Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 Őszi zárás – Az NB II. és a harmadik vonal

2018.12.23. 18:15 maribor_

1983. február 7-20., a hónap második és harmadik hete

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_headlines.jpgÜnnepség a magyar-szovjet barátsági szerződés aláírásának 35. évfordulóján

Lássuk először a két hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

február 7.

Az idei kedvezményes téli vásár első napján sok vevőt szolgáltak ki a ruházati boltokban, áruházakban. A Centrum áruházakban a tavalyi 41 millióval szemben hétfőn, az első vásári napon 47-48 millió forint értékű árut adtak el. Különösen a téli- kabátok. dzsekik iránt volt élénk az érdeklődés. A Skála Budapest Szövetkezeti Nagyáruház első napi forgalma mintegy 14 millió forint volt, ez 15 százalékkal nagyobb a tavalyinál. Tegnap nagy mennyiségű női és férfitélikabátot, női és gyermekpulóvert, kardigánt, steppelt gyermekdzsekit, gyerek- és felnőttsíruhát, sícipőt értékesítettek. Az Aranypók boltjaiban az első napon 10 millió forintnyi árut értékesítettek. Ez egyheted része a vásári árualapnak, holott az akció nem hét, hanem tizenkét napig tart. A Szivárvány Áruház üzleteiben hatmillió forintos forgalmat bonyolítottak le. A vásárlók főként a drágább, elegánsabb árukat keresték, s megélénkült azoknak az áruknak a kereslete is, amelyeket nem engedménnyel árusítottak.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_teli_vasar_lotto_aruhaz.jpgSokan vásároltak konfekciócikkeket a Lottó Áruházban

Havasi Ferencnek, az MSZMP Politikai Bizottsága tagjának, a Központi Bizottság titkárának vezetésével küldöttség utazott Moszkvába. A delegáció tagja Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, hazánk állandó KGST-képviselője, Szűrös Mátyás, a KB külügyi osztályának vezetője, a Központi Bizottság tagjai, és Ballai László, a KB gazdaságpolitikai osztályának vezetője. A küldöttség rész tvesz a KGST-tagországok képviselőinek a gazdasági együttműködés kérdéseivel foglalkozó találkozóján.

Franciaország újraéli a megszállás keserű emlékeit. Hétfőn minden újság első oldalán közölte Klaus Barbie-nak, a lyoni Gestapo volt vezetőjének szombati megérkezését és bebörtönzését pontosan abban a lyoni katonai bírósági épületben, ahol gaztettei egy részét elkövette. A náci háborús bűnöst a dél-amerikai Cayenne-ben vették át a franciák a bolíviai hatóságoktól, majd katonai repülőgéppel a dél-franciaországi Orange melletti légibázisra szállították. Innen helikopter vitte Lyonba, s erős csendőri fedezet mellett szállították a katonai bíróság börtönébe. A hatóságok szándékosan titokban tartották Barbie megérkezésének színhelyét, mert tartottak a megmenekült áldozatok és a megszállás éveire emlékező lakosok felháborodásától.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_klaus_barbie.jpgBarbie-t beszállítják a börtönbe

Jasszer Arafat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának elnöke Ammanban Husszein jordániai királlyal tárgyalt. A zárt ajtók mögött tartott megbeszélésről nem adtak ki közleményt, de jordániai kormánytisztségviselők szerint elsősorban arról a javaslatról volt szó, amelynek értelmében palesztinok és jordániaiak közös küldöttséggel képviselnék magukat a jövőbeli közel-keleti béketárgyalásokon.

február 8.

A Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint déli, délkeleti határvidékeink kivételével összefüggő hótakaró borítja az országot. A legnagyobb havazás Budapesten és Miskolcon volt. Mindkét városban átlagosan 30 centiméter vastag a hó. Az Európa északi részéből áramló hideg és a délebbről érkező meleg levegő keveredése továbbra is kedvez a havazásnak vagy a havas eső kialakulásának. Az Útinformnál elmondták, hogy délután két órakor már csak Borsod megye északi részéből jelentettek hóesést. A főútvonalakat mindenütt letakarították, négyszáz hóeke és több mint ezer ember már csak az ország mellékútjain tevékenykedett. Főképp a Bakonyban, a Mátrában és a Bükkben várt rájuk nagy feladat. Az országban sehol sem volt hófúvás, a járművek fennakadás nélkül közlekedtek. A BKV-nál délután elmondták, hogy a hegyi járatok és a villamosok már kisebb késésekkel közlekednek, mint a reggeli órákban, forgalmi akadály napközben nem volt, de a meginduló olvadás miatt a BKV felkészült arra is, hogy az utak síkossá válnak.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_bkv_hohelyzet.jpgA hegyi járatok is közlekedtek

A MÁV ügyeletes főmenetirányítója szintén megnyugtató híreket közölhetett. Eszerint délelőtt már csak öt-húsz percet késtek a fővárosba érkező belföldi vonatok. A nemzetközi járatok átlagosan egy órát késtek.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_mav_hohelyzet.jpgKedden csak keveset késtek a vonatok

A Ferihegyi repülőtéren közölték, hogy a hóesés miatt délelőtt másfél órán át szünetelt a repülőtéri forgalom. Délután viszont késés nélkül indultak és érkeztek a gépek.

A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa Apró Antalnak, az országgyűlés elnökének, az MSZMP Központi Bizottsága tagjának eredményes munkássága elismeréseként, 70. születésnapja alkalmából a Magyar Népköztársaság rubinokkal ékesített Zászlórendjét adományozta. A kitüntetést Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke kedden adta át.

Megérkeztek Moszkvába a KGST-tagországok kommunista és munkáspártjai központi bizottsági titkárainak s a tagországok állandó KGST-képviselői konzultatív munkatalálkozójának részvevői. A delegációkat a tagországok központi bizottsági titkárai, miniszitereLnök-helyettesek, az állandó KGST-képviselők alkotják. A Magyar Népköztársaság küldöttsége: Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, Marjai József, az MSZMP KB tágja, miniszterelnök-helyetites, hazánk állandó KGST-képviselője.

Péter János, az országgyűlés alelnöke, a magyar küldöttség vezetője is felszólalt Bécsben, a „Javaslatok a háború veszélyének elhárítására Európában” elnevezésű nemzetközi békekonferencián. Beszédében részletesen elemezte a helsinki értékezletet megelőző nemzetközi helyzetet, és megállapította: csakis az akkor tapasztalt bizalom tette lehetővé az előkészítő munka sikerét, a helsinki találkozó létrejöttét, eredményét. Jelenleg ismét bizalomra, a bizalom újabb megnyilvánulására van szükség ahnoz, hogy a nemzetközi helyzetben, az államok érintkezésében ismét az enyhülés jelei mutatkozzanak - mondotta a többi között.

Különböző mértékben, de az izraeli vezetés minden érintett tagját felelősség terheli a tavaly szeptemberi bejrúti tömeggyilkosságért. Ezt állapítja meg az ügy kivizsgálására alapított izraeli bizottság közzétett hivatalos jelentése. A jelentés a vérengzés közvetlen végrehajtóiként a libanoni jobboldali falangistákat nevezi meg, az izraeli vezetők vétkét és felelősségét közvetettnek minősíti. A jelentés politikai vihart kavart Izraelben.

február 9.

Az Útinform tájékoztatása szerint az ország egész területén minden fő közlekedési és mellékút járható, annak ellenére, hogy délután tovább folytatódott a havazás a Dunántúlon, Veszprém, Győr-Sopron, Vas és Zala megyében. Az autópályák útburkolata nedves, de mivel hómentesek, a csúszás veszélye megszűnt. Vas, Zala, Győr-Sopron, Veszprém és Somogy megye főútvonalait szakaszosan latyakos hósár borítja, ami nehezíti a közlekedést. A délkeleti országrész kivételével, ahol az utak szárazak, mindenütt vizes, nedves burkolaton közlekedhetnek a járművek. A mellékutak Somogy, Vas, Zala, Győr, Veszprém és Komárom megyében havasak, síkosak- Hasonló a helyzet Nógrádban és az Északi-Középhegységben is. A havas mellékutakon több száz munkagép dolgozik, elsősorban hóekével tisztítják az útburkolatot, s felszórják a csúszós szakaszokat.

Puja Frigyes külügyminiszter Claude Cheysson francia külügyminiszter meghívására hivatalos látogatásra Párizsba utazott. Búcsúztatására a Ferihegyi repülőtéren megjelent Yves Gaudeul tanácsos, a Francia Köztársaság magyarországi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője. A magyar külügyminiszter, aki délután megérkezett Párizsba, csütörtökön kezdi meg hivatalos tárgyalásait

Az iraki-iráni hadszíntér déli övezetében, az iraki Miszan tartomány térségében kemény harcok folynak a szemben álló felek között - jelenti a TASZSZ hírügynökség. Az iraki katonai főparancsnokság legutóbbi közleményében arról számolt be, hogy az iraki csapatok visszaverték az ellenséges támadásokat, és a rohamozó iráni katonák nagy részét megsemmisítették. Mintegy hétezer iráni katona életét vesztette, további tízezer pedig megstebesült vagy fogságba esett, nagyszámú ellenséges páncélos és egyéb katonai jármű harcképtelenné vált. 

február 10.

Budapest felszabadulásának 38. évfordulója alkalmából a budapesti pártbizottság és a fővárosi tanács meghívására Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió rendkívüli és meghatalm azott nagykövete és Konsztantyin Kocsetov vezérezredes, a Magyarországon ideiglenesen állomásozó szovjet déli hadseregcsoport parancsnoka, valamint a katonai tanács tagjai látogatást tettek a fővárosban. A baráti program a budapesti pártbizottságon kezdődött, ahol a vendégeket Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára és Szépvölgyi Zoltán, a fővárosi tanács elnöke fogadta. Maróthy László tájékoztatást adott a főváros életéről és az időszerű feladatokról. Ezután a szovjet vendégek az Egyesült Izzót keresték fel, ahol megismerkedtek a gyár munkájával, a Magyar-Szovjet Baráti Társaság üzemi tagcsoportjának tevékenységével, és üzem látogatáson találkoztak az újpesti gyár dolgozóival is. A program a Bartók Emlékházban folytatódott. Itt a szovjet vendégek találkoztak a főváros társadalmi életének vezetőivel, a művészeti, kulturális, tudományos élet kiemelkedő személyiségeivel. A baráti találkozó Bartók, Kodály, Muszorgszkij és Glazunov műveiből összeállított műsorral fejeződött be.

A magyarországi mozik bemutatják az Eper és vér című, 1970-ben készült amerikai romantikus filmdrámát. A 68-as diáklázadások által ihletett legendás film zenéi között hallható John Lennon híres békedala, a Give Peace A Chance is.

Ma kezdődik és február 16-ig tart a magyar játékfilmek sorrendben immár tizenötödik seregszemléje. Arra hivatott, hogy mérlegre tegye az elmúlt esztendő magyar filmtermését, megerősítse filmművészetünk értékesebb törekvéseit, s az egyes filmeken kívül az alapvető tendenciákat, új kísérleteket-eredményeket és netán a tanulságokat is a figyelem középpontjába állítsa. Nem alaptalan ez a várakozás, mert a kezdeti tartalmi-formai, elképzelésben bizonytalanságok után, az utóbbi években mindjobban igazolta lét- jogosultságát az évenként ismétlődő filmszemle. Egyaránt bizonyítja ezt a hazai közönség növekvő érdeklődése, a vetítéseken megjelenő külföldi szakemberek gyarapodó száma és a nyilvános zsűrizés erősödő gyakorlata is.

Moszkvában február 8-9-én tartották meg a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa tagállamai központi bizottsági titkárainak és az országok tanácsképviselőinek konzultatív munkatalálkozóját. A találkozón részt vevő magyar küldöttséget Havasi Ferenc, a Politikai Bizottság tagja, az MSZMP KB titkára vezette. A delegáció tagja volt Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, hazánk állandó KGST-képviselője, Szűrös Mátyás, a KB külügyi osztályának vezetője is.

Puja Frigyes külügyminiszter, aki Claude Cheysson francia külügyminiszter meghívására tegnap délután érkezett a francia fővárosba, csütörtök délelőtt a külügyminisztérium épületében megkezdte tárgyalásait francia kollégájával. Délben Claude Cheysson hivatalos munkaebéden látta vendégül a magyar külügyminisztert. Az ebéden részt vettek: dr. Bényi József párizsi magyar nagykövét, Jacques Lecompt budapesti francia nagykövet és a két delegáció tagjai. A magyar külügyminisztert a nap folyamán fogadta Michel Rocard államminiszter, tervezésügyi és területrendezési miniszter. A barátságos légkörben lezajlott találkozón a külügyminiszterek megismerkedtek egymás nézeteivel, és kifejtették véleményüket a két ország viszonyának alakulásáról, s a mindkét fél érdeklődésére számot tartó időszerű nemzetközi kérdésekről.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_puja_frigyes_claude_cheysson.jpgPuja Frigyes és Claude Cheysson

A bejrúti tömeggyilkosság ügyében lefolytatott vizsgálat eredménye, az ennek nyomán Izraelben kirobbant belpolitikai válság óhatatlanul bénítólag hat az izraeli-libanoni-amerikai tárgyalásokra, mert Menahem Begin kormánya - legalábbis átmenetileg - a hatalom megtartására összpontosítja erőfeszítéseit. Ez a bénultság nyomta rá a bélyegét a három küldöttség Kiriat Smonában lezajlott, merőben formális találkozójára. Az egyórás teljes ülés után albizottságokban folytatódott az eszmecsere a biztonsági intézkedésekről, a csapatkivonás és a jövőbeni kapcsolatok kérdéseiről. A feltűnő izraeli érdektelenségen az sem változtatott, hogy a térségbe visszatért Philip Habib amerikai megbízott Jeruzsálemben átadta Beginnek Reagan levelét, amelyben az elnök a Libanonban tartózkodó összes külföldi erők kivonását sürgette. Habib javaslatot tett továbbá az izraeli megszálló csapatok azonnali, részleges visszavonására egy átfogó kiürítési terv keretében

A sors fintora, hogy az izraeli belpolitikai válsággal egy időben adták át a World Press Photo 1982-es díjait, ahol az egyik nyertes az amerikai Robin Moyer lett a sabrai mészárlás után készített képével...

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_sabra_shatila.jpg

február 11.

A főváros felszabadulásának 38. évfordulója alkalmából a Városházán ünnepélyesen adták át az idei Pro Urbe Budapest kitüntetéseket. Az ünnepségen részt vett Maróthy László, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára; Köpeczi Béla művelődési miniszter, valamint a fővárosi állami és társadalmi szervek több vezető képviselője. Szépvölgyi Zoltánnak, a Budapest Főváros Tanácsa elnökének ünnepi beszéde után a fővárosi tanács végrehajtó bizottsága Pro ŰUbe Budapest kitüntetésben részesítette dr. Trautmann Rezsőt, az Elnöki Tanács helyettes elnökét, a Hazafias Népfront budapesti bizottsága elnökét, a fővárosi tanács műszaki-kommunális bizottsága tagját Budapest politikai, gazdasági és kulturális fejlődését elősegítő kiem elkedő közéleti tevékenységéért.

A szovjet hadsereg és haditengerészeti flotta megalakulásának közelgő 65. évfordulója alkalmából Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter a magyar néphadsereg más vezetőinek kíséretében az ideiglenesen Magyarországon állomásozó szovjet déli hadseregcsoport Vörös Zászló-Szuvorov-renddel kitüntetett nyikolajevi-budapesti gárda magasabbegységhez látogatott. A magyar vendégek ismerkedtek az alakulat történetével, a katonák kiképzésével. A látogatás során Czinege Lajos és kísérete megkoszorúzta a laktanyában levő hősi emlékművet. Czinege Lajost az alakulatnál Konsztantyin Kocsetov vezérezredes, a déli hadseregcsoport parancsnoka fogadta. A látogatáson részt vett Nyikolaj Szilcsenko vezérezredes, a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erői főparancsnokának magyarországi képviselője és dr. Antalóczy Albert, az MSZMP Komárom megyei Bizottságának első titkára.

Ariel Saron izraeli hadügyminiszter reggel benyújtotta lemondását Menahem Begin miniszterelnöknek. Ez a lépés azt követően történt, hogy az izraeli kormány csütörtök este - Saron egyedüli ellenszavazatával - jóváhagyta a Kahan-bizottság vizsgálati jelentését, amely a bejrúti palesztin menekülttáborokban elkövetett tömeggyilkosság felelősei között a hadügyminiszter lemondását vagy leváltását is indítványozta.

február 12.

Az ország nyugati, havas megyéiben szombaton lényegesen javultak az útviszonyok. A reggeli órákban mindenütt elállt a havazás, csöndesedett, illetve megszűnt a szél. Közlekedést akadályozó ködöt sehonnan sem jelentettek, a látási viszonyok az országban mindenütt jók voltak. Az autópályák, autóutak, főutak és valamennyi fontosabb alsóbbrendű út is teljes szélességében  alkalmas volt a biztonságosabb közlekedésre. A járművezetőktől azonban, főként Zalában, Győr-Sopron és Veszprém megyében a nedves, síkos, hókásás utak fokozott óvatosságot kívántak. A hegyek között a vízátfolyások, az alföldi kis utakon pedig a sár jelentett veszélyt. A havas területeken az Útfenntartás mintegy 130 gépe dolgozik. Munkájuk eredményeként tegnap már csak Győr-Sopron megyében, Egyházasfalu térségében néhány kis forgalmú bekötő út volt járhatatlan.

A hét végén az Egyesült Államok kongresszusának illetékes bizottsága vizsgálatot indított annak megállapítására, milyen módon segítették az amerikai hírszerző szervek a másodig világháború után szolgálatukba szegődött Klaus Barbie náci háborús bűnös elmenekülését a felelősségre vonás elől. Barbie, a lyoni hóhérként ismert Gestapo-főnök, akit Bolívia a közelmúltban kiadott, jelenleg francia fogságban van, s szombaton új adatok kerültek nyilvánosságra az amerikai kémszolgálattal folytatott együttműködéséről. Nyilatkozott John Willms, akit egész karrierje a hírszerzéshez köti, s ahonnan a közelmúltban vonult nyugdíjba. Elmondotta: az amerikai kémszolgálat őt bízta meg értékes ügynökének, Barbie-nek védelmével, ö kísérte Barbie-t egy kihallgatásra még 1946-ban, amelyet a francia elhárítás emberei folytattak, s akik a helyszínen le akarták tartóztatni a Gestapo-főnököt. - Ezt megakadályoztam, közölve velük, Barbie az Egyesült Államok hadseregének védelme alatt áll - mondotta. Hasonló értelemben nyilatkozott Barbieval fenntartott kémkapcsolatáról Earl Larette nyugalmazott ezredes is.

február 13.

Vasárnapi ülésén az izraeli kormány elfogadta Ariel Saron hadügyminiszter lemondását. Ezzel formálisan eleget tett a Kahan-bizottság javaslatának, amely a Bejrút környéki két palesztin menekülttáborban rendezett vérfürdőért Saront közvetlen felelőssé téve, menesztését sürgette.

Az idei téli szezon végi kedvezményes ruházati vásár első hetének a forgalma igen élénk volt. Az ország 35 Centrum-áruházában mintegy 180 millió forint értékű árengedményes cikk ta lált gazdára. Ez a forgalom a tavaly ilyenkorinál 7 százalékkal magasabb. Különösen kelendők voltak a női csizmák, női, bakfis- és férfitélikabátok, öltönyök, zakók, szoknyák. A Skála Budapest Nagyáruházban 14 százalékkal nagyobb ruházati forgalmat értek el, mint a tavalyi téli vásár első hetében. A slágercikkek főként a férfi- és női télikabátok, a bakfis steppelt sportkabátok, a meleg női és gyermekfehérneműk, gyermeksicipők, síruhák, béléses csizmák, cipők voltak. A Szivárvány Kereskedelmi Vállalat üzleteiben is a férfi-, női télikabátok voltak a legkelendőbbek, de sok gyermek kötöttsapka, gumicsizma, férfi-, női csizma is gazdára talált.

február 14.

Barátsági nagygyűlést rendeztek Moszkvában, a Vlagyimir IIjics Villamosgépgyárban a magyar-szovjet barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződés megkötésének 35. évfordulója alkalmából. Az ünnepségen jelen voltak a Szovjet-Magyar Baráti Társaság vezetői; megjelent Rajnai Sándor, hazánk moszkvai nagykövete. A gyűlésen Vaszilij Golubjev, az SZKP KB tagja, az SZMBT elnökhelyettese és Molnár Endre kereskedelmi tanácsos mondott beszédet. Az ünnepség előtt a magyar vendégek ellátogattak az 1847-ben alapított, ma Lenin nevét viselő nagy múltú üzembe, megismerkedtek a gyár munkájával, történetével. Az üzem munkásgárdája kollektív tagja a megalakulásának 25. évfordulóját ünneplő Szovjet-Magyar Baráti Társaságnak; SZMBT-szervezetük jelentős részt vállalt a szovjet-magyar kapcsolatok ápolásában, szoros szálak fűzik az MSZBT szervezeteihez.

Klaus Barbie-t, a „lyoni hóhért” a lyoni Montluc-erődből a Saint-Joseph börtönbe szállították át, s a börtönnek azt az épületét, amelyben Barbie-t őrzik, teljesen kiürítették, a többi foglyot máshová szállították át. A francia hatóságok különleges biztonsági intézkedésekkel akarják megakadályozni, hogy Barbie ellen esetleg merényletet kövessenek el, vagy pedig a „lyoni hóhér” öngyilkossággal próbáljon kitérni a felelősségre vonás elől. A francia televízió este közvetítette azt a filmriportot, amelyet Barbie Franciaországba szállításáról készítettek bolíviai és francia filmesek. Barbie, amikor még a bolíviai repülőgépen ült, azt hitte, hogy az NSZK-ba szállítják, s nem nagyon nyugtalankodott, csak akkor roppant össze, amikor Francia Guyanában francia gépre szállították át.

február 15.

A genfi leszerelési bizottság ülésén dr. Kőmíves Imre nagykövet, a magyar küldöttség vezetője a bizottságban képviselt szocialista országok nevében közös munkaokmányt terjesztett elő. E szerint a szocialista országok szükségesnek tartják, hogy mielőbb tárgyalások kezdődjenek a nukleáris energia biztonságos fejlesztését garantáló intézkedésekről. A javasolt nemzetközi megállapodás politikai és jogi eszközökkel elejét kívánja venni az olyan terrortámadásoknak, mint amilyent Izrael hajtott végre az iraki atomreaktor ellen 1981 júniusában.

Genfben teljes ülést tartott az európai nukleáris fegyverzet korlátozásáról tárgyaló szovjet és amerikai küldöttség. Ugyancsak tanácskozott a hadászati fegyverrendszerek korlátozásáról és csökkentéséről folyó tárgyalásokon részt vevő szovjet és amerikai delegáció.

február 16.

Sarlós Istvánnak, az MSZMP Politikai Bizottsága tagjának, a Minisztertanács elnökhelyettesének meghívására Budapestre érkezett Mieczyslaw Rakowski, a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának tagja, miniszterelnök-helyettes. Kíséretében van Stanislaw Ciosek szakszervezeti miniszter. A vendégeket a Ferihegyi repülőtéren Sarlós István fogadta. Jelen volt Tadeusz Pietrzak, Lengyelország budapesti nagykövete.

A Fehér Ház hivatalosan közölte: az Egyesült Államok jelenleg nem kíván Genfben az európai atomfegyverekről folyó tárgyalásokon új javaslatot tenni. Ez azt jelenti, hogy Reagan elnök csak az NSZK-beli választások után dönt arról, hogy egyáltalán mérle- geli-e érdemben a nyugat-európai vezetők indítványait egy rugalmasabb amerikai formulára a genfi tárgyalásokon. E nyugat-európai javaslatokat Bush alelnök nyugateurópai útja végeztével terjesztette Reagan elé.

február 17.

A Minisztertanács ülésén az év eleji tapasztalatok áttekintése alapján megállapította, hogy a tervben foglalt népgazdasági követelmények teljesítéséhez az irányító és a gazdálkodó szervezetek minden szintjén meg kell gyorsítani a feladatok végrehajtásához szükséges konkrét feltételek megteremtésének munkáit. Kötelezte az illetékes kormánybizottságokat, hogy folyamatosan ellenőrizzék és intézkedéseikkel segítsék elő a gazdasági folyamatok tervszerű alakulását. A kormány jóváhagyta azt az akcióprogramot, amely az élelmiszer- gazdaság teendőit szabja meg a gazdaságos anyagfelhasználási és technológia-korszerűsítési kormányprogram végrehajtásában. Legfontosabb feladat a termelés anyagigényességének mérséklése, a versenyképességet javító technológia- és gyártmánykorszerűsítés.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára csütörtökön fogadta Viktor Kulikovot, a Szovjetunió marsallját, a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erőinek főparancsnokát. aki hivatalos látogatáson tartózkodik hazánkban. A szívélyes, baráti megbeszélésen részt vett Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára és Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter.

február 18.

A magyar-szovjet barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződés aláírásának 35. évfordulójáról emlékeztek meg pénteken a Danuvia Gorkij Művelődési Központjában tartott ünnepségen. A nagygyűlésen a Magyar-Szovjet Baráti Társaság munkahelyi tagcsoportjainak, valamint a fővárosi nagyüzem dolgozóinak több mint 600 képviselője vett részt. Az elnökségben foglalt helyet Óvári Miklós, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, Puja Frigyes külügyminiszter, valamint Nyikolaj Danyilin, az SZMBT elnökhelyettese, a Szovjet-Magyar Baráti Társaság hazánkban tartózkodó küldöttségének vezetője, továbbá Nyikolaj Sevkun altábornagy, az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport politikai csoportfőnöke.

Rajnai Sándor, az MSZMP KB tagja, hazánk moszkvai nagykövete fogadást adott a magyar-szovjet barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződés aláírásának 35. évfordulója tiszteletére. A moszkvai magyar nagykövetségen rendezett fogadáson megjelent Mihail Gorbacsov, a z SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára, Iván Kapitonov, az SZKP KB titkára, Iván Poljakov, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnökhelyettese, Alekszej Antonov, a Szovjetunió miniszterelnök-helyettese, Vagyim Zaglagyin, az SZKP KB külügyi osztálya vezetőjének első helyettese és Szergej Loszev, az SZKP Központi Revíziós Bizottságának tagja, a TASZSZ vezérigazgatója, valamint Viktor Malcev, a Szovjetunió külügyminiszterének első helyettese. Jelen voltaik a Szovjetunió több minisztériumának vezetői, a szovjet hadsereg tábornokai, a Szovjet-Magyar Baráti Társaság központi vezetőségének tagjai, a Szovjetunió társadalmi és kulturális életének kiemelkedő személyiségei. Duschek Lajosné vezetésével részt vett a fogadáson az MSZBT küldöttsége is, amely a Szovjet-Magyar Baráti Társaság megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségekre érkezett Moszkvába.

Budapesten Russay István, a Mineralimpex Külkereskedelmi Vállalat és Vlagyimir Morozov, a Szojuznyeftyekszport Szovjet Külkereskedelmi Egyesülés vezérigazgatója aláírta az idei szovjet kőolaj- és kőolajtermék-szállítási szerződéseket. Ezek szerint a Szovjetunióból az idén érkező kőolaj és kőolajtermékek értéke meghaladja a 31 milliárd forintot, ami több mint egynegyede a Szovjetunióból származó összes magyar importtermék értékének.

február 19.

Bonnban nyilvánosságra hozták azt a válaszlevelet, amelyet Kohl nyugatnémet kancellár küldött előző nap az NDK áillamfőjének. Ebben Helmut Kohl azt közli Erich Honeckerrel, hogy nem áll módjában támogatni a közép-európai, harctéri nukleáris fegyverektől mentes övezet létrehozására irányuló svéd kezdeményezést. Honedker előzőleg e javaslat támogatására szólította fel Kohlt azzal, hogy az NDK kész egész területét rendelkezésre bocsátani egy ilyen övezet kialakításához.

február 20.

Délután elutazott hazánkból Mieczyslaw Rakowski, a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának tagja, miniszterelnök-helyettes, valamint Stanislaw Ciosek szakszervezeti miniszter, aki Sarlós Istvánnak, az MSZMP Politikai Bizottsága tagjának, a Minisztertanács elnökhelyettesének meghívására tartózkodott Magyar- országon. Búcsúztatásuknál a Ferihegyi repülőtéren jelen volt Sarlós István és Tadeusz Pietrzak, a Lengyel Népköz- társaság magyarországi nagykövete.

Az Egyesült Államok hatodik flottájának hajói eltávoztak a líbiai partok közeléből, és ismét a Földközi-tenger nyílt vizein tartózkodnak - jelentette a JANA líbiai hírügynökségre hivatkozva a Reuter angol hírügynökség. Kairóban elismerték: amerikai AWACS felderítő repülőgépek használják az egyiptomi létesítményeket. Az amerikai kormányzat vasárnap rendelte vissza a Nimitz repülőgép-anyahajót, melyet azért küldtek a líbiai partokhoz, mert Tripoli állítólag agresszióval fenyegette Szudánt.

A héten az amerikai slágerlistákat Michael Jackson Billie Jean-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét pedig a Men At Work Down Under című számai vezetik.

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_reklam_2.jpg

Kékfény:
Ittas járművezetőt ítélt el az Egri Megyei Bíróság. Tavaly augusztus 2-án a 27 éves Tóth Béla gyöngyösoroszi lakos ittas állapotban, jogosítvány nélkül ült személygépkocsijába, és falujából Gyöngyösre indult. Az egyik kanyarban egy motorkerékpárost akart megelőzni, s csak akkor pillantotta meg a vele szemben szabályosan haladó személyautót, amikor a két jármű között már csupán ötven méter volt a távolság. Tóth Béla ugyan gyorsan fékezett, de a szembejövő autó vezetője, hogy elkerülje a frontális ütközést, hirtelen jobbra kapta a kormányt. Az árokba szaladt, ott felborult. A vétlen gépkocsivezető utasa súlyos, maradandó fogyatékossággal járó sérülést szenvedett. Az Egri Járásbíróság a vádlottat már korábban bűnösnek mondta ki maradandó fogyatékosságot okozó ittas járművezetés bűntettében, ezért Tóth Bélát kétévi fegyházzal sújtotta, mellékbüntetésként négy évre eltiltotta a járművezetéstől. A vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, de az Egri Megyei Bíróság helybenhagyta az első fokú ítéletet, amely így most jogerőre emelkedett.

Közlemény:
A Volántourist 10% kedvezményt ad azoknak az utasoknak, akik bármely szocialista országba irányuló turistaútra (Jugoszláviába is) a részvételi dijat teljes egészében befizetik. Ugyanezt a kedvezményt nyújtjuk a lakossági valutakeret terhére nyugati országokba turistaútra jelentkezőknek is a részvételi díjforintban megjelölt részéből. Csak február 15-ig a Volántouristnál! 

Ciklusunk második szerdáján hiába fagyoskodtak a szurkolók (ezer néző), egyetlen gólt sem láttak az olimpiai válogatott idei első fellépésén. Igaz, a játéktér jégpályához hasonlított, a nehéz talajon folyamatos csapatjátékról szó sem lehetett. A lengyel olimpiai csapattal vívott csepeli találkozón a Kovács - Paróczai, Kőhalmi, Godán, Gálhidi - Kelemen, Nagy, Borsó - Tulipán, Szokolai, Pogány összeállítású együttes az első félidőben mezőnyfölényben játszott, de ez volt a legtöbb, amit elért. Ebben a szakaszban két nagy helyzet maradt ki: Borsó közeli lövését és Nagy léc alá tartó fejesét egyaránt hárította Szczech kapus. A szünet után a kezdő csapatból csak Paróczai, Gálhidi, Kelemen és Nagy maradt a pályán, bemutatkozott Gulyás, Turner, Kardos, Lazsányi, Budavári, Kiss S. és Dajka is. Utóbbi az 53. percben kedvező lehetőséget puskázott el; már csak a kapussal állt szemben, mégis hibázott. A színvonal a játéktérnek megfelelő volt, a hajrában csupán a túl kemény belemenések keltettek izgalmat a nézőtéren. A gól nélküli döntetlen tükrözi a látottakat; kedvezőbb körülmények között feltehetően jobb játékot is látunk majd az olimpiai együttestől.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_magyarorszag_lengyelorszag_olimpiai_lazsanyi_godan_tulipan.jpgA csepeli különítmény: Godán, Kőhalmi és Tulipán

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_magyarorszag_lengyelorszag_olimpiai_kelemen_gusztav.jpgKelement próbálja feltartóztatni a fehér mezes lengyel védelem

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_magyarorszag_lengyelorszag_olimpiai_nagy_antal_paroczai.jpgParóczai megindul a labdával

A 16. forduló előtti utolsó hétvégén könnyed játszadozásra készültek, mégis kínosan nehéz perceket éltek át az első osztályú csapatok az MNK-ban. A „kicsik” nem tisztelték a „nagy” neveket, csaknem valamennyi találkozón méltó partnerek voltak. Szombati eredmények: Kossuth KFSE-Pécsi MSC 0:2 G.: Lutz és Nagy I. Rába ETO-Keszthelyi Haladás 3:2 (2:0, 2:2, 2:2) G.: Hajszán (2), Szepesi, ill. Nagy III., Kovács. FTC-Szarvas 7:3 (3:2) Pogány (2), Szokolai (3), Nyilasi (2), ill. Antal, Kupeczky, Újvári. Bp. Honvéd-Debreceni Universitas 2:1 (1:0) Dajka (2), ill. Balla. A vasárnap eseményei:
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_mnk.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_mnk_22_s_volan_videoton.jpgKotul csatája a fehérvári védelemmel

És akkor lássuk a lényeget, a második és a harmadik vonal őszi mérlegét.

Az új rendszerű, egycsoportos labdarúgó NB II. első felvonásának végén legördült a függöny. Százkilencven mérkőzés eredményeit és eseményeit foglaljuk össze. Emlékeztetőül nézzük meg a másodosztály őszi tabelláját, ahonnan a csapatok tavasztól folytatják majd:
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_tabella.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_volan_sc.jpgA Volán SC együttese, az NB II. 1982/83-as idényének őszi első helyezettje. Hátsó sor (balról): Mészáros Imre pályaedző, Kovács G., Petre, Puskás, Kékesi, Fekete, Nyúl, Szeibert, Magos, Kajdi, Jagodics, Földes György technikai vezető. Középen: Ebedli, Forintos, Hatvanger, Sebők, Dunai, Lakat Károly dr. vezetőedző, Szabó, Hámori, Márkus, Krómer, Zombori. Elől: Varga, Kovács L., Szegedi

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_kazincbarcika.jpgA Kazincbarcikai Vegyész csapata, az NB II. őszi második helyezettje. Hátsó sor (balról: Gönczi István gyúró, Ráczi Attila technikai vezető, Orosz Zsigmond szakosztályelnök, Novák, Kasza, Ondrék, Szoboszlay Árpád, az egyesület elnöke, Mislei Tibor szakosztályvezető, Lipcsei Imre pályaédző. Középen: Helgert, Szobonya, Sztahon, Petrovics, Sáfrány István pályaedző, Frenkó László vezetőedző, Bukovics, Szép, Leskó. Elöl: Koleszárik, Vajda, Babus, Fister, Farkas, Fodor, Kiss, Majoros, Munkácsi

A fentiek mellé sok kiegészítő információt kaphatunk az alábbi két tabellából:
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_tabella_palyavalaszto.jpgidokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_nb_ii_tabella_vendegkent.jpg

Jó néhány érdekesség olvasható ki a táblázatokból. A legszembetűnőbb a HMSE szereplése. Hódmezővásárhelyről csak a Dorognak (!) sikerült két, a Kecskemétnek pedig egy pontot elvinni. Az otthonában félelmetes vásárhelyiek idegenben viszont nagyon bátortalanok voltak, csupán a Kőbányai útról tudtak egyetlen pontot hazavinni. Nagyon érdekes a Baja szereplése: az összesített táblázaton elfoglalt 10. helyezésüket első sorban gyenge hazai teljesítményüknek köszönhetik...

A 190 mérkőzést 613400 néző tekintette meg. Így az egy mérkőzésre jutó átlag nézőszám 3228 fő volt. A legtöbben Baján voltak. A Duna-partiak viszonylag gyenge hazai teljesítményeinek is 54200 szemtanúja volt. A legfoghíjasab nézőtér Nagy- bátonyban volt, a 10 hazai mérkőzésen összesen 12500 néző jelent meg.

A mérkőzéseden 582 gól született (átlag 3). A találkozók 23 százaléka (44 mérkőzés) végződött döntetlen eredménnyel. Egygólos különbséggel 64 találkozó (33 százalék), kétgólossal 54 mérkőzés (28 százalék) zárult

A 190 mérkőzésen 21 féle eredmény született. A „legnépszerűbb” az 1:0 volt, ilyen eredménnyel 32 találkozó ért véget. 3:1-es eredmény 29, 2:1-es 21, 1:1-es pedig 23 mérkőzésen volt. A legritkább eredmény - 5:2, 6:1, 6:3, 5:0 és 6:2 - egy-egy mérkőzésen fordult elő.

A második vonal mérkőzéseinek színvonalát is csillagokkal minősítettük. Csupán egy találkozót, a 13. fordulóban lejátszott Salgótarján-Eger mérkőzést értékelte tudósítónk 5 csillaggal. A mérkőzések többségére a középszerűség volt a jellemző, amit bizonyít, hogy 110 találkozó (csaknem 60 százalék) tudósításának végén volt látható 3 csillag. A további. találkozók közül 42-t 4. míg 37 mérkőzést 2 csillagosra minősítettek tudósítóink.

A legtöbb kiállítás a Dorognál történt: négy játékosuk kényszerült idő előtt elhagyni a pályát. Az Ózd, a Volán, Eger, Sopron, SZEOL AK és a Ganz-MÁVAG csapataiból senkit sem állítottak ki. A sárga lapos csúcstartó a Ganz-MÁVAG és a 22. sz. Volán! A Kőbányai útiaknál 15, míg a rákoscsabaiaknál 11 játékos gyűjtötte össze a 23-23 sárga lapot. A legkevesebb sárga lap a Volán és a Sopron csapatainál fordult elő: mindkét együttesnél 7-7 játékos vált a 10-10 sárga lap tulajdonosává. Egyénileg a legtöbb sárga lapot, 5-5-öt Orosházi (SZEOL AK), Szabó (Szekszárd), Németh (22. sz. Volán) és Varga (HMSE) kapták.

Lássuk, kik szerezték az ősz 582 gólját.
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_gollovolista.jpg

Területi bajnokság, Tisza Csoport:
A Tisza-csoportban az új szervezés utáni első bajnoki idényben valamivel színvonalasabb lett a küzdelem, mint azelőtt a megyeben, és a bajnokság a második év első felében azért is lehetett még jobb, mert jónéhány volt NB II-es együttes is a csoportba került. Megfelelően szerepelt a Honvéd Bem József SE és a Szolnoki MÁV MTE, a hajrában a D. Universitas is, viszont - a volt NB ll-esek közül - gyengébben ment a játék a Honvéd Asztalos János SE együttesének. Az őszi bajnok a Balmazújvárosi Lenin Tsz SE csapata. Az együttes az elmúlt bajnokságban aranyérmes volt, tehát továbbra is törekszik arra, hogy osztályozó- ra kerülhessen, mérkőzhessen majd az NB ll-be jutásért. A Balmazújváros 21 ponttal vezeti a mezőnyt, egy ponttal előzi meg a Honvéd Bem József SE csapatát, Kettővel a Szolnokot, a Rakamazt és a Tiszavasvárit. Amint látjuk, igep szoros az élmezőny! Az „alsóházban" vigasztalan a helyzete a Csengernek (hat pontja van), a 15. Hajdú Vasasnak meg kilenc. A bajnokság 15 fordulójában 369 gól született, mérkőzésenként több mint három.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_tisza_csoport_balmazujvaros.jpgA Balmazújváros együttese, a területi bajnokság Tisza-csoportjának őszi első helyezettje. Hátul (bakái): Gulyás, Radócz, Urbán, Szabó II., Szegedi, Sólyom, Szabó I. Középen: Bezendi Péter gyúró, Nagy Mihály vezetőedző, Kegyes, Pajkos, Bak, Szarvas, Tar Sándor intéző, Gráfer István ügyvezető elnök. Elöl: Jónás, Vaszilkó, Balogh, Tar, Gavallér, Zavaczki

Területi bajnokság, Mátra csoport:
A Mátra-csoport mezőnyét ebben a bajnokságban már 5 megye (Borsod, Heves, Nógrád mellett Pest és Szolnok) 16 együttese adja. A hat volt NB II-es csapat közül négy meghatározója a most folyó küzdelemsorozatnak, a listavezető miskolci Honvéd Papp J. SE mögött dobogós a Lehel SC, negyedik a Vác, ötödik a Gyöngyös. Közéjük csak a tavaly is ezüstérmes hatvani KVSC tudott belérközni. A várakozástól elmaradva viszont a kiesés ellen harcol az MVSC és a Balassagyarmat. A csoportból alighanem már búcsúzónak tekinthető a Pásztó, ősszel mindössze öt pontra tellett az újonc erejéből. A végelszámolásnál bajban lehet a salgótarjáni Siküveggyár mellett a Bélapátfalva is. A többi - nem említett - gárda alkotja a középmezőnyt.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_matra_csoport_h_papp_j_se.jpgA PAPP J. SE csapata, a területi bajnokság Mátra-csoportjának őszi első helyezettje. Hátul (balról): Farkas Béla pályaedzö, Benkő, Ragyina, Zsiros, Kleiber, Kincses, Oroszki, Paulovics, Fehér. Középen: Henrik, Sváb, Králik, Katona, Szert, Vágó György vezetőedző, Plotár, Bősz, Krizsán Pál intéző. Elöl: Kovács, Szarvas, Mákos, Verebélyi Gyula szakosztályelnök, Evelei József technikai vezető, Soltész, Bodor, Schubert

Területi bajnokság, Bakony csoport:
A Bakony-csoport érdekes, ellentmondásos idényt zárt. A második bajnoki év indulása előtt szinte mindenki úgy vélte, hogy az NB II-ből kiesett hat csapat részvétele mindenképpen növelni fogja a csoport játékerejét és ezzel együtt színvonalát. Erre eddig azonban csak az „utcahosszal” vezető Bakony Vegyész és a harmadik helyen álló Sabaria szolgált bizonyítékkal; a többiek bizony elsősorban még tiszteletet parancsoló nevükkel és nem jó játékkal próbálták „ijesztgetni” a kisebbeket. Hogy ez mennyire nem sikerült, azt legjobban az újonc Soproni Postás - az ősz meglepetés-csapata - tanúsítja jelenlegi negyedik helyével. A volt nagymúltú NB II-es társulatok (Székesfehérvári MÁV Előre 11., MÁV DAC 12., Ajkai Alumínium 13., Várpalota 15.) a mezőny második felében kullognak, csaknem kiesési gondokkal küszködve... A csoport színvonalát nehéz pontosan megítélni. Van szakvezető, aki szerint a csoport erősödött, a csapatok taktikailag érettebbek lettek, színvonalemelkedés következett be. Az ellenvélemény - ezt a nézők többsége vallja is a látottak alapján! -: nem emelkedett a színvonal, legfeljebb 4-5 csapat éri el a korábbi többcsoportos NB II közepes szintjét. Ha ez az igazság, akkor csakis pozitív lehet az értékelés - hisz amíg az NB II a második vonal volt, a mostani területi bajnokság egyértelműen a labdarúgás harmadik vonalát jelenti.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_bakony_csoport_bakony_vegyesz.jpgA Bakony Vegyész együttese, a területi bajnokság 1982/83-as idénye Bakony csoportjának őszi első helyezettje. Hátul (balról) Temesvári Tibor vezetőedző, Ágoston, Nyitrai, Bognár, Horváth, Éger, Palla, Gazsó Illés pályaedző. Középen: Jugovits, Görbicz, Belső II., Fülöp, Németh. Elől: Labanov, Gáspár, Budai, Kovács, Kozmor. A képről Csik és Zsadányi hiányzik

Területi bajnokság, Kőrös csoport:
Második „életévébe” lépett a területi labdarúgó-bajnokság úgynevezett Kőrös-csoportja is. Kezdetben vala, hogy három megye harmadik sorát fogta össze a békéscsabai központú versenybizottság. Közben aztán némiképp átrendeződtek a felsőbb osztályok is, és ez kihatással volt a körösiekre is. Az NB II-ből kiesett Gyulai SE, Szarvasi FSSC és a Szolnok megyei Szabó L. SE gárdájával egészült ki a mezőny - s mindehhez jött még az osztályozó mérkőzések után a Békés megyei bajnokság győztese, valamint a Pest megyei Dömsöd gárdája. Így aztán most végül is: öt megyére terjed ki a Körös-csoport. Hogy is fest most a Kőröscsoport őszi listája? Egyaránt 21-21 pontot szerzett a Gyulai SE és az OMTK - vezet az előbbi, gólkülönbséggel -, őket a Szarvas (20 pont), majd a Békési SE, a DÉLÉP SC és a Kecskeméti TE követi (egyaránt 19 ponttal), a Honvéd Szabó L. SE pedig 7. (18). Viszont utána már 12-12 ponttal a Honvéd Kun B. SE és a Dömsöd következik... Mint a táblázatból is kiderül, a mezőny élesen kettéválik. Persze, ez nem is meglepetés, az erőviszonyok tulajdonképpen adottak voltak - csak az újonc Békési SE gárdájának jó szereplését várták kevesen.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_koros_csoport_gyulai_se.jpgA Gyulai SE csapata, a területi bajnokság Körös csoportjának őszi első helyezettje. Hátul (balról): Nádas György gyúró, Himer István vezetőedző, Ótott, Lipták, Ottlakán, Himer József pályaedzö. Középen: Szabó András ügyvezető elnök, Novák, Cseh, Cserháti, Csorba, Mohácsi, Pfeifer József szakosztályvezető. Elöl: Szilágyi, Csathó, Kocsis, Hirka, Szűcs, Széplaki

Területi bajnokság, Duna csoport:
Nem kevesebb, mint nyolc (!) volt NB Il-es csapat erősítette meg az őszi idény rajtjakor a Duna csoport mezőnyét, köztük olyan együttes is, amely néhány éve még a legmagasabb osztályban szerepelt. A listavezető Dunaújvárosi Kohásznak nem is lehet ás célja, mint megnyerni a csoportot és sikeresen túljutni az osztályozón, azaz visszakerülni az NB II-be. A cél nagyon szép, sőt mondhatnánk - ismerve a Kohász múltját - természetes. És mit tettek ezért az elmúlt idényben? Először is alaposan átszervezték a csapatot, már csak szükségből is. Mert amikor kiesték az NB II-ből, nem kevesebb, mint 9 játékos jelentette be távozási szándékát, őket kellett pótolni. A csapat az ősszel otthonában 100%-os teljesítményt ért el, s csak idegenben borult fel időnként a papírforma. Három mérkőzésük döntetlennel ért véget, s az idény közepén, amolyan hullámvölgyben, egyaránt 1:0-ra kikaptak az Érd és az újonc Dunakeszi otthonában. Ám ezeket a balsikereket csak kisiklásként könyveli el a vezetőedző, s joggal érzi úgy, hogy ők alkotják a mezőny legegységesebb csapatát. Dunaújvárosban tehát úgy fest, kiheverték a nagy érvágást, s talán már a nyáron megteszik az első lépést, hogy elfoglalják az őket megillető helyet a magyar labdarúgásban. A kérdés most már csak az: mit szólnák majd mindehhez az üldözők, a szintén volt NB Il-es ellenfelek.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_duna_csoport_dunaujvarosi_kohasz.jpgA Dunaújvárosi Kohász csapata, a területi bajnokság Duna csoportjának őszi listavezetője - (hátsó sor, balról) Somogyi edző, Tatárr, Nagy, Kruck, Tímár, Tóth, Palicskó Tibor vezetőedző, (középső sor) Pruckner, Flórian, Holló, Boldoczki, Németh, Keller, Kuti, (első sor) Ress, Alföldi, Sajó, Fajkusz, Csikesz, Menyhárt és Mártai

Területi bajnokság, Dráva csoport:
A második bajnoki esztendő első fele újabb kérdésekre volt hivatott választ adni. Míg korábban magát a létjogosultságát kellett igazolnia, most arra kerestek - illetve vártak - választ az illetékesek és persze a szurkolók, hogy valójában emelkedett-e a színvonal? Amíg ugyanis az első évben (1981/82) a megyei bajnokság leg jobbjaiból verbuválódott össze a mezőny, ezúttal már komoly, nagymúltú csapatok is helyet kaptak „itt lenn”. Olyanokat köszönthetünk a Dráva csoportban, mint a volt NB I-es Kaposvári Rákóczi, a PVSK, a Komló, továbbá a volt másodosztályúak közül a Sellye, a Mohács-Véménd és a Dombóvár. És akkor még nem is említettük a szép hagyományokkal rendelkező PBTC-t vagy a Táncsics SE-t és a Mázaszászvárt. Csoda-e, ha a legtöbben ádáz küzdelmet jósoltak az 1982/83-as bajnokságra? Az előzetes erőviszonyok alapján egy Kaposvári Rákóczi-Komló párharcra esküdtek a legtöbben. Kétségtelen, „papíron” e két együttes rendelkezett a legütőképesebb játékosokkal. És erre mi történt? Hosszú időn át két olyan egyesület játszotta a főszerepet, amelyet korábban alig ism ertek - előbb a Kisdorog, később pedig a Siklós csapata. Valahogy úgy nézett ki a dolog, mint az ökölvívó esete, akit edzője egy erős ellenféllel szemben azzal küld be a szorítóba, hogy: „Ne add meg könnyen magad, fiam!” És eztán ez az ökölvívó ott benn a küzdelem közepette megérzi, már az első menet során megérzi, hohó, itt még akár keresnivalóm is lehet... A Kaposvári Rákóczinak ősszel bizony „nagyobb volt a füstje, mint a lángja”, a Komló pedig szinte futószalagon szállította a hazai vereségeket. A „csalódások idénye” kifejezés méltán illik az elmúlt fél évre. Amit joggal vártunk: a hevesebb küzdelmeket, a váratlan keresztbe veréseket, a nagy taktikai csatákat, a felsőbb osztályban szerzett tapasztalat érvényesülését, és mindebből következően, egy élcsoport gyors kialakulását - nagyrészt elmaradt. 

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_az_nb_ii_es_a_harmadik_vonal_drava_csoport_siklos_se.jpgA Siklósi SE csapata, a területi bajnokság Dráva csoportjának őszi első helyezettje - (hátsó sor, balról) Csordás István vezetőedző, Hausznecht, Bori, Horváth, Kovács, Ferenczi, Mehring II., Kiss Sándor pályagondnok, (középső sor) Mim, Pazaurek, György, Petrétei, Vincze, Batik, (első sor) Szabó V., Alt, Nyárs, Zrínyi és Szobó K.

A következő hétvégén már jön a 16., az első tavaszi forduló, az alábbi párosításokkal:

ZTE-Vasas
DVTK-Rába ETO
MTK-VM-Csepel
Haladás-Ferencváros
Bp. Honvéd-Nyíregyháza
Ú. Dózsa-Pécsi MSC
Videoton-Békéscsaba
Tatabánya-DMVSC

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr7114241703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tököm Állat 2018.12.23. 18:57:25

Hát ez a siklósi pizsama überfasza <3

maribor_ 2018.12.23. 19:15:01

@Tököm Állat: Pruki a Kohász képen meg smafu, mi? Görbicz apukáról nem beszélve a Bakony Vegyészben.

Feyyaz 2018.12.23. 23:31:07

Hopsz, Plotár Gyula a H.Papp József SE-ben!
Itt vették észre a tatabányaiak, akik egyszer 1 nappal korábban megérkeztek Diósgyőrbe, és unalmukban kerestek maguknak valami meccset.
süti beállítások módosítása