Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 19. forduló

2019.01.31. 06:24 maribor_

1983. március 19-20., a hónap utolsó előtti hétvégéje

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_headlines.jpgMárcius 15-re emlékezett az ország

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

március 14.

A tegnap óta hazánkban tartózkodó Isidoro Malmierca kubai külügyminiszter reggel megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét. Ezután a Külügyminisztériumban megkezdődtek a hivatalos magyar-kubai tárgyalások. Lázár György, a Minisztertanács elnöke délután a Parlamentben fogadta a kubai diplomácia vezetőjét. A szívélyes, baráti légkörű találkozón megvitatták a kétoldalú kapcsolatok fejlődését, valamint a kölcsönös érdeklődésre számot tartó nemzetközi kérdéseket. A megbeszélésen jelen volt Puja Frigyes. Este a magyar külügyminiszter díszvacsorát adott vendége tiszteletére a Külügyminisztérium vendégházában.

Karl Marx születésének százhatvanötödik és halálának századik évfordulója alkalmából rendezett közös kiállítást a Párttörténeti Intézet, a Kossuth Könyvkiadó, a Magyar Munkásmozgalmi Múzeum és a Bélyegmúzeum, amelyet Kornidesz Mihály, az MSZMP KB tudományos, közoktatási és kulturális osztályának vezetője nyitott meg a Munkásmozgalmi Múzeum aulájában. Marx életét, tudományos és mozgalomszervező tevékenységét a kiállítás első egysége fényképekkel és dokumentumokkal kíséri végig. Több értékes ritkaság is a látogatók elé kerül, így az Engelshez címzett levélboríték Marx kézírásával 1871-ből s A tőke első kiadásának egyik példánya Marx saját kezű ajánló soraival Auguste Vermorel újságírónak, a francia munkásmozgalom kiemelkedő alakjának. Megtekinthető Marx 1875-ben készült fotográfiája és egy arcképével ellátott miniatűr kalendárium Szabó Ervin hagyatékából. Néhány korabeli, a polgári sajtóban napvilágot látott Marx-portré is helyet kapott a tárlaton. Köztük a legkorábbi, egy dekoratív metszet a Hazánk és a külföld című hetilap címoldalán jelent meg 1871. november 27-én. A tárlat második része az a gazdag könyvkiállítás, amely szinte teljességében felöleli Marx magyar nyelven megjelent műveit, a múlt századtól napjainkig. Látható Marx első, magyar nyelven megjelent írása, az I. Internacionálé 1872-ben kiadott szervezeti szabályzata. A tőke 1893-ból és a Kommunista Kiáltvány 1896-ból származó első magyar nyelvű kiadása. A bélyegkiállítás legnagyobb értékei azok az 1919-ben kibocsátott bélyegek, amelyek elsőként jelentek meg  Marx arcképével. Az emlékkiállítás ünnepélyes megnyitóján jelen voltak a szocialista országok magyarországi külképviseleteinek vezető munkatársai is. A gazdag tárlat április 6-ig várja a látogatókat a Budavári Palotában, a Munkásmozgalmi Múzeumban.

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_marx_emlekkiallitas.jpgA kiállítás egy részlete

A Szovjet Kultúra Tudomány Házában (Bp. V., Semmelweiss utca 1-3.) sportfótó kiállitás nyílt, amelyen a szovjet sportfotósok mutatják be legjobban sikerült alkotásaikat.

idokapszula_nb_i_1982_83_18_fordulo_sportfoto_kiallitas.jpgA megnyitó egy részlete

Megkezdődött a szocialista országok ideológiai tanácskozása Moszkvában. A tanácskozáson részt vesznek a Bolgár Kommunista Párt, Csehszlovákia Kommunista Pártja, a Kubai Kommunista Párt, a Laoszi Népi Forradalmi Párt, a Lengyel Egyesült Munkáspárt, a Magyar Szocialista Munkáspárt, a Mongol Népi Forradalmi Párt. a Német Szocialista Egységpárt, a Román Kommunista Párt, a Szovjetunió Kommunista Pártja és a Vietnami Kommunista Párt képviselői. A tanácskozást Konsztantyin Csernyenko, a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára nyitotta meg. Felszólalt Borisz Ponomarjov, az SZKP KB PB póttagja, a központi bizottság titkára, Konsztantyin Ruszakov, az SZKP KB titkára, Alekszandr Lilov, a Bolgár Kommunista Párt PB tagja, a központi bizottság titkára, Vasil Bilak, Csehszlovákia Kommunista Pártja Elnökségének tagja, a KB titkára, Antonio Pérez Herrero, a Kubai KP KB Politikai Bizottságának póttagja, a központi bizottság titkárságának tagja, Számán Vinaket, a Laoszi Népi Forradalmi Párt KB titkára, Józef Czyrek, a Lengyel Egyesült M unkáspárt KB PB tagja, a KB titkára, Óvári Miklós, az MSZMP PB tagja, a Központi Bizottság titkára, Damdingin Gombodzsav, a Mongol Népi Forradalmi Párt Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára, Hermann Axen, a Német Szocialista Egységpárt KB PB tagja, a KB titkára. Petru Enache, a Román Kommunista Párt KB Politikai Végrehajtó Bizottságának póttagja, a KB titkára, valamint Hoang Tung, a Vietnami Kommunista Párt KB titkára. A tanácskozás folytatja munkáját.

A Budapesten zajló C csoportos jégkorong-világbajnokságon a két győzelemmel rajtoló magyar válogatott lejátszotta harmadik mérkőzését is, mely papírforma sikert hozott, pedig az első harmad nagyon nehéz volt. Magyarország–Koreai NDK 14:1 (0:0, 9:0, 5:1). Magyarország: Kovalcsik – Balogh I. 1(1), Pintér, Szajlai 2(1), Palla 1(1), Kiss T. (2) Csere: Szadovszky (k), Kovács Cs., Flóra 1(1), Pék (1), Búzás Gy 3, Ancsin J 1, Hajzer J., Gogolák 1, Kereszty 2(1), Farkas A.,  Bálint A. 1, Hajzer T. (3), Zölei, Menyhárt 1(3). A koreaiak 23 percen át hiba nélkül hárították el a magyar rohamokat. Ezt követően öt perc alatt hat gólt kaptak.

március 15.

Történelmünk jeles napjára, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdetére emlékeztek kedden szerte az országban. Ifjúmunkások és diákok, fiatalok és idősebbek százezrei ünnepségeken, koszorúzásokon, nagygyűléseken tisztelegtek a forradalmár elődök emlékének. Az ünnep reggelén több mint ezer fővárosi fiatal gyűlt össze a nemzetiszínű és vörös zászlókkal feldíszített Március 15. téren, hogy Petőfi Sándor szobránál tisztelettel adózzanak a nagy költő és forradalmár emlékének. A Himnusz hangjai után a szobor talapzatán elhelyezték koszorúikat az MSZMP, a KISZ és a Hazafias Népfront budapesti bizottságának, a fővárosi fegyveres testületeknek, valamint Budapest ifjúságának képviselői, majd felcsendült a Szózat. A Múzeum-kertben hatezer budapesti fiatal jelenlétében rendezte meg - a forradalmi ifjúsági napok nyitányaként - ünnepi nagygyűlését a KISZ Központi Bizottsága és a Hazafias Népfront Országos Tanácsa. Az ünnepség elnökségének tagja volt Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese, továbbá a párt-, az állami, a társadalmi, a tömegszervezetek, a fegyveres erők és testületek több vezetője. Felcsendült a Himnusz, majd az elnöklő S. Hegedűs László, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának titkára üdvözölte a megjelenteket. Ezután Szandtner Iván, a KISZ KB titkára mondott ünnepi beszédet. - Tavaszi ünnepeinken népünk nagy tetteire, a forradalmi ifjak napjaira emlékezünk - mondotta. - A történelem fontos üzeneteket hagyott ránk, ezeket azonban csak akkor érthetjük meg, ha birtokunkba vesszük magát a történelmet. Azok, akik ezt megteszik, rátalálnak a jövőt szolgáló tájékozódási pontokra és történelmünk tudatos formálói lehetnek. A szocializmus ezt nemcsak lehetővé teszi, de ösztönzi is erre az ifjú nemzedéket.

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_muzeum_kert_marcius_15.jpgA Múzeum-kerti nagygyűlés

A megemlékező szavak után a tisztelet és a hála koszorúit helyezték el a múzeum oldalánál, az 1848. március 15-i eseményeknek emléket állító márványtábla alá. Az MSZMP Központi Bizottsága nevében Sarlós István, valamint Kornidesz Mihály, az MSZMP KB osztályvezetője; a Hazafias Népfront Országos Tanácsa nevében Bostai Károlyné, a budapesti bizottság vezető titkára és S. Hegedűs László; a KISZ KB nevében Fejti György első titkár koszorúzott. Lerótták tiszteletüket a fegyveres erők és testületek képviselői s az ünnepségen jelenlevő fővárosi fiatalok is.

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_petofi_szobor.jpgKoszorúzás a Petőfi-szobornál

Budapest ifjúságának ünnepi nagygyűlése 1848 szellemét, forradalmi lendületét idéző műsorral zárult. A főváros fiataljai a kerületi emlékhelyeket is megkoszorúzták. A II. kerületben Bem tábornok, az V. kerületben Kossuth Lajos szobránál, a VI. kerületben pedig a Batthyány-örökmécsesnél helyezték el koszorúikat a helyi párt-, KISZ- és népfrontbizottságok képviselői. A megemlékezés virágaival borították el az emlékműveket az iskolák tanulói, az intézmények, vállalatok, üzemek ifjú dolgozói.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára a KB székházában fogadta Isidoro Malmiercát, a Kubai Kommunista Párt Központi Bizottságának tagját, külügyminisztert, aki hivatalos, baráti látogatáson tartózkodik hazánkban. A szívélyes, baráti légkörű találkozón áttekintették a párt- és államközi kapcsolatokat, az együttműködés fejlesztésének további lehetőségeit, valamint a nemzetközi helyzet néhány időszerű kérdését. Megállapították, hogy pártjaink és népeink kölcsönös szolidaritása, internacionalista együttműködése jelentős forrása a két ország fejlődésének, s hozzájárul a nemzetközi béke és biztonság megszilárdításához. A megbeszélésen jelen volt Puja Frigyes külügyminiszter és Jorge Rodriguez Grillo, a Kubai Köztársaság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője. Isidoro Malmierca a nap folyamán látogatást tett a hernádi Március 15. Termelőszövetkezetben.

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_kadar_janos_isidoro_malmierca.jpgAz MSZMP KB első titkára fogadja a kubai külügyminisztert

A szocialista országok kommunista és munkáspártjai központi bizottságai ideológiai és nemzetközi kérdésekkel foglalkozó titkárainak értekezlete kedden befejezte munkáját Moszkvában. A tanácskozás második napján felszólalt Marian Orzechow- ski, a Lengyel Egyesült M unkáspárt Központi Bizottságának titkára, Kurt Hager, a Német Szocialista Egységpárt Központi Bizottsága Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára, Mihail Zimjanyin, az SZKP Központi Bizottságának titkára és Vu Quang, a Vietnami Kommunista Párt Központi Bizottságának tagja, a KB külügyi osztályának vezetője. Az értekezletről közleményt hoztak nyilvánosságra. Jurij Andropov, a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának főtitkára kedden Moszkvában baráti találkozót tartott a tanácskozáson részt vevőkkel. A találkozó szívélyes, elvtársi légkörben folyt le. Aczél György és Óvári Miklós, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai, a KB titkárai, valamint Várko- nyi Péter, a Központi Bizottság titkára kedden hazaérkezett Moszkvából. Kíséretükben volt Lakatos Ernő, a KB osztályvezetője, Barabás János és Knopp András, a KB osztályvezető-helyettesei és Halay Tibor, a Társadalomtudományi Intézet igazgatóhelyettese. A delegáció fogadására a Ferihegyi repülőtéren megjelent Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete.

A C csoportos jégkorong-világbajnokságon az eddig száz százalékos magyar válogatott ellenfele ezúttal Hollandia volt és - sajnos, a papírforma szerint - osztálykülönbség mutatkozott a két csapat között. Hollandia–Magyarország 12:5 (5:1, 6:1, 1:3) Magyarország: Kovalcsik – Kovács Cs., Flóra (1), Pék 1, Búzás Gy. 1, Ancsin J. (1) Csere: Szadovszky (k), Balogh I, Pintér, Szajlai 1, Palla 2, Kiss T, Hajzer J., Gogolák, Kereszty, Farkas A., Menyhárt,  Bálint A.,  Hajzer T. Telt ház fogadta a a jégre lépő csapatokat a régi BS-ben. Az 1980-ban az olimpián és 1981-ben még az A csoportban szereplő hollandok 11 észak-amerikai születésű játékossal álltak ki. A végeredmény reális képet mutatott a két csapat játékerejéről. Már az is büszkeség volt, hogy egy harmadot sikerült megnyerni. Igaz, előtte már 9 góllal vezetett Hollandia. Mindenesetre a vereséggel még nem veszett el a remény a feljutásra a B osztályba. 

március 16.

Alan Whittome, a Nemzetiközi Valuta Alap (IMF) tanácsosa, az IMF európai főosztályának igazgatója, aki a Magyar Nemzeti Bank meghívására tartózkodik hazánkban, a KB székházában találkozott Kádár Jánossal, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkárával, és megbeszélést folytatott Havasi Ferenccel, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjával, a Központi Bizottság titkárával. A megbeszélésen, amelyen részt vett Fekete János, a Magyar Nemzeti Bank első elnökhelyettese is, eszmecserét folytattak a nemzetközi pénzügyi élet időszerű kérdéseiről, a magyar népgazdaság helyzetéről, a gazdaságirányítási rendszerről, valamint Magyarország IMF-kapcsolatadról.

Hivatalos, baráti látogatását befejezve elutazott hazánkból Isidoro Malmierca kubai külügyminiszter. A Ferihegyi repülőtéren Nagy János külügyi állam titkár búcsúztatta. Jelen volt Jorge Rodriguez Grillo, a Kubai Köztársaság magyarországi nagykövetségének ügyvivője.

Abdusszalam Dzsallud, a Líbiai Arab Szocialista Népi Állam forradalmi vezetősége tagjának vezetésével líbiai küldöttség érkezett munkalátogatásra Moszkvába. A küldöttséget a repülőtéren Nyikolaj Tyihonov, az SZKP KB PB tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke és más hivatalos személyiségek fogadták. Abdusszalam Dzsallud az 1969-es líbiai antiimperialista, demokratikus forradalom győzelme óta most látogat hatodik alkalommal a Szovjetunióba, s ugyanez idő alatt több ízben járt itt Moamer el-Kadhafi, a líbiai forradalom vezetője is. Szovjet vezetők ugyancsak többször tettek látogatást Líbiában, így a legmagasabb szintű kapcsolatok a két ország között joggal nevezhetők rendszeresnek. A Szovjetunióban nagy rokonszenvvel figyelik azokat a következetes intézkedéseket, amelyeket Líbia tesz az ország társadalmi rendszerének gyökeres átalakítása, gazdasági erejének növelése s a nép javára fordítása érdekében.

március 17.

A Minisztertanács ülésén elfogadta az Országos Tervhivatal elnökének jelentését az 1982. évi népgazdasági terv végrehajtásának tapasztalatairól, s megszabta az irányító szervek ebből eredő további feladatait. A kormány megvitatta és jóváhagyta a vállalatoknál, szövetkezeteknél és költségvetési szerveknél 1982-ben végzett pénzügyi ellenőrzések tapasztalatairól és azokról az intézkedésekről készített jelentést, amelyek a pénzügyi fegyelmet sértő szabálytalanságok ismétlődését hivatottak megakadályozni. Határozott a Minisztertanács az Állami és Kossuth-díjak, valamint a Kiváló és Érdemes Művész kitüntető címek idei adományozásáról. 

Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese megbeszélést folytatott Alan Whittome-mal, a Nemzetközi Valuta Alap (IMF) tanácsosával, az Alap európai főosztályának igazgatójával. Áttekintették a világgazdaság helyzetét, az időszerű nemzetközi pénzügyi kérdéseket, értékelték a Magyar Népköztársaság és az IMF eredményes együttműködésének tapasztalatait és ezzel összefüggésben a magyar népgazdaság 1982. évi teljesítményeit. Alan Whittome csütörtökön elutazott Budapestről. 

A C csoportos jégkorong-világbajnokságon taktikusan, fegyelmezetten, tudatosan játszó dán csapat győzte le a csapatként nem működő válogatottat. A gólok a második és a harmadik harmadban 2-2 percenként követték egymást. Dánia–Magyarország  4:0 (0:0, 2:0, 2:0). Magyarország : Kovalcsik – Kovács Cs., Flóra, Pék, Búzás Gy., Ancsin J. Csere: Balogh I., Pintér, Szajlai, Palla, Bálint A., Hajzer J., Zölei, Menyhárt

március 18.

A Parlament Vadásztermében Kállai Gyula elnökletével ülést tartott a Hazafias Népfront Országos Tanácsa. A tanácskozáson részt vett Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke és Sarlós István, a Minisztertanács elnökhelyettese, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai. Jelen volt és felszólalt Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára. A testület Pozsgay Imre főtitkár előterjesztésében - az MSZMP Központi Bizottságának kérésére - megvitatta a választási rendszer továbbfejlesztésével kapcsolatos javaslatokat. A tanács állásfoglalásában megállapította: választási rendszerünk alapvetően jól szolgálja társadalmi céljainkat, az elmúlt évtizedekben végbement társadalmi fejlődésünk azonban szükségessé teszi továbbfejlesztését. Növelni kell a választási folyamatban is az állampolgárok aktivitását, jelölőgyűléseik szerepét.

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_hazafias_nepfront.jpgÜlésezik az országos tanács

A forradalmi ifjúsági napok alkalmából immár hatodik alkalommal jutalmazta az ifjúsági szövetség KISZ-díjjal azokat a 35 éven aluli fiatalokat, ifjúsági kollektívákat, akik több éven át példamutató tevékenységükkel, az ifjúság nevelésében kifejtett kiemelkedő munkájukkal járultak hozzá a fejlett szocialista társadalom építéséhez. A kitüntetéseket pénteken, a szövetség székházában megtartott ünnepségen Fejti György, a KISZ KB első titkára nyújtotta át. Az ünnepségen jelen volt Aczél György, az MSZMP Központi Bizottságának titkára és Sarlós István miniszterelnök-helyettes, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai. KISZ-díjat kapott Básti Juli, a kaposvári Csiky Gergely Színház művésznője az elmúlt évek sikeres színpadi alakításaiért és több filmbeli nyújtott kitűnő szerepformálásáért; Körössényi Tamás szobrászművész az ifjúság érzés- és gondolatvilágát érzékenyen tükröző humanista alkotásaiért, a fiatal képzőművészek stúdiójában végzett közéleti tevékenységéért; Mezei István, a Nógrád megyei Művelődési Központ előadója a klubmozgalomban kifejtett 15 éves, kiemelkedő elméleti és gyákorlati tevékenységéért, a megyei ifjúsági klubok munkájának színvonalasabbá tételéért; Nagy Imre, a köröstarcsai Petőfi Mgtsz elnöke a korszerű gazdálkodási formák bevezetéséért és egy olyan új szakembergárda kialakításáért, amelynek segítségével az évekig veszteséges termelőszövetkezetet nyereségessé tette; Sándor István, a Magyar Televízió főmunkatársa az MTI bonni tudósítójaként és A Hét munkatársaként végzett magas színvonalú tevékenységéért, a külpolitikai kérdések fiatalok számára is közérthető megjelenítéséért; Vámos Miklós író a társadalmi ellentmondásokat jobbító szándékkal feltáró írásaiért, a diákok, fiatal értelmiségiek életét bemutató műveiért. Négy kollektíva is elnyerte a KISZ Központi Bizottságának KISZ-díját: a bajai Duna fotóklub ifjúsági alkotócsoportja az ifjúság élet- és munkakörülményeinek magas színvonalú bemutatásáért, más ifjúsági alkotó- csoportokkal kialakított példamutató együttműködésükért; a Debreceni Orvostudományi Egyetem női klinikája genetikai csoportja az öröklődő betegségek szűrővizsgálat-rendszereinek kidolgozásáért, széles körű elterjesztéséért és rendszeres alkalmazásáért; a Győri Balett társulata a magas színvonalú táncszínházi kísérletek megvalósításáért, a magyar táncművészet hazai és határainkon túli népszerűsítéséért, valamint a magyar kardvívó-válogatott világ- bajnoki győzelmeiért és az ifjúsági szövetségben végzett munkájukért.

Moszkvában megtartotta befejező megbeszéléseit Nyikolaj Tyihonov, az SZKP KB PB tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke és Abdusszalam Dzsallud, a Líbiai Arab Szocialista Népi Állam forradalmi vezetőségének tagja. A találkozón összegezték az eddigi tárgyalások eredményét. Mindkét részről rámutattak, hogy az őszinte és a kölcsönös megértés légkörében megtartott tárgyalások újabb fontos állomását jelentik a két ország együttműködésének és baráti kapcsolatainak erősítésében. Szovjet és líbiai részről egyaránt nagy figyelmet szenteltek a közel- keleti problémakörnek. Élesen elítélték Izraelnek Libanon és a Palesztinái nép ellen folytatott bűnös agresszióját, a Szíria elleni, szűnni nem akaró provokációkat. Pénteken Dzsallud elutazott Moszkvából.

március 19.

Országszerte kommunista műszakokat, társadalmi munkaakciókat tartottak. Sokan munkahelyükön - gyárakban, üzemekben - dolgoztak, mások a tanácsi településfejlesztési tervek megvalósítását is segítették, lakóhelyek környezetét csinosították. A Budapesti Vegyipari Gépgyár három üzemében 1200 dolgozó állt munkába szombat reggel. A kommunista műszak alatt az ez évre terven felül vállalt 200 ipari széntüzelésű kazánból tízet készítettek el. Folytatták azoknak a vegyipari centrifugáknak a gyártását, szerelését is, amelyekből az első félévben hetvenet szállítanak a Szovjetunióba. A műszak befejeztéig több mint kétmillió forint értékű terméket állítottak elő, s az ennek fejében járó bérüket szociális célokra ajánlották fel. A Közép-magyarországi Közmű- és Mélyépítő Vállalat, valamint építőipari leányvállalata 36 munkahelyén tartottak kommunista szombatot, amikor is 1300 munkás, műszaki és ügyviteli alkalmazott dolgozott. Budapesten leendő lakótelepek közmű- és mélyépítési munkáin vettek részt, Törökbálinton és Vácott szennyvíztisztító telepet építettek. A szombati munkák értéke megközelíti a másfél millió forintot. A munkabért a vállalati lakásépítési alap növelésére, valamint a gödöllői iskolai tanuszoda építésére fordítják. Kommunista műszakot tartott szombaton a MÁV Szombathelyi Járműjavító Üzeme is. A nyolcórás műszakra kétezer dolgozó jelentkezett munkára. Terven felül kijavítottak egy dízelmozdonyt, és elvégezték húsz vagon nagyjavítását. Szombaton tízezer munkaórát dolgoztak, keresetüket egyebek közt üdültetésre s a szocialista brigádok klubjának támogatására használják fel. Ugyancsak Szombathelyen és Vas megye más településein társadalmi munkaakciókat szerveztek a hét végére. Több mint tízezren fásítottak, parkosítottak. Sárváron az erdei tornapályát újították fel, Celldömölkön szabadidőligetet hoztak rendbe, Kőszegen az utakat, parkokat fásították, kitisztították a vízelvezető árkokat és rendezték a közintézmények környékét. Csepelen az üzemek, intézmények dolgozói, a tanulók és a lakosság köréből kétezren tevékenykedtek a kerület csinosításáén, illetve dolgoztak az üzemekben. Négyszázan vettek részt a királymajori szabadidőpark építésében, ahol kátékét kézilabda- és teniszpálya betonozásában, valamint a park növényeinek telepítésében vállaltak feladatot. A KISZ-fiatalok és diákok folytatták a Repkény utcai és az Árpád utcai park és játszótér építését.

Összességében sikeresnek, a magyar-NDK együttműködés szempontjából előremutatónak minősítik hazai külkereskedelmi és iparvállalataink az idei tavaszi lipcsei vásáron való részvételüket. A vásár - amelyen negyven magyar vállalat 3500 négyzetméteren mutatta be termékeit - szombaton zárta be kapuit. A vásáron a magyar és az NDK-vállalatok összesen 350 millió rubel értékben írtak alá szerződéseket. A Lipcsében folytatott tárgyalások eredménye az is, hogy az idei, 1,6 milliárd rubel értékű magyar-NDK árucsere-forgalmi megállapodás kilenctizedére létrejöttek a konkrét szállítási szerződések. Az üzletkötések ugyanakkor a két ország vállalatai közötti kooperációs kapcsolatokat is bővítették. A tömegárukra kötött szerződések közül kiemelkedő a 26 millió rubeles magyar gabonaszállítás és az NDK-tól 21 millió rubel értékben kapott brikett.

A C csoportos jégkorong-világbajnokságon végre hazai siker: három nap szünet után ismét gólt szerzett a magyar válogatott (utoljára a keddi, Hollandia elleni találkozón lelkendezhettek a játékosok, Palla találatát követően). A szombati matinén Bulgária volt a vetélytárs, és jóllehet, az első harmadban az ezúttal is kitűnően védő Kovalcsiknak kellett mentenie a menthetőt, Bálint révén mégis a magyarok jutottak előnyhöz (1:0). A szerencsés első 20 percet követően a második szakaszban már rendre a bolgárok kapuja előtt vándorolt a korong, különösen a Pék, Búzás, Ancsin hármas ügyes akciói keltettek riadalmat a védők között. Később a többiek is társultak, Szajlai szerzett a szurkolók számára szép, a bolgároknak kínos pillanatokat. A harmad végén a két és fél ezer néző vastapssal ünnepelt, a válogatott kiengesztelte a korábban kissé csalódott közönséget a Budapest Sportcsarnokban (5:1). A befejező játékrészben már csak az volt a kérdés: milyen arányban győz a magyar együttes, végül a 7:2-es eredmény maradt fenn a táblán (gólok: Bálint 2, Kovács, Szajlai, Kereszty, Ancsin, Gogolák, illetve Kiosev, Ralenerov). Búzás és társai továbbra is versenyben maradtak a második helyért, döntés holnap este, a Magyarország-Kína találkozón.

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_c_csoportos_jegkorong_vilagbajnoksag_palla_antal.jpgPalla Antal, a legjobban szereplő magyar támadósor középcsatára egy bolgár védővel történt ütközés után került a jégre

március 20.

Az iraki főparancsnokság vasárnapi közleménye szerint az elmúlt huszonnégy órában az iraki légierő iráni állásokat és csapatösszevonásokat támadott a front középső és déli szakaszán, jelentős veszteségeket okozva az ellenfélnek. Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség elismerte ugyan, hogy iraki harci gépek támadást intéztek Dehloran iráni város ellen, de azt közölte, hogy a támadók bombáikat a városon kívül szórták le, Ilam tartományban pedig az iráni tüzérség hiúsította meg az iraki harci gépek bevetését. Az iraki közlemény szerint az iráni tüzérség vasárnap tűz alá vétte Mandali iraki határvárost. A támadás során a helyi kórházat is belövésék érték. Iraki forrás szerint az iráni tüzérség Basrát és Zurhatijah határ menti települést is lőtte. Khomeini ajatollah az iráni új év, az 1362-es év kezdetén mondott tv- beszédében reményét fejezte ki, hogy az új év győzelmet hoz „a világ valamennyi elnyomott népének”. Hasemi Rafszandzsani hodzsatoleszlám, a parlament elnöke az új év alkalmából annak a reményének adott hangot, hogy az győzelmet hoz az Irakkal folyó háborúban.

Valósággá vált az álom, a magyar csapat egy osztállyal feljebb lépett! Magyarország–Kína  4:3 (2:1, 1:1, 1:1). Magyarország: Kovalcsik – Kovács Cs. 1, Flóra (1), Pék, Búzás Gy. 1, Ancsin J. 1. Csere: Balogh I. (1), Pintér, Szajlai, Palla 1, Kiss T. (1), Hajzer T., Gogolák, Kereszty (1), Bálint A, Menyhárt. Telt ház és rengeteg kint rekedt szurkoló várta a mindent eldöntő csatát. A meccs győztese a B csoportba jutott, ez volt a tét. A válogatott Kovács, Ancsin és Buzás találataival 3:1-es vezetésre tett szert a második harmadban, Kína szépített, de a 47. percben Palla találatával 4:2-re húztunk el. A kínaiak harmadik emberelőnyös góljukkal még felzárkóztak egy gólra, de ez a különbség megmaradt. A mérkőzés végén hatalmas visszaszámlálás után következhetett az ünneplés, mert meglett a feljutás.

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_c_csoportos_jegkorong_vilagbajnoksag_magyarorszag.jpgA magyar jégkorong-válogatott, amely kiharcolta a „B" csoportba jutást: Hátsó sor (balról): dr. Nyuli László orvos, Pék György, Kozma János technikai segítő, Kereszty Ádám, Búzás György, Ancsin János, Zölei János, Balogh Imre, Szajlai László, Pintér Gyula, Flóra Péter, Farkas András, Gogolák László, Kovács Csaba, Balogh János edző, Boróczi Gábor vezetőedző, Orbán György edző, Bálint Attila. Első sor: Hajzer Tibor, Hajzer János, Szadovszky Gábor, Menyhárt Gáspár, Kovalcsik Péter, Kiss Tibor, Palla Antal, Forgács György gyúró

A találkozó után a „fesztivál” a kijáratnál folytatódott: a szurkolók várták a magyar játékosokat, szabadtéren is zengett a „Ria, Ria, Hungária”. A világbajnokság - akárcsak a női kézilabdázók decemberi vetélkedője - osztatlan sikert aratott, egyúttal bizonyította: a jégkorong Magyarországon, is az egyik legnépszerűbb sportág. Az ünneplés még tart, de már most érdemes gondolkozni, hogy miért volt eddig mostohagyerek a kétségtelenül látványos és közkedvelt „téli futball”. Annál is inkább, mert az állandó B csoportos tagsághoz hathatós segítségre van szükség. A magyar jégkorongozók ezen a világbajnokságon letették névjegyüket; megérdemlik, hogy ne csak jelenük, de szép jövőjük is lehessen.

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_c_csoportos_jegkorong_vilagbajnoksag_vegeredmeny.jpg

Ez a siker évtizedekre a magyar jégkorong legnagyobb eredménye lett...

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_reklam.jpg

Kékfény:
A Legfelsőbb Bíróságon ítéletet hirdettek Nyíri Mihály 27 éves ceglédi lakos ügyében, akit az első fokon eljáró Pest megyei Bíróság - nyereségvágyból, aljas indokból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért - már halálra ítélt. Mint arról már lapunkban is beszámoltunk, a lopásért többször büntetett Nyíri Mihály 1981. december 28-án behatolt egyik ismerőse ceglédi családi házába, hogy értékek után kutasson. Azt hitte, senkit sem talál otthon, de a kilencéves Balla Attila a házban volt, és kérdőre vonta. Nyíri leütötte a gyereket, s hogy a leleplezést elkerülje, elhatározta, hogy megöli. Ügy intézte, hogy balesetnek látsszék a gyilkosság; a garázsból egy kannában fűtőolajat hozott be, feldöntötte a súlyos olajkályhát is, majd a behozott olajat a padlószőnyegre és a földön fekvő kisfiúra öntötte, aztán meggyújtotta. Nyíri távozása után a kisfiúnak még volt annyi ereje, hogy eloltsa a tüzet, de olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy néhány nappal kórházba szállítása után meghalt. Halála előtt még el tudta mondani, mi történt vele, s a szakértői vizsgálat adatai szerint pontosan számolt be a történtekről. Az első fokon kiszabott halálbüntetést a Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta. Az elítélt kegyelmet kért. 

A magyar labdarúgó válogatott keret kedd délután Tapolcán vendégszerepelt. A Bauxitbányász szép stadionja, több mint 8000 nézője nagy tapssal köszöntötte a kitűnő talajú pályára kivonuló két együttest. A magyar válogatott nehezen melegedett be, de aztán fokozatosan megindult a gólgyártás, különösen Szentes volt határozott a kapu előtt.
idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_valogatott_keret_tapolcai_bauxitbanyasz.jpg

Az európai labdarúgókupák negyeddöntőinek visszavágóival szerdán kialakult az EK, a KEK és az UEFA Kupa elődöntőjének a mezőnye. Nagy érdeklődés előzte meg a játéknapot, főként a tekintetben, hogy Angliának marad-e képviselete a továbbiakban.
idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_kupaszerda.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_kupaszerda_hamburg_dinamo_kiev_besszonov_jakobs.jpgA kijevi 3:0-ás győzelem után a hamburgiak nem törték össze magukat a visszavágón, még ha a Volkspark stadion közönsége mérgelődött is emiatt. Hisz: egy hazai vereség is „belefért" még... A sötét mezes Besszonov és a HSV-védő Jakobs párharca

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_kupaszerda_valencia_anderlecht_lorenzo.jpgJuan Lozano (fehér mezben), a brüsszeliek spanyol származású játékosa most is bizonyította: ha megkapta volna a belga állampolgárságot, a Mundialon bizony... Most egykori honfitársaival szemben kitett magáért, főszerepet játszott az Anderlecht sikerében

Csillagok hullottak, klasszisok kényszerültek térdet hajtani, Rummeniggét whiskyvel üzemeltetett skót szurkolók búcsúztatták, Falcao sem volt képes magával ragadni a Rómát, a még Belgiumban is jelentéktelen Waterschei kiütötte a drága pénzen vett játékosokból összekomponált Paris St. Germaint... Kupaszerda, mondhatnánk, ahogy szoktuk, de hát micsoda szerda volt ez a mostani! Kiesett a védők közül az Aston Villa - a Juventusszal szembeni BEK-összesítése most két vereség és 2-5-ös gólkülönbség -, az FC Barcelona - a piros-kékek ráfizettek a bécsi gólmentes játszadozásra, hisz az osztrákok a katalánoknál elért 1:1-el mentek tovább -, a korábbi kupanyertesek közül pedig a Bayern München, a Dinamo Kijev, a Sporting Lisszabon, az Internazionale Milano és a Valencia is. Csodák azonban véletlenül sem születhetnek a labdarúgásban. Ahogy két nappal a negyeddöntők után megtörtént a zürichi sorsolás és ahogy kialakultak a párok, máris szinte biztosra lehet venni - mégiscsak a nagycsapatok, az igazi nagyok csapatkapitányai vehetik át majd a serlegeket a májusi finálék után. Hogy nagyon is előreszaladunk az időben? Hogy alábecsüljük a többieket? Nem, dehogy. De csodák véletlenül sem születhetnek a labdarúgásban és hosszú távon azért a nagycsapatok mindig bizonyítják: miért épp ők a nagycsapatok? Mert hihetetlenül jól szervezett háttéripar dolgozik szinte észrevétlenül a pályán levők mögött, hogy a gólok ne maradjanak el. Mert negyven-ötven ezres, ha nem épp hatvan-hetven ezres hazai nézőszámstatisztikák teszik lehetővé - a Juventus szerdai bevétele potom hétszázezer dollár volt... -, hogy akit odavalónak tartanak, azt meg is tudják szerezni. És érdekes módon, ilyen helyeken nem jellemző a rossz vásár, az ablakon át kidobott bankóköteg. Mert Piatini gyengélkedett ugyan hónapokig, de most két bombagólt lőtt. És az a Boniek, aki odahaza állandó rosszfiú volt, az olyan dolgokra képes a torinói zebramezben, hogy ámulnak a társak és bámul a világ... Végül is hadd kockáztassam meg a magam vélem ényét... Ha tévedek, szidjanak érte, de valahogy hiszem és már szinte azt mondanám legszívesebben, tudom:... BEK-ben Hamburger SV-Juventus döntő lehet és a végső sikerre esélyesebbnek tartom az olaszokat, a KEK-ben a Real Madridnak adományozom előre a trófeát és az UEFA Kupát szerintem Brüsszelben őrzik majd az Anderlecht dísztermében. Craiova, Waterschei, Bohemians, Widzew Lodz, Aberdeen, Austria Wien... Csodák véletlenül sem szoktak születni a labdarúgásban.

Újabb forduló volt a KK-ban is: Zilina-Vasas 3:1 (1:0). A hazai együttes második félideji jó játékával biztosította be a győzelmét. A csehszlovák csapat ezzel átvette a vezetést a kupában. A másik mérkőzésen a jugoszláv Galenika 4:2-re verte az olasz Veronát. 

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_kk_zilina_vasas.jpg

Az olimpiai selejtező mérkőzésekre készülő magyar együttes utolsó előkészületi mérkőzését játszotta szerdán Kassán. Csapatunk végig irányította a játékot, s biztosan nyert. Olimpiai válogatott-Lokomotiva Kosice 2:1 (1:0). A csapat így állt fel: Kovács (Gulyás) - Paróczai (Jancsika), Kőhalmi, Kardos (Godán), Gálhidi - Dajka, Nagy A., Borsó, Pogány (Lazsányi) - Szokolai (Kisznyér), Kiss S. A cserék a második félidőben jöttek be. A gólokat Kardos és Borsó lőtte.

Indiában nagy érdeklődés mellett folyik a Nehru Kupa nemzetközi futballtorna, amelyen a magyar labdarúgást a Haladás képviseli magyar olimpiai válogatott néven. A csapat kedden Cochinban kezdte szereplését, ellenfele Kína U 19-es válogatottja volt, amelytől Li Hua Juan góljaival 2:0 arányú vereséget szenvedett. A Haladás legközelebb következő hétfőn lép pályára az olasz olimpiai válogatott ellen.

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_nehru_kupa_elutazas.jpgÚtra kel a Haladás

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_nehru_kupa_lelatoi_anzix_1.jpgidokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_nehru_kupa_lelatoi_anzix_2.jpgidokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_nehru_kupa_lelatoi_anzix_3.jpgidokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_nehru_kupa_lelatoi_anzix_4.jpgidokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_nehru_kupa_lelatoi_anzix_5.jpgAz india lelátók, ahogy kevesen láthatták

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_nehru_kupa_szabadido.jpgJutott szabadidő...

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_nehru_kupa_bemelegites.jpgGyerünk, Srácok, indulhat a meccs! (A kép előterében Török Péter, a Haladás edzője)

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_nehru_kupa_haladas.jpgA Haladás csapata, álló sor balról: Pásztor, Preszeller, Szabó F., Hauzer, Vörös, Hegedűs. Guggolnak: Nagy József, Fitos, Horváth I., Dobány, Hegyi

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 19. fordulóját! A futballbajnokság hétvégi fordulója ismét két felvonásban zajlik, szombaton hat, vasárnap egy találkozót játszanak az együttesek. A három éllovas közül talán a Csepelnek lesz a legnehezebb dolga, hiszen a masszív és szívós Újpestet látja vendégül pályáján, a Honvéd debréceni vendégjátéka sem ígér könnyű galoppot a kispestieknek, míg a papírforma biztos győri győzelmet jósol a Zalaegerszeg ellen. így aztán könnyen lehetséges: az lesz a legnagyobb szenzáció, hogy nem történik változás a lista elején. 

Ferencváros - DVTK
Tavasszal szépen, lassan zárkózik fel a vezető trióhoz a Ferencváros. Második otthonában, a Népstadionban sem okozhat gondot számára a DVTK, bár sok függ attól, hogy Nyilasi az első vagy a második félidőben „rázza meg magát”. Hangulatától függetlenül a tipp: 1. Ismét kezdőember az FTC-ben Ebedli. A középpályás Pogány elárvult posztját foglalja el, aki két sárga lapja miatt kénytelen pihenni.
idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_ferencvaros_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_ferencvaros_dvtk_nyilasi.jpgNyilasi itt, ott, mindenütt, most éppen a középpályán

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_ferencvaros_dvtk_szokolai.jpgSzokolai László mesterhármast ért el a DVTK-val szemben: a lendületes Fradi-csatár a képen épp jobblábas lövésre készül, a védők már nem tudnak beavatkozni

Csepel - Ú. Dózsa
Állítólag a Csepel megállt egyenes vonalú, egyenletes útján, törvényszerű hullámvölgybe került, ezt jelezte tatabányai döntetlenje. Bizonyos viszont, hogy ezt a pontosztozkodást Keszthelyi edző elégedetten nyugtázta, hiszen csapata még csak egyszer szenvedett vereséget ebben a bajnokságban.
idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_csepel_u_dozsa.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_csepel_u_dozsa_meszoly_pal_szabo_andras.jpgMészöly, a csepeliek középpályása robog előre, mögötte a dózsás Szabó - de a piros-kékek támadásaiban nem volt elég átütőerő, a vendégegyüttes sikerrel valósitotta meg Temesvári edző szokásosan jól kidolgozott taktikáját. Csak azoknak meglepetés az eredmény, akik nem látták a találkozót szombaton

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_csepel_u_dozsa_tulipan_toth_jozsef.jpgTulipán és Tóth J. csatája

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_csepel_u_dozsa_torocsik_kelemen.jpgTörőcsik András jókedvűen villogott a csepeli stadionban és a vendégcsapat vezető gólját az ő parádés alakítása készítette elő. A sötét mezes Dózsa-csatár itt is táncos mozdulattal várja a labdát, balra a csepeli Kelemen

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_csepel_u_dozsa_meszoly_pal_kovacs_jozsef_sarlos_szebegyinszky.jpgKovács József, az Ú. Dózsa középhátvédje Mészöly elől szerzi meg a labdát. Hátul Sarlós és Szebegyinszky

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_csepel_u_dozsa_torocsik_kovacs_attila.jpgTörőcsik András (9-es mezben) közeli lövését bravúrosan védi Kovács Attila, a Csepel és az olimpiai válogatott kapusa

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_csepel_u_dozsa_dekany_szebegyinszky_toth_jozsef_szabo_andras_kardos.jpgSzebegyinszki (5), Dékány (9), vele szemben Kardos, mellette Tóth J., jobbról Szabó

DMVSC - Bp. Honvéd
Kínosan rosszul szerepel az utóbbi fordulókban az ősszel oly jó Debrecen, a Honvéd pedig még akkor is határozott, ha éppen nem megy a játék; a papírforma biztos X-et ígér. Debrecenben ugyan a hétközi előkészületi mérkőzésen még nem Szűcs István védte a DMVSC kapuját, ám a Bp. Honvéd elleni találkozón már sor kerülhet játékára.
idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_dmvsc_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_dmvsc_bp_honved_andrusch_garaba_kerekes.jpgAndrusch „úszik” a levegőben, Garaba testtel állja el a labda útját, így nem kerülhet a „pettyes” a gólra éhes Kerekes György birtokába

Békéscsaba - Tatabánya
Mindkét csapatra ráfér a pontszerzés, különösen a hazai együttes maradt el az utóbbi időben a jogos várakozásoktól, mintha elfelejtettek volna játszani. Ettől függetlenül most, ha csak a hazai pálya előnyével is, de nyernie kell az egyébként „harmatos” vendégcsapat ellen. Békéscsabán Moós János és Batke László irányításával készült a hazai gárda a Tatabánya elleni összecsapásra, mivel Zalai László vezető edző családi okok miatt hazautazott Hollandiába. A keretből többen betegedtek meg influenzában, így nem is tudták megadni a pályaedzők a szombati kezdőcsapatot. Jó hír viszont a legifjabb szurkolók számára, hogy a szombati mérkőzésre a diákok ingyen mehetnek be a nézőtérre. Tatabányán nincs irigylésre méltó helyzetben Dalnoki Jenő a Bányász mestere. A korábban megsérült játékosokon kívül Fükőre és Fischerre sem számíthat, no és a legutóbbi mérkőzésen kiállított Weimperre sem, aki eltiltását tölti.
idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_bekescsaba_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_bekescsaba_tatabanya_sulija_otto_dupai.jpgSulija, a Békéscsaba játékosa szabálytalanul akadályozná Dupait, de ö ennek ellenére beadja a labdát. A bányászok győzelme végveszélybe sodorta a Békéscsabát

Nyíregyháza - Videoton
A kétségbeesetten, de ügyesen menekülő Nyíregyháza számára égetően fontos az újabb két pont, ebből egy valószínű, mert azért a Videotont sem lehet leírni néhány gyengébb mutatványa után. A Videotonban Csongrádi is begyűjtötte második sárga lapját, így helyette a sérüléséből felépült Borsányi lép pályára Nyíregyházán.
idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_nyiregyhaza_videoton.jpg

Rába ETO - ZTE
Az egerszegiek régi szép játékukat idézik két-három hete, de ez csak a nagy gólkülönbségű vereség elkerülésére lehet alkalmas a már rettegett hírű Rába-stadionban. Ismét változik a Rába ETO hátvédsorának ösz- szetétele. A két sárga lapot begyűjtő Hlagyvik nem szerepelhet, öt Rezi helyettesíti. Arról, hogy Vági vagy Turbék játszik balhátvédet, még nem döntött Verebes József vezető edző.
idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_raba_eto_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_raba_eto_zte_szepesi_balazs_zsolt.jpgSzepesi László, a hórihorgas győri csatár nagyszerű fejesgóllal juttatta vezetéshez a zöld-fehéreket, későbbi megmozdulásait azonban kevésbé kísérte szerencse. A képen Balázs (1-es számmal) jó ütemben kaparintja meg előle a labdát. Zártan védekeztek a zalaiak, így csalódottan távozott tizenhatezer győri szurkoló

Vasas - MTK-VM
Az MTK-VM vitézkedett a Rába ellen, a Vasas hét közben a Zilina elleni KK-mérkőzésen vereséggel hagyta el a pályát. Könnyen lehet, hogy döntetlen lesz, de azért a képességek alapján a Vasasnak illene nyernie.
idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_vasas_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_vasas_mtk_vm_handel_racz.jpgHandel, ai MTK-VM csatára Ráczcal csatázik a labdáért

A Pécsi MSC - Haladás mérkőzést a szombathelyiek indiai túrája miatt későbbre halasztották.

Miután nem volt teljes a forduló, a Népsport nem hírdetett forduló válogatottját.

A góllövőlista élén továbbra sincs változás.
idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_gollovo_lista.jpg
A 19. forduló első, szombati szakasza meglepetésekkel kezdődött: otthonában k. o. vereséget szenvedett a már régóta tavaszi bágyadtsággal küszködő Békéscsaba a Tatabányától. Beváltak azok a tippek, amelyek az elbizonytalanodó Csepel megtorpanásáról szóltak, a hosszú ideig listavezető csapat saját pályáján sem bírt a Törőcsik vezényelte Ú. Dózsával. A várakozásnak megfelelően a Honvéd egy ponttal tért haza Debrecenből, míg a „menekülő” Nyíregyháza gyors találattal verte a Videotont. A kora esti találkozókon egy várt és egy meglepő eredmény született. A Ferencváros második otthonában, a Népstadionban, könnyed, tetszetős játékkal „porolta el” a Diósgyőrt, amely képtelen volt ellenállni. A Rába viszont (hívei nagy csalódására) képtelen volt elbánni a Zalaegerszeggel, pedig a találkozó előtt csak az volt a kérdés, hogy mekkora lesz a gólkülönbség.
idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_tabella.jpg
Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály  23. fordulójában az első helyezett Volán lehengerelte a kazincbarcikai csapatot, az üldöző SZEOL is biztosan szerezte meg a két pontot. Tömörül az alsóház, csak a Nagybátony helyzete látszik reménytelennek.idokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_nb_ii_1.jpgidokapszula_nb_i_1982_83_19_fordulo_nb_ii_2.jpg

A magyar labdarúgó-válogatott március 27-én, vasárnap idegenben Luxemburg ellen kezdi Európa-bajnoki selejtező mérkőzéseit. Mészöly Kálmán szövetségi kapitány a szombati bajnoki találkozók után kijelölte a Luxemburg elleni 17-es keretet, amelynek egy „külföldi” tagja van: Fazekas (Antwerpen). A csapat ma estétől Tatán készül. Névsor: Katzirz, Zsiborás - Péter, Kerekes A., Garaba, Tóth, Varga - Hannich, Nyilasi, Póczik, Burcsa - Fazekas, Törőcsik, Pölöskei, Kiss L., Szentes, Hajszán.

Mezey György, az olimpiai labdarúgó-válogatott szakvezetője kijelölte a 17 tagú keretet a Bulgária ellen szerdán idegenben sorra kerülő első selejtező mérkőzésre. A keret: Kovács, Gulyás - Paróczai, Kőhalmi, Kardos, Gálhidi, Godán, Turner - Kelemen, Nagy A., Borsó, Pogány, Kisznyér - Dajka, Kurucz, Szokolai’, Kiss S.

Következő számunkban mindkét mérkőzésről beszámolunk.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr2214521718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2019.02.12. 10:57:23

A C-csoportos hoki VB egyik meccsén kint voltam, arra emlékszem, hogy a magyar csapat győzött, de sajnos már nem emlékszem ki ellen. Első látogatásom volt a BS-ben.
Aztán a kínaiak elleni sorsdöntő meccsre már lehetetlen volt jegyet szerezni.....
süti beállítások módosítása