-30., a hónap utolsó hete

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_antifasiszta_naggyules.jpgAntifasiszta nagygyűlést tartottak Budapesten, a Pataky István Művelődési Központban

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

január 24.

A magyar-román barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződés aláírásának 35. évfordulóján Victor Bolojan, Románia budapesti nagykövete a nagykövetség épületében fogadást adott, amelyen részt vett Puja Frigyes külügyminiszter, és a minisztérium több vezető munkatársa. Barity Miklós nagykövet, hazánk bukaresti nagykövetségén az évfordulóról ugyancsak ünnepi fogadással emlékezett meg. A fogadáson megjelent Stefan Andrei külügyminiszter is.

Délelőtt ítéletet hirdettek a Rómában 1982 áprilisában megkezdett Moro-perben. A bíróság egyheti zárt tanácskozás után elfogadta az ügyész kérését, és 32 életfogytig tartó börtönbüntetést szabott ki a kereszténydemokrata párt volt elnökének elrablásában és meggyilkolásában részt vevő terroristákra. Köztük vannak a banda irányító tagjai, Mario Moretti, Prospero Gallinari, Valerio Morucci és Adelina Faranda. Két másik közreműködő harmincévi börtönbüntetést kapott, mások pedig kisebb bűnökért tízévit. A bíróság alkalmazta az együttműködő tettesekre kiszabható mérséklést, ennek ellenére az első és legnagyobb mértékben közreműködő Antonio Savasta is a törvényben kiszabható legnagyobb büntetést, a 16 évi börtönt kapta. A Moro-pernek ezzel csak büntetőjogi része zárult le. Az áldozat börtönének helyével, a megtalálásáért folytatott nyomozás ellentmondásaival, a tárgyalásos kiszabadítási kísérletekkel és azok politikai hátterével kapcsolatos kérdésekre ugyanis a per sem adott választ, bár Prospero Gallinari az utolsó szó jogán szólva, világosan kijelentette: Moro meggyilkolásával a nemzeti szolidaritás politikájának megakadályozása volt a cél.

A bolíviai hatóságok csalás gyanúja miatt őrizetbe veszik Klaus Barbie-t, egykori náci háborús bűnöst.

Klaus Barbie-t, a lyoni hóhért SS-századosként érte a háború európai szakaszának vége. Bár nyomban szerepelt a keresett háborús bűnösök listáján, kalandosan alakult a sorsa. Így dolgozott, igaz, kilétét elrejtve, egy, az amerikai kémelhárítás finanszírozta hálózatnak, amelynek a feladata a francia kommunistákról való információszerzés volt. Ezzel összefüggésben a franciák az 1950-es években távollétében halálra ítélték. Ő közben kalandos úton Bolíviába jut ki 1951-ben, ahol évtizedekre meghúzta magát. A német hatóságok 1969-ben ébredtek rá, kit rejt a Klaus Altmann álnév, amikor lánya vízumot kért számára Németországba (Van olyan álláspont, amely szerint Barbie a hatvanas években, egy rövid ideig Adler fedőnéven az NSZK hírszerzésének dolgozott).

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_klaus_barbie.jpgKlaus Barbie fénykorában és az 1987-es pere alatt a vádlottak padján

Beate Klarsfeld, a nácivadász már kereste, de a bolíviai Banzer-rezsim a hetvenes évekig fedezte, sőt az 1980-as puccs után sarzsit is kapott a La Paz-i hírszerzésben. Végül 1983-ban adták ki, és az 1987-es perében életfogytiglani börtönt kapott. Végül 1991-ben, hetvenhét éves korában, a lyoni börtönben hunyt el leukémiában.

Az amerikai mozik vetíteni kezdik a Kék villám című bűnügyi akciófilmet. Magyarországra csak 1986 januárjában jut el a film.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_kek_villam_roy_scheider.jpgA főszerepben Roy Scheider

Kaliforniai otthonában 83 éve korában elhunyt George Cukor, világhírű magyar származású, Oscar-díjas filmrendező. A magyar nézők addigra olyan alkotásait láthatták többek között, mint a Vacsora nyolckor, a David Copperfield, az Elfújta a szél, a Romeó és Júlia, a My Fair Lady, vagy A kék madár.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_george_cukor_elizabeth_taylor.jpgGeorge Cukor itt Elizabeth Taylor-ral

január 25.

Németh Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára a KB székházában fogadta Guy Spitaelst, a belga Frankofon Szocialista Párt hazánkban tartózkodó elnökét. A szívélyes légkörű megbeszélésen áttekintették a nemzetközi helyzet fontosabb kérdéseit, a két párt közötti kapcsolatok alakulását, s azok továbbfejlesztésének lehetőségeit. A találkozón, jelen volt Horn Gyula, a KB külügyi osztályának helyettes vezetője.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_nemeth_karoly_guy_spitaels.jpgNémeth Károly és Guy Spitaels az MSZMP KB székházában

Losonczi Pál, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, az Elnöki Tanács elnöke munkanapját a főváros XIII. kerületében töltötte: személyes tapasztalatokat szerzett a 140 ezer lakosú Angyalföld életéről, a nagy múltú városrész megújuló negyedeiről, gazdasági eredményeiről, terveiről. Elkísérte látogatására Borbély Gábor, a budapesti pártbizottság titkára.

Nicolae Ceausescu, a Román Kommunista Párt főtitkára, román államfő 65 esztendős. Ebből az alkalomból Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára és Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke üdvözlő táviratot küldött. Az SZKP KB és a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének üdvözletében a szovjet vezetők jó egészséget, sok sikert kívánnak Nicolae Ceausescunak. A Legfelsőbb Tanács Elnöksége Ceausescunak az Októberi Forradalom Érdemrendet adományozta.

A Francia Kommunista Párt Központi Bizottságának meghívására Párizsba érkezett Várkonyi Péter, az MSZMP Központi Bizottságának titkára. Az Orly repülőtéren dr. Bényi József párizsi magyar nagykövet és a Francia Kommunista Párt Központi Bizottságának képviselői fogadták.

Lengyelországban február elsejétől ismét szabadon lehet majd vásárolni a mosóport és a szappant. Mint Zygmunt Lakomiec belkereskedelmi és szolgáltatási miniszter közölte, ezekből az árukból a kereskedelem két és fél hónapra elegendő készlettel rendelkezik. Szabad, árusításukat egyfajta próbának szánják: ha nem kezdődik indokolatlan méretű felvásárlás a lakosság részéről, akkor fontolóra veszik több más áru, köztük bizonyos élelmiszerek kivonását is a jegyrendszer alól. A tejfelhozatal határozott növekedésének eredményeként ugyancsak a jövő hónap elejétől a gyerekeknek az eddigi fél kiló helyett háromnegyed kiló vaj jár majd. Ugyanez a korosztály falun havi fél kiló vajra és negyed kiló zsírra jogosult. A miniszter azt is elmondta, hogy a jövő hónap első napjától jegy nélkül lehet kapni különféle déligyümölcsöket. Változatlanul nagy a hiány iparcikkekből, ezért az olyan tartós fogyasztási cikkeket, mint például a színes televízió, a magnetofon, az automata mosógép és a hűtőszekrény - továbbra is az úgynevezett irányított eladás módszerével árusítják. Ez azt jelenti, hogy ilyen cikkeket meghatározott társadalmi csoportok: bányászok, parasztok, fiatal házasok vásárolhatnak elsősorban.

Brüsszelben megtartották a közöspiaci külügyminiszterek soros tanácsülését. Ezen az EGK folyó ügyeit tárgyalták meg, de sor került külpolitikai egyeztető megbeszélésekre is. A tanácskozás után a kelet-nyugati kereskedelmi, gazdasági kapcsolatokról szólva Genscher nyugatnémet külügyminiszter hangoztatta, hogy Nyugat-Európa nem akar kereskedelmi háborút a szocialista országokkal. Az EGK nem készül korlátozni kereskedelmét Kelet-Európával, de tartja magát a versailles-i tőkés csúcstalálkozón és az azt követően elfogadott elvekhez és megállapodáshoz - jelentette ki. 

A Lotus Software kiadta az IBM PC-k első „killer appját” (az iparágat előrehajtó, élenjáró technológiai megoldásokkal rendelkező, új alkalmazását), a Lotus 1-2-3 táblázatkezelő programot. A VisiCalcot kiszorító program népszerűsége az 1980-as években nagyban hozzájárult az IBM PC-k, illetve a DOS népszerűséghez és gyors elterjedéséhez, nagyon sok eleme, funkciója, kezelési sajátossága szabványként terjedt el.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_lotus_1_2_3.jpgAz Excel nagypapája

január 26.

Délután 2 órakor Fotóművészeti Galéria nyílt Budapesten, a Váci utca 7. szám alatt. Ez az első olyan galéria Magyarországon, amely fotóművészeti alkotások kiállításával és műtárgyként való értékesítésével foglalkozik. A Fotóművészeti Galéria legfontosabb feladata a kortárs magyar fotóművészek alkotásainak bemutatása és értékesítése, továbbá a ma már klasszikusnak számító, de a nagyközönség körében kevésbé ismert fotókból tárlat megrendezése.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_fotomuveszeti_galeria.jpgGazdag képanyag várja a látogatókat

A Csongrád megyei Nagymágocson súlyos baleset történt. Szabó László 20 éves csongrádi gépszerelő személygépkocsijával előzés közben összeütközött egy vele szemben haladó személygépkocsival. Az előzött gépkocsi vezetője a baleset elkerülése végett az árokba hajtott. A baleset következtében Szabó László és a vele szemben haladó személyautó utasa, dr. Patakfalvi Jánosáé 38 éves gerendási háztartásbeli életét vesztette. Szabó három utasa, valamint a másik két személygépkocsi vezetője könnyebben megsérült. A vizsgálat eddigi adatai szerint Szabó László szabálytalanul előzött.

Izrael az Egyiptommal kötött Camp David-i megállapodáshoz mérhető egyezmény elérésére törekszik a Libanonnal folytatott tárgyalásokon. Ezt jelentette ki a Khaldéban lezajlott kilencedik találkozó után David Kimche, az izraeli küldöttség vezetője. A Libanon szuverenitását, nemzeti egységét, létfontosságú arab kapcsolatait fenyegető izraeli követelések csak azért nem vezettek a tárgyalások megszakításához, mert az izraeli diktátumot elutasító bejrúti kormány még mindig bízik az amerikai közvetítés sikerében, és nem akar „ürügyet” szolgáltatni Izraelnek a csaknem nyolc hónapja tartó megszállás meghosszabbításához. Antoine Tattal libanoni küldöttségvezető a tűrhetetlen izraeli nyomást elítélve rámutatott: Izrael a győztes feltételeit akarja rákényszeríteni Libanonra, miközben azt állítja, hogy nem a libanoni nép ellen háborúzott, és nem Libanon elfoglalása volt az invázió célja.

Közel kétszáz személyt tartóztattak le a kaliforniai Vandenberg légitámaszpont közelében, miután megpróbálták eltorlaszolni a támaszpont bejáratát. A tüntetők az MX interkontinentális rakéták készülő próbafelbocsátása ellen tiltakoztak.

január 27.

Antifasiszta nagygyűlést tartottak délután Budapesten, a Pataky István Művelődési Központban. A Hazafias Népfront, a KISZ, a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetsége és az Országos Béketanács rendezvénye az ötven esztendővel ezelőtt, 1933 januárjában hatalomra jutott hitleri fasizmus borzalmaira és az újfasizmus mai veszélyeire figyelmeztetett. A zsúfolásáig megtelt előadói teremben fiatalok és idősebbek, az ellenállási mozgalom veteránjai, kőbányai munkások, társadalmunk neves közéleti személyiségei gyülekeztek. Korabeli filmhíradó megrendítő képsorainak vetítésével kezdődött el a program, majd Bodor Tibor színművész előadásában részlet hangzott el Fábry Zoltán Emberek az embertelenségben című írásából. Ezt követően Kállai Gyula, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának elnöke mondott beszédet. Az antifasiszta nagygyűlés részvevői ezután megtekintették a nagygyűlésen jelenlevő Szabó István Mephisto című Oscar-díjas filmjét.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_kallai_gyula.jpgKállai Gyula, a nagygyűlés szónoka

A Szovjetunió genfi képviseletének „Rózsák villája” nevű épületében - ahol hagyományosan a különböző leszerelési és magas szintű kétoldalú tárgyalások zajlanak - délelőtt megnyílt az európai nukleáris fegyverzetek korlátozásáról folyó szovjet-amerikai tárgyalássorozat újabb fordulója. Az amerikai küldöttség vezetőjét, Paul Nitze nagykövetet az épület előtt a szovjet tárgyaló küldöttség vezetője, J. A. Kvicinszkij nagykövet üdvözölte. A nyitótalálkozót nem követte sajtóértekezlet, így a forduló kilátásaira csupán a küldöttségvezetők Genfbe érkezésekor tett rövid nyilatkozatainak tartalmából lehet következtetni.

La Pazban újabb vádat emeltek a csalás vádjával letartóztatott Klaus Barbie ellen - közölték a bolíviai fővárosban. A „lyoni hóhérként” emlegetett náci háborús bűnöst azzal vádolják, hogy megsértette az ország bevándorlási törvényét, és zsoldoscsapatot szervezett. Barbie-t másnap szabadlábra kellett volna helyezni, mivel gyorsan kifizette a Bolívia bányatársaságtól csalással eltulajdonított pénzösszeget, az újabb vádemelés miatt azonban továbbra is letartóztatásban marad. Megfigyelők a lépést annak jeleként értékelik, hogy Bolívia új kormányzata esetleg kiadja Franciaországnak Lyon egykori Gestapo-főnökét. Hernan Siles Zuazo bolíviai elnök még a baloldali szövetség kormányra kerülése előtt ilyen értelmű ígéretet tett. Az AFP francia hírügynökség hivatalos forrásokra hivatkozva közölte: a francia igazságügyi minisztérium szerdán újabb kiadatási kérelmet juttatott el a külügyminisztériumnak azzal, hogy azt továbbítsa a La Paz-i hatóságoknak. A bolíviai legfelsőbb bíróság valószínűleg a jövő héten foglalkozik az NSZK kiadatási kérelmével - közölte a testület elnöke. Bolíviának sem Franciaországgal, sem az NSZK-val nincs kiadatási egyezménye. A kiadatási egyezmény hiánya Bonn szerint nem lehet akadály, Barbie-t ugyanis az NSZK hatóságai nyugatnémet állampolgárnak tekintik, mivel a bolíviai állampolgárságot csalással, álnéven szerezte.

Hatvannyolc éves korában nantes-i otthonában elhunyt Louis de Funés francia komikus, színész. Meg sem próbáljuk filmjeit felsorolni...

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_louis_de_funes.jpg

január 28.

Az Elnöki Tanács ülést tartott. Megtárgyalta az 1982-ben elintézett kegyelmi ügyek tapasztalatait. Megállapította, hogy a kegyelmi kérelmek száma évek óta viszonylag állandó. A kegyelmezési gyakorlatban az elmúlt évben is érvényesült az az elv, hogy a kegyelmezés kivételes államhatalmi aktus. A bíróságok által kiszabott ítéleteket végre kell hajtani; kegyelem gyakorlására csak rendkívüli méltánylást érdemlő, humánus okok esetén került sor. Az Elnöki Tanács megtárgyalta az elmúlt évben felterjesztett állampolgársági ügyek tapasztalatait is. A nem szocialista országokban élő magyar származásúak közül sokan kérték állampolgársági helyzetük rendezését vagy hazatérésük engedélyezését. Az állampolgársági ügyek elbírálásánál és a határozatok meghozatalánál kellő figyelmet kapott a lakóhely megválasztására irányuló kérelmezői szándék, valamint a családok egyesítéséhez fűződő érdek is.

Továbbra is mostoha sorsú sportág Magyarországon a „téli futball”, a jégkorong. A különlegesen kis létszámú bajnokságban - a három csapat közül az utolsó is érmes - szabadtéren vetélkednek a riválisok, küzdve az időjárással, a korántsem ideális jéggel, valamint a félhomállyal. Az Ú. Dózsa-FTC rangadón is „diszkrét” volt a világítás, a Megyeri úti pályán csak az igazán éles szemű nézők tudták követni a korong útját. A tét a minibajnokság ellenére is nagy volt: újpesti siker esetén a lilák közel kerültek volna az újabb bajnoki címhez, az FTC-nek győznie kellett, hogy utolérje két ponttal vezető vetélytársát. A mérkőzést a házigazdák kezdték jobban: ügyesebben kombináltak, taktikusabban játszottak, és Bodor elegáns góljával előnyhöz jutottak (1:0). Ám még a hazai pályákon is elég gyors a játék ahhoz, hogy pillanatok alatt változzon a helyzet; negyedóra elteltével az FTC Miletics révén egyenlített, majd két percen belül újabb két gólt szerzett (1:3). Fordult a kocka, s a zöld-fehér fölény a második harmadban is tartott. Az Ú. Dózsa ugyan szépített, de az FTC kettővel válaszolt, a remek formában játszó Havrán még emberhátrányból is gólt ütött (2:5). Ebben a szakaszban izgalmas, sőt látványos volt a játék, a kétezer néző jól szórakozott. Elsősorban persze a ferencvárosi szurkolók élvezték a küzdelmet, annál is inkább,  mert Farkas A. találata után már 6:2-re vezettek a zöld-fehérek. A befejező harmadban az FTC „páholyból” játszott, az Ú. Dózsa hiába küzdött, nem tudta megszorítani ellenfelét (4:7). A Ferencváros meglepő sikerével versenyben maradt, a bajnokságban az utolsó három mérkőzés dönt arról: melyik csapaté lesz az aranyérem. 

január 29.

Időközi választásokat tartottak a fővárosban és vidéken. Este 6 órakor lezárták az urnákat a főváros 41. számú országgyűlési választókerületében - ahol Pozsgay Imrét, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának főtitkárát jelölték országgyűlési képviselőnek -, valamint országszerte csaknem 1300 helyi tanácstagi választókerületben, azokon a helyeken, ahol elköltözés, elhalálozás vagy más ok miatt a választókerület képviselete megüresedett. A választásra jogosultak reggel 6 órától adták le szavazatukat; 18 óra után megkezdték munkájukat a szavazatszedő bizottságok. Az összeszámlálás eredményét ismertetik a választási elnökségekkel, majd hétfőn összeül az Országos Választási Elnökség, megvizsgálja, hogy a szavazásnál mindenütt megtartották-e a törvényességet, és közzéteszi a hivatalos eredményt.

Ma tartotta hagyományos évzáró-évnyitó egységgyűlését az Entzbruder Dezső nevét viselő sárvári munkásőregység. Az ünnepélyes eseményen megjelent Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese, Horváth Miklós, az MSZMP Vas megyei Bizottságának első titkára. Ott voltak a hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet déli hadseregcsoport és a társ fegyveres testületek, az üzemek, intézmények, szövetkezetek képviselői is. Az ünnepség után eskütételre sorakoztak fel a munkásőrjelöltek. Tizenhat fiatal állt feszes vigyázzban, esküre emelt kézzel; előttük a csapatzászló, amelyet az adományozó vállalatok, intézmények szalagjai díszítettek. Az ünnepélyes mozzanat záróaktusaként jelképes fegyverátadásra került sor. Fischbach József, sokévi szolgálat után leszerelő munkásőr fegyverét Németh Tibor új munkásőr vette át, majd az Internacionálé hangjaival ért véget az ünnepélyes egységgyűlés.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_munkasor_eskutetel.jpgA fiatalok eskütétele

Nem végleges adatok szerint legkevesebb harminc libanoni, palesztin és szíriai halottja és igen sok sebesültje van a kelet-libanoni Satura városban elkövetett bombamerényletnek. Még az éjjeli órákban is folytak a mentési munkálatok a merénylet színhelyén. Egy háromemeletes épületet teljesen romba döntött a személygépkocsiban elhelyezett, száz kilóra becsült robbanóanyag detonációja. Az épület az El-Fatah palesztin gerillaszervezet és a Khatib hadnagy vezette „Libanoni Arab Hadsereg” - a libanoni kormányhadsereg 1976-os feloszlásakor mohamedán-baloldali katonák alakította szervezet - székháza volt. Az épület szomszédságában áll a Libanonban állomásozó arab (szíriai) békefenntartó erők parancsnoksága.

A kaliforniai Beverly Hillsben, a Beverly Hilton Hotelben megtartott 40. Golden Globe-gálán három film tarolt, minden kategóriában besöpörtek, amit csak lehetett. Ezek a Gandhi, az E.T. és az Aranyoskám voltak.

január 30.

Gáspár Sándornak, a SZOT főtitkárának vezetésével szakszervezeti küldöttség utazott Lengyelországba, a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának meghívására. A küldöttséget a Keleti pályaudvaron Timmer József, a SZOT titkára búcsúztatta. Jelen volt Andrzej Zabinski, Lengyelország budapesti nagykövetségének követ-tanácsosa.

A szokatlanul enyhe, tavaszias időt kihasználva az ország több gazdaságában vasárnap is dolgoztak a földeken, metszették a szőlőt, s a gyümölcsöskertekben is megkezdték az ágritkítást, a termőhajtások válogatását. A legszokatlanabb ilyenkor, január végén, hogy országszerte megkezdték a zöldségfélék magjának vetését, s mivel a föld nem fagyos, így könnyen haladnak ezzel a munkával. A Mecsek vidékén például, ahol mindig korán tavaszodik, rendszerint március első hétvégéjén indulnak meg a kerti munkák. A hetek óta tartó jó idő azonban felborította ezt a hagyományt, így sokkal hamarabb kinyitottak a kertek. Más vidéken is megkezdték a jól telelő gabonavetéseken a tavaszi műtrágyázást, például Somogyban, ahol elsőként a dél-somogyi repülőgépes növényvédelmi társaság helikoptere emelkedett a magasba: a tabi termelőszövetkezetben végezte el a búza fejtrágyázását, majd a bedegkéri határban folytatta a munkát.

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_reklam_2.jpg

Kékfény:
A Pesti Központi Kerületi Bíróság dr. Nagy János büntetőtanácsa ítéletet hirdetett Erdei Tibor 26 éves budapesti lakos és társa bűnügyében. Mint emlékezetes, tavaly októberben a Budafoki úton egy Trabant személygépkocsi halálra gázolta a 12 éves Mészáros Zsoltot. Az autót vezető Erdei Tibor az ütközés után nem állt meg, hogy segítséget nyújtson; továbbhajtott a motorház tetejére került gyermekkerékpárral. A lakosság segítségével másnap elfogták Erdei Tibort és utasát, az ugyancsak 26 éves Melicher Pétert. Erdei nem tagadta bűnösségét, így azt sem, hogy ittasan ült a volánhoz. A bíróság Erdei Tibort halált okozó ittas járművezetésért és segítségnyújtás elmulasztásáért hatévi börtönre ítélte, valamint véglegesen eltiltotta a járművezetéstől. Melicher Pétert segítségnyújtás elmulasztásáért öt hónapi szabadságvesztésre ítélték.

Közlemény:
A Kereskedelmi Minőségellenőrző Intézet a vásárlók panasza miatt ellenőrizte a nagyatádi Haladás Mgtsz tapadókorongos - csúszásgátló - gumi fürdőkádszőnyegének minőségét. Megállapították, hogy a termék minősége eltér a forgalomba hozatal előtt vizsgált és jóváhagyott mintától, balesetveszélyes, nem tapad, használat közben csúszik. A KERMI a balesetveszélyes fürdőkádszőnyegek további árusításait megtiltotta. A KERMI felszólítja a forgalmazó kereskedelmi szerveket, hogy a balesetveszélyes termék árusítását haladéktalanul szüntessék meg, s reklamáció esetén a vásárlókat a termék minőségének ismételt vizsgálgatása nélkül kártalanítsák.

Beruházás:
Az idén további 10 százalékkal csökkennek a szocialista szektor beruházásai. A népgazdasági terv folyó áron 170-172 milliárd forintnyi rá fordítással számol, amelyből - hárommilliárd forint tartalékkal - állami beruházásokra 69-70 milliárd, vállalati és szövetkezeti fejlesztésekre pedig 93-100 milliárd költhető. 17 nagyberuházás van folyamatban; közülük hat bányászati célú, egy - a paksi atomerőmű fejlesztése - a villamosenengia-iparhoz tartozik, négy fejlesztés kohászati jellegű, a Szolnoki Papírgyár rekonstrukciója érinti a könnyűipart, négy a szállítási, a hírközlési ágazatban valósul meg; a kulturális ellátás céljait segíti a Budavári Palota helyreállítása. A népgazdasági terv célja szerint az idén öt nagyberuházást kell befejezni: a Dunai Vasmű konverteres acélművét, a Székesfehérvári Könnyűfémmű félgyártmányfejlesztését, az LKM kombinált acélművét, a szovjet-magyar földgázvezeték harmadik szakaszát és a Ferihegyi repülőtér folyó fejlesztését.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_paks_3_4.jpgÉpül a paksi atomerőmű 3-as, 4-es blokkja

Vízgazdálkodás:
A vízgazdálkodás legfontosabb célja 1983-ban - a népgazdaság egészének fejlődésével összhangban - a lakosság, az intézmények, az ipar és a mezőgazdaság indokolt vízszükségletének kielégítése. Emellett természetesen változatlanul megkülönböztetett figyelmet fordítanak a lakosság élet- és vagyonbiztonságára, a nemzeti vagyon és a termőföld védelmére, amelyet jórészt a vízkárok megelőzésével, illetve azok mérséklésével valósíthatnak meg. Különös gondosságot igényel ebben az évben is a vízminőség-védelem. A szennyvízelvezetés és -tisztítás fejlesztésén belül külön kezelik a Balaton vízgyűjtőjének minőségvédelmét. A települések vízellátását továbbra is a területi vízműrendszerek, a tanácsi, a vállalati és társulati vízművek összehangolt fejlesztésével valósítják meg. A víztermelés az elképzelések szerint 2-2,2 százalékkal növekszik, viszont a szennyvíztisztítás kapacitásgyarapodása várhatóan megközelíti a 10 százalékot. Különös figyelmet fordítanak idén a közegészségügyi szempontból nem megfelelő vízzel rendelkező települések közműves vagy más módon történő ellátására is.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_arvizvedelem.jpgPartvédelem a Hernád mentén

A Magyar Televízió műsorán: Stop! Közlekedj okosan!

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_stop_kozlekedj_okosan.jpgA két főszereplő: Tóbiás és Balambér

Színház:

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_sztankay_istvan_piros_ildiko.jpgA Madách Kamara bemutatóján: Holdtölte. Sztankay István és Piros Ildikó

Közösségi média:

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_szelfi.jpgBudapesti fiatalok szelfiznek buli közben

Magyar könnyűzene:

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_bizottsag.jpg

A hét szerdáján a magyar labdarúgó válogatott keret délután a Zamalek klub stadionjában 10 000 néző előtt játszotta egyiptomi túrájának utolsó mérkőzését. Egyiptom olimpiai válogatottja volt az ellenfél, s a találkozó 1:1 (1:0) arányú döntetlen eredménnyel ért véget. A túra mérlege: 3 mérkőzésből 1 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség. Válogatottunk a Katzirz - Moldván, Kerekes A., Garaba, Varga - Hannich, Pásztor, Póczik (Burcsa, 31. p., Sallai, 74. p.) - Kiss, Szentes (Bodonyi, 65. p .), Pölöskei összeállításban játszott.  A 75. percben sikerült egyenlítenünk. Kavarodás után Hannichhoz került a labda, aki 16 m-ről félfordulattal a bal sarokba bombázott. Szombaton a reggeli órákban hazaérkezett az egyiptomi vendégszereplésről a magyar labdarúgó válogatott, amely a túrát egy győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel zárta. Mészöly Kálmán szövetségi kapitány nem éppen elégedetten nyilatkozott a három mérkőzésen látott játékról és az egyéni teljesítményekről. Véleménye szerint, ha osztályozná az egyes játékosok formáját, akkor egyedül a kapus Katzirz érdemelne tízest, a középpályás Hannich nyolcast, a többiek pedig a közepes minősítésnek felelnének meg. Elmondotta a szövetségi kapitány, hogy az egyiptomi labdarúgás fejlődött az utóbbi években, és akár ott lehetett volna a spanyolországi Mundiaion is. A magyar labdarúgásnak még mindig nagy a tekintélye Egyiptomban. A legnagyobb elismeréssel emlegetik az egykor ott működött magyar szakembereket, Puskás Ferencet, Hidegkúti Nándort, Kovács Imrét, Kovács Józsefet, Szabó Pált, Rákóczi Lászlót, Kaposi Sándort és dr. Kalocsai Gézát. Nem titkolják, segítségük jelentősen hozzájárult országuk futballsportjának fejlődéséhez. Az egyiptomi út során szóba került - meghívás alapján - egy esetleges, Portugália elleni barátságos mérkőzés is, erről majd az MLSZ elnöksége később dönt.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_katztirz_bela.jpgKatzirz Bélával maradéktalanul elégedett volt a kapitány

Hagyományainkhoz híven most is jelentkezünk szokásos tabellaparádénkkal, remélhetőleg élvezetes perceket szerezve ezzel a számok, az adatok kedvelőinek.

Emlékeztetőül:

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_emlekeztetoul_1981_82_vegeredmeny.jpgA legutóbbi bajnokság végeredménye

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_emlekeztetoul_jelenlegi_allas.jpgA jelenlegi állás

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_emlekeztetoul_jelenlegi_allas.jpgA bajnokság állása - egy esztendővel ezelőtt, „félidőben”

Pályaválasztóként:

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_palyavalasztokent.jpgMég mindig Győrött a legrosszabb vendégnek lenni...

Az újrendszerű - 16-os létszámban lejátszott őszi Idény annyiban (is) különbözik az egy esztendővel ezelőttitől, hogy akkor hasonló időszakban a tavaszról előrehozott mérkőzésekkel együtt már 10 hazai összecsapáson jutottak túl az együttesek. Miként most, akkor is a Rába állt az élen, a Csepel azonban csak a 12. (!) helyet foglalta el. Négyen voltak otthon veretlenek a mostani hárommal szemben. Ezen az őszön a listavezető Csepel és a Békéscsaba hazai teljesítménye az igazán meglepő, feltűnő azonban, hogy menynyire megszűnt oroszlánbarlang lenni a zalaegerszegi és a szombathelyi pálya. A hazai pályán szerzett pontok viszonylag magas nagyságrendje egyébként egyértelműen jelzi: a csapatok mindenekelőtt hazai közönségük előtt igyekeznek jól szerepelni. Szinte hihetetlen, de tény: a pályaválasztók táblázatán sereghajtó Zalaegerszeg mindössze két ponttal szerzett kevesebbet, mint a vendégként „bajnok” Bp. Honvéd... Győrött egyébként a Vasas, Csepelen a Debrecen volt képes pontszerzésre. A Békéscsaba a tavalyi 17. (!) helyről ugrott előre 3-nak... 

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_mtk_vm_ferencvaros_turner_nyilasi.jpgEgy játékos, aki szószerint gyakorolja a „szoros emberfogást”. Turner (balról sötét mezben) és Nyilasi. MTK-VM-FTC 0:2

Vendégként:

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_vendegkent.jpgA fővárosi csapatok uralkodása

Jelentős őrségváltás történt: egy évvel ezelőtt hasonló időszakban az első öt között három vidéki (!) szerepelt. A Tatabánya vezetett, a Videoton volt a 2., a Békéscsaba állt az 5. helyen. Most négy fővárosi gárda sorakozik egymás után az élen, a Rába számára jutott csupán egy szerény ötödik helyezés... A Tatabánya a 12., a Videoton a 14., a Békéscsaba pedig az utolsó (!) helyre esett vissza! Az idegenben is bátor támadójátékot bemutató Bp. Honvéd elsősége megérdemelt, a Csepel elsősorban biztos döntetlenjeivel tartotta a lépést. Nincs veretlen csapat ezen a táblázaton, a Csepel egyetlen vereségét Győrött szenvedte el. Meglepő, hogy a vendégként nyeretlenek között ott szerepel a máskor idegenből magabiztos pontszállítónak számító Tatabánya és Debrecen. Magyarázhatatlanul gyenge a Nyíregyháza és a Békéscsaba összteljesítménye, valamint az is, hogy a Haladás nyolc mérkőzésén írd és mondd: két gólra volt képes. Igaz, ez a két találat három (!) pontot jelentett a vasiaknak...

Budapest-Vidék Budapesten:

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_budapest_videk_budapesten.jpgNégy pesti pályán nem győzött vidéki csapat!

Szűnőben a vidék uralkodása! Jól jelzi ezt, hogy az ősszel mindössze két vidéki siker született a fővárosban; a Zalaegerszeg a Vasast, a Rába a Ferencvárost verte. A Csepel nem csak ezen az őszi hat mérkőzésen maradt veretlen: 1982-ben senki sem tudott győzni a piros-kékek otthonában...

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_vasas_zte_peter_kiss.jpgPéter látványos becsúszó szereléssel szerzi meg a labdát Kiss László elöl. Vasas-ZTE 2:3

Budapest-Vidék vidéken:

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_budapest_videk_videken.jpgKellemetlen vendég lett a Bp. Honvéd

A Bp. Honvéd esztendők óta nem zárt ilyen nagyszerű mérleget vendégcsapatként! Nem akármilyen teljesítmény a tulajdonképpen újoncnak számító MTK-VM-é sem. A kék-fehérek Zalaegerszegen és Nyíregyházán is nyerni tudtak! Elgondolkoztató a négy nyeretlen csapat ténye: a jelek azt mutatják az ő vitézségük vidéki ellenfeleikkel szemben hazai pályára szorul, hiszen ahogy kitették a lábukat már nem voltak képesek győzelemre. A Ferencváros például vesztett Tatabányán, Pécsett és Zalaegerszegen is... Az Ú. Dózsa is régen zárt két szerzett ponttal idényt! A Csepel nagyszerű védelmére utal: a listavezető két szerzett góllal három döntetlenre volt képes...

Budapest-Vidék összesen:

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_budapest_videk_osszesen.jpgKispesti és csepeli versenyfutás

Összesítve meglehetősen kiegyenlítettek a teljesítmények, s ez mutatja: aki otthon gyengélkedett, az idegenben próbált javítani, s - fordítva... Meglepően magas a Vasas, s a még így is sereghajtó Ferencváros szerzett góljainak száma - ez utóbbit nagyban megemeli a Békéscsabának a Népstadionban berámolt nyolcas - annál alacsonyabb a Csepel és az Újpesti Dózsa góljainak száma. A csapatok egyébként valamennyi eredményvariációt megjátszottak, ha a Csepel nem veszt Győrött, akkor legalább lenne egy veretlen...

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_raba_eto_csepel_kincses_poczik_nagy_bela.jpgA Csepel egyetlen vidéki veresége Győrben - Nagy Béla sárgát mutat fel Kincsesnek, a háttérben Póczik

Budapest-Budapest pályaválasztóként:

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_budapest_budapesten_palyavalasztokent.jpgHárom nyeretlen...

A kép bizonyos fokig csalóka, hiszen a Csepel és az MTK-VM kivételével a fővárosi együttesek visszatértek a Népstadionba, egymás elleni összecsapásaikat - kettős rangadó keretében - ott játszották. A három nyeretlen mellett legalább annyira meglepő, hogy a Bp. Honvéd negatív gólkülönbséggel is az élen tudott végezni! A listavezető Csepel otthonában eddig még csak az MTK-VM szerepelt. Forró tavaszra számíthatunk, hiszen a Bp. Honvédot, a Ferencvárost, a Vasast és az Újpesti Dózsát is fogadja az élen álló csepeli gárda.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_ferencvaros_csepel_kovacs_attila_koch_robert.jpgKovács Attila, a Csepel kapusa Koch térdéről szedi le a labdát. Ferencváros-Csepel 1:3

Budapest-Budapest vendégként:

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_budapest_budapesten_vendegkent.jpgAz MTK-VM még gólra sem volt képes...

Ezen a táblázaton is két nyeretlen csapat szerepel, no meg egy olyan is - MTK-VM - amely vendégként gólra sem volt képes, örvendetesen megritkult egyébként a döntetlenek száma...

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_bp_honved_csepel_garaba_tulipan_gere.jpgGaraba és Gere között Tulipán (Csepel) igyekszik elhúzni a labdával. Bp. Honvéd-Csepel 3:3

Budapest-Budapest összesen:

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_budapest_budapesten_osszesen.jpgA Csepel a főváros „bajnoka”

Az őszi első Csepel természetesen fővárosi bajnok is lett, hiszen egyetlen alkalommal sem tudtak két pontot elvinni tőle helybéli ellenfelei. Az MTK-VM 450 perc alatt szerzett egyetlen gólja önmagáért beszél! Ötvenszázalékos teljesítmény már elegendőnek bizonyult a 2., 3. helyezéshez...

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_u_dozsa_bp_honved_kozma_toth_jozsef_szendrei_kardos_nagy_antal.jpgAz Ú. Dózsa egyik győzelme, a Honvéd ellen. A Népstadionban a 3:1-es mérkőzésen Szendrei szögletrúgást hárít. (Balról: Kozma, Tóth J., Szendrei, Kardos, Nagy A.)

Vidék-Budapest Budapesten:

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_videk_budapest_budapesten.jpgÉvek óta nem volt ilyen sok nyeretlen! 

Volt időszak, amikor úgy festett: elmúlt a vidéki csapatok jellegzetes fővárosi kisebbrendűségi érzése. A Budapestre látogatók sorra aratták győzelmeiket, szerezték pontjaikat. Nos, 1982 ősze aztán visszaforgatta a kereket: ismét általános, hogy a vidéki csapat jön és - veszít... A Tatabánya például négyszer bukott el a fővárosban, de még az egyébként legjobban szerepelt DMVSC sem úszta meg három vereség alatt. A PMSC, a Videoton, a Haladás és a Békéscsaba mélyítette a válságot, ezek a csapatok valamennyi Budapesten lejátszott mérkőzésüket elveszítették! A Rába a Ferencvárost, a ZTE a Vasast győzte le. A DMVSC Csepelen, Újpesten és a Hungária körúton szerezte pontjait, a DVTK Újpesten, a Tatabánya Kispesten, a Nyíregyháza a Fáy utcában végzett döntetlenre.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_u_dozsa_tatabanya_karacsonyi.jpgA Tatabánya egyik vereségét a Megyeri úton szenvedte el. Itt a fiatal Karácsonyi fejeli nekik az újpestiek győztes gólját

Vidék-Budapest vidéken:

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_videk_budapest_videken.jpgDebrecenben még nem szerepelt fővárosi csapat...

Győrött a Vasas mutatott be látványos pontszerzést, ezzel szemben öt vidéki városban nem termett győzelmi babér budapesti együttesnek. A Videoton a fővárosiak ellen sokkal jobban tartja magát, mint amikor vidéki csapat látogat hozzá, vagy vendégségbe kell utaznia... A Békéscsabán kívül valamennyi együttes aratott győzelmet - természetesen a rangsorolhatatlan DMVSC kivételével -, igaz, a csabaiak egyelőre a vereséget sem ismerik.

Vidék-Budapest összesen:

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_videk_budapest_osszesen.jpgMeggyőző győri fölény

A fővárosi csapatok legveszélyesebb ellenfele továbbra is a Rába ETO, de érdekes módon egyre inkább a DVTK is. Nagyot csökkent ilyen vonatkozásban a Tatabánya ereje és tekintélye, a DMVSC-től és a Békéscsabától pedig jószerivel egyáltalán nem kell rettegni, a vereségtől félni. Igaz: Debrecenbe a tavasszal valamennyi fővárosi gárdának utaznia kell!

Vidék-Vidék otthon:

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_videk_videk_othhon.jpgDebrecenbe (nem) kéne menni...

A vidéki csapatok egymás ellen mindig presztízsmérkőzéseket játszanak, sorozatokat - veretlenségi, nyeretlenségi - tartanak nyilván, ki ennek, ki annak a feltétlen legyőzésére vágyik. A vidéki rangadók száma azonban erősen fogyatkozóban van, s ez mindenekelőtt a Tatabánya és a Videoton jelentős visszaesésének tulajdonítható. A DMVSC ezen az őszön nagyot alakított, otthonában a Videoton volt az egyetlen, amely legyőzte. Tatabányán a Haladás, Székesfehérvárott a Rába ETO tudott nyerni. Hogy a csapatok mennyire komolyan veszik vidéki ellenfeleik elleni, hazai mérkőzéseiket, arra a legjellemzőbb: hat (!) együttes is veretlen maradt! A PMSC háromból három, a DVTK kettőből kettő, a Rába négyből négy mérkőzés két-két pontját gyűjtötte be. Tulajdonképpen a ZTE az egyetlen csapat, amely nem lehet elégedett hazai mérlegével.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_pmsc_dvtk_szlovak_meszaros.jpgEgy hazai pécsi győzelem: Szlovák (DVTK balról) és Mészáros (PMSC). PMSC-DVTK 2:1

Vidék-Vidék idegenben:

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_videk_videk_idegenben.jpgA Nyíregyháza - csak veszített...

Lényegesen gyengébb összteljesítmény is elegendőnek bizonyult itt az elsőséghez, a Rába még ötven százalékot sem ért el, mégis első tudott lenni... A bajnok útját egyébként a Békéscsaba, a Debrecen és a Tatabánya keresztezte. A Haladás két szerzett góljával három ponthoz jutott. Igaz, a Debrecen is eggyel - kettőhöz! A Nyíregyháza nehezen tudna „elszámolni” kirándulásaival: ahol vidéken vendégként pályára lépett, ott veszített is.

Vidék-Vidék összesen:

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_tabellaparade_videk_videk_osszesen.jpgTatabányán, Békéscsabán és Debrecenben is vesztett a Rába!

A Debrecen nagyszerű hazai mérlegének köszönheti összesített elsőségét, a Rába nemkülönben a második helyet. A Tatabánya legutóbbi első helyezésről zuhant vissza harmadiknak, de még látványosabb a Videoton hanyatlása, hiszen a fehérvári együttes esztendővel korábban ezen a táblázaton a 3. volt. Nincs veretlen - nincs nyeretlen! A Haladás csatársorának, a Békéscsaba védelmének kell jelentősen feljavulnia a tavaszra az előbbre lépés érdekében.

Az Őszi zárást a Statisztikaparádéval folytatjuk. 

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6514106721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2018.11.26. 20:35:35

Szeretném elmondani, hogy én a Kék villámot a Petőfi csarnok félig illegális hangalámondásos vetítésén láttam.

Miletics a Fradi hokisa egy vadállat volt, emlékeim szerint, "Büntess Mile!" szólt a rigmus.

Éppen ma szereztem meg a "Munkásőrök énekelnek" című ritka bakelit lemez egy megkímélt példányát. Aztakurva, ez milyen komoly szekta volt.

De Funes nagy kedvenc volt, de ekkor a mi generációnk számára még nem volt túl ismert, a mozik már nem, a tévé még nem nagyon játszotta a filmjeit, egy-két kivétellel (Horgász a pácban, Megmentettem az életemet, Fennakadva a fán).

Köszönöm hogy elmondhattam.

A Közlekedj okosanban tényleg így hívták a szereplőket? De hát mind a kettő férfi név... Váradi Hédi is?

maribor_ 2018.11.26. 20:45:02

@Fandor: Mileticsről nekem egészen más rigmus ugrott be...
Valószínűleg a KRESZ gender szakán végzett a két jószág.
A legmegdöbbentőbb,hogy a DMVSC egész ősszel nem fogadott Nagyerdőn budapesti csapatot. Ez a tény meg már smafu.

RTB 2018.11.28. 08:46:20

@Fandor:
Üss, üss, üss
Üss Mile, üss!

Az a telefonos szelfizős kép hatalmas:D

maribor_ 2018.11.28. 08:49:40

@RTB: Ez még mindig nem az a Mile-vers, amire én gondoltam :D

maribor_ 2018.11.28. 09:31:09

@RTB: Kábé. Én a másik oldalon álltam, de az idő mindent megszépít <3

A szelfis képért meg köszi az elismerést, műértőknek raktam be.
süti beállítások módosítása