Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 17. forduló

2019.01.08. 14:28 maribor_

1983. március 5-6., a tavasz első hétvégéje

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_headlines.jpgNyolcvan éve alakult meg a Vasas Szakszervezet. Kommunista műszakok az évfordulón, újabb elemet emeltek be a korszerűsödő Árpád-hidba

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

február 28.

Ma kezdődik a tanköteles gyermekek beíratása az általános iskolákba. Mintegy 180 ezer gyermek kezdi meg idén szeptemberben általános iskolai tanulmányait. A tankötelesek beíratására az egész országban március 1. és 15. között kerül sor. A beíratásról tudni kell, hogy törvény írja elő: minden gyermeknek iskolába kell járnia a hatodik születésnapját követő szeptember 1-től. A szülő vagy gondviselő kötelessége, hogy beírassa a körzethatár szerinti iskola első osztályába a gyermeket, ha a gyermek 1983. augusztus 31-ig betölti hatodik életévét (vagyis aki 1976. szeptember 1. és 1977. augusztus 31. között született.) Beíratáskor a gyermek adatait a szülő a saját személyi igazolványával, a gondviselő a gyermek születési anyakönyvi kivonatával igazolja. Az iskolaérettség elismertetéséhez orvosi bizonyítvány szükséges, tehát a szülőnek, a gondviselőnek ezt az okiratot is be kell szereznie. Az óvodába járóknak van ilyen, a nem óvodások számára pedig a körzeti gyermekorvostól kell kérni azt. A beíratáskor azt is be kell jelenteni, hogy a gyermeket napközibe kívánják-e adni vagy nem. 

Puja Frigyes külügyminiszter meghívására hivatalos, baráti látogatásra hazánkba érkezett Stefan Andrei román külügyminiszter. A vendéget a Ferihegyi repülőtéren Puja Frigyes fogadta. Jelen volt Barity Miklós, hazánk bukaresti és Vidor Bolojan, a Román Szocialista Köztársaság budapesti nagykövete. A megérkezést követően a Külügyminisztériumban megkezdődtek a hivatalos magyar-román külügyminiszteri tárgyalások. A megbeszélésen részt vett Barity Miklós és Victor Bolojan. Este Puja Frigyes díszvacsorát adott vendége tiszteletére a Külügyminisztérium vendégházában.  

Az amerikai CBS tévétársaság levetíti a legendás MASH című tv-sorozat utolsó részét.

A sorozat tizenegy év alatt 256 részt élt meg, a záró rész közel két és fél órásra sikerült. 125 millióan látták, ezzel minden idők legnézetebb sorozat epizódjává vállt, a mai napig nem tudták ezt megdönteni.

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_alan_alda_2.jpgAlan Alda nem csak a főszerepet játszotta, ő volt az író és a forgatókönyvíró is egyszemélyben - és ő, ahogy a magyar nézők leginkább ismerhetik, a Vészhelyzet Dr. Lawrence-ként

Több mint egy évtized alatt olyan szereplők tűntek fel a sorozatban, mint Alan Alda, Laurence Fishburne, Patrick Swayze, Leslie Nielsen, vagy Michael O'Keefe.

március 1.

Stefan Andrei román külügyminiszter, aki Puja Frigyes külügyminiszter vendégeiként hivatalos, baráti látogatáson tartózkodik hazánkban, megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét. Ezt követően a Külügyminisztériumban folytatódtak a hivatalos magyar-román külügyminiszteri tárgyalások. A román diplomácia vezetője délután Herendre látogatott, ahol megtekintette a porcelángyár múzeumát. Stefan Andrei hivatalos programjának következő állomása a Fejér megyei Kápolnásnyék volt: itt a Vörösmarty Termelőszövetkezet tevékenységéről kapott tájékoztatást.

Az SZKP Központi Bizottsága, a Legfelsőbb Tanács Elnöksége, valamint a szovjet kormány meghívására hivatalos baráti látogatásra Moszkvába érkezett Samora Machel, a Mozambiki Népi Köztársaság és a FRELIMO-párt elnöke. A magas rangú vendéget a repülőtéren Konsztantyin Csemyenko, az SZKP KB PB tagja, a KB titkára, Andrej Gromiko, az SZKP KB PB tagja, külügyminiszter, Vaszilij Kuznyecov, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnökhelyettese és más hivatalos személyiségek fogadták. Samora Machel megkezdte tárgyalásait a szovjet vezetőkkel. A Kremlben találkozott Nyikolaj Tyihonov kormányfővel. A szovjet-mozambiki kapcsolatok fejlődését jelentékeny mértékben elősegítette a gazdasági, műszaki és kereskedelmi kormányközi bizottság, amelyet 1980-ban hoztak létre. Tyihonov kormányfő és Samora Machel találkozóján megállapították, hogy a kétoldalú kapcsolatok fejlődéséhez jó alapot szolgáltat a barátsági és együttműködési szerződés.

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_gromiko_samora_machel_csernyenko.jpgMachel elnök Gromiko és Csernyenko társaságában

A megbeszélés során különösen nagy figyelmet fordítottak a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokra. Megállapították, hogy kedvező lehetőségek vannak azok további fejlesztésére az 1990-ig érvényes hosszú távú egyezmény alapján. A mozambiki államfő tárgyalt Andrej Gromikóval is. A megbeszélés során érintették a két ország együttműködésének fejlődésével kapcsolatos kérdéseket, s megvitattak több közös érdeklődésre számot tartó nemzetközi problémát.

A nyugatnémet fővárosban tartották meg a Közös Piac külügyminiszteri konferenciájának ülését. A tanácskozás napirendjén a kelet-nyugati viszony, a lengyelországi helyzet, a madridi találkozó, a közel-keleti válság, valamint a Közös Piac tagállamainak fokozottabb külpolitikai együttműködése szerepelt. Hans-Dietrich Genscher nyugatnémet külügyminiszter, a Közös Piac tanácsának soros elnöke, a meglevő feszültség ellenére viszonylag pozitívan ítélte meg a kelet-nyugati viszony jövőjét. A bonni külügyminisztérium szóvivőjének közlése szerint Genschernek ez az állásfoglalása a lengyelországi helyzetre is kiterjedt, bár a részt vevő külügyminiszterek nem egységesen ítélték meg a legutóbbi lengyel fejleményeket, és sürgették a már ismert nyugati követelések teljesítését. Genscher felhatalmazást kért kollégáitól ahhoz, hogy felvesse a lengyel kormánynál a nyugati követségek és újságírók állítólagos akadályoztatásának kérdését. A külügyminiszteri konferencia részvevői szorgalmazták, hogy az európai biztonsági és együttműködési értekezlet madridi találkozója mihamarabb lényegi, tartalmas záródokumentummal fejezze be munkáját. Genscher későbbi sajtóértekezletén kijelentette: A Közös Piac külügyminiszterei a közel-keleti válsággal kapcsolatban egyaránt támogatni kívánják az arab és az amerikai terveket, szorgalmazva a Palesztinai Felszabadítási Szervezet részvételét a tárgyalásokon. Genscher bírálta Izrael állam erőszakos telepítési politikáját és a palesztin polgári lakosság védelméért szállt síkra.

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_kozospiaci_kulugyminiszterek.jpgA közöspiaci külügyminiszterek a tanácskozás után

Gyengülő harci tevékenységről érkeznek hírek az iraki-iráni frontról a február 7-én indított legutóbbi - tavaly július óta negyedik - iráni offenzíva leállása óta. Bagdadi jelentés szerint az iraki csapatok rajtaütöttek egy iráni csapat-összevonási körzeten, és megöltek kilenc iráni katonát. A helyszínt nem jelölték meg. Bagdadi források közölték azt is, hogy iraki repülőgépek iráni állásokat bombáztak Miszan kormányzóságban, Irak déli részén. Teheránban arról számoltak be, hogy az iraki repülőgépeket visszafordulásra kényszerítették, az iráni csapatok pedig 20 iraki katonát megöltek a front északi részén.

március 2.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára a KB székházában fogadta Stefan Andreit, a Román Kommunista Párt Központi Bizottsága Politikai Végrehajtó Bizottságának póttagját, külügyminisztert, aki hivatalos, baráti látogatáson tartózkodik hazánkban. A megbeszélésen áttekintették a két ország kapcsolatainak alakulását, valamint a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseit. Lázár György, a Minisztertanács elnöke a Parlamentben fogadta a román diplomácia vezetőjét. A programokon részt vett Puja Frigyes külügyminiszter. Jelen volt Barity Miklós, hazánk bukaresti és Victor Bolojan, a Román Szocialista Köztársaság budapesti nagykövete. Stefan Andrei a nap folyamán koszorút helyezett el a román hősöknek a Rákosligeti temetőben levő síremlékén. Hivatalos, baráti látogatását befejezve a délutáni órákban elutazott Budapestről Stefan Andrei. A Ferihegyi repülőtéren vendéglátója, Puja Frigyes búcsúztatta. Jelen volt Barity Miklós és Victor Bolojan.

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_kadar_janos_stefan_andrei.jpgKádár János és Stefan Andrei a tárgyalóasztalnál

Az influenzás megbetegedések terjedése miatt az ország további megyéiben rendelték el a kórházlátogatási tilalmat. Hajdú-Bihar és Somogy megye valamennyi gyógyintézetében tegnap óta, a Nógrád megyei kórházakban pedig mától beteglátogatási tilalom van érvényben.

Jurij Andropov, az SZKP KB főtitkára a Kremlben fogadta a hivatalos, baráti látogatáson Moszkvában tartózkodó Samora Machel mozambiki elnököt, akivel a két ország, valamint a két párt kapcsolatairól és az afrikai helyzetről tárgyalt. Machel a nap folyamán találkozott Dmitrij Usztyinov honvédelmi miniszterrel is, ezenkívül Andrej Gromikóval aláírta az 1983-1984. évekre szóló szovjet-mozambiki kulturális és tudományos együttműködési jegyzőkönyvet.

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_gromiko_samora_machel_andropov.jpgJurij Andropov, Andrej Gromiko társaságában fogadta Samora Machelt

Ma reggel Enrico Berlinguer főtitkár beszámolójával a milánói sportpalotában megkezdődött az Olasz Kommunista Párt XVI. kongresszusa. A kongresszuson a csaknem egymillió-hétszázezer párttag képviseletében 1109 választott küldött vesz részt, közöttük 221 nő. A párt ifjúsági szervezete küldötteinek a száma 115. Jelen lesz a tanácskozáson valamennyi olasz demokratikus párt delegációja. A szocialista párt küldöttségét Bettino Craxi, a párt főtitkára vezeti, aki fel is szólal a tanácskozáson. A többi pártküldöttséget is a főtitkárok vezetik; a kereszténydemokrata pártét Ciriaco De Mita, a szociáldemokrata pártét Pietro Longo, a republikánus pártét Giovanni Spadolini, a proletár egységpártét Luco Lucio Magri. Jelen lesznek a kongresszuson a demokratikus tömegszervezetek delegációi, a kulturális, a tudományos és a művészeti világ neves képviselői.

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_olasz_kommunista_part_kongresszus.jpgA kongresszusi tanácskozóterem

Az Olasz Kommunista Párt 140 kommunista és munkás-, szocialista és szociáldemokrata párt, illetve haladó felszabadító mozgalom delegációját hívta meg a kongresszusra. Már a tanácskozás megnyitása előtti napokban száz küldöttség jelezte érkezését, illetve közülük több már kedden Milánóban tartózkodott. Az MSZMP küldöttségét Korom Mihály, a Politikai Bizottság tagja, a Központi Bizottság titkára vezeti. A delegáció tagja Horn Gyula, a KB külügyi osztályának helyettes vezetője. A kedd este Milánóba érkezett magyar küldöttséget Gianni Cervetti, az OKP vezetőségének tagja, Lombardia tartomány pártszervezetének titkára fogadta. Az SZKP küldöttségét Viktor Ajanaszjev, a központi bizottság tagja, a Pravda főszerkesztője vezeti, a delegáció tagja Vagyim Zaglagyin, a KB külügyi osztályának helyettes vezetője. Huszonegy évi távollét után első alkalommal jelen lesz a tanácskozáson a Kínai Kommunista Párt delegációja is Hu Csi-li, a KB titkársága tagjának vezetésével. A kongresszusra 65 ország diplomáciai képviselőit hívták meg. Részt vesz a kongresszuson Szita János, hazánk római nagykövete.

Az MSZMP Központi Bizottságának üzenete az OKP XVI. kongresszusához
A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága az Olasz Kommunista Párt XVI. kongresszusa alkalmából a következő üzenetet küldte a kongresszus részvevőihez:
Kedves Elvtársak! A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága valamennyi magyar kommunista nevében tisztelettel köszönti az Olasz Kommunista Párt XVI. kongresszusát, annak minden részvevőjét, és eredményes munkát kíván tanácskozásuknak...
...A felhalmozódott és megoldásra váró belső politikai, gazdasági, társadalmi problémák, valamint az egész emberiség létét fenyegető fegyverkezési hajsza megfékezéséért, az enyhülés eredményeinek megőrzéséért, a békés egymás mellett élés feltételeinek tartós biztosításáért folytatott harc nagy feladatai komoly erőpróba elé állítják az olasz baloldali erőket, köztük elsősorban a kommunistákat...
...A magyar kommunisták nagyra értékelik az Olasz Kommunista Párt erőfeszítéseit, harcát az olasz dolgozó nép jogainak védelméért, békés és szocialista jövőjének kivívásáért. A Magyar Szocialista Munkáspárt szolidáris azzal a harccal, amelyet az OKP nehéz körülmények között, az olasz nép felemelkedéséért folytat. Pártunk meggyőződése, hogy az internacionalista szolidaritás növeli erőinket, s ezért nélkülözhetetlen a társadalmi haladásért és a béke védelméért folyó küzdelemben...
...A magyar kommunisták igyekeznek úgy szolgálni a béke és a társadalmi haladás közös ügyét, hogy a lehető legjobban megoldják a szocialista építés soron levő feladatait Magyarországon. Szilárd elhatározásunk, hogy a kedvezőtlen nemzetközi hatások ellenére is ne csak megvédjük, hanem tovább is fejlesszük szocialista vívmányainkat...
...A Magyar Szocialista Munkáspárt - átérezve felelősségét saját népe s egyben a nemzetközi munkásmozgalom előtt is - kíván sok sikert az olasz kommunisták áldozatos harcához...

Egyiptomi-amerikai-izraeli hármas megbeszélések kezdődtek a Szuezi-csatoma partján fekvő Iszmailiában Tabáról. A hétszáz négyzetméternél nem nagyobb területsáv egyike Izrael és Egyiptom vitatott határszakaszainak. Bizonyíthatóan egyiptomi felségterület, ám Izrael idegenforgalmi létesítményeket emeltetett a stratégiai értelemben is számottevő, Eilattól délre eső ponton, és kompenzációs követelésekkel akadályozza a Sínai-félszáget részleges kiürítése óta függőben levő rendezést.

március 3.

A kormány Tájékoztatási Hivatala közli: A Minisztertanács csütörtöki ülésén további intézkedéseket határozott el a Balaton vízminőségének javítására, a térség természeti értékeinek és üdülő jellegének fokozott védelmére. A határozat előírja egyebek között, hogy meg kell gyorsítani a vízminőség védelmét, ennek keretében a part menti települések higiéniájának javítását szolgáló beruházásokat. Ezzel együtt a balatoni üdülőkörzet meghatározott településein a túlterhelés csökkentése céljából átmenetileg meg kell tiltani a belterület növelését, újabb üdülők, szállodák, kempingek, hétvégi pihenésre - a zártkertekben gazdasági célokra - szolgáló épületek létesítését vagy bővítését, valamint új zártkertek kijelölését. A kormány kötelezte az építésügyi és városfejlesztési minisztert, továbbá az illetékes főhatóságok és tanácsok vezetőit, hogy gondoskodjanak a határozat végrehajtásáról. A Minisztertanács tájékoztatást kapott az Állami Ifjúsági Bizottság elnökétől az Iskolatelevízió és Iskolarádió tevékenységéről, és elismerését fejezte ki az eddig végzett munkájukért. 

Samora Machel, a FRELIMO-párt elnöke, a Mozambiki Népi Köztársaság államfője befejezte látogatását a Szovjetunióban. A mozambiki politikus a nap folyamán baráti látogatásra a Német Demokratikus Köztársaságba érkezett. Délben Erich Honecker, az NSZEP KB főtitkára, az NDK Államtanácsának elnöke megbeszélésen fogadta mozambiki vendégét. A két államférfi találkozóján áttekintették az NDK és Mozambik, illetve a két párt együttműködésének eddigi alakulását és a kapcsolatok fejlesztésének távlatait, és megvitatták a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseit. A megbeszélések befejeztével Erich Honecker díszebédet adott Samora Machel tiszteletére. Pohárköszöntőjében Honecker megállapította: az emberek békés jövőbe vetett bizalmát erősítené, ha egyezmény jönne létre a Varsói Szerződés és a NATO között a katonai erőszak alkalmazásának száműzéséről. 

A főtitkári beszámoló megvitatásával folytatódott a milánói sportpalotában az Olasz Kommunista Párt XVI. kongresszusa. Felszólaltak más olasz pártok vezetői is a tanácskozáson. A legnagyobb várakozás a szocialista párt főtitkárának felszólalását előzte meg. Bettino Craxi anélkül, hogy részletezte volna a két párt közötti nézeteltéréseket és konkrétan válaszolt volna Berlinguer bíráló megjegyzéseire, elismerte: az OKP és a szocialista párt közötti kapcsolat nem olyan jó, mint lehetne. A kommunisták és a szocialisták ennek ellenére sok területen együttműködnek. Egymástól eltérő politikánk a demokratikus élet keretében nem eleve kibékíthetetlen - vélte Craxi. Sürgős feladatként jelölte meg, hogy szüntessék meg a két párt közötti meg nem értést, néhol ellenségeskedést. A szocializmusért harcoló erők alapvető feladataként a jövő előkészítését, új célok meghatározását jelölte meg a válságban levő és - mint mondotta - hamarosan válaszút elé kerülő olasz társadalom számára.

A kongresszuson - a párt vezetőinek korábbi döntése szerint - a külföldi vendégek nem szólalnak fel, hanem üdvözleteiket a párt lapja, a L’Unitá folyamatosan közli. A lap a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága üzenetével nyitotta meg a sort. A L’Unitá csütörtöki számában a Francia Kommunista Párt köszöntő soraival együtt közölte az MSZMP Központi Bizottsága üzenetét is.

Az amerikai részvétellel folytatott izraeli-libanoni tárgyalások 20. fordulója arról tanúskodott, hogy a szemben álló felekben van készség a kiélezett nézeteltérések áthidalására. Az izraeli Netánjában megtartott találkozó részvevői rövid ülésezés után albizottságokban tanácskoztak a hadiállapot megszüntetéséről, az izraeli csapatkivonás, a dél-libanoni biztonsági intézkedések és a kétoldalú kapcsolatok kérdéseiről. Az izraeli küldöttség szorgalmazta, hogy foglalják írásba azokat a tárgyalási pontokat, amelyekben egyetértésre jutottak.

március 4.

A Szakszervezetek Országos Tanácsának elnöksége ülést tartott, amelyen az újítási tevékenységre vonatkozó jogszabályok továbbfejlesztésével foglalkozott. A testület tudomásul vette azokat a pénzügyi-gazdasági intézkedéseket, amelyek az újítások és találmányok kidolgozásának és hasznosításának javítására eddig történtek. Szükségesnek tartja azok további fejlesztését. Egyetért az újításokra vonatkozó minisztertanácsi rendelet módosításának tervezetével, az abban foglalt változtatások egybeesnek az újítók és feltalálók V. országos tanácskozásán elhangzott javaslatokkal. Az újító és feltaláló tevékenység fejlesztésére, a vállalati újítási szabályzatok korszerűsítésére irányelvek kiadását is szükségesnek tartja.

A kölcsönös megegyezés közeli lehetőségét illetően derűlátóbbak a vélemények Madridban, az európai béke és biztonság kérdéseivel foglalkozó találkozón. A pénteki plenáris ülésnek egyetlen témája a jövő heti munkaprogram elfogadása volt, amely - a tárgyalások előrehaladásának megfelelően - kissé eltér az előzőektől. Hétfő délután a küldöttségvezetők nem hivatalos ülésére kerül sor, ahol meghallgatják a különböző tárgyalócsoportok jelentését az eddig végzett munkáról. Egyúttal felmérik: melyek azok a nyitott kérdések, amelyek további egyeztetést, véleménycserét igényelnek. A tárgyszerű légkört figyelembe véve, amennyiben a nyugati országok a következő hetekben ugyanolyan rugalmas és konstruktív magatartást tanúsítanak, mint a szocialista államok küldöttségei, ez év nyaráig sikerülhet elfogadni egy tartalmas és kiegyensúlyozott záródokumentumot.

Bár a jövő hét keddjén Khaldéban folytatódnak az izraeli-libanoni-amerikai tárgyalások, megfigyelők úgy értékelik a csütörtökön lezajlott 20. tárgyalási fordulót, hogy a több mint két hónapja tartó alkudozás Izrael megmerevedett magatartása miatt visszajutott a kiindulópontra. A terméketlen tárgyalásokkal párhuzamosan napról napra fokozódik egy izraeli-szíriai katonai konfliktus veszélye, nő a Mose Arensz hadügyminiszter által kilátásba helyezett izraeli „megelőző csapás” lehetősége. Rafael Ejtan vezérkari főnök új, a szíriai légvédelem korszerűsítésénél is hatásosabb ürügyet talált a tervezett agresszió előzetes igazolására. Nyilatkozatában azzal vádolta Szíriát, hogy Izrael megtámadására készül. A nyílt fenyegetések eszkalációja azt jelenti, hogy az izraeli megelőző támadás nem korlátozódik a Szíria területén kiépített légvédelmi bázisokra, hanem a Kelet-Libanonban állomásozó szíriai békefenntartó erőket is célba veszi.

Reagan elnök hivatalos vacsorán látta vendégül csütörtökön este San Franciscóban a brit királynőt és férjét. A vacsorát a város egyik múzeumában tartották meg. Az épületet 35 ezer dollárért csinosították ki erre az alkalomra. Miközben II. Erzsébet Reagan elnökkel és Shultz külügyminiszterrel beszélgetett, az épületet több száz rohamrendőr őrizte Az eseményen ugyanis hívatlanul több ezer tüntető is megjelent. A békés felvonulók világnézetüktől függetlenül egyetértettek abban, hogy ellenzik a britek észak-írországi jelenlétét. A tüntetők élesen bírálták a Fehér Ház gazdaságpolitikáját is. Egyik jelszavuk szerint: Reagan a szegényektől lopja el azt, amit a gazdagoknak juttat.

március 5.

Szombaton szerte az országban kommunista műszakkal ünnepelték a vasasszakszervezet megalakulásának 80. évfordulóját. Csatlakozva a szakszervezet felhívásához: a részvevők a munkabér nagyobbik részét idős, nyugdíjas kollégáik támogatására ajánlották fel. Angyalföldön a Láng Gépgyár, a Kohászati Gyárépítő Vállalat, a Gyár- és Gépszerelő Vállalat, a Csavaripari Vállalat, az Acélöntő- és Csőgyár, az ELZETT Művek, a PÁTEX és a Fémmunkás Vállalat több mint tízezer munkása, alkalmazottja vett részt a szombati műszakon. A Magyar Hajó- és Darugyárban 5200 dolgozó folytatta heti munkáját. Angyalföldi, óbudai, daru- és kazán-, valamint tiszafüredi gyáregységeikben szovjet megrendelésre készülő úszó- és portáldaruk, tolóhajók építésén, szerelésén dolgoztak. Szállításra készítették elő a közeljövőben Uruguayba induló kétszáz tonnás úszódarut, s tovább dolgoztak az indiai megrendelésre készülő kazánblokk kialakításán. Balatonfüredi gyáregységükben folytatták a BKV részére épülő kishajók összeállítását, valamint az Országos Kőolaj- és Gázipari Trösztnek készülő ponton- vasszerkezetek szerelését. A kerület szolgáltató vállalatai, a Budapesti Elektromos Művek, a Felvonójavító és a Fővárosi Javító-Szerelő Vállalat szakemberei lakossági megrendeléseket teljesítettek. A Ganz-Mávag két budapesti és három vidéki gyárában több mint 7600-an láttak munkához. A többi között az Árpád-híd- felújításához vasszerkezeti elemeket, görög megrendelőiknek dízelmozdonyokat, a Szovjetunió részére pedig motorvonatokat szereltek. Szombaton is dolgoztak az Árpád- híd építői. A kora reggeli órákban a 120 tonnás Clark Ádám úszódaru az északi hídpályára emelt egy újabb, 18 méter hosszú, 90 tonnás hídelemet. A munkálatok idejére sem zárták le a környék útjait; a gépkocsi- és a HÉV-forgalom zavartalan volt. Az Ikarus Karosszéria- és Járm űgyár mintegy hét és fél ezer dolgozója ezen a napon 28 autóbusz szerelését fejezte be. A Csepel Autógyár csepeli és két vidéki gyárában szombaton 28 millió forint értékű terméket állítottak elő. A többi között az Ikarus autóbuszaihoz alvázakat, Szíriái exportra pedig teherautókat készítettek. Az Orionban folytatták a színes és fekete-fehér készülékek, valamint a Szovjetunióba szállítandó mikrohullámú vonalak gyártását. Az Özdi Kohászati Üzemekben egy hétig tartó kommunistaműszak-soro- zat kezdődött. A gyár kilenc és fél ezer dolgozója arra vállalkozott, hogy a napi munkaidő letelte után segít a rúd-drót hengermű és a folyamatos acélöntőmű nagyjavításához szükséges anyagok, tartalék alkatrészek elkészítésében, s hozzájárulnak a IV-es kohó nagyjavításának mielőbbi befejezéséhez. Dolgoztak ezen a napon Salgótarján nagyüzemeiben is. A Magyar Gördülőcsapágy Művek debrecepi gyárában, a diósdi, illetve balmazújvárosi gyáregységében, budapesti kereskedelmi igazgatóságán, valamint a veszprémi Bakony Műveknél is munkával ünnepelték az évfordulót.

A milánói Sportpalotában a főtitkári beszámoló megvitatásával folytatódott az OKP XVI. kongresszusa. A tanácskozás megemlékezett Marx Károly halálának 100. évfordulójáról. Később a milánói munkások húsztagú küldöttsége vonult az emelvényre, és üdvözölte a kongresszust. A vitában sok munkásküldött szólalt föl. Közülük Antonio Giallara, a torinói FIAT munkása elmondotta: a munkanélküliséget a tőkések zsarolásra, a dolgozók megosztására használják fel. A Mirafiori 1980-ban felfüggesztett 2184 munkása között, arányukhoz képest jóval magasabb, 600 volt a kommunisták száma - és az akkori ..megegyezést megszegve, azóta nem vettek vissza egyetlenegy munkást sem. Piero Parodi, a genovai Italsider küldötte bírálja a szak- szervezeti vezetőket, amiért a vitás kérdések megoldásában - miközben a kormánnyal és a tőkésekkel folytatott tárgyalásokra koncentrálnak - nem támaszkodnak megfelelően a munkások véleményére. Guido Cappelloni, a KB tagja javasolta, hogy töröljék vagy legalább módosítsák a kongresszus politikai dokumentumának azt a fejezetét, amely szerint „kimerült a Szovjetunióban megvalósított társadalmi modell előrevivő ereje”. Cappelloni azt is javasolta, hogy iktassák be a dokumentumba Berlinguer főtitkárnak a L’Unitá 1982 egyik februári számában leírt következő szavait: „Az októberi forradalomban kifejeződött eszmék és értékek változatlanul érvényesek a haladás és a szocializmus minden erőjére, és nyilvánvalóan a mi számunkra is.”

A visszaszámlálás befejeződött: szombaton a 24 részt vevő ország zászlajával feldíszített Budapest Sportcsarnokban megkezdődött a XIV. fedettpályás atlétikai Európa-bajnokság. Kicsit meghatódott a tudósító is. hiszen 17 év telt el azóta, hogy fővárosunk Európa legjobb atlétáit vendégül láthatta; persze, büszke Is, hogy az öreg kontinens egyik legszebb csarnokában fogadhatjuk a 274 (ez már a végleges adat) résztvevőt.

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_atletikai_eb.jpg

Az érdeklődésre nem lehetett panasz, teltház figyelte már a délelőtti műsort is, amelyben két döntő és előfutamok szerepeltek. Délután a sérülten induló Bakosi Béla csak egy ugrásra volt képes az állapota miatt. Ezzel az eggyel is 16,90 métert ért el hármasugrásban, így bronzérmet szerzett. Szintén bronzérmes lett Nagy István, ő a 200 méteres síkfutásban indult.

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_atletikai_eb_bakosi_bela.jpgBakosi Béla egyetlen ugrása

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_atletikai_eb_nagy_istvan.jpgNagy István bronzérmet szerzett 200 méteren, s a közép futamban új országos csúcsot
(20,94 mp) ért el

március 6.

CDU-CSU győzelem az NSZK-ban a parlamenti választásokon. A vasárnapi rendkívüli parlamenti választáson jelentős sikert arattak az uniópártok. Az FDP súlyos veszteséget szenvedett, de megőrizte helyét a parlamentben, így fennmaradhat a CDU-CSU és az FDP koalíciója. Az SPD két évtized óta nem szerepelt ilyen rosszul országos választáson. A zöldek az előzetes jelzéseknek megfelelően helyet kaptak a parlamentben, amelyben 1957 óta először, ismét négy párt képviselői foglalhatnak helyet. Az eredmények ismeretében a frankfurti tőzsdén szokatlan tempóban emelkedtek az árfolyamok.

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_helmuth_kohl.jpgHelmut Kohl a választások után

A parlamentben ezúttal 498 választott képviselő foglal helyet (Ehhez jön még a nyugat-berlini parlament által kijelölt 22 képviselő, ök azonban a város különleges státusa miatt a törvényhozási kérdésekben nem rendelkeznek szavazati joggal).

Enrico Berlinguer főtitkár zárszavával, a kongresszusi politikai dokumentum és a szervezeti szabályzat jóváhagyásával, a vezető szervek megválasztásával véget ért a milánói sportpalotában az OKP XVI. kongresszusa. A politikai dokumentumot a több mint 50 módosító indítvány feletti szavazás után az 1109 küldött hét ellenszavazat és 9 tartózkodás mellett hagyta jóvá; A zárszó egyik kiemelt témája a szocialistákhoz fűződő viszony volt. Berlinguer főtitkár szerint a kongresszus előkészítette a két párt közötti kapcsolatok további fejlődését. Új, pozitív elemként méltatta Berlinguer Craxi szocialista párti főtitkár ama kijelentését, hogy a genfi szovjet-amerikai tárgyalásokat mindaddig folytatni kell, amíg nem jön létre megegyezés. A kongresszusi küldöttek megválasztották a 179 tagú új központi bizottságot és az 57 tagú központi ellenőrző bizottságot. Az előbbinek 57, az utóbbinak 21 új tagja van. A központi ellenőrző bizottság, elnöke Alessandro Hatta lett, aki eddig a KB titkárságának és vezetőségének a tagja volt, A párt főtitkárává egyhangúlag ismét Enrico Berlinguert választották meg. A vezetőség és a titkárság tagjainak megválasztására március 14-én ül össze az új központi bizottság.

A Budapesten zajló fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon férfi távolugrásban Szalma László 795 centiméterrel aranyérmet szerzett, míg Pálóczi Gyula 790 centiméterrel ezüstérmes lett.

Kádár János látogatása az Európa-bajnokságon
Kádár János, az MSZMP KB első titkára vasárnap megtekintette a XIV. fedettpályás Európa-bajnokság versenyeit. Társaságában volt Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Budapesti Pártbizottság első titkára, Buda István államtitkár, az OTSH elnöke, valamint Szépvölgyi Zoltán, Budapest főváros Tanácsának elnöke. Kádár János beszélgetést folytatott dr. Primo Nebiolóval, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség olasz elnökével, Arthur Goiddal, az Európai Atlétikai Szövetség brit elnökével, valamint Békési Lászlóval, a Magyar Atlétikai Szövetség elnökével.

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_atletikai_eb_paloczi_gyula_szalma_laszlo_kadar_janos.jpg

Gratulált Szalma Lászlónak, a távolügrás újdonsült Európa-bajnokának, az ezüstérmes Pálóczi Gyulának és Sigér Zoltán edzőnek.

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_reklam_2.jpg

Kékfény:
Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért a Szombathelyi Megyei Bíróság halálra ítélte Kondics József 38 éves tormásligeti lakost, aki tavaly novemberben több baltacsapással megölte, aztán kirabolta Reisz Lajos szombathelyi festőművészt. A bűnöző, alkoholista életmódot folytató vádlott november 5-én ismerkedett meg áldozatával. Alkalmi munkát vállalt nála, s rögtön kölcsönt is kért tőle. Másnap délután ismét pénzt kért az idős embertől, de nem kapott. A veszekedés közben Kondics a baltával hátulról többször a 76 éves férfi fejére sújtott. Ezután áldozatának lakásában magához vett 3200 forintot és néhány értéktárgyat. A vádlott enyhítésért, védője pedig a minősítés megváltoztatásáért fellebbezett.  

Alighogy megkezdődött a tavaszi idény, máris teljes sebességre kapcsolt a labdarúgás. Igaz, hogy nem volt már magyar érdekeltség a szerdai kupafordulóban - az EK-, KEK-, UEFA Kupa-tornán a legjobb nyolc-nyolc csapat az első 90 percet vívta. A Vasas KK-mérkőzést játszott e napon a jugoszláv Galenika együttesével.
idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_kk_vasas_galenika.jpg

Hogyan került Lukács a Vasasba?
Számos telefonhívást kaptunk olvasóinktól Lukács Sándor átigazolásával kapcsolatban Megkerestük Komora Imrét, a Bp. Honvéd vezető edzőjét, aki készséggel válaszolt kérdésünkre. - A Vasas elnöksége és Lukács Sándor azzal a kéréssel keresett fel minket, hogy a tavaszi idény végéig adjuk kölcsön a tízszeres válogatottat a piros-kékeknek. Vezetőink hozzájárultak Lukács kiadatásához. A hátvéd már be is mutatkozott a szerdai KK-mérközésen. Hangsúlyozom, hogy Lukács csak a tavaszi idényben játszik a Fáy utcában, utána újra a mi játékosunk lesz.

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_kupaszerda.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_aston_villa_juventus_boniek_rossi.jpgAz Aston Villa-Juventus (1:2) találkozón Boniek (jobbról) szerezte a második olasz gólt, Rossi (az első találatról gondoskodott) ujjongva ünnepli társát

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_kupaszerda_widzew_lodz_liverpool_alan_kennedy.jpgAllan Kennedy Totinskivel (6), az első hazai gól szerzőjével és Filipczakkal csatázik

Egy BEK, egy KEK és egy UEFA-Kupa mérkőzés összefoglalója:

Megszakítjunk adásunkat!

Szigorú intézkedések a sportfogadási visszaélések gyanúsított|ai ellen.

Az OTSH és az MLSZ kezdeményezésére eddig 49 - zömmel területi bajnokságban szereplő - sportegyesület indított fegyelmi eljárást labdarúgók ellen a sportfogadási visszaélésben való közreműködés alapos gyanúja miatt. A sportegyesületek fegyelmi bizottságai az ügy teljes kivizsgálásáig 196 labdarúgó játékjogát felfüggesztették. Valamennyi sportegyesület vezetése kinyilvánította, Hogy a bajnokságban továbbra is részt vesz és határozott intézkedéseket kiván tenni a labdarúgó-mérkőzések tisztaságának helyreállítása és megőrzése érdekében. A megindított fegyelmi eljárások során a sportegyesületek felfüggesztettek három edzőt is, egy labdarúgó szakosztályvezetőt pedig eltávolítottak tisztségéből. Az MLSZ ezideig nyolc játékvezető működési jogát vonta meg. Az OTSH és az MLSZ a sportegyesületek eddig megtett intézkedéseit tudomásul vette. A sportfogadási visszaélések kivizsgálása még nem fejeződött be, ezért néhány további sportegyesület a közeljövőben hasonló intézkedéseket tesz. 

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 17. fordulóját!

Pécsi MSC - Videoton
Ha a pécsiek ugyanannyi helyzetet teremtenek, mint legutóbb a Megyeri úton, s ezeket góllá értékesítik, akkor kellemetlen másfél órát szerezhetnek a Békéscsaba ellen imponálóan (4:0) rajtoló fehérvári csapatnak.
idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_pecsi_msc_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_pecsi_msc_videoton_refi_lutz_nagy_disztl_peter.jpgRéfi és Lutz várakozó állásponton, ám Nagy kihagyja a helyzetet, mert Disztl belevetődött a labda útjába

Rába ETO - Tatabánya
Néhány éve még „ötcsillagos” rangadónak minősítették ezt az összecsapást, most viszont a két csapat külön „súlycsoportban” játszik. A Tatabánya mindenekelőtt arra alapoz, hogy nem ismétlődik meg a diósgyőri „Rába-hetes”. Győrött óriási érdeklődés előzi meg a Tatabánya elleni összecsapást! Az elővételi pénztárak előtt hosszú sorok kígyóznak, pénteken délig több mint ötezer jegyet adtak el, és a bérletesek száma is megközelíti a háromezret. 
idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_raba_eto_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_raba_eto_tatabanya_szabo_otto.jpgSzabó Ottó kezdi visszanyerni legjobb formáját. A Tatabánya ellen már kiválóan játszott, sőt, egyik beadásából gól is született

Békéscsaba - Bp. Honvéd
Viharos mérkőzés várható a Viharsarokban, mert a „kisasszonyfutballt” mindkét együttes száműzte a pályáról. A házigazdáknak akad szépíteni valójuk a múlt heti bizonyítványon, ám a Honvéd így is esélyes legalább egy pontra. A Viharsarok fővárosában baljós előjelekkel várják a Bp. Honvédot: Rabcsák, Királyvári és Pásztor sem lehet ott a Békéscsabán változatlan összetételben pályára lépő kispestiek ellen.
idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_bekescsaba_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_bekescsaba_bp_honved_kurucz_garaba_andrusch.jpgAndrusch, a Bp. Honvéd kapusa előrevetődik, bátorsága jól kamatozik, mert a Garaba által csak kísért Kurucz ezért nem tudja belőni a labdát a fővárosi gárda kapujába

Nyíregyháza - Újpesti Dózsa
A hazai együttes nem kis veszélyben van, ám a kiesés elkerüléséhez szükséges pontok gyűjtését aligha a lilafehérek ellen kezdi meg. A Nyíregyházából továbbra is hiányzik a kiállítása miatt eltiltott Szikszai. Az Ú. Dózsában kétséges a sérüléssel bajlódó Kovács József és Steidl játéka.
idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_nyiregyhaza_u_dozsa.jpg
Ferencváros - ZTE
Nyilasi újra úgy lövi a gólokat, mint legszebb napjaiban, s minden bizonnyal győzelemre vezeti a ferencvárosi gárdát. A ZTE csak becsületes helytállást ígérhet. A Ferencvárosban Murai torokgyulladással bajlódik, helyettese Kvaszta lehet. A ZTE-ben újra játszik Kereki.
idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_ferencvaros_zte.jpg


idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_ferencvaros_zte_bukdacsolas.jpgBukdácsoltak a ferencvárosi csatárok a Népstadionban

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_ferencvaros_zte_nyilasi_balazs_zsolt.jpgNyilasi elfejelei a labdát Balázs Zsolt elől

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_ferencvaros_zte_murai.jpgMurai megiramodik. A szélső gyorsaságával olykor zavart okozott a zalaegerszegi védekezésben, de az önfeláldozó vendégek mindig kisegítették egymást

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_ferencvaros_zte_torok_nyilasi_pecsics_balazs_zsolt.jpgJelenet a zalaegerszegi kapu előtt: Balról Török, Nyilasi, Pecsics (félig takarva), kezében a labdával Balázs

DMVSC - MTK-VM
Azok a régi szép napok... - emlegetik bánatosan a Hungária körúti szurkolók, mert a találkozó ma már úgy egyesélyes, hogy nem az MTK-VM a favorit.
idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_dmvsc_mtk_vm_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_dmvsc_mtk_vm_kerekes_toro.jpgKerekes harcol az MTK-VM-be újoncként bekerülő beállós Törővel

Csepel - Haladás
A vendéglátók - az MTK-VM elleni fölényes győzelem ezt mutatta - tavaszra is prolongálták az őszi formát, nagy meglepetés lenne, ha a Haladás megállítaná a diadalmas menetelést. A listavezető Csepel továbbra is nélkülözni kénytelen az edzésmunkába sérülése miatt csak hétfőn bekapcsolódó Tulipánt és a Hévízen utókezelésben részesülő Krisztint. Elekes kimarad, helyére visszakerül Godán. A Haladásban Király helyett Pásztor lesz a középhátvéd, és bizonytalan Vörös játéka. 
idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_csepel_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_csepel_haladas_szarka_kelemen_fitos.jpgSzarka felszabadító rúgásába Kelemen vetődik bele, a háttérben Fitos

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_csepel_haladas_voros_galhidi_hauser_preszeller_dekany_hegedus.jpgCsepeli (pirosban) támadást hárít a szombathelyi védelem. Balról: Vörös, Gálhidi (Csepel), Hauser, Preszeller fejel, Dékány (Csepel). Hátul, takarva, Hegedűs kapus

Vasas - DVTK
A DVTK - gondolva a múlt heti, kínos összeomlásra - valószínűleg gondosan megszervezi védelmét, de a Vasas-csatársor ellen - főleg, ha a válogatott Kiss is úgy akarja - kevés az esélye. Megszabadult a gipszcsizmától Rixer Géza, a Vasas fiatal labdarúgója. Mint ismeretes, a középpályás a téli felkészülés során talpcsonttörést szenvedett. Orvosi vélemény szerint Rixer rövidesen elkezdheti a kímélő edzésmunkát.
idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_vasas_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_vasas_dvtk_olah_giron_varadi.jpgVáradi és Giron (3-as mezben) csatázik a labdáért, Oláh figyeli a fejleményeket

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_vasas_dvtk_izso_giron.jpgGiron fejjel felszabadít Izsó elől. Izsó most kezdőjátékos volt, később lecserélte edzője

A mérkőzések után lássuk az 17. forduló válogatottjait! Ismét 7-es osztályzat volt a legjobb, de ezúttal kevesebb jutott, mint az előző fordulóban. Most sem könnyű a választás, mi a csepeli csatárra, Dékány Gáborra voksoltunk, így ezúttal ő lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_a_fordulo_valogatottja.jpg

A góllövőlista élén továbbra is Dobány Lajos áll, de egyre közelebb jön hozzá az üldözők mezőnye.
idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_gollovo_lista.jpg

A meglepetések fordulója zajlott le a hétvégén! Ugyan ki gondolta volna, hogy a gyengén rajtoló MTK-VM Debrecenben szerzi meg első tavaszi pontjait; hogy a sereghajtó Nyíregyháza két vállra fekteti az Ú. Dózsát; hogy a kiesőjelölt Zalaegerszeg múlt heti balszerencsés pontvesz- téséért éppen a Népstadionban, a Ferencváros ellen kárpótolja magát; hogy a Bp. Honvéd kétszeri csabai vezetés után is győzni tud a Viharsarokban? Örvendetesen emelkedett a nézőszám, összesen 76 ezer szurkoló tekintette meg a múlt heti 64 ezerrel szemben a hét összecsapást, gólokban sem volt hiány (26-szor rezdült a háló), öten szereztek két gólt (Dékány, Dárdai, Soós, Kurucz és Bodonyi), hirtelen megnőtt a sárga lapos figyelmeztetések száma (14), és sajnos, megint akadt egy labdarúgó (Kerepeczky, Bp. Honvéd), aki elvesztette uralmát idegei felett, s emiatt a kiállítás sorsára jutott. A táblázaton az élcsoportban nem történt jelentős változás.
idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 21. fordulójában a listavezető Volán hazai pályán győzött, a SZEOL viszont csak döntetlent ért el Ózdon. idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_17_fordulo_nb_ii_ganz_mavag_22_sz_volan.jpgMindkét edző csalódott vasárnap a Kőbányai úton lejátszott Ganz-MÁVAG-22-es Volán mérkőzés után, A hazaiak ugyanis mindenképpen két pontra számítottak, a vendégek pedig Kotul vezető gólja után bíztak a győzelem kivívásában. A kemény, nagy küzdelmet hozó összecsapás végül is 1:1 -es döntetlennel ért véget. Képünkön: Boda, a hazaiak csatára (jobbról) és Kosztolnik viv fejpárbajt a vendégek kapujának előterében 

A következő hétvégén jön a 18. forduló, az alábbi párosításokkal:

Haladás - Vasas
MTK-VM - Rába ETO
Ú. Dózsa - Békéscsaba
Bp. Honvéd - Pécsi MSC
ZTE - DMVSC
DVTK - Nyíregyháza
Videoton - Ferencváros
Tatabánya - Csepel

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr7414484380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2019.01.11. 21:31:31

Ha még egy ekkora zakót kap a Videoton, le fogom mondani az előfizetésemet az újságotokra!

Molnár Margit vendége a "Főzőcske de okosan" műsorban: Hu Csi-Li.
Not true story.

maribor_ 2019.01.11. 21:47:02

@Fandor: Lukács meg a Vasasban. Amúgy a Centrum elektromos vásárban mit vett a T. Olvasónk? Ponomarjov biztosítékot?
süti beállítások módosítása